Rok vyhřezlé nedůvěry

Autor
Štítky

Pozorní čtenáři si jistě povšimli, že jsem na konec starého roku a začátek nového zmizel z Kydů. Děkuji tímto ještě jednou Janovi z Helvajzu za cestopis a také za osobní přijetí, neb jsme se u něj s rodinou krátce zastavili při cestě do západních čech. Aniž bych to chtěl detailněji rozebírat, navštívili jsme narychlo a neplánovaně moje rodiče, protože to prostě bylo nutné.  Teď už jsme zpátky doma a i Kydům začíná opět běžný režim. 

Dnešní článek měl vyjít na silvestra, ale neměl jsem ho ještě dokončený. Berte to prosím tak, že v nastávajícím týdnu se ještě budu vracet k přelomu roku a budu mít tendenci přát i hodnotit. Dnes se ale vraťme do roku 2020. 

Řekl bych, že rok 2020 bude jednou hodnocen titulkem z nadpisu. Bude to rok nedůvěry. Rok, kdy se veřejně a navenek ukázalo, že rozdělené západní společnosti definitivně ukázaly své hranice. Bude to rok, který nade vší pochybnost ukázal, že prakticky v každém západním státě (nás nevyjímaje) nejde o nějakou drobnou anomálii vycházející z dočasně špatné situace některých lidových vrstev, ale naopak, že jde o jev systémový ve kterém velká část společnosti apriori nevěří té druhé části. 

Rok 2020 bude jednou historicky podobně významný jako rok 476, který byl historiky označen za předěl starověku a středověku. Rok 2020 bude jednou milníkem, kdy se definitivně veřejně ukázalo, že každý západní stát má svou novou aristokracii a staronové lidové vrstvy. Ale obě dvě tyto struktury už definitivně nehrají spolu. Nemají společné zájmy, nemají společné vize ani cíle a primárně si nevěří ani pozdrav. 

Nepopisuju nic nového. Všechno, co se letos projevilo, to už tu bylo dlouhá léta a samozřejmě vždycky se to projeví za nějaké krize. Už za migrační krize 2015 se některé tyto projevy objevily, ale až letos se z toho stal jev zcela masový, ve kterém takřka neexistuje žádný střední proud. 

Dám pár příkladů... 

Můj táta o koronaviru nijak nepochybuje. Uvědomuje si jeho nebezpečnost, důsledně dodržuje opatření, jako sedmdesátník se cítí ohrožen. Ale nechat se očkovat? To se mu tedy vůbec nechce. Firma Pfitzer je sice obrovká korporace, má všechna byrokratická razítka, má laboratoře plné nejmodernějšího vybavení, vědce i doktory s těmi nejzvučnějšími tituly z předních světových univerzit... ale stejně je tatík velmi opatrný, protože  ani desítky titulů nevyváží to, že se těm docentům nedá věřit jejich doktorská přísaha. 

Ne, táta nevěří na čipování pomocí vakcíny. Ale jednoznačně je přesvědčen, že milí doktoři to dělají především pro peníze a jakýkoliv altruismus už je jim celou jednu generaci zcela cizí. 

Já osobně obecně podporuji Babišovu koronavirovou strategii. Nepochybuji o počtu mrtvých, nepochybuji o obecné nebezpečnosti viru, který je podle mě schopen zahltit zdravotnictví až ke kolapsu. Ale když vidím, jak se hladce potlačují některé informace (viz. profeor Beran) o podpůrných levných lécích, které pak z ničho nic nejsou absolutně k dostání, když vidím, že i celý Prymula má roušku nasazenou především před kamerami a jinak je mu to víceméně jedno, když vidím že opatření ale stejně podléhají především lobbystickým a politickým tlakům, tak se mi to z pozice obyčejného člověka docela ekluje. Je to jako každá jiná válka, kde obyčejní vojclové nasazují životy a zdraví a mocipáni v průmyslu a na úřadech dělají miliardové a značně temné kšefty. 

Ne, to nezačal Babiš. To už je tam na vládních postech hodně dlouho. Nedá se jim věřit a člověk primárně čeká nějakou habaďůru. Ať tam udělají cokoliv, vždycky se to obrátí proti nám. Politika se nedělá ve prospěch národa, ale ve prospěch EU, velkého byznysu, neziskovek, Sorose, USA, Ruska, NATO... (nehodící se škrtněte). 

Bakalonovináři spolu s Českou  televizí a Seznamem tvrdí, je je to Zemanem a Babišem. Až přijde Kalousek,Bartoš, Minář a Rakušan, tak to hned bude jinak. To jsou důvěryhodní politici a nedůvěra lidových vrstev zmizí jako pára nad hrncem. Ale to je omyl. 

V roce 2020 se prostě ukázalo, že ti tam nahoře sice intrikují jako šlechta za starých časů, ale stejně jako šlechta za starých časů drží basu proti jakékoliv selské rebélii. Samozřejmě se podrážejí a když se dívám na případ Lučanského na Slovensku, tak si tu a tam i dýku do zad vrazí, ale zcela svorně podepíší jejich vysoké smlouvy mezi velkými hráči, které nám krok za krokem berou půdu, vodu, průmysl, peníze i budoucnost. Až bude premiérem Rakušan, nezmění se vůbec nic. Nedůvěra dolních k horním potrvá a stejně tak poroste nenávist horních vůči těm pod nimi. 

Americké volby jsou krásným příkladem toho, že se nejedná o lokální záležitost vyplývající z mizerné demokracie v zemi postsovětského bloku, ale jde o jev globální, minimálně v západní civilizaci. Volby byly zfalšovány, ukradeny... nebo možná nebyly. Ale není nikdo, komu by se jeho výrok dal věřit, neb je natolik důvěryhodný, že jeho slovo platí. 

Můžeme se samozřejmě dohadovat, kam v tomto světě patří třeba Babiš. Jestli je prostě jen rebelem té nové aristokracie, který se chce opřít o lidové vrstvy a s jejich pomocí se vyšvihnout na vrchol, který mu byl spolušlechtici upírán. Nebo jestli patří ke starým časům a chce obnovovat či udržovat svět, kdy ti dole i ti nahoře táhli za jeden provaz. Nebo jestli prostě chce jen nahrabat co nejvíc a tak to prostě dělá. 

Stejně tak je možné se dohadovat, kam patří Trump. Jestli je to první představitel tribuna lidu, který novou aristokracii a její lokaje vyzval na souboj, nebo jestli je také lokajem mocných, kteří ho tam dosadili, aby se jim lépe vládlo z přítmí. 

Můžeme se dohadovat, kam patří Brexit. Jestli je to první úspěch národního státu proti zkostnatělé struktuře EU, nebo jestli jde jen o to, aby se Británie rychleji stala Pákistánem. 

Fór je v tom, že se dohadujeme jenom my. Hledáme nějaké střípky pravdy, snažíme se zjistit, jak to je doopravdy. Čeká nás sice všechny stejný úděl, ale hádáme se. Rozdělujeme se na procesech, které v konečném důsledku jdou všechny proti nám a nakonec místo boje proti nové šlechtě bojujeme mezi sebou. 

Všimněte se že nová kosmopolitní třída - lokajové nové aristokracie - ti to  mají dávno vyřešené. Souhlas je u nich povinný a je jedinou vstupenkou mezi ně. Nezáleží na to, jak blbě to zní, nezáleží na tom, že z týden bude všechno jinak.  Musí se souhlasit. Veřejně, každodenně. Nejde o schopnosti, ale o osvědčení víry. Náš Scallop je typickým příkladem. Sám tomu třeba také nevěří. Ale pokud se chce dočkat odměny, musí souhlasit. Musí dosvědčovat dnes a denně, že jim věří každou kravinu, kterou řeknou.  Nemyslete si - v tomto přístupu je velká síla. Ti tam v EU nemají problémy s loajalitou těch svých. Od začátku, od škol, od prvních stáží, od prvního pracovního místa svoje lokaje prosívali a připravovali. Mají jich dost a na všech úrovních. Dosahují svých cílů hladce a rychle a reality si vůbec nemusejí všímat. Dopady nese na hrbu někdo jiný, kdo si za to vlastně ještě může sám. 

A my se dohadujeme, jestli je Trump náš nebo není. Dohadujeme se, jestli je Babiš náš nebo není.... Dohadujeme, se , jestli nás už čipují a nebo jestli je rouška symbolem nesvobody. Dohadujeme se... a ti druzí mezitím obsazují pozice. A obsazují je i bez čipů. 

Krásně si nás rozebrali. Místo s nimi, bojujeme mezi sebou. Dokonce nás klidně vyzvou, abychom řekli naše požadavky. A říkáme je tak protichůdně, že je to pro smích. 

Zůstala nám zcela oprávněná nedůvěra. Že to s námi nikdo nemyslí dobře a pokud někomu nalítneme, špatně se nám povede. Ale z této nedůvěry se nic nepostaví. Z té se dá jen zakopat a zkoušet přežít. Z té je možné být preperem, dělat si svůj ostrov pokladů nebo bunkr a věřit, že to jednoho dne samo přejde. Ale není možné otevřeně bojovat a pokoušet se zvítězit. Je možné se zamaskovat, ale ne postavit se k souboji. Není možné  cítit sounáležitost, protože jsme sice spojeni údělem, ale nevěříme si ani navzájem. Trump netrump, Babiš nebabiš, stejně dopadneme všichni blbě, ale díky Trumpovi nebo Babišovi nedokážeme ani stát pospolu. Koronavirus nekoronavirus, stejně to všechno zaplatíme my, stejně to dopadne na naše hlavy, ale společný boj se nekoná. Zůstala jen nedůvěra. K těm nahoře i k těm vedle nás. 

Rok 2020 je rokem, kdy se to ukázalo. Není rokem, kdy by všechno skončilo, není rokem, kdy novodobá šlechta defintivně vyhrála, ale jednoznačně ukázal, že jsme na kratší straně páky a nemáme v této chvíli nic, čím bychom tento hendikep nahradili. Osobní individualismus ani osobní odvaha nepostačují k inspiraci širokých vrstev. Jen ještě více rozdělují. Nijak nám nepomáhá, že jsme praktiky nových pánů odhalili, že o nich mluvíme. Na rebélii to nestačí. Každý Jánošík má za sebou už z principu dost zrádců. 

Ne, není to optimistický konec roku. Ale každá změna musí začít sundáním růžových brýlí. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (150 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Není to šlechta
jsou to jen hovada
Vidlák si šplechtá...
jen hajzlů nadvláda.

Odešla demoška
tam, kde je Manitú
všude je sámoška
ty jsi tam a já su tu.

Rozděl a panuj
to je to heslo!
Hlavně neplánuj,
praští tě veslo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (33 hlasů)
Trvalý odkaz

Sežer ten drobek
co spadl se stolu
zaplať za bobek
zaplať za ebolu.

Hlavně se nervi
mezi nás hráče
nemám už nervy
na malé sráče.

Plať jenom daně
i když už chcípneš
máš oči laně...
běda když pípneš.

Píchnu tě do oka
dostaneš vakcínu
jen chcípni do roka
napij se ricinu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo lže a krade
je pořád zloděj.
Říká ti smrade,
v čem se to broděj?

V tom podle bílých skal?
No to seš blbej
ni to sis teda dal!

Máš vole čerpat
máš sekat dluhy
nesmíš být Šerpa
ber jak ten druhý.

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

je zas veselo...

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

tolik let od promoce
a zase spěchat do fachy
nebo někam pro prachy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

do továrny dělník jde všichni se radují jak jim kola klapají

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

než je havran vyndá z huby.

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

jedna radost, že?!
Číst to neveselé tady není povinné, netřeba sem chodit.

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

Zkusme se držet v hranicích naší kotliny. Pak si přiznejme, že jednota všech je pouhou fikcí. Vždycky je jednota jedněch proti jednotě druhých, případně třetích a dalších. Poměr těchto jednot bývá různý. Pro zjednodušení mějme v následující úvaze axiom, že takové „jednoty“, způsobující obecnou nejednotnost, jsou u nás jen dvě.

Jako další axiom zkusme (cvičně) přijmout tvrzení, že nikoliv rovnost, ale nerovnost je přirozeným stavem společnosti. Proč? Inu, říká nám to pohled do dějin – skoro nikdy to nebylo jinak.

Domnívám se, že hlavní příčinou obecné nejednotnosti je majetek a z něho vyplývající moc. Dále si myslím, že názory na tuto věc (velmi) mnohých z nás zde jsou poznamenány prožitím podstatné části života v tzv. socialistické společnosti.

V té probíhal proces značné nivelizace jak v příjmech (např. poměr mzdy dělník/mistr/ředitel), tak v majetku (znárodnění, rozkulačení atd.). Většina výrobních prostředků byla „všech“ – a tedy vlastně jakoby nikoho.
Vnějším obrazem této (skoro) rovnosti bylo dnes parodované soudružské a odborářské tykání.

Tato nivelizace/rovnost, sledována v mém okolí, nabývala až komických rozměrů. Např. za mého několikaletého působení v Gottwaldově/Zlíně v letech osmdesátých/devadesátých jsem bydlel v poměrně novém činžovním domě, kde o patro výše žila matka disidenta Stanislava Devátého a ještě o jedno patro výše vedoucí tajemník OV KSČ (pro mladší – Okresního výboru Komunistické strany Československa) Václav Valenta.
Rozdíly v příjmu mezi Ústředním ředitelem Československého rozhlasu Jánem Riškem a mnou, jako (poměrně pracovitým) redaktorem tohoto média byl marginální a zásadní nebyl ani v dalších prebendách - on T 613 s řidičem, já alespoň Š 105. Rozdíly v příjmech i majetku mohly být tak maximálně o jeden řád, více snad jen u veksláků a podobných (tehdy) exotů, které ovšem systém potíral.

Ačkoliv s tím mnozí nebudou souhlasit, relativně rovný byl i přístup ke vzdělání, k lékařské péči atd. Pokud existovala nejednotnost, vyplývající z nerovnosti, vlastně se ani majetku tak moc netýkala z důvodů, uvedených výše – všichni měli tak málo, že to za spor ani tak moc nestálo.

Převrat 1989/1990, způsobený jinými faktory než majetkovými/příjmovými (vztaženo k domácímu stavu), přinesl z tohoto pohledu návrat do poměrů dlouhodobě normálních. Lidská nerovnost jako přirozený stav pak vyplynula z opačného procesu, tedy DEnivelizace majetku i příjmů. Rozdíly mezi jednotlivci nabyly pro nás, vyrostlé v jiných poměrech, až paradoxních rozměrů v řádech tisíců až miliónů. Z toho logicky vyplynula "nejednota".

Žádám laskavého čtenáře, pokud dočetl až sem, aby akceptoval skutečnost, že netvrdím, co bylo špatně a co dobře, případně lepší nebo horší. Jen se snažím dobrat nějakého racionálního pohledu na problém jednoty a nejednoty.

Moje nikoliv prožitá, ale vyčtená zkušenost mi říká, že v dějinách jednou za čas dochází k tzv. výměně elit (G. Mosca), mnohdy/většinou to bývá pod nějakou modifikací hesla „Volnost, rovnost, bratrství“, jež má zlákat davy pod prapor „jednoty (skoro) všech“ (viz třeba i B. Mussoliny či A. Hitler, u nás historicky Jan Hus a jeho následovníci, ale také dnes adorovaný T.G.Masaryk, po něm K. Gottwald a další ). Zda i nyní (už) nastává taková doba, si netroufám posoudit, ale nadšení pro takovou výměnu bych u sebe racionálně spíše krotil, byť emoce volají po pravém opaku. Důvodem je moje neschopnost přenést své úvahy z rozměrů národních na evropskou úroveň či až do dnešního "globalizovaného světa" (taky dobrý heslo, co?).

Průměrný počet slepic: 4.4 (41 hlas)

je majetek. To jste na to kápl. Západní lidstvo se má zatím příliš dobře a i ti dole mají zatím příliš co ztratit na to aby se stali hybnou pákou jakéhokoliv procesu změny zezdola. Dokud nám budou házet drobky, v podobě možnosti bydlení, nákupu matlafounů, dovolených a obstojné zdravotní péče, tak tu káru vesele potáhnem dál. Trošku nás oškubou, trošku se zadluží aby na to všechno bylo a pár generací to vydrží. Aý nebude práce bude nepodíněný příjem. Už v římě fungovalo "chléb a hry". Stačí si projít diskuzi na novinkách a získáte průřez elektorátem ze kterého tohle jednoznačně plyne. 1/3 je pro a vezou se se systémem, 1/3 je to tak nějak jedno, ale proti nebudou bo mají co ztratit, a 1/3 je proti, ale to je málo na revoluci zezdola.
mj. současný mocipáni vládnou natolik silnou armádou a policií že (dle mého názoru) je každá revoluce zdola prakticky předem odsouzená k nezdaru pokud bude zastoupení odporu menší jak 80%

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

Tuhle zem jsme prodaly za barevný korálky dávno i bez nějakýho kovidu, ten nemá už na nic vliv. To jen někteří ještě bojují dávno ztracený boj, který už nemá žádný smysl.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vaše vyjádření "prodali za barevný korálky" je naprosto trefné a často mne napadá, v tom "revolučním reji" spousta lidí viděla jen západní markety s barevnejma jogurtama, tisícem čokolád, u nás dost nedostupnou elektronikou a hlavně ty "banány", jak pořád zdůrazňuje moje kamarádka, ty tady nebyly. Vždyck mi přijdou na mysl domorodci -- divoši, jak za pár korálků prodali svoje poklady a zemi, to jsme udělali my, zblbnutí líbivými hesly a vedení smečkou těch, co to připravili ve svůj prospěch. Málokdo dohlédnul ty konce, které přijdou. Vyčítám starému prof. Klausovi tisíc věcí až zločinů - ale někdy před tím sarajevským atentátem se "jim" vymknul a proto pomocí těch "mladých a připravených" ho "bodli do zad". A vzpomínám, jak jsem ve své nekonečné blbosti a nevědomosti, bývala rozhořčená, když se zásadně stavěl proti globálním oteplovačům a zásadně stavěl proti NGOismu a v tom měl naprostou pravdu - to už je snad každému jasné. Tak se holt většina nechá oblbnout v naději, že "bude líp" a jako vždy naletí.
Dneska ale jak Vidlákův článek tak diskuse přede mnou je vynikající, že jsem nechtěla se svými bláboly vstupovat, nicméně ty "korálky" mne dostaly a musela jsem se vyjádřit, snad ne úplně mimo.
Ještě jen poznámka, vyhledejte si program letošního Davosu, co nám Klaus Schwab zas připravuje.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

máte pravdu. Z hodně občanů této země se stali nadšení příjemci západního konzumu, kteří si neuvědomili, že ze západním pozlátkem přijde zákonitě i západní bič. Kovid se do toho náhodně přimotal a bude využit k dalšímu utužení západní morálky. Kdyby, ale nebyl k dispozici kovid, šlehnou něčím jiným.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

To jsme jako před tím nejedli, nepili pivo?

Byty stojej milióny a syrskejm přivandrovalcům připadaj jak kravín. Že se jeden zlodějíček zmůže na mercedes a desítky lidí přežívaj na hranici chudoby, že tu máme zboží horší kvality za vyšší ceny než v Německu, to má nejt jako ten ráj konzumu?

Navíc, když lidi přestanou chodit do restaurací a k holiči, tak se hroutí ekonomika?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nikdy jsem Klause nemusela.ale kdyby si to náhodou rozmyslel a kandidoval proti takovým nemrcoulům,jako Hilšer,Pánek,Fischer,Pavel,teta Mirka ze Žďáru,nebo Drahoš,tak moje volba je jasná!!!!

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

ne méně.
Nedivme se tedy, že nastává poměrně běžně stav, kdy někteří mají jich " nejvíce", a mnozí málo či " přiměřeně". Kdy ne vše je dáno ovšem tímto hnacím motorem (soutěživostí, dejme tomu že se odvíjí nejen od pudu sebezáchovy ale i od hravosti, která je společná mnoha savcům), mnohé vyplývá samozřejmě i z korupce a charakteru finančního systému (před ním nakonec abdikovalo i nábožensky motivované odsouzení lichvy).
Naštěstí se stále ještě najdou lidé (i mezi politickými či hospodářskými papaláši) vybaveni schopností uplatňovat svůj egoismus tak, že neúspěšné netouží likvidovat či segregovat, ale spíše se snaží , ať už sami či v nějaké organizované podobě, vyzvednout je na takové úrovně, aby se stali také víceméně spokojenými, nebo aspoň pokojnými (vášně revoluční, respektive sociálně agresivní jsou u nich potlačeny). Tedy umějí ho sublimovat do altruismu, samozřejmě že i ten má své parametry , omezení, podmínečnosti (ale křesťan by neměl až tak lpět např. na reciprocitě, otázkou ale je kde vlastně a jak hledat křesťany, že ... )..

" Globální oteplovač" je také jen nálepkou, cejchem. Srovnej s " chřipečkářem". Nebo " covidářem".
Ke globálnímu oteplování je tedy třeba přistupovat sice skepticky, avšak pokud může být vážnou hrozbou , tak také to i z hlediska principu opatrnosti. Je pak poměrně úsměvně, jak i zde na dvorku pobíhá stádo enormně vyplašených - pouhým virem, avšak většinou právě že příslušníci a příslušnice tohoto stáda jsou povíceru dosti lhostejní ve vztahu k eventualní hrozbě " globálního oteplování". Kdy asi jen opravdu pako vesmírného rozměru neumí rozpoznat rozdíl mezi hrozbou poměrně diskrétní povahy (jeden jediný, potažmo mutanti jednoho jediného viru) a hrozbou nesouměřitelně komplexnější povahy (zemské klima a jeho změny), hrozbou značně disperzní, takřka naprosto nekontrolovatelné a neregulovatelné, pokud by došlo k její plné realizaci.
I tak ale zdá se, že ještě závažnější (neb zde hrozí faktické zničení života na Zemi tak jak ho poslední desetitisíce let známe) hrozba - a tou je zvyšování míry pravděpodobnosti srážky Země s velkým kosmickým tělesem, masy takřka vůbec nezajímá. Proč taky, vždyť v ohnisku zájmu je přece " Já", poté " Rodina". možná že moje sociální kra a trošku i společnost (zdá se že v poslední době ji opět nahrazuje " rasa" ) a nějaké to využitelné životní prostředí. Není důvodu bát se, že ? Trocha zvědavosti a jejího uspokojení zatím stačí, zatím je to dobré. A když už by...no tak osídlíme Měsíc nebo Mars.
A je to.

Průměrný počet slepic: 3.4 (13 hlasů)

pokulhává. Pokud je hybatelem radikálního kroku majetková bída, kdy utiskovaná třída nemůže ztratit nic než své okovy, tak to nevysvětluje katastrofální situaci v Africe popř. rozvojovém světě a jakto, že neustále trpí neokolonialismus nadnárodních korporátů. Tedy nemáte pravdu a závěry z toho pak vyvozené není možné brát jako směrodatné. Pouhé zchudnutí nestačí. Řekl bych, že je třeba v přirozeném řádu věcí mít především společnou vizi (bolševici ji dali "mír, chléb, půdu") a na ní mobilizovat masy. Je třeba jasné vize, bez všemožných "... ,ale..." a žádná vize se ještě nikdy nedokázala prosadit sama od sebe.

Stejně tak s Vámi nesouhlasím, že je třeba 80 % dosažení jednoty. Nepotřebujete jednotu masy, dav se chová podle aktivistické menšiny, rozmístím-li v davu demonstrantů náhodných 100 lidí 8-15 svých agentů se zadáním, je možné s davem manipulovat a to ve všech ohledech "co budou skandovat, kam půjdou apod.". Toto chování bylo jasně popsáno v knize "Psychologie davu".

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

Hybatelem francouzské revoluce byla kasta šlechticů proti králi. To se nebouřili nevzdělaní, vyhladovělí venkované. To se bouřila šlechta.

Ruskou revoluci dělali rozmazlení fakani z prachatejch rodin a ještě k tomu za cizí peníze.

Sametovou "revoluci" dělali zase komunističtí papaláši a jejich děti.

Společenská vize bolševiků byla spíš o tom, že tě nezastřelí, když se k nim přidáš. Masy "zmobilizovali" tak dokonale, že kdyby do Rudé Armády neverbovali v zajateckých táborech, tak by tam nikoho neměli.

Revoluci hodně pomáhaly prachy západních banksterů, kdy se korumpovali důležití lidé. Víc než všechna hesla hesla světa.

Průměrný počet slepic: 3.4 (7 hlasů)

výměny elit je přirozený a dějinná zkušenost ho shrnula do hutné lidové moudrosti, která říká: páni se kloužou a sedláci si lámou nohy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)

Nechoď Vašku s pány na led,
mnohý případ známe, ... ;-)

Zatím bez slepic

Jak byste Godote charakterizoval společnost, gdyž nechcete mít společné.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

Jakápak nivelizace za komunistů?

Byla rudá vrchnost, která mohla šikanovat ostatní a ti ostatní, co museli držet hubu a krok.

Je to jako když si židi vyprávěli o jednom (židovským) kápovi, že před válkou byl JEN bankovním ředitelem.

Bankovní ředitel totiž před válkou neměl skoro vůbec žádnou moc, mohl vás nanejvejš vyhodit, ale v koncentráku jo tam už byl pánem života a smrti svých podřízených. To je něco jiného.

Nerovnost netkví v majetku, ale v moci.

Za komunismu jistě nebyl relativně rovný přístup ke vzdělání.

Byly vejšky pro děti papalášů a vejšky pro normální lidi. Ti, co dělali revoluci byli jako náhodou z vejšek pro děti papalášů. Umělecké školy (FAMU a DAMU) a filda.

Všude pro vstup na vejšku bylo plno protekce a lidi byli vydíraní, aby vstoupili do strany a pak dostali doporučení oni sami nebo jejich děti. Na obyčejný vejšky, ne na ty luxusní.

V průměru se dostal na vejšku každej druhej, tak jakýpak rovný přístup ke vzdělání. Přeci jen jsme věděli, kdo si jak stojí a nebyla to ta horší půlka třídy, co se na vejšku nedostala.

V majetku byly obrovské rozdíly, protože jste musel mít bydlení a sehnat byt byl obrovský problém. Lidi drželi byty třeba pro své vnuky. V devatenácti jste měl vlastní byt, ještě na vejšce, tak jste byl frajer největší a nikdo na vás neměl. To byly pronájmy, ne vlastnictví.

Sametová revoluce byla o tom, že správci ukradeného majetku už chtěli být jeho vlastníky, ale poměrně se jejich postavení nijak nezměnilo, jen vyměnili násilné páky za ty ekonomické.

Žádná jednota za socialismu nikdy nebyla. Otevřel jste si hubu, dostal jste po ní. Tak to bylo.

Věřit se nedalo nikomu a komunistům zvlášť ne. Jednotu s komunistama měl tak Kocáb Cosmesitosmesi.

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

"V průměru se dostal na vejšku každej druhej, tak jakýpak rovný přístup ke vzdělání."

Dnes jsme oproti tomu stavu co popisujete, o dost dál. Na vejšku se dostane každej. Vymyslely se i speciální obory, takže jí i každej udělá.
Obrovský pokrok přístupu ke vzdělání a vzdělanosti.

Podobné je to s přístupem k bydlení.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Kdyby to bylo podle schopností, protože neudělali zkoušky, tak by to bylo skvělé.

Jen to tak bohužel nebylo.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

A není.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen z jinejch důvodů. O to jde.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

je bojem té Foxem zmíněné "horní" 1/3 proti oněm 2/3 tím že je rozdělí na další a další rozhádané desetiny, setiny, a poštve proti sobě.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Proč by někdo vynakládal energii ve formě kovidu, když mu republika spadla do klína i bez něj a jen za barevné cetky, to šlo úplně samo, na to nikdo kovid nepotřeboval.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

proto, když si někdo stěžuje, že něco zdražili, mám pro něj dvě uklidňující úvahy:
1. buď rád, že to zdražili jen tak málo, protože jim nic nebránilo to zdražit mnohem víc
2. raduj se, že to momentálně stojí, kolik to stojí, protože za měsíc, za dva to bude zase dražší

A proto si užívejme, bude hůř, ale ani to není důvod k depresi, protože pak bude ještě hůř.
Takže to je způsob, jak se proradovat do pekla.

PS: Házení vidli? To nejsou vidle, ani vidličky, ale nano vidličky pro pobavení vůdců. Není nic nudnějšího, než 100% poslušné stádo. Ten správný pocit moci dodává teprve lámání odporu a sténání poražených za radostného a spokojeného hýkání zbytku stáda.

PS: Vidlákův článek je fajn, dal jsem 5 slepic, ale jen rozvířil myšlenky, které mi brání v tom, aby cítil drobné radosti a nemyslel na budoucnost. Abych to srovnal, jdu v rámci home officu kreslit pec na kadmium a pak si objednám stolní protahovačku, cirkulárku a invertor na svařování. Na nic velkého, jen tak na hraní, dokud bude existovat 230V nebo dokud na ně budu mít peníze.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Nikdy není tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř!

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

pokud to všichni budeme brát takhle tak není šance že se něco změní, a až bude tak špatně že už to horší nepůjde tak budeme v podobných sra.. jako třeba v Elysiu a něco změnit bude téměř nereálné.

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

A vy si myslíte, že je reálné v této společnosti něco změnit ve prospěch občanstva na úkor západních korporací. Já si myslím, že už dávno ne. Ty už nás drží pod krkem těsně nad hladinou už dávno a nenechají nás vydusit dokud z nás něco ještě bude kapat. V parlamentu nesedí a nebudou už sedět zástupci místního občanstva, ale dealeři těchto korporací.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paradoxně je, samozřejmě.

Podívejte se, jak si přivandrovalci vynucují privilegia na západě. Dělejte to taky tak a budete mít stejné výsledky.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

a odlišné povahové základy a charakter. A to si nijak nevadí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Sorry

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To je ono. V množství přivandrovalců, kteří nemají co ztratit je ta správná síla. Ale nás zas tak moc není a přivandrovalci nejsme. Tak co.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Oceán má dno, hrnec taky, krabice i kalich hořkosti mají dno, jen lidská bída a utrpení žádné dno nemá. A proto teorie o odražení ode dna považuju za zcestné.

Možnost, že se shodnou lidé přemýšliví je mnohonásobně menší (pravděpodobnost zanedbatelná) než, že se shodnou ti ostatní. Proto je demokracie tak fajn (pro většinu).

Aby se dalo něco změnit, musí být shoda (život je tak komplexní, že je nepravděpodobné toho dosáhnout):
- co je špatně
- co je příčinou stavu
- jak to opravit
- parametry pro ověření správného vývoje
- způsoby případných korekcí

+ lidské parametry:
- sebereflexe
- odvaha
- tolerance
- ...,
které nikdo není schopen potvrdit ani vyloučit, protože všichni hrajeme divadlo (hlavně před sebou samými) a nikdy nebudeme vědět, kdo je kdo.

Existence dostatečně velké skupiny nespokojenců je signálem pro příchod vůdce, který bývá většinou už předem připraven těmi mocnými.

Leteňská pláň byla plná aktivních nespokojenců ... a na tribuně Minář!!!

Každý z nás dělá, co umí. Nejen vzhled je daný, pouze v rámci mantinelů námi částečně ovlivnitelný, ale i duševní schopnosti.
Nemůžeme překročit svůj stín.

Ale máme podivnou šanci: plastická chirurgie a genetické inženýrství a překročíme svůj stín rovnou do tmy.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

dal jsem vám pětikuru, je to vysoce přínosné shrnutí, byť v několika detailech nesouhlasím.
Lidská bída MÁ své dno, jen je u každého jinak hluboko a má u každého jiný pokryv.
U někoho je skalnaté, u někoho geny předem nainstalovaly na dno trampolínu, naproti tomu u mnohých je dno pokryto několikakilometrovou vrstvou bahna, kdy při každém duševním hnutí propadáte o něco hlouběji.

Méně filodoficky - bída má své dno při vyčerpání rezerv organismu (včetně těch duševních či chcete-li neuropsychických) a nemožnosti doplnit je. Pak člověk prostě zemře, jsme tak naprogramováni, obsahujeme autodestrukční mechanismy.

Ani extrémní, život ohrožující nedostatek nemusí ale u každého způsobovat UTRPENÍ. Několikrát jsem držel hladovku (nikoliv z masochismu či z z nějakých nátlakových důvodů, podotýkám.) Po čtyřech dnech jsem přestal mít hlad.

A měl jsem "štěstí" vypít pár lahví s lidmi, kteří přežili holokaust. Vyslechl jsem příhody a pocity, které nevyprávěl ani svým dětem. Byly právě o krajní, život ohrožující bídě.

Utrpení se ale dostavilo až po válce, když opravdová bída pominula.
----
Utrpení i bída tedy podle mého názoru dno má, byť je u každého individuální.
Co nemá žádné dno, tedy limity, je lidská stupidita - schopnost lhát sám sobě a odfiltrovat vidění očividného, jakož i prostřednictvím skupinového myšlení touto stupiditou infikovat ostatní.

Alespoň tak to vidíme my holubi a chlapí u nás v hospodě.

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

To rozdělení společnosti nyní neprobíhá horizontálně, to už bylo dlouhodobě, díky globalizaci elit a vytvoření jejich globální sociální vrstvy. Nyní probíhá dělení vertikálně a navíc se zvyšuje počet dělících rovin. Koroňák je dělící rovinou novou a velmi výraznou. Připomínal jsem tu někdy v minulých dnech, že nedávno o tom psal článek Petr Hampl. Projevilo se to i na místní komunitě, v personálně vyhrocených diskusích mezi lidmi, kteří před tím v klidu seděli na jedné lavičce. Dokonce i Vidlák před časem zmiňoval, kde který bloger se jak vybarvil. Mě to připomíná staré dobré "rozděl a panuj".

A pana nestora Vidláka že pozdravuju, evidentně chytrý chlap, protože na to kouká stejně jako já (a já se na to koukám nejchytřejc))). Teda až na to hodnocení motivace doktorů, to teda neberu, tam bychom byli vepři.

Průměrný počet slepic: 4.8 (13 hlasů)

Mě to paradoxně uklidňuje.

Že se na nové téma rozhádají lidé, kteří před tím byli názorově zajedno je normální.

Podivné je, že když má jedna skupina vždy stejný názor na různá, nesouvisející témata.

Když budou mít v jedný hospodě všichni stejnej názor na Marylin Monroe, na poslední zápas Sparty, na Voltaira a Bajkal v zimě, tak tam je něco hodně v nepořádku.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Slepicemi šetřím, ale Vidlákovi dnes 5.

Jen dodá: Ve společnosti je více než jedna dělící rovina. Pravda je, že hlavní je mezi těmi, co se považují za majitele jediné pravdy a zbytkem.

Ti majitelé jediné pravdy vůbec, ale vůbec nestojí o to, aby se o pravdách diskutovalo, neřízeně a bezbřeze diskutovalo. Fóra, jako je Vidlákův dvorek VADÍ. Od toho jsou tu ale Jourové, Elfové, Jandové, Kartouzové atd., atd,, které režim inštalval, aby svobodné diskuzi zamezil, aby tím omezil svobodu slova.

Je mezi námi mnoho dělících rovin, ale na čem se rozhodně shodneme, je nutnost svobodu slova obhájit. Osobně jsem schopen se spojit pro tento účel i s těmi, se kterými se na spousta věcí neshodnu a nechat ty věci na potom, poperme se o ně později.

Nečekám, že by se světu podařilo dosáhnout nějaké věčné stability, Jsme dračí setba na tom se nic nezměnilo ani za tisíce let, jen naklápíme pomyslnou rovinu stability naším směrem a stabilita je vždy jen okamžik, než se rovina začne překlápět na nějakou stranu.

Vyzývám. Učiňme kroky pro spojení se za účelem zachování svobody slova. Zasaďme se o odvolání Jourové, zrušení státní podpory Jandů, elfům adt. Pro tohle najdeme mnoho spojenců.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Pane Admirále, máte pravdu, že majitelé jediné pravdy vůbec, ale vůbec nestojí o to, aby se o pravdách diskutovalo, neřízeně a bezbřeze diskutovalo.
Když jim to umožníme, tak proč by o to stáli.

My však nemůžeme nahánět sto zajíců najednou, ale podle zásad Jana Ámose Komenského, musíme postupovat od jednoduššího, ke složitějšímu.

Co můžeme ovlivnit?

Veřejnoprávní médium (nebo také médium veřejné služby), protože platíme koncesionářské poplatky.

Můžeme požadovat

pluralisticko-stranicky neutrální – nezávislost na politických stranách a hospodářských korporací, přístup do média umožněn všem za stejných podmínek.

objektivitu – míra kvality zprávy, jako věrnost reprodukované zprávy skutečné události. Mimo jiné vyžaduje nejméně dva nezávislé zdroje. Objektivní zpravodajství má být nestranné, věcné a věrné skutečnosti.

vyváženost – prostor média je určen nejen pro majoritní názory, ale i relevantní menšinové. Uplatňuje se tzv. Okrentův zákon: "Snaha dosáhnout (v komentáři) rovnováhu může vést k nerovnováze, protože někdy je taková i skutečnost." [3][4]

etický kodex média a redaktora – vychází ze zásad Mezinárodní federace novinářů z roku 1954 a rezoluce Rady Evropy. Řeší odpovědnost za pravdivost, práce se zdroji, respektování soukromí, vztah k politickým stranám, vystupování v jiných mediích, reklamách a jiné komerci. V kodexu jsou definovány dvě paralelní nezávislé struktury média: ředitelské (zodpovědnost radě, řízení, ekonomie, personalistika, ochrana redaktorů)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ve%C5%99ejnopr%C3%A1vn%C3%AD_m%C3%A9dium

Zjednodušeně, můžeme mít sebelepší auto, ale když budou špinavá skla a nefunkční světla, tak daleko nedojedeme.

Veřejnoprávní média mají spoustu zahraničních zpravodajů, proč nezveřejní státy které mají účinná opatření proti Covidu.

Proč Reportéři nešli na Ministerstvo s otázkami na testování, trasování, očkování, proč nejsou levné podpůrné léky, atd..

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Potřebujeme (neověřeno)

Trvalý odkaz

Wiki je podpůrný prostředek, myšlenka je níž.
To ale bezmozek nepochopí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Ovšem to si musíš najít někoho obdobného tobě, nebude to nesnadné, věř mi. Takového materiálu je u nás na vlaky.

Pozdravuj svůj mozek, čau.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Proč?

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Raději mít pravdu s Putinem, než se mýlit s vrahy z Volstrýtu.
V Rusku určitě přetrvává určitý druh "samoděržaví", ale diktátor musí být osvícený, třeba postaví se před Kerčskou úžinou u Krymu a řekne - tady bude stát most. A ejhle, za dva roky byl hotov silniční a o rok později železniční. Asi tam neplavaly žádné žabičky, co u nás vždy najdou sluníčkáři.
A demokracie? To je jen paraván, za který se skrývá kapitalizmus a tu demošku používají jako vějičku na voliče, aby si obyčejný volič myslel, že výsledek voleb je vyjádření jeho vůle.

A hodně zdraví do Nového roku, a aby zmizel onen koroňáček, který věrchuška používá jako knutu pro další strašení lidu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

Kdyby do toho měli co mluvit naši ekoteroristi, tak by je tam našli.

Průměrný počet slepic: 4.8 (16 hlasů)