Rok vyhřezlé nedůvěry

Autor
Štítky

Pozorní čtenáři si jistě povšimli, že jsem na konec starého roku a začátek nového zmizel z Kydů. Děkuji tímto ještě jednou Janovi z Helvajzu za cestopis a také za osobní přijetí, neb jsme se u něj s rodinou krátce zastavili při cestě do západních čech. Aniž bych to chtěl detailněji rozebírat, navštívili jsme narychlo a neplánovaně moje rodiče, protože to prostě bylo nutné.  Teď už jsme zpátky doma a i Kydům začíná opět běžný režim. 

Dnešní článek měl vyjít na silvestra, ale neměl jsem ho ještě dokončený. Berte to prosím tak, že v nastávajícím týdnu se ještě budu vracet k přelomu roku a budu mít tendenci přát i hodnotit. Dnes se ale vraťme do roku 2020. 

Řekl bych, že rok 2020 bude jednou hodnocen titulkem z nadpisu. Bude to rok nedůvěry. Rok, kdy se veřejně a navenek ukázalo, že rozdělené západní společnosti definitivně ukázaly své hranice. Bude to rok, který nade vší pochybnost ukázal, že prakticky v každém západním státě (nás nevyjímaje) nejde o nějakou drobnou anomálii vycházející z dočasně špatné situace některých lidových vrstev, ale naopak, že jde o jev systémový ve kterém velká část společnosti apriori nevěří té druhé části. 

Rok 2020 bude jednou historicky podobně významný jako rok 476, který byl historiky označen za předěl starověku a středověku. Rok 2020 bude jednou milníkem, kdy se definitivně veřejně ukázalo, že každý západní stát má svou novou aristokracii a staronové lidové vrstvy. Ale obě dvě tyto struktury už definitivně nehrají spolu. Nemají společné zájmy, nemají společné vize ani cíle a primárně si nevěří ani pozdrav. 

Nepopisuju nic nového. Všechno, co se letos projevilo, to už tu bylo dlouhá léta a samozřejmě vždycky se to projeví za nějaké krize. Už za migrační krize 2015 se některé tyto projevy objevily, ale až letos se z toho stal jev zcela masový, ve kterém takřka neexistuje žádný střední proud. 

Dám pár příkladů... 

Můj táta o koronaviru nijak nepochybuje. Uvědomuje si jeho nebezpečnost, důsledně dodržuje opatření, jako sedmdesátník se cítí ohrožen. Ale nechat se očkovat? To se mu tedy vůbec nechce. Firma Pfitzer je sice obrovká korporace, má všechna byrokratická razítka, má laboratoře plné nejmodernějšího vybavení, vědce i doktory s těmi nejzvučnějšími tituly z předních světových univerzit... ale stejně je tatík velmi opatrný, protože  ani desítky titulů nevyváží to, že se těm docentům nedá věřit jejich doktorská přísaha. 

Ne, táta nevěří na čipování pomocí vakcíny. Ale jednoznačně je přesvědčen, že milí doktoři to dělají především pro peníze a jakýkoliv altruismus už je jim celou jednu generaci zcela cizí. 

Já osobně obecně podporuji Babišovu koronavirovou strategii. Nepochybuji o počtu mrtvých, nepochybuji o obecné nebezpečnosti viru, který je podle mě schopen zahltit zdravotnictví až ke kolapsu. Ale když vidím, jak se hladce potlačují některé informace (viz. profeor Beran) o podpůrných levných lécích, které pak z ničho nic nejsou absolutně k dostání, když vidím, že i celý Prymula má roušku nasazenou především před kamerami a jinak je mu to víceméně jedno, když vidím že opatření ale stejně podléhají především lobbystickým a politickým tlakům, tak se mi to z pozice obyčejného člověka docela ekluje. Je to jako každá jiná válka, kde obyčejní vojclové nasazují životy a zdraví a mocipáni v průmyslu a na úřadech dělají miliardové a značně temné kšefty. 

Ne, to nezačal Babiš. To už je tam na vládních postech hodně dlouho. Nedá se jim věřit a člověk primárně čeká nějakou habaďůru. Ať tam udělají cokoliv, vždycky se to obrátí proti nám. Politika se nedělá ve prospěch národa, ale ve prospěch EU, velkého byznysu, neziskovek, Sorose, USA, Ruska, NATO... (nehodící se škrtněte). 

Bakalonovináři spolu s Českou  televizí a Seznamem tvrdí, je je to Zemanem a Babišem. Až přijde Kalousek,Bartoš, Minář a Rakušan, tak to hned bude jinak. To jsou důvěryhodní politici a nedůvěra lidových vrstev zmizí jako pára nad hrncem. Ale to je omyl. 

V roce 2020 se prostě ukázalo, že ti tam nahoře sice intrikují jako šlechta za starých časů, ale stejně jako šlechta za starých časů drží basu proti jakékoliv selské rebélii. Samozřejmě se podrážejí a když se dívám na případ Lučanského na Slovensku, tak si tu a tam i dýku do zad vrazí, ale zcela svorně podepíší jejich vysoké smlouvy mezi velkými hráči, které nám krok za krokem berou půdu, vodu, průmysl, peníze i budoucnost. Až bude premiérem Rakušan, nezmění se vůbec nic. Nedůvěra dolních k horním potrvá a stejně tak poroste nenávist horních vůči těm pod nimi. 

Americké volby jsou krásným příkladem toho, že se nejedná o lokální záležitost vyplývající z mizerné demokracie v zemi postsovětského bloku, ale jde o jev globální, minimálně v západní civilizaci. Volby byly zfalšovány, ukradeny... nebo možná nebyly. Ale není nikdo, komu by se jeho výrok dal věřit, neb je natolik důvěryhodný, že jeho slovo platí. 

Můžeme se samozřejmě dohadovat, kam v tomto světě patří třeba Babiš. Jestli je prostě jen rebelem té nové aristokracie, který se chce opřít o lidové vrstvy a s jejich pomocí se vyšvihnout na vrchol, který mu byl spolušlechtici upírán. Nebo jestli patří ke starým časům a chce obnovovat či udržovat svět, kdy ti dole i ti nahoře táhli za jeden provaz. Nebo jestli prostě chce jen nahrabat co nejvíc a tak to prostě dělá. 

Stejně tak je možné se dohadovat, kam patří Trump. Jestli je to první představitel tribuna lidu, který novou aristokracii a její lokaje vyzval na souboj, nebo jestli je také lokajem mocných, kteří ho tam dosadili, aby se jim lépe vládlo z přítmí. 

Můžeme se dohadovat, kam patří Brexit. Jestli je to první úspěch národního státu proti zkostnatělé struktuře EU, nebo jestli jde jen o to, aby se Británie rychleji stala Pákistánem. 

Fór je v tom, že se dohadujeme jenom my. Hledáme nějaké střípky pravdy, snažíme se zjistit, jak to je doopravdy. Čeká nás sice všechny stejný úděl, ale hádáme se. Rozdělujeme se na procesech, které v konečném důsledku jdou všechny proti nám a nakonec místo boje proti nové šlechtě bojujeme mezi sebou. 

Všimněte se že nová kosmopolitní třída - lokajové nové aristokracie - ti to  mají dávno vyřešené. Souhlas je u nich povinný a je jedinou vstupenkou mezi ně. Nezáleží na to, jak blbě to zní, nezáleží na tom, že z týden bude všechno jinak.  Musí se souhlasit. Veřejně, každodenně. Nejde o schopnosti, ale o osvědčení víry. Náš Scallop je typickým příkladem. Sám tomu třeba také nevěří. Ale pokud se chce dočkat odměny, musí souhlasit. Musí dosvědčovat dnes a denně, že jim věří každou kravinu, kterou řeknou.  Nemyslete si - v tomto přístupu je velká síla. Ti tam v EU nemají problémy s loajalitou těch svých. Od začátku, od škol, od prvních stáží, od prvního pracovního místa svoje lokaje prosívali a připravovali. Mají jich dost a na všech úrovních. Dosahují svých cílů hladce a rychle a reality si vůbec nemusejí všímat. Dopady nese na hrbu někdo jiný, kdo si za to vlastně ještě může sám. 

A my se dohadujeme, jestli je Trump náš nebo není. Dohadujeme se, jestli je Babiš náš nebo není.... Dohadujeme, se , jestli nás už čipují a nebo jestli je rouška symbolem nesvobody. Dohadujeme se... a ti druzí mezitím obsazují pozice. A obsazují je i bez čipů. 

Krásně si nás rozebrali. Místo s nimi, bojujeme mezi sebou. Dokonce nás klidně vyzvou, abychom řekli naše požadavky. A říkáme je tak protichůdně, že je to pro smích. 

Zůstala nám zcela oprávněná nedůvěra. Že to s námi nikdo nemyslí dobře a pokud někomu nalítneme, špatně se nám povede. Ale z této nedůvěry se nic nepostaví. Z té se dá jen zakopat a zkoušet přežít. Z té je možné být preperem, dělat si svůj ostrov pokladů nebo bunkr a věřit, že to jednoho dne samo přejde. Ale není možné otevřeně bojovat a pokoušet se zvítězit. Je možné se zamaskovat, ale ne postavit se k souboji. Není možné  cítit sounáležitost, protože jsme sice spojeni údělem, ale nevěříme si ani navzájem. Trump netrump, Babiš nebabiš, stejně dopadneme všichni blbě, ale díky Trumpovi nebo Babišovi nedokážeme ani stát pospolu. Koronavirus nekoronavirus, stejně to všechno zaplatíme my, stejně to dopadne na naše hlavy, ale společný boj se nekoná. Zůstala jen nedůvěra. K těm nahoře i k těm vedle nás. 

Rok 2020 je rokem, kdy se to ukázalo. Není rokem, kdy by všechno skončilo, není rokem, kdy novodobá šlechta defintivně vyhrála, ale jednoznačně ukázal, že jsme na kratší straně páky a nemáme v této chvíli nic, čím bychom tento hendikep nahradili. Osobní individualismus ani osobní odvaha nepostačují k inspiraci širokých vrstev. Jen ještě více rozdělují. Nijak nám nepomáhá, že jsme praktiky nových pánů odhalili, že o nich mluvíme. Na rebélii to nestačí. Každý Jánošík má za sebou už z principu dost zrádců. 

Ne, není to optimistický konec roku. Ale každá změna musí začít sundáním růžových brýlí. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (150 hlasů)

Komentáře

V moři žáby nejsou.

Za druhé nevíte, co je to terorismus. A buďte tomu rád.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Nebyl to Západ?
Na jednu stranu se stavěl jako náš "starší" přítel, co nám pomáhá, druhou stranou zde vše systematicky rozebíral a tam, kde to zatím nešlo, házel do cesty alespoň vidle.
Začátkem 90. let, když bylo ve fondu privatizace tolik peněz, jsem se naivně domnívala,že se konečně dostaví dálnice do Německa, do Rakouska - a pročpak tam pořád není? Kdopak platí ty všecky obstrukce (no jo, dnes už my sami, ale zpočátku), a přitom pokyvuje hlavou, jací jsme my, Češi, nemožní?
Nebo si vezměte takovou drobnost - chov norků. V 90. letech tu bylo ještě dost staších chovatelů, kteří norky chovali a kožešiny prodávali. Tak vystoupilo pár "věrozvěstů", kteří začali systematicky chov likvidovat (Svoboda zvířat a další). Jednou o tom byl v televizi film, tehdy ještě celkem objektivní - na jedné straně starý pán s manželkou a vnoučkem u klecí, za plotem zdivočelá banda, co na něj řvala urážky. Také vnikali na pozemky a klece otevírali, proto dnes plno norků predátoří volně v přírodě. Chov skončil. Dokonce to dostali do zákona, který od roku 2019 zakazuje v ČR chov zvířat za účelem získání kožešiny.
No, a loni se najednou objevil Covid v norčích farmách v Holandsku, Dánsku, Řecku - tak se likviduje konkurence v EU. (Teď se bojím o kapry, tam už také začali otravovat u sádek. )
No a u dálnic, mostů atd. je to to samé ve velkém, zcela proti zájmům našeho státu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak prý už chytré hlavy vymýšlejí, jak vytvořit očkovací pas, případně čip, aby se každý Antoušek mohl prokázat, že již očkován byl. Prý na tom pro začátek makají velké aerolinky.
A to se vysmívali Číňanům, že do mobilních telefonů zavedli osobní sociální kredit. Lidská práva, nelidská. Okolnosti si vyžádají totéž i u nás. Možná Vidláku, že Váš táta odolá, neb služeb Luftahansy nehodlá využívat, ale třeba jej donutí to, že nebude moci na zápas Baníku Sokolov, nebo do dividla k Hrušínskému. Však ono už se něco najde, co zajistí plán 70% naočkované populace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Můžeme si aspoň na chvíli dopřát výlet do starých (dobrých?) časů; v každém případě do doby, kdy se u nás točily vynikající filmy i televizní inscenace / seriály.
Na ČT 1 běží padesát let staré skvělé Sňatky z rozumu. My starší si pamatujeme, mladším vřele doporučuji.
Naštěstí si Sňatky lze pustit z archivu, není tedy nutné trčet u přístroje ve dne.
Režisér František Filip (90 let) byl MISTR svého oboru. I televizní F.L. Věk je jeho dílo.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/899200-snatky-z-rozumu/268531300210…

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

Jo níykonákladová inscenace Sňatky z rozumu, kde potřeštěné šestnáctky vypadají na pětatřicet a vepř Vala tam hraje rebelantskýho umělce.

Vedle dnešních seriálů to ovšem vypadá na veledílo, protože si nevystačili se dvěma emocema.

Průměrný počet slepic: 1.5 (8 hlasů)

každý o jiné inscenaci. A jen pro Vaši informaci, ve Sňatcích z rozumu nehraje Jiří Vala žádného rebelantského umělce, nýbrž velmi praktického majitele povoznictví.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ani bych to nenazýval rokem nedůvěry, jako spíše rokem vyhřezlé neschopnosti. Už od 2008 jsme věděli, že si státy neporadí s hamižností bank a finančních spekulantů. Od 2015 jsme věděli, že si neporadí ani s ochranou domácího obyvatelstva, které je dobré jen k placení daní. Rok 2020 jen jako pokračování ukázal, že státy jsou neschopné i v oblasti zdravotnictví a ochrany proti epidemiím a pandemiím.
Ještě nás čekají dvě procitnutí. Prvním, že nás stát neochrání ohledně bezpečnosti, jakmile se zde objeví dostatečně silná vrstva privilegovaných zločinců. V USA je už znají jako BLM. Druhým procitnutím bude, že stát negarantuje důchody, ač si na ně poplatník poctivě platí celý život. Smůla, naštvání vydrží od důchodového věku do smrti, čili nepříliš dlouho.

Takže rok 2020 hodnotím jako rok, kdy další lidé pochopili bezmocnost a neschopnost státních struktur v těžkých časech. jsou jak bruselský europarlament dobří jen k hlásání líbivých hesel v dobách dobrých. V dobách zlých jsou k ničemu.

Obraz globalizované společnosti ovládané nadnárodními korporacemi popsal už Frederik Pohl v Obchodníci s vesmírem (1952 společně s Cyrilem M. Kornbluthem) - bitvu mezi gigantickými obchodními společnostmi ovládajícími Zemi o největší obchod lidské historie – o právo kolonizovat Venuši.

Průměrný počet slepic: 4.3 (19 hlasů)

pořád budou od hoven. Hovno od hovna neumyješ, i kdyby ses do krve sedřel.

Pokud jde o mytí rukou jako takové, Uršula je nepůvodní. Již cca 2000 let tomu nazad předvedl to jistý Pilát. Myslím, že Pontský.

Průměrný počet slepic: 3.7 (15 hlasů)

Díky Dane za upozornění na článek a já z něj ještě pro zapamatování vyjímám hlavní motto.

Nedávno byl na internetu publikován text, který údajně unikl ze zasedání jedné z globalistických organizací, Trilaterální komise, které proběhlo v prosinci 2020: Trilaterální komise: Hlavním cílem operace Covid-19 je urychlení procesů změny lidstva. Ohniska odporu musí být eliminována. Bude v roce 2021 spuštěna operace Moskva? Jaké procesy by měla urychlit antihmota?

Článek pravděpodobně v některých čtenářích vyvolá úsměv na tváři, u jiných pocit, že člověk je jen bezbrannou loutkou v rukou mocných tajných společností. Možná i proto unikl. Ti co mají strach, jsou snadněji ovladatelní.

Jaká je však pravda? Řídí svět skutečně jen skupina mocných? Myslím si, že k odpovědi na tuto otázku je třeba se zamyslet na fungováním světa, celé přírody. Vše řídí věčné a nezměnitelné přírodní zákony. Je tu řád světa, kterému jsou všichni podřízení, i ti mocní. Pokud člověk naruší přirozený řád přírody, třeba tím že se přemnoží, bude ničit přírodu a podlehne dekadenci, pak vznikne tlak, který bude mít tendenci vše uvést zpět do rovnováhy.

Vůbec pak není důležité zda tím spouštěčem procesu je sama příroda, či člověk. Není podstatné, zda covid 19 je důsledkem přírodního procesu, nebo byl vyvinut uměle. Objevil se proto, protože naše společnost svým chováním k jeho rozšíření vytvořila podmínky.

I ti nejmocnější z lidí, jsou proti přírodě a jejím silám bezmocní. Všechny historické pokusy o nastolení světovlády skončily neúspěchem a tak nevyjde i tento pokus. Osvícená doba která má být cílem tohoto procesu zákonitě přijde. Nebudou to však ilumináti, kteří v ní budou vládnout, jak v to dnes věří. Zlo nemůže vytvořit dobro a ušlechtilý cíl jakékoliv prostředky k jeho dosažení rozhodně nesvětí.

Proto je zbytečné se bát. Je důležité nešířit strach, ale šířit lidskost, světlo a naději. Přitom si zachovat úsměv na tváři a důvěřovat řádu světa a Bohu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Zatím to v minulosti vždy!!! dopadalo tak, že dobře organizovaní i malá skupina vždy ovládla i velkou neorganizovanou skupinu.
No a ona organizovanost hlavně spočívala v nějaké sjednocující myšlence. Rozpadne li se ona myšlenka, či ztratí schopnost sjednocovat, nastane výměna za skupinu jež onu myšlenkovou jednotu má.

Komunisti v osmdesátém devátém nepadli pro, že jsme zvolili klíči, ale proto, že se u nich našla skupina jež onu jednotící myšlenku zpochybnila a našla dokonce souznění mimo onu skupinu. Byli to ti, co si mysleli, že kapitalismus a demokracie jsou to pravé ořechové i pro ně.

Výměna proběhla a ti co byli mimo onu skupinu s hrůzou zjistili, že demokracie a kapitalismus je fajn, ale jen a jen pro onu sjednocenou skupinu.

Jako vždy jsou opět dva možné scénáře vývoje:

- v současné vládnoucí jednotné skupině se najde jiná skupina s novou myšlenkou a najde dostatek přívrženců mimo onu vládnoucí skupinu a dojde k výměně s tím že oni přívrženci z většiny zase budou podvedeni
- sjednocovací myšlenka vzejde z dosud nesjednocené velké skupině mimo vládnoucí skupinu. I zde dojde k výměně vládnoucích elit s tím, že většina s novou myšlenkou bude podvedena. Zde se dá pochybovat, že jednotící myšlenka bude něco jiného než bída. Současná vládnoucí elita je si však vědoma síly bídy, tudíž tuto možnost budou oddalovat, tudíž tato varianta je vcelku nereálná.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

i za bolševika, očkovací pas vyžadovala kapitalistická amerika, když jste tam jel studovat (šlo vyjet svobodně jen jeden rok, mezi 1968-září 1969).
To není žádný NWO.
Očkování vymýtilo celosvětově mnohé choroby.
A že to doktoři dělají pro peníze, nebo slávu nebo pro obojí a jen pár procent z nich je nezištných jako matka Tereza?
Vy taky rádi pracujete zadarmo a ještě aby Vám hlupáci hodně nadávali?

Průměrný počet slepic: 3.2 (20 hlasů)

Přesně. Očkování a evidence očkování tu je více než 100let.

Komu vadí očkovací průkaz, ať zahodí občanku a vrátí se na strom. Tam bude zcela svobodný a neomezovaný.

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

očkovací průkaz se v minulosti vystavoval dětem při narození a zapisovala se do něj všechna očkování s datem vakcinace postupně jak k ní došlo. A vůbec to nebylo špatně zařízeno. Rodiče i kterékoliv zdravotnické zařízení mělo okamžitě tyto informace přehledně k dispozici. Ty svých dětí mám ještě schované spolu s rodnými listy a vysvědčeními.
Do starých červených občanek, už sice nevím na který list, se zapisovalo očkování proti tetanu rovněž s datem aplikace. Dnes, pokud máte úraz a ošetřují vás na úrazovce, ptají se zda jej máte platné a pokud ne, tak vás případně okamžitě očkují. Vy to z hlavy pochopitelně nevíte, takže musíte požádat svého obvoďáka, aby se podíval do vaší karty. Lepší? Pro koho?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

In reply to by anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sestra u mé obvoďačky nalepuje pásek s datem očkování proti tetanu na plastovou kartičku zdravotní pojišťovny. Je to profesionálně vyrobený pásek speciálně pro toto očkování a drží na kartičce přilepený tak dokonale, že když ho sestra chtěla po novém očkování vyměnit, dost se s tím nadřela, než ten starý aspoň částečně odstranila.

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

http://www.szu.cz/tema/cestovni-medicina/ockovani-pri-cestach-do-zahran…

je tam taková poznámečka - povinné očkování při vstupu do země... a ještě vám k tomu dají mezinárodní očkovací průkaz (bez něj vás někam nepustí)

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Pane Admirále, přece nejede o ten očkovací průkaz, ale o to, k čemu má sloužit. A dovolím si tvrdit, že těch 100 let evidence očkování nesloužila k rozlišení, kdo smí do letadla, kdo na stadion, kdo do divadla a kdo do Kauflandu a kdo na náměstí.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

Když má dcera šla před 20 lety do VB dělat au-pair, hlavní co po ní chtěli byl očkovací průkaz. Bez něho by ji k dětem nepustili.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Nesloužil. Také se blázni odmítající očkování proti závažným onemocněním vyskytovali jen zřídka - max. Jehovisti.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

přesně to jsem chtěla poznamenat, že mezi tím, jak jsme byli prověřenými vakcínami očkováni a prováděn záznam do kartičky a současným stavem - panika, neprověřené vakcíny, podivní tvorové za tím celým stojící atd. je přece velký rozdíl. A musím za sebe říci, že jsem takový lajdák a neopatrný člověk, že nemám očkování proti tetanu, neobtěžovala jsem se dojít se nechat píchnout /jen laxnost, ne odpor/ a nikde jsem nebyla omezována. Jistě to zasluhuje krajní pokárání, ale nikdo mi nevyhrožuje, nanejvýš si pomyslí, madam, jste opravdu blbá.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

hřebíček na hlavičku.
Rozumní lidé určitě nezpochybňují princip očkování. Ale na druhou se musí přinejmenším pozastavit nad očkováním vakcínou, která neproběhla standardním schvalovacím procesem.
Jak to vlastně je? Prosím zde přítomné kydaře o odpovědi na otázky:
1. Kovid je chřipečka nebo fatální onemocnění?
2. Je větší strach z kovidu nebo z následků přehlceného zdravotnictví?
3. Jaká a jak dlouhá je ochrana po vakcinaci?
4. Existuje vůbec, případně jak dlouho trvá imunita proti kovidu, po jeho prodělání?

Nejsem lékař ani příbuzný odborník, ale současné vzývání vakcinace jako jediné spásné cesty, mi nepřipadá moc zodpovědné. Chápu, že z psychologického hlediska je vhodné mít cíl. Ale podle mne je tento cíl víc klamný, než reálný.

Dříve jsem zde vyjádřil myšlenku, že jsme třeba svědci přeformátování společnosti. Jsme součástí přírody, by't se hrdě nazýváme "páni tvorstva"; ach ta naše namyšlenost. Příroda se vždy ve svých procesech řídí zákony rovnováhy. Třeba jen příroda hledá rovnováhu. A když na nás neplatí velká tepla, velké vody, zemětřasy a podobně, tak třeba zafunguje nějaká breberka.

Když použiji slova klasika (Jaroslava Žáka), tak třeba stvořitel vezme tu zeměkuličku, odrbe ji šmirglpapírem a pak ještě opláchne v benzínu a může začít tvořit znova a lépe.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Zkusím Vám FakeFíku odpovědět, ale tu první otázku zodpověděl virus dávno za všechny zpochybňovače.

Strach z covidu nemají lidi, kteří dodržují ta základní tři pravidla a snaží se chovat zodpovědně a ohleduplně a především podle stavu epidemie.

Strach z přehlceného zdravotnictví je hlavní a silně oprávněný, stačí si přečíst pár článků o nemocnicích, představit si lidi, kteří v nich pracují od ráno do rána, jak je jich čím dál míň, protože přístroje se nakoupit dají, prostory se vytvoří třeba z tělocvičen, ale nemocný personál nenahradíte. Je snad ve světě málo varujících příkladů?

Třetí otázku vynechám, pořád jsou to jen odhady, to ukáže až čas.

Po prodělání infekce je zatím potvrzená tříměsíční imunita, v poslední době se už mluví i o půl roce. Ale i to chce čas.

Ještě na závěr – myslím, že je lepší stanovit si cíl a něco pro něj dělat,, než se podřizovat s tím, že příroda nás chce zničit, tak si ten zbytek času ještě užijeme. Bylo by zbabělé vzdávat to bez boje.

Dalajláma kdysi na otázku, co ho nejvíc překvapuje na lidstvu odpověděl:
„Člověk … neboť obětuje své zdraví, aby vydělal peníze. Pak obětuje peníze, aby získal zpět své zdraví…. žije tak, jako by neměl nikdy umřít a umírá, aniž by skutečně žil.
Pěkný večer

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Tu jsem si uložil.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Za to, že jsem Vás Josefe nerozčílila tím, co jsem napsala před tím :-), Vám opíšu celý ten citát, který jsem pův. zkrátila, aby to bylo kratší :

„Člověk … neboť obětuje své zdraví, aby vydělal peníze. Pak obětuje peníze, aby získal zpět své zdraví. Přitom je tak úzkostlivý ohledně budoucnosti, že si neužívá přítomnosti, následkem čehož nežije v přítomnosti, ani v budoucnosti: žije tak, jako by neměl nikdy umřít a umírá, aniž by skutečně žil. :-) Dobrou noc.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

za odpovědi.
Jen chci dopředu říct, že se nechci řadit mezi popírače kovidu. Je tady s námi a podle našeho chování tady s námi bude ještě dlouho.

Na jaře, kdy měla většina lidí (myslím v tuzemsku) strach - respekt (nehodící se škrtněte), tak bylo omezení pohybu viditelné pouhým okem. A to nebyly žádné zákazy. Dnes vrčí fialový PES, ze všech stran slyšíme a čteme nářky nad lockdownem, ale skoro všude plyne život, jako by se nic nedělo. Na jaře na ulicích téměř ani živáčka. Deprimující, jak scény z katastrofických filmů. Do paměti se mi zaryl osamocený kopáč s rouškou. Na 15 km dlouhé trase jsem potkal tak málo aut, že by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Oproti tomu dnes nevidím žádné markantní rozdíly oproti dřívějšímu provozu. Jen už jsem asi tak zmagořený, že když jsem před dvěma týdny stál na červenou na křižovatce a přes přechod přechází skupinky lidí a žádný z těch zhruba patnácti neměl roušku, tak mi to přišlo divné. Ne proto, že to někdo nařizuje. Ale proto, že už to máme do určité míry zafixované. Když to shrnu, je to o přístupu a zodpovědnosti každého z nás. Ale ta se vytratila. Prostě, každý svého štěstí strůjce.

Souhlasím, že největší problém, který může nastat, je přehlcené zdravotnictví. Prostě přechod na válečnou medicínu spočívající prioritně v třídění nemocných. Podle mne neskutečný průser. Omlouvám se za použitý příměr, ale vhodnější slovo jsem nenašel. To už bude situace, kdy lidé přestanou být lidmi.

K vakcíně nemám co dodat. Možná bude fungovat, možná nás ochrání na chvíli. Kolik se proočkuje lidí za tři měsíce; vlastně za dva a půl - dvě dávky po dvou týdnech. Podle mne jen psychologická berlička. Dovolím si malinko odbočit. Prioritně se očkují spoluobčané 80+. To je statisticky věková skupina s vysokou úmrtností bez ohledu na kovid. To je prostě přirozený běh života. Nenahrávají koordinátoři odpůrcům očkování třeba tím, že po půl roce nebo po roce vypustí tito do světa statistiku, že 40% očkovaných zemřelo?

Nevím, jestli můj předchozí příspěvek vyzněl tak poraženecky. Pokud ano, tak to nebyl záměr. Jen chci říct, že bojovat má smysl vždy. Ale v tomto případě je nutné, aby se k boji připojili všichni. Důkazem je náš přístup na jaře, kdy jsme patřili do světové špičky. Nyní jsme na druhém konci žebříčku. Protože svoboda! Protože prachy! Protože neumíme na měsíc dva sednou na zadek.

Když na vsi vidím chodit po ulicích osamocené babičky v roušce a kolem nich desítky metrů ani živáčka, a ve městech spousty lidí, z nichž má rouško málokdo, tak mi to přijde líto. Ale protože se většinou jedná o mladé a středního věku, tak si myslím, že oni jsou o své virové nedotknutelnosti přesvědčeni z titulu "nepatřím k rizikové skupině". Jen si myslí, že ty osamocené babičky nás nezachrání.

Za citát od Dalajlámy Vám děkuji a přeji pěkný večer.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

u nás v Plzni jsou asi ohleduplnější lidi. Věřte, že dost koukám, ale bez roušky a ve dne vidím bez ní jen jedince a takoví budou vždycky. Popírači ať se zodpovídají svému svědomí, mně nemusí. Dost mi vadí, když mají plné huby ohleduplnosti k starouškům, kteří musí být zavřeni v pečovatelských domech. Kdybychom však dodržovali všichni ta opatření, i ti staroušci by se nemuseli bát jít ven. Když už někdo neumí pomáhat, neměl by alespoň škodit. No ale co naděláme, je doba pokrytecká.

O zdravotnictví už jsem tu psala několikrát, jen bych se opakovala a škodiči stejně mají zakryté oči a ucpané uši. Vidí jen sebe. Nikdy jsem ještě nebyla tak blízko tajnému přání něčeho zlého pro některé lidi, jako v téhle době.

Nemám ráda konspirace, řídím se rozumem a ten mi říká jednoduše, že ta nemoc byla nějak podle dosavadních poznatků identifikována, na to se vymyslela vakcína a je jen na mně, jestli se po poradě s doktorem nechám očkovat. Otázek je sice hodně, na odpovědi si ještě dlouho počkáme, ale co se dá dělat? Chceme zase normálně žít, radovat se? Ano, ale ne aby nám za to jiní platili svými životy. Někdy když to tu čtu, tak si říkám, že racionalita je úplně na vymření.
Ale Vy jste to napsal hezky, děkuji a děkuji i za slušnost, ta už se taky vytrácí. Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Žádný názor. Nic, než povrchní, opsané fráze.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

u nás v Plzni jsou asi ohleduplnější lidi. Věřte, že dost koukám, ale bez roušky a ve dne vidím bez ní jen jedince a takoví budou vždycky. Popírači ať se zodpovídají svému svědomí, mně nemusí. Dost mi vadí, když mají plné huby ohleduplnosti k starouškům, kteří musí být zavřeni v pečovatelských domech. Kdybychom však dodržovali všichni ta opatření, i ti staroušci by se nemuseli bát jít ven. Když už někdo neumí pomáhat, neměl by alespoň škodit. No ale co naděláme, je doba pokrytecká.

O zdravotnictví už jsem tu psala několikrát, jen bych se opakovala a škodiči stejně mají zakryté oči a ucpané uši. Vidí jen sebe. Nikdy jsem ještě nebyla tak blízko tajnému přání něčeho zlého pro některé lidi, jako v téhle době.

Nemám ráda konspirace, řídím se rozumem a ten mi říká jednoduše, že ta nemoc byla nějak podle dosavadních poznatků identifikována, na to se vymyslela vakcína a je jen na mně, jestli se po poradě s doktorem nechám očkovat. Otázek je sice hodně, na odpovědi si ještě dlouho počkáme, ale co se dá dělat? Chceme zase normálně žít, radovat se? Ano, ale ne aby nám za to jiní platili svými životy. Někdy když to tu čtu, tak si říkám, že racionalita je úplně na vymření.
Ale Vy jste to napsal hezky, děkuji a děkuji i za slušnost, ta už se taky vytrácí. Dobrou noc

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

za duplicitu. Má netrpělivost mne přemohla :-)

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

- tetanus totiž není přenosný z člověka na člověka a proto je jen Vaše věc, jestli se před tak nebezpečným onemocněním chcete chránit, odmítnutím nikoho neohrozíte, jen sama sebe.

Když se nenecháte očkovat proti covidu, ohrožujete tím i všechny se kterými se setkáte, protože je extrémně silně nakažlivý a vy můžete být jen přenašeč. Ale – ani k tomu Vás nikdo nutit nemůže. Nutit vás možná někde budou k testům k různým příležitostem. Že budou místa, kde budou neočkovaní nevítaní, je logické, ale bude to z důvodu ochrany těch slabších a zamezení rozšíření nákazy v různých prostředích. Už jsem třeba četla o myslím australské letecké společnosti, která prý si stanoví datum od kterého do svých letadel neočkované nepustí.
Sama taky ještě váhám, zdá se mi to krátká doba na prověření ev. vedlejších účinků vakcíny, ale asi než na mně přijde řada, bude už informací víc. Důvěru k těm vakcínám zatím moc nemám, je to tzv. "šité na koleně", ale takových je nás většina a zatím jiné řešení neexistuje. Ani nechci domyslet, jaká panika by vypukla, kdyby se teď potvrdilo, že ty vakcíny jsou neúčinné, nebo že víc škodí, než pomáhají... tj. že by se světlo na konci tunelu změnilo v protijedoucí vlak.

Průměrný počet slepic: 2.8 (11 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Alice, chci se slušně zeptat - z čeho vycházíte, že jako očkovaná nemůžete koroňáka přenášet?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

nic takového jsem ale nenapsala. A když váš dotaz vezmu čistě logicky, tak tím, že se jako očkovaný nebudete moci nakazit, nebudete moci vir ani rozšiřovat, ne? Nebo jen hodně omezeně. Stejně by bylo takové tvrzení podle mne dost sporné a možná by se hygienická opatření musela dodržovat i po očkování. Tomu ale vůbec nevěřím, když vidím jak se lidi chovají dnes. Vím jen, že kdybyste se s tím setkal třeba dotykem, virus přežívá na povrchu prý 9 hodin (zatímco u chřipky 2 hod.). Ale protože se očkovat teprve začíná, jedině ten čas a zkušenosti ukáží. Bohužel jdeme do neznáma.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

No mě to tak vyplývá z prvního souvětí druhého odstavce.
Nicméně mě by velmi zajímalo, jestli očkovaný člověk přenáší nebo nepřenáší. Mainstream toto téma obchází po špičkách jak po vnějším obchvatu Prahy a na těch špatných, lživých a konspiračních webech se dočtete, že Pfinzer toto nezkoumal, tedy nepotvrzuje, že očkovaný nebude přenášet.
Fakt bych rád věděl, jak to ve skutečnosti je.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je hluboký omyl. že očkovaný se nemůže nakazit. Očkování na nákazu nemá žádný vliv. Má vliv jen na další průběh nemoci. Kdy nemoc se nemusí vůbec projevit, protože imunitní systém s ní dokáže řádně zatočit. Je k tomu očkováním proškolený. To platí naprosto obecně -od tetanu až po covid. Závěrem očkovaný člověk může být dobrým přenašečem, ale samozřejmě dávka přenosu infekce bude menší, ale bude.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Fakt mně mrzí, že už nemám čas, tak jen jednu otázku - totéž, co tvrdíte o očkování a přenašečství, platí i pro několikaměsíční imunitu po prodělání nemoci? Děkuji za odpověď. Dobrou

Průměrný počet slepic: 2 (5 hlasů)

Mám dnes čas, tak ještě podrobněji.
Jste-li odolný a nemoc u vás po nakažení nepropukne, jste přenašeč, virus je ve vás. Jste-li očkovaný, máte protilátky, ty virus zničí a nemůžete být nosičem, nebo jen výjimečně. Podle mne i snížení rizika je plus.

V každém případě si myslím, že lidé bez očkování budou nuceni k věčnému opakování testů, ať už kvůli zaměstnání, výjezdu za hranice, vstupu do zdrav.zařízení, důchoďáků, apod. Budou muset zvažovat, zda je pro ně míň obtěžující injekce, nebo věčné testování a karanténní omezení při pozitivitě.

Myslím ale, že budou problémy i s vakcínami, druhá injekce by měla být od stejného výrobce jako první. Jak to budou dělat, až jedna vakcína dojde a spoustě lidí bude končit lhůta k přeočkování (prý 3-12 týdnů)? Dnes Prymula říkal, že ruské a čínské vakcíny se kombinovat dají, ale Zeneca a Pfizer k tomu vhodné nejsou. Ještě bude veselo.

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

jasně, ovšem pokud to chápu správně, je to výsledek vašich doměnek, třebaže vedených nejlepším svědomím. Mě by ovšem zajímal oficiální zdroj, který by bez vytáček řekl - očkovaný koroňáka přenášet nebude. Zatím to na mě působí, že se to neví, stejně jako se neví, jak dlouho ten happy stav očkovaným vydrží.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

Žádné protilátky virus nebo bakterie neničí. Je to jen marker pro Nk buňky a T-lymfocyty, jak vypadá cíl pro likvidaci. A samozřejmě také buněčná paměť. Protože nosičem můžete být prakticky vždycky, tak to vše uváděné (zaměstnání, cestování atd.) je jen politikum. Stejné jako vykuřování proti moru ve středověku. Ještě jednou, jsem-li očkovaný, pak jenom v případě nakažení budu mít jen žádné nebo nepatrné problémy s nemocí. To je asi tak vše.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

problémy s koroňákem, nebo budou daleko menší, než ty, které ta neodzkoušená vakcína vyvolá.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Naprostý souhlas. Jak jsem uvedl výše, tak se chová normální vakcína. Jaké mají vedlejší následky messengerové vakcíny neví ani ten největší prorok.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Petře - to se budete muset obrátit na odborníky.

pragmatiku - takhle jsem to na školení pochopila, ale když to popisujete tak zasvěceně do detailu, zřejmě o očkování víte víc.
Zaměstnání, cestování, apod. jsem uváděla v souvislosti s testováním, které po neočkovaných budou zařízení, firmy apod. vyžadovat (nebo očkovací průkaz), aby ochránily své zaměstnance, pacienty, apod. To není žádné politikum, to bude realita dokud se covidu nezbavíme.
Dobrou noc pánové

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Alice (neověřeno)

Trvalý odkaz

V žádném případě se nejednalo o nějaké školení, velice si Vás vážím. Jen jsem se po vzoru Součka pokusil napravit některé omyly, které se nepokrytě všude šíří. Něco málo o tom vím, ale nikdo z principu nemůže vědět vše. Je ovšem smutné si myslet, že očkováním může covid zmizet. Nemůže, je to virus. Jednou vypuštěný, bude zde s námi navždy až do skonání věků. S tím se musíme smířit, nejsou to žádné neštovice.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

není se za co omlouvat. Všichni tu píšeme jen své závěry z toho, co známe (či si myslíme, že známe) a aby nám taková diskuze něco dala, je třeba se zamyslet i nad opačným názorem (pokud to není evidentní blbost). Já to Vaše zpochybnění beru a budu se snažit zjistit, zda nemáte pravdu., i když jste výše mou otázku asi přehlédl.
My jsme v rodině pár agresivnějších průběhů onemocnění měli, po vyléčení nám bylo řečeno, že teď ti uzdravení jsou prý „čistí“ a navzájem se v rodině už nechráníme. Roušky po městě ti uzdravení nosí v podstatě jen aby nedráždili. Kdyby byla pravda, co říkáte Vy, byli bychom ohrožení skoro stejně jako předtím. A můžu mluvit klidně za sebe – zatím se mi to vyhýbá.

Budu se snažit o tom najít, nebo zjistit něco spolehlivějšího, jenže Vy tady jste daleko sečtělejší než já, tak třeba o Petrově tvrzení, že o přenašečství v době imunity nikde nic nenašel , ani moc nepochybuji. A je možné, že i doktor asi radí podle jeho výkladu a ten vzhledem k nedostatečným informacím obecně, nemusí být správný. Zas se nám potvrzuje, že jakási jistota je jen v těch 3R. A kdybyste měl pravdu, přenášelo by se to i po očkování a to vlastně až do doby, kdy budou naočkovaní všichni, nebo alespoň 80% jako např. u spalniček. Tomu radši ani nechci věřit, protože ta houpačka s nebezpečnými výškami by nás čekala ještě na hodně dlouho.
Přeji Vám pěkný den

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Ano, houpačka nás čeká do doby , než se proočkovanost nebo také promořenost dostane někde k 80%. Očkovaní nebo imunní teoreticky mohou být přenašeči. V praxi to však budou jenom vyjímky, protože záleží na náloži, kterou jsou schopni přenést na okolí. Dávka infekce však bude vždy malá, tudíž pro okolí víceméně neškodná, pokud očkovaným správně funguje imunitní systém. Takže ve výsledku se až tak nic hrozného dít nebude.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Očkovací průkaz jsem měla i já i moji synové. Kdybych popřemýšlela, tak je možná ještě někde vyhrabu (mysím ty průkazy, ne syny...).

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

účelům, které mají co dělat se segregací či diskriminací. Byl užitečný z hlediska evidence lékařské, potažmo věděl pacient kdy mu " expiruje" např. očkování proti tetanu.

Možná mají na mysli spíše hodnotící soud , že " dělají to hlavně (jen) kvůli penězům".
Nejde o to , že je někdo hloupým, jde o to, že je opatrným - nedůvěřivým, někdy po právu. Člověk by měl být do jisté míry skeptikem, určitě pak ve vztahu k zištnosti korporací. Samozřejmě že moudrý člověk by měl se dívat skepticky i na svou činnost, kterou nevykonává zadarmo - přemýšlet i o tom, za co že ho to vlastně platí, potažmo kdo vlastně. A samozřejmě i nad tím od koho kupuje - aby pak například zavilý odpůrce islamizace nerval si sobě a svým děckám od huby kvůli tomu, že našetří si takto na auto z jehož výroby profituje např. katarský vládní fond. A podobně.
Hezký den.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

Na lidi co se neumí podepsat většinou nereaguji Ale:
souhlasím s tím, že je snaha očkování zneužít k segregaci a diskriminaci.
Chápu, že do tropů je vyžadováno očkování proti malárii a doklad který stanovená očkování potvrzuje.
Nemám problém nechat se očkovat proti tetanu (a vyžaduji po doktorce razítko do staré občanky) a nechal jsem děti očkovat tak jak bylo dle dětské lékařky třeba.
Ale tady po nás stát chce, pro dobro farmaceutického průmyslu, abychom se nechali očkovat vakcínama které jsou jen PODMÍNĚNĚ povolené a nemají všechny potřebné zkoušky.
Nikdo neví zvláště u genetických vakcín (mRNA) co s lidma provedou v řádech let, desetiletí, nebo generací.
Dále když za tím stojí mj. lidi jako Bil Gates který před cca 10ti lety prohlásil, že pokud se prostřednictvím vakcín podaří snížit lidskou populaci na 1 miliardu, bude to úspěch.
A nátlak na nás je podobný jako když přijde k vám domů šmejd s např. vysavačem a v časové tísni vám jej nutí.
Je to salámová metoda, jak ořezávat kousek po kousku naše práva.
A to co oříznou již nikdy nevrátí a stává se to novou normou.

Průměrný počet slepic: 3.9 (22 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

coby neumějícího se podepsat např. " Jozef z Užvajzu" poučil o tom, co už dávno vím.
Jsi moc hodný, ale příště se drž svých zásad a nereaguj. Ušetříš tak čas oběma, možná i vícerem.

Takové spiknutí tam nevidím, to je tvůj problém že nemáš doma vysavač.

Hezký den, Hans von Hellweiss.

Průměrný počet slepic: 1.8 (19 hlasů)