Přežili jsme Covid

Autor
Štítky

Přes Vánoce jsme s rodinou prožili Covid, tak bych rád tady popsal reálnou zkušenost, abychom tu pořád nefantazírovali. Osobně jsem bral Covid vždy vážně a vedl k tomu i ostatní členy domácnosti. Dodržovali jsme všechna opatření, nechodili nikam do hospody, nikoho nenavštěvovali ani nezvali návštěvy k sobě, nikam necestovali. Dodržovali jsme to ani ne tak z nařízení vlády ani ze strachu z postihu, ale prostě proto, že jsme se nechtěli nakazit a tak jsme dělali všechna opatření, která jsme z dostupných informací měli, například všechno oblečení z venku se svlékalo vždy už na schodišti, v každém autě velká láhev dezinfekce s rozprašovačem na ruce, respirátorů FFP2 jsme měli nakoupeno asi za 3000 Kč a ještě jsme je několikrát recyklovali sterilizací v troubě. Žili jsme stylem do práce, z práce, nákup potravin a nezbytností vždy s FFP2 respirátorem a jinak byli pořád doma, maximálně jsem chodil hrát tenis, kde je mezi hráči opravdu veliká vzdálenost, takže nákaza tam je prakticky nemožná. Ono tady kolem baráku a zahrady bylo práce a zábavy pořád tolik, že nám to ani nějak moc nevadilo. Moji rodiče odloučení snášeli naštěstí také docela dobře, takže vlastně nebyl problém. I na Vánoce jsem se s nimi domluvil, že letos se prostě o Vánocích nenavštívíme a počkáme, až bude epidemiologická situace lepší. Děti byly doma už několik týdnů a nechodily nikam.

V baráku žijeme společně s babičkou (83 let), která má do značné míry svoji domácnost oddělenou. Protože ale jsme oba s manželkou chodili do práce, hlavně s ohledem na ni jsme si udělali antigenní testy, manželka 22.12., já 23.12., oba negativní. A tak 24.12 po dni příprav jsme zasedli ke společné štědrovečerní večeři. 25.12. jsem byl hodně unavený, a tak jsem v podstatě celé svátky pospával a začal jsem k tomu kašlat. Inu, antigenní test byl negativní, tak mě hned nenapadlo, že to byl začátek Covidu. Pak mi všechno, co obsahovalo sůl, zejména jakákoliv uzenina, připadalo strašně přesolené. Kousek salámu chutnal asi jako kdybyste si na jazyk vysypali lžičku soli. Měl jsem trochu ucpaný nos, ale žádnou rýmu, žádné škrábání nebo bolení v krku, jen dráždivý suchý kašel jakoby z hrtanu či průdušnice až v místě, kde máte klíční kost, bolest za očima, zalepené oči. V pondělí 28. jsem volal doktorce, že bych si chtěl zopakovat ten antigenní test, že mám nějakej divnej kašel. Ihned jsem byl odeslán na PCR test, který mi udělali 2 hodiny poté (žádné čekání na test) a ve 4:30 ráno přišla SMS s výsledkem – pozitivní. V 8:00 už volala hygiena, ten chlap na druhém konci měl hlas přesně jak Prymula, zřejmě nějaký policejní vyšetřovatel vypomáhající s trasováním. Pět dní zpátky jsem neměl vůbec žádný rizikový kontakt s nikým mimo vlastní domácnost, takže toho moc nevytrasoval. Já 10 dní nařízená izolace, všichni ostatní v baráku 15 dní nařízená karanténa. Nesmíte nikam mezi lidi, nákup si nechte dovézt donáškovou službou. Nemocný mimo svoji místnost jen s respirátorem, nepoužívat společnou koupelnu nebo po každém použití dezinfikovat. Všichni ostatní členové domácnosti si musí udělat PCR test. Protože jsme zejména babičku neměli na test jak dopravit, poslali nám odběrovou sanitku. Výsledek? Pozitivní úplně všichni.

Tolik úvod. A teď ta zkušenost, co by šlo udělat lépe, jak by bylo dobré se na toto připravit.

Pokud trvale užíváte nějaké léky, mějte jich dostatečnou zásobu a sbalte si i balíček na cestu, kdyby se váš stav náhle zhoršil a byl nutný převoz do nemocnice, ať máte svojí medikaci s sebou.

Mějte velký mrazák, kde si můžete zamrazit několik balených krájených bochníků chleba do zásoby. Dovážková služka Košík fungovala báječně, ale je nutné mezi jejich příjezdy potraviny několik dní uchovat a s šestičlennou domácností totálně v izolaci spotřeba potravin neklesá. Rozhodně si nachystejte polotovary, které je snadné připravit a které zvládnou připravit i děti. Základní potraviny vám budou na nic, protože nebudete mít energii něco kuchtit. Mražené mleté maso, hotové omáčky a těstoviny a mražený strouhaný sýr jsou ideální potraviny do nepohody. Předvařená čočka. Fazole v rajčatové omáčce. Rýže a hotové omáčky třeba Butter chicken. Zamrazené krůtí maso, připravuje se snáze než kuřecí. A paštiky. Nechystáte se na hladomor, chystáte se na přežití dvou týdnů, kdy pro vás bude vyčerpávající i dojít si na záchod.

Z léků se nejvíce osvědčil Erdomed (na předpis) – funguje i jako jakási ochrana dýchacích cest před rozvojem zápalu plic. Z cucavých věcí se pak nejlépe osvědčil SeptAngin. Na tlumení kašle Dinarex. Na ucpaný nos Nasivin sensitive. Samozřejmostí je vitamín D3, který jsem užíval preventivně už od podzimu a který by měl bránit těžkému průběhu. Pro snížení teploty samozřejmě paralen, ale ten nebyl potřeba, teplotu jsem prakticky neměl. A na znovunastartování trávení Biopron.

Nejhorším příznakem byl kašel, takový divný, ne jako z běžného nachlazení. Nemáte žádné hleny, neškrábe vás v krku, jen pořád kašlete, tak, až se div nepozvracíte, tak, až vás začnou bolet záda a budete mít hexnšůs, jak si cukáte s páteří. Důležitý je klid na lůžku. Když vylezete, dostanete záchvat kašle, čím víc kašlete, tím víc vám dýchací cesty otékají a hůř se vám dýchá. Když jste v klidu v posteli, je to lepší. Ležte na boku. Na topení mokrý ručník, vlhký vzduch vám pomůže. Kdyby přišla dušnost, končí sranda, ihned volat záchranku. Naštěstí až k tomu nedošlo.

Snažte se předem, dokud jste ještě zdraví, si domluvit kontakt na někoho, kdo by vám mohl udělat nákup, dojít do lékárny pro léky. Pokud jste se všemi sousedy na kordy a nebavíte se, nejbližšího přítele máte 30 km daleko a zaneprázdněného nebo v seniorním věku, že ho ohrožuje i ta cesta do lékárny, budete to mít mnohem těžší.

Odolejte snaze si nakoupit a rychle zařídit vše po cestě z testu než vám přijde výsledek. To je vám sice ještě docela dobře a ještě nemáte nařízenou karanténu, ale jste nejnakažlivější, takže to je ta největší sviňárna, co můžete udělat.

A pár závěrů z vlastní zkušenosti:

Je jasné, že nejnakažlivější jste v době, kdy nemáte ještě vůbec žádné příznaky. U nás se nakazili všichni, i když jsme udělali maximální možná opatření a rozdělení domácnosti na infekční a čistou zónu hned potom, co jsme se o pozitivitě dozvěděli.

Je jasné, že negativní antigenní test vůbec neznamená, že nejste nakažený a že třeba hned druhý den nebudete infekční. Pouze znamená, že nejste infekční v době provedení testu.

Je jasné, že to má opravdu dlouhou inkubační dobu. Já se nakazil nejspíš v práci od nezjištěného bezpříznakového kolegy nebo z kontaminovaného povrchu ještě před štědrým dnem (klika dveří, madlo vozíku, tlačítko parkovacího automatu...). Od nákazy do zjevných příznaků to trvalo týden, možná víc.

A nakonec nutno říct, že zase taková hrůza to nebyla. Za dva týdny klidu na lůžku (místy teda spíš klidu na záchodě) se z toho dostanete. Říkali jsme si, jak ty trávicí potíže a ztráta čichu jsou vlastně výhodná kombinace. Pak ještě týden rekonvalescence, kdy byste už neměli být infekční, ale budete ještě dost kašlat, takže pokud možno homeoffice. A pak, po třech týdnech, už bude dobře. Já měl z rodiny asi průběh nejtěžší, s mírnými příznaky to přežili všichni ostatní včetně naší vitální babičky.

Tak hodně zdraví do nového roku!

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

a brzkému uzdravení, a taky k procitnutí ze strachu.
Neumírá se totiž na covid, ale pro statistiku tzv. s covidem, na jiné smrtelné nemoci.

Průměrný počet slepic: 3.1 (46 hlasů)

chřipečkářské názory.
"procitnutí ze strachu"...jasně, pro Petrapavla covid nic není, ten to vystoná raz dva, poklud nějaký covid vůbec existuje :-), ale mohl by alespoň nechat druhé jejich pocitům a názorům.

Průměrný počet slepic: 3.1 (39 hlasů)

Mlčící hlupák může budit zdání filozofa, říká nějaké asi starořímské přísloví. Hlupák promluvivší tuto výhodu ztrácí, což se dá vyhodnotit jako informační bonus pro P.T. zdejší čtenářstvo.

Průměrný počet slepic: 3 (28 hlasů)

Nemusí být správný. Pokud není, tak mu to, místo trolování, vyvraťte.

Průměrný počet slepic: 3.6 (41 hlas)

Co asi tak zabere za argument po 10 měsících neustálých debat o covidu kam se člověk podívá?

Jo počkat, asi nic.

Průměrný počet slepic: 3.2 (27 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mají na to říct svůj názor. Jako on. Bez urážek. Ať si každý vybere. A wo tom to je.

Průměrný počet slepic: 3.6 (22 hlasů)

In reply to by ministryho nejnej (neověřeno)

Trvalý odkaz

Některé věci prostě nemá po čase smysl dělat. O tom jsou jejich příspěvky.

Průměrný počet slepic: 3.3 (10 hlasů)

Vyvrátit lze v lese strom, na zahradě u plotu sloupek a obecně jakékoli tvrzení, k němuž nalezneme protipříklad.

Průměrný počet slepic: 3.4 (17 hlasů)

kdo je největší troll? Zatím tady útočíte na druhé, vy.

Průměrný počet slepic: 3.4 (19 hlasů)

In reply to by Já to vidím tak (neověřeno)

Trvalý odkaz

větší než myší, se nemusí měřit, bdělý trolle, co se neumí podepsat.

Průměrný počet slepic: 1.9 (16 hlasů)

Ale kdo má odlišný názor je trol?! A co takhle na cestě za rychlejším vybudování demokracie diskuzi zrušit a ponechat jen ty ideologicky "správné" názory? Nezapomeňte plést ideologii do např. statistiky, medicíny apod. aneb nic cizího nám není lidské.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)

In reply to by robertík 007 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale chlor všechny definice trolla splňuje a maskování pokaždé za jiný nick je poznávací znamení ...

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Bez urážení, jak vidno, neumíte vystupovat. Nechám vás tedy tady vybrečet se z vašich neúspěchů, strachů a předsudků. Bez oponentury.
Těším se jaká tady bude zábava :-) .

Průměrný počet slepic: 3.6 (34 hlasů)

Nelze diskutovat s kolovrátkem, který pastuje stokrát vyvrácené bludy (ano, ty o tom, že Češi umírání pouze simulují, případně že ta tisíce úmrtí navíc jsou ze stovek jiných příčin, ale rozhodně ne z Covidu). Nelze diskutovat s někým, kdo uvěří raději podvodnickému tuneldědkovi a jeho fantazírování než vlastním očím a tvrdým datům.
A plivanec o neúspěších atd. je krásná ukázka projekce. Vlastní problémy předpokládáte u druhých.
Za víc času to nestojí, naštěstí má myš nahoře to kolečko.

Průměrný počet slepic: 3.4 (28 hlasů)

mluviti stříbro, mlčeti zlato a pak ještě to o perlách, sviních a házení. Měl jsem tendenci se vyjádřit, ale raději jsem toho nechal.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

milý pane Milane, hned jste se projevil jako nekulturní hulvát, nemyslíte, že druzí by mohli nazývat toutéž charakteristikou Vás, který není schopen vidět a dát do souvislostí věci evidentní, mnohokrát diskutované. A jak jsem shlédla příspěvek paní Alice pod Vámi, že "se sem někdo natlačí", měl by asi pan Vidlák určit, že diskutovat smí pouze ti, kdo jsou názoru Milana V a paní Alice. Pak bychom měli jasno, že zde nejsme vítaní a máme táhnout. Nějak mi to silně připomíná censuru.

Průměrný počet slepic: 3.8 (40 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Moje řeč.

Průměrný počet slepic: 3.2 (22 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ať si Petrpavel napíše, co chce, ale protože se tenhle názor furt dokola opakuje, nemá cenu to řešit.

Ti, co umřeli s covidem, by bez covidu ještě žili. -> Takže covid je jen neexistující strašák.

Kdo nemá co na práci, může jít do blázince vysvětlovat bláznům, že na ně nemluví vypínače a měsíc není ani čtverec ani vtělené jejich matky. To je ještě lepší.

Petrpavlův názor je alespoň sdílen spoustou lidí jako třeba V. Klaus, ale když by ho změnit mohl, už by ho změnil.

Průměrný počet slepic: 2.8 (24 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ať si Petrpavel napíše, co chce, ale protože se tenhle názor furt dokola opakuje, nemá cenu to řešit.

Ti, co umřeli s covidem, by bez covidu ještě žili. -> Takže covid je jen neexistující strašák.

Kdo nemá co na práci, může jít do blázince vysvětlovat bláznům, že na ně nemluví vypínače a měsíc není ani čtverec ani vtělené jejich matky. To je ještě lepší.

Petrpavlův názor je alespoň sdílen spoustou lidí jako třeba V. Klaus, ale když by ho změnit mohl, už by ho změnil.

Průměrný počet slepic: 3.3 (14 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

omlouvám se, není to paní Alice, ale Alena Z. Ať mi Alice promine, že jsem omylem použila její jméno

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Bohužel jsem asi psala v době, kdy jste sem omluvu dávala a objevilo se mi to na skle současně s mou reakcí. Omluvu beru, stane se.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Milá Insegnante,
pod Milanovým příspěvkem nepíše ALICE, ale ALENA Z. To Vám asi první dvě písmena (v tom lepším případě) zatměla oči.

Hulvátství (podle vás) napsat o někom, že je blb, má hodně daleko do hulvátství, kdy PP nazve otevřený popis průběhu nemoci podle autorova zážitku (mj. velmi umírněného a realistického) "procitnutím ze strachu". To, jak se PP (opakovaně) projevuje a není schopen unést ani svědectví, to je prachobyčejná hysterie, ke které jste se ještě hysteričtěji přidala. Váš problém.

Protože to, že mají někteří jiný názor na věci diskutované i když pro vás "evidentní"(?), nemá co dělat s cenzurou, ani s nekulturou. Slova jako nevítaní, táhnout apod. potvrzují, která strana je tu agresivní a prostě nezvládá fakt, že realita je trochu jiná, než vy jste si zabetonovali.

Takže klídek, nikdo vám, ani PP názor nebere, jen byste mohli ubrat na útočnosti a připustit, že i ostatní mají na své vnímání epidemie právo. Zvlášť když nákazu zažili na vlastní kůži.

Průměrný počet slepic: 3.6 (18 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Každý

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

In reply to by Samonas Írač (neověřeno)

Trvalý odkaz

v

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

In reply to by Samonas Írač (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pořádek přece musí být😍
A já si radost taky udělám... insegnante se nedivím, že si spletla Alenu Z. s Alicí. Obě jména začínají na A. plus jejich komentáře plné emocí výrazně obhajují politiku ANO.
Insegnante má dlouhodobý konzistevni a autentický pohled na svět, v němz hledá pravdu.

Průměrný počet slepic: 3.2 (11 hlasů)

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mě už to skoro místy připomíná mručící dav, co umí jen držet pochodně a mručet. Takže, sejdeme se na hranici, umění odejít -:) Mám rád pach hořící smůly. Koneckonců, někdo se tu nedávno toužil vrátit do doby morové. A další zase považují názor, co se jim nehodí do krámu za canc nebo rouhání a přitom jsem od nich žádný tzv. názor za celou dobu neviděl. Chtělo by to jít k frňákovníku, aby se bylo za co chytit :)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

jistá část ovčanů má IQ tykve a to jim nevymluvíte ať děláte co děláte. Kdyby se jen chvíli dívali do ciziny - já mám Euronews - všude, ale opravdu všude to je stejné, odstupy a málo lidí venku, španěláci odklízejí náplavy sněhu - všichni zarouškovaní, s odstupy, města sakumprásk poloprázdná, nemocnice plné, všichni v pohotovosti a opatrní... bezrouškáře nevidět- rozdíl pleti nehraje roli, dodržují to všichni. Děti se učí doma u počítačů a nezdá se že by jim to vadilo. Proč to u nás nejde je mi záhadou......
áááábidet se nechal pod kamerami očkovat... no uvidíme

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

tak na to jdou krumpáči, V Riu plné nemocnice, všichni pod kontrolou přístrojů, hřbitpovy s novými hropby dost děsivé, nezvládnuvší to odvážení v pytlích, na zdech domů - vylepky - jka bývávali za války... dost dusné.... Tak nevím....

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Umírá se jen na neokysličený mozek nebo na destrukci mozku. To jsou jediné dvě možné příčiny smrti.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

blboňu? Anebo ty funguješ na motorek do ostřikovačů?

Průměrný počet slepic: 3.3 (18 hlasů)

Na selhání srdce se neumírá, můžou vám transplantovat nové a budete žít dál. Vždy se umírá až ve chvíli, kdy se vám z nějakých důvodů dostatečně dlouho neokysličí mozek, případně vám někdo prostřelí hlavu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (17 hlasů)

tvrdí, že se neumírá na kovid, nýbrž pouze s kovidem.
Například rozvrat látkové výměny, když nestíhá dvojka jítra, ledviny taky nic, že jo.
Otok plic nebo otok mozku, jakbysmet.
Připomínáte mi mou dceru ve věku pět let. Když jsem jí vyčinil, že si neuklidila z chodby sandály, odpověděla mi, že to nejsou sandály, nýbrž střevíce.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

To máte pravdu, viděl jsem mrtvého co na něho spadl panel a koukala mu jen neporušená hlava. Ale plíce na okysličování již nebyly. Srdce také ne.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdo to byl? Tedy jako jestli jste ho znal blíž a tak.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Mě jen zajímá celej ten příběh sám o sobě.

Za hlášením o víkendu 5 mrtvých na silnicích jsou chudáci, co umřeli kvůli cizí blbosti a nebo to může být Nikola "Neřeším zákazy, pojedu 180" od Obrnic.

Tohle jsem chtěl vědět.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

Já jednou umřel na čtení Doktora Živaga.
A pak taky ze dvakrát na šest piv, tři rumy a dva litry ostružinového vína. Ale to už je dávno, to je promlčené.
Se smějete, ale asi jste nezažil nikdo že vám řekli, že jste tančili v hospodě nazí po stole. Víte co to mohlo být za ostudu, kdybych se při tom viděl ?!???

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

cost of viagra at walmart <a href=" http://viagracnd.com/# ">ireland manufacturer viagra ViagraCND100Mg</a> - ca i buy viagra online
https://viagracnd.com/# buy viagra now
viagra pills ViagraCND100Mg <a href=https://viagracnd.com/#>viagra without a prescripton</a> viagra for women uk

Zatím bez slepic