Přežili jsme Covid

Autor
Štítky

Přes Vánoce jsme s rodinou prožili Covid, tak bych rád tady popsal reálnou zkušenost, abychom tu pořád nefantazírovali. Osobně jsem bral Covid vždy vážně a vedl k tomu i ostatní členy domácnosti. Dodržovali jsme všechna opatření, nechodili nikam do hospody, nikoho nenavštěvovali ani nezvali návštěvy k sobě, nikam necestovali. Dodržovali jsme to ani ne tak z nařízení vlády ani ze strachu z postihu, ale prostě proto, že jsme se nechtěli nakazit a tak jsme dělali všechna opatření, která jsme z dostupných informací měli, například všechno oblečení z venku se svlékalo vždy už na schodišti, v každém autě velká láhev dezinfekce s rozprašovačem na ruce, respirátorů FFP2 jsme měli nakoupeno asi za 3000 Kč a ještě jsme je několikrát recyklovali sterilizací v troubě. Žili jsme stylem do práce, z práce, nákup potravin a nezbytností vždy s FFP2 respirátorem a jinak byli pořád doma, maximálně jsem chodil hrát tenis, kde je mezi hráči opravdu veliká vzdálenost, takže nákaza tam je prakticky nemožná. Ono tady kolem baráku a zahrady bylo práce a zábavy pořád tolik, že nám to ani nějak moc nevadilo. Moji rodiče odloučení snášeli naštěstí také docela dobře, takže vlastně nebyl problém. I na Vánoce jsem se s nimi domluvil, že letos se prostě o Vánocích nenavštívíme a počkáme, až bude epidemiologická situace lepší. Děti byly doma už několik týdnů a nechodily nikam.

V baráku žijeme společně s babičkou (83 let), která má do značné míry svoji domácnost oddělenou. Protože ale jsme oba s manželkou chodili do práce, hlavně s ohledem na ni jsme si udělali antigenní testy, manželka 22.12., já 23.12., oba negativní. A tak 24.12 po dni příprav jsme zasedli ke společné štědrovečerní večeři. 25.12. jsem byl hodně unavený, a tak jsem v podstatě celé svátky pospával a začal jsem k tomu kašlat. Inu, antigenní test byl negativní, tak mě hned nenapadlo, že to byl začátek Covidu. Pak mi všechno, co obsahovalo sůl, zejména jakákoliv uzenina, připadalo strašně přesolené. Kousek salámu chutnal asi jako kdybyste si na jazyk vysypali lžičku soli. Měl jsem trochu ucpaný nos, ale žádnou rýmu, žádné škrábání nebo bolení v krku, jen dráždivý suchý kašel jakoby z hrtanu či průdušnice až v místě, kde máte klíční kost, bolest za očima, zalepené oči. V pondělí 28. jsem volal doktorce, že bych si chtěl zopakovat ten antigenní test, že mám nějakej divnej kašel. Ihned jsem byl odeslán na PCR test, který mi udělali 2 hodiny poté (žádné čekání na test) a ve 4:30 ráno přišla SMS s výsledkem – pozitivní. V 8:00 už volala hygiena, ten chlap na druhém konci měl hlas přesně jak Prymula, zřejmě nějaký policejní vyšetřovatel vypomáhající s trasováním. Pět dní zpátky jsem neměl vůbec žádný rizikový kontakt s nikým mimo vlastní domácnost, takže toho moc nevytrasoval. Já 10 dní nařízená izolace, všichni ostatní v baráku 15 dní nařízená karanténa. Nesmíte nikam mezi lidi, nákup si nechte dovézt donáškovou službou. Nemocný mimo svoji místnost jen s respirátorem, nepoužívat společnou koupelnu nebo po každém použití dezinfikovat. Všichni ostatní členové domácnosti si musí udělat PCR test. Protože jsme zejména babičku neměli na test jak dopravit, poslali nám odběrovou sanitku. Výsledek? Pozitivní úplně všichni.

Tolik úvod. A teď ta zkušenost, co by šlo udělat lépe, jak by bylo dobré se na toto připravit.

Pokud trvale užíváte nějaké léky, mějte jich dostatečnou zásobu a sbalte si i balíček na cestu, kdyby se váš stav náhle zhoršil a byl nutný převoz do nemocnice, ať máte svojí medikaci s sebou.

Mějte velký mrazák, kde si můžete zamrazit několik balených krájených bochníků chleba do zásoby. Dovážková služka Košík fungovala báječně, ale je nutné mezi jejich příjezdy potraviny několik dní uchovat a s šestičlennou domácností totálně v izolaci spotřeba potravin neklesá. Rozhodně si nachystejte polotovary, které je snadné připravit a které zvládnou připravit i děti. Základní potraviny vám budou na nic, protože nebudete mít energii něco kuchtit. Mražené mleté maso, hotové omáčky a těstoviny a mražený strouhaný sýr jsou ideální potraviny do nepohody. Předvařená čočka. Fazole v rajčatové omáčce. Rýže a hotové omáčky třeba Butter chicken. Zamrazené krůtí maso, připravuje se snáze než kuřecí. A paštiky. Nechystáte se na hladomor, chystáte se na přežití dvou týdnů, kdy pro vás bude vyčerpávající i dojít si na záchod.

Z léků se nejvíce osvědčil Erdomed (na předpis) – funguje i jako jakási ochrana dýchacích cest před rozvojem zápalu plic. Z cucavých věcí se pak nejlépe osvědčil SeptAngin. Na tlumení kašle Dinarex. Na ucpaný nos Nasivin sensitive. Samozřejmostí je vitamín D3, který jsem užíval preventivně už od podzimu a který by měl bránit těžkému průběhu. Pro snížení teploty samozřejmě paralen, ale ten nebyl potřeba, teplotu jsem prakticky neměl. A na znovunastartování trávení Biopron.

Nejhorším příznakem byl kašel, takový divný, ne jako z běžného nachlazení. Nemáte žádné hleny, neškrábe vás v krku, jen pořád kašlete, tak, až se div nepozvracíte, tak, až vás začnou bolet záda a budete mít hexnšůs, jak si cukáte s páteří. Důležitý je klid na lůžku. Když vylezete, dostanete záchvat kašle, čím víc kašlete, tím víc vám dýchací cesty otékají a hůř se vám dýchá. Když jste v klidu v posteli, je to lepší. Ležte na boku. Na topení mokrý ručník, vlhký vzduch vám pomůže. Kdyby přišla dušnost, končí sranda, ihned volat záchranku. Naštěstí až k tomu nedošlo.

Snažte se předem, dokud jste ještě zdraví, si domluvit kontakt na někoho, kdo by vám mohl udělat nákup, dojít do lékárny pro léky. Pokud jste se všemi sousedy na kordy a nebavíte se, nejbližšího přítele máte 30 km daleko a zaneprázdněného nebo v seniorním věku, že ho ohrožuje i ta cesta do lékárny, budete to mít mnohem těžší.

Odolejte snaze si nakoupit a rychle zařídit vše po cestě z testu než vám přijde výsledek. To je vám sice ještě docela dobře a ještě nemáte nařízenou karanténu, ale jste nejnakažlivější, takže to je ta největší sviňárna, co můžete udělat.

A pár závěrů z vlastní zkušenosti:

Je jasné, že nejnakažlivější jste v době, kdy nemáte ještě vůbec žádné příznaky. U nás se nakazili všichni, i když jsme udělali maximální možná opatření a rozdělení domácnosti na infekční a čistou zónu hned potom, co jsme se o pozitivitě dozvěděli.

Je jasné, že negativní antigenní test vůbec neznamená, že nejste nakažený a že třeba hned druhý den nebudete infekční. Pouze znamená, že nejste infekční v době provedení testu.

Je jasné, že to má opravdu dlouhou inkubační dobu. Já se nakazil nejspíš v práci od nezjištěného bezpříznakového kolegy nebo z kontaminovaného povrchu ještě před štědrým dnem (klika dveří, madlo vozíku, tlačítko parkovacího automatu...). Od nákazy do zjevných příznaků to trvalo týden, možná víc.

A nakonec nutno říct, že zase taková hrůza to nebyla. Za dva týdny klidu na lůžku (místy teda spíš klidu na záchodě) se z toho dostanete. Říkali jsme si, jak ty trávicí potíže a ztráta čichu jsou vlastně výhodná kombinace. Pak ještě týden rekonvalescence, kdy byste už neměli být infekční, ale budete ještě dost kašlat, takže pokud možno homeoffice. A pak, po třech týdnech, už bude dobře. Já měl z rodiny asi průběh nejtěžší, s mírnými příznaky to přežili všichni ostatní včetně naší vitální babičky.

Tak hodně zdraví do nového roku!

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

Z toho jednou v pátém měsíci těhotenství, to jsem už se smířila s tím, že zemřu i s dítětem, tak to bylo strašné.
Takže z pohledu horeček a neschopnosti jen vstát a cokoliv udělat, to může být podobné. Ale u chřipky nejsou všechny ostatní záludné příznaky, kvůli kterým přijímají pacienty do nemocnic. Resp. jsou jen ve výjimečných případech, aby zde někdo hned nezačal argumentovat.
A souhlasím s vámi, že i kvůli šíření jiných infekcí by stálo za to v kritickém období nosit roušku.
Podle mne jsou chřipečkáři lidé, co se musí stále vůči něčemu vymezovat, být proti.

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

a tak musí/potřebují furt a furt přesvědčovat okolí o "své moudrosti a pravdě". Nedochází jim, že kdyby napsali jednou a i bez odezvy, své si řekli. Ju a taky neuznávají jiný názor. Neplatí pro ně že "tisíc lidí tisíc názorů" bohužel

Průměrný počet slepic: 3 (3 hlasů)

a tak musí/potřebují furt a furt přesvědčovat okolí o "své moudrosti a pravdě". Nedochází jim, že kdyby napsali jednou a i bez odezvy, své si řekli. Ju a taky neuznávají jiný názor. Neplatí pro ně že "tisíc lidí tisíc názorů" bohužel

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Na vysvětlenou - pokud se chodí mimo domov do uzavřených prostor - práce, tak nakažení se nelze vyloučit, i při dodržování všeho maximálně.
Opatrností lze pravděpodobnost sice významně snížit ale ne vyloučit - prostě pech. Vlastimil kecá. Nebo trollí. Opatrnost má smysl.
Pět dni je tak kolem půlky inkubační doby - jistota že jsme nic nechytli je až tak po dvou týdnech - ona ta inkubace je od - do a to do jsou ty dva týdny.

Průměrný počet slepic: 4.2 (19 hlasů)

kdyby zažil pocit,kdy člověk neví,jestli příští nadechnutí nebude to poslední...

Průměrný počet slepic: 3.5 (16 hlasů)
Trvalý odkaz

České národní tajemství: Premiér Babiš je neschopný. Nesmí se to ale ještě říkat

Průměrný počet slepic: 2.7 (19 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

vede státem uznaný ožralec Šafr, tudíž je to etalon kvality, že?

Průměrný počet slepic: 4.5 (17 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Šafr je tak známý svou objektivitou, že radši chodíme na Kydy.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vyprodáno. Kniha Pavla Šafra hlásí úspěch, čtenáři čekají na dotisk.
Pavel Šafr: Češi mezi pravdu a lží

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Nade mnou je zloděj nicku.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jóó, jestli to říkali u Šafrů, tak to bude pravda :-) :-) :-)

Konečně dneska něco pozitivního :-) :-) :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co kdybys byl originálnější?

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

jeden canc spáchaný tím neumětelem Beranem, který podle většiny chytrých, mladých a krásných lidí na světě nerozumí vůbec ničemu.
https://www.orthodont-cz.cz/data/files/Isoprinosine-informace%20pro%20z…

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Dobré, vyčerpávající. Zřejmě účinné.

Zůstávají otázky.

Proč je Isoprinosenu ticho po pěšině? Proč je humbuk okolo Remdesiviru, kde je účinnost (z mnoha zdrojů) pochybná?

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Prachy. To se dá vytušit.

Ale bylo by dobré mít tu odpověď od někoho, kdo má moc a odpovědnost.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Nakonec výrobci léků? Náklady by se jim mnohonásobně vrátily.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

na to jsou tady jiní odborníci. Ale něco mi našeptává, že výše humbuku kolem různých léčiv je přímo úměrná jejich aktuální ceně. - Na přímé úměře netrvám, možná je tam i jiná, rychlejší závislost, třeba polynom stupně 2 a více :-)

O peníze jde, jak víme, vždycky až daleko v první řadě.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

na vyplachování nosohltanu. Sopel, který se s tou kořalkou smíchá, je tím řádně desinfikován a je třeba ho i s desinfekcí spolknout, aby to bylo výživnější ;-)

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Když

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)

In reply to by Furt Dokola (neověřeno)

Trvalý odkaz

na vystoupení MUDr. Berana v parlamentu.
Za prvé mě upoutal ten MUDr.
Za druhé mě upoutal jeho popis nasazení léku v praxi.
Ale občas se mi tu taky stává, že se mi příspěvek "ztratí". Konkrétně dnes ráno. Ten pokec z nemocniční lékárny jsem psal dvakrát, protože jsem si ho nezálohoval...

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Za

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)

In reply to by Furt Dokola (neověřeno)

Trvalý odkaz

vysvětlím, za příklad si k tomu vezmu pobyt hosta v hospodě.
---
Za normálních okolností host, vstupující do hospody, pozdraví, vybere si volné místo, a pokud u stolu náhodou není sám, představí se a případně zapojí se do rozhovoru těch, kdo u stolu seděli již dříve. A samozřejmě objedná si a tak podobně. Za normálních okolností takového nově příchozího ostatní nejdříve opatrně pozorují a později tak-nějak berou, i když nemají názory zcela rovnoběžné. Takový host, chová-li se v rámci běžných mravů přijatelně a chodí-li častěji, stane se nakonec štamgastem a součástí místního koloritu. Může se samozřejmě stát, že i takový host se stane nesnesitelným a je po čase vyexpedován.

Zcela jiná situace nastane, když do dveří restaurace vstoupí blbeček, který něco vykřikne a dveře za sebou zase zabouchne. A zas. A znovu. A ještě znovu. Jako hostinský bych to vyřešil tak, že bych ke dveřím postavil zdatného podomka s příruční sukovicí, aby takovým blbečkům hned vypálil jednu pěknou výchovnou.

Když ten příklad převedeme do podmínek webové diskuse:

Nově příchozí se představí tím, že použije nickname, kterého se následně drží. Ostatní diskutjící jeho příspěvky, podepsané stále jednou a toutéž značkou, čtou a postupně si o nově příchozím dělají (každý svou, individuální) představu: jaké zastává názory, co si o čem myslí, jak reaguje, atd. Takový nově příchozí se postupem času stane "štamgastem" a setrvá-li, i součástí místního koloritu.

Pokud ale do diskuse vlítne individuum s nickem velmi prapodivným, který se nikdy dvakrát neopakuje, prohodí něco přiblblého a příště do debaty vstoupí zase pod jiným jménem, nota bene s úmyslem nikdy se trvalým nickem neprezentovat (typický příklad: kolonka, do které patří jméno, je vyplněna začátkem první věty příspěvku a podobně), nota optime kterého lze spolehlivě rozpoznat podle dikce jeho textu, jednoznačně jde o případ onoho blbečka, který zasluhuje od podomka u dveří jednu dřevěnou. No, a abychom neopomněli variantu s protivným a nakonec vyhozeným hostem: když se posadím ke stolu, kde přítomní vcelku spokojeně popíjejí svoje pivko (vím, je hnusné, ale berrnardovi a jiným chutná; proč ne? Já piju portské), povídají si a tu a tam přátelsky pokynou hostinskému - tedy, když v takové společnosti vcelku spokojených spustím o tom, že pivo stojí za hovno, v hospodě je průvan, hostinský je zloděj, smrdějí mu nohy, má škaredého psa a NIKDY!!! nepřevedl přes silnici slepou stařenku, tehdy, budu-li to dělat dostatečně dlouho, dozajista budu vyhozen. Takový je světa běh.

Na stráž! - A abych nezapomněl: hezký den.

Průměrný počet slepic: 4 (24 hlasů)

N

Průměrný počet slepic: 3.3 (15 hlasů)

In reply to by Hlídač Mravů (neověřeno)

Trvalý odkaz

používám beze změny po celou dobu, co jsem na Kydech přítomen jako diskutující i jako autor. Troufale se tedy považuju za štamgasta a třeba jednou, kdo ví, stanu se součástí místního koloritu jako - namátkou - insegnante, Targus, Admirál, Alice, Alena Z., Asfaltový holub, Laco, Občan, Ládik!!! nebo Immanuel Kant (omluva těm, na které jsem nevzpomněl, není to zlý úmysl).

Já vím, můj předchozí vstup je příliš dlouhý a je nesnadné ho přeslabikovat. Ale nic si z toho nedělej a ve čtení se pilně cvič, jednou se to jistě naučíš, vytrváš-li a budeš-li opravdu chtít.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

že když se zde objeví nick, že takhle začíná věta a nebo nějaký jasně podezřelý, tak text prostě přeskočím. Ale zaregistruji ho, ten nick.
Mohlo by se stát, že někdo si zvolí poněkud neobvyklý. Ten, když ho uvidím po několikáté, aha, máme zde nového člena ke stolu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)

Přesně.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Hlídač Mravů (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když léta někde pracujete, pak tam přijde novej člověk a začnou se systematicky ztrácet věci, za chvíli každému dojde, kdo to krade.

Dotyčný si myslí, že když ho nikdo nechytl, tak neví, že to je on, protože si myslí, že i ostatní se pořád navyájem okrádají.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Čmouda postavíme s tou příruční sukovicí ke dveřím. - Plný počet slepic.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

nebyl

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Pane Čmoud.
Mám i jinou zkušenost.
To se šikovně podstrčí něco,na co by nový zaměstnanec skočil a hned zkraje nástupu.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

hezký srovnání :-). A pochopitelný pro každého, snad ...

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)

Pokud Alefe spustíte o tom, že pivo stojí za hovno, v hospodě je průvan, hostinský je zloděj, smrdějí mu nohy, má škaredého psa a NIKDY!!! nepřevedl přes silnici slepou stařenku, tehdy, budete-li to dělat dostatečně dlouho, budu první, kdo vás vyhodí. Takový je světa běh.

Pokud někdo přijde v riflové bundě a něco řekne k věci, nikoho neurazí, poslechnu si ho. Pak se vzdálí a přijde v kabátě. Něco řekne, bez urážek, slušně, poslechnu si ho. To samé, když bude mít jednou číro zelené a pak červené. Já rozhoduju, s kým se budu bavit. Jako v Hyde parku. Nemám strach z nových lidí, ani nových názorů. Moje hospoda je veřejný prostor. Obsloužím i mohamedána, když zaplatí.
A když se bavím, poslouchám různé věci. Stále stejné názory, od stále stejných lidí, se po čase nedají poslouchat. I když k nim mám třeba blízko. Nedává to žádný impuls, rozvoj, inspiraci. Je to nudné, jak Fialův projev na sjezdu. Když to po čase nebudu chtít poslouchat, nemusím. Přisednu si k Jurovi od vedle. Ničím mne nepřekvapí, názory má pořád stejné. A já mám jistotu, o čem bude řeč. Ale i jistotu, že do konce života nebudu muset poslouchat jen Juru.

Ke štamgastům mám blíž, jasně. Ale když nějaký z nich přebere piva, dělá vlny a chce se pasovat s ostatníma, vyhodím ho taky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (13 hlasů)

dělat, co chcete. Tady ale nejste hostinským. Já samozřejmě taky ne; tady je hostinským Vidlák, a ten, bude-li chtít, jistě mne opraví nebo napíše, že je to ve skutečnosti jinak - záleží na něm; a já, budu-li chtít setrvat, to přijmu.

Výše uvedený příklad je analogií. Analogie je specifická tím, že kromě podobností (kvůli kterým je uváděna) zahrnuje i odlišnosti (kvůli kterým ji nelze aplikovat jedna ku jedné), mám tady o tom dokonce někde i článek.

Mám za to, že tady, na Kydech, patří k bontónu, že diskutující se drží jednoho nicku. Tím samozřejmě není vyloučena možnost, že na jiných diskusních webech, snad mezi machometány nebo nosorožci, je tomu jinak.
Ale návštěva má ctít zvyky domácího. Pokud se vám domácí zvyky nezamlouvají, to je snadná pomoc: běžte diskutovat jinam, kde vám místní zvyky konvenují - třeba mezi machometány nebo nosorožce.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)

Jste na omylu. Ve své hospodě si nemůžete dělat, co chcete. Jsou nějaké právní předpisy. Musíte obsloužit i ty mochametány.

Zde nejsme v hospodě. Jsme na fóru. Toto fórum je otevřené. Zatím. Mohou tu zaznívat různé názory. Mne osobně je jedno, kdo je říká.

Mohu vám také říci, že jestli se vám nějací lidé zde nelíbí, běžte diskutovat jinam. Ale neřeknu. Na rozdíl od vás, je mi tento způsob uvažování, cizí. Mluvíte o zvycích. Nemáme zvykové právo, to jsou vaše zvyky. Někteří je nesdílejí. Dovolili si tím jistě hodně.
Můžete se tu bavit, jak v USA mažou nepohodlné lidí a strany; máte stejný způsob uvažování. A je zde něco, lidé a názory, které nemáte pod kontrolou. To vás zneklidňuje asi nejvíc.

Víte, co si myslím? Že ta švanda s vtipnými nicky je spontánní reakce diskutujících na sytematické napadání každého nicku, co tu má jen trošku odlišný názor. A do toho jste se zapojil i vy.

Zkuste si přečíst od Kechlibara o diskuzním webu "Pletací spolek", nebo tak nějak. Jak tam vznikli štamgasti, kteří napadali ostatní za i jen trošku odlišné názory a k čemu to vedlo. Tam je to popsané naprosto přesně. Je ovšem otázkou, jestli to pochopíte; moc tomu nevěřím.

Průměrný počet slepic: 2.2 (17 hlasů)

jenom potvrzujete, co říkám. Používáte jeden nick, máte nějaký názor, za kterým si stojíte, uvádíte argumenty, které lze přijmout nebo je vyvracet. - Ohledně mého příkladu s hospodou opakovaně připomínám, že se jedná o analogii se vším, co k analogii patří.

Ohledně zvyků, na kterých já lpím a jiní je se mnou nesdílejí - znovu analogie: jaký názor si utvoříte o člověku, který se vám při každém setkání představí jiným jménem? Opravdu to budete považovat za vtipné? Nemyslím si to.

To, čemu vy říkáte "švanda s vtipnými nicky", já jako švandu nevnímám. Víte, ono je to tak: lidé se smějí ve dvou situacích: (1) když jsou svědky něčeho vtipného a (2) když jsou svědky něčeho hloupého či trapného. Ale ten smích je pokaždé jiný, a z toho, že se lidé tomu či onomu smějí, nelze usuzovat, že příčina je vždy táž.

Když se trochu zamyslíte, možná uznáte, že něco jako zvykové právo, úzus společenského styku (kterým je i diskuse na internetu), máme, a sám je (pravděpodobně) dodržujete: v rodině, v práci, na poště, v obchodě, na kluzišti, v kině. Všude, kde se potkávají lidé s lidmi, takové mantinely jsou a většina z nás je respektuje. A pozor: z faktu, že na ty mantinely (většinou) nenarážíme, neplyne, že neexistují.

Já nevím, jak dlouho čtete zdejší diskuse. Je nás tady spousta, kteří spolu v ledasčem nesouhlasíme, a to i velmi příkře, jistě bych našel řadu příkladů - což koneckonců můžete udělat i sám. Nesouhlasné názory se tady ventilují a prakticky permanentně se tu o ně vedou spory. Odmítavý postoj vůči "multinickům" nevyplývá z jejich "nepohodlných názorů", jak se mylně domníváte, nýbrž ze způsobu, jakým ho prezentují. A mimo to: řada multinicků - toho si, prosím, povšimněte - ve skutečnosti žádný názor ani neprezentuje; není, s čím by bylo lze diskutovat, není, co by bylo možno vyvracet, jsou to nezřídka stupidní výkřiky mezi dveřmi, nic víc.

Nikdo nežijeme jenom sobě sám. Chceme-li být bráni vážně, musíme za svým názorem stát. V prostředí diskusního webu je toho podmínkou nutnou (neříkám, že dostatečnou) stálý nickname. - Umím si na toto téma představit nějakou anketu, a také si umím představit, jak ji zfalšovat :-)

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Mne zase nepřipadá jako švanda to soustavné napadání nicků, s jen o milimetr odlišnými názory. I vy v tom máte podíl.

Toho Kechlibara si přečtěte. ;-)
Tečka.

Průměrný počet slepic: 1.7 (10 hlasů)

Ani já svůj odmítavý postoj k proměnlivým nickům nepovažuji za švandu. Beru ho absolutně vážně a doopravdy. - O milimetr odlišné názory? A kde, prosím?

Cha!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Alefe odpověděl jste za mě lépe než bych to udělal já sám. Jen zopakuji jinými slovy svoje krédo:

Ke mně na dvorek může každý. Každý může mít názor jaký chce. Ale nebude zde ze svého názoru dělat jedinou neoddiskutovatelnou pravdu, nebude se urážet, že ta jeho pravda nikoho nezajímá, nebude rozesírat ostatní a samozřejmě bude přiměřeně tolerantní. 

Dám náš příklad. Laco zde řekl, že 30% lidí nedodržuje opatření, tudíž jsou to zmrdi. Normální člověk to pochopil jako rozhorlenou poznámku vyřčenou v určité nadsázce v konkrétní diskusní bitvě s konkrétními emocemi. Jen Chlor si z toho udělal agendu a připomíná to kde může i nemůže. Laco za svoje "zmrdy" dostal klepec od více diskutujících, ale tím to prostě skončilo. Každý tady na Kydech tu tam ujede a řekne něco, co vyznělo jinak než chtěl. Mně osobně se to stává také a ještě se mi to vícekrát stane. Ovšem jen Chlor si z toho udělá osobní bolístku, která vydrží až za konec světa a ještě déle. 

Mně nevadí, že se tu občas "chlapi poperou". Koneckonců diskutujeme o vážných a důležitých věcech, které ovlivní naší budoucnost. Někdy u toho padně nějaká ta rána. Ale předpokládám, že si na to dáme obklad a druhý den je vše odpuštěno. Ale jen Chlor rozdmýchává včerejší spory a vrací se k nim. 

Tento prostor je svobodný, nikoliv bezpečný. Tady si člověk snadno vyslechne něco, co nechce slyšet a co ho dráždí. Standa.e blahé paměti odsud odešel, protože něco nepřekousl. V pořádku. Dospělý člověk má právo aby se mu tady přestalo líbit. Ale nedělal z toho půlroční obsesi. Prostě odešel a hotovo. Ovšem Chlor by už mohl být slušným diagnostickým objektem leckterého psychiatra. U nás nikdo takový není, tož s ním občas vyrazím dveře a jednoho dne mu je zamknu. 

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Proti vyřčenému (napsanému) nic nemám. Jen bych chtěl jednu poznámku k těm "zmrdům". Samozřejmě nejsem Laco, tak to nemůžu tvrdit s jistotou, ale já to slovo v kontextu označování určitého skupinového postavení na lidském spektru názorů už dneska beru jako terminus technicus. Kdo čte D-fense, tak myslím, že to musí chápat, co tím myslím. Tedy mě to nevadí - a snad nikoliv proto, že stojím spíš na straně těch opatrných.

Jiná věc je použití takového slova při hádce jako osobní nadávky. Jde tedy o způsob použití. Není koza jako koza, že.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

"Pokud někdo přijde v riflové bundě", V MASCE PREZIDENTA RONALDA REAGANA NA OBLIČEJI "a něco řekne k věci, nikoho neurazí, poslechnu si ho. Pak se vzdálí a "MOŽNÁ ON NEBO NĚKDO JINÝ" přijde v kabátě" A S MASKOU VLKA. Něco řekne, bez urážek, slušně, poslechnu si ho. To samé, když bude mít jednou číro zelené a pak červené" A POKAŽDÉ S JINOU MASKOU. Já rozhoduju, s kým se budu bavit" I KDYŽ NEVÍM, KDO TO JE A ZDA JE TO STÁLE TENTÝŽ NEBO NĚKDO JINÝ.

A těch lidí v maskách bude někdy i stejný počet, jako těch odmaskovaných ...
Myslím, že by štamgasti Vaší hospodu brzy opustili, ale všechno by dobře dopadlo, přišli by noví. Možná trochu zvláštní, jiní a v maskách.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

do komentáře nad sebou dám 5 slepic, protože se obdivuju a mám se rád jak sfiňa.

Když by někdo přijel na SEMINÁŘ s maskou na gesichtu a nepřipadal by si jako kokot, mohl by si večer do deníčku napsat, dnes jsem se choval jako opravdický kokot.
Nevím jak ostatní, já bych toho vtipného, inteligentního a milého člověka v masce nechtěl ani poslouchat, ani bych se s ním nechtěl bavit.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To mi říkal kámoš a dost mě to pobavilo, to jeho vysvětlení, proč ho pije:
"Víno nepiju, to bych seděl v hospodě a musel ho akorát tak ucicmávat, ale toho piva můžu do krku nalejt hódně".

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale rozesmál jste mne (v dobrém:-). Já jsem to párkrát i zkusil - na začátku střední, kdy jsem ještě tápal a hledal, jak být součástí kolektivu, ale neuspěl jsem. Ani s pivem, ani s kolektivem. Co se dá dělat, to je život.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Každý máme jiné chutě.
Jsem byl kdysi s kámošem na obědě v restauraci a on si tam objednal něco s chrupavkami a pak je drtil zuby, ono to praskalo a mě se z toho orosilo čelo.
Pak zese jednou byl on u mne, já tehdá choval křepelky, tak během hovoru jsem se jim tam mrknul a hele, 2 nová vajíčka, ještě teplá. Jedno jsem vysrknul a druhé mu podal, ať si taky šmákne. Málem hodil kačenu.
Jak píšete, každý to má prostě jinak. Když tomu druhému chutná a nebude žrát zrovna malé děti, tak ať si dá do nosu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale kvalita taky. Nejen u piva a vína. Jsou věci, kde upřednostňuji kvalitu. Víno nemyslím ;-))

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Váš kamarád nemá úplně pravdu.

Víno se nemusí akorát tak usrkávat. Je nutné si na něj zvyknout, změnit trochu pitný režim.

Měl jsem pitný režim v podstatě přizpůsobený pivní konzumaci. Jako velbloud. Ráno velké kafe, k objedu 1/3 čaje jinak nebyla na pití přes den chuť. Teprve večer se utvořila ta správná žízeň. Nalil jsem několik piv do hrbu a měl jsem zase na 24hodin vystaráno.

Takhle to u vína nejde, Je třeba pít celý den průběžně a pak můžete usrkávat a nebude to dělat problém. Dobré je též zapíjet vodou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pane Targusi, děkuji, tohle jsem si dobře uložil. A teď budu asi minutu klikat na pět slepic.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

Mrkněte se v odkazu, jaké kroky učinili EU komisaři od března do srpna 2020 (začátek dole na konci stránky).
Jako první v boji proti koronáči spustila specializované stránky “Boj proti dezinformacím”. A z prof. Berana se stal dezinformátor. Na Slovensku ještě mnohem víc teď takhle ponižují doktora Bukovského, který radil lidem od loňského března brát více vitamínu D a C.
https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/high…

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)