Přežili jsme Covid

Autor
Štítky

Přes Vánoce jsme s rodinou prožili Covid, tak bych rád tady popsal reálnou zkušenost, abychom tu pořád nefantazírovali. Osobně jsem bral Covid vždy vážně a vedl k tomu i ostatní členy domácnosti. Dodržovali jsme všechna opatření, nechodili nikam do hospody, nikoho nenavštěvovali ani nezvali návštěvy k sobě, nikam necestovali. Dodržovali jsme to ani ne tak z nařízení vlády ani ze strachu z postihu, ale prostě proto, že jsme se nechtěli nakazit a tak jsme dělali všechna opatření, která jsme z dostupných informací měli, například všechno oblečení z venku se svlékalo vždy už na schodišti, v každém autě velká láhev dezinfekce s rozprašovačem na ruce, respirátorů FFP2 jsme měli nakoupeno asi za 3000 Kč a ještě jsme je několikrát recyklovali sterilizací v troubě. Žili jsme stylem do práce, z práce, nákup potravin a nezbytností vždy s FFP2 respirátorem a jinak byli pořád doma, maximálně jsem chodil hrát tenis, kde je mezi hráči opravdu veliká vzdálenost, takže nákaza tam je prakticky nemožná. Ono tady kolem baráku a zahrady bylo práce a zábavy pořád tolik, že nám to ani nějak moc nevadilo. Moji rodiče odloučení snášeli naštěstí také docela dobře, takže vlastně nebyl problém. I na Vánoce jsem se s nimi domluvil, že letos se prostě o Vánocích nenavštívíme a počkáme, až bude epidemiologická situace lepší. Děti byly doma už několik týdnů a nechodily nikam.

V baráku žijeme společně s babičkou (83 let), která má do značné míry svoji domácnost oddělenou. Protože ale jsme oba s manželkou chodili do práce, hlavně s ohledem na ni jsme si udělali antigenní testy, manželka 22.12., já 23.12., oba negativní. A tak 24.12 po dni příprav jsme zasedli ke společné štědrovečerní večeři. 25.12. jsem byl hodně unavený, a tak jsem v podstatě celé svátky pospával a začal jsem k tomu kašlat. Inu, antigenní test byl negativní, tak mě hned nenapadlo, že to byl začátek Covidu. Pak mi všechno, co obsahovalo sůl, zejména jakákoliv uzenina, připadalo strašně přesolené. Kousek salámu chutnal asi jako kdybyste si na jazyk vysypali lžičku soli. Měl jsem trochu ucpaný nos, ale žádnou rýmu, žádné škrábání nebo bolení v krku, jen dráždivý suchý kašel jakoby z hrtanu či průdušnice až v místě, kde máte klíční kost, bolest za očima, zalepené oči. V pondělí 28. jsem volal doktorce, že bych si chtěl zopakovat ten antigenní test, že mám nějakej divnej kašel. Ihned jsem byl odeslán na PCR test, který mi udělali 2 hodiny poté (žádné čekání na test) a ve 4:30 ráno přišla SMS s výsledkem – pozitivní. V 8:00 už volala hygiena, ten chlap na druhém konci měl hlas přesně jak Prymula, zřejmě nějaký policejní vyšetřovatel vypomáhající s trasováním. Pět dní zpátky jsem neměl vůbec žádný rizikový kontakt s nikým mimo vlastní domácnost, takže toho moc nevytrasoval. Já 10 dní nařízená izolace, všichni ostatní v baráku 15 dní nařízená karanténa. Nesmíte nikam mezi lidi, nákup si nechte dovézt donáškovou službou. Nemocný mimo svoji místnost jen s respirátorem, nepoužívat společnou koupelnu nebo po každém použití dezinfikovat. Všichni ostatní členové domácnosti si musí udělat PCR test. Protože jsme zejména babičku neměli na test jak dopravit, poslali nám odběrovou sanitku. Výsledek? Pozitivní úplně všichni.

Tolik úvod. A teď ta zkušenost, co by šlo udělat lépe, jak by bylo dobré se na toto připravit.

Pokud trvale užíváte nějaké léky, mějte jich dostatečnou zásobu a sbalte si i balíček na cestu, kdyby se váš stav náhle zhoršil a byl nutný převoz do nemocnice, ať máte svojí medikaci s sebou.

Mějte velký mrazák, kde si můžete zamrazit několik balených krájených bochníků chleba do zásoby. Dovážková služka Košík fungovala báječně, ale je nutné mezi jejich příjezdy potraviny několik dní uchovat a s šestičlennou domácností totálně v izolaci spotřeba potravin neklesá. Rozhodně si nachystejte polotovary, které je snadné připravit a které zvládnou připravit i děti. Základní potraviny vám budou na nic, protože nebudete mít energii něco kuchtit. Mražené mleté maso, hotové omáčky a těstoviny a mražený strouhaný sýr jsou ideální potraviny do nepohody. Předvařená čočka. Fazole v rajčatové omáčce. Rýže a hotové omáčky třeba Butter chicken. Zamrazené krůtí maso, připravuje se snáze než kuřecí. A paštiky. Nechystáte se na hladomor, chystáte se na přežití dvou týdnů, kdy pro vás bude vyčerpávající i dojít si na záchod.

Z léků se nejvíce osvědčil Erdomed (na předpis) – funguje i jako jakási ochrana dýchacích cest před rozvojem zápalu plic. Z cucavých věcí se pak nejlépe osvědčil SeptAngin. Na tlumení kašle Dinarex. Na ucpaný nos Nasivin sensitive. Samozřejmostí je vitamín D3, který jsem užíval preventivně už od podzimu a který by měl bránit těžkému průběhu. Pro snížení teploty samozřejmě paralen, ale ten nebyl potřeba, teplotu jsem prakticky neměl. A na znovunastartování trávení Biopron.

Nejhorším příznakem byl kašel, takový divný, ne jako z běžného nachlazení. Nemáte žádné hleny, neškrábe vás v krku, jen pořád kašlete, tak, až se div nepozvracíte, tak, až vás začnou bolet záda a budete mít hexnšůs, jak si cukáte s páteří. Důležitý je klid na lůžku. Když vylezete, dostanete záchvat kašle, čím víc kašlete, tím víc vám dýchací cesty otékají a hůř se vám dýchá. Když jste v klidu v posteli, je to lepší. Ležte na boku. Na topení mokrý ručník, vlhký vzduch vám pomůže. Kdyby přišla dušnost, končí sranda, ihned volat záchranku. Naštěstí až k tomu nedošlo.

Snažte se předem, dokud jste ještě zdraví, si domluvit kontakt na někoho, kdo by vám mohl udělat nákup, dojít do lékárny pro léky. Pokud jste se všemi sousedy na kordy a nebavíte se, nejbližšího přítele máte 30 km daleko a zaneprázdněného nebo v seniorním věku, že ho ohrožuje i ta cesta do lékárny, budete to mít mnohem těžší.

Odolejte snaze si nakoupit a rychle zařídit vše po cestě z testu než vám přijde výsledek. To je vám sice ještě docela dobře a ještě nemáte nařízenou karanténu, ale jste nejnakažlivější, takže to je ta největší sviňárna, co můžete udělat.

A pár závěrů z vlastní zkušenosti:

Je jasné, že nejnakažlivější jste v době, kdy nemáte ještě vůbec žádné příznaky. U nás se nakazili všichni, i když jsme udělali maximální možná opatření a rozdělení domácnosti na infekční a čistou zónu hned potom, co jsme se o pozitivitě dozvěděli.

Je jasné, že negativní antigenní test vůbec neznamená, že nejste nakažený a že třeba hned druhý den nebudete infekční. Pouze znamená, že nejste infekční v době provedení testu.

Je jasné, že to má opravdu dlouhou inkubační dobu. Já se nakazil nejspíš v práci od nezjištěného bezpříznakového kolegy nebo z kontaminovaného povrchu ještě před štědrým dnem (klika dveří, madlo vozíku, tlačítko parkovacího automatu...). Od nákazy do zjevných příznaků to trvalo týden, možná víc.

A nakonec nutno říct, že zase taková hrůza to nebyla. Za dva týdny klidu na lůžku (místy teda spíš klidu na záchodě) se z toho dostanete. Říkali jsme si, jak ty trávicí potíže a ztráta čichu jsou vlastně výhodná kombinace. Pak ještě týden rekonvalescence, kdy byste už neměli být infekční, ale budete ještě dost kašlat, takže pokud možno homeoffice. A pak, po třech týdnech, už bude dobře. Já měl z rodiny asi průběh nejtěžší, s mírnými příznaky to přežili všichni ostatní včetně naší vitální babičky.

Tak hodně zdraví do nového roku!

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (78 hlasů)

Komentáře

novým zkušenostem. Ale zkuste se zeptat Hamáčka, když umí s rouškou jíst, určitě zvládá i toto.

Průměrný počet slepic: 3.9 (10 hlasů)

ale ne, doma ne.

Naproti tomu, když jsem na návštěvě u i jen lehce rizikových příbuzných, kde je jen minimální nebezpečí z mé strany, tak ano.

Nechci mít nikoho na svědomí.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

tak se zeptám jak vyřešit problém:
buď mám roušku i přes nos a zamlžené brýle a pravděpodobně zemřu s autem (ne na auto, ne pod autem, protože skutečnou příčinou smrti bude neokysličená dutina mozková)
nebo mi kouká nos a moje rouška nechrání tebe, ani tebe a tebe už vůbec ne ... prostě nikoho z protijdoucích?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

vytvaruje ten plíšek, aby držela na kořeni nosu. Brejle sedí těsně za plíškem a neopocují se.
Horší je respirátor, protože má nánosník masivní a brejle odjedou až na špičku nosu. Ale před nánosníkem je takový malý rantlík, který se dá nacpat pod brejle a ty se tak zarazí o nánosník. Sice je mám plácnuý skoro až na oči, ale vidím a nepotí se.
Výrobci těchhle pomůcek patrně nikdy neslyšeli o tom, že většina lidí nosí brýle nikoli jako módní záležitost, nýbrž se bez nich neobejdou. Njn, co už s tím...

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

https://www.essilor.cz/vase-videni/blog/3-tipy-jak-zabranit-mlzeni-bryl…

https://www.bryle.cz/dioptricke-bryle/zamlzene-bryle.html

https://www.lentiamo.cz/blog/zamlzene-bryle-rouska.html

Já jsem zkusil omýt normálním mýdlem moc nefungovalo. Pak tekutým - fungovalo.

Jen jsem na ně dejchla udělala se mlha. Pak jsem tam šmátl prstem (tuk, co je na kůži) šmouha byla vidět, ale stejně se to orosilo. Pak jsem zkoušel ta mýdla.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

budu experimentovat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je pověšená na klice od bytu a bez ní byt neopouštím. Zatím dobrý.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Bartoš je v TV.

Zvláštní, vždy vypadal celkem jako úspěšný mladík se zápalem a ideály (sice podivnými) a najednou vypadá jak zestárlej hipík, co si hraje na mladýho, jak šedesátka v kožené minisukni.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Dnešek si v ČT Piráti určitě předplatili (?). Od dopoledne, kdy jim udělali asi půlhodinovou tiskovku na oslavu novokoalice se starosty, kdykoliv člověk naladil ČT, nikdo jiný nemluvil.
Bartoš podle mne hlavně zanedbává hygienu. Ty jeho zamaštěné dredy se sice asi špatně myjí (dredaři prý říkají "perou") a hlavně nové stojí strašně peněz, ale on snad na to má, nechat si jednou za týden vyprat hlavu (škoda, že to nejde i zevnitř), když už je skoro předseda vlády, jak říká. Bez ohledu na to ale, kdykoliv ho vidím, připomene se mi jejich zápalné předvolební heslo před 4 roky - "svobodný internet". Dneska už vidíme, co tím mysleli.

Průměrný počet slepic: 3 (12 hlasů)

Bartoš nemá zamaštěné dredy.
Ale někdo tu má zamaštěnou duši.

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

– jo, dneska poslouchám a občas i sleduji TV od rána až asi na dvě větší pauzy, to se mi podaří málokdy. Máš s tím problém? Možná kdybys to dělal stejně, věděl bys, že kecáš. Stejně jako v tom pokryteckém přání – už je totiž večer, víš? I to by ti v té televizi řekli.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Kozy ven.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by Hezký den (neověřeno)

Trvalý odkaz

že snídal vtipnou kaši. Bohužel ne. Trapné... :-(

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Vy i v televizi poznáte zdali jsou dredy zamaštěné nebo ne?

Průměrný počet slepic: 1.6 (7 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drdy jsou vždycky zamaštěné. Je to znak protestu. Něco jako ti dervišové, co se nemejou. Určitě tam má breberky. Ty jsou taky známkou protestu.

Piráti jsou součástí rudozelené koalice v EP. Zamaštěné drdy s breberkami musí být. Jinak by ho pokrokoví v EP nebrali.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Děkuji Admirále za rozšíření obzorů :-), učíme se holt v každém věku.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Záplatované leč čisté šaty. Není to Pirát? Ne, je to Antifa! Mládí vřed.....

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

zdejšího smrádečku, kterému se místně říká politika.
Proč?
Např:
Kolik má strana pirátská členů - 1 100 k 9.1.2021
Kolik jich hlasovalo pro koalici se Stan? - cca 650 z 850
Kolik že to hlásá Bartoš že má stranickou podporu pro svůj kšeftík? - Přes 70%
Na to, že je ajťák mu počty moc nejdou. A protože se sere do politiky by ho taky mohlo zajímat, kolik ze členů je přisáto na státní cecík. Takže by musel jasně vidět, že díky těmhle spolucicavcům má zaručenou vždy bezpečnou většinu ve stranickém referendu, kterým kolem sebe šermuje jako správný samuraj.
Do jehož role se tak rád vždycky sám pasuje.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Wu-chan nehlásil nový lokálně přenesený případ nemoci od 10. května poté, co za sebou město mělo jeden z nejpřísnějších lockdownů na světě.

11milionové město bylo uzavřeno od zbytku Číny od noci 23. ledna, kdy byl do města zakázán vstup. Téměř k 3900 z 4634 zaznamenaných úmrtí na covid došlo v tomto průmyslovém městě.

-
Skoro stejně velké město jako cela ČR a 3x méně obětí. I když se musí počítat s tím, že padělali čísla, pro ně už je to minulost.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Milý Čmoudíku, no tak Čína funguje stále na konfuciově diktatuře, to eště nigdo nezrušil. A že tam lidem nedoporučují antabus a go home office je snad jasné, nebo ni?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

a jak to souvisí s covidem?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

No tak v Číně veděj minimálně třicet let, že je v plánu úpadek vaší západní cicvilizace, páč se musej HisToricky znemožnit. Voni klidně kvůli "smrtnosti" 0,2% zahluší deset milionů blboňů co jedou na plán strany. A klidně to udělaj demosgraticky. Muheeee

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

V čem je západní civilizace moje víc než vaše?

Jinak se to ví už staletí přeci. Nečtete věštby?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ne

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aktuálně na xtv a youtube Mudr Beran online, koho to zajímá.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

a je lepší než ten co shání Targus v Polsku?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Kdo máte zájem, poslechněte si:

- komentář redaktora Epoch Times
Here's Why Trump Won't Be Impeached, and You Can’t Impeach Him After Leaving Office | Facts Matter
https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR3opY_St4VM4QpzOvI3yGelhJn0LL79…

- projev Trumpa v souvislosti s jeho dnešní návštěvou jihu USA a kontrolou stavby zdi proti nelegálním imigrantům
President Trump Moments Ago
https://www.youtube.com/watch?v=XD7E2oUeqUU
(to si raději poslechněte hned, než to Utrubka smaže..- je to krátké)

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

a co na to Mudr David?

Průměrný počet slepic: 1.9 (8 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč se ptáte mě? Zeptejte se Mudr Davida!

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Držkuje na díp stejt jako Vidlák nebo milý Čmoudík, né jako emerickej bouchač. panskej rezident. A to sme se smáli Jakešovi z Hrádku. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslíte, že vy byste na Hrádku nepobavil s vaší neortodoxní češtinou?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč bych měl. Já na blboně seru. Jediný co bych pro ně udělal je toto. Koupil bych klidně na svoje náklady 😒 papíry A4 a rozdal bych jim je aby na ně, moje papíry, napsali jejich potřeby a hlavně aby už u teho konečně držely huby. Jen napsat jako diktát lidu. Sebrat, sečíst a .... co myslíte že by bylo dál...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

šlo by vám to i nechtěně, jako Jakešovi

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dělá ve velké fabrice, kde dělníci jedou na tři směny. Mají tam prý jednu směnu, ona jí říká "odboráři", takoví uvědomělí a protikovidoví bojovníci. Až s tím prý dost prudili okolí. Ostatní směny dodržovaly pravidla tak nějak, kde museli, jako většina Čechů.
Teď tam mají problém, protože "odboráři" jsou všichni v karanténě.
Z dnešního článku jsem si vzal ponaučení, že Kadlasova rodina striktně dodržovala bezpečnostní pravidla. Já se ženou jsme absolvovali Silvestra bez jakýchkoli pravidel, jelikož k půlnoci už stejně nikdo nevěděl, koho je jaký frťan, tak se to prostě nalilo a šup tam s tím.
V čem je ale rozdíl? Kadlas a jeho rodina to prodělala, já též. Víceméně s podobnými příznaky.
Tak co je lepší? Stresovat se tím, abych si uhlídal každý dotek a vydezinfikovat se a furt se bát, odkud to přijde, nebo tomu nechat bez stresu volný průběh?
Mě přijde, že při rozdílném přístupu, jsme oba dopadli stejně.
Já v žádném případě nechci kritizovat Kadlasův postup v boji proti kovidu, ale rád bych, aby mě tady nebylo nadáváno zase za můj postup.

Průměrný počet slepic: 3.6 (20 hlasů)

zůstaňte doma nebo v lese a neobtěžujte tím ostatní.

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

A gdyž přinde z korporátní noční eště doma poklidí,

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Hlavně se nepřibližujte ke starším lidem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Kadlas tam nenapsal vůbec nic o tom, jak to bylo v práci.

Vy děláte v lese, tam jste v bezpečí. On na konci píše o home office, takže nejspíš dělá v kanclu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

i strážce majáku na pustém ostrově, ale mám ženu, která má obchod a jím denně projde hafo lidí a ona pak přijede domů.
Ale o tom to přeci vůbec není. Já chtěl sdělit, že já, nezodpovědný a Kadlas, zodpovědný, jsme to stejně oba chytli. Myslím si, že i když byste se zabarikádoval do hlubokého bunkru za tři vrata, tak stejně nějaký kontakt s okolním světem mít musíte. A najednou ejhle, čapnul jsem to. Tak k čemu pak to zakopání bylo dobré?

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

Já jen upozorňoval na to, že zodpovědný Kadlas ještě pořád závisí na odpovědnosti kolegů (a jejich příbuzných) v práci.

Kdybych se zabarikádoval do bunkru, tak ten kontakt mít nebudu. Nemám bunkr.

Kdyby pravidla dodržovali všichni, tak máme třeba polovinu případů a tedy dvakrát větší šanci se tomu vyhnout.

Na Lodi mrtvých fasovali cukr jednou za měsíc. Protože jim ho ostatní sežrali, tak ho musel jíst každý hned a měsíc čekat na další.

Je to jako s věrností. Když si vy a vaše žena budete navzájem věrní, nechytnete pohlavní chorobu. Jestli jeden bude nevěrný, tak můžete chytnout v podstetě všechno. Když si budete nevěrní oba, ani nemusíte vědět, kdo nakazil koho.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

myslím berrnarde, že Váš popis bude nakonec to, co po covidu zbude. Že zase nebude možné říci, co bylo lepší. Na  jedné straně bude možné najít milion argumentů, proč měla opatření smysl - nezahltilo se zdravotnictví a lidi zbytečně neumírali na infarkt nebo po autonehodě. Na druhé straně bude milion relevantních argumentů, že stejně máme nejvíc mrtvých na covid na světě, že to stejně populací prošlo a že na to umřeli všichni, kteří na to byli choulostiví, tak k čemu to všechno bylo.  Budeme mít stovky příkladů, kdy to dostal někdo, kdo se nadmíru chránil a budeme mít i stovky případů, jak to nedostal někdo, kdo na opatření kašlal. 

Je to typicky české - ani v tomto nám dějiny nedají jednoznačné hodnocení. Vždycky bude možné říkat, že opatření nepřehltily zdravotnictví a vždycky to bude možné přebíjet argumentem, že lidi umřeli ať se vyhlašovalo cokoliv. 

U nás v práci to bylo obdobné. Na centrále všichni všechno striktně dodržovali, ředitel rozdával i pokuty a pic ho, někdo jim to tam roznesl úplně pro všechny. U nás ve Vidlákově se opatření dodržovala vždycky tři dny po vyhlášení a pak to klesalo a klesalo. A když přišel první případ, bez problémů jsme ho eliminovali a nerozšířil se dál. 

Já bych se ale právě Vás chtěl zeptat na něco jiného... měla vláda možnost jednat jinak? Měl Babiš možnost přijít s něčím lepším, než co dělali všichni okolo, ať už to od sebe navzájem kopírovali jakkoliv? Byla tam nějaká možnost chcát proti větru? Kdyby u nás opatření nedělal, nebo je dělal úplně jinak než ve zbytku světa, dali by mu novináři pokoj?

Svým způsobem Babiš vlastně jinou možnost ani neměl. Od novinářů a opozice by to schytal tak jako tak. V podstatě se musel rozhodnout pro totéž co dělali všichni, protože to ho alespoň tochu vyviňuje. Stejně mu to při příští tiskovce zase předhodí. 

U nás prostě není atmosféra na nějakou světovou inovaci. Už dlouho ne. Už od vzniku státu máme pořád povinné vzory k následování. Projevuje se to i teď v epidemii. 

Připomíná mi to první světovou... také tam všichni napochodovali a pak se ukázalo, že neumějí, nevědí, nechápou, zkoušejí všechno možné, ale nic nefunguje a je vlastně jedno, na které jsou straně Všechny pokusy vedou do prdele, všechna opatření ke šmelině a bídě. Nepřítel je těsně za frontou, sice otloukaný, ale stále příliš silný a příliš nebezpečný, ti nahoře dělají kšefty, ti dole jsou naštvaní z mnoha důvodů a pak najednou.... pic ho - všude máme komunisty. Kde se vzali? Ani jsme si nevšimli. Ten Lenin byl přece jen takovej intelektuálskej posera a jeho myšlenky byly kraviny. A ono ne. ono to rezonuje, ono je to nebezpečné. 

Přijde mi to, jako bychom byli těsně před Verdunem (nebo Sommou) víra ve vítězsví pomocí zázračné vakcíny a nové taktiky a výsledkem budou jen naprázdno vystřílené miliardy beze smyslu, ale ve stále větším pocitu ohrožení. 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Mohl se zeptat lidí, ale vlastně nemohl. Lidi by pak chtěli aby se ptal dál.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Na každý problém měl vypsat referendum, takže navíc je to ještě lenoch :-).

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Volby uprostřed covidové epidemie. Karanténní opatření. To naštěstí pro něj Babiš taky nemohl.

Zatím bez slepic

páč každý má jiný potřeby, víme ?

některý lidi rádi ostatní omezej ve svůj prospěch. To máš jako lidi, co sáhnou do kapsy jinejm pro prachy.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čímžto toto nařčení pro panského panského předsedajícího na našich ukradených podílech neplatí.

Kua blboni, ste předem mrtví. Ani nebudete chápat ze keré strany. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Blboně dneska vojebe i ten nejblbější harpagondechujec. To je síla. To je teda mazec. !!!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Pak nepotřebujeme vládu, když dělá to, co dělají okolo a radí média. Odborníky nepotřebujeme rovněž.
Vidláku, tu vaši obhajobu Babiše nechápu. Vždyť je to premiér České republiky. Media, nemedia, pseudo odborníci, kteří jenom hecují lidi bez jakékoliv zodpovědnosti za to, co hlásají. On těmi chaotickými nestabilní rozhodnutími způsobil hodně škody. On má velký podíl na nedůvěře lidí k dalším, možná i vhodným opatřením.
Kličkuje jak zajíc. Fňuká. Cíle, které sleduje jsou jiné, než hlásá.

Průměrný počet slepic: 1.7 (7 hlasů)