Fotovoltika na mé střeše

Autor

Začnu závěrem, tak jak to vidím já. Tento stát se zachoval obvyklým způsobem a z různých možností, jakou zvolit cestu v solární energetice, resp. z mixu možností, opět vybral ten nejnevýhodnější pro neprivilegované. Prostě každá skupinka z těch privilegovaných si tam protlačila to svoje a dohromady upekli nejedlý dort pro ostatní.

S instalací FVE na střechu domu jsem začal koketovat v roce 2009. Ve stejné době jako solární baroni. V době, kdy stát nabídl lukrativní podmínky – tedy výkup elektřiny z FVE za garantovanou cenu, a to vysokou. Zašel jsem na ČEZ-distribuce v Olomouci a zjistil jak na to. Vyplnil źádost o připojení a dodal požadované. V té době jsem bydlel v chatě předělané na trvalé bydlení v Hrubé Vodě u Olomouce (nebyl tam zaveden plyn a chtěl jsem tedy fungovat na elektriku z FVE. Zdálo se mi to výhodné a tak jsem poradil i sestře bydlící v Šumperku aby do toho šla taky a dodal know-how a sepsal s ní i žádosti o připojení FVE na střechu jejího baráčku.

Následně mně přišlo zamítavé stanovisko, že nemají kapacity na připojení. Sestře naopak přišlo, že může si sehnat firmu, zaplatit a že s ní podepíčí smlouvu. Tedy já jsem skončil, ale sestra v Šumperku si sehnala firmu, zaplatila FVE, podepsala smlouvy s ČEZem a stal se z ní malý solární baron vyrábějící elektřinu z panelů na střeše. Má tam 10 panelů (co tam vlezlo).

Žádné negativní zkušenosti za těch 11 let nemá, vše jí funguje. Jen dnes zastává názor, že by do toho již znovu nešla, protože sice něco vydělá, ale musí být stále źivnostník, což jí vůbec nevyhovuje a má s tím problém. Pokud by chtěla přestat být živnostník, tak musí prodat celou FVE.

Takže je nuceně stále živnostníkem a tedy solárním baronem z donucení.

Doba pokročila, já se přestěhoval do novostavby přímo v Olomouci a loni podruhé vstoupil do řeky s FVE. Vybral jsem si firmu od Ostravy a nechal si zřídit FVE na střech domu na klíč. Poradili jakou variantu zvolit , já si smlouvu přečetl, podepsal a zaplatil 200K. Jaro 2020. Po měsíci přijeli z Ostravska dvě auta. V jednom dva maníci co za pár hodin namontovali 6 panelů 380 Wp PERC na střechu domu na hliníkovou konstrukci. Z druhého auta vystoupil elektrikář, co si navrtal díry do garáže a v ní zavěsil hybridní střídač GoodWe GW3648D-ES, pod něj hybridní baterii Pylontech 3,55 kWh LiFePod4 a další blikající bazmekty. Totálně předrátoval hodiny (asistoval jsem s tím, co má být napojeno na bazerii – lednička, výřivka, indukřní varná deska, kuchyňské zásuvky, světla v domě, internetová Wi-fi, televize a i elektika plynového kotle) dodal další jističe na FVE a začaly problémy. Jejich FVE nešla připojit na net (nutně potřeboval zadat osmimístné heslo do FVE a propojit s wifinou na net. Já měl heslo na wifině sedmimístné a i po telefonních konzultacích s firmou to nešlo. Tak odjel. Ale informoval mě, že ve smlouvě mám, že každý další jejich výjezd je zpoplatněn třema tisíci). Tak jsem musel řešit providera a ten mi časem přenastavil heslo na osmimístné. Potom zase firma neměla čas přijet. Až přijeli, po dohadování, kdo výjezd bude platit (ve smlouvě žádný požadavek na osmimístné heslo nebyl) zase zjistil, že signál na wi-fi je prý v garáži nízký, prý jenom 30% (dodnes nevím z čeho 30%) a jejich FVE se s ním nedokáže spojit. Prý mám svoji wi-fi (router) přesunout z půdy někam blíž (tedy rozvrtat barák). Tak jsem se dohodl, že si koupím repeater. Elektikář odjel směr Ostrava. Koupil jsem Xiaomi repeater, ale ten zase nespolupracoval s routerem od poskytovatele internetu. Uplynul nějaký ten týden, kdy jsem se marně snažil to nějak rozchodit. Nakone jsem sám, bez repeatru (nechce jej někdo?) po konzultacích po telefonu a po té, co mi milostivě, proti jejich zvykům, poskytli hesla a protokoly a instalační soft na jejich/moji FVE připojil FVE přímo na router na půdě. Rozjel jsem sám monitorovací promagram na FVE.

Následně dorazili dva maníci od eonu a vyměmili mi hodiny za nové – dálkově odečitatelné. Jen tak mimochodem mi při tom oznámili, že od té chvíle, budu úřtován každý měsíc a tak to bu i platit.

Vítězoslavně jsem v půlce srpna 2020 spustil FVE.

V prosinci mi na účet dorazila dotace 75K.

Takže nakonec vše dobře dopadlo...

 

Bohužel ne tak docela, protože:

  • FVE je monitorována a spravována na dálku přes net a já se docela bojím, co bude následovat, pokud firma, co mi ji monitoruje, nedejbože zkrachuje. Nějak nechápu, jestli potom budu vůbec moci svoji/jejich FVE nějak upgradovat, nebo opravit eventuální závadu. Nemám žádnou domumentaci a FVE je zaheslováno (resp. střídač a mozek FVE určitě).
  • Finančně taky docela průser. V domku topím podlahovkou a i TUV je na plyn, takže spotřeba elektřiny za minulých 5 let domku byla vždy téměř identicky malá – lehce pře 6K ročně. A nyní, účtováno po nově již po měsíci, jsem platil za půlku srpna přes 600,- Kč, a další měsíce zase téměř identicky mezi 1.300,- až 1.500,- Kč.
  • Tedy platím ve finále více než dvojnásobek toho, co jsme platili před zapojením FVE. A to se vyplatí.
  • Např. faktura za leden:
  • Dodané množství, jednotarif: 0,223 MWh = 413,- Kč
  • Stálý plat: 74,- Kč
  • Daň z elektřiny: 6,30 Kč
  • Cena za distrubuci ve vysokém tarifu: 367,70 Kč
  • Cena za příkon: 111,- Kč
  • Cena za systémové služby: 20,80 Kč
  • Cena za činnosti operátora: 4,- Kč
  • Složka ceny na podporu el. z podpor. zdrojů energie: 110,40 Kč
  • + DPH, Cena celkem: 1.340,- Kč

 

PS: Jediné co se mi vyplatilo, je jako obvykle mimo systém, mimo dotace, a to, že jsem si před cca 5 lety koupil na Aukru 4 prasklé FV-panely po 700,- Kč za kus, ty si položil/ukotvil na střechu (teď již chaty v Hrubé Vodě) a sám káblíkem sériově zapojil na 12V přímotop (původně z náklaďáku z vrakáče) a ten je v sauně, v chatě, vedle hlavního finského saunového topidla. A v zimě mi přes otevřené dveře temperuje chatu, aby mi nezamrzla voda (jinak to předtápí saunu). Časem přes primitivní přepínač to nechám na jaro-léto-podzim jet do nějakých nových zásuvek, ve kterých bude jen těch cca 12V. To taky nějak využiji (druhá 12V lednička jako záloha, led světla, …).

Pod čarou, jen pro Vás:
Včera mě na Vaší diskuzi zaujala větev týkající se exekucí. Vy s Targusem a dalšími jste tepali Scallopa, že nemá empatii, že není soucitný a že je totální sobec a troll, který chce jen všechny naštvat a vůbec je totálně mimo.
Není.
A ať to oslím můstkem spojím s tou fotovoltaikou. Nejspíš to taky mysleli nějací eko s tou fotovoltaikou dobře. Jenže cesta do pekla a dobré úmysly. Tady to zneužili solární baroni a jsou vysmátí, jak jim to platí ti ostatní. Až se Vám, v dobrých úmyslech, podaří vyautovat exekutory, co to dělají pro zisk (existuje vůbec někdo, kdo by tuto "práci" dělal s radostí), kdo zbyde. Ti státní? Nebo nějací hodní, co to budou občas promíjet?
Nebo přímo návrhy z vaší dílny o odpuštění dluhů co 7 let, nebo zanechat dlužníkovi dům, auto, PC?
Ti zlí exekutoři jen přejdou na druhou stranu barikády. Cíleně si budou dělat dluhy, co nikdy nezaplatí. Budou dokonce organizovat pěšáky a bílé koně, co se budou zadlužovat dle pokynů. A opět to zaplatí ti druzí, nezúčastnění.
 
A ždímání citů o dětech co nemohou za své rodiče? Neuznávám právo na štěstí pro každého, vzor Maláčová. (Spíš to dítě od nezodpovědných rodičů dojde na správnou cestu přes strádání na začátku, než přes zjištění, že se vyplatí být nezodpovědný po vzoru svých rodičů). Protože pokud někomu dáváte, tak musíte jinému vzít. Dávat nezodpovědným a brát zodpovědným nevede ke zdravé společnosti, zvlášť když většina z přerozdělovaného skončí za nehty přerozdělovatelů v různých neziskovkách. A taky, že se bere těm zodpovědným co neřvou a někdy mají i míň, než ti "potřební" co umí jen řvát a dělají křoví přerozdělovatelům.
Prostě aby Vaše bohulibé úmysly nestvořily nové barony, byť to jistě myslíte taky dobře.
 
 
 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (56 hlasů)

Komentáře

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

FVE s vlastní baterkou by taky měl každý druhý kdyby to bylo cenově dostupné. Což by dost sráželo celkovou spotřebu.
V roce 2000 jsme stále ještě měli pevnou linku, bo mobil stál co stál. A na co mobil, cype.
V tom co Milan píše není rozpor. Nemůže za to, že si z toho určité struktury udělaly rýžoviště.
Firma si přišla by očko na 80 000, neber to.

Průměrný počet slepic: 3.8 (8 hlasů)

Jste každej z jiného vesmíru.

Kdyby to bylo tak výhodné, tak si na to každej bude půjčovat, jako na byt nebo si to bude kupovat na leasing jako auto.

No, já nemluvil zrovna o vaší famílii. Nepíšu o vás cypech. Napsal jsem tam jasně lidi, co pevnou neměli, machírci a řemeslníci, co to potřebovali po práci. Spíš po Evropě než tam u vás.

No, firma si přišla na prachy, který si oni odsáli dotacema.

Hele, jestli na to nemáš německý tančíku, tak nemusíš odpovídat. Mě tvý názory zas tak moc nezajímají a že názory změníš ani nečekám.

Průměrný počet slepic: 3.5 (8 hlasů)

Jo jo, typická odpověď ve stylu "jste všichni blázni jen já jsem letadlo!". Čmoud je ze všech nechytřejší, ten by to tady měl všechno řídit, kdyby všechno fungovalo podle Čmouda měli bychom tu rááj..

Výhodé to je. Ozkoušené už také. Problém je dlouhá návratnost kvůli vysoké ceně, platilo že cena je vysoká protože nová-drahá technologie a málo realizátorů, stát to naprosto zvráceně pokřivil dotacemi které umožnily firmám ponechat si vysokou marži a nejít s cenou dolů třebaže jak komponenty tak realizace se stávají stále levnějšími. Ve výsledku tak roste zisk realizovateli, výsledná cena zakázky ale neklesá tak, jak by se dalo čekat.

Do návratnosti 10+let mnoho lidí nepůjde. Byť se jedná o průměrné roční zhodnocení vložených prostředků o 10 - 15 %, vezme-li se pak v potaz energetická koncepce státu a EU a ceny elektřiny výrazně porostou - bude i výsledné zhodnocení výrazně vyšší.

Jenomže kam na Vás, čmoude, s čísly. Kam na Vás s fakty a s matematikou, to né, to je moc exaktní. To se nedá dobře a snadno překroutit z ideologického hlediska, to radši oponenta znevážit a povýšeně vycouvat. Co se mě týče odkopal jste se více než dostatečně.
Jestli na to nemáte stačí si to přiznat, není ostuda že o něčem člověk nic (moc) neví, ostudné je dělat chytrého.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak si to přečtěte ještě jednou. Jako odpověď bych vám psal už jen to samé.

Připomínám: mluvíme jen o ekonomické výhodnosti fotovoltaiky, nesvedl jsem vám manželku, nepodvedl vás při dělaní dědictví ani v podnikání.

Jestli si myslíte, že je to pro vás výhodné tak do toho, jen vám nevěřím, že je to výhodné obecně, jako všechno dotované.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Viz odpověď Milana V.

Zatím bez slepic

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vis odpověď Milanovi.

Zatím bez slepic

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

do internetu, sítí, komunikace, mobilů nejdřív investovala armáda,
věděli že vojenský potenciál je obrovský
teprve pak přišel i obrovský potenciál komerční.
Pro fotovoltaiku už nyní ve vyspělém světě přichází
k nám to taky přijde.

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

Ale to, že do toho investovala armáda, ještě pořád neznamenalo, že si to samé za tu cenu mohou dovolit soukromníci.

Je to stejně nesmyslné, jako chtít někomu dotovat soukromé lety do vesmíru s tím, že se to jednou bude vyplácet všem, což bude. Ať si tam lidi lítaj, ale zatím za své.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

...v podobě atomové bomby. To také investovala " armáda" (samozřejmě že armáda krom válek, ničení, zelených mozků atd, nic nevyrábí, pouze spotřebovává - většinou přes fiskální distribuci zdrojů, což stále více a více je dluhem fiskálu u finanční oligarchie). Až pak přišly přínosy mírové, rozumné.
Ovšem potěším vás, jaderné apod. zbraně mohou mít velký kulturní význam, ba dokonce význam obrovský evoluční. To až se konečně podaří primitivní šimpanzí " geopolitiku" jednak obrátit v udržitelnou (pokrokovou) introterestrialní politiku....a zejména pak v politiku transcendentální moudrosti, tedy nesnažit se kolonializovat (což je jen eufemismem pro vývoz svinčíku na jiné planety) Vesmír, nýbržto zatím " jen" bránit Zemi před "útokem" (těžko se mi takto nazývá v podstatě to nijakou vůlí determinovaný akt srážky s NEOroidem či kometou...ale barvité přitahuje) zvenčí , z Vesmíru (vesměs ale jde o objekty naší sluneční soustavy) . Člověk, Evolucí vybrán k tomu, aby chránil život na Zemi a snad i Zemi jako takovou, vynalezl prostředky mimořádně ničivé síly původně jako další důkaz své velké hanebnosti a zlotřilosti, avšak postupem doby stává se (může se stát) tento prostředek zla dobrem.
Tedy Watzlawickovo " Vše dobré je k něčemu zlé" lze obrátit ?
ANO, za jistých okolností, zásadním předpokladem je odšimpanzení (srovnej s odvšivením ?) člověka. Kdy uvědomme si jeden často to opomíjený fakt - že dokonce i údajně to náboženství lásky (dobra, spásy, solidarity, soucitu, odpuštění... ), bylo šířeno i při pomoci násilí, někdy velmi hrubého a zákeřného, i masové vraždění se zde vyskytovalo.
Lze vnutit lidem dobro (tento pojem lze samozřejme relativizovat či banalizovat do nekonečna) ?

Fotovoltaika může být i pastí, slepou uličkou. Možná předělem, mostem, v tom lepším případě. ANO, v tom nejlepším případě spoluřešením. V idealu pak univerzalním a trvalým řešením.
Nic z toho ale nejsme schopni určit, hodnotit.
Takže držet se při zemi, nejásat. Tam, kde to má smysl (měly by se ale praktikovat i prosociální synergie, ovšem v šimpanzích tlupách je to jen utopie), to ano. Ovšem smyslem asi nemělo by být zvyšování luxusu. A zatím teda KOLIK klasických ( v to dnes možné počítat i jaderky) zdrojů elektřiny bylo odstaveno, díky expanzi fotovoltaiky ? Není spíše na pořadu dne volání po jejich rozšíření ?
My prostě nejsme např. Chile.
Ale hodiny tikají, to je pravda...a vůbec nejde o hodiny sluneční.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tam je fakt obrovský potenciál.
Naposledy se o to velice názorně přesvědčili ve Švédsku a Texasu.
Není nad to sedět dva, tři tejdny v roce v promrzlym baráku a dumat nad tím, jak jsem přispěl likvidaci toho hajzla CO.

Průměrný počet slepic: 3.7 (20 hlasů)

o Texasu, kterou vyráběla jaderná lobby, splaskla? Totiž v tom Texasu vypadnul i více než 1GW jaderný reaktor. Zamrzlo jim čerpadlo sekundárního okruhu, reaktor se automaticky odstavil. To bylo horší než vypadnutí pár vrtulí....

Průměrný počet slepic: 3.2 (10 hlasů)

Za prvé v Texasu to nebylo čerpadlo na sekudáru, ale na následném chladícím okruhu.
(Ono čerpadlo s médiem o teplotě cca 300 st dost blbě zamrzává)
A zadruhé, proč tedy nenastoupily tak slavené FVE a vrtule?
Podumejte.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

mačkat písmenka a čudlíky, vy máte věřit zjevené jedině správné pravdě a
BASTA FIDLI!!!

A vrtule a slunečníky nenastoupily proto, aby všichni viděli, jak špatné to je, když nenastoupí. To přece musíte uznat, že takový ne-počin má dokonalou logiku.
Až to jednou všechno zlevní a vědci to vymyslej, to teprve uvidíte, vy jeden hloupý mirku s malým Em.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

zakopl a praštil hlavičkou o hřebík!!!!!!!!
:-)))
Bez urážky - mám pocit, že vy jste OPRAVDU vyhmátl malé jadérko velkého problému.

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

to je stejně vtipné, měli tam mezi -2 až -6 stupňů, kde udělali soudruzi chybu? To jako opravdu nečekali, že by někdy v Texasu mohlo mrznout?

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

No a už objevili jak jim Putin poslal tu zimu?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

...že by tam mělo přestat svítit Slunce, respektive že by tamní podmínky, co se týče slunečního toku v průbehu roku, změnily se na takové, jaké máme tady.
Mnoho subjektů mnoha lokalit v mnoha zemích nepočítá s mnohým.
Samozřejmě v Hrochochodovicích je tomu jinak, to dá rozum !!!

Poznámka.
Chile uvádím proto, že tam už jednou po několik měsíců byla cena (vyjádřeno nabídko-poptávkovou formulací kapitalismu) elektřiny záporná. Zejména díky fotovoltaice.
Pro obzvláštní xxxxx (autocenzura) uvádím, že skutečně vím, ze ČR není Chile, že jsem si to nastudoval v mnoha a mnoha knihách...

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

Ve Fukušimě při konstrukci taky počítali s menší vlnou tsunami, v Tokaimuře počítali s lépe vyškoleným personálem, v Černobylu taky nečekali zásadní problém s tyčemi, které při zasunutí do reaktoru krátkodobě zvyšují výkon ( o problému se vědělo, ale opravoval se po jednotlivých blocích a pomalu) a tak bychom mohli pokračovat dál. Three Mile Island a tak podobně. Takže nepočítat s málo pravděpodobný průšvihem - a zejména u jaderných elektráren je v pořádku? Uznávám, že zamrzlé chlazení nemusí být zásadní problém, ale třeba při jiné situaci, nebo kumulaci problémů jako v Černobylu - kdo ví?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Posílám odkaz na zajímavý a dost informativní článek, jak je to v hen tém oném Texasu. A to jsem si vždy myslel, že největší Kocourkov je u nás.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/komentare/mraz-jako-v-texasu

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

je ten blok South Texas elektrárny jen takový bobek - nedivil bych se, kdyby to bylo zorganizováno (pozor, konspirace!) schválně, aby se dalo poukazovat "i na ten atom..."

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

a jaderná energetika v Texasu je jen pár bobků, hlavní výpadek postihl klasické tepelné elektrárny,
v Texasu dominuje plyn

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

rozvinutá a levnější akumulace v bateriích."
Při rolování jsem ještě zahlédl další "dobrý základ k ... jak to jen slušně napsat..., prostě nic. tedy vlastně kus věty o tom, že státy očekávají snížení ceny baterií...

Bože, do čehos to vložil duši...

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

kdo nechce slyšet, neslyší
ale realita ve světě se nezmění, Targusi

Průměrný počet slepic: 3.1 (13 hlasů)

naprosto souhlasím, Milane.
Pracovní turnus, který jsem právě absolvoval (za 5 dnů 70 odpracovaných hodin) mne opravdu přesvědčil, že realita se nezmění. Za blbých 70 hodin třikrát zkolaboval počítačový systém, dvakrát se zcela bezdůvodně zpomalil, jednou nenaskočil vůbec.
Finta byla v tom, že to NEBYLO v jedné fabrice, v jedné maxifirmě, v jednom státě. Nic takového.

Skutečnost popsaná dvěma slovy - PŘEHLÍDKA ZOUFALSTVÍ.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

Opakuji: za optimismem se skrývá buď nedostatek informací, nebo důvěřivost ke všemu co kdo napíše. Anebo rozhýbá na laboratorním stole.
Možná jsem ignorant, ale podobné věci mne vždycky pobaví
https://youtu.be/CHNrsBJQcFE

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

S tím fandou a DIY se soláry na střeše opatrně. Firmou, co mi namontovala moji FVE, jsem byl několikrát upozorněn, že do systému nesmím nijak zasahovat. Monitorují si jej po netu a každou úpravu ihned poznají. Jinak mi hrozí obří pokuta a vrácení dotací.

A ještě k té Vaší představě, že by na střechách byly FVE které by pokryly spotřebu v ČR od jara do podzimu. A přes zimu by se spustily atomky a elektřina by stála čtyřnásobek, aby se ty atomky zaplatily.

Průměrný počet slepic: 2.7 (11 hlasů)

z větrných elektráren okolo severního a baltského moře a nyní i v těch mořích.
A brzo jich bude třikrát více, přibude dní kdy nám ještě za odběr elektřiny budou platit,
kdo bude mít akumulaci ještě víc vydělá. A v těch týdnech co zrovna nefouká
budou fungovat plynové elektrárny, plyn stejně nám dává v zimě i nejvíc energie kterou všichni v našem pásmu potřebují. Postavit 1GW plynovou elektrárnu je 10-15 krát levnější než postavit jadernou elektrárnu a tak 5 krát rychlejší.

Průměrný počet slepic: 3 (13 hlasů)

navíc my žádné moře nemáme.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

A proč právě již zmiňovaní Švédové mají elektřiny nedostatek? Nebo panuje právě teď ve Švédsku léto?

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Zeptám se.
Prý je nutno ty vrtule větrníků roztočit při užití elektřiny z jiných zdrojů . Je to pravda ?
Plynu je prý taky na několik desítek let, můžeme sice kalkulovat úspory...ale také požadavky jiných zemí, které se chtějí dostat na vyšší úrovně konzumu.

Měl by zvítězit kompromis. Nejlépe kompromis mezi několika rozumnými alternativami.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Smutné čtení Eto,
jasnozřivě jste ukázal jak hloupost vládne světu. Nenaučil jste se počítat. Jste na štíru s logickým myšlením a evidentně vám dělá radost, když zapojíte stát do okrádání jiných. Takový klasický zmrdí proces. To že jste se rozhodl škodit ostatním, je sice pokleslé, ale, že škodíte i sobě, to už je takový masochistický majstrštyk. Jako bonus jste podpořil a stále podporujete vyděračské zločinecké organizace.
Kdyby se mi stalo to, co vám, seděl bych doma v koutku s hlavou v dlaních a rozmýšlel jak se příště takových kolosálních hloupostí vyvarovat. Vy se ale vůbec nestydíte a svou hloupost vystavujete na odiv. Pokud to však měl být odstrašující příklad a varování pro ostatní, tak bylo třeba zvolit jinou formu.

A pak tu máme toho Babiše s takovým lidským matrošem.

Průměrný počet slepic: 3.9 (14 hlasů)

Je tam ten pozitivní příklad, jak Eta koupil sám panely a sám instaloval nachalupu která mu v zimě nezamrzne.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

O článek mě poprosil Vidlák.

Vůbec se nechlubím, to je z článku snad patrné.

A i po této zkušenosti, bych do toho šel znova. FVE jsem nebral kvůli výdělku, ale jako jisté malé zajištění na časy příští. Třeba si na mě, jednou potmě, vzpomenete.
Na osamocené chatě jsem si za pár kaček udělal svoji vlastní 12V FVE jako vlastní DIY projekt, ale ve městě na vilce, jsem to neriskl. Firmy a stát si ten svůj monopol sakra hlídají, takže pokud do toho chcete oficiálně jít, tak s tím, že proděláte.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

budou chatičkové soláry použitelné v čase, kdy dojde na nás, tzv. salámisty.

Btw. těch stejnosměrných 12 V se mi líbí. Tedy pokud to utáhne aspoň zmíněnou autoledničku...

Jinak vám napíšu, že kdo si hraje nezlobí. A že rozumím tomu, proč vám nedali soudruzi potřebný kód ke spuštění celého slunečníkového bazmeku. To by tak hrálo, aby si kdejaký zmetek rýžoval na dotované elektrice...

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Drahý Eto,

elektrárnu mám a než jsem si ji pořídil, počítal jsem a přemýšlel. Jednoduchou úvahou a počty jsem zjistil tři skutečnosti:
1. Pokud si ji nepostavím sám, NEbude mít za dobu existence ekonomickou návratnost.
2. V našich zeměpisných podmínkách v zimně nic, nebo spíš použitelný výkon, nezískám.
3. Při dodávce do sítě budu mít spoustu nepříjemné, zatěžující, obtěžující a rizikové činnosti s mizerným ekonomickým výsledkem.

K dotacím: cena vaší elektrárny je kolem 70 tisíc Kč. Cenový rozdíl asi není dobré komentovat ze zdravotních důvodů.

Závěr: jsem smutný, že se najdou lidé jež jsou schopni podlehnout vládnímu vábení, neb se vláda díky EU nesmyslně zavazuje k plnění naprosto nesmyslných CO cílů. Smrt aby je poje....!!!!!

Optimistický závěr: i tak věřím v ekologické zdroje, ovšem zaváděním evolučně, nikoli plněním pochybných revolučních politických cílů a určitě ne pomocí dotací.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

já taky věřím na postupnou evoluci, konec dotací
a vítězství technického pokroku ve výrobě elektřiny.
Takže jsme na stejné lodi.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

tak jsme ještě lezli po stromech.... technický pokrok-fuj 😂

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Investovali bychom peníze do skutečně užitečných věcí. 😒

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

pěstovat obilí na poli a vyrábět elektřinu na střeše?
Jinak doporučuji všem zainteresovaným informační a především diskusní forum na internetu
forum.mypower.cz
Tam se dovíte spoustu technických detailů

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Vyrábět si ji za své a bez dotací.

Eta popisuje jasný Gillette-Kodak-Apple koncept.

Gillette pořád vynalézal nějaké nesmysly, až mu někdo poradil, ať zkusí vynaleznout něco, co budou lidi potřebovat pořád - a vynalezl holení žiletkama, které se musely kupovat pořád. Kodak vymyslel foťák, do kterýho jste si museli pořád kupovat film a pak ho dávat vyvolávat. Apple vymyslel chytrý mobil, který pořád vyžaduje nějaké dokupování a na výměnu baterií také musíte k "odborníkovi".

Nicméně díky žiletce se můžete oholit během chvilky doma, takže šetří čas, bezpečněji než břitvou, takže si tolik nezakrvácíte. Kodak vám dal obrázky a zase šetřil čas, když vás vyvolávání nebavilo. Apple je o něco dotaženější než ostatní, jsou tam hezčí obrázky a lidem ta hračička za ty prachy stojí i bez dotací.

Tady si firma vyrobila práci péčí o drahou, komplikovanou zbytečnost, která se nezaplatí.

Kdo by si ty soláry bez dotací nekoupil říká, že mu to nestojí za to. Předvedl, že se mu to nevyplatí.

Jestli si tu dotovanou zbytečnost pak dá na střechu nebo žírný lán na principu neužitečnosti nic nemění.

Všichni vraťte nafasované dotace od nejmenších po největší a pak předvádějte užitečnost.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

I vás Milane V zklamu,

na forum.mypower.cz dnes již použitelné informace nenajdete. Informace se zde rodily v počátcích zavádění FVE jednotlivci, kdy se ještě vcelku žádné jiné použitelné informace a hlavně zkušenosti nedostávaly. Čas se tam nějak zastavil a počáteční informace pořád omílané do nekonečna, posun neudělají.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

to je to v čem jsem se angažoval a ještě trochu angažuji

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

vy neznáte seznam těch co z toho mají miliardy (který podnik má nejvíce??, hádejte),
kteří to umožnili (je jich pár stovek), ....
Ti se smějí těm desetimilionům dole, ale kdyby se stát pochlapil a už jim ty staré nemravně vysoké dotace zatrhl, jako to udélal parlament ve Španělsku a nedávno i ve Francii,
tak by se velká (a nyní už 7x levnější než 2010) fotovoltaika bez dotací u nás mohla rozvíjet.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)