Fotovoltika na mé střeše

Autor

Začnu závěrem, tak jak to vidím já. Tento stát se zachoval obvyklým způsobem a z různých možností, jakou zvolit cestu v solární energetice, resp. z mixu možností, opět vybral ten nejnevýhodnější pro neprivilegované. Prostě každá skupinka z těch privilegovaných si tam protlačila to svoje a dohromady upekli nejedlý dort pro ostatní.

S instalací FVE na střechu domu jsem začal koketovat v roce 2009. Ve stejné době jako solární baroni. V době, kdy stát nabídl lukrativní podmínky – tedy výkup elektřiny z FVE za garantovanou cenu, a to vysokou. Zašel jsem na ČEZ-distribuce v Olomouci a zjistil jak na to. Vyplnil źádost o připojení a dodal požadované. V té době jsem bydlel v chatě předělané na trvalé bydlení v Hrubé Vodě u Olomouce (nebyl tam zaveden plyn a chtěl jsem tedy fungovat na elektriku z FVE. Zdálo se mi to výhodné a tak jsem poradil i sestře bydlící v Šumperku aby do toho šla taky a dodal know-how a sepsal s ní i žádosti o připojení FVE na střechu jejího baráčku.

Následně mně přišlo zamítavé stanovisko, že nemají kapacity na připojení. Sestře naopak přišlo, že může si sehnat firmu, zaplatit a že s ní podepíčí smlouvu. Tedy já jsem skončil, ale sestra v Šumperku si sehnala firmu, zaplatila FVE, podepsala smlouvy s ČEZem a stal se z ní malý solární baron vyrábějící elektřinu z panelů na střeše. Má tam 10 panelů (co tam vlezlo).

Žádné negativní zkušenosti za těch 11 let nemá, vše jí funguje. Jen dnes zastává názor, že by do toho již znovu nešla, protože sice něco vydělá, ale musí být stále źivnostník, což jí vůbec nevyhovuje a má s tím problém. Pokud by chtěla přestat být živnostník, tak musí prodat celou FVE.

Takže je nuceně stále živnostníkem a tedy solárním baronem z donucení.

Doba pokročila, já se přestěhoval do novostavby přímo v Olomouci a loni podruhé vstoupil do řeky s FVE. Vybral jsem si firmu od Ostravy a nechal si zřídit FVE na střech domu na klíč. Poradili jakou variantu zvolit , já si smlouvu přečetl, podepsal a zaplatil 200K. Jaro 2020. Po měsíci přijeli z Ostravska dvě auta. V jednom dva maníci co za pár hodin namontovali 6 panelů 380 Wp PERC na střechu domu na hliníkovou konstrukci. Z druhého auta vystoupil elektrikář, co si navrtal díry do garáže a v ní zavěsil hybridní střídač GoodWe GW3648D-ES, pod něj hybridní baterii Pylontech 3,55 kWh LiFePod4 a další blikající bazmekty. Totálně předrátoval hodiny (asistoval jsem s tím, co má být napojeno na bazerii – lednička, výřivka, indukřní varná deska, kuchyňské zásuvky, světla v domě, internetová Wi-fi, televize a i elektika plynového kotle) dodal další jističe na FVE a začaly problémy. Jejich FVE nešla připojit na net (nutně potřeboval zadat osmimístné heslo do FVE a propojit s wifinou na net. Já měl heslo na wifině sedmimístné a i po telefonních konzultacích s firmou to nešlo. Tak odjel. Ale informoval mě, že ve smlouvě mám, že každý další jejich výjezd je zpoplatněn třema tisíci). Tak jsem musel řešit providera a ten mi časem přenastavil heslo na osmimístné. Potom zase firma neměla čas přijet. Až přijeli, po dohadování, kdo výjezd bude platit (ve smlouvě žádný požadavek na osmimístné heslo nebyl) zase zjistil, že signál na wi-fi je prý v garáži nízký, prý jenom 30% (dodnes nevím z čeho 30%) a jejich FVE se s ním nedokáže spojit. Prý mám svoji wi-fi (router) přesunout z půdy někam blíž (tedy rozvrtat barák). Tak jsem se dohodl, že si koupím repeater. Elektikář odjel směr Ostrava. Koupil jsem Xiaomi repeater, ale ten zase nespolupracoval s routerem od poskytovatele internetu. Uplynul nějaký ten týden, kdy jsem se marně snažil to nějak rozchodit. Nakone jsem sám, bez repeatru (nechce jej někdo?) po konzultacích po telefonu a po té, co mi milostivě, proti jejich zvykům, poskytli hesla a protokoly a instalační soft na jejich/moji FVE připojil FVE přímo na router na půdě. Rozjel jsem sám monitorovací promagram na FVE.

Následně dorazili dva maníci od eonu a vyměmili mi hodiny za nové – dálkově odečitatelné. Jen tak mimochodem mi při tom oznámili, že od té chvíle, budu úřtován každý měsíc a tak to bu i platit.

Vítězoslavně jsem v půlce srpna 2020 spustil FVE.

V prosinci mi na účet dorazila dotace 75K.

Takže nakonec vše dobře dopadlo...

 

Bohužel ne tak docela, protože:

  • FVE je monitorována a spravována na dálku přes net a já se docela bojím, co bude následovat, pokud firma, co mi ji monitoruje, nedejbože zkrachuje. Nějak nechápu, jestli potom budu vůbec moci svoji/jejich FVE nějak upgradovat, nebo opravit eventuální závadu. Nemám žádnou domumentaci a FVE je zaheslováno (resp. střídač a mozek FVE určitě).
  • Finančně taky docela průser. V domku topím podlahovkou a i TUV je na plyn, takže spotřeba elektřiny za minulých 5 let domku byla vždy téměř identicky malá – lehce pře 6K ročně. A nyní, účtováno po nově již po měsíci, jsem platil za půlku srpna přes 600,- Kč, a další měsíce zase téměř identicky mezi 1.300,- až 1.500,- Kč.
  • Tedy platím ve finále více než dvojnásobek toho, co jsme platili před zapojením FVE. A to se vyplatí.
  • Např. faktura za leden:
  • Dodané množství, jednotarif: 0,223 MWh = 413,- Kč
  • Stálý plat: 74,- Kč
  • Daň z elektřiny: 6,30 Kč
  • Cena za distrubuci ve vysokém tarifu: 367,70 Kč
  • Cena za příkon: 111,- Kč
  • Cena za systémové služby: 20,80 Kč
  • Cena za činnosti operátora: 4,- Kč
  • Složka ceny na podporu el. z podpor. zdrojů energie: 110,40 Kč
  • + DPH, Cena celkem: 1.340,- Kč

 

PS: Jediné co se mi vyplatilo, je jako obvykle mimo systém, mimo dotace, a to, že jsem si před cca 5 lety koupil na Aukru 4 prasklé FV-panely po 700,- Kč za kus, ty si položil/ukotvil na střechu (teď již chaty v Hrubé Vodě) a sám káblíkem sériově zapojil na 12V přímotop (původně z náklaďáku z vrakáče) a ten je v sauně, v chatě, vedle hlavního finského saunového topidla. A v zimě mi přes otevřené dveře temperuje chatu, aby mi nezamrzla voda (jinak to předtápí saunu). Časem přes primitivní přepínač to nechám na jaro-léto-podzim jet do nějakých nových zásuvek, ve kterých bude jen těch cca 12V. To taky nějak využiji (druhá 12V lednička jako záloha, led světla, …).

Pod čarou, jen pro Vás:
Včera mě na Vaší diskuzi zaujala větev týkající se exekucí. Vy s Targusem a dalšími jste tepali Scallopa, že nemá empatii, že není soucitný a že je totální sobec a troll, který chce jen všechny naštvat a vůbec je totálně mimo.
Není.
A ať to oslím můstkem spojím s tou fotovoltaikou. Nejspíš to taky mysleli nějací eko s tou fotovoltaikou dobře. Jenže cesta do pekla a dobré úmysly. Tady to zneužili solární baroni a jsou vysmátí, jak jim to platí ti ostatní. Až se Vám, v dobrých úmyslech, podaří vyautovat exekutory, co to dělají pro zisk (existuje vůbec někdo, kdo by tuto "práci" dělal s radostí), kdo zbyde. Ti státní? Nebo nějací hodní, co to budou občas promíjet?
Nebo přímo návrhy z vaší dílny o odpuštění dluhů co 7 let, nebo zanechat dlužníkovi dům, auto, PC?
Ti zlí exekutoři jen přejdou na druhou stranu barikády. Cíleně si budou dělat dluhy, co nikdy nezaplatí. Budou dokonce organizovat pěšáky a bílé koně, co se budou zadlužovat dle pokynů. A opět to zaplatí ti druzí, nezúčastnění.
 
A ždímání citů o dětech co nemohou za své rodiče? Neuznávám právo na štěstí pro každého, vzor Maláčová. (Spíš to dítě od nezodpovědných rodičů dojde na správnou cestu přes strádání na začátku, než přes zjištění, že se vyplatí být nezodpovědný po vzoru svých rodičů). Protože pokud někomu dáváte, tak musíte jinému vzít. Dávat nezodpovědným a brát zodpovědným nevede ke zdravé společnosti, zvlášť když většina z přerozdělovaného skončí za nehty přerozdělovatelů v různých neziskovkách. A taky, že se bere těm zodpovědným co neřvou a někdy mají i míň, než ti "potřební" co umí jen řvát a dělají křoví přerozdělovatelům.
Prostě aby Vaše bohulibé úmysly nestvořily nové barony, byť to jistě myslíte taky dobře.
 
 
 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (56 hlasů)

Komentáře

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

matematikou čtvrté třídy ZŠ.

Pokud se sestře sníží poplatky za odebranou elektřinu, bude rozdíl mezi poplatky původními a pozdějšími považován za základ k výpočtu daně, pokud tuto číslovku napřed očistíme o další daňově uznatelné náklady (např. odpisy a opravy).
Paní sestra např. zaplatí o 6 000 Kč za rok méně elektrikářům. Pokud se nebude řídit mými radami a uvedený obnos ihned nezkapalní ve vesnické samoobsluze, bude mít celých 6 000 Kč na to aby uhradila zdravotní pojištění, které se vypočítá z této částky.
Třeba podle následujícího návodu:
https://www.kalkulackaosvc.cz/popis-vypoctu-odvodu-osvc

Žvanit o tom, že bude platit zdravko z důchodu je tedy poněkud zcestné...

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

Problém máte vy

OSVČ platí ZP formou měsíčních záloh na pojistné a doplatku pojistného po podání přehledu o příjmech a výdajích za uplynulý kalendářní rok. Minimální záloha v roce 2021 je 2 393 Kč.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Probůh Gaia neblbněte, není OSVČ a platí zálohy z dosaženého "zisku". Tedy v řádu stokorun měsíčně. Tím nechci říct, že je to dobře, ale je podnikatel v energetice tudíž má i nějaké povinnosti. V každém případě může ukončit dodávky do sítě a zrušit podnikání. Po skončení "dotační" lhůty, jež je pokud se nepletu 5 roků, si s elektrárnou může dělat co chce.
Probůh takový matroš nám ten Bůh posílá, to je k pláči!!!!

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

OSVČ a živnostník jsou synonyma ,u zdravotního pojištění je minimální taxa těch 2 a něco zisk nezisk, kdyby zrušila podnikání,tak je to zahozená investice a dělat si možná může co chce,ale musí být pak odpojená od sítě a matroš si nechte pro sebe,rozumíte prdu a machrujete.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

nechte si poradit a přestaňte kafrat, jen se usvědčujete z nevědomosti a nepochopení tématu.

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

u sebe

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

mimo mísu.
1/ zálohy na elektřinu se platí, anebo mohou platit rovněž měsíčně
2/ pokud je dosahovaný zisk malý, nemusí se odvádět zálohově vůbec nic, případně si o totéž můžete požádat, pokud máte z nějakého relevantního důvodu finanční výpadek.

Úhrnem - melete nedělní hovna a už mě nebavíte. Pište si se skřítkem Jaseníčkem, nebo obdobným mamlasem, budete zhruba na stejné úrovni.

Průměrný počet slepic: 2.6 (8 hlasů)

platit musíte.Od narození až do smrti pořád,nic vám neprominou. Akorát za určité definované skupiny to platí stát. Nebavite mě též

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zdravko platit nemusíte.
Ovšem pak si bez kešovice nemůžete nechat ani zalepit škrábanec na prstu.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

nikoluiv se chlubit, že na to má a do ulice.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Ona je z té 1. vlny solárních baronů. Ona prodává (účetně i to co si sama spotřebuje = prodá za čtyřnásobek a zároveň koupí za normál) tak za 25K ročně. Proč by to skrývala?
A až skončí garantovaný výkup, tak hned ten den ji zruší.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

blahé paměti Tureckem, cestovali dědinkami - baráčky na setrvačnost, slípky, slepice ,kozy málem pod kolama, ale na každé chajdaloupce v zako......bez problémů panely. Že by vrchnost daleko, nebo nikdo nekontroloval... kdo ví...

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Uvažuje o tom syn,ale jak radí Milan V,počkat ještě nějaký rok.
Sousedovi to instalovali i pomocí dotací,ale hned mu řekli,jenom do 70% průměrného odběru za rok.
Dotace,je to i výpomoc pro výrobce i zřizovatele,řekl bych,točí se kolem toho dost osob.,ale v podstatě vědí,že se státu ty dotace vrátí jinou cestou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

naprostému hovnu, budeš max na nule, ale my ti část výloh zaplatíme.

Jak ušlechtilé....

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

časy příští jsou v tomto punktu limitovány výdrží akumulátorů a provozuschopností panelů.
Obojí stojí prozatím za hovno bez dalších diskuzí a keců, že vědci to vymyslí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Tak předpokládám, že 12V (nebo 24V) baterie jde vyměnit kus za kus. Panely by měly vydržet dlouho a nejspíš taky půjdou průběžně vyměnit kus za kus (a nejspíš s vyšším výkonem). Navíc to mám předpřipravené na dvojnásobný výkon. (Buď přidáním dalších panelů, nebo výměnou za výkonnější panely, či nějakou kombinací obojího).

Zatím bez slepic

by neměly být úplně sračkový, lépe něco jako trakční. Záte jejich ceny ? Obzvlášť pokud se na dodržení záruky má dodržet doporučený typ ... můj šéf má na střeše panely taky, samoděl. Už si spočítal , že se mu to může vrátit za cca 35 let. Což je vlastně životnost všeho kromě kabelů :-(

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

od vysokých výdajů v důchodu, asi nebude výměna jednotlivých segmentů v pořízeném systému vaším nejoblíbenějším koníčkem. Trakční baterie nejsou vůbec levnou záležitostí a baterie jiného typu je vám k hovnu, bo zdechne nepřijatelně brzo na přepracování, resp stáří. Neboli klasika vydrží v přijatelném stavu tak osm, ale spíše jen šest let.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Targu, baterka kterou tam má stojí 36k, řekněme že z ní ročně vysosá tak za 5 000 elektriky (spíš víc), za 7 let to má zpátky (juchů!) a zbývající proklamované 4 roky životnosti (spíš víc ale s nižším výkonem) jde do plusu. Co se týče baterky je tedy investice po 14 letech zpátky x2.
Tento ukazatel by se měl výhledově jen zlepšovat.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

slunečník? Bez těchto propriet jsou vám baterky docela k hovnu. Tedy pokud je nebudete dobíjet přes dynamo připojené k sedlu s pedály a řetězovým pohonem.

Zatím bez slepic

Copak solární panely mají životnost pár let? Ne, ty mají životnost desítky let, mluví se o 30 s tím, že jim bude postupnou degradací článků klesat výkon, avšak nijak razantně. Targusi, nehledejte problémy tam kde nejsou.

Zatím bez slepic

prdele.
Prozatím jsem vás tu ještě nezačal urážet, takže se do mne laskavě neserte. Vy jste možná vzdělán v oboru, já jsem na rozdíl od vás otloukán velice tvrdou praxí.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stejně se vrací dotace EU, za stavění cyklostezek odnikud nikam. - EU vyrábí kastu dotovaných a dotačních úřadů, která jim je věrná a podporuje je. To je ten hlavní smysl dotací.

Míroslav Bárta ve svých popisech pádu civilizací vždy připomíná, že vzrůst počtu úřednictva přináší problémy a pád.

Ona to není as až taková mystika, že práce by se měla pracujícímu také vyplácet. Pracujícímu, ne státu, co si na něco vezme z daní a nic nevrátí.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Godote. Příští rok prý plus 7.000, převážně nové učitele, vojáky, policisty,
Já jsem pro.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Cituji: "...vzrůst počtu úřednictva přináší problémy a pád..."
Tak jednoduché to není, růst komplexity společnosti samozřejmě vyžaduje i vyšší počet, respektive větší úsilí zdánlivě neproduktivních sil, a tak je toto součást " pokroku" (samo o sobě si toto slovo žádalo by jistý druh popisu tak, aby obvyklá jasánkovská vize ozřejmila se prosociálně-probiologickou praxí) , ale do jisté chvíle, a sice kdy křivka mezních výnosů začne klesat, i tak je to ale stále udržitelné - jednak substitucí, jednak energetickou injekcí (viz USA kapitalismus a WW2, nebo inkorporace Číny do světového obchodu...obecněji asi i fiskální stimulace skomírajícího kapitalismu, tedy i ony dotace), jednak racionalizací, extenzivní opatření (např, kolonialismus) už zdají se být vyčerpány.

Stát jste i vy, pokud jen berete a nic nevracíte - váš problém (nic překvapivého, lidé často soudí jiné dle sebe, tedy i stát vidí jako parazita). Stejně jako ten problém s vašim komoušským vhledem do problematiky vztahů nájemce - pronajimatel,. Kdy jste ne tak dávno propagoval de facto vyvlastnění pronajimatelů....
Někdy nestačí hodně číst, je třeba i z přečteného něco " mít".

Heký den.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Tak jednoduché to není. To samozřejmě, ale je to výsledek.

Tak si to rozeberte do všech detailů a pak to sem dejte i s výpočtama, rozborem a grafama. Stejně nemáte nic lepšího na práci.

Takhle je to debata o ničem.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

výživné čtivo, nicméně mou životní úlohou je urážet a plivat na všechny okolo.
Kdybyste četl Kydy včas a řídil se mými moudry, nikdy byste nevyhodil tolik prachů za takovou 3,14-čovinu. Mohli jsme je například společně investovat do značkového alkoholu. Já bych jej pak následně vypil či rozdal potřebným. (Potřební jsou mí kámoši, kteří zrovna nemají na chlast. A kamarádím zejména sám se sebou.)
Příkladem dobré investice do značkového alkoholu je rum.
R - ozumně
U - uložená
M - ěna

Poučení z krizového vývoje:
To máte za to, že jste se chtěl podloudně a bez povolení vetřít mezi chudáčky soudruhy barony. Chtěl jste vydělat a budete vzdor investovaným penězům, práci a znalostem platit ještě víc. Dobře vám tak.

Dodatek.
Z napsaného nerozumím skoro ničemu, přestože je text v češtině.
Až na jednu malou výjimku - pasáž o platbách. Nicméně právě tato mi stačí pro utvrzení mého přesvědčení, že jste stejně blbý, stejně hnusný a stejně starý, jako je má maličkost.
S přáním hezké neděle...

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

mnozí rádi zaplatí za blaho planety nebo biovýrobky, segment lidí ochotných vyhazovat peníze pánu bohu do oken je velký a vy do toho taky svým způsobem patříte),ale ta administrativní zátěž,za prvé být povinně zivnostnikem a pak vazalem nějaké zprostředkovatelské firmy,které musíte dát heslo SVÉ wifi plus upsat se ke 3 litrům za výjezd v případě řešení jakéhokoli problému.
Tohle by mě odradilo 100%.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Trochu pomotané dohromady.
- Sestra musí být živnostníkem, protože prodává elektřinu (byť za garantovanou cenu).
- Já nic neprodávám, mám bezpřetokovou FVE s baterií. Ve smlouvě o 3 tisících za výjezd nic nebylo a taktéž o poskytnutí hesla na Wi-Fi tam nic nebylo (proto taky ten problém s připojením), jen že musím mít doma připojení k netu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

kopiruju z článku ten problém segry. A když to máte na střeše,je dost blbé prodat si střechu vlastního baráku, takže ona bude živnostník do odpojení( tudíž zmařená investice) nebo na věčné časy.

Žádné negativní zkušenosti za těch 11 let nemá, vše jí funguje. Jen dnes zastává názor, že by do toho již znovu nešla, protože sice něco vydělá, ale musí být stále źivnostník, což jí vůbec nevyhovuje a má s tím problém. Pokud by chtěla přestat být živnostník, tak musí prodat celou FVE.

sestra je v důchodu či ne ?

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

by se měla prodávat střecha a nikoli pouze ono chytré, mladé a krásné elektrozařízení.
Když jde většina lidí do krámu pro kilo masa na nedělní řízky, taky si k němu nekoupí chlívek i s prochcanou podestýlkou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

v případě té solární elektrárny máte ten chlívek s prochcanou slámou na své vlastní střeše. A pěstujete tam to maso,které by,v případě prodeje chlívku vám už nikdo neprodal.
A už nechlastejte,z vašich příspěvků to dnes táhne na hony.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Sestra pracuje, dělá dvanáctky denní-noční v pečovatelském domě, je jí 46 let. Žije sama v tom baráčku. A klidně by mohla již jít do "důchodu". Jen musí být stále živnostník, pokud chce provozovat malou FVE.

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Jen musí být stále živnostník, pokud chce provozovat malou FVE.

Napsat:
Jen musí být stále živnostník, pokud chce pobírat dotace na provoz malé FVE?
Jinak i bez licence živnostníka si může s FVE hrát, ale bez dotací?

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

na věčné časy,v tom je to čertovo kopytko,jinak ji nepřipojí na síť

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

má ještě 20 let,než ji nějaký důchod dají,do té doby to bude stejně rozbité,tak ta může být v klidu

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

samozřejmě můžete i bez živnosťáku. Stačí se trvale odpojit od sítě a jet v "ostrovním" režimu. Jakmile nebudete svoje přebytky FV elektřiny prodávat, nepotřebujete ten živnosťák. Jenom když zrovna nebude dost svítit či foukat, nebo bude naopak foukat až moc :-) , nebo si vaše "zelená" elektrárna pořídí nějakou poruchu a baterka se vybije, jste buďto bez proudu, nebo musíte vlastními silami pořešit záložní zdroj. Třeba prudce ekologickým (přenosným) generátorem se spalovacím motorem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Takto napsané to snad pochopí i Gaia.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

takhle to ta sestra nechce,takže zivnostňák mit musí a až půjde do důchodu,tak bude muset platit zdravotko,ač důchodci bez živnostňáku nemusí,tohle tady nechápou všichni rádoby chytráci

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

.. nepochopila.
Eta z článku musí mít taky živnosťák když má baterku?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jako nejvýhodnější se mi jeví:
1) zůstat připojen na síť, nic neměnit.
2) jako svůj vlastní DIY projekt si namontovat panely a udělat si druhý, ostrovní na baterku, nezávislý okruh na 12V. Je to bezpečné a můžete si hrát. Prodává se fůra věcí přímo na 12V, fůra Vašich zařízení co máte doma se sice připojuje na 220V, ale sami si ji hned upravují na 12V (takže stačí nějaký bypass) a i z zařízení jedoucí na 220 reálně lze upgradovat měničem a připojit na 12V (pokud bude stačit příkon).
Kdo si hraje, nezlobí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Takhle tatovi jede chata, má na tom i ledničku, zásuvky na dobíjení mobilů a když by chtěl tak i počítače. Pohoda.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

práci mám v autě za prdelí namontovaný měnič 24 V/230 V s pojistkou 50 A.
Není to vůbec levná záležitost (od nějakých 10 000 Kč), nesmíte na to připojit více spotřebičů (pojistka a výdrž baterií), nemluvě o dosti brutálním omezení výkonu.
Ohřát jídlo v mikrovlnce opravdu vyžaduje trpělivost a kvůli pojistce nemůžete jít s dlouhodobým odběrem výš, než na nějakých 700 W, jinak měnič prostě utavíte. Opravdu to není stavěno na dlouhodobý odběr. Tisk 30 stránek A4 za sebou opravdu moc nehrozí, pokud nechcete důkladně prověřit kvalitu chlazení.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Targusi respekt k Vám mám ale takhle to prostě je a funguje to. Nejsme elektrikáři ale nechali jsme si jedním poradit a problém to taky nebyl. Měnič s pojistkou nemáme :)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

nemáte pod prdelí auťák za deset mega s natlakovanou cisternou.
Btw. jak ohříváte nebo vaříte žrádlo? Vy máte mikrovlnku na 12 V? Jestli jo, jste pašáci.

Zatím bez slepic

Mikrovlnka tam samozřejmě není a vaří se na plynovém vařiči. Musíte být trochu v reálu, taky nebudete z autoslotu 12V deset minut vařit vodu na čaj.
Mluvíme o tom že to má reálné využití, ne že si přinesete celou civilizaci.

Zatím bez slepic