Fotovoltika na mé střeše

Autor

Začnu závěrem, tak jak to vidím já. Tento stát se zachoval obvyklým způsobem a z různých možností, jakou zvolit cestu v solární energetice, resp. z mixu možností, opět vybral ten nejnevýhodnější pro neprivilegované. Prostě každá skupinka z těch privilegovaných si tam protlačila to svoje a dohromady upekli nejedlý dort pro ostatní.

S instalací FVE na střechu domu jsem začal koketovat v roce 2009. Ve stejné době jako solární baroni. V době, kdy stát nabídl lukrativní podmínky – tedy výkup elektřiny z FVE za garantovanou cenu, a to vysokou. Zašel jsem na ČEZ-distribuce v Olomouci a zjistil jak na to. Vyplnil źádost o připojení a dodal požadované. V té době jsem bydlel v chatě předělané na trvalé bydlení v Hrubé Vodě u Olomouce (nebyl tam zaveden plyn a chtěl jsem tedy fungovat na elektriku z FVE. Zdálo se mi to výhodné a tak jsem poradil i sestře bydlící v Šumperku aby do toho šla taky a dodal know-how a sepsal s ní i žádosti o připojení FVE na střechu jejího baráčku.

Následně mně přišlo zamítavé stanovisko, že nemají kapacity na připojení. Sestře naopak přišlo, že může si sehnat firmu, zaplatit a že s ní podepíčí smlouvu. Tedy já jsem skončil, ale sestra v Šumperku si sehnala firmu, zaplatila FVE, podepsala smlouvy s ČEZem a stal se z ní malý solární baron vyrábějící elektřinu z panelů na střeše. Má tam 10 panelů (co tam vlezlo).

Žádné negativní zkušenosti za těch 11 let nemá, vše jí funguje. Jen dnes zastává názor, že by do toho již znovu nešla, protože sice něco vydělá, ale musí být stále źivnostník, což jí vůbec nevyhovuje a má s tím problém. Pokud by chtěla přestat být živnostník, tak musí prodat celou FVE.

Takže je nuceně stále živnostníkem a tedy solárním baronem z donucení.

Doba pokročila, já se přestěhoval do novostavby přímo v Olomouci a loni podruhé vstoupil do řeky s FVE. Vybral jsem si firmu od Ostravy a nechal si zřídit FVE na střech domu na klíč. Poradili jakou variantu zvolit , já si smlouvu přečetl, podepsal a zaplatil 200K. Jaro 2020. Po měsíci přijeli z Ostravska dvě auta. V jednom dva maníci co za pár hodin namontovali 6 panelů 380 Wp PERC na střechu domu na hliníkovou konstrukci. Z druhého auta vystoupil elektrikář, co si navrtal díry do garáže a v ní zavěsil hybridní střídač GoodWe GW3648D-ES, pod něj hybridní baterii Pylontech 3,55 kWh LiFePod4 a další blikající bazmekty. Totálně předrátoval hodiny (asistoval jsem s tím, co má být napojeno na bazerii – lednička, výřivka, indukřní varná deska, kuchyňské zásuvky, světla v domě, internetová Wi-fi, televize a i elektika plynového kotle) dodal další jističe na FVE a začaly problémy. Jejich FVE nešla připojit na net (nutně potřeboval zadat osmimístné heslo do FVE a propojit s wifinou na net. Já měl heslo na wifině sedmimístné a i po telefonních konzultacích s firmou to nešlo. Tak odjel. Ale informoval mě, že ve smlouvě mám, že každý další jejich výjezd je zpoplatněn třema tisíci). Tak jsem musel řešit providera a ten mi časem přenastavil heslo na osmimístné. Potom zase firma neměla čas přijet. Až přijeli, po dohadování, kdo výjezd bude platit (ve smlouvě žádný požadavek na osmimístné heslo nebyl) zase zjistil, že signál na wi-fi je prý v garáži nízký, prý jenom 30% (dodnes nevím z čeho 30%) a jejich FVE se s ním nedokáže spojit. Prý mám svoji wi-fi (router) přesunout z půdy někam blíž (tedy rozvrtat barák). Tak jsem se dohodl, že si koupím repeater. Elektikář odjel směr Ostrava. Koupil jsem Xiaomi repeater, ale ten zase nespolupracoval s routerem od poskytovatele internetu. Uplynul nějaký ten týden, kdy jsem se marně snažil to nějak rozchodit. Nakone jsem sám, bez repeatru (nechce jej někdo?) po konzultacích po telefonu a po té, co mi milostivě, proti jejich zvykům, poskytli hesla a protokoly a instalační soft na jejich/moji FVE připojil FVE přímo na router na půdě. Rozjel jsem sám monitorovací promagram na FVE.

Následně dorazili dva maníci od eonu a vyměmili mi hodiny za nové – dálkově odečitatelné. Jen tak mimochodem mi při tom oznámili, že od té chvíle, budu úřtován každý měsíc a tak to bu i platit.

Vítězoslavně jsem v půlce srpna 2020 spustil FVE.

V prosinci mi na účet dorazila dotace 75K.

Takže nakonec vše dobře dopadlo...

 

Bohužel ne tak docela, protože:

  • FVE je monitorována a spravována na dálku přes net a já se docela bojím, co bude následovat, pokud firma, co mi ji monitoruje, nedejbože zkrachuje. Nějak nechápu, jestli potom budu vůbec moci svoji/jejich FVE nějak upgradovat, nebo opravit eventuální závadu. Nemám žádnou domumentaci a FVE je zaheslováno (resp. střídač a mozek FVE určitě).
  • Finančně taky docela průser. V domku topím podlahovkou a i TUV je na plyn, takže spotřeba elektřiny za minulých 5 let domku byla vždy téměř identicky malá – lehce pře 6K ročně. A nyní, účtováno po nově již po měsíci, jsem platil za půlku srpna přes 600,- Kč, a další měsíce zase téměř identicky mezi 1.300,- až 1.500,- Kč.
  • Tedy platím ve finále více než dvojnásobek toho, co jsme platili před zapojením FVE. A to se vyplatí.
  • Např. faktura za leden:
  • Dodané množství, jednotarif: 0,223 MWh = 413,- Kč
  • Stálý plat: 74,- Kč
  • Daň z elektřiny: 6,30 Kč
  • Cena za distrubuci ve vysokém tarifu: 367,70 Kč
  • Cena za příkon: 111,- Kč
  • Cena za systémové služby: 20,80 Kč
  • Cena za činnosti operátora: 4,- Kč
  • Složka ceny na podporu el. z podpor. zdrojů energie: 110,40 Kč
  • + DPH, Cena celkem: 1.340,- Kč

 

PS: Jediné co se mi vyplatilo, je jako obvykle mimo systém, mimo dotace, a to, že jsem si před cca 5 lety koupil na Aukru 4 prasklé FV-panely po 700,- Kč za kus, ty si položil/ukotvil na střechu (teď již chaty v Hrubé Vodě) a sám káblíkem sériově zapojil na 12V přímotop (původně z náklaďáku z vrakáče) a ten je v sauně, v chatě, vedle hlavního finského saunového topidla. A v zimě mi přes otevřené dveře temperuje chatu, aby mi nezamrzla voda (jinak to předtápí saunu). Časem přes primitivní přepínač to nechám na jaro-léto-podzim jet do nějakých nových zásuvek, ve kterých bude jen těch cca 12V. To taky nějak využiji (druhá 12V lednička jako záloha, led světla, …).

Pod čarou, jen pro Vás:
Včera mě na Vaší diskuzi zaujala větev týkající se exekucí. Vy s Targusem a dalšími jste tepali Scallopa, že nemá empatii, že není soucitný a že je totální sobec a troll, který chce jen všechny naštvat a vůbec je totálně mimo.
Není.
A ať to oslím můstkem spojím s tou fotovoltaikou. Nejspíš to taky mysleli nějací eko s tou fotovoltaikou dobře. Jenže cesta do pekla a dobré úmysly. Tady to zneužili solární baroni a jsou vysmátí, jak jim to platí ti ostatní. Až se Vám, v dobrých úmyslech, podaří vyautovat exekutory, co to dělají pro zisk (existuje vůbec někdo, kdo by tuto "práci" dělal s radostí), kdo zbyde. Ti státní? Nebo nějací hodní, co to budou občas promíjet?
Nebo přímo návrhy z vaší dílny o odpuštění dluhů co 7 let, nebo zanechat dlužníkovi dům, auto, PC?
Ti zlí exekutoři jen přejdou na druhou stranu barikády. Cíleně si budou dělat dluhy, co nikdy nezaplatí. Budou dokonce organizovat pěšáky a bílé koně, co se budou zadlužovat dle pokynů. A opět to zaplatí ti druzí, nezúčastnění.
 
A ždímání citů o dětech co nemohou za své rodiče? Neuznávám právo na štěstí pro každého, vzor Maláčová. (Spíš to dítě od nezodpovědných rodičů dojde na správnou cestu přes strádání na začátku, než přes zjištění, že se vyplatí být nezodpovědný po vzoru svých rodičů). Protože pokud někomu dáváte, tak musíte jinému vzít. Dávat nezodpovědným a brát zodpovědným nevede ke zdravé společnosti, zvlášť když většina z přerozdělovaného skončí za nehty přerozdělovatelů v různých neziskovkách. A taky, že se bere těm zodpovědným co neřvou a někdy mají i míň, než ti "potřební" co umí jen řvát a dělají křoví přerozdělovatelům.
Prostě aby Vaše bohulibé úmysly nestvořily nové barony, byť to jistě myslíte taky dobře.
 
 
 
Hodnocení
Průměrný počet slepic: 3.9 (56 hlasů)

Komentáře

400 místo 380 nám přemalovali soudruzi lidodemodecho, aniž by se koho ptali. Prostě to postupně zvedli, bo měli málo z výpalného, které odvádíme.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Naše zaostalá číslíčka nám vyměnili v rámci sjednocování sítí s vyspělou Evropou.
https://www.psp.cz/eknih/1993ps/tisky/t2118_00.htm

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

kdysi na stejné volty, jako my, tedy 220. Pouze pochopili o něco dříve, kterak ojebat občana. Konec konců elektrická síť byla vzájemně propojena již za hlubokého socíku.
Ale samozřejmě se mohu mýlit. Jak pravil pan Milan V, su blbé a kecám do všeho.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Tak jako většina informacích v romto světě, je to stejně jinak. 230 je pouze efektivní hodnota proudu přepočítaná na ekvivalent výkonu stejnosměrného proudu. Maximání hodnota střídavého proudu v síti je někde okolo 325V (+/-).

Zatím bez slepic

Napětí , samozřejmě.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Tak ted jste mne Josefko roztrhala na kusy (smíchem). Asi u nás i ve světě budou upravena i měřidla napětí, jinak i tych 380 je 2x220-240V,3x220-240V.Pokud by se do sítě dostaly Vámi zminované hodnoty tak můžete vše kupovat znovu. Prosím nepište o elektřině děkuji.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Je dobře, že se dobře bavíte, ale napětí má sinusový průběh a 230V je skutečně jen efektivní hodnota, ne maximální viz např: https://cs.wikipedia.org/wiki/Efektivn%C3%AD_hodnota.

Zatím bez slepic

Jste starý, hloupý a škaredý Targus (omluva za porušení vašeho autorského práva :-) ), kterému se bůhvíproč nelíbí, když ho chtějí oholit.. ale nemýlíte se.
Ovšem mezinárodní propojení bylo i za hlubokého socíku až na hladině vvn, kde to na distribuční nn sítě nemá vliv. V nn síti pak je rozdíl mezi 220V a 230V jen přepnutí odboček na trafu. Pak samozřejmě nastane kouzlo - můžete dodat (a nechat si zaplatit) víc energie a přitom nemusíte nic udělat s jištěním nebo průřezy drátů. Proto taky byli západní soudruzi tak vyspělí..

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdravím z Olomouce,
Jestli budete nakonec dávat článek k FVE, tak by možná stálo za to, tam taky přidat některé drobnosti, třeba:
- Prý hasiči nejsou moc nadšeni hasit baráček (nebo třeba ve Vašem případě pěkně osluněný chlívek), když na střeše zrovna jede 20 solárních panelů na plný výkon. Nebo nejsou prý nadšeni ani z na ně kapajícího chemického koktejlu z panelů.

- Dále jsem nějak neslyšel, že by solární baroni, povinně spořili na nějaký účet, určený k následné ekolikvidaci těch FVE, až jim skončí dotace. Za těch 10 let se taky může stát, že místo nějaké ekololikvidace za desítky milionů, raději prodají svoji FVE nějaké firmičce na bílého koně. Ten již asi nebude řešit ostrahu a potom děj se vůle boží. Napřed si přijedou sběrači kovů a vyberou co se jim bude hodit, potom do po nich někdo dopaběrkuje a na poli po nájezdech zůstanou jen rozbité panely. Vážně to ti majitelé, co ty pole do té doby pronajímali, na své náklady ekologicky zlikvidují. Vysbírají rozbité sklo, odtěží kontaminovanou půdu, odvezou zbytky panelů a zaplatí ekologickou likvidaci. Nebo začnou křičet, ať to stát zajistí. Že oni nic. A stát najme a zaplatí speciální firmy (nejspíš patřící bývalým solárním baronům) z peněz těch ostatních?
A ono toho bude jistě víc.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

Taky jsem o tom slyšel, když FVE začínaly. Prý hasiči přijedou, postaví se opodál, dívají se a čekají, až to dohoří ... Člověk ušetří, ale pak o všechno přijde. Život je prostě složitý a nakonec to špatně dopadne. Ještě, že tu je Ládík a jeho básničky!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

museli platit na účet na likvidaci,
teď se někteří soudí že je to protiprávní.
Ale ve světě je jasné že fotovoltaika bude první technologie výroby elektřiny na světě která bude fungovat s úplnou recyklací starých elektráren.
Jedině to lze nazývat ekologickou výrobou elektřiny.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Jestli to má stát vážně takto ošetřené, tak je to OK. Jen aby peníze nakonec z účtu nezmizely, až celou FVE koupí bílý kůň z konce světa. A hlavně, aby stačily na ekolikvidaci a nebyly nějak vyplaceny jen na projekt ekolikvidace.
Ten kdo to bude ekolikvidovat si přijde na pořádný balík, tak aby to nebyly spřátelené firmy a další tunel verze 2.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ani nemusí být z konce světa. Klidně stačí podnikatel-bezdomovec trvale hlášený na obecním úřadě v sousední obci. U něj lze mít za jisté, že ekologickou likvidaci nezajistí. A jako bonus na něm ani nikdo nic nevysoudí, zatímco majiteli zůstane na krku zas..ný nepoužitelný pozemek. :-(

Obávám se, že ekologická likvidace elektronického odpadu spočívá převážně v tom, že se odpad odveze k "recyklaci" někam hodně daleko, kam citlivé oko evropského ekoaktivisty nedohlédne. Zlé jazyky z řad ekologů tomu říkají ‚odpadový neokolonialismus‘.
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/miroslavn-vinkler…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

že ukazuje ty mraky sněhu neuklizené na ulicích práglu. Chudáci lidi. Já pamatuji, jak v tom zlém rusku,byli jsme tam jednou na rok nový, záplavy sněhu se konaly jen na PP ostrově, jinak ulice v Moskve a Leningradě komplet uklizené, všechno, projížděli mašiny s takovými tyčemi s látkou něčím napuštěnou.
A slavná Praha se chlubí nánosy neuklizeného sněhu.... šmárjá....

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jinak mi hrozí obří pokuta a vrácení dotací."

Tak to je nějaká svoboda a nezávislost? Druhá část článku je o exekutirech,zřejmě freudovsky správně

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

In reply to by Gaia (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aspoň doufám, že mě za to ještě něco neúčtují.)

to je ta svoboda a nezávislost?

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Eto, dík za inspiraci. Zaujalo mě to "divoký" řešení na chatě. To máš svedený natvrdo, ty čtyři panely paralelně přímo na topítko ? Jaký panely - výkonově, a amorfní, mono či poly ?

A fakt je to znát ?

Ještě mě napadlo, jestli v létě se to nedá přehodit na bojler, nemáš s tím zkušenost ?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

Na boiler se to dá použít, ale musíte vyřadit termostat, který je na střídavý proud a stejnosměrný by ho odpálil. Bez regulace výtěžnost panelů bude nižší, a je třeba "nějak" pohlídat případné přetopení boileru, pokud to chcete připojit bez regulátoru (např kerberos, opl nebo nějaký levný axpert s provozem bez baterie - ale existuje i spousta dalších regulátorů i řešení)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Já tam mám na střeše 4 monokrystalické 12V panely (nějakých 300Wp, ale to je jedno). Koupil jsem je na Aukru po 700,- Kč s prasklinou ve skle. Tu jsem jen přetáhl silikonem.
Zapojil jsem je "naprudko" dráty paralelně, tak aby výsledkem bylo 12V napětí a "teoretický výkon je součet výkonů všech panelů" a výkon nějakých 1kWh.
Mám to zase "naprudko" jen dráty napojený na 12V topítko z náklaďáku z vrakáče, ale nejspíš to jde napojit na jakékoliv 12V odporové topení s přiměřeným výkonem. Asi by bylo lepší to napojit na 12V autobaterii (či opět sériově propojené 12V autobaterie) a těch 12V na využití v domácnosti brát až z té baterie. Udělat si vlastní 12V okruh na chatě, zálohovaný starými autobateriemi. Zásuvky si udělat jako USB konektory-samice. Je to za pár kaček. Bezpečné na hraní. A možností využití stále přibývá, těch věcí na 12V USB konektor je plný Aliexpress či lépe Banggood.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

P.S.: A předpokládám, že těch prasklých a hlavně čórnutých panelů na straně nabídky bude docela přibývat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Jestli jse to správně pochopil, tak jste koupil 4 ks panelů s výkonem celkem 300Wp za 2800? To není v dnešní době dobrá cena, nový poly 280W koupíte za cca 2500,-. Výprodeje nebo bazary ještě levněji, když se jedná o zbytkové kusy.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Jeden má 300Wp, tedy krát čtyři.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Tak to jo. Ten měnič co máte má dva MPPT vstupy, máte FV pole také rozdělená na dva stringy? S jakou orientací?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

No stejně se mi to nezdá, pokud by měl být panel 300W na 12V, tak by dával teoreticky při plném výkonu (osvícení) proud až 25A, čtyři zapojené paralelně teoreticky až 100A.
To už mi nepřijde na zapojování nadivoko. Skutečně je ten panel 300W 12V?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Výkon panelů se označuje kWp. Pokud chcete posoudit výnosnost, měl by ste pracovat s množstvím ušetřené elektřiny a ne s cenou elektřiny. ta se neustále mnění. Já mám FE výkon 4,1 kWp a ročně vyrobím cca 4000 kWh. Protože nemám baterii (jedu na zelený bonus) spotřebuji ze sítě cca 60% a z vlastní výroby 40%. Pokud máte baterii měla by se vám snížit spotřeba nejméně o 80%. Co nespotřebuji dodám do sítě za výkupní cenu podle ceny na burze zmenšenou o 500 Kč na MWh. výkupní cena přebytků se mnění každý měsíc, zelený bonus se mnění ročně a je placen za každou vyrobenou kWh. Investice, když nepočítám ušetřenou elektřinu, se zaplatila za 10 roků, teda podle předpokladu. Zelený bonus ba měl být vyplácen dalších 10 let.
Po tom co Targus ( rozumí sice všemu) jednomu čtenáři radil dát vodovodní regulační ventil na kotel, bral bych jeho rady s rezervou

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když vyrobíte 4MWh ročně, kolik spotřebujete a kolik dodáte do sítě? Jaká byla investice? V jakém rozmezí je výkupní cena za 1kWh? Přijde mi, že 10 let je nějak málo při takové výrobě.

Zatím bez slepic

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

správně reguloval tlak vody ventilem na plyn, anebo ještě lépe ventilem na pevnou látku. Třeba na uhlí, že ano.
Jste prostě génius, o tom žádná.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

by mě fakt zajímalo.
Instalaci 12 V měly dovozové "amerikány", které skončily se zavedením emisní normy Euro 3, resp. totální neochotou uznat US normy. Zbytek produkce byl a stále je na 24 V.
Navíc jediné elektrické topítko vymysleli a uvedli do "sériového provozu" magoři v Renaultu na první kusy typu Magnum, někdy kolem roku 89. Od té doby se žádný takový pitomec nenašel.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Mám tam nějaké topítko na základě odporového drátu a hřeje to fest.
Pokud sežene topítko na 24V, tak bych doporučil 24V autobaterii (ale není nutná) a potom zapojit ty panely tak že dáte vždy dvojici sériově a zvednete napětí z 12V na 24V. Tyto dvojice již zapojit sériově.
Ale je taky možné, že to autotopení hřeje i po připojení na 12V, i když bylo na 24V. Co myslíte?
Až pojedu na chatu, tak opíši co je na topítku. Kam Vám to mám poslat?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

samodomo, byť třeba provedené na fabrickém základě.
Samozřejmě je možné, že vám to jede i na 12 V, záleží jen na zdroji napětí, jestli to utáhne ampérově.
Jestli se vám chce mi to poslat, zneužijem Vidláka. Ale radši ne pohlavně, on je docela silný a mrštný, ještě by nám nabančil.
:-)
Takže to pošlete na zdejší kydací mail, anebo mu písněte, ať vám pošle můj mail.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Docela by mě to taky zajímalo, jestli je tam nějaký štítek s výkonem, napětím a proudem. Protože při 12V a trochu slušném výkonu topení už musí protékat celkem velké proudy a pro ty odpovídající průřez vodičů a konstrukce spínačů atd. Např pro 600W topení při 12V by mělo téci 50A.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Omlouvám se za OT, ale FVE nemám.

Rád bych požádal kolegu, který se přihlásil na vidlácké symposium pod jménem Petr, jestli by mohl použít jiné jméno. Chápu, že jsem si nezvolil úplně originální a nezaměnitelný nick, tak si za to můžu sám, ale nezaznamenal jsem, že by sem někdo jiný pod tímto jménem přispíval. Děkuji.
Sám jsem se na symposium zatím nepřihlásil, čekám na poslední chvíli, nejen na legislativní možnost něco takového konat, ale i na můj osobní pocit z nápadu se účastnit něčeho takového v podmínkách, jaké v tu dobu budou. Moc v zázrak teď nevěřím, spíš myslím, že to bude muset vidlák odložit.

Jo, a nejsem z Opavy.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

V Lužických horách pod Studencem je samota bez zavedené elektřiny, fungují tam na několik solárů, malou vrtuli patrně vlastní výroby a především na elektrocentřálu, topí dřevem. Šijou tam trekové kalhoty, mám od nich taky péřový spacák za opravdu dobrou cenu. I takhle se dá fungovat. Tedy alespoň do Kovidu, jak to zvládají teď netuším. Dřív šili kalhoty pro nějaký sportovní obchod, když zjistili, kolik si přiráží marži, začali si to prodávat sami.
Když náhodou někdy pojedete okolo, zastavte se, je to na silnici mezi Českou Kamenicí a Rumburkem, přímo na hřebeni. Je lepší podporovat místní, kteří se snaží vyžít než hitlermarket. Je tam taky malé muzeum pohraničního pevnění, fotografie Adolfa a jeho lampasáků u bunkrů na tom hřebeni, zpupně se tvářících. Okolo Studence najdete pomníky k bitvě pod Studencem, inu místo kde kráčela historie...Ale to jsem trochu odbočil...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

cena a dobrý spacák? Cena a hmotnost peří uvnitř spacáku...
... a z koho to peří je...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Než na váze záleží na kvalitě peří, stál mě 3000 a není těžkej - oni to vlastně šili pro známé horolezce a to co zbylo se rychle vyprodalo, spím v něm venku v zimě, když je menší zima beru starej spacák a nemůžu si stěžovat. Koho oškubali to fakt nevím.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

pokud je spacák komorový.
Kdysi jsme si šili komoráky, navíc ještě s překládanými švy (příšernej vos...rachota) a na dva spacáky stačila jedna peřina husího prachového.
U spacáku je nejdůležitější, aby měl co nejméně profukujících míst, zakrytý zip, možnost schovat obličej atd.
S těmi našimi zvládáme dodnes i zimní vandry, byť teď už s karimatkou a dekou. A protože jsou hodněkomorové, dají se i prát, bo se peří nezacuckuje-

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Postup šití resp. střih spacáků je správný, čím více komor, tím lépe. Překryté švy a zip, to je samozřejmost. U skutečně dobrých spacáků musí být prachové kajčí peří. To je top mezi náplní spacáků, kalhot apod.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Je to dobře popsáno. Teď se jen poučit z chyb druhých.
Jedno poučení hned. Je obecné. Myslím, že Čmoud to již psal. Čím více reklamy, tím větší průser pro toho, kdo uvěřil a tím větší zisk pro toho, kdo to propaguje.
Přemýšlel jsem kdysi o panelech s připojením na bojler. V létě topím jen do bojleru a každý stupeň navíc a zadarmo se neztratí. Chtěl jsem to spáchat sám, bez zásahu do stávající el. instalace. Pak jsem ale mluvil s pojišťovákem a s hasičem. Pokud se cokoliv stane, dává od toho pojišťovna ruce pryč, neboť nekvalifikovaná, laická montáž bez dodržení předpisů a norem. No a hasič mi potvrdil, že se panelů obecně všichni bojí, nejen proto, že jsou pod napětím, ale bojí se i kontaminace.
Takže přemýšlím o ohřevu vody bez elektriky, nebo o umístění panelů mimo dům.
K druhé části, exekutoři v české podobě, to je špína nejvyšší. Kolik neštěstí už lidem způsobili. Díky, ironicky myšleno, minulým i současným poslancům za takto nastavené a stále platné, zákony. Jejich změna by měla být součástí programu strany, která chce vyhrát volby.
Díky za článek.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

vodu přes sluneční kolektory. Tedy mají to hlavně kvůli domácím bazénům.
Neboli duté tabule, přes které proudí voda. Pohánět to můžete třeba udělátkem hnaným z těch FVP. Pokud dáte dostatečně velké průřezy, pojede vám to i samospádem. Poradí Ládik, anebo Vidlák.
Některým to dokonce tu bazénovou vodu i ohřeje.

A znám taky magora, který má pětikubíkovou nádrž s vodou. Tu ohřívá přes kolektory s naivní nadějí na teplo v zimě.
Každej je blbej nějak jinak...

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Původně se tím mělo (někde se tak děje, předpokladem je nízkopotenciální topení a zateplení , viděl jsem už i " podlahovku" ve falešné stěně) topit. Jedním z průkopníků , co se týče vlastní výroby, byla firma Ball Brno, inžynýr - majitel, co sem u něho za Franc Josefa byl měl barák těmi tělesy obsypaný tak, že mu místní říkali " Náš Temelín". Mimochodem - " na koleně vyráběl kuličky do ložisek o takové přesnosti, že to od něj brali Japonci aj.

Nejlepčí teplo v zimě je z peřiny (já su ale alergik, tak brát s rezervou....jednou mě málem v nemocnici udusili, přičemž sem jim psal, že su alergický na peří) , netřeba kubíků, stačí několik dm3.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Z peřiny není teplo žádné. To hřejete vy a peřina jen izoluje. Na to ptáci to peří mají. Když dáte do peřiny kus ledu, tak se bude pomaleji rozpouštět.

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Ale dík. Budu pátrat dál, poptám se. Optimismus Milana V nesdílím. Když spočítám náklady, rizika, výsledný efekt, tak to nyní nebude žádný hit. Tedy kromě falešného pocitu, že mám teplou vodu zadarmo.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Ohřev vody v boileru přes FV panely mám. Dělal jsem si to sám, nějak mě nenapadlo ptát se hasičů. Panely mám na kůlně cca 20m od baráku. Použil jsem system Kerberos, vše funguje už třetím rokem bez problémů, boiler Dražice 125l ohřeje v období březen-říjen bez problémů, v zimě mě to netrápí, protože topím dřevem v kotli. Ročně se mi snížila spotřeba el. energie o 1MW.
Záleží kolik chcete do toho investovat, aly myslím si, že se to dá za dobré peníze pořídit i od firmy s razítkem. Ekonomická návratnost je ovšem celkem dlouhá 10-12 let.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)