Senilní stát

Autor
Štítky

Petr Hampl publikoval na svém fejsbůku zajímavou úvahu o našem státě. Dovolím si ji zde parafrázovat: 

Máme armádu, která není schopná bránit naše hranice. Pokud se o něčem podobném začne mluvit, smějí se tomu i armádní představitelé.  Naše generalita ani nepředstírá, že by něco takového bylo možné.

Naše policie není schopná vynutit dodržování proticovidových opatření. To je teď tak nějak hodně vidět, ale ona nebylo schopná vynutit nic ani předtím. Tak ještě nastoupit na jednotlivce, to zvládnou, ale jakmile se stane cokoliv většího a masovějšího, začnou to jistit z dálky a nebo raději úplně zmizí. 

Státní hmotné rezervy jsou v podstatě o tisknutí peněz. Za ty jsme si nakoupili roušky z Číny... vlastně ne, nakoupili jsme si tam veškerý zdravotnický materiál. Jehly, stříkačky... řekl bych že jde o dlouhý seznam položek. Nemáme to uložené ve skladech, nemáme na to výrobu. Měli jsme na to jenom velký úvěr, který ale rozhodně neumožnil dodávky just in time.

Naše zdravotnictví sice disponuje zajímavým množstvím lůžek i personálu, ale jinak se nám doktoři dodnes nedokázali shodnout, co ten covid vlastně dělá. A ministr nám v přímém přenosu sdělí, že není schopen už nic víc udělat a odteď je to na každém jednotlivci.  Expertní tým každé politické strany se hemži tituly MuDr, stejně naprůměrné je i zastoupení doktorů v poslanecké sněmovně a senátu, ale každý den MuDr chce něco jiného. Vychodili stejnou školu, anatomie se učí podle stejných učebnic, dokonce složili stejnou přísahu, ale nic to neznamená.

Stát řídí topmanažer. Teď to neberte jako chválu Babiše, ale uvědomte si, že ten chlap vybudoval docela velkou firmu a jako insider vám říkám, že dokud Agrofertu velel on, šlapalo to jako hodinky. Náš premiér je člověk, který je zvyklý makat šestnáct hodin denně, třídit informace, přijímat rozhodnutí a v předchozích letech byl i v politice o několik délek před ostatními politickými soupeři. Přesto teď stát není schopen ani základních logistických operací ohledně očkování, vyplácení kompenzací či zajištění testů pro školáky. Ono je snadné říci, že Babiš je neschopný, ale že by to třeba Bartoš, Hřib nebo Fiala dělali líp, tomu snad věří jedině náš škebloň. Správnější formulací je, že se jen ukázala neschopnost státní byrokracie a ani premiér - miliardář odchovaný velkým byznysem s tím nedokáže nic udělat. NIKDO s tím nedokáže nic udělat. 

Stejné je to i s dostavbou Dukovan a Temelína. Stát není schopen vykooperovat zakázku. Ano já vím, je v tom kupa politiky, ale jak vidno, ani Drábová nedokáže říci jasné slovo. I ona je už víc aktivistkou než odbornicí. Stát už prostě není schopen dotáhnout do konce stamiliardovou zakázku.

Naše školství se rok od roku propadá. Kvalita výuky klesá a každý pokus o změnu jen zhorší situaci. To také nezačalo za Plagy. Trend byl nastolen už dávno. Jsem sice jen středoškolák, ale v mém postavení mě žádný mladý inženýrek neohrožuje. 

Petr Hampl ve své úvaze zjišťuje, že náš stát umí už jen jakžtakž vybrat daně a jakžtakž zaplatit důchody. A to spíše ze setrvačnosti. Asi není od věci se domýšlet, že i v těchto otázkách bude stát postupně erodovat. Vybírání daní půjde stále blběji a postupně začnou i problémy při vyplácení důchodů. Nejdřív půjde jen o zpoždění plateb, pak tu a tam nějaká nepřijde... ne, nemusí dojít na žádný velký bankrot. I peníze mohou erodovat stejně v klidu a pomalu jako armáda či školní znalosti. 

Když si to tak dám dohromady... je Česko ještě stát, nebo už jen prostor? Sakra, jak je možné, že tu ještě vlaje naše vlajka? Vždyť stačí jen zhurta rozkopnout dveře. Kdokoliv bude mít zálusk, tak si to tady prostě vezme. 

Babiš, Zeman, ale i Fiala nebo Bartoš tu mohou mít svojí podporu, ale dá se ta voličská podpora přetavit v bránění vlasti? Dost pochybuju o tom, že by na výzvu libovolného politika někdo nasadil kůži. Zeman může být desetkrát oblíbený a stejně jak může mít Bartoš svých pětadvacet procent voličských preferencí, ale kdyby volal o pomoc, nikdo místní by ho bránit nepřišel. Zemana by mnohem spíš bránili Wagnerovi žoldáci než čeští občané. Stejně tak má určitě Bartoš někde v seznamu telefon na firmu Blackwater.

Sakra, jak to, že tu ještě pořád jako stát jsme? Že by fakt došlo na pokrok a Němcům už dávno došlo, že není nutné tu zapíchnout do zkrvavené země prapor a vyhlásit nový protektorát, že je mnohem lepší posadit českého lva do zubařského křesla a kousek po kousku mu vytrhat všechny zuby? Ať si český lev řve, kousnout už nemůže.

Když jsem se o tom bavil s Masterem, tak ten mi řekl, že naše země je jako senilní stařík.  Česká republika pořád ještě existuje nejen v našich duších, ale dokonce i v duších všech našich sousedů. Hodí se ale už jen k tomu, aby mu nějaký šmejd dal podepsat smlouvu na další výhodný nákup předraženého šméčka. Je doba šmejdská. Stačí z hloupého staříka vymámit podpis a rázem jsou všechna jeho lidská práva proti němu. Stačí jeden klikyhák na papíře a všechny ty staleté úmluvy o právech se rázem stanou právem silnějšího. A ten, kdo má tato práva garantovat, ten naopak hájí toho šmejda. A kdo by chtěl bránit stát, jehož soudce dá za pravdu šmejdovi? 

Funguje to nejen u jednotlivce, ale i u státu. Upište se za předražený vysavač a všechny instituce jsou proti vám. Nezáleží na tom, jak pokoutně a podvodně onen šmejd jednal a že svojí chytrost použil jako zbraň proti hlupákovi. Hlupák se ničeho nedovolá a všechny ústavou garantované jistoty jsou pryč.

Stejně se teď s námi zachází na unijní úrovni. Senilní stařík v naivitě podepsal a v té chvíli je nám Jůnie úplně k ničemu, protože v té chvíli je na straně šmejda. Tečka. Zcela podle zákona a pravidel. Senilní stát byl obrán a vůbec není nutné staříka dorazit či vyměnit. Stačí, že podepisuje a postupně přichází o všechno. A koneckonců - i Dojčlandi někde potřebují mít prostor, kde si mohou dovolit to, co jim doma neprojde. 

Víte, když Hitler a jeho kumpáni snili o novém velkém Německu, tak se nebáli za tento sen vraždit. Doslova. Neměli problém s tím, aby to stálo nějaké životy. Ať už šlo o pouliční rvačku nebo pozdější podepisování rozsudků smrti. Za jejich Grosdojčland jim to stálo. Správný Němec si ucvrkává blahem, kdykoliv slyší Stát s velkým S. 

Já musím zcela upřímně říci, že si nedovedu představit, že bych měl ve jménu znovuzískání naší státnosti zabíjet. Samozřejmě, dovedu si představit, že bych bránil rodinu a přátele, kdyby jim někdo ukládal o život. Ale právě tohle se neděje. Nikde není žádný gangster nebo nepřítel, který by mířil puškou mým směrem. Nelítají kulky... jen dlužní úpisy. Dokonce ani ti globální byrokraté nejsou v principu hajzlové. Jen si hlídají své dobré bydlo a myslí to upřímně.  Nikde není nikdo, na koho by se dal spáchat atentát, aby se tím něco vyřešilo. Ani na Gatese ne.  A zabíjet nějaké pěšáky, kteří ani nevědí, co činí? Nejsem jako Mašíni. Nemám žaludek na zabíjení malých, když ty velké ani nedokážu najít. 

Náš stát má chatrné dveře a prolomené hradby, ale žádný nepřítel nevstupuje. Jen si někoho uplatí a zařídí si další výhodnou smlouvu zcela podle zákona.  Povšimněte si prosím, že i zdejší diskuse vypadá přesně jako nářky osmdesátiletého nerudného důchodce. Všichni jsou šmejdi, všechno je špatně, kdysi to bylo lepší.... a tím to končí. Často si mohu v diskusi přečíst, jak jsme jen jateční maso určené k likvidaci, jak nás čipují a zavírají do koncentráku, jak nám zavádějí diktaturu přes roušky..., ale nic z toho neplyne. Žádná výzva k povstání, žádná výzva k boji, žádný příklad. To  jen dědek zase nadává.  

Všichni (i ten dědek) vědí, že jsou to jen neškodné řečičky člověka za kterými už nic není. Dědek může nadávat, ale už není schopen se poprat ani se ubránit. I když má v šuplíku pistoli, už dávno zapomněl, jak se používá. Nestojí za to ho udusit polštářem, je lepší ho podojit ještě o poslední zbytky majetku. Nepřítel nám už ani nedává šanci, abychom se proti němu sjednotili. Na naše životy i majetky totiž nesahá naráz, ale pozvolna, po jednom a vždy striktně podle zákona. Jak vidno i nepřítele je možné privatizovat. 

Náš stát leží na LDNce a tu a tam se na něj přijdou podívat nějací dědicové - tu Ústavní soud, tu vláda, tu opozice, tu nějaká neziskovka, co předstírají zájem o chudáka dědečka. Ale jdou si jen pro prachy. Ležák si stěžuje, ale k ničemu to není. Nakonec je vlastně rád, že se někdo alespoň trochu zajímal. Kromě nerudných řečí nepřichází nic a pohrobci se ani nesnaží předstírat, že by mělo smysl zkusit udělat to, co dělal děda zamlada. Prostě se jen podělí o ještě dýchající mršinu.

Řekl bych, že už vím, na co náš staroušek stát umře. Na covid. Úplně dokonale se to hodí. Imunita jaksi nefunguje. Jednotlivé bílé krvinky si dělají co chtějí, příkazy z centra jsou ignorovány a je zaměňován jejich význam i smysl. Místo aby se imunita sjednotila a společně bojovala za společný stát, jedni bojují jak to jen jde a druzí už předem vědí, že ten boj nemá smysl. Nevypadá takhle nějak ta imunitní reakce, která vede ke kovidové smrti? Nějaké zbytky vůle bojují o něco, co už dodýchává a mají vedle sebe ty, kteří se na pád naší státnosti vysloveně těší, protože si myslí, že bojují proti Babišovi a nevšimli si, že proti němu bojují podrýváním posledních funkčních zbytků.  Není divu že Piráti, Volný i Okamura hlasují spolu. Společný zájem dorazit Babiše  fungoval. Akorát si neuvědomují, že sypat písek do ozubených koleček zastaví stroje nejen pro Babiše, ale i pro všechny ostatní. Kochají se nadějí, že po svržení oligarchy to znovu rozchodí. Nerozchodí. Smrt se rozchodit nedá. 

Je neuvěřitelné sledovat v přímém přenosu, jak se vlastenci spojili s Piráty, TOPkou a ostatními ojrostranami a společnou přemrštěnou imunitní reakcí dostávají stát na dno.  A se státem padly i poslední zbytky disciplíny a sounáležitosti.  Stačilo na to dost křiku. Inu což, křikem padly i hradby Jericha. Teď začnou všichni pozůstalí  dlouze a bolestně zjišťovat, že křikem se ale nic nepostaví.

Někdo  to říct musí, tož udělám to já.  Je konec. Je po všem.  Teď teprve zjistíme, co všechno jsme ztratili a budeme s nostalgií vzpomínat na dobu, kdy po nás vláda chtěla jen tolik, aby všichni zůstali doma. 

 

 

 

 

   

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.3 (120 hlasů)

Komentáře

Pokud se ukáže, že doma šitá, bavlněná rouška je málo účinná, nezbývá, než použít účinnější ochranu.
To nemá nic společného s tím, že jde o znehodnocení práce obětavých švadlenek. V tu dobu nebylo k mání nic jiného a svůj účel roušky splnily.

Jako manipulátor je, ovšem, Větvička docela šikovný člověk !

Průměrný počet slepic: 3.7 (17 hlasů)

dnes opravdu melete hovna.
Účelem roušky je, abyste neprskal okolo sebe své sliny. Clona před ústy a před nosem tento proud odkloní.
Když stačí roušky doktorům při operacích k tomu, aby udrželi v rozumných mezích sterilitu operačního pole, zajisté to stačí i k omezení promořenosti ovzduší, v nichž se vyskytuje většina populace.
Postačí jen přidat větrání, případně ionizace vzduchu.
Btw. ten respirátor je určen na dobu užívání nepřesahující 75 minut, pak má být min. třicetiminutová pauza.
Pro ilustraci - včera jsem potkal svou spolužačku - doktorku. Docela jsem se jí polekal, když jsem viděl její obličej zmasakrovaný opary, vyrážkami a dalšími sračkami, které pochytala z celodenního nošení respirátoru.

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

že nošení respirátorů je zhodnocení práce našich švadlenka ?

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Mohl jste doktorce poradit, ať si nechá ušít roušku, která bude vypadat jako respirátor. :

Průměrný počet slepic: 2.4 (9 hlasů)

In reply to by Puck (neověřeno)

Trvalý odkaz

zaseklé neuronové cestičky.
Nemyslete, nevyvozujte a neraďte.
Možná to ještě někdy odezní.
Aspoň na chvíli.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

paní doktorka byla tedy viditelně naživu

Normálně pro většinu lidí není bolest nic příjemného.

Když ležíte na JIPce mezi životem a smrtá, tak je bolest váš přítel, protože jestli vás něco bolí, tak jste pořád ještě naživu.

A mezitím si zdrcený Štěpán Kozub stěžuje, že si nouzový stav NEUŽÍVÁ.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

zhnisaný pysk doktorky s přecpanými špitály.
Jistě, kdyby nemusela nosit fusekli na ksichtu, zcela zřejmě by léčila lépe. Ale možnosti, že svou přítomností rozesírá zdraví pacošů tak silně, že by kvůli tomu umírali, příliš nevěřím.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

No jo, jenže to, že tomu nevěříte nic neznamená. Už nám jich zemřelo skoro 20000 a ještě ani nezačalo klesat reprodukční číslo.

Sem tam se ten přenos stane. Te bezpříznaková z Techtle Mechtle taky nakazila půlku baru. Ti další a další a najednou máme plné nemocnice.

Je to pořád dokola.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/slavia-pusti-3000-fanousku-na-ligu…

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/fotbal-fanousci-slavia-pilotni-p…

Zdá se že vláda nesdílí Váš náhled na omezení mobility obyvatelstva. A nevěří vlastním statistikám.
Care to comment on that, boy?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Zajímavý rozhovor zde:

https://www.youtube.com/watch?v=xEjK4MYzXGs
(Novinář Erik Best a Petr Novotný z Investičního webu.)

Nemůžeme si nevšimnout, jak neustále sílí a přicházejí další a další hlasy, které zpochybňují dosavadní antikovidí strategie našeho státu a celého západního světa a vidí za nimi globální plány elit v pozadí, případně skrytou válku s cílem přerozdělení zdrojů, tak jak tomu bylo za předchozích "konvenčních" (fuj slovo) válek vedených tradičním způsobem obětování živé síly.

Kdy se konečně probudí oVčané z kovidového omámení?

Recept na řešení je jednoduchý. Můžeme každý z nás v maximální možné míře ignorovat to, co je nám nařizováno, a chovat se podle obecných principů ochrany individuálního zdraví, tak jako kdykoli dříve. Věřím, že tento přístup převáží v době spíše blízké. A mocní se stanou opět bezmocnými, ve smyslu svých plánů zotročit naše životy. Čas ovšem nečeká, hodiny tikají a je na čase začít opravu aktivně bránit naše životy.

V mé víře mě utvrzují lidé v mém okolí, kteří také zřetelně začínají měnit své názory na covid a související okolnosti. Dnešní Vidlákův článek toho budiž dokladem.

Když jde do tuhého, vždy si vzpomenu na Gándího a jeho naprosto účinnou metodu pasivní rezistence. To je myslím ten správný recept, jak má lidské společenství postupovat proti tyranii. Ať už je to tyranie otrocká, totalitní, dluhová nebo jakákoli jiná.

Co můžeme dělat my tady ve Vidlákově? Můžeme spolu diskutovat a zejména se scházet osobně. Budiž sláva Vidlákovi za jeho odhodlání uspořádat symposium. Protože jen z takových setkání a diskusí může vzniknout proud myšlenek, který se přenesa dál, do rodin a komunit, a který nezastaví žádný lockdown.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

nevydržel jsem to doposlouchat, když argumentoval Pearl harbor a atomovou bombou a neuvědomil si asi že mezi tím byl časový odstup tak 3 let...

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

Nikdo není neomylný a pro jeden chybný údaj není radno zatracovat celého člověka. Pokud se tedy v tomto případě jedná o chybný údaj.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

Koronavirus už zabil víc Američanů, než jich padlo v druhé světové válce.
Také si myslí že lockdown je blbina.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Když jde do tuhého, vždy si vzpomenu na Gándího a jeho naprosto účinnou metodu pasivní rezistence.
---

Gándhího metoda fungovala protože:

a) Měl na své straně tehdejší média, která o něm příznivě referovala (kdyby proti němu štěkala jak proti Trumpovi, tak by ho někde někdo ubil a spousta lidí by se zaradovala a šla veřejně tancovat na jeho hrob.)
b) Znal Angličany jak svý boty, protože měl jejich výchovu. Studoval na anglické právnické škole.
c) Vedle něj fungoval současně Nehru, co násilí úplně nevylučoval, takže Angličané měli na jedné straně apoštola nenásilí a na druhé straně mediálně takřka neviditelné útočníky na které nemohli, ale kteří dělali velké problémy.

Proto ta Gándhího metoda fungovala, protože fungovaly dohromady. Buďte si jist, že pasivní rezistence nebránila ani útokům muslimů (dokonce ani v Indii ne), ani útokům SS a nezabrání v ničem ani chřipečkářům. - Prostě to na ně nezabírá.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Dovoluji si vyhradit právo nebýt zařazován do skupiny těch, co píší o iluminátech, notičkách, bidlbercích, a podobných konspirační teoriích.
To, že kritizuji naši panskou chátru ještě neznamená, že jsou odněkud řízeni a tudíž, že bych je nepovažoval za nezodpovědnou pakáž. Oni jen lidsky selhávají.

O Babišovi jako o schopném manažeru bych se velice přel. Na každou lidskou činnost je třeba mít jisté povahové vlastnosti. K tomu aby kdokoli vybudoval kšeft Babišova rozsahu je třeba mít jednu vlastnost, být bezohledný. Pokud toto ve vás není, jste vyřazen ze soutěže. No a Babiš je převelice bezohledný a tudíž mu nedělá problém vydírat a podvádět. A to kohokoli. Chtěl si to zkusit i v politice, ale zde jeho nelidské vlastnosti neuspěly. Ze začátku to byl ten velký podnikatel a všichni k němu shlíželi s toto aurou. Aura pominula, je to klasický raketýr, tudíž po dalších volbách půjde do prdele. Díky Bohu.

Stát a jeho bránění. Stát je jen abstraktní pojem a ten bych nebránil nikdy a za žádnou cenu. Můžeme bránit jen systém. Dnes je systém spojen jen jako klacek v ruce státu v podobě státního úředníka, což je kdokoli placen ze společných vybraných peněz, včetně soudců a jiné podobné pakáže. No a tento systém já již za žádných okolností bránit nebude.

Mám pro to ještě osobní důvod, stát mne připravil prokazatelně o 10 milionů korun. Pokud by došlo k nějakým otřesům , určitě bych se s těmi státními úředníky soudci rád setkal. A nejlépe v plné zbroji.

Průměrný počet slepic: 3.7 (18 hlasů)

Ten jeho uštvaný výraz a prosby o ohleduplnost k ostatním a respektování pravidel mi moc nepřipadají jako sama esence bezohlednosti.

Tu vidím úplně někde jinde. Mám připomínat sebejisté a nadutě vypadající Klauze a Landu ze Staromáku?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

"mi moc nepřipadají jako sama esence bezohlednosti."

No a co mu již za tohoto stavu zbývá jiného, než apelovat na city.

Dnes ještě nějaké loajální spolupracovníky má, ale po prohraných volbách se budou víc a víc ojevovat ti, co budou referovat o jeho praktikách.
Je to přirozený vývoj a lidské vlastnosti. Pokud jsou prebendy, lecco skousnu, pokud prebendy nebudou a nastane ono vystřízlivění spojené s nasráním, vyjeví se pravá podstat.
Ten stav zákonitě nastane.
Mé škodolibé já se tak trošku na ten okamžik i těší!!!! Předpokládám že třípruhové adidasky tepláky mu budou převelice slušet.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Mohl by se třeba blbě hihňat jako Fiala, jako Klaus senior hrdě říkat, že nejdůležitější je svoboda a ekonomiku přeci nebudeme ničit a zakončit to jako švédký mengele Anders Tegnell a drze tvrdit, že promoření je ta nejlepší cesta.

Myslím, že šampióni bezohlednosti jsou zrovna v tomhle jiní.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Čmoude, mám vás za přece jen schopnějšího než jste ukázal tímto příspěvkem. Toto vám není zapotřebí.

Píši -> povahové vlastnosti -> důsledky. Pod by mi bylo napsáno, že se mýlím a bylo ukázáno v čem a uveden i příklad, zamyslím se a budu oponovat.
Nevím jak do toho zapadá hihňání.

Klas má v jednom pravdu, je třeba najít vyvážený stav mezi náklady na karanténu a schopnostmi ekonomiky vytvářet hodnoty.
Pokud budeme nákladně zachraňovat každého, jednou musí přijít stav, kdy již nezachráníme nikoho, neb na to nebudeme mít.
I války se vyhrávají materiálem. Kdo má víc materiálu a je schopen jej efektivněji použít, vyhraje. To přece nejsou zase až tak náročné intelektuální pochody, abych byl schopen udělat nějaký výhled.
Píši to i s vědomím , že mne může koronavirní šlak trefit již zítra.

Zkusme prosím trošku racionálna vložit do zdejšího povídání.

V každém případě se mi líbí, jak Vidlák postupem času upouští od nadšených myšlenek a sklouzává k NEnadšeným myšlenkám.
Odhaduji, že nadšení je pomalu ale jistě za nám, soudím, že je překonána i fáze yvstřízlivění a pomaličku ale jistě se sune do fáze panika.

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Ptal jste se, co mohl dělat jiného. Tak poukazuji na to, co dělají jiní.

Kdybyste stejně hodnotil jeho charakter jako bezohledný kvůli podnikání, tak neřeknu ani popel i když taky nevěřím všemu, co se říká.

S tím, co vidím v současné zdravotní krizi si myslím, že tam jsou nějaké ohledy.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

druhým 'já nic já ne to on to oni', naposled cose týče ivm. a isoprinosinu kdy se snažil hodit to na doktory stylem 'však oni to mohou předepisovat já nevím proč to nepředepisují'. Křiváckost v přímém přenosu, ne první a ani poslední.

Na idnesu je titulek Zbývají dva až tři týdny, kapacita nemocnic se blíží vyčerpání. Zeptal bych se Co se tedy dělá aby se kapacita navýšila? Nebo mi někdo chce tvrdit že to nejde?
V článku je také tvrzení o nedostatku kvalifikovaného personálu. Wtf, lidi, copak nejste schopní vyškolit pár desítek lidí za ten rok co jste měli k dispozici? Zase chce někdo tvrdit že to nejde stihnout? Nebo že se nenajde dostatek lidí?

Babišův uštvaný výraz mne vůbec nedojímá. Za všechno si může sám. A čert nám jej byl dlužen.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)

Medicína se studuje 6 let.
Střední zdravotní se studuje 4 roky.

Takhle vypadá anatomie. Rok se učíte jen to. Pokud se to učíte naplno nemáte na nic dalšího čas.

https://www.google.com/search?source=hp&ei=XBk1YKOAOMGflwTak6WACw&iflsi…

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nerozumím. Na jednu stranu tvrdíte že je válka a vyškolit selektivní oblast nepotrvá ani tři týdny, na druhou se oháníte mírovým vzděláváním.
Obojí najednou je nesmysl.
Vyberte si.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Podle mě Babiš udělal chybu, že se loni ke konci roku rozhodl, že nepotřebuje podporu komunistů. Kdyby si ji udržel, nevznikl by chaos s neprodloužením nouzového stavu.
Ale musím Babiše hájit v tom, že média a opozice tady vytvářejí neskutečně "nasranou" náladu a nenávist vůči vládě. Přitom Babiš a vláda nemůže dělat všechno - takže pokud něco nefunguje, měli bychom se dívat, kdo je za to skutečně odpovědný, premiér a vláda neřídí každého člověka v této zemi.
Samozřejmě ale většina lidí na toto "naskakuje" a je to pro ni pohodlné - májí jasného viníka, kterým je někdo jiný než oni sami. Včera v Událostech/komentářích se řešilo, že většina lidí nosí roušku/respirátor blbě - tohle se ale mělo řešit už od podzimu - podle mě ČT měla neustále vysílat "osvětové" krátké šoty, kde by lidem vysvětlovala a radila, co se má jak dělat. Místo toho dělá často reportáže, z kterých by člověk brečel (bulvár, neodbornost, chybějící prezentace více pohledů atd.).
Ještě mimo téma - včera v diskuzi padla otázka, jak počítá Německo nakažené (zda jen ty s příznaky či ne) - nevím jak to je, ale co mě zarazilo: nakažených má Německo výrazně méně než my - tam je rozdíl při přepočtu na obyvatele 8-10 násobný. V počtu zemřelých už ale ten rozdíl tak propastný není - tam ten rozdíl jen v rozmezí 1,5-2 násobný.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Napsal uživatel MV (neověřeno) dne Út, 23. 02. 2021, 09:21

Nevím, jestli udělal Babiš chybu, ale jedno se mu povedlo.

Nyní tam nestojí, jako hromosvod- otloukánek, ale zatáhl do hry všechny kibice – poslance, senátory, soudce.

Všichni, ti radílkové, mi připadali jako návštěvníci ZOO, kteří radí lidoopům, co a jak mají dělat ve svém výběhu.

Přitom si neuvědomili, že v tom výběhu jsou také.

Babiš nezpůsobil chaos neprodloužením nouzového stavu, všechny varoval před chaosem.

Dříve na něj svalovali veškerou vinu, nyní jsou i oni spoluviníky.

Jinak souhlas.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Píšete:
"Ale musím Babiše hájit v tom, že média a opozice tady vytvářejí neskutečně "nasranou" náladu a nenávist vůči vládě."
Když Babiš vstoupil do politiky, byl tak nadupaný sebevědomím (a prachama), že si neuvědomil jeden ze základních postulátů - "Válku s médii nelze vyhrát". On se do ní pustil a koupil si Mafru atd.
Má smůlu, že je netyp a že jeho vnější projevy jsou nevalné, ale přesto měl udělat všechno pro to, aby získal média na svou stranu.
Nestalo se.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

hranou objektivního stavu.
Andy si nemůže naklonit pisálky, kteří jsou placeni za to, že na něj kydali, kydají a nadále kydati budou všechnu špínu světa. Proberte se a vyjděte ze své bubliny na čerstvý vzduch české reality.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Jasně, teď už je pozdě. Já píši o roce 2013 a tak nějak kolem. Tam to podělal. Dnes už s médii nepořídí nic.

Průměrný počet slepic: 2.4 (8 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Většina lidí které znám se nenechává ovlivnit virtuálním kydáním špíny a házením bláta. Většinu (skoro všechny) nasral bába postupně svými kroky, prohlášeními a podrazy.
Nejde o média, ta vytvářejí vždy falešný obraz. Jde o činy.

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

se zrodila teorie nazvaná fekalismus. Základní postulát této ideologie zněl: "Všechno stojí za hovno!" Zdá se, že Vidlák dospěl, po létech ukrutného přemýšlení, ke stejnému závěru - a ani ho nemrzí, že si to mohl někde přečíst a ušetřit si trápení. Dostal se do postavení strýce Františka ze Saturnina, který se stejně trápil s vynalézáním chemických a fyzikálních zákonů.

Jestliže ostří jeho kritiky správně směřuje na stát, tak mu zase spoustu slov ušetřil Ládik (v mimořádné formě), když ve svém prvním vstupu jednoduše napsal "odpovědnost nulová". Pokud lidé nejsou za svá pochybení postihováni, časem se v nich rozvine drzé vědomí nepostižitelnosti, arogantní pýcha, pocit, že jsou vrchnost - a to se všemi následky, jejichž projevy můžeme sledovat v přímém přenosu. Platí to od poslední referentky na stavebním úřadu až po ministerské úředníky, pro policisty, státní zástupce a soudce (ví někdo, proč se jim v Americe říká "ctihodnosti"?). První, čím reagovaly úřady na pandemii bylo, že omezily úřední hodiny na pár hodin v pondělí a ve středu, aniž by ale zneplatnily nařízení, díky kterým musí jít občan na úřad žmoulat čepici (občanky, řidičáky, technické kontroly, lékařská potvrzení, sociálka, finanční správa a další).

Logickým důsledkem popsaného stavu je, že se naplno odhalila léty pěstovaná a hýčkaná neschopnost úředníků pracovat v mimořádné situaci, kdy rozhodnutí nelze odkládat a práce by měla být odvedena včas a kvalitně, tedy to, čemu jsou dnes a denně vystaveni ostatní občané, živící se užitečnou prací. Neboli vláda by mohla být sestavena ze samých géniů, strategicky uvažujících mozků, a bylo by to plat prtné, když to nevýkonné úřednictvo, policie a ministerští právníci nejsou schopni převést do praxe. Nejsou zvyklí pracovat a odpovídat za výsledky své práce. nejjednodušší příklad - policie není schopna vynutit na občanech vládní nařízení, protože to nedělá ani v jiných případech (s výjimkou automobilových honiček, kdy si masíruje ego a adrenalin). Rozdíl v chování české a německé policie je do očí bijící.

Co s tím? Nic.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Taras.
Proč si myslíte,že Covid.19 je obyčejná sezonní chřipka,ze to jde zastavit lockdownem a úplným zavřením lidí doma na 14 dní?
Jen naznačujete,že všechna ta opatření jsou fekálie.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

že si myslím, že chřipečka? O lokdaunu jsem neprohodil slovo, ale je jasné, že jeho dodržováním by se šíření viru zastavilo, stejně, jako se zastaví šíření jiných viróz, pokud se vyvraždí zasažené chovy, to je prostá logika. Opatření se jeví jako neúčinná proto, že se nedodržují, ale o tom jsem taky nebékal, přednášel jsem, jako Vidlák, o neschopném úřednictvu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Tedy, nechci být škaredý a jít s vámi zase do sporu (kvůli blbostem), tak mou následnou otázku vnímejte, prosím, s nadledem.

Píšete: "Pokud lidé nejsou za svá pochybení postihováni, časem se v nich rozvine drzé vědomí nepostižitelnosti, arogantní pýcha, pocit, že jsou vrchnost - a to se všemi následky, jejichž projevy můžeme sledovat v přímém přenosu"

Trochu se vrátím k exekucím, probíraným tu nedávno.
Blb si nezodpovědně půjčí a pak zjistí, že nemůže splácet. Má být za svou nezodpovědnost postižen?

Průměrný počet slepic: 3.8 (5 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Statisíce blbů, kterým se půjčku vnucují horem dolem, s tím, že se jim pak všechno ukradne a zaplatí o řád či dva víc, než si půjčili - ne.

Tam už to je zneužití, systémová chyba a zodpovědní jsou úplně někde jinde.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Vycházíte z mylného předpokladu. I kdyby se zrušily veškeré reklamy na půjčky, i kdyby v bankách všem tu půjčku napřed půl hodiny rozmlouvali, tak stejně si tisíce lidí půjčku vezmou. Dokonce, kdyby banky přestaly půjčovat úplně, tak si ti budoucí dlužníci někde své věřitele najdou a ukecají (od lichváře, přes známé, až po rodinu).
Navíc, dle mého ani většina exekucí není jen dle vzorce "naivní věřitel, přemluvený a ukecaný si půjčit peníze, které nepotřeboval proti zlému lichváři", ale také mobilní operátoři, dopravní podniky, pronajímatelé bytů, matky vymáhající výživné, obce nebo řemeslníci, kteří nedostali zaplaceno za svou odvedenou práci. Své dlužníky mnohokrát upomínali, pak museli jít k soudu, aby měli exekuční "titul" a na jeho základě mohli čekat na pomalé, postupné splacení dluhu. Kterému se dlužník vyhýbá jak může a většinou jej nikdy nesplatí. Teď ještě stát vymyslel osobní bankroty zaplacené věřiteli.
Nic není tak jednostranné.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Tak spolu souhlasíme. Tisíce. - Teď jsme na statisících.

Rozhodnutí soudu by vykonával soudní úředník a ne soukromý exekutor, tak by to hned bylo jiné.

Ono sem tam zamítnout neplacení exekuce by razantně zvětšilo i zodpovědnost půjčovatelů.

Já nejsem proti principu, já jsem proti zneužívání a to teď máme.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

Tak spolu souhlasíme. Tisíce. - Teď jsme na statisících.

Rozhodnutí soudu by vykonával soudní úředník a ne soukromý exekutor, tak by to hned bylo jiné.

Ono sem tam zamítnout neplacení exekuce by razantně zvětšilo i zodpovědnost půjčovatelů.

Já nejsem proti principu, já jsem proti zneužívání a to teď máme.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

nezbavuje člověka jeho vlastní osobní zodpovědnosti. Dluh by neměl překročit určitou částku (mohl by se určit 1,5 násobek původní částky jako strop), vymoci však být musí. Ne všechny exekuce jsou z nesplácených úvěrů.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Geniální nápad. Takže zastropovat tisícikorunový dluh na 1.500,- Kč?
A za těch 500,- zaplatíte soudy (min. poplatek 4.000,- Kč) dále právníka (ten bere tak minimálně 10.000,- Kč jako zálohu). Potom doplatek právníka za úkony po různých odvoláních dlužníka (cca 0 - 50.000,- Kč). Potom zase soudy a exekutora (10.000,- - 50.000,- Kč). A to jsou minimální částky.
Tak to dluhy do sto tisíc raději automaticky odpouštějte. Vymáháním totiž by jste víc utratil než hypoteticky mohl vymoci.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Ale trestný čin krádeže se u nás řeší až od pěti tisíc korun nahoru, a vy tu chcete soudně vymáhat tisícovku a účtovat si soudní výlohy a právníka?

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jeden, pět či deset tisíc. Vůbec se nevlezete do reálných nákladů na vymožení dluhu. I u dvacetitisícového dluhu - při Vašem 1,5x násobku - se nelze dostat na vymožení za desettisíc (viz. má čísla výše).
Pokud dlužník bude dělat obstrukce, tak Vám jen náklady klidně vytáhne na padesáttisíc a časem ještě víc.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

A i tisícovka jsou peníze. To chcete automaticky odpouštět? Tak se někteří přizpůsobí - proč si kupovat lístek na MHD, proč platit popelnice, ... Výsledkem bude, že se tyto služby zdraží tak, aby to vše doplatili ti poctiví, co platit budou.
Tedy potrestáte poctivé a zvýhodníte nepoctivé.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

Jednoduché řešení. Slučujte to. A vymáhejte najednou. Není-li co slučovat po určité době (půlroku, rok) tam teprve napalte vymáhací výlohy.
Ale to co se děje teď je .. paskvil, zprasek a nedobrá věc.

Zatím bez slepic

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

číslíčka zvedla na deset litrů.
Vím to moc dobře, bo mě chtěli jistí lidé loni dostat do basy za úmyslné rozbití jističe, když dělali po půlnoci kravál a poliši to měli jako obvykle těžce v píč... - ehm, v patě.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

s vymáháním dluhu 1000,-Kč k soudu ? Mám spíš dojem, že dáváte (záměrně) zveličené či minimalizované příklady a pak s nimi pracujete jako s reálnými . Klasický argumentační faul.
Mimo jiné existuje něco jako soudní výlohy, které je povinen uhradit povinný. Tudíž pokud máte na to, abyste někomu půjčil kilo, to další na soudy mit určitě budete taky.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

to je v pořádku, ale ne tak, aby se z dluhu ve výši deseti tisíc stalo likvidační třistatisícové monstrum, které vzniklo tím, že se na tom napasou exekutoři a advokáti. Neboli privatizací výkonů, které patří jasně do působnosti státu se vytvořila pastva pro šmejdy. Ale že jsou dlužníci z velké části také blbové a hajzlové, kteří si půjčovali s tím, že vracet nebudou, to je snad také jasné. Musíte ke mně víc chodit, abyste si zase zvykl na trochu pestřejší výklad problémů a nekladl příliš jednoduché otázky.

Průměrný počet slepic: 4.8 (10 hlasů)

1) Privatizace exekucí: Po Listopadu 89 a následných letech dokázali státní exekutoři vybrat 3% dluhů. Nic je nemotivovalo, brali svůj pevný plat. U soukromých, kteří jedou "úkolově" je vymoženo cca 30% dluhů.
2) Nárůst dluhu - Počítejte: Na začátku drobný dluh. Když to nejde po dobrém, musíte jít na soud a získat rozsudek (zaplacení právníka, poplatky soudu), to je nějakých 10K u těch nejjednodušších věcí (u složitějších klidně i 50K). Ale dlužník se většinou k soudu nedostavuje, takže se Vám Váš právník prodraží (zadarmo nebude jezdit k soudu, aby se ve dveřích opět dozvěděl, že se odročuje, neboť "obžalovaný měl znovu večer horečku"). Vynesen rozsudek, ale dlužník se odvolá. Takže zase platíte tisíce svému právníkovi. Nakonec rozsudek nabude právní moci a vy máte exekuční titul. A začínáte další kolečko s exekutorem. K tomu všemu úroky. Kdo by toto vše měl nakonec zaplatit?

Ale hovada jsou logicky na obou stranách barikády. Jistě se najdou exekutoři, kteří dokáží z malého dluhu snad i prodat barák.

Jen není jaksi možné z malého dluhu, po proběhnutí soudů, za účasti právníků a exekutorů, udělat jen malinký nárůst. Nelze. ten nárůst vždy bude násobek malého dluhu.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

No jestli stát nebyl schopen donutit své exekutory k práci, tak měl hledat způsoby jak je motivovat a část těch nejhorších vyházet a hledat lepší. Takhle to funguje v civilizovaných státech, tak není třeba zase lhát, že to nejde.

V případu, co popisujete jednoznačně věřitel. Jestli se jedná o drobný dluh a vy si zaplatíte právníka za 50 000, vědouc, že tam nejspíše půjdete několikrát, tak to děláte jen proto, že víte, že to ten dlužník pak zaplatí.

Jinak byste přemýšlel, jestli se to vymáhání vůbec vyplatí a jestli není lepší si příště dávat pozor, komu půjčují / prodávám na dluh.

Přesně tohle dělá celý exekutorský systém tak oplzlý. Soudní výlohy přesahující cenu původní dlužné částky by si měl platit každej sám.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)

Já jsem peníze nikdy nepůjčoval a tak to má většina lidí. Tedy dlužníka si nevybírá. Navrhujete prostředí, kdy za dluhy dlužníka může poškozený.
Můj první dluh vznikl ještě za komunistů tak, že mně maník ukradl video (tenkrát stálo 20K Tesla-Philips), dodnes nezaplatil nic. Ještě jsem si to navýšil o právníky a soudy.
Můj poslední dluh, vznikl tak, že rodinka nejen, že nezaplatila nájmy, navíc nechala dluh na vodě 50K. Už je ani nedávám k soudu. Zvedl jsem nájemné všem, protože nebyli první a kauce to většinou nepokryje. Kdyby šlo dluhy jednoduše vymoci, mohl bych nechat všem nižší nájemné.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)