Rok pandemie v ČR

Štítky

Stručná a přesná odpověď proč jsme dnes tam kde jsme a na co a jak se máme připravit v příštích  měsících a letech. 

12 měsíců od objevení se prvních Covid19 pacientů v ČR je vhodná doba na krátkou rekapitulaci.  Určitě je mnoho věcí, které šlo udělat lépe, ale je zde několik zcela zásadních chyb, které podle mého  nejhlubšího přesvědčení jsou hlavní příčinou současného špatného stavu . 

Velice zklamu ty z vás, kteří si myslí, že za vše může Andrej Babiš anebo švejkovský a sobecký český  národ, který nic nedodržuje. AB dělá co může a nedělejme si žádné iluze, že by někdo jiný na jeho  místě byl o mnoho lepší (spíše naopak) a věřte tomu, že český národ není o nic horší než kterýkoliv  jiný na světě (spíše naopak).  

Jaké jsou tedy skutečně ty hlavní příčiny současného žalostného stavu ? 

1.Příčina: 

Fatální selhání hygieny a epidemiologů jako celku (dalo se to očekávat). 

Je třeba si konečně po 12- ti měsících nalít čistého vína. V uplynulých dlouhých desetiletích byla  epidemiologie a zvláště hygiena zcela společensky ignorována a podceňována. Hygienikem a  epidemiologem se stávali téměř výhradně lékaři ztroskotanci, kteří nebyli schopní uplatnit se nikde  jinde (čest naprosto ojedinělým výjimkám, které jsou všude, tudíž i zde). To je prostě holý a smutný  fakt ! Díky koronaviru se ze dne na den tito lidé stali hvězdami s velkou mocí a mnozí z nich si to  začali užívat. Přitom každý z nich měl zkušenosti s pandemii podobného rozsahu a konkrétně  covidem19, stejné jako jakýkoliv jiný lékař, který má zkoušku z hygieny anebo epidemiologie a navíc  je velmi pravděpodobně chytřejší protože celý profesní život dělá špičkovou praktickou , klinickou, medicínu, ne jenom úředníka. Tragickým selháním hygieniků (i epidemiologů) vyplývajícím z jejich  neschopnosti a nepřipravenosti (za to druhé může celá společnost) je naprosté a totální nezvládnutí  trasování a tzv. chytré karantény.Kdyby tohle dokonale fungovalo, tak samozřejmě NIKDY nenastane  v ČR to co nakonec nastalo a co zažíváme dnes . Když v létě 2020 hlavní hygienička slavnostně  oznámila, že vlastně již několik měsíců nic nestíhají, co všichni dávno věděli a měli už srandu z tzv.  „chytré“ karantény , byl na ní pohled při kterém se opravdu chtělo zoufale brečet i nejotrlejšímu  člověku. 

2. Příčina : 

Kolosální selhání profesora Prymuly. Ne jen proto, že 2 x udělal stejnou chybu (což udělá jen idiot)  jako byla restaurace a fotbal. Prymula měl totiž maximální, neskutečnou, neuvěřitelnou možnost,  měl úžasně našlápnuto , stát se doslova národním hrdinou, kterého bude naprostá většina národa  

plně respektovat a poslouchat. Voják s decentním vystupováním se mohl stát skutečným a  respektovaným generálem ve válce s virem …….Bohužel se ukázalo, že nemá ani morální kredit ani  charakter na to aby byl takovouhle osobností. Kdyby se jí stal, tak by určitě současná špatná  epidemiologická situace v ČR nenastala. Prymula mohl a měl tvrdou rukou respektované autority  srozumitelně řídit veškerá opatření. Kdyby se dokázal stát on takovou nezpochybnitelnou autoritou,  tak by ho zcela jistě respektovala většina národa.Tak jako například doktora Tegnela ve Švédsku.  

Ruka v ruce se selháním Prymuly jde to, že se AB snaží co nejvíce úkolů vzít na sebe. Maká co mu síly  stačí a nikdo soudný ho nemůže obviňovat z nečinnosti, ale jedna z velkých chyb je, že si měl  uvědomit , že on je autorita pro max. 30% populace a zbylých 70% ho téměř nenávidí a tudíž cokoli  AB řekne je pro ně automaticky něco hodné leda tak naprosté ignorace ! Takže berme to reálně tak, 

že 70% populace je alergických na jakékoliv nařízení vydané AB resp. jeho vládou. Proto měl AB zůstat stát co nejvíce stranou a nechat mluvit a konat jenom odborníky, resp. když už chtěl něco  komentovat tak jedinou větou – vláda koná na základě rozhodnutí XY. Nic víc. 

3 Příčina: 

Strašení populace a následky z toho plynoucí . 

Celkové zdraví jedince (tudíž i celé populace) výrazně ovlivňuje hladina stresu. O tom není  nejmenších pochyb.V současné době má mnoho lidí nejen existenční problémy, ale hlavně každý, ať  chce či nechce je denně konfrontován s děsivými zprávami z bojiště.Tohle ovlivňuje imunitu jak  jedince tak i celku a jistě to sehrává roli na vyšším počtu hospitalizovaných. Bohužel nikdo na světě  nikdy nedokáže přesně změřit jestli to bylo navýšení o 10% nebo 50%....Jediné co víme s jistotou je,  že velký mediální prostor pro pana Flégra a jemu podobné individua pandemii velice prospívá.  

Také proto by politici měli stále utěšovat a přinášet lidu optimistické zprávy a předpovědi i když si jimi  nejsou jisti. Mají vyvažovat katastrofické názory, povzbuzovat a dávat lidem vždy naději, v každém  svém slově.  

Tohle jsou tedy tři hlavní důvody, proč jsme „best in covid“ v negativním slova smyslu. A co dále – co nás čeká a co udělat abychom se z chyb použili?  

Je jisté, že pandemie přijde znova, jenom nevíme jestli to bude jako prolongované pokračování  stávající, anebo to bude zcela nová a mnohem agresivnější forma viru za několik let. 

Musíme se dnes připravit na mnohem horší pandemii, protože tahle s úmrtnosti kolem 1% byla ještě  sranda. 

Plně postačí když bezvadně zvládneme jenom tyto 2 úkoly : 

Již dnes vybudovat struktury, které budou perfektně připravené a zajistí naprosto dokonalé a  kapacitně dostačující trasování od prvního objeveného pacienta s novým virem. A za druhé  příprava na izolování a ochranu nakažených vč. kompenzací pro ně .Na tom musí vláda a MZ co  nejintenzivněji pracovat již dnes. 

A to je ode mne vše. 

Vždy se podepisuji, nyní poprvé ne. Ze dvou důvodů: za prvé je úplně jedno jaké je moje jméno,  podstatný je obsah tohoto textu. Za druhé, chci se uchránit napadání a žalob od těch, které zde  právem obviňuji z neschopnosti.  

Berte to tak, že jsem ten co teď „měl přijít a přišel“ .

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (100 hlasů)

Komentáře

Jen k té první větě: Uměl byste vysvětlit rčení "Po bitvě každý generálem"?

Držím palce pro vstup do politiky. S tím jak to je vše jednoduché nemůžete neuspět.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Dle mého názoru to není tak jednoduché. Prostě přišla epidemie, na kterou nebyl připraven nikdo.
A nikdo není dokonalý, takže při řešení epidemi se nutně muselo udělat plno chyb. Chybám se vyhnout nejde - rozhodující je, jak rychle se na chyby zareaguje a poučí se z nich.
Zkusim udělat krátký popis jak jsem viděl ten rok v ČR já.
V lednu jsme se dozvěděli, že ve Wuchanu mají nějaký problém. Mě tehdy zarazilo, že v relativně krátké době došlo ke karanténě obrovského množství lidí (mnoho desítek milionů, možná to bylo kolem 100) - tehdy jsem si říkal "sakra to je divný, to asi nebude úplná legrace". Ale už se to začalo šířit do světa. V únoru to bylo v Itálii, Rakousku. Evropa a USA kritizují Čínu, že nedávala informace - podle mě to je trošku faul - věděli to co já, tedy o karanténě desítek milionů lidí v Číně. Itálie tedy klidně mohla vyhlásit karanténu. Ale jednoduše netušili co se řítí a nechtěli si kazit zimní sezonu. A turisti z Itálie a Rakouska to rozšířili po celé Evropě - i k nám to přivezli lyžaři - přitom určitá část z nich jela do Itálie už v době, kdy bylo doporučené tam nejezdit, ale cenově to bylo terno.
Tak začala u nás 1. vlna - už byla vidět v plné nahotě situace v Itálii, takže včas přišel lockdown - tvrdý, který zafungoval (po určité době už byl z dnešního pohledu zbytečně přísný, ale tehdy nikdo nevěděl kdy už se může "povolit" a kdy ne).
Pak přišlo léto a ČR byla v podstatě bez Covidu. Přišlo uvolňování a zdání, že je to už v pohodě. Na začátku léta ještě Češi seděli doma nebo jezdili po ČR, ale postupně se zase vypravili za hranice a současně se otevřely naše hranice pro turisty zvenku. Ke konci léta podle mě plno Čechů přijelo ze zahraničí s Covidem a určitě přijelo i plno zahraničních turistů s covidem. Na konci srpna se Covid u nás opět začal vzmáhat - ale po létu to vypadalo, že už není tak nebezpečný a že poklesl počet těžkých průběhů.
Žactvo nastoupilo v září do škol (bez roušek) a tehdy podle mě přišla zásadní chyba u nás - už v září začal počet nákaz růst a na konci září se tedy mělo přitvrdit. Jenže otálelo se až do druhé poloviny října (zavřené školy 14.10., částečný lockdown 22.10.) a tím se epidemie u nás rozjela do takové míry, že už jsme se od té doby z toho pořádně nedostali.
Druhá chyba zřejmě byla, že díky lockdownu lehce zkrocené epidemie se udělalo předvánoční uvolnění a opět se to rozjelo.
Pak přišel:
- povánoční částečný lockdown
- absurdní neprodložení nouzového stavu v parlamentu za situace nástupu britské mutace
- prodloužení nouzového stavu o 2 dny později na žádost hejtmanů za příslib přípravy rozvolnění (návrat do škol, otevření obchodů)
- rozjezd mutace, zdravotnictví na hraně totálního kolapsu
- a tedy logicky další zpřísnění lockdownu
Co je, z mého pohledu, důležité:
- nikdo není dokonalý, takže každý dělá chyby.
- problém je s naší "švejkovskou" náturou - dost lidí opatření nedodržovalo nebo všelijak obcházelo, takže od podzimu se nám nepodařilo epidemii důrazně utlumit. Řekl bych ale, že teď už téměř všichni vidí, že je to fakt průšvih, a současný lockdown by mohl brzy zabrat
- nelze jednoduše srovnávat s jinými zeměmi - třeba počet zemřelých byl v roce 2020 byl u nás o 15% vyšší než předchozí roky - v USA to bylo úplně stejně. A třeba v Polsku to bylo dokonce 19%, i když covid statistiky mají lepší - podle mě jim zemřelo víc lidí a tím pádem neměli tak "nacpané" nemocnice.

Průměrný počet slepic: 4.1 (13 hlasů)

Narazil jste na parametr, který je podle mě nejdůležitější a jediný průkazný v porovnání mezi státy. Bohužel jsem marně hledal nějaký přehled. Poradíte mi, kde hledáte meziroční nárůsty zemřelých celkem? Jsem hloupý a nešikovný, tak se musím ptát. Díky.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petr (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aktuální data za loňský rok moc k dispozici nejsou - pro ČR je beru z webu našeho statistického úřadu (např: https://www.czso.cz/csu/czso/zemreli-podle-tydnu-a-vekovych-skupin-v-ce…, grafy jsou na https://www.czso.cz/csu/czso/obypz_cr).
Pro Polsko jsem našel odkaz na jejich statistickém úřadu: https://stat.gov.pl/en/topics/population/population/weekly-deaths,12,2… - tam jsou ke stažení excely s daty za poslední roky).
Pro USA vyšla zpráva včera - https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/v-usa-loni-kvuli-covidu-19-zemrelo-ne…
Jak jsem psal - problém je s daty za loňský rok, starší data dohledávám většinou v googlu přes "Demography" + jméno vybraného státu a obvykle vyjede odkaz na wiki pro danou zemi. Teď jsem náhodou vyzkoušel Itálii - https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Italy - počet zemřelých za loňský rok už tam mají - jim se to zvýšilo o zhruba o 110 tisíc (746 tisíc oproti 634 tisíc - tzn. nárust 17%).

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Díky, trochu mě uklidnilo, že ani vy nemáte tabulku srovnání za různé země, já se to snažil hledat, ale bez úspěchu. Přitom je to to nejzajímavější srovnání, jaké se dá mezi zeměmi udělat.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

ten v úvodním článku. Tal to bylo.
Hlavní faktory: turistika (našich lidí i cizinců), podzimní volby a odklad opatření kvůli ním,
předčasné rozvolňování aniž se vyprázdnily nemocnice.
Ale vyřeší to (ten současný stav) očkování (dvětřetiny lidí) a promoření (třetina naší populace).
A kdykoliv může přijít další virologická či bakteriální válka.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Řeknu to takhle. Běda těm, kerým hypochondr vládne. Lidi co běžně uírají na známé choroby nejsou léčeni na ty choroby , ale pro koronu. To sou převrácené diagnózy. Nebo sou rovnou od dveří obvoďáků vyháněni aby zalezli. Ale v čem je prapůvod chorob. Staré vědění říká, že ze špatné stravy a zla kolem nás co přiškrcuje RAdost ze života a straší čloběka od kuropění. Tyto základní potřeby zdravého života brzdí korporátní či politické zájmy. Každý gdo si o tem nalhává srdceryvné příběhy, že to tak není je spolupachatelem zla, keré usedá na trůn. Rozdělí pak i netozdělitelné a bude chtít panovat do úplného ponížení a zničení člověka. Co bylo gdysi nemyslitelné, nemorální nebo dokonce fantastické se dnes klidně může stát realitou. To prostě neovlivníte volením řízených parlamentích kantýn. A gdo eště neví co je parlamentní kantýna ať si vzpomene na závodní nebo školní jídelnu. Každej den se k okýnku dostanou postupně všichni a sežerou všechno co je navařený.

Průměrný počet slepic: 3.7 (14 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná pustit na JIPkách koledy. Vánoce dělají radost každému.

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

RA tvoří nekonečnou škálu eterických sil, kerá se neustále proměňuje vzájemným prolínáním a pronikáním závislostí, keré nemají nic společnýho s hloupými představami o bublinkách kré mohou do sebe jedině narážet a demosgráticky po sobě pokřikovat, páč bez pronikání by nemohly přežít, páč by přišli o napájení. Jen blázni si myslí, že mohou žít v bublinkách s náhubkem jako závdavkem. a věří v kuličky atomů a bublinky bakterií. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsem zdravej a vše OK, taky mám rád esoteriku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

Ezoterika je čakruj čakruj a pracuj na sobě. Muheeee

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jó, radosti se Vám zachtělo?
Tož proč ne.
Na chodbě v bytovce
dvě ženy se potkaly.
jedna druhé vynadala
a to dost po hornicku,
tedy vulgárně,
do pusy si neviděla.
Druhá zašla domů,
také první.
Co se nestalo?
Zvoní zvonek,
Muž dveře otevírá,
ten Vám to schytal,
Policie případ řeší.
Muž dodnes léčí otřes mozku,
soudy budou mít opět práci.
Tož a já, poučena říkám
"orel much nelapá",
zvlášť, když se mi má sousedka
do očí podívat nemůže.
Tak nač ji tlouct.
To by bylo radosti,
kdyby se mohla soudit.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

gdo má povědomí co to je RAdost, má ode mě 5 slepic.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím si, že RAdost je škála eterických sil, obrovské mračno různě dlouhých a různě vytočených spirál keré nabíjejí život a gdyž je ho dost je to RAdost. A gdyž je ho eště víc, život se rozjaří a to je pak štěstí co vystříkne RAdost do okolí.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

No, pěkně, s rozeběhem nakopla slavné vedení EU přímo do rozkroku:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccine-supply-in…
- Jak se prohlubuje vakcinační nacionalismus, vlády platí, aby přinesly produkci domů -.
Žádný "přikúpíme". ale hezky vyrobíme si doma.
Žádná globalizace a strkání poloproduktů tam a zpátky přes hranice, oceány, ale vyrobíme si doma.
Škola to byla sakra tvrdá, ale je vidět, že jsou ještě národní vlády, které mají rozum.
Na rozdíl od naší SUPERDEBILKY Richterové a jejích parťáků.
( Po pravdě, parta Lejnová, Ďourová @ comp při likvidování idejí EU odvádí naprosto úžasnou práci)

Mimochodem.
Tvoří, rodí se další "trojspolek", Dánsko, Rakousko a opět Izrael.
Tak to už máme potvrzené dva. Koho bude obsahovat další?
Podle mě, se tenhle vývoj Německu moc líbit nebude!

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

Brebera názorně ukázala, jak moc je pro nás výhodné členství v EU, díky kterému nás bohatší státy v Evropě nepřeplatily při nákupu vakcín. Naštěstí nejsme v Rusku, které pro své občany zajistilo mnohem méně vakcín než EU pro Česko.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Těch 25 bilionů u nás vytunelovaných bylo eště málo?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

A němčouři nám maj solit eště reparace z druhé světové války, tedy za to, co u nás zničili a co ukradli. Jen imbecilové se u nich klaněj, ti patří do cvokárny nebo snad já nevím, třeba ke zdi, do květináčů. Hotové

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak jsem psal, v jedné dost velké fabrice u nás řídí testování jedna holčina a moje dcera jí dělá asistentku.
Většina lidí si přeje, aby jim to vyšlo pozitivní, aby se mohli jít natáhnout domů.
A jedna směna na jedné lince byla komplet pozitivní. Pak je pochopitelně poslali na vytuněnější test a všichni negativní, ale pro sichr jsou doma. A holkám se něco doneslo, tak prubli test, kde ale místo těch smrkanců tyčinku ponořili do coly a test pozitivní.
Už o tom ví vedení a zítra bude pokus. Moje mladá si prvně udělá normálně test a na druhý pokus si, jak tady ordinuje Targus s tou solí, propláchne rypák colou a pak se uvidí.
Dám vědět, jak to dopadlo.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Bejt tam manažerem, tak už vím, z koho si udělám kandidáty pro příští redukci personálu.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)

Se může stát, že u tohoto jednoduchého testu to tak dopadne a pak u zdravotníků je to jinak.
Uvidíme, třeba je to kec, zjistím více zítra.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Dělal bych jakoby nic a až jednou přijde potřeba redukce personálu, tak je to posune mezi ty obětovatelné.

Jeden faktor z více, ale důležitý.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

Prostě nenápadný černý puntíček...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

berrnarde, testy byly snad koupený a asi i už zaplacený, nemýlím-li se, tak abych řekl pravdu, nechápu, v čem vidíte problém?
A dceři vyřiďte, ať k colu radši vypije, není-li diabetička, blbíš

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

.."berrnarde, testy byly snad koupený a asi i už zaplacený,"... Nevidí v tem problém. A to je problém.

Gdyž přinde malé děcko, že za stromama viděl oštěpy, takovej blboň řekne, di klidně spát, tomu nerozumíš. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

tak je fascinující, na co lidi nepřijdou.
Trocha coly do frňáku a tramtadadá domů, prášule víte, kam mi posílat.
A tam trošku zvedneme teplotu, bermudy a květovanou košili a pojď mámo, pustíme si Nekonečnýho a trochu si zaskotačíme. Máme čas.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Požadovaná stránka neexistuje

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Díky, Alefe Nulo, už je to čitelné.

Zatím bez slepic

In reply to by Alef Nula (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidovky zní jako Bidenův bidet. Umívá si hambu svěceným dolarem česaným na plantáži dolarovníků.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

jezdilo hromadně zachraňovat životy nebohých dětiček do nejrůznějších tramtárií.
Ale hlavně si pamatuju, jak se na tu péči skládala celá republika a miliony jen lítaly.
Konto Míša a spol...
A jeho fotr jezdil v mercedesu a podnikal. V čem podnikal, nebudeme rozebírat. Klasický příklad soc prc proletáře a plyšového veksláka a zloděje.

Ale taky si pamatuju, když můj kámoš přijel ze států. Totiž z USA. Ptal jsem se ho tenkrát, jestli to není přepych, platit si letadlo tam a zpátky kvůli správce zubů. Kámoš mi pověděl, že to není přepych, nýbrž daleko menší náklady, než kdyby si měl ty zuby platit. v Jů Es Ej.
A taky si pamatuju spolužačku mojí tetky, jak přijela na sraz ze střední školy a vykládala jim, jak DVACET let splácela půjčku, kterou si vzala její rodina, aby jí mohla zaplatit léčbu raka. Ty svině v Jů Es Ej se na ni totiž nesložily... To jsou mrchy lidi, co? Asi proto, že tam nemaj televizi Nova.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Pěkně ukazujete problémy zdravotnictví v USA - ovšem nezapomeňte, že Biden - prosazující všeobecné zdravotní pojištění - byl odhalen jako nebezpečný neomarxista!!

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

ZP prosadil Obama, ovšem platilo se z navýšení pojistek pro obyč lidi s průměrnými a nižšími příjmy. Proto Trump toto pojištění zrušil. Čím Bidet vnadil voliče, je mi docela u zádele.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Já to psal jako ilustraci, že úrovně vybavení tady a na západě byly úplně někde jinde.

Jo, v USA je potřeba mít pojištění. Jo, je drahý protože se tam současně soudí s doktorama pro každou blbost, takže doktoři si musí platit vysoký odpovědnostní pojištění. Taky pak nutí dělat více testů než je potřeba, jen aby se doktor kryl. Nepovažuju americký systém za příliš dobrý ani morální i když zároveň generuje velký technický pokrok.

Francouzský systém nebo anglický systém mi jsou daleko sympatičtější. Také nás převyšovali technicky.

Ve Francii to fungovalo tak, že zaplatíte a pak vám pojišťovna většinu vrátí. Tak 85%, nevím přesně. V Británii se neplatilo nic.

Lidi, co tam šli studovat medicínu byli jiní než tady. Tady nebylo moc příležitosti jak se domoct nějakého postavení, tak chodili lidi na medicínu (a podobně). Pak padl režim a kdo měl na to náturu, začal tunelovat - protože byl ubožák, kterej nevěděl, jak peníze vydělat poctivě.

Tam byly jiný příležitosti obrovsky zbohatnout. Banky, pojišťovny, nemovitosti, burza, obchodování atd. - Víte co prachů je v blbým plastovým výlisku, co se prodává po celým světě? Co to vlastně finančně znamená vymyslet tetrapack, bezsáčkovej vysavač, štítkovač, post-it lístky nebo čtečky na čárový kód?

Na co se otravovat s medicínou, když chcete jen prachy.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Dobrý den, pane Vidlák, tentokrát jste to napsal, podle mého názoru, velmi výstižně.
Zdroj: https://vaclavfischer.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=767273

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Gdo je imbecil. Je to původně normální člověk, vyrostlej z miminka, kerému postupně rodina nechala v systému nalejt do hlavinky papalášskou sádru. Blboň je chytřejší, páč negdy chyběl. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

A proč má být ten článek "pro Manecu", rk??

To jako tím chcete říct: "no tak si přečtěte, jaké zářící skvělé zítřky čekají všechny Američany, když teď Biden bez jakékoliv podpory republikánů prosadil "stimulus" 1,9 bilionů dolarů"??

Víte, ten článek je jen povrchní propaganda, která se skutečnou situací v USA nemá moc společného.

Oni totiž v USA teď především řeší kritickou situaci na jižní hranici USA, přes kterou proudí naprosto nezvladatelné množství (kovidově nechráněných a neotestovaných) ilegálních migrantů. Mnozí mají na sobě jednotná trička s nápisem "Bidene pusť nás dovnitř" (kdopak tolik triček asi vyrobil? kdo to financuje?):

Biden Administration Issues New Warning To Migrants Crossing Border | NBC Nightly News
https://www.youtube.com/watch?v=zTGsir9ozME

Hundreds of migrants caught on video crossing Rio Grande border
https://www.youtube.com/watch?v=JRqPwLBTHkk

Dále se čímdál víc ukazuje, že z toho Bidenova stimulu 1,9 bil.$ podstatnou většinu obdrží především "věrné" demokratické státy, kde se má financovat ultralevicový program Bidenovy administrativy.

Ten bonus pro každého občana prosazoval už Trump.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pozlacená sádrová telata sou vzorem kultu covidových revolucionářů. Našli nepřítele kerému se můžou bezmocně oddat a donést nemalé oběti. Jen základu písma a slovu řečenému věří, že absolutno korony je nevyspytatelné a trvale trvalé. A bude trvat tak dlouho, dokud nebude zase líp. Muheeeeeee

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Že profesor Flegr straší? Většina předpovědí mu vyšla v srpnu, září, říjnu. V době, kdy docent. Šmucler a jiní vše zlehčovali. Šmucler na podzim věčtil 800 obětí kovidu do konce prosince. Bylo to přes 8000. Až potom se Flegr sekl, když předvídal v listopadu 1000 obětí kovidu denně. Co je horší strašit nebo vše zlehčovat?

Zatím bez slepic