Šmejdská morálka kam se podíváš

Autor

Včerejší text pana Kapounka byl k uzoufání dlouhý. Ale pustil jsem ho, protože jsem tím chtěl poukázat na pár věcí, které nejsou vlastní jen našemu progresívnímu pirátstvu, ale máme je mezi sebou tak nějak celospolečensky. A spolu s Karlem Havlíčkem Borovským se domnívám, že jsou to právě ty to společenské projevy, které nám brání být něčím jiným než jsme. Začnu několika vzpomínkami, které jsem tu už ventiloval: 

Před několika lety, když můj druhorozený nastoupil do školy, odehrála se mezi ním a jedním jeho spolužákem dost nevýhodná transakce. Můj kluk si do školy přinesl poměrně hodnotnou hračku, kterou měl navíc hodně rád. Ovšem seděl v lavici se spolužákem, který měl vyřídilku. A ten do něj tak dloluho a tak kvalitně hučel, až s ním tu cennou hračku vyměnil za jakési šméčko, které mu přinesl za protihodnotu. On to prostě s mým synátorem uměl. Dílem lichotil, dílem prosil, dílem vyhorožoval ukončením kamaráství, vybudil v něm pocit viny... až kluk prostě povolil a s výměnou souhlasil. 

Za chvíli mu samozřejmě došlo, že se nechal napálit a chtěl hračku zpátky. Už to nešlo. Transakce byla uskutečněna dobrovolně, za plného vědomí. Já do toho tenkrát nezasáhl, protože jsem si říkal, že kluk alespoň dostal cennou lekci a hračku mu koupím novou. Ne tak moje dcerka. Ta si za oním loudilem došla a ručně stručně během deseti minut dosáhla zrušení celého obchodu. Syn dostal zpátky, svoje, onen loudil zase to svoje, díky monoklu pod okem ho přešla chuť domáhat se spravedlnosti.

Dcera z toho měla oplétačky se školou. Dostala za to nějakou důtku, ale já jí ani nemohl potrestat. Skutečnou spravedlnost cítila ve své dětské nevinnosti ona. I když její bráška souhlasil s výměnou, tak to bylo pod nátlakem. Ne fyzickým, ale psychickým. Spolužák uplatnil svojí výmluvnost, můj syn byl tehdy ještě "takovej malej" a ona v tom jednoznačně cítila tu nespravedlnost a tak to vyřídila. 

Já už na takové jednání byl prostě zvyklý. Podobné věci se mi staly mockrát. Také jsem se nechal nachytat, také jsem byl oblbnut. Také jsem mnohokrát tratil, než jsem se vyškolil.  Já  v tom viděl už jen tu lekci, která se synovi bude hodit. Ale o spravedlnost jsem se ani nepokusil. To muselo udělat to dítě, které ještě nebylo zkaženo světem. 

Podobně to funguje při šmejdských předváděčkách. Nebo při telefonních nabídkách. Tak dlouho do důchodců hučí, tak moc to mají vymakané, až důchodci podepíší. Nebo tak hezky mluví do telefonu, až jednou řeknete ano... a od té chvíle jsou všechny soudy i zákony na straně toho šmejda. Přitom spravedlnost by byla, kdyby na  šmejdskou předváděčku vtrhlo komando a zmlátilo ty organizátory na hromadu. 

Všimněte si, že společensky vůbec neřešíme pokřivené charaktery. Jen se snažíme co nejvíce zpřesnit ten okamžik, kdy zákony začnou těmto pokřiveným charakterům sloužit. Čmoud tu dostkrát obhajoval pohled, že morálka není něco, co se v čase a prostoru mění. Dost poukazoval na pokřivenost předchozího režimu. Uváděl spoustu důvodů. Ale za třicet porevolučních let jsme jako společnost neudělali nic pro to, aby pokřivenost zmizela. Aby byla odstraněna lepší výchovou a působením dobrých příkladů. Spíše naopak. Já si dovedu představit, že v padesátých letech se našlo víc rovných charakterů než by se našlo dneska. Proto si myslím, že příští totalita bude u nás mnohem horší. Není už skoro nikdo, kdo by jí čelil. 

Místo výchovy k lepšímu charakteru jsme jen té pokřivenosti dali zákonný rámec. Podpis na smlouvě, vědomý souhlas... Od té chvíle se křivák zázračně stává spravedlivým. Od té chvíle je křivákovi klidně i u soudu přiznáno právo. Vím že nás čte i jeden soudce, předpokládám, že on to tak nedělá. 

Teď se vrátím k Ferimu... myslíte, že se něco na znásilňování žen změní tím, že k tomu dá souhlas? Myslíte, že díky souhlasu se najednou nebude cítit zneužitá, když zjistí, že onen lev salónů si s ní chtěl jen užít, že jí celý večer lichotil, sliboval, že jí vynášel do nebe... a když z ní vymámil souhlas a užil si, tak vypadl a už ani nezavolal? O děvkařích tady Čmoud také psal. Myslíte, že zákonný rámec souhlasu se sexem něco změní na pokřivené morálce, která říká, že žádná sexualita není za hranou, protože s tím oba nemají problém? Na pokřivené morálce takového Kapounka nebo jiného kurevníka se přece nic nezmění.  Jen si musejí zajistit souhlas. A když dokáží ženu dostat dozadu, když jsou schopni ji přesvědčit, aby ukázala kalhotky, když jsou schopni se k holce pozvat domů, myslíte, že nedokáží otevřít ještě jednu lahev, smotnout brčko,  ještě více slibovat a ještě kvalitněji dotírat? 

Ostatně šmejdi, co důchodcům prodávají nádobí, stále nevymizeli. Jen se přizpůsobili zákonům. Oni vlastně ani vymizet nemohou. Stejně jako nevymizí úvěráři od Providentu, kteří nevidí žádný morální problém v tom, že někoho ukecají na půjčku a pak ho oberou v exekuci. On to přece dobrovolně podepsal... Stejně tak nezmizí ani Feriové a Kapounci. Jen se postarají, aby dosáhli toho souhlasu. Zlepší svoje metody. Ale pořád to lidsky a morálně bude podvod, protože pořád budou zneužívat neiformovanosti, naivity, trochu i hlouposti, stáří, opilosti, sníženého vnímání a podobně. Stejně pořád budou šmejdi. 

A my ostatní? My jsme si zvykli. Naučili jsme se v tomto pokřiveném světě žít. Naučili jsme se nikomu nevěřit, a tuplem ne, když mluví o našem dobru. Naučili jsme se ve všem hledat háček.  Zcela logicky jsme velmi opatrní vůči jakýmkoliv medovým řečem. A tak trochu se těm šmejdům občas podobáme, protože když člověk žije vedle kupky hnoje, každý den se od ní alespoň trochu zasviní.  To je také moje odpověď pro Vás Čmoude, že mám pro lecjaké lidské poklesky pochopení, protože jsme obklopeni pokřivenou morálkou a to na nás musí nechat stopy i kdybychom nechtěli. Když je člověk mnohokrát ojebán, tak tu tam někoho také ojebe. Ne proto, že by chtěl být zlý a nemorální, ale prostě není ze železa. Kolem je příliš mnoho Štětináčů a žádný Mirek Dušín. 

Pak se divte, že se tak snadno věří v ilumátské spiknutí, pedofily v demokratické straně, čipování pomocí očkování a nemá to žádný rámec. Ovšem tohle funguje celospolečensky... takže z druhé strany je snazší věřit v Putinovy trolly za každým rohem, agenty s novičokem a ricinem, věřit v dobrotu byrokratického molochu EU a podobně. Jsme prostě zvyklí, že se nám lže od rána do večera, v práci i doma, šéfové i podřízení, politici, úředníci, agenti, policajti... lhali tolikrát, budou lhát zase. 

Všimněte si, že žádná reformní snaha nejde touto cestou. Jako by změna politické situace někdy změnila i pokřivené charaktery. Jako by nějaký český Orbán nastolil novou a lepší morálku. Jako by přišel Bartoš a všechno bude náhle jiníé. Prezident umře nebo mu skončí mandát, vyhraje nějaký pravdoláskař a rázem si všichni přestaneme lhát. 

 Jako by se změna charakteru celého národa dala udělat rychle. Jako by se dal najít protektor (nebo vlastenec), díky kterému přestaneme být křiváci. 

Samozřejmě i toto má svůj konec. Jednoho dne technický pokrok nedokáže zasanovat všechny ty produkty křivých charakterů v podobě samoživitelek, válek o děti, podvodů v podnikání a podobně. Až už nebudou peníze na to, aby stát budil zdání práva. Jednou bude zle a zle a v této nouzi pak poznáme opravdové přátele. A celé to ouvej bude muset trvat dlouho a dlouho. Tak dlouho, že křiváctví prostě vymře. Až parazit zahyne spolu s vysátým hostitelem a tu a tam nějaký hostitel přežije.  Pak možná zbudou lidi jako je moje dcera, která se ve své dětské naivitě  neohlížela na paragrafy, ale prostě šla, zjednala spravedlnost podvedenému a dala lekci křivákovi. 

Pak si také lidi možná všimnou, že jediný souhlas k sexu, který má váhu, se dělá ne v opilosti těsně před aktem, ale veřejně před svědky a výsledkem je úřední dokument a slib. Jeho i její, který stanovuje všechno to, co není při prostém souhlasu vyřčeno. Který se neříká v nějaké rychlé a vynucené euforii, ale patří k němu i čas na rozmyšlenou a je postupně zesilován přechozími menšími sliby. Pak možná i společnost či stát budou takovýto slib považovat za závazný a budou mu zřizovat spravedlnost. A přestanou se ohlížet na sliby vynucené, sliby vyžebrané, sliby beze svědků, sliby pod nátlakem.

A možná z toho časem vznikne společnost, která bude tak pevná v charakteru, že i soukromý slib bude dodržován, protože už tu nebudou ty šmejdské povahy. Až prostě bude zbytečné hledat, na čí straně je spravedlnost, protože bude splněna i bez soudu a policejního pendreku... 

Ovšem prozatím jsme se dopracovali jen k českému Orbánovi. Nikoliv k lepší české povaze. Funes měl ve svém pondělním článku také pravdu... ani deset českých Orbánů nezmění naší národní povahu. Člověka prostě jen tak nepředěláš... proto budeme čekat, až se vybarví. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (142 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

... kde se pokoušel někdejší sázkařský šmejd a vekslák kandidovat i na prezidenta, je zřejmě možné úplně všechno.

Průměrný počet slepic: 4.8 (56 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

místní Pepek dozajista naskočí. Neb je to přesný postřeh.

Průměrný počet slepic: 5 (23 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

bojoval tak proti zločineckému režimu a krvavé diktatuře a temné totalitě a slušovickým žilkám, a tak všelijak podobně, tak to je potom těžký...
A vůbec, máte ode mne certifikát, že jste mladý, chytrý a krásný, že si tady dovolujete otírat svou nevymáchanou..., ehm..., ústa o tak vzácného soudruha Kudykama? Bych se moc divil, nechtějte, abych to začal hledat v kartotéce!

Průměrný počet slepic: 4.9 (26 hlasů)

Televizní ředitel Dvořák a spousta ODSáků a dalších pravičáků nebo herců,vvstoupila do KSČ, protože s ní nesouhlasili. Aby ji rozkládali zevnitř. ;)
Klaus nevstoupil. Byl kandidát, ale Komanči ho mezi sebe nechtěli...

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

věděli, co je to za kurvu, a přece jen chtěli ten rozklad zevnitř o něco později, než si to všecko nachystaj, aby se jim líp kradlo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Víceméně dobrovolně (byť samozřejmě že i zde funguje knuta oné tragikomické soutěže).
Bez nich by nebyl šmejdem ani tkzv. sport.
Není poptávka po šmejdovství , není ani šmejdů.
Je ale těžké s tím něco udělat, např. Trungelliti ví své...i sázkařské masy ho začly nenávidět, nejen šmejdi. Je už to součást (pa)kultury, dosti významá.

Ostatně je šmejdem stát - když toleruje de facto vlastnictví sportovních soutěží sázkovkami ? Takový střet zájmů (fatální závislost těch, kteří vyrábějí výsledky a průběh zápasů na těch, kteří trží ze sázek na tyto zápasy) ....a všem na očích...a ještě do toho nejen politici lezou se shrbenou hlavou i zády, jen aby si mohli posedět ve VIP loži, neřku-li něco trhnout sami pro sebe ? Neselhává zde regulator naprosto systemově, strukturalně ?
Můžeme chtít mít stát, který je šmejdem sám o své vůli ?!??? Tady asi stát by mohl mít určité možnosti, aby nebyl za podporovatele šmejdství, de facto spolušmejdem....tady to je o zlé vůli...

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buylasixshop.com/ - where can i buy furosemide in the uk

Zatím bez slepic

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://ocialisshop.com/ ">where to buy cialis cheap</a>

Zatím bez slepic

In reply to by tdx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Amoxicillin Drug Effect <a href="https://vskamagran.com ">online kamagra mumbai</a> Cialis Crea Dependencia

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tohle téma je příliš složité na krátký kritický (či pochvalný) komentář.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jo, za starého Rakouska jeste byla stavovská čest. A bralo se všechno vážně.
Když defraudanta ze státního, ze slušné rodiny, navštívili dva páni v černém, nabídli mu možnost, že se na určitou dobu vzdálí. Po chvíli většinou zazněl výstřel. Jít do vězení byla pohana pro několik rodinných generací. Často se dávalo přednost "čestnénu řešení". A stát ušetřil na živení delikventa v base. Dnes, po roce 89, jsou krádeže ze státního, brány jako chytrost, schopnost se o sebe "postarat". Jenže - i tehdy se kradli, znásilňovalo, vraždilo. Existoval státní terorismus. Jen to mělo jinou formu. Protože dnes máme spoustu informací a tehdy netušené, možnosti.
Spousta lidí může být v jiných poměrech jiná, spousta bude krást, podvádět, vraždit nebo šukat, co to dá, za jakékoliv doby a režimu. Je to v nás zabudováno. Bohužel. Restrikce nepomohou, pouze by tím začala tyranis.

Jak to změnit k lepšímu? Nevím. Ať přijde jakýkoliv režim, nikdy nenastane ráj. Návrat k předchozím dobám není možný. Evoluce kráčí dopředu, ne dozadu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (32 hlasů)

asi si předchozí doby idealizujete. Poláček (možná Bass) v jedné povídce označil za nejváženější osobu v rodině strýce, protože už třikrát zbankrotoval a peníze má stále.

Průměrný počet slepic: 3.8 (14 hlasů)

In reply to by RK (neověřeno)

Trvalý odkaz

O kolika případech vypráví Poláček?

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by RK (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poláček byl dosti velký srandista.
Neboli dělal si prdel ze všech a ze všeho.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

ale ve své podstatě velmi jednoduché.
Vždy záleží na základním původním nastavení toho kterého režimu - systému jeho "otci zakladateli". Od něho se odvíjí další směřování. Lidské plémě je široce rozkročeno ve svých charakterech, od přírody od malička hodných a slušných lidí až po grázly. Většina je někde uprostřed, záleží na prostředí, to člověka formuje a utváří.
Nebude se to líbit ani Vidlákovi, natož Čmoudovi, ale naše generace vyrůstala obklopena hesly o rovnosti, spolupráci, pomoci, nastavení podle zásady každému podle jeho práce a zásluh, nikdo si nezaslouží být neúměrně bohatým a nikdo neúměrně chudým, rovnostářství se tomu teď říká, jak se budeš učit ve škole tak se budeš mít v životě, přispěješ-li svou prací do společné pokladny státu budeš odměněn. Jen jednostranně uvažující lidé jako Čmoud si myslí že adoruji všechno co tehdy bylo, vím dobře že takový synáček bohatého vládce Barrandova nebo velký sedlák přinucený vstoupit do družstva s jím opovrhovaným bezzemkem byli spokojeni. Spokojena byla většina těch "uprostřed", vrcholně spokojeni byli ti kdo neuměli a přesto díky své "angažovanosti" získávali ze polečného víc než si zasloužili. Ale jen do jisté míry, nebylo dobře moc ukazovat na odiv svůj osobní úspěch, to pak i soudruzi poháněli černou ovci k zodpovědnosti. Byl nastaven režim který byl vyústěním staletých snah lidstva o odstranění nepracující šlechty, tříd, nerovnosti od kolébky, nespravedlnosti z principu. 40 let byl krátký čas na to aby se společnost "usadila", aby se dobré zásady zakořenily do myslí všech, nebyla šance na ekonomický a technický velký úspěch poněvadý režim ležel v žaludku přetrvávající nekomunistické kapitalistické části světa a sankce a ataky byly na denním pořádku.
Nový režim po převratu dostal do vínku stát bez dluhů, zajištěnou a vybavenou, ano - podle tehdejších možností, infrastrukturu, ve velké míře zachované přírodní bohatství, lidi zvyklé pracovat, byť nebyli nuceni do velkých výkonů a zvykli si že relaxovat je možné i v práci - pracovních sil bylo systémově dost (uzákoněná povinnost pracovat), slušně malou a nerozbujelou administrativu a správu státu a obcí (kolik zaměstnanců a kanclů má obec teď a měla tehdy?), fungující průmysl široce rozkročený do všech sfér a oblastí prtotože to tak bylo v době embarg nutné a potřebné, zemědělství schopné zajistit potraviny pro všechny a udržující půdní fond v kondici osevními postupy a organickým hnojením... mnozí ví z vlastní zkušenosti, mnozí mají jak to fungovalo vyčtené z dnešních médií. Nebylo to ideální, jako není ideální nic. Vždy jeden účastník sporu je spokojený s výsledkem, druhý ne. Vrcholným principem budiž obecná spravedlnost, zákony jí stranící a podporující, opakuji - ono základní nastavení v době vzniku režimu-systému.
Jak se situace vyvíjela od sametu víte sami nejlépe, i Vidlák to popsal v článku, a s ním tisíce diskutérů na mnoha nezávislých webech, jen v médiích to neuslyšíte, tam stále stejní uplacení pějí svoji eunijní, proamerickou a protistátní internacionálu. Není nám mnohým ekonomicky zle, zatím padáme z mrakodrapu a jsme teprve u druhého patra, ale víme dobře že se dočkáme dna. Zase : ne všichni, ale většina. A to je onen podstatný rozdím mezi režimy. Většina. A má smysl popisovat morální stránku? Vidlák ji v článku ukázal v její nahotě. Naše děti a vnoučata budou jiní než jsme byli my. O co mají pohodlnější život o to budou chudší duchem, vzděláním, sociálními kontakty, migrací, ideologií na každém médiu a kameře v ulici a v soukromí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (47 hlasů)

Petrpavel - ale houbeles. Masarykova první republika se svým diktátem mravnosti a boje proti zlému právě zlu zbaběle kapitulovala, a vesele kolaborovala dokud to jen šlo.
A takových režimů, které nakonec popíraly samy sebe a své zásady lze dohledat v historii bezpočet.
Již staří římané se svým republikánstvím v teorii a císařskou diktaturou v realitě jsou nejlepším příkladem. Nebo císařství Napoleovo opět ideologicky plné republikánství.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

na tom byla s kecy stejně jako stávající (naprosto stejný) režim. A skutek utek.
Staří Římané i Napoleon jsou mi ukradeni, to je historie. Důležitý je dnešek a budoucnost.
Takže Zapadlo : houbeles, melete houna.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Pokud je Vám ukradená historie, proč zmiňujete První republiku a Masaryka ?

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

???

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Petřepavle, jednostranně to vidíte vy.

Mezi těmi hesly o rovnosti byla také hesla o TŘÍDNÍ NENÁVISTI. Omílalo se to ve školách pořád dokola. Víte to stejně dobře jako já.

Podle nich se jelo a o rovnosti byly jen kecy, aby šmejdi měli výmluvu být svině.

Až začnete koukat na věci z obou stran, tak budete říkat oboje. Tihle na tom vydělali, tihle díky tomu měli ze života peklo.

Pak budete moci začít uvažovat, o principu, že když na tom dost lidí vydělá a může si to vynutit násilím, tak je možný dělat prasárny komukoliv, koho si vyberou.

To je princip, co hlásáte. Pak ho budete moci aplikovat i sám na sebe - v opačném gardu ovšem.

Třeba sem hodíte odkaz na fotky, jména, adresy vašich dvacetiletých dcer, vnuček atd, s tím že si je třeba odchytí nějakej pasák a udělá z nich kurvy, který tím sice budou trpět, ale přeci jen VÁS bude hřát vědomí, kolika chlapům jejich utrpení zlepší jejich ubohej sexuální život, jak si budou spokojeně odcházet, že si užili něco, na co by se jinak nezmohli.

To že si deset, dvacet tisíc prasáků užije, na jedný nešťastnici, to se přeci podle vás vyplatí.

Jestli vám to přijde, jako sprosťáctví a hovadiny, tak to kritizujete jen sám sebe.

Vzal jsem váš princip, aplikoval ho na vás a na vaše, finanční bídu nahradil sexuální - ale jinak to zůstává to samé.

To podle vás je normální nespravedlivě ubližovat lidem, když na tom dost lidí vydělá.

Jestli se vám chce řvát, že jsem prase, tak to budete řvát jen o sobě, protože já se vám jen snažím vysvětlit, že obě ty věci jsou jen prasárna šmejdů. Úplně stejná.

Taky jsou spory, kde se mohou dohodnout všichni zůčastnění.

To je, když se budou navzájem respektovat, budou respektovat svá základní práva.

To dělají třeba obchodníci. Oni by se mohli okrádat a zabíjet pro své majetky, ale oni se radši dohodnou a tak spolu mohou dělat kšefty i příště.

Taky je to princip demokracie, kde se lidi dohodnou na nějakejch principech, kterejch se pak drží, místo aby sahali po násilí a servali se jak hyeny.

Jo a novej systém a starej systém jsou úplně stejný systémy, dělaný těma samejma lidma/rodinama.

Jejich představitelem je místní Godot, který vám kupodivu nevadí, ač reprezentuje vše, co na "novém" režimu hubou nesnášíte. Jenže je to taky komunista a tak nad jeho aktivitama v novém režimu radši přimhouříte oči, i když logicky jste měl proti němu - představiteli nenáviděného režimu halasně vystupovat. Vždyť on je z těch, co to tu rozkradli/pomáhali rozkrást - už to tu i na sebe vykecal - tak by měl být pro vás zodpovědný za to "rozkrádání" - co vám jakože tak vadí.

Jenže ono vám milý Petřepavle nejde o to, co dělá nový režim špatného. Godot vám vaše svinstva nepřipomíná a tak vám nezpůsobuje žádné morální nepohodlí.

Já z vás mám hovno tak i tak, oba režimy považuji za skoro stejnou sračku, dělanou těma samejma famíliema, tak si můžu říkat věci jak si je myslím.

To vás sere a tak tu píšete ty vaše nesmysly, místo abyste šel dělat něco užitečnýho s vašima prachama. Jenže na to jste moc velkej lempl a na to abyste je na něco užitečnýho dal jste zas moc velkej krkoun a sobec.

Umíte jen žvanit.

Průměrný počet slepic: 2.2 (5 hlasů)

Nic jiného nemá smysl dodávat.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

odstavec od spodu je špatně. Prý se dá znásilnit i manželka.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)