Nepřísahá

Autor
Štítky

Dneska se vrátíme ke Šlachtovi a jeho Přísaze. Pokud vím, zatím jsem mu věnoval jen jeden článek ve kterém jsem řekl, že si nemyslím, že bychom potřebovali stopadesátéšesté hnutí proti korupci, protože i kdyby nakrásně uspělo, ve výsledku to bude znamenat zase složitější byrokratické procedury při stavbě čehokoliv a všechny ty stavební mafie hochů co spolu mluvěj budou v klidu, protože na vyloupení Velké pyramidy byl zapotřebí pouze čas. 

Dále jsem tvrdil, že Šlachtovo proklamované měření stejným metrem začne nejpozději den po volbách stejně výběrové jako u všech ostatních, protože tak to v politice prostě chodí a být rovný chlap je luxus, který si politik může podržet pouze tehdy, když je ochoten rezignovat a odevzdat post někomu jinému. Pokud chce zůstat u koryta vesla, musí se především umět správně ohnout. 

Od té doby jsme se už někam posunuli a i bývalý plukovník se někam posunul. Dokonce se posunul tak, že mi stojí za další článek. 

Začnu obráceně... Šlachta i pár věcí udělal velmi dobře. Až mě překvapuje jak dobře je udělal. Jednak dokázal spustit start svého hnutí i v době koronaviru a podařilo se mu vymyslet takový postup, že jeho kampaň byla i přes koronavirová opatření a nemožnost masových akcí zcela kontaktní. V mé sociální bublině na fejsbůku se začalo objevovat stále více lidí, kteří mají Přísahu u profilové fotky. O Šlachtovi se začalo mluvit v hospodách a zdá se, že Robík byl po Zemanovi a Babišovi jediný, kdo si opravdu poctivě objel i malé vesničky, všude mluvil, sbíral podpisy, sliboval... a nepřísahal. 

Jako by si snad přečetl Kydy a z jeho slov se prozatím úplně vytratily řeči o nastavení protikorupčních pravidel. Zůstalo tam jen zdůrazňovaná osobní integrita a punc bojovníka proti politické špíně. Zdůrazňuje svojí morálnost, že nemá rodinu a že se může plně a zcela věnovat službě vlasti. V předchozích volbách rezonovalo, že Babiš je dost bohatý, aby nemusel krást. Teď bude rezonovat, že Šlachta nemá důvod zabezpečovat rodinu, když žádnou nemá. 

Jako by poslouchal Máru Prchala, dělá přesně to, co dělal Babiš a Bursík a Věci veřejné a Piráti. Nevymezuje se proti nikomu. Je nový, slibuje všem a nechává každého, ať si do Přísahy promítne své osobní politické touhy. Tak jak to dělali Piráti dokud byli noví. tak jak to dělal Babiš dokud byl nový. 

Kampaň je všeobecně pozitivní, je to taková podaná ruka, podobný optimismus jako ANO bude líp. Nemluví moc o covidu, nemluví moc o Evropě, nemluví ani o té korupci... nechává mluvit lidi, přikyvuje jim a "bude jejich přání v politice artikulovat."

Ten chlap se do sněmovny dostane. Posbírá hlasy těch, kteří volili Babiše, ale teď jsou jím zklamáni, ale nejsou zklamáni tak, aby to najedné straně hodili Pirátům a na druhé Okamurovi. Dále posbírá hlasy těch, kteří i po pěti volebních obdobích zůstali optimisty a nezdolal je ani Bursík, ani TOPka, ani Věci veřejné, ani Piráti. Nebude jich sice už tolik co kdysi, ale smiřme se s tím, že existuje voličská skupina, která si patologicky přeje být oblbována a patologicky čeká, že stoprvní nové koště konečně začne dobře mést.

Vidlácky bych řekl, že jaký Šlachta jako politik doopravdy bude, to ještě neví ani on sám. Bude velký rozdíl, jestli skončí v opozici nebo bude přizván do vlády.  Ale jednoznačně říkám, že ten chlap dělá kampaň správně, aby se do sněmovny dostal. 

Upřímně... mám kolem sebe více šlachtovců než jsem si myslel, ale narozdíl od příznivců Volného nebo Pirátů mě neobtěžují. Nevnucují mi žádné věčné pravdy, nehaní mě za zradu jejich ideálů, nemluví v jednom kuse o válce proti všemu, nechtějí po mě, abych četl Aeronet nebo Bakalonoviny. Nemluví o Flákanci, nemluví o tom, že už začal Třetí světová.  Tohle bude také bod pro Přísahu - jednoduše proto, že všichni ostatní se do kampaně pustili dost zostra. Jednak jejich antipatie trvají už od loňského covidního jara a prozatímním vyvrcholením byl Babišův projev ve sněmovně, kdy Andrej předvedl Schroderovský krok stranou a místo aby opozice útočila na premiéra, předešel je a zaútočil sám. Zřejmě s tím bude mít úspěch, protože potrefené husy kejhaly ještě týden a podařilo se jim, aby si pravdoláskařské ovečky Babišův projev přečetly nebo poslechly. 

Vedle takto vedené kampaně, kdy všechny sračkomety pojedou na tři směny, všechno bude dovoleno a čeká nás celá řada kauz typu Feri,  pak snadno zazní  virbl a vejde Šlachta celý v bílém... Ne, na všechny to nezafunguje, ale čím více špíny na sebe ostatní nakydají, tím lépe na tom Šlachta bude. 

Navíc má jednu prozatím nedoceněnou výhodu - všichni o něm říkají, že je Babišova varianta B. Což znamená, že jeho voliči nebudou zklamáni, když s Babišem udělá koalu. Ministr vnitra Šlachta a ministr spravedlnosti Přísaha. Umíte si to představit? Já tedy ano. 

Já vím, že jsem s tím hrozně otravnej, ale on ten covid fakt končí. V Izraeli už běžně mluví o tom, že covid pasy jsou zbytečné a zbytečné je i další očkování, protože imunity bylo dosaženo. Žádné indické, brazilské ani jiné mutace na tom zatím nic nezměnily. Dejte tomu dva měsíce a podobné to bude i tady. Politici si všimnou toho, co jsem psal včera a začnou se předhánět v odstraňování opatření. A vsaďte se, že Babiš v tom bude vynikat. On bude ten, kdo bude zosobněním toho, že žádné covid opatření nezůstane trvale. On bude objíždět republiku v té nejdůležitější předvolební chvíli a bude osobně dokazovat, že obavy nad trvalým zarýglováním byly zbytečné. Dokonce mám z některých babišových projevů pocit, že už to ví a jen to nechce uspěchat, aby opozice ještě zaměřila své hnojomety na covid téma...  a pak aby velkolepě a draze střílela mimo. 

Babiš se už podle mě celkem jasně chystá na kampaň pocovidové obnovy. Dočkáme se velkých a ještě větší vizí. A tam v pozadí bude stát Šlachta, aby hladce odchytával ty, kteří Babišovi jeho pohádky nežerou, protože už vědí, co je zač a tak je bude krmit svými novými pohádkami. Zároveň Šlachta bude odchytávat ty, kteří chtěli volit Piráty, ale lekli se o své majetky a daně a nevěří Fialovi, že by Bukanýry v koalici udržel na uzdě. Přece jenom tu máme hodně podnikatelů, kteří nechtějí mít vysokou daň z nemovitosti za svojí provozovnu, skládeček, továrničku a podobně. Pro ty může být Přísaha přijatelná alternativa. 

Zkrátka a dobře, v posledních týdnech na mě Šlachta dělá dojem, že poslouchá dobré rady a pracuje systematicky na tom, aby se do sněmovny dostal. Dovedu si teď už i představit, že si sáhne na deset procent. Že se možná přiblíží i Okamurovi. Dovedu si to představit, protože se dokázal odlišit. Dokázal si zařídit podpisy v době, kdy se nesměli lidi scházet venku a teď objíždí ta místa, kde byl naposled Zemák s tehdejší ČSSD.  A nepřísahá - nechává mluvit ostatní a jen přikyvuje.  Podle mě se mu to podaří.  

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4 (88 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

místo, na němž se poráží a následně porcuje jatečný dobytek.
Je tam fůra krve a fůra marného zápasu o život.
Je to místo zkázy a zmaru...

Průměrný počet slepic: 4 (33 hlasů)

Takže ideální přezdívka pro ČR? Budeme mít musulmanský PirátoSTAN nebo šlachtu?

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

nepříjde mi jako zidealizovaný lump typu Babiše či Bárty. Ani ideologicky pomatený markeťák od Pirátů či Zelených.

Na druhou stranu toho není dost na to, proč volit právě jeho. Asi je pro mnohé nejmenším (možná jen nepoznaným) zlem.

Průměrný počet slepic: 4.1 (23 hlasů)

In reply to by Carlos V. (neověřeno)

Trvalý odkaz

S jednou kámoškou, se kterou shodil Nečasovu vládu, létal roky na školení a vyplachování hlavy do USA. Průběžně určitě kroky konzultovali na jejich ambasádě v Praze.
Počítám, že je naplánována kandidatura Bradáčové na prezidenta. Ale o tom na Kydech tak za rok.
Pokud Kydy do té doby Šlachta nezařízne.

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)

nemůže kandidát typu Bradáčové projít. Referendum je sfiňa. Proto nebylo povoleno. Přímá volba prezidenta byla chyba, které se naši místodržící dopustili, když na ně přišla slabší chvilka.

Průměrný počet slepic: 4.9 (17 hlasů)

Spustí vymejvárnu. Dokázali že to umí, viz koroňák. Žádná lež jim není cizí, zvláště když je tlačena zajímavá finanční příležitostí, či přímo podporou. Nebo nějaká funkcička..

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

když na YouTubu odpovídal na otázku, co si myslí o Vrběticích a on pravil, že věří BIS. Tak to jsem přestal věřit já jemu. Každopádně je zatím jediný, kdo si kampaň odmakává osobními setkáními.

Dnes v Událostech komentářích mě pobavil ten expert ODS na ekonomiku, když kritizoval Schillerovou za schodek rozpočtu na příští rok 390 miliard a na otázku, co by dělal on, prý on by toleroval tak 200 miliard a jak by toho dosáhl? Snížil by důchody a propustil 10% státních zaměstnanců.
Tak ten je ještě větší pohádkář než Šlachta s tou vírou v čučkaře.

Průměrný počet slepic: 4.7 (50 hlasů)

recepis na to, jak se stát nejlepším ekonomem ve Sluneční soustavě a přilehlé galaxii.
Ten 3,14-čus to mohl vylepšit nějakým předvolebním slibem, že namísto Kalousovo dlužních šeků bude rozesílat kusy provazu, případně skoby do trámu...

Průměrný počet slepic: 4.8 (26 hlasů)

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3323355-pani-ministryne-popira-rea…

A na pomoc si protivládní ČT24 vzala ještě bývalého viceguvernéra ČNB Hampla, který devalvací koruny v listopadu 2013 zbídačil miliony lidí.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

nezabral.
Nějak ho míjím a nějak mu nevěřím.
Politika jakou dělá chce komplexní přístup, bohužel.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

jakou politiku, podle Vás, Šlachta dělá? Jak si představujete komplexní přístup?

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

Já vím, že morousovství se špatně potlačuje, ale od rk je to naprosto validní otázka.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

hen tým oným slovom komplexné riešenie.

Můžete se do toho s eRKáčkem pustit klidně spolu. Očekávám od vás tisk o minimálním počtu jednoho tisíce stran.
Do začátku.
Po prostudování vašich slintů položím další rozšiřující otázky, protože do jednoho tisíce stran se vám nevejde zdaleka ani polovina.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

špatně jste porozuměl textu. Na komplexní řešení jsem se ptal já, nemohu ho tedy vysvětlovat

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

přístup, nikoli na komplexní řešení.
Je mi líto.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by rk (neověřeno)

Trvalý odkaz

Politiku bažení po moci a poté bažení po udržení se u moci.
Komplexní přístup - to je ten soubor jevů či procesů, jak mu poradí jeho reklamní a marketingoví pacholci , popř. nařídí řídící mafijní orgán.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Ále pane Vidláku, pište raději o potřebách a nevšímejte si furt psychopatů, vono to vypadá, že se vám líbí jejich čmoudíky nebo že jim závidíte jejich široširý rozhled. Blboni nechápou co je řízená opozice, ale nevěří že existuje dobrovolná opozice užitečných idiotů, kerá doplňuje ve "volném" čase mediální sračkomety, páč jak by se ti luďkově dověděli, že mají v parlamentní radnici tak idiotské zastání.

Čmoud minule slintal o tem, že kapitalisti vymysleli pokrok, jakoby věděl co náš přednosta parlamentní kantýny a státu, jako krystalicky čistý vzor kapitalisty, vlastnohlavě a vlastnoručně vymyslel a vyrobil.

A eště něgdo mel jakési keci naprotivá potřeb, že si je jako asi strčí do špic, že mu stačí odborné sliby, ale nevím gde to je, páč se tady nedá nic najít a to mi připadá proti googlu, velkej nefér. Blboni by měli mít rovný právo s goooglem a tajnou policií na informace. Co gdyby náhodou zase vypukla demosgráca. Gdyž fifty tak fifty.

Průměrný počet slepic: 2.8 (25 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jak by mohli kapitalisti vymyslet pokrok, když ten je starší než lidský druh. - Jen podstrkujete vlastní hloupost jiným.

Říkal jsem, že k němu hodně přispívají, protože je motorem jejich bohatnutí.

Od železnice, patentek, přes mixéry po iPody, jsou to mraky věcí, co vymysleli kapitalisté. Co dělá Babiš s tím nijak nesouvisí.

Průměrný počet slepic: 3 (20 hlasů)

No, vztah mezi objevitelem a kapitalistou asi nebude automaticky tak přímočarý (a vůbec se nemusíme odkazovat na objevy pořízené v režii nerozborného socialistického bloku). Mnohý objevitel zároveň kapitalistou byl (Edison), mnohý však nikoliv, byl pouze přemýšlivým technikem či vědcem a kapitalistou byl ten, kdo jej zafinancoval či využil objevu ke komerční praxi a tím objev rozšířil rozšířil.

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

Ano a přesně o to jde. Pokrok potřebuje jak myšlenku tak i její realizaci.
Víte co já mám v hlavě úžasných a převratných nápadů ? Ale ty jsou ostatmím lidem celkem k .....

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když jsou tak úžasně převratné, tak je dejte lidem volně k dispozici, když je stejně jinak nebudete schopen realizovat. Nebo prostě jen kecáte?

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Aby se na ně pak vytahoval někdo, kdo má prachy a jeho životní zájem je jne o tom, co drahýho sežere, jak se tím pochlubí a jak se vysměje všem, že on žere líp? Nebo nějakej hospodskej king, co nevymyslel nikdy nic, ale má vždycky pravdu? Vy jste se snad zbláznil.

To by musel bejt blázen. Proto byl vymyšlenej patentovej systém, aby lidi, co jsou schopni něco vynalézat, měli také nějakou motivaci.

Když se udělají zákony tak, že pak musíte dávat své vynálezy zadarmiko a někdo jinej na nich vydělá a vy utřete hubu, tak smolík. Žádnej pokrok nebude, zvedněte se od talířů, vylezte z kuchyně a vynalézejte si sami.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Nepřekvapil jste mě, Čmoude. Já netvrdil, že má dát ty své převratné nápady volně k dispozici, pokud by je měl jakýmkoliv způsobem šanci sám realizovat. Ale postoj, já je realizovat nemohu a ostatní mi jsou ukradení, takže si je radši vezmu do hrobu, než aby na nich někdo profitoval, je mi bytostně cizí. Vy jste prostě jiný druh a nikdy se vzájemně chápat nebudeme.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když je vám to bytostně cizí, tak fajn, dejte se do vynalézání, když je to tak snadné.

V životě je něco za něco a vy byste rád něco za nic.

Vynálezy totiž zaberou čas a práci. Na co ji vydávat, abyste na konci nic neměl. Lepší uděláte, když budete vydělávat na své živobytí, se kterým vám nikdo taky nepomůže a čas na vynálezy pak už není.

Solidarita musí fungovat oběma směry, jinak do není solidarita. Jestli krkouníte, tak se na vás většina lidí vykašle.

Jo, krkounství a lakota mi moc po chuti nejsou.

Proto je ten kapitalismus o tolik napřed.

Průměrný počet slepic: 2.7 (13 hlasů)

Obecně mi přinde víc realistické, že pokrok vzniká jako obrana otroků proti útlaku a dřině nařízené výkonem potřeb vrchnostenské vrstvy. Blboni pojali tento tlak jako výzvu keré buď podlehli nebo pokročili na vyšší stupeň zotročení. Kapitalizmus, Čmoude je obyčejnžý eufemizmem pro bankocetlizmus, Hlavním cílem je hromadit bankocetle a moc. Hromadit bankocetle nebylo a není právo pro každého blboňa a gdo si myslí, že v tem je nějaká demosgráca tak je dvojitej.

Jedním z harpagondechujckých vynálezů je například patentovej ouřad. To je cosi jako podnikatelská google zpovědnice. Tam se pokrok skladuje, archivuje nebo jak té ochraně práv říkají. Tam se podnikavec vyzpovídá a eště si za to ročně platí. Snadný korporátní prachy.

No, takže milý Čmoude, kapitalisti to dotáhli až do polohy, že vynálezy, keré by usnadnili život člověka a byly by vskutku pokrokem lidstva, se pečlivě zadupávají pod zem, vynálezci sou nezvěstní nebo žijou v podzemí a nebo si dělaj jen tak do šuplíku a vynálezy, keré ničí člověka, zotročují ho a debilizují ho sou v rukou vrchnosti, kerá zaprodané vynálezce eště navádí nebo přímo vede granty k temu aby na tyto technologie a vynálezy nigdo normální nedosáhl a nemohl je ovlivňovat.

A ten kapitalizmus je jen víra v boha money a předek korporátního fašizmu, kerý všechno vědění lidem odcizil a v podstatě už jen prodává blboňům stále jen zmetky a nekonečné nové verze parního stroje. A to je podle někerých osvícenců ten úžasný pokrok. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by Sasin (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vám to přijde víc realistické. Mě ne.

Dál nemá cenu se bavit, protože vaše pocity nejsou žádný objektivní argument.

Místo argumentů píšete hesla a slogany.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Ziim (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zime - samozřejmě kecám.
Jen se snažím vysvětlit, kde by byli všichni vynálezci, kdyby nebylo osvícených podnikatelů, kteří se nebáli vsadit svou pověst a svůj kapitál do realizace něčeho, co se ostatním zdálo jako velmi nejistá investice.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

No já si myslím, že mnozí vynálezci, keří vadili svými nápady vrchnosti, mohli žít a mohli ten pokrok, kerej přisuzuje Čmoud kapitalistům, posunout mnohem dál, třeba až k totální soběstačnosti člověka. Z teho už svítá, že vynálezy, keré se nedaj prodávat nebo patentovat sou pro bankocetlové vlastněnce bezcenné až by se dalo říci že protistátní. Nó

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Zlatá slova, pane Sasine!

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Jací vynálezci to vadili vrchnosti?

Mužici, co byli negramotní, ale po večerech zjišťovali, jestli při rezavění hmotnosti přibývá či ubývá? Nebo vymýšleli, jak destilovat petrolej z ropy, ale vrchnost byla proti, protože by nešly na odbyt louče? Nebo vymýšleli tajně splachovací záchod?

Nějak ty nevolnický vynálezy nejsou vidět.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Já jsem nepsal, že je automaticky tak přímočarý. Já jsem psal, že vůbec byl. - Oponoval jsem totiž původně Sasinovu názoru, že technický pokrok je věc poddaných.

Hynek Puc byl konstruktér A podnikatel (kapitalista). To on vymyslel ty stroje kohinoru. Ne ženská, která na tom mrskala patentky postaru.

Tohle nacházíte všude. Kdo vymyslel letadlo? Dva bráchové, co měli továrnu na jízdní kola.

Jakmile někdo vymyslí elektrický motor, je už dětská hra ho zamontovat do kdečeho, na co se podíváte.

Podnikatel je ten, kdo podníká. Ne ten, kdo ho zafinacuje, i když často to jde ruku v ruce. On totiž patent býval kapitál sám o sobě. Jakmile jste ho měli, měli jste víc než peníze, protože peníze měl kde kdo a patent byl jen jeden.

Roebuck zafinancoval Watta, ale stali se z nich PARTNEŘI, takže oba kapitalisté. Watt mohl na svém vynálezu pracovat, protože vůbec nějaký kapitalismus byl. Stačilo sepsat příslušné smlouvy.

Za socialismu jsme pomalu zaostávali. Se svým vynálezem jste mohl tak akorát za svým nadřízeným a když to moudrý straník nepochopil, tak jste měli utrum. Je o tom celej seriál TV a jmenuje se "Zašlapané projekty". Taky jste se dostali do problému, když jste na něco přišli, řekli to šéfovi, ten to pochopil, alespoň slovně ocenil... a pak vás nutil vstoupit do strany - z čehož spousta lidí měla hrůzu a lepší bylo si to nechat pro sebe.

V porovnání se zdejšími soudruh-kapitalistou-snadno-a-rychle, kteří žijou jen tím, co snědí a jak se zavytahují, je to nebe a dudy. Proto mi to přijde tak divný, že když už maj ty prachy, tak že s nima nic nedělaj.

Průměrný počet slepic: 2.5 (25 hlasů)

je děsivá propaganda pomlouvající minulý režim.
Uvedu jen dva příklady.
Český pokus o vagon pro pražské metro. Pokud by se prosadil záměr metro-tramvaje, dnes bychom byli v Praze nešťastní z toho, co v šedesátých letech vytvořili čeští technici. Nakonec jsme přejali sovětské know-how, včetně těch vagonů. Ještě, že jsme nečekali na autory pořadu Zašlapané projekty!
Druhým příkladem je zakapotovaná motorka - dálník. Projekt byl také "zašlapán". Tak holt autor odešel do Švýcarska, ale tam také díru do světa neudělal.
Viděl někdo z vás živý dálník? Já jednou v pořadu o architektuře Šumná města se to myslím jmenovalo, kde architekt Vávra se na něm na začátku proháněl. Československo po válce potřebovalo vyrábět masově motocykly, na experimenty nebyl čas ani peníze. Včera jsem na důchodcovské procházce potkal zaparkovaného fichtla, řečeného Pařez, první malou motorku mého mládí. Také jsme jako kluci snili o kapotážích motorek. Důležitá byla ale při omezených zdrojích racionalita rozhodování.
Jinak, pokud jde o návrhy zlepšení, nebo vynálezů za socíku, fungovalo docela propracované (dané zákonem) hnutí o zlepšovacích návrzích. Pokud byl řešitel dostatečně tvrdohlavý, stal se z něj i za socíku díky ZN pracháč.
Ale to antikomunista Čmoud nikdy neuzná. Podle něj bylo všechno jen špatně a špatně.

Průměrný počet slepic: 4.5 (29 hlasů)

Já myslel spíš na věci, jako byl ten kombajn típnutej ye SSSR nebo český foťáky.

Ale nějakej protipříklad najdete vždy. Jen je otázka, jak to bylo v celkovém měřítku.

Průměrný počet slepic: 2.6 (14 hlasů)

ZN - Vyprávěla mi moje kamarádka jak ještě před 70tým se zmohla na auto - na které za rok tehdy!!! vydělal její manžel - vyučenec, co si pak dálkově udělal průmku ale byl machr na obraběcí stroje - na údržbě v Motorpalu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

na chalupě u rodičů, tudíž nemuseli přispívat na bydlení, jednu položku můžeme odškrtnout.
Další položka - jídlo. Pokud bydleli na vesnici, kupovali jen minimum. Na začátku devadesátek se moje Jahoda vešla do šesti stovek pro dva lidi. Bez záhumenku, potažmo nějakého hospodaření.
Auta na konci šedesátek - Skoda Octavia combi stála 47 000 Kčs a cenově nad ní byla pouze Felicia, coby předražený sporťák. Traboš prý tehdy stál okolo 26 000 Kč.
Ergo kladívko pokud měli soudruzi zájem a manželovi nebylo líno sekat přesčasy, mohla mít kámoška pravdu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Narochal na odměnách za zlepšováky - rodiče neměli fedrovat z čeho, bydleli v městském podnikovém bytě a záhumenek taky nebyl - ona "výplatní" s příjmem cca 12 stovek hrubýho - mimo to si v té době zařizovali bydlení (nábytek a tak) živili děcko - takže Targusi počty nesedí, opravdu to bylo jen za odměny ze zlepšováků.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

zlepšováky nepodával. A vy v prvním vstupu taky ne. Akorát, že byl schopný a dodělal si školu.
Proč ne, když neměl kokoty vedoucí, kteří by ho o prachy za zlepšováky okrádali, jak je to běžné i dnes, klidně na to auto vydělat mohl.

Jinak dvanáct stovek v šedesátkách byl docela balík peněz. Jeden můj ujec dělal předáka elektrikářům na ocelárnách (zástupce mistra v modrákách, velel třiceti lidem) a říkával, že na jedenáct stovek netto musel mít 60 hodin přesčasů a dělaly se ještě soboty. Jeho žena dělala tenkrát za sedm stovek měsíčně plus kvartálně stovku prémií zdravotní sestru.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

u ČSAD, abych si vydělal na civilní šaty po vojně, dostal jsem poslední výplatu před nástupem na vojnu něco přes 2000 čistého. Byli jsme parta s jedním stachanovcem-řidičem na prodlouženém trambusu, co bušil do peněz od rána 5,00 do večera ve 20,00. Mi to nevadilo, jenom když jsem měl domluvené rande a nestihl.

Zatím bez slepic

sorta. Dalo by se dokonce říci dnešní mluvou, že to bylo povolání prestižní.
Pak ovšem přišly sedmdesátky a platy v dopravě těžce stagnovaly. Minimálně v té tzv. veřejné - ČSAD a DP. Kdo mohl, utíkal, kvalita šla dolů takřka volným pádem.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Zlepšovací návrh není vynález.

Vynálezy jsou převratné. Zlepšovací návrhy jen dolaďování.

Zatím bez slepic

hovna vskutku šílená...
Ještěže nebydlíte v Gorolistánu...

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Je to pořád dokola.

Psal jste tu, že děláte za 150 kč na hodinu? - Nápady došly? Přítel Godot nechce zafinancovat? Kde to vázne? Teď když máte zdravotní potíže, tak je snad lepší začít vynalézat než se někde doprošovat jako předdůchodovej invalida.

Takovej věcí je na prahu objevu. Co vymyslíte, můžete přes web prodávat do celýho světa. Co vám brání?

--------------
Nevím, co bych dělal v Gorolistánu. Vite, co říkal Kubáč o celým tom regionu, co tam šlo za populaci? Tak se nad tím důkladně zamyslete.

Berte to tak, že mám na víc, než je Gorolistán.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Ano, to jsem psal, že tu byl vždy. Otázka je, jaký.

V Číně vymysleli papír už dávno. Kapitalismus vymyslel novinový papír, křídový papír, kartón, recyklovaný papír, papír s vodoznakem, záchodový papír, různé umělcké papíru atd. - Proto je jaksi motorem pokroku západní civilizace, dokonce i její kopie například v Japonsku. Zato indiáni amayonských pralesů jaksi nic. Kongo jaksi nic. Bhůtán jak nic.

Průměrný počet slepic: 3.2 (18 hlasů)

Momentálně se Západ potácí mezi eurounijním socialismem a korporátním fašismem. Do toho vzniká cosi nového, co si pro sebe označuji jako digitální totalita matrixového typu.

Průměrný počet slepic: 3.8 (20 hlasů)

Pořád to funguje jako ekonomický systém. Pořád jsou akciovky, sročka atd. takže pořád je kapitalismus.

Jak se blázní při organizaci státu na tom nic nemění.

Kapitalismus v komunistické Číně jen kvete.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

kromě státem řízené ekonomiky. Například čínská ekonomika za loňský rok zaznamenala meziroční růst 2020/2019 + 2,3%, jako jediná země na světě zasažená kovidem. Bylo to sice nejméně za posledních 40 let, ale všechny ekonomiky na tom byly hůř.
Důvod nebyl, že kapitalismus, ale že také kapitalismus řízený centrálně marxistickou vládou. Dokonce i za socíku nikdo netvrdil, že v rámci socialismu nesmí fungovat soukromé firmy. Například v NDR fungovaly běžně soukromé fabriky. U nás jako obvykle byl místní papež papežštější, než Papež a tak trvalo až do poloviny osmdesátek, než překabátěné firmy, vlastně také soukromé, začaly fungovat(pod pláštíkem družstva).

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

No, tak u nás to všude tvrdili kam jsme se hnuli. Byla to alfa a omega režimu a uvolnili to až na samém konci.

Taky Marx to tvrdil.

Hlavní důvod, proč Čína tak postupuje je, že pořád ještě dohánějí Západ. Je to snadnější, než razit cestu.

Zatím bez slepic