Nechci skončit jako Čulík

Autor
Štítky

Když si Čulík nebo Vlk zakládali svoje internetové hračky, šlo jim oběma o pravdu, které se ve veřejném prostoru jaksi nedočkali. Nedostali ji od veřejnoprávních médií, nedostali ji od novinářských špiček, nedostali ji od politiků. Svět se změnil v jednu velkou propagandu, pravda se začala stále více rozmlžovat, každý někomu sloužil a kopal za nějaké zájmy a lidi už se na to nemohli dívat a tak měly Britské listy, ale i Kosa vysokou čtenost. 

Objevovaly se kvalitní analýzy, práce se zahraničními zdroji, umění číst mezi řádky a navíc to přitahovalo další amatéry se znalostmi cizích jazyků, různé insidery znalé konkrétního prostředí a vůbec to mělo vysokou úroveň, která díky nestrannosti majitelů prostoru byla mnohem lepší než komerční i veřejnoprávní plátky.

Všimněte si, jak to ale skončilo. Čulík se dal k Madlence Ólbrajtové a vidláckému českému národu nemůže přijít na jméno, Vlk neopomene nikdy zdůraznit voliče Koblihu, který mu zbořil svět protože zvolil Babiše a Zemana. Oba mají svou pravdu, dokládají ji celou řadou analýz a argumentů aniž by to ale mělo vliv na smýšlení čtenářů. 

Vidlácky tvrdím, že to skončilo právě proto, že tak strašně moc šlo o tu pravdu.. Jak Čulík, tak Vlk (a na Kydech třeba náš Donald Trump) mají pocit, že pravda se dá vyanalyzovat a pokud v její prospěch budou přineseny dostatečné argumenty, čtenářstvo je přece musí uznat a tím uznat i onu pravdu, za kterou bojují. Nic proti tomu. Nejsem žádný nihilista, který by tvrdil, že pravdu má každý a vedle sebe může existovat více protikladných pravd, které jsou si rovné. Ale stejně tak tvrdím, že žádný analytik, ani ten nejlepší, nedokáže vzít v úvahu všechny proměnné dnešního složitého světa. A to ani v jednodušších věcech jako je třeba EET nebo vůbec premiérování našeho Andreje i se všemi jeho Čapími hnízdy.

Ani deset Vlků či dvacet Čulíků a třicet Bloombergů nedokáže postihnout všechny jemnůstky a dopady jak politických tak ekonomických rozhodnutí. Nota bene pokud se to odehrává v jiné kultuře, která má jinak nastavený žebříček hodnot. Nemusí jít ani o nějakou vzdálenou arábii. Překročte práh do prvního bytu v Chánově nebo na Sokolovském sídlišti a žebříček hodnot i způsob myšlení se dramaticky promění i když tam žijí lidé mluvící česky a chodící nejméně devět let do společné školy. 

Nakonec stejně všichni argumentují podle toho, co je jim blízké, jak byli vychováni, co se jim samotným v životě osvědčilo a dávají důraz na to, co jim samotným připadá důležité. Někteří samozřejmě argumentují lépe než jiní, ale v konečném důsledku si můžete celkem na cokoliv najít dostatek vysokoškolsky vzdělaných analytiků, úspěšných podnikatelů, schopných blogerů, pravičáků, levičáků, kteří budou dávat dobré argumenty celkem pro cokoliv. Náhodné rozhodování pomocí kostek bývá leckdy lepší než rozhodování podle rozumu. Ne že by rozum byl špatný, ale nedokáže obsáhnout všechno. Ani zdaleka ne. A kdo si myslí opak, lže si do kapsy. 

Jste dlouhodobě protiameričtí? Není problém i v USA najit dostatek hlasů, které vaše teorie potvrzují. Jste protievropští? Proevropští? Myslíte si že Rusové s Krymem jednali v souladu s mezinárodním právem? Jednali proti němu? Jste pro EET? Nebo proti? Na všechno vám Google najde dostatek analytiků, myslitelů, Vlků i Čulíků u kterých si najdete miliony lepších argumentů než u Vidláka. Dokonce i v sutinách dobývaného Berlína se našlo dost lidí, kteří ještě stále věřili v pravdu zjevenou jim jejich Vůdcem, který už spáchal sebevraždu.

V dnešní době si Arab najde dost důvodů k nenávisti k Židům a to v podstatě oprávněně, protože nikdo už nedohledá, kdo si v roce 1948 začal. Židé si zase najdou dost důvodů k obavám z islámu... a je to stejně oprávněné. Eurohujer si najde dostatek důvodů k obavám z euroskeptiků a euroskeptici si najdou dostatek příkladů eurohujerské tuposti. Vesničan má dostatek důvodů nesnášet pražáky a správný pražák ví dost na to, aby venkov považoval za zaostalý a hloupý. Je úplně jedno, jak kvalitní argumenty do toho vnesete. Je to tak složité a zamotané, že nikdo nemá čas to rozklíčovávat a ověřovat, protože má co dělat, aby se uživil. Všechny analýzy jsou nakonec jen jakási předpověď počasí, která někdy vyjde a někdy ne, ale celkem spolehlivě nevyjde žádná předpověď dlouhodobě. 

Upřímně... já tohle na Kydech nechci. Nechci vám přinášet argumenty ve prospěch toho čemu věřím já osobně. Nechci se zlobit na své čtenáře, že jaksi neuznávají můj skvěle vyargumentovaný postoj vůči Babišovi, Zemanovi, Trumpovi, Putinovi, Člověku v tísni a podobně. Nechci skončit jako Čulík nebo Vlk a zdůrazňovat své staré zášti ve víře, že jsou tou jedinou pravdou a o to více zatracovat argumenty protistrany, kteří vidí i to co já vidět odmítám. Nestojím o to dělat ze čtenářů voliče Koblihy a zdůrazňovat jim při každé příležitosti, jak jsem měl pravdu a jak dochází na moje slova. Takových je plný internet... 

Já vidlácky prostě a jednoduše v mnoha případech nevím kde je pravda. A vždycky když nevím, tak se bavím tím, že si vymýšlím celou řadu scénářů i řešení. Vymýšlím si celou řadu argumentů pro i proti,  sleduji řadu stop, fantazíruji a v konečném důsledku mám blízko k řešení... jen nevím kterému. Ale nejsem otrokem žádné své konstrukce, klidně se mohu mýlit a bez problémů zahodím svou včerejší myšlenkovou konstrukci, protože v záloze mám celou řadu dalších. Nesnažím se přesvědčit čtenáře o nějaké pravdě a proto se ani nesnažím mu nosit argumenty. 

Já jen chci, aby se mnou čtenář uměl žít. A já zase s ním. Abychom si na sebe zvykli, byli schopní ohleduplnosti vůči názoru s kterým nesouhlasíme.  Abychom se učili v diskusích naslouchat druhým a abychom v mnoha případech zjistili, že se dobíráme stejného výsledku, jen každý na to jdeme odjinud. Koneckonců pravda se nakonec ukáže a je taková jaká je a žádné argumenty - ani dobré ani špatné - na realitě nic nezmění. 

Kydy jsou tu od toho, abychom přes odlišné názory na politiku, hospodářství, pravici i levici mohli žít v jednom státě. Aby každý viděl, že i přes rozdílná jména na hlasovacím lístku nejsme zase tak odlišní.  Nechci být jak Minář - když nezvítězil jeho názor ve volbách, tak si ho musí vydupat na ulici. A nechci být ani jako náš čtenář Donald Trump, který má pocit, že bych měl Kydy dělat jinak, protože nepřináším nic nového... Proč bych také něco přinášet sakra měl? Každý si najde milion nových věcí během pěti minut vyhledávání. Každý se může podívat na cokoliv z libovolného počtu úhlů a přečíst si libovolný počet argumentů pro jakékoliv své rozhodnutí. Všichni máme své zdroje, kam si pro to chodíme. Co k tomu já mohu ještě přinést?  Mám být konkurencí Vlkovi? Čulíkovi? České televizi? Mladé frontě? Kubáčovi? Spencerové? Jaký smysl by to mělo? 

Já nechci skončit jako další nositel pravdy, kterému okolí zničilo jeho představu demokracie. 

Na Kydech se proto bude vždycky jen kydat. Já se budu starat o témata k diskusi a pustím kohokoliv, aby téma nahodil on. A budu kydat denní dávky hnoje, aby nám nepřerostl přes hlavu. Každý den se můžeme trochu zasvinit, ale dělám to proto, abychom se v hnoji neutopili. Pokud tento blog zajistí, že si lidi budou schopni vynadat za postoj k Mnichovu, Americe a Babišovi, ale další den přijdou zas do čistého chlívku s čistou hlavou, tak jsem udělal víc než dost.

Pokud někdo chce trvale čistý prostor, kde bude vládnout pravda a fakta, tak ho musím zklamat, tady to nebude a nebude to ani nikde jinde. Všude se válí svinstvo, ale málokde ho někdo uklízí. 

To také bude jediný důvod pro konec Kydů - kdyby se ukázalo, že už nejsem schopen denní dávku hnoje vyvézt. Ale dokud budu schopen každý den pozvat čtenáře do čistého, tak to budu dělat. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (134 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

že jsem blbej jak troky a nevadí mi to.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

předsedo ...

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)

Aby to nevyznělo blbě, tím jsem chtěl vyjádřit i svůj pocit o sobě

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Super!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

S pravdou je to ošidné, neb víme, že "Pravda vítězí", ale také jsme už slyšeli, že je lepší mýlit se s Obamou než mít pravdu s Putinem.
Samotný pojem "pravda" máme u nás v ďolíčku spojený s naším národním světcem (kašlem na církev i s papežem a Římem) Janem Husem, hned po Járovi Cimrmanovi a Josefu Švejkovi asi největším Čechem.
Kdo by neznal jeho: "Hledej pravdu, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, mluv pravdu, drž se pravdy, braň pravdu až do smrti, protože pravda tě osvobodí od hříchu, …"
Užívám si teď četbu (a proto jsem tak dlouho vzhůru) nedávno vydané knihy Petra Čorneje "Jan Žižka". Autor nás nejdřív zasvěcuje do prostředí a života té doby, možná i proto, že až do nějakého roku 1418/1419 toho není o samotném Žižkovi moc známo. Pak už jo. Nu a ta doba na přelomu 14./15. století byla u nás silně poznamenána právě výraznou osobností Jana Husa.
Prvních 140 stránek (z více než 800) tohoto dílka renomovaného historika mě utvrzuje v dosavadní domněnce, že Jan Hus, při vší úctě, byl s tou jeho pravdou obyčejný fantasta, samozřejmě zasazený do doby významně jiného myšlení, než jakým oplýváme dnes.
Zjednodušeně vidí pravdu jako boj každého věřícího křesťana s antikristem, jehož má ale jaksi částečně v sobě. A z toho pramení jeho myšlenkové konstrukce o správné podobě společnosti, kdy není třeba poslouchat "nepravdivého" pána ani "nepravdivého" kněze, kteří tomu antikristovi podléhají. Neb hřešit lze i myšlenkou...
Jak známo, 6.7.1415 skončil Jan Hus na hranici, určené zatvrzelým kacířům. Petr Čornej k tomu mj. píše následující (str. 117):

"Nejuznávanější tehdejší teolog Jean Gerson se už roku 1414 vyjádřil na adresu Husových názorů nekompromisně. Na celém světě, říká kancléř pařížské Sorbonny, se společnost spravuje církevními a světskými zákony, nikoliv morálními kategoriemi, které závisejí na subjektivních interpretacích. Pokud by taková vláda přece jen existovala, pak by byla krajně nejistá a labilní. Právo prostě není (a ani nemůže být) totožné se spravedlností, kterou v dokonalé podobě nelze na pozemském světě uskutečnit. Pro kostnické soudce byly Husovy právní názory dokladem společenské nebezpečnosti."

Marná práce, názor toho Francouze se mi jeví logičtější a jaksi racionálnější, než ten Husův.

Ale netvrdím, že mám pravdu. Jen se to domnívám.

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Mám toho Žižku také v pořadníku. Jinak tenhle Čornejův pohled na Husa je dlouhodobý.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

hlásím se do "týmu"..... v současné době mám za sebou kapitolu bitva u Sudoměře:-) Jinak pro mne bylo velmi překvapivé zjištění, že i na začátku 15. století bylo možné velmi efektivně řídit "městský revoluční kvas" tak, že masívní plenění a obrazoborectví v pražských katolických kostelech a klášterech nedoprovázelo zabíjení a v případě, že došlo k náboženským či etnickým rozkolům tak si tehdy pouze zástupci minorit "vyměnily" domy a přestěhovali se mezi svou "majoritu (tzn. tehdy katolíci na Malou stranu a husité na Staré Město.)

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Vy snad, spolu s panem profesorem Čornejem, chcete tvrdit, že husité byli jen obrazoví borci a ne ti strašní žháři a vrazi, jak nám je po staletí líčí katolická propaganda, když už je nedokázala porazit na bojišti? :D

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

k tomu se v knize dostávám až nyní ....vámi zmíněným začali být až po tom co jim "nevyšla" předpověď konce světa spojená s příchodem spasitele v únoru 1420...pak se z nich opravdu naopak stali vymýtači ohněm i mečem.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ještěže křižáci byli (řečeno Janem Krausem hájícím Jana Žižku z Trocnova jakožto největšího Čecha) básníci na koních s květinami v rukou :D Aneb jak říkám dětem: Raději bych byl křižákem (knězem, mnichem, katolíkem) zajatým husity, protože ti mi často dají na vybranou: Přestoupím ke kalichu (a papež mi to později promine, jak se pokaždé stalo), nebo budu zabit. U křižáků, pravda, mám jako zajatý husita také právo volby: Vhození do šachty, nebo upálení? :D

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Můj velmi stručný "výtah" z obsáhlého díla se vztahoval jen k té problematice "pravdy". Snažit se pochopit tehdejší myšlení a stav společnosti pomocí dnešní "optiky" je samozřejmě pitomost, což právě Čornej jasně popisuje a nemá cenu ho tu nějak reprodukovat - to je třeba si jeho knihu přečíst. Doporučuji, je nádherně čtivá.
Ta moje trochu "kritika" Husových názorů nic neubírá na mé úctě k husitskému hnutí, které bylo v tehdejší době unikátní snahou o nápravu věcí veřejných. Ani na obdivu k vojenskému profesionálovi Janu Žižkovi, neb jsem člověk v osobním styku spíše mírumilovný, ale věcech šířeji obecných spíše militantní. Až tak, že čluny s připrchlíky, pašeráky lidí cíleně vypouštěné na moře, bych nechal bez milosti potápět. Po asi tak deseti případech, odhaduji, by takové pašování celkem přirozenou cestou nejen ochablo, ale i přestalo.
Myslím si, s trochou nadsázky, že Jan Žižka by to řešil nějak podobně. Jan Hus nejspíš ne....

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejsme ve sporu :) Přečteno, až na rozdílný pohled na bitvu na Vítkově je to skvělá kniha!

Zatím bez slepic

Godote no tak.... trochu soudnosti.

Pamatujete si, jak se za komunistu vsechno muselo oduvodnovat sprevne socialisticky uvedomele, i kdyz jste jen chtel podekovat doktorum za peci v nemocnici?

No tak za Husa se na to muselo pres Krista a Antikrista, ale slo jim o prachy, totiz aby je vrchnost svetska i cirkevni neodirala z kuze vic nez se dalo snest. Kristem/Antikristem se tehdy musel ohanet kazdej.

Nejuznávanější tehdejší teolog Jean Gerson - byl tehdejsi ideolog, jako jich pozdeji melo komunisticke hnuti. Neni to zadna autorita, na kterou se odkazovat. Proste jen dalsi nemakacenko v rade, co se zivi ideologii. Jednim ci druhym zpusobem si chranil koryto. - Ze byl kanclerem Sorbony znamena asi jako vsechny Drahosovy tituly a funkce. Velky hovno.

Husa lidi poslouchali, protoze je hajil a vyvracel lzi tehdejsich Kalousku, Drabku, Reporyjcu a dalsich svini.

Gerson byl tehdejsi aparatcik, co vymetal sjezdy/koncily tehdejsi partaje.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)

Jean de Gerson bol jeden z nauznavanejsich teologov ZUCASTNENYCH na koncile v Kostnici. Neviem, ci bol najuznavanejsi teolog tej doby, ako pise historik, ktoreho citujete. Mozno ako, pre koho a kde.

(Ini, namatkou - Henrich Kalkarsky, sucasnik Gersona, Tomas Kempensky...).

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

u nás v hospodě se toho taky dost probere, každý má nějakou svou pravdu, tu sdělí ostatním a ani se nehroutí, když s nim ne všichni souhlasí. Prostě příště přijde posedět zase.
Je důležité umět poslouchat i ty druhé a třeba se něco nového dozvědět. Nebo taky se jen tak těšit na to slyšet a vidět staré přátele.
Netřeba úvodních velkých témat, hlubokých analýz. Netřeba ostatním nalézat pravdu. Tu ať si hledají sami.
Stačí pobejt a poklábosit. Nějaký ten problém k probrání se vždy najde. Když to tak bude fungovat, tak co si víc přát.

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

In reply to by SaturniN (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je velmi přesná definice zdejšího prostředí, je to pro mne taková hospoda, plná lidí mnohých moudrých a zkušených, oáza pro mou duši abstinenta :)

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Dobré a všechno je jen kvůli temu, že sou lidi naučený volit ideologicky podle nahnojených názorů a mění je cestou příliš pomalu.
Až budou jednou volit rovnou svoje potřeby bez okecávání přímo, písemně a sečitatelně, se všema našima dcerama a synama od naší mámy, aby z teho součtu vyšel společný plán, vize a představa, na keré se tak většina shodne, přesunou se názorové průjmy a frustrace zpět do hospody gde se o výsledcích sečítání můžou do rána přesvědčovat a hádat.

Přece jen bych raději navrhoval aby se na té kobylincové hoře tu a tam našla nepokydaná vize nebo alespoň zasviněný trčící prst ukazující z těch sraček cestu. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Dobře napsáno. Podpořím to citátem z Vidlákem napsaného:
….. pravdu zjevenou jim jejich Vůdcem, který už spáchal sebevraždu.
a dodám v duchu Vidlákově. Už tehdy byli první lidé, kteří nevěřili v sebevraždu Vůdce a brali ji jen jako povedený trik. Je to již 3/4 století a stále jsou lidé, kteří snáší - ne vejce - ale argumenty (nemohu napsat důkazy) o jeho přežití a dožití v pozdním věku.
A dodám vlastní tvorbu. Zcela nedávno byla u článku, který popisoval, že přibývá lidí věřících na placatost Země(koule) přiložena anketa pro čtenáře. Také jsem se přidal a hodil hlas placaté Zemi, tak jako dalších 27% čtenářů. Proč ne, nic to nestálo a na blbou otázku blbá záplata. A tak to ve světě chodí.

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Milý Vidláku. Nenechte se úkolovat jak a co ve svém volném čase,na svém blogu budete psát. Zaměstnání máte jiné(nejste prof. novinář) ,nemáte za sebou tým lidí který by Vám chystal podklady. A těm rozumbradům co poučují poradte at něco napíší,vyzdrojují,zargumentují a pak sem přinesou -- ale sakra to už přece můžou? Děkuji za kydy

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)
Trvalý odkaz

je něčeho začátek. Čulíka vůbec neznám, ale když skončil, určitě zase začal čulíkovat trochu jinak.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Pro ty, kdo nezlali či neznají Čulíka dříve a dnes:

Čulíkovy Britské listy byly ostrovem svobodného dialogu často protichůdných názorů.
Publikovaly na nich stovky často velice významných osobností. Čulík hájil svobodu názorů s nimiž nesouhlasil.
V roce cca 2005 byl osobně navštíven Krvavou Madlou, naší potenciální prezidentkou, kterou nám doporučil náš zvěčnělý Václav Humanbomber-Ruzyňský. Poté otočil o stoosmdesát stupňů a stal se snad nejzuřivějším propagátorem té nejdrastičtější cenzury a drakonických trestů za nedodržování zásad politické korektnosti. Janda je proti němu umírněný demokrat a propagátor pluralitního tisku.

Patřil jsem (podle mého názoru TEHDY oprávněně) k neúnavným propagátorům Britských listů.
Pak jsem asi půl roku po jeho obratu chodil kanálama a kdykoli jsem vyslovil nějaký neortodoxní názor, kamarádi mávli rukou a řekli: Nojo, ty budeš mít asi zase pravdu jako s tím Čulíkem!

Dnešní Čulík je zombií bývalého Čulíka.
Skutečným ideovým füdcem je ovšem na Britských listech dosazený Kartouz, krk, který točí hlavou. Je mnohem inteligentnější než Čulík a nějakými rozpory mezi realitou a svými články se nenechá rozhodit, stejně jako každý schopný gébls.

Průměrný počet slepic: 4.9 (28 hlasů)

Naprosto přesná definice :) Podobně to mám i s Vlkem. Ještě se docela drží Neviditelný pes, byť Neffův výrok o panu prezidentovi: "Mstivý stařec z Hradu" mne velmi rozesmál (Neff je o rok mladší, než Zeman :))

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Clovek, co vychoval dceru tak, ze si vzala takovyho magora by mel vic premejslet nad sebou, nez jak se Neffovi dari.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vlk to má těžké, není schopen pojmout svět jako Vidlák a tak za pravdu shoří.
Jen krátce , dnes mě Vlk opět trochu zklamal, čekal jsem od něj nějakou analýzu Iránské odpovědi na vraždu Sulejmána a ono vlastně skoro nic. ne že úplně , to tedy ne, ale skoro nic a to jen proto, že má svoji teorii a ta plně nekoresponduje s událostmi a tak vymýšlí další podle mě(samozřejmě nemusím mít pravdu) šílené konspirace. Co se ale stane hold zatím nevíme.
Jo, Vidláku díky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Naprostý souhlas s tímto hodnocením, jsem na tom podobně. Moc krát jsem se zamýšlel co jej převrátilo (Madla to určitě nebyla, to je pouze zlá ženská která má kontakty, o té i Čulík musí mít jasno), nakonec usoudil, že za tím mohlo být ohrožení jeho katedry, někde jsem četl podobnou zmínku.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

"Přece neudělám Čulíkovi radost tím, že kliknu na jeho web !"

Kdyby to udělali všichni, je Čulík bez chleba. Ani Albrightová nebude vyhazovat peníze pro nic !

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

svým názvem. Protože všecko lustruju, podíval jsem se na majitele a s britstvím to nemělo nic společného, normální podvodníci. Tak jsem se tím dále nezabýval a jak vidím, dobře jsem udělal. Ztráta času.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Britské listy začaly vycházet jako příloha Neviditelného psa Ondřeje Neffa.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Nejsem sociolog se 2 VŠ, ale topenář realista. Musel jsem se poučit: ...."na základě svých postojů můžeme změnit své chování a na základě svého chování můžeme změnit své postoje".... tolik slova vědce; ještě k tomu říká, že "lidé mají vrozenou tendenci jednat v souladu se svými postoji."
Myslím si, že vědec nemá pravdu. Já třeba měním své chování jenom postupujícím věkem (používám nabyté zkušenosti svoje a druhých, kteří mě zaujali). Postoje neměním. Vždycky mám obranný postoj a zaútočím jen tehdy, když mě někdo zažene do kouta (např. stát). A abych na základě svého chování změnil svůj postoj, to už je úplná blbost. Možná to má někdo jinak, ale do hlavy druhého nevlezu. Druhá část vědcova moudra je v pořádku. Zajímalo by mě, jak dlouho takový vědec na moudru pracuje a kolik za to bere. A jaká je jeho odpovědnost.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

Já měla první kontakt s Čulíkem už někdy v roce 1994 či začátkem roku 1995, dávno před založením Britských listů - tehdy existovala mailová konference o Járovi Cimrmanovi (s Divadlem JC neměla nic společného) a do ní se po krátké době začal pokoušet přispívat i Jan Čulík. Což o to, jeho maily do konference prošly, ale jemu samému nic nechodilo, známí mu to asi přeposílali. A tak začal nadávat, jak se tu cenzurují zahraniční přispěvatelé, že duch komunistů vládne dál i v tom pitomém mailistu o JC a kdesi cosi, prostě se projevoval jako dokonalý arogantní blb. Nakonec se pár lidí pokusilo zjisit v čem je problém a chyba se záhy objevila - on se ten pitomec vůbec do toho listu nepřihlásil, prostě si myslel, že když tam jednou pošle mail, tak mu už bude chodit všechno. Pokud si dobře vzpomínám, ani se neomluvil.

No a od té doby si o Čulíkovi myslím, že je možná chytrej jak rádio, ale poněkud mu unikají souvislosti a není schopen sebereflexe.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Tou dobou do oné konference přispíval docela vtipně i Ivo Lukačovič. Letí nám to :-).

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Jo, přesně tak. :-)
Mezi příspěvky v tomhle maillistu se objevilo pár skutečných perel. Kde je jim asi konec...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pochválit. Ne každý nabídne svůj soukromý dvorek k veřejnému kydání. A je vidět, že lidi kydají rádi. A rádi vidí druhé lidi, že taky kydají. Navíc tady nebolí ruce.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevím jak u jiných slepicovačů, ale u mne se slepicování diskusních příspěvků zvrhlo v hodnocení míry souhlasu s vyjádřeným názorem, případně v hodnocení toho jak mne diskutér pobavil.
Hodnocení dle novosti a neotřelosti obsažených informací mi nejde.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

perfektní článek, perfektní vidlácké krédo !
PĚT vykrmených PŠTROSŮ. slepice jsou málo!

Průměrný počet slepic: 4.9 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Přesně tak by to mělo být,nevnucovat svoji pravdu,ale volnou diskusí ji hledat.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

že zavraždění Sulájmáního bylo aktem sebeobrany.

A jsme doma ! Sulejmání chtěl záludně odpoutat pozornost návštěvou Iráku, aby pak mohl nenápadně zaútočit na USA. Jak jednoduché !
A my tady složitě spekulujeme, kde udělal Sulejmání chybu.

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

Pane Puck.
Opravdu to udělali v sebeobraně.
A nejen Sulejmáni ohrožovali USA zájmy na BV.
USA nepotřebuje na BV mír,spolupráci států na obnově rozbombardovaných území.
Takže se jen ptejme,jak to může skončit.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přece nemůžete zastřelit souseda, když objevíte díru v plotě !

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Neníliž pravda.

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je velice těžké v dnešním světě nepřekážet USA nebo neohrožovat jejich zájmy a akce. Dokonce i Grónsko se dostalo do konfliktu s Trumpem. Takže USA ohrožuje vlastně všechno, s čím nesouhlasí.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Tak debaty, kde udělal Sulejmání chybu jsem si já nevšimla.
Celou dobu jsem se domnívala, že se debatovalo (spekulovalo) o "chybě" Trumpa a USA.

Ta "sebeobrana" je jediný pokus o "nerozpor" s mezinárodním právem, a už i u nás se to obhajuje:
https://hlidacipes.org/ales-rozehnal-karel-schwarzenberg-se-myli-zabiti…
Z odkazu:
*********************
"Podle Charty OSN musí státy urovnávat své mezinárodní spory mírovým způsobem a zdržet se hrozby nebo užití síly proti územní integritě nebo politické nezávislosti jiného státu.

Článek VII Charty OSN ale z této zásady dává dvě výjimky. První z nich je ta, že Rada bezpečnosti OSN označí nějaké jednání jako hrozbu míru, narušení míru nebo akt agrese. V takovém případě mohou státy podniknout vojenské kroky, aby obnovily mezinárodní mír a bezpečnost. Rada bezpečnosti OSN tedy může přijmout rezoluci, která bude opravňovat některý z členských států použít sílu.

Druhá výjimka se vztahuje na případy SEBEOBRANY"
************

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

MAJKA.
To je ten problém,že USA nebyly vojensky ohrožené Iránem,ale jen hospodářský.
Proč vůbec OSN nejedné o ohrožení BV vojensky.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mně nemusíte vysvětlovat, já jen dala odkaz na obhájce u nás.

Tak kdo chce vidět vidí, že Irán udělal stejnou věc jako Lybie, obchod s ropou bez dolaru...tam bude jádro pudla a pro USA plukovník jako plukovník....ale tentokrát poprvé veřejně a na očích a rovnou vlastní armádou!

Pro nejhrubší porušení článku 1 Washingtonské smlouvy, by měly být USA vyloučeny z NATO, ale kde se najde takový smělec, aby to i jen navrhl, když dnes už každý ví, jak USA a nepředvídatelný DT "řeší bez soudů nesoulad"....(eufemismus)

**********************************
ČLÁNEK 1
Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní MÍR, bezpečnost a SPRAVEDLNOST, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo POUŽITÍ síly jakýmkoli způsobem NESLUČITELNÝM s cíli OSN
*************************************

Průměrný počet slepic: 5 (14 hlasů)

Majka.
Nechci Vám nic vysvětlovat,spíš podpořit.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)