Kde jsou ty čipy?

Autor
Štítky

Zajisté jste v poslední době zaznamenali (možná i na vlastní kůži) informace o nedostatku čipů. Takhle jednoduše - na trhu je nedostatek čipů, ceny jdou nahoru, některé čipy se vůbec nedají sehnat a díky tomu Škodovka omezuje výrobu aut a i ty vyrobené skladuje na letišti v Hradci Králové. Zdražují grafické karty a počítače všeobecně, je nedostatek téměř všech smart hračiček a samozřejmě jde cena hodně nahoru. 

To se můžeme dočíst všude - v našem kapitalismu a volném trhu svobodné soutěže řízeném nadnárodními globálními korporacemi, co nemusejí platit daně, v tom tržní systému, kterému bylo u nás v devadesátkách dáno do vínku, že nepotřebuje plánování a řídí se jen železným zákonem nabídky a poptávky a díky konkurenci nejlépe vyřeší cenu i množství zboží na trhu, tak tento systém nám teď generuje desítky tisíc nedodělaných aut na skladě. 

A je naprosté minimum článků, které se snaží tento nedostatek čipů nějak vysvětlit. Můj oblíbený bloger Marian Kechlibar na toto téma píše, že jde o výkyv způsobený covidem. Automobilky snížily objednávky a udělaly to velmi arogantně, jak je jejich zvykem a tak výrobci přešli na výrobu pro jiné zákazníky a když pak automobilky znovu rozjely výrobu, nedomohly se už dodávek. Zaregistroval jsem pak několik podobných článků, které situaci více konkretizovaly - že výrobci čipů přešli na novou technologii a než se automobilky vzpamatovaly, už se ty typy, co potřebovaly, nevyráběly a tak teď řeší, jak to nějak zkompilovat s novou technologií. 

To ovšem nevysvětluje, proč se zdražují kupříkladu grafické karty i počítače všeobecně. A také to nevysvětluje, jak mohly zaspat dobu takové firmy jako je Volkswagen, které jsou přímo založeny na schopnosti organizovat výrobu i dodávky s přesností hodinového stroje. Jako by se najednou všichni hromadně rozhodli chovat jako idioti... 

Přidejte si k tomu naprostý nedostatek prakticky všeho. Teď ve žních jsem poslouchal celou řadu příběhů podobných jako vejce vejci...

Porouchal se kombajn. To se stává. Ta mašina celý rok nejede, nikdo žádnou pořádnou kontrolu s rozborkou nedělá a tak je poměrně časté, že se něco malého porouchá. Většinou něco na hydraulice, nějaké ty řemeny, variátory a podobně. Ať se porouchalo něco od ventilů, čipů, elektriky nebo blbého kousku gumy, na opravu se čekalo dny i týdny. I když jsme už naplnili silo, někteří menší zemědělci ještě ani nevyjeli... kombajn nefunguje a ani tak nóbl firma jako Claas, která má na znojemsku hi-tech středisko s partou dobře placených i motivovaných borců, nedokázalo nic. Normálně se oprava dělá hned, nekouká se na hodiny, nekouká se na směny, na den ani noc. Všichni to vědí. Ve žních se opravuje co to dá. Ale to co loni opravili během dvanácti hodin letos trvá osm dní. Díly nejsou. Žádné. 

To samé platí pro železo, stavební materiály... všechno. A do toho jdou nahoru ceny nemovitostí, žrádla a vůbec všeho. I moje oblíbené lego zdražilo. 

Sakra nesledujeme teď právě něco víc než jen lokální výkyv trhu, který způsobil covid? to jsme třicet let budovali ten nejskvělejší kapitalismus, abychom v něm čekali na auto osm měsíců? Abychom šli do obchodu a tam se dozvěděli, že máme přijít za měsíc a pak poslouchali lokálního manažera, jak telefonuje kamarádovi, že má jednu paletu materiálu a že mu jí podrží? Najednou zase existují podpultové počítače, grafické karty i mobilní telefony. Všechno, co jsou hi-tech obory v globalizovaných rukách, to má zpoždění, zdražuje to a nebo to není.

Kupodivu to neplatí třeba o zemědělských komoditách, protože ty se pohybují v běžné cenové škále. Ano jsou dražší než loni, ale před pár lety byly ceny  ještě vyšší. Drahé to máme jen tehdy, když to kupujeme od těch nadnárodních Kauflandů a podobně. Český zemědělec vám s radostí prodá brambory za deset korun kilo a český chovatel vepřového se vám pokloní až k zemi, pokud budete ochotní zaplatit za živé prase 35 Kč za kilo. Zdvojnásobte to, protože tolik stojí udělat z čuníka maso zatavené v polystyrenové vaničce a pak se podívejte v obchodě, kolik stojí kilo plecka. A to je milé děti ta částka, kterou dáváte Kauflandům a čím poháníte tu globalizaci. 

Jako by všechno, co se úplně nedá odstěhovat do Číny nebo daňových rájů, drželo ceny celkem normálně a všechno co už dávno sedí tam někde v Asii nebo na Kypru, to se úplně vymyká z kloubů. 

Nebo už ti globální manažeři dosáhli stádia, že se jim nedá nic říct? Už se dopracovali do takové kombinace bohorovnosti a arogance, že nemají žádnou představu ani o oboru, který sami řídí? Jedou ke dnu, ale ještě to nevědí? 

Nebo jsme svědky toho, jak se z čipů stala komodita, protože jsme se na nich stali stejně závislí jako na ropě? A teď se někde na Taiwanu formuje nový kartel OPEC, který snižuje výrobu, aby povzbudil poptávku po čipech? Nebo se prostě všechno už vážně rozpadá, nic nefunguje, jen nám to ještě nechtějí říct, protože se bojí, že vyjdeme do ulic a všechny pověsíme na lampy? Snaží se ještě Babiš vůbec vyhrát volby a nebo už jen udržuje iluzi, balí si kufry a doufá, že tomu, co nedokáže zadržet, uteče? 

Nebo covid opravdu pozabíjel ve všech zemích tolik nezbytných důchodců se znalostmi, že se uvolnilo hodně míst pro mladé krásné a chytré a ti teď ruinují i poslední zbytky funkčnosti? 

Nebo nám to dělají schválně a myslí si, že zdražení je nejlepší cesta k uklidnění davů a nastolení harmonie, kázně a pořádku? 

Jsme svědky toho, jak se globální ekonomický stroj po letech zvyšování efektivity definitivně dostal na hranu parametrů, lékem má být další přiložení pod kotel a teď už slyšíme podezřelé zvuky z nitra mašiny a můžeme pomalu začít odpočítávat, kdy to bouchne? Můžeme za rohem čekat na ten den, kdy přijdeme k bankomatu a on nám nic nedá? 

Co se to děje? Všichni máme práci, všichni za ní dostáváme plat, máme takřka plnou zaměstnanost, ale poslední místo kde nejsou fronty je toaleťák a vodňanské kuře... Všechno ostatní není a místo aby se to dohánělo, týden od týdne se to zhoršuje. Kdy se z můstku ozve klidný hlas kapitána, který nám oznámí, že jdeme ke dnu a zachraň se kdo můžeš? 

Sledujeme začátek něčeho většího, nebo jde jen o dočasný výkyv, který bude trhem brzy vyřešen? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (115 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vo co vám furt de? Herci řekli v devadesátkách, že to zahrajou, že nás uživěj líp a co bude chybět tak se za jejich daně doveze. Co furt není blboňovi jasný?

Průměrný počet slepic: 4 (30 hlasů)

Herci a herečky nám v 90. letech neřekli, že hodlají hrát absurdní drama s tragikomickým koncem! A že se jedná ještě k tomu o aktivní zapojení diváků v roli komparsu, kdy jejich výkon a výkřiky nemají na celkové vyznění hry žádný vliv, protože režisér i scénárista konec dávno napsali v zákulisí. Smutné také je, že na dané představení můžeme přijít jen jednou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (37 hlasů)

č

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

copak soudruhu, stale se ucis rusky, kdyby nahodou zase kolo dejin otocilo, abys vedel, jak oslovit sveho noveho panicka :D Ty se nezdas, ty jsi shcopen lest doprdele na kazdou svetovou stranu :D

Průměrný počet slepic: 4.3 (16 hlasů)

Pane Gerde, to drama je tak poutavé, že kompars nemůže odejít i přesto, že má pod sebou už pěkně tlustou kopu hnoje.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

jsou přímo založeny na schopnosti organizovat výrobu i dodávky s přesností hodinového stroje

-----
Tohle je přeci ten problém a vysvětlení.

Když máte všechno moc přesně spočítaný, pak stačí sebemenší změna a vše se hroutí.
-----

Za práci se tady nedostává plat, ale kapesný. Platy jsou na západě.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

Hlavní problém není v tom, že je to moc spočítaný. Hlavní problém je v globální centralizaci.

Centralizace výroby nějakého odvětví do 1-několika málo center na světě znamená, že problém na jednom místě je neřešitelný problém. Tak funguje většina elektroniky, výroby materiálu. To je velmi zranitelné. Ale centralizace umožňuje snižovat náklady jako máloco.

Decentralizace znamená, že máte věci na různých místech, a vícekrát.

Například když Adolf Hitler chtěl dobýt Česko, stačilo mu v zásadě obsadit Prahy, a měl ho v hrsti. Když Adolf Hitler chtěl dobýt Rusko, tak měl smolíka, i když to obsadil až plus mínus po Ural.

Průměrný počet slepic: 4.2 (25 hlasů)

Právě že se na Ural nedostal. Tam byly relativně v bezpečí fabriky a dodavatelské řetězce, které nešly bombardovat, kvůli vzdálenosti od letišť, na které se Němci probojovali. Vzdálenost z Moskvy na Ural (Jekatěrinburg) je něco okolo 1700 km (vzdušnou čarou možná pár desítek kilometrů méně).
Pokud vím, tak Německým plánem bylo dostat se na linii Rostov–Gorkij(Nižnij Novgorod)–Archangelsk, po jejíž dosažení se počítalo se zhroucením Sovětské obrany. Nižnij Novgorod je přibližně 400 km od Moskvy na východ. Němci skončili ale hned první rok před Moskvou, pak už se tam nikdy nepodívali a následujícího roku ze situace úplně zastavila přibližně na linii Stalingrad(Volha)-Moskva-Leningrad.

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

Nedostal. Proto píše "víceméně". Nepovažoval jsem to za nutné upřesňovat a rozvádět, protože můj příspěvek o 2. světové válce nebyl. Byl o rozdílu a vlastnostech centralizace (výroby, států, ...) a decentralizace.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Pardon, píši "plus mínus".

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Nedostal, protoze rus prevezl vyrobu za ural, a jela dal, ne ze by tam mel ty same kapacity jako na ukrajine ale ty same... Nekdy dobvezli, polozili na louku a soustruzili, tak byli schopni improvizovat kdyz prevazeli prumysl...

Takze zadna decentralizace ale tvrda centralniorganizace, ALE udelali ve vyrobe to co nemci v boji, malym velitelum dovolili iniciativu, takze mohli rusaci vymyslet vylepseni vyroby bez souhlasu centrali, tak jako nemeckej velitel jednotky nemusel zadat generala o volnou ruku nad splnenim rozkazu...

Takze fakt zada decentralizace, ale naopak tvrda centralizace

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Víceméně, plus minus autobus, asi tak vzdálenost 4 našich republik od Aše až po Jablunkov.

Zatím bez slepic

Vubec netusim proc to tak je s tim nedostatkem.
Fyzicky Barbarossa nemohla zacit driv nez zacala kvuli obdobi destu, na konci roku 1941 po ne uderu ale postupu skrze nepretrzite sovetske protiutoky a ojedinele protiofenzivy, byli odrazeni zejmena nejvice viditelne u Moskvy.
Nemci jeste pres rok 1942 drzeli Rzhevsky vybezek, jako nastupni prostor pro jizni uder na Moskvu, ktery nakonec zkratili aby skupina armad stred ziskala zalohy ktere pak byly nasazeny v opraci Zitadelle v lete 1943. Vedlejsi bonus vybezku bylo zamestnavat 4 sovetske armady tamtez.
Taky drzeli Cholm-Demijansk mezi Moskvou a Leningradem, nicmene primarne kvuli preruseni zeleznice mezi temito dvema mesty. Nedokazu si predstavit, jak v takovem terenu mohl nekdo vubec vest valku. Lidi jsou sikovni tvorove, sic.
Dalsi veci je, nas zapadni pohled na tento konflikt.
Neuspech Barbarossy znamenal, ze Nemecko valku nevyhraje dle podminek a planu stanovene na zacatku.
Neuspech u Stalingradu znamenal, ze Nemecko valku nevyhraje. Jen se jeste nevedelo jak spatne to pro Nemecko dopadne.
Neuspech u Kursku (zapadni pohled, pro Sovety to byl jen zacatek rozsahle ofenzivy k Dnepru na Ukrajine a k Beloruskym hranicim) znamenal ze Nemecko valku prohraje a nebude to driv nez Soveti dojdou do Berlina.
Zajimave, omlouvam se za odvedeni tematu a preji pekny vecer.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

S tím, že Barbarossa nemohla začít dřív, asi nemáte úplně docela pravdu. Srbové jsou dodnes pyšní na to, že způsobili na jaře 1941 Němcůn takové problémy, že je od invaze do Ruska zdrželi pár podstatných jarních týdnů. Taktéž byli Němci zdrženi na jaře 1941 problémy Itálie v Řecku, kde museli přijít na pomoc a intervenovat. Období dešťů nekončí na východě 21. června. Rasputica, nebo chcete-li Generál Bláto, způsobil Němcům problémy spíš ve své podzimní podobě až před Moskvou. Jarní rasputica končí daleko dřív, než s prvním astronomickým letním dnem.

Jinak se mi líbí to vaše rozdělení, co každý neúspěch znamenal. I když můj pohled je jiný, spíš řekl, co každý úspěch Rudé armády znamenal. I podle toho psaní názvů německy to vypadá, že možná znáte německý pohled na věc, viz třeba ten Ržev.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

...a dobývat houževnatě bránící se.
Ale to je asi vedlejší, pan Ponkrác má prostě svou decentralizaci..... a fertig. Plus minus.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Je mozne, ze cena zeleza, cementu vzrostla protoze existuje nejistota jestli se vyplati v EU investovat do huti a cementaren? Zde lze vlozit jakoukoli polozku vstahujici se ke stavebnictvi snad krome platu, ktery muze ovlivnovat rust minimalni mzdy. Vlozit a polozit si tu otazku znova. Provoz hute a cementarny neni zrovna ekologicky nebo novoekologicky pocin. Co kdyz se zaroven koukame na prvni vlastovky tohoto projektu na zachranu… ne nedochazi mi co vlastne zachranujeme a pred cim a proc zrovna takhle.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

To, že to je moc přesně spočítané a globální centralizace jsou v tomto případě to samé, protože první vede zákonitě k druhému.

Globální centralizace je ovšem jen o tom, že to je nejvýhodnější v dobrých časech. Na ty je to počítané.

Ve špatných je výhodnější decentralizace. Jenže na tu v dobrých časech nikdo nemyslel a jestli, tak nebyl brán vážně.

Znáte Ďáblovu alternativu od Forsytha. Chybička se vloudila a Sověti si otrávili všechno osivo, protože ho připravovali centrálně. Podle toho, co tu píše Vidlák nejsme daleko od doby, kdy se nám to může přihodit úplně stejně.

To byl jeden ze základních rozdílů mezi socialismem a kapitalismem. Sice to bylo jen na úrovni země nebo bloku, ale fungovalo to úplně stejně. Kde my jsme měli jen jednu firmu pod vedením moudré strany, na západě, kde měli popuštěnou uzdu, si jich několik konkurovalo a společně se hnaly dopředu o něco lépe, než ta naše.

Co to "něco" udělalo za 40 let za rozdíl jsme všichni viděli, když se po roce 89 otevřely hranice a my jsme mohli na vlastní oči vidět jejich blahobyt a náš bla-bla-blahobyt.

Ale jinak globální centralizace a naše socialistická centralizace jsou si dost podobné.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Nevím, jestli Vám dost dobře rozumím. Podle mne je centralizace nejen vhodná, ale zcela nezbytná právě v časech zlých. Soustředit se na základní typy výrobků a sekat je jako Baťa cvičky. Za 2. světové války takhle postupovali všichni včetně Američanů, byť ti to dělali jinak - formou státních zakázek. Firmy dostaly výrobní dokumentaci a podle ní jely. Takhke se vyráběly třeba radiostanice - dnes jsou některé sběratelsky velmi cenné, jiné/dtejné méně.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Zaprvé to nebyla nikde globální centralizace. Němci měli svoje, Sověti svoje, Angličané svoje, Japonci svoje a Američani svoje.

Zadruhé něco sekali jako Baťa cvičky, něco ne. Zbraně se pořád vylepšovaly, vynalézaly se nové. Někde se improvizovalo.

Dost jsem byl překvapenej, když jsem četl o tý jednotce, co bojovala u Volokolamska. Byli tak dobří mimo jiné, že jim "organizátor" zařídíl i nějakej výcvik u tankistů, kde si mohli vlézt sami do tanku, pochopit jeho fungování, jeho omezený výhled a jeho slabiny. Přišlo mi to logické a to překvapenéí bylo proto, že se to tak nedělalo všude.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Nevím, jestli Vám dost dobře rozumím. Podle mne je centralizace nejen vhodná, ale zcela nezbytná právě v časech zlých. Soustředit se na základní typy výrobků a sekat je jako Baťa cvičky. Za 2. světové války takhle postupovali všichni včetně Američanů, byť ti to dělali jinak - formou státních zakázek. Firmy dostaly výrobní dokumentaci a podle ní jely. Takhke se vyráběly třeba radiostanice - dnes jsou některé sběratelsky velmi cenné, jiné/stejné méně.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

přesně ve stylu -just in time-.
A z hlediska produktu, tak i vstupů do oněch linek. Přímá spotřeba, výroba/výroba, kdy jediným mezičlánkem byla doprava.
A jak píše vidlák do tohoto přesně vyladěného soukolí hodil vidle autoprůmysl. Který měl problémy s odbytem už před Covidem. A má ho, problém s odbytem, dále.
Druhá věc je otázka, proč se najednou skokově zvedly ceny za kontík?
Proč se najednou zvedly ceny prakticky všeho?
Jeden pohled říká, že dodavatelé si uhrazují ztráty z Covidu, splátky úvěru jsou sviňa a ukažte mi fabriku na které nevisí bankovní sekera!
Druhý pohled říká, že díky Covidu je zde příležitost a tak ji plně využívají.
Další věc je blbnutí EU s Green dealem, banky mají obavy o své investice do průmyslu, jejichž dlouhodobost už najednou nevypadá tak jistě.
No v neposlední řadě stojí i světová výroba miliard dávek vakcin. Ta se netýká výhradně bioreaktorů, ale celého chemického průmyslu! Od blbého lihu počínaje, po superčistý např vápník, v neuvěřitelných objemech.
Je prostě krize důvěry a systému, nezapomeňte - JUST IN TIME!
( Přece investovat do záložních a skladových kapacit je stejný nesmysl jako držet hotovostní kapitál na účtě pro všechny případy. To si myslí ti správní MBA)

Průměrný počet slepic: 4.8 (40 hlasů)

To co píše mirek58 je reálná pravda. Pamatuji si z konce 70. let, že v Německu automobilky řešily dopravu dílů do výroby - bylo to v podstatě zda po železnici nebo kamióny. Impulsem bylo, že doprava houstla a dodávky (díky zácpám) nepřijížděly přesně v daném čase. Co mě tenkrát velice udivilo, že automobilky neměly v podstatě žádné zásoby - zpoždění 1 hod. znamenalo narušení "just in time". Tenkrát jsme tu preciznost v plánování záviděli. V 80. letech jsem měl chvíli co do činění se síťovým grafem pro větší stavbu - opět, my jsme měli na začátku jednotku 1 týden, pak po velké bitvě 1 den, na západ od nás to bylo 15 minut ... prostě beton nebo jeřáb MUSEL dojet v daném časovém okně, jinak penále. U nás byla celkem OK, když dorazil v daném dni. Vím pouze o jednom případu, kdy se o něco takového pokusil někdo u nás - bylo to JZD Slušovice, když stavělo pro sebe most ... tuším, že o tom je i film.
Zpět k tématu - před Covidem jsem jezdil na Slovensko a cesta byla kolem několika výroben automobilů. Přítelkyni jsem říkal - dívej se, tohle je začátek průšvihu ... všude nová auta. Autosalóny + parkoviště před nimi plné, odstavné plochy u automobilek plné, ve zprávách bylo, že si pronajímají opuštěná letiště, ať to mají kde skladovat. A do toho Covid ... On tak nějak přišel vhod, automobilky se velmi ochotně zastavily ... no přece Covid. Pak už nastala řetězová reakce, jak to celkem výstižně popsal M. Kechlibar v případě čipů. Ten čip prostě nejde vyrobit ze dne na den, takže ani velikost odběratele najednou nehraje roli - prostě není technicky možné zareagovat během pár dnů. Což ovšem nevysvětluje zbytek, pro který mám jednoduché vysvětlení - všichni to chápou jako příležitost, na koho, resp. na co "přehodit" problém a přitom si zachovat zisky. Prostě za vše může Covid ... není materiál "bo covid", zdražuje se "bo covid"
Ve skutečnosti to bude jak se zateplováním paneláků a cenou za teplo pro ně. Pamatuji si, jak před více jak 10 lety oněměl moderátor ve zprávách, když mu nějaký trouba ředitel teplárny naprosto bezelstně prozradil, že ... ti naši odběratelé si zateplují a pak odebírají od nás méně tepla :-) (hajzli jedni) ... no a pane redaktore, tak pochopte, my máme naplánované nějaké příjmy, nějaký zisk ... takže nám přeci nezbývá než zdražit ... jak jsem psal, redaktor zůstal "štajf" :-)
Tvrdím, že Covid všem vyhovuje ... "bo prachy". Vakcíny = zákonem zajištěný a vynucený byznys, roušky dtto, automobilky všechny problémy hodí na Covid, ostatní mohou zvolnit a zachovat si zisk, "bo Covid". Covid vyhovuje i zeleným fanatikům, protože se zatavuje výroba ... a tím i spotřeba. A teď si vemte, že by někdo přišel s lékem na Covid za pár kaček ... dyť by byl do rána zasebevražděný 3 výstřely do hlavy ...
Tohle jen tak neskončí ... "bo prachy" Obdobný mechanismus už tady byl - pálení čarodějnic. Při mučení vždy označily další, následovalo propadnutí majetku ... a mučení s označením další čarodějnice ... Tenkrát to specifické "perpetum mobile" na konfiskaci majetku taky všem (těm nahoře) vyhovovalo. Dnes máme na 10 miliónů pár desítek lidí v nemocnici, bezpříznakoví se doslova nahánějí, aby alespoň někoho ulovili ... hlavně zachovat pandemii. Jen připomínám, že za celou dobu (natož teď) nebyly naplněny kritéria pro aktivaci státního pandemického plánu - ten má předpoklad vyhlášení tuším 12% nemocných. Tož tak.

Průměrný počet slepic: 4.8 (53 hlasů)

In reply to by D. Dvořák (neověřeno)

Trvalý odkaz

Covid je velkokapitálu jedno.

Na celém Západě dochází k obrovksému tisku nových peněz. EU i USA emitují astronomické nové peníze do ekonomiky, a to rychlostí o 1-2 řáády vyšší než kdykoli dříve. Výsledkem je 1) obrovská inflace, buď teď nebo za chvíli - tedy zdražení na neúnosnou míru, 2) vytahání a nepřímé znárodnění většiny majetku směrem k bankám. Kdybyste sledovali toto namísto spiknutí, tak ten průser je vidět a dal se předpovídat minimálně od roku 2008.

Jinak řečeno, oni z vás ten majetek a peníze vytahají přes kvantitativní uvolňování nových peněz. Mnohem spolehlivěji a ve větší míře, než když bolševici znárodňovali. Jen to bude subtilnější a oberou vás tak nějak méně nápadně. Ale oberou vás o víc, a udělají z váš žebráky a vyvrhely mnohem větší než kdy zvládli bolševici.

Elita nepotřebuje covid. Opravdu ne. Je jí to jedno.

Průměrný počet slepic: 3.6 (28 hlasů)

Drahý Miloslave, píšete krásně, leč nevysvětlujete, jak se "EU i USA emitují astronomické nové peníze do ekonomiky" fyzicky dostane do té ekonomiky. Ono to asi ani nevysvětlíte, neb to ani nejde, pokud nepoužijete nějakou extra silnou konspiraci.

S tím také souvisí vysvětlení "oni z vás ten majetek a peníze vytahají přes kvantitativní uvolňování nových peněz". Pokud bych chtěl být v souladu s realitou, pak bych vám musel sdělit, že je to pitomost. Jelikož jsme na alternativě všeho možného, požádám vás jen o vysvětlení. Prosím o zdržení se konspirací a nepravd. (Vidíte jak jsem elegantně obešel slovo lež?)

Průměrný počet slepic: 2.3 (19 hlasů)

Nazvat konspirací něco, co je základní znalostí, bez které vás vyrazí z ekonomky za základní neznalosti - to už je opravdu silná káva. Zvláště s tím závěrem o "vyhnutí se konspiracím" a "elegantním obejitím slova lež". Pokud jste mě chtěl překvapit, tak se vám to dokonale povedlo.

Jakpak se asi nové peníze dostávají do ekonomiky? Že by skrze banky?

Jakpak vytahají majetek a peníze? Napumpováním peněz (vytvořených z ničeho - buď tiskárnami cenin nebo v databázi bankovních počítačů) do ekonomiky (skrze banky) dojde k tomu, že banky a první příjemci těch peněz budou skupovat majetek druhých za ty peníze. Následně dochází - kvůli zmnožování celkového množství peněz v oběhu k inflaci pro ty další. Jinak řečeno, banky a první půjčovatelé nových peněz kupují levněji a jsou ve výhodnější situaci, než zbytek občanů.

Polopaticky: Banky vytvoří nové peníze z ničeho, a za ně si koupí existující reálný majetek. Zatímco kdokoli jiný musí peníze vydělat a dát za ně protihodnotu. Takže (nejen) tímto mechanismem se postupně stahuje - děje se to, a urychluje se to - majetek směrem nahoru k nejbohatším.

Doporučuji prohlásit za konspiraci třeba věci, že slunce vychází ráno, nebo že země obíhá kolem slunce, nebo podobné věci (všiml jste si, jak jste elegantně obešel slovo neznalost?)

Průměrný počet slepic: 4.4 (32 hlasů)

Miloslave jste srandista.
"Polopaticky: Banky vytvoří nové peníze z ničeho, a za ně si koupí existující reálný majetek."
Miloslave sdělím vám velké tajemství, banky nic nekupují.

Miloslave, to že banky půjčují peníze, jež tak nějak "vytvoří" se shodneme, neb to je jejich zákonná povinnost.
Tím ale nevysvětlujete jak to souvisí s kvyntitativním uvolňováním, neb je to neutrální operace, a taky to nevysvětluje ono "Napumpováním peněz".
Pokud máte tip na konec onoho pumpingu peněz prosím o jeho sdělení, rád se tam okamžitě dostavím, abych si taky trošku ufoukl.

Průměrný počet slepic: 2.4 (20 hlasů)

Vytvářet peníze z ničeho není zákonná povinnost bank, s výjimkou centrální banky. Dělají to, protože legálně mohou, a je to pro ně výhodné. Nemusejí to dělat.

Zbytek nechám na vaší úvaze. Možná byste měl použít mozek i k přemýšlení, a nejen k mlácení slov "konspirace", apod.

Máte dva subjektu: Jeden máte v ruce obrovské množství peněz, které si může vytvářet z ničeho. A zbytek lidstva, které má k dispozici jen svůj majetek a peníze půjčené / získané od prvního subjektu. Tím začíná počítačového hra, na jejíž konci ten zbytek lidstva postupně přichází o majetek. Průběh hry nechám na vašem mozku.

Průměrný počet slepic: 5 (32 hlasů)

Koukám, že se na vás začali snášet jednoslepičáři ve snaze vás otrávit.
Zkuste psát dál, s některými vašemi úsudky sice tu a tam nesouhlasím, ale žádný bych neoznačil za blbost. Naprostá většina je podnětná!

Tohle vaše vysvětlení základů současné globální bankovní ekonomiky je geniálně koncentrované !

Průměrný počet slepic: 4.8 (21 hlas)

Neutrální peníze vypadají třeba takto?
https://www.peak.cz/tisteni-penez-motorem-akcioveho-rustu-po-silnem-rus…

Banky sice nic nekupují, ale:
- poskytují úvěr, za který nakupuje investor alias dlužník
- dlužníkova investice je způsob, jak se inflační peníze dostávají do ekonomiky

Není to zase tak složité, věštče Nikdo II.

V současnosti už neplatí žádné ekonomické poučky, kterými se svět řídil ve dvacátém století. Zjistilo se, že peněžní zásoba a potažmo dluh může růsz nade všechny meze pod jednou jedninou podmínkou. Nesmí se stát, že by lidi znejistěli a že by došlo k runu na banky. A toho se dosáhne tak, že dluhy se nesplácí a další virtuální peníze generují počítače bez omezení. Źe jsou peníze v peněžence nebo na osobních účtech naprosto bezcenné, toho si lidi při splnění výše uvedené podmínky prostě nevšimnou.

Současně je prostřednictvím světové centrální banky a jejích poboček v jednotlivých státech zabezpečeno, aby nedošlo k neřízené inflaci. Například takovou zhůvěřilostí jako je záporný úrok pro vkladatele.

Průměrný počet slepic: 3.2 (14 hlasů)

Asi nestihnu odpovídat na všechny nesprávnosti, leč podstatné "nesprávnosti" musím opravit.
"dlužníkova investice je způsob, jak se inflační peníze dostávají do ekonomiky"
leč dlužník musí taky splácet jinak exekuce atd. Tudíž opět neutrální operace rozložená v čase.

Sdělím vám tajemství "Nesmí se stát, že by lidi znejistěli a že by došlo k runu na banky", no dlužník může udělat run na banku, leč bude mu to platné jak mrtvému zimník.
Zkuste rozlišovat pojem a průjem.

Průměrný počet slepic: 1.6 (11 hlasů)

Miloslave jsem v očekávání, kdy jednou napíšete, píši hovadiny a nestydím se je obhajovat.

"Dělají to, protože legálně mohou, a je to pro ně výhodné. Nemusejí to dělat."

Miloslave, nikdo vás vskutku nenutí dýchat, tak to probůh nedělejte.

Opět tajemství, jak nakonec píšete, ale nedomýšlíte. Pro banky je to výhodné, ale nedovedu si dost dobře představit situaci, že si někdo bere úvěr a je to pro něj nevýhodné.
To, co popisujete je funkcí úroku jež s úvěrem sice souvisí, ale nepodmiňuje.
Miloslave, pevně věřím, že budete v Prostějově půjčovat vše bez půjčovného, aby byl zachráněn zbytek lidstva a počítačová hra se zadrhla.

Děkuji zachránče!!!!

Průměrný počet slepic: 1.9 (14 hlasů)

alternativců král.
:-)

Průměrný počet slepic: 2.6 (12 hlasů)

Kvantitativní uvolňování nikdy není a nikdy nemůže být neutrální operace.

Když přitisknete nové peníze, tak automaticky klesne hodnota i těch starých, protože objem věcí ke koupení se nemění a vždy odpovídá všem penězům. S tím se nedá hnout. Stačí, že ty peníze někde leží v bance a nikdo je nechce, protože banka s nima nakonec stejně může přeplatit ostatní kupce. Třeba při koupi zkrachovalého hotýlku. Banka je stejně nešťastná, že vydělává tak málo a pomalu (protože si nikdo moc nechce za daných podmínek půjčovat) ale to je jen o rychlosti, nakonec ceny stejně rostou a majetek končí u bank.

Kvantitativní uvolňování se to jmenuje, aby to mátlo a lidi o tom nepřemýšleli, protože pojmenovat to správně, tak by jim rychle došlo, že s kvantitativním uvolňováním dělají to, co ve dvacátých letech byla (hyper)inflace, která vedla k bídě a nacismu.

Je to jako jsem to psal bosorečce o komunistech. Všechno, co jim (jí a její famílii) kdy dali, bylo ukradený a ukradli to někomu živýmu, kterýmu udělali ze života peklo. Někomu, kdo si to (v průměru) zasloužil víc, protože o věcech více přemýšlel a lépe pracoval. Jestli je šance, že její famílie byla nevzdělaná, ne vlastní vinou, tak bosorečka si už může přečíst úplně všecko na světě a u ní to je ta lenost myslet, o které mluvil Zeman o vánocích před covidem. Když dostáváte za nic prachy z nakradenýho, tak ani nemáte proč se snažit myslet. Není motivace. Je lepší bejt blbej, sprostej, nic nechtít vědět a spokojit se s obzorem vlastního talíře. - Problém je, že s takovejma lidma daleko nedojdete a proto to komunistům nakonec zákonitě zkrachovalo. Po 68 jim utekly i vlastní "elity" (jejich část). Někoho necháte vystudovat z nakradenýho, myslíte si, že to bude "váš odborník" a on je to jen odborník, který vaše pomatený teorie prostě zavrhnout musí, protože už taky začal chápat věc samu. Z toho samýho důvodu v 89 jejich vlastní "elity" udělali kontrarevoluci, protože se jim už nechtělo skákat podle nesmyslnejch teorií a mít na krku populaci s mentalitou mamánků, byť si ji režim sám vychoval a do mamánkovství vpodstatě vtloukl.

Na rozdíl od Ponkráce si myslím, že okrádání bankovníma kejklema je pořád lepší než to, co dělali komunisti, kteří také všechno ukradli, ale brutálnějším a primitivnějším způsobem, protože ti ke všemu ještě zavřeli hranice a šli ještě fyzicky týrat okradené, za statečného koukání se jinam všech em a bosoreček, takže pro dotyčného nebylo úniku a právě proto se tomu říká totalita. Bylo to totálně všude. - Až vás banky o všechno připraví, tak na vás budou pořád dál kašlat a nechají vás jít, kam se vám zlíbí a začínejte si tam od nuly - na rozdíl od komunistů, kteří zavřeli hranice a stříleli po těch, co utíkali z jejich ráje.

Stejně to je s BLM a dalšíma západníma blbinama. Proti komunismu je to pořád ještě sranda. Hranice jsou totiž pořád otevřené a komu se to v USA doopravdy, ale doopravdy nelíbí, ten se může spakovat a vypadnout. I když to je velká ztráta, zrovna jako když se vám vedle usalaší cikánská famílie a vy se máte stěhovat, tak v případě, že už jde o život je útěk s holou prdelí na druhej konec světa pořád ještě výhra v loterii.

Průměrný počet slepic: 3 (14 hlasů)

Čmude, dovolím si pár dotazů na pokračování.

"Kvantitativní uvolňování nikdy není a nikdy nemůže být neutrální operace."
Zkuste mi vysvětlit jak: není a nikdy nemůže být.

Jsem v očekávání. A prosím stručně, heslovitě, leč srozumitelně, abych to pochopil i já.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

Suma majetku a suma peněz dané ekonomiky sobě odpovídají. (Asi jako 100% nádrže je pořád 100%, ať je ta konkrétní nádrž jak chce velká).

Jestliže je suma majetku stejná a natiskli jste si třeba 2x více peněz, tak ty bankovky pak mají zákonitě najednou poloviční hodnotu. Staré i nové.

Je to pro vás dost jednoduché?

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

Čmoude pochopil jsem, že jste nepochopil princip kvantitavního uvolňování.

Ale i tak, když je nádrž stále plná pak jak to platí "nikdy není a nikdy nemůže být neutrální operace". Tak jak to tedy je když je nádrž plná, a přes to to není neutrální operace.
Nebude to nakonec Schrödingerova možnost existence téže kočky živé i mrtvé v jednu a tu samou chvíli.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Ono přeci záleží na tom, kde na to ty státy berou peníze.

Jestli si je stát nageneruje na počítačích, tak automaticky snižuje hodnotu úspor, protože zvyšuje objem peněy v oběhu.

Jestli je sebere z toho, co vybral na daních, tak okradl své daňové poplatníky ve prospěch finančních kejklířů.

Příčiny té strašidelné bu-bu-bu deflace jsou v tom, jak jsou státem nastavená pravidla. Takže někde by je měl stát poopravit, místo aby ještě více pokřivoval trh.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

V původním postu se ovšem píše o kvantitaivním uvolňování nových peněz.

O tom jsem psal.

Už si rozumíme?

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

Jestli si myslíte, že banky nic nekupují, tak jste na velkým omylu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Čmoude, zkuste prosím chápat psaný text:
"Polopaticky: Banky vytvoří nové peníze z ničeho, a za ně si koupí existující reálný majetek."
To, že si banka koupí toaletní papír se snad nepřeme, že si koupí i budovu na svoji funkci se taky asi nepřeme, to že ji propadne zástava se taky asi nepřeme.
Zkuste prosím pochopit psaný text a zkusím vám to "rožvejkat" ať po konečně jednou pochopíte.
Ač se vám to bude zdát nepochopitelné, banky si sama sobě úvěr nemůže poskytnout, natož aby si za něj koupila a zdůrazňuji reálný majetek.

Průměrný počet slepic: 2.4 (5 hlasů)

Ale banky si kupují reálný majetek.

Koupit si akcie nějaké firmy znamená reálný majetek, protože ta firma vlastní pozemky, budovy, stroje atd.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Vidím Čmoude, že jste trošku tuhý v chápání. Diskuse byla o úvěrech, tedy: "Banky vytvoří nové peníze z ničeho" což je sice pravda, ale nemohou si poskytnout úvěr sami sobě.
Potvrďte prosím zdali jste to pochopil.

Pokud mají zisk, tak si za ten zisk mohou koupit co chtějí, diskuse je o úvěrech, a již nemohu jinak, troubo!!!!

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

Peníze se v bankách přelévají.

Banka vám dá úvěr z ničeho, ale jinak své vlastní peníze může investovat jak chce.

Kdyby vám nemohla dát peníze z ničeho, tak by vám musela půjčit své vlastní peníze.

Samozřejmě, že banka sama sobě nemůže poskytnout úvěr. To přeci nemůže nikdo.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Dle meho nazoru je jedno, jestli si ECB banka koupi akcie, dluhopisy Italske nebo Spanelske CB nebo parezovou chaloupku nebo opci na parezovou chaloupku. Spatne je ze se to deje, to smrdi vyssi inflaci v dlouhodobem horizontu. svuj talent jinak, dobre se Vase nazory ctou, tohle tema s nakupem vlastnich dluhu jste rozpitvali domrtva.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

..." finanční nástroje". A uvědomte si, co vlastně banky kupují - nekupují si majetek (všimněte si, že bankám mnohdy nepatří ani ty paláce, ve kterých sídlí, ani automobily, počítače...), kupují si ochotu lidí generovat a platit jim splátky a úrok. Pro banku, poskytující např. hypotéku, je nepříjemnou záležitostí, kdyby měla získat třeba dům, na který poskytla hypotéku.
Přesun bohatství se děje jinak, přes investice - do různých aktiv a různě úročených aktiv , včetně dluhů, včetně té ochoty vpravdě to nemajetných makat někomu na jím získávaný úrok.
Samozřejmě že i banky mají svá investiční portfolia, jako jednu z bilančních položek. Jejich majetkem je pak vpravdě ta bilanční suma strany aktiv.
Skupováním dluhů centrálními bankami se de facto i de iure " pouze" transformují různé položky bilančních sum a převádějí se v rámci bankovních sektorů nebo státních či firemních rozpočtů, hlavně z dlouhodobých aktiv na méně časově omezené prostředky směny, včetně likvidity. Ano, zdá se jakoby banka pouze pumpovala peníze do příslušné ekonomiky, ale to nemusí být až tak pravda (např. dluhem kryté peníze, poskytnuté vládě, mohou skončit v ekonomice cizí země - viz např. nákup předražených vrtulníků) , navíc ten úrok transformovaného dluhu tu zůstává (pakliže se ovšem " nerestrukturalizuje", většinou když by agregát bankrotů ohrozil samotný systém, jeho běh, jeho tok).

Vyděláváním peněz (tvorbou aktiv) se ale v kapitalismu samozřejmě mají na mysli i různé operace na finančních trzích. Včetně aktiv získávaných ze zhroucení aktiv (např. hedge fondy a short obchody), ať již faktické, či uměle vyvolané, ba stačí i spekulativní.
Prostě 5 % z milionu je 50 000, stejné procento ze 100 miliard je 5 000 000 000, tím je ve stručnosti řečeno zhruba vše. Zbytek jsou jen komentáře a technikálie.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Ve Fondu pojištění vkladů bylo loni cca 35. 5 mlrd. korun českých. Je tomu tedy zhruba tak, že váš byteček , vaše klícka, když by měl hodnotu cca 1 000 000 korun, tak pojišťovna by měla pouze cca 30 000 , na to, aby uspokojila vaše požadavky v případě , kdyby byt např. vybuchl a shořel. Což je ale dosti nepravěpodobné, navíc je majitelů bytů a pojistek moc a moc. Tedy jenom na přiblížení.
Jak by se "řešil" (v článku se ovšem nedočtete nic o tom, co by se stalo s hodnotou peněz) případný dílčí čí celkový kolaps systému soutěže o fiat měnu zatíženou úrokem, kdyby k němu došlo POUZE u nás, co se týče vkladů, nastiňuje tento článek (coby první krok by prostě sáhli na vaše daně, prostřednictvím fuhrerujícícho, plus zadlužení se):
https://www.penize.cz/bezne-ucty/420507-pojisteni-vkladu-kde-se-berou-p…

Co by se pak dělo s dluhy, to není těžké uhádnout.
Dlužnící jsou císaři, královnami i místodržícími, jakožto i případnými katy....tohoto systému. Vkladatele (spořivce) mají takřka za nesvéprávný dobytek.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

In reply to by D. Dvořák (neověřeno)

Trvalý odkaz

kovidem jsem tu psal.
Samozřejmě pouze v diskuzích, nikoli formou článku.
Ano, souhlasím. Kdyby soudruzi nevynalezli kovid v podobě netopýří rýmy, museli by pěkným fofrem vymyslet něco jiného.

A dáme si doplněk.
Oni něco nového vymysleli. Elektromobilitu.
Jenže lopaty - ty svině - je nechtějí kupovat. Zmůžou se maximálně na "dětskou koloběžku" (což je mrdka se sebevražednými jízdními vlastnostmi) a šlapací kolo "do terénu".
Včera jsem si to prohlížel zblízka. Bylo mi na blití jak z cenovky, tak i z těch vychytávek Ládi Hrušky, kterými tyto peklostroje vybavují.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

https://www.jarabak.cz/hecht-cocis-zero-black-e-skutr?gclid=EAIaIQobChM…
U některých (ne u tohoto) ani nemusí být řidičák a SPZ.
Cca 35 000 se mi nezdá předražené, Jawa Mustang stál 3 950 , což je krát 8 (dle zhruba inflačního znehodnocení nominálu koruny za 30 let budování rozvinuté kapitalistické společnosti oligarchického typu) cca 32 000.
Elektrovuzek se střechou a čtyřmi koly radši zatím ne, doporučuji hybrid (ovšem zda aspoň to uzná do budoucna nap.ř Jourová, to bude záležet na rozmarech děvek či matron investorů, tedy nic není jisté)

Elkoloběžka je supr pro ty, kteří potřebují se nechat dovézt k zastávce např. autobusu.... a v jízdě pokračovat v něm. Co je zatím velkým nedostatkem, je neexistence příslušných parkovišť, nějak hlídaných, zabezpečených. No a zima, s tím by se také mělo něco udělat. :-D))
---------------
Ještě tak před 20 lety, kdyby mi někdo řekl, že si dospělí lidé přivodí úraz při jízdě na koloběžce,,,tak bych se takovému vysmál. Já se styděl už někdy kolem sedmého mého roku jezdit na koloběžce, musel jsme si vyžadonit kolo.
Časy se mění, jednou možná budou dospělí lidé běžně havarovat při jízdě v dětském kočárku, duševno mnohých tomu celkem odpovídá....

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

jedině solární el-sáně

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)