Kde jsou ty čipy?

Autor
Štítky

Zajisté jste v poslední době zaznamenali (možná i na vlastní kůži) informace o nedostatku čipů. Takhle jednoduše - na trhu je nedostatek čipů, ceny jdou nahoru, některé čipy se vůbec nedají sehnat a díky tomu Škodovka omezuje výrobu aut a i ty vyrobené skladuje na letišti v Hradci Králové. Zdražují grafické karty a počítače všeobecně, je nedostatek téměř všech smart hračiček a samozřejmě jde cena hodně nahoru. 

To se můžeme dočíst všude - v našem kapitalismu a volném trhu svobodné soutěže řízeném nadnárodními globálními korporacemi, co nemusejí platit daně, v tom tržní systému, kterému bylo u nás v devadesátkách dáno do vínku, že nepotřebuje plánování a řídí se jen železným zákonem nabídky a poptávky a díky konkurenci nejlépe vyřeší cenu i množství zboží na trhu, tak tento systém nám teď generuje desítky tisíc nedodělaných aut na skladě. 

A je naprosté minimum článků, které se snaží tento nedostatek čipů nějak vysvětlit. Můj oblíbený bloger Marian Kechlibar na toto téma píše, že jde o výkyv způsobený covidem. Automobilky snížily objednávky a udělaly to velmi arogantně, jak je jejich zvykem a tak výrobci přešli na výrobu pro jiné zákazníky a když pak automobilky znovu rozjely výrobu, nedomohly se už dodávek. Zaregistroval jsem pak několik podobných článků, které situaci více konkretizovaly - že výrobci čipů přešli na novou technologii a než se automobilky vzpamatovaly, už se ty typy, co potřebovaly, nevyráběly a tak teď řeší, jak to nějak zkompilovat s novou technologií. 

To ovšem nevysvětluje, proč se zdražují kupříkladu grafické karty i počítače všeobecně. A také to nevysvětluje, jak mohly zaspat dobu takové firmy jako je Volkswagen, které jsou přímo založeny na schopnosti organizovat výrobu i dodávky s přesností hodinového stroje. Jako by se najednou všichni hromadně rozhodli chovat jako idioti... 

Přidejte si k tomu naprostý nedostatek prakticky všeho. Teď ve žních jsem poslouchal celou řadu příběhů podobných jako vejce vejci...

Porouchal se kombajn. To se stává. Ta mašina celý rok nejede, nikdo žádnou pořádnou kontrolu s rozborkou nedělá a tak je poměrně časté, že se něco malého porouchá. Většinou něco na hydraulice, nějaké ty řemeny, variátory a podobně. Ať se porouchalo něco od ventilů, čipů, elektriky nebo blbého kousku gumy, na opravu se čekalo dny i týdny. I když jsme už naplnili silo, někteří menší zemědělci ještě ani nevyjeli... kombajn nefunguje a ani tak nóbl firma jako Claas, která má na znojemsku hi-tech středisko s partou dobře placených i motivovaných borců, nedokázalo nic. Normálně se oprava dělá hned, nekouká se na hodiny, nekouká se na směny, na den ani noc. Všichni to vědí. Ve žních se opravuje co to dá. Ale to co loni opravili během dvanácti hodin letos trvá osm dní. Díly nejsou. Žádné. 

To samé platí pro železo, stavební materiály... všechno. A do toho jdou nahoru ceny nemovitostí, žrádla a vůbec všeho. I moje oblíbené lego zdražilo. 

Sakra nesledujeme teď právě něco víc než jen lokální výkyv trhu, který způsobil covid? to jsme třicet let budovali ten nejskvělejší kapitalismus, abychom v něm čekali na auto osm měsíců? Abychom šli do obchodu a tam se dozvěděli, že máme přijít za měsíc a pak poslouchali lokálního manažera, jak telefonuje kamarádovi, že má jednu paletu materiálu a že mu jí podrží? Najednou zase existují podpultové počítače, grafické karty i mobilní telefony. Všechno, co jsou hi-tech obory v globalizovaných rukách, to má zpoždění, zdražuje to a nebo to není.

Kupodivu to neplatí třeba o zemědělských komoditách, protože ty se pohybují v běžné cenové škále. Ano jsou dražší než loni, ale před pár lety byly ceny  ještě vyšší. Drahé to máme jen tehdy, když to kupujeme od těch nadnárodních Kauflandů a podobně. Český zemědělec vám s radostí prodá brambory za deset korun kilo a český chovatel vepřového se vám pokloní až k zemi, pokud budete ochotní zaplatit za živé prase 35 Kč za kilo. Zdvojnásobte to, protože tolik stojí udělat z čuníka maso zatavené v polystyrenové vaničce a pak se podívejte v obchodě, kolik stojí kilo plecka. A to je milé děti ta částka, kterou dáváte Kauflandům a čím poháníte tu globalizaci. 

Jako by všechno, co se úplně nedá odstěhovat do Číny nebo daňových rájů, drželo ceny celkem normálně a všechno co už dávno sedí tam někde v Asii nebo na Kypru, to se úplně vymyká z kloubů. 

Nebo už ti globální manažeři dosáhli stádia, že se jim nedá nic říct? Už se dopracovali do takové kombinace bohorovnosti a arogance, že nemají žádnou představu ani o oboru, který sami řídí? Jedou ke dnu, ale ještě to nevědí? 

Nebo jsme svědky toho, jak se z čipů stala komodita, protože jsme se na nich stali stejně závislí jako na ropě? A teď se někde na Taiwanu formuje nový kartel OPEC, který snižuje výrobu, aby povzbudil poptávku po čipech? Nebo se prostě všechno už vážně rozpadá, nic nefunguje, jen nám to ještě nechtějí říct, protože se bojí, že vyjdeme do ulic a všechny pověsíme na lampy? Snaží se ještě Babiš vůbec vyhrát volby a nebo už jen udržuje iluzi, balí si kufry a doufá, že tomu, co nedokáže zadržet, uteče? 

Nebo covid opravdu pozabíjel ve všech zemích tolik nezbytných důchodců se znalostmi, že se uvolnilo hodně míst pro mladé krásné a chytré a ti teď ruinují i poslední zbytky funkčnosti? 

Nebo nám to dělají schválně a myslí si, že zdražení je nejlepší cesta k uklidnění davů a nastolení harmonie, kázně a pořádku? 

Jsme svědky toho, jak se globální ekonomický stroj po letech zvyšování efektivity definitivně dostal na hranu parametrů, lékem má být další přiložení pod kotel a teď už slyšíme podezřelé zvuky z nitra mašiny a můžeme pomalu začít odpočítávat, kdy to bouchne? Můžeme za rohem čekat na ten den, kdy přijdeme k bankomatu a on nám nic nedá? 

Co se to děje? Všichni máme práci, všichni za ní dostáváme plat, máme takřka plnou zaměstnanost, ale poslední místo kde nejsou fronty je toaleťák a vodňanské kuře... Všechno ostatní není a místo aby se to dohánělo, týden od týdne se to zhoršuje. Kdy se z můstku ozve klidný hlas kapitána, který nám oznámí, že jdeme ke dnu a zachraň se kdo můžeš? 

Sledujeme začátek něčeho většího, nebo jde jen o dočasný výkyv, který bude trhem brzy vyřešen? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (115 hlasů)

Komentáře

Nejde o žádné FET tranzistory. Jde o to, že operační zesilovač, stabilizátor napětí, nebo i složitější TTL/CMOS/XXX obvody vám vyrobí na každém rohu. Ale jak začíná jít o výkonnější mikrořadiče, FPGA, a další - už se nám to krátí. Nemluvě o tom, že řada složitějších čipů je navržena pro výrobu v jediné továrně. Protože každá modernější výrobna čipů má trochu jiný proces, a návrh je tomu potřeba přizpůsobit.

Chemikálie a postřiky jsou plně dané svým chemických složením. Modernější čipy už je třeba navrhovat pro konkrétního výrobce a továrnu. Neb tam hrají roli různé kvantové efekty, parazitní jevy, nutnost řešit detaily závislé na té které výrobě. U těch čipů už se nic uvnitř nechová jako drát a součástky, ale spíše jako chumáč rozložených elektrických, magnetických a jiných polí.

Když se podíváte na vnitřní schéma složitějších integrovaných obvodů, tak je to jen velmi velmi přibližné schéma. Jak by to asi mohlo vypadat - ten chumáč kvantových, elektrických a různě rozložených polí - kdybychom se to pokusili sestavit z běžných součástek. Často jsou na čipu vytvořeny různé parazitní efekty a využity k funkci.

Tudíž není čip jako čip. Ne náhodou se to zadrhlo na mikrořadičích.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Popsal jste to na plný kurník slepic. Naprosto přesně vystiženo, kde tkví problém s čipy. Jen bych dodal, že u TSMC všechny předběhl Apple, který si koupil nemalou část kapacit, takže ostatní utřeli nos a maj smůlu. Bosch to řeší budováním zbrusu nové fabriky v Drážďanech na výrobu technologicky jednodušších čipů a jiných součástek pro svou produkci. No a někdo jen stojí, čumí a hrozně se diví...

Průměrný počet slepic: 3.6 (10 hlasů)

....výrazně nenavyšuje, jen zdražuje. Takže bere jen to, co bral i předtím, kusově. Teď - jak píšete (neověřoval jsem takové akvizice jabka) , ze svého.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Apple zabral hlavně většinu 5nm technologie a i něco z 3nm. TSMC vyrábí různými technologiemi, ale každá má jen omezenou kapacitu. Tím do značné míry zablokoval konkurenci zdroje, protože ta si může objednat už jen ne-tak-cool kapacitu. Ale tohle vliv na automotive až takový nemá, tam neprobíhá až takový boj o nanometry. Tam se plánovači fabrik proplánovali do krize během covidu a nedaří se to účinně zalepit.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Děkuji za kurník slepic, kromě Bosche už v Drážďanech vyrábí polovodiče Infineon. Sasko je vlastně takové německé Silicon Valey.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

...dodavatele, i klávesnicí analytiků apod :
https://www.cnbc.com/2021/06/01/chip-foundries-see-record-revenues-amid…
https://www.bloombergquint.com/business/tsmc-quarterly-sales-rise-17-af…
https://wccftech.com/tsmc-posts-record-2019-on-bigger-demand-for-chips/
Takže možná jen automobilky chtějí zvednout ceny, připravit se na možný kolaps v odbytu elektroautomobilů.
------------------------
Tak je teda bezpečnostním rizikem Rusko, které dodává po generace spolehlivě....anebo Tchajwan ? Co by asi odpověděl Vystrčil, přítel Tachjwanců ? Věřme , že si aspoň čistí zuby mechanicky, sem a tam a směrem od ďásní...a sex aplikuje bez pumpiček.
Chovej se zpátečnicky - posílíš světový chipový mír !
A že na otázku, kolik chips si přivezl z Tchajwanu by neodpověděl že dva sáčky, jeden s příchutí slaniny a druhý s příchutí :-D mořských řas....

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

ve vakcínách ?? :)) :)) :))

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Ve zvýšeném množství elektronických zařízení, které prodává jiný než automobilový průmysl. Kvůli covidu vzrostla rapidně poptávka po počítačích, wifi routerech, herních konzolích, grafických kartách, hard i ssd discích, atd.

Dovolil bych si připomenout, že velký bordel, nedostatek všeho a vykupování mnoha komponent na trhu dělá hovadina zvaná kryptoměny alias bitcoin a další. Tato kravina bez užitku pálí spousty energie (kde jsou ekoteroristé?), odsává z trhu mnoho součástek, komponent. Třeba způsobí kritický nedostatek grafických karet, apod. Některé státy už postavily zařízení na těžení kryptoměn mimo zákon, a mělo by se tak udělat celosvětově.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Nebylo by elegantnějším takovéto zařízení (jeho provoz) zdanit spotřební daní ? Každý takto spotřebovaný kW např. 85 % - ní sazbou daně ?
Vedlejším efektem by ale zřejmě bylo zvýšení vzácnosti bitcoin, a tady i raketový nárůst moci vyděračů či různých jiných gangů.
Všecko dobré je k něčemu zlé.
(i růst složitosti)

"..."Samozřejmě, že nenávidím úspěch bitcoinu," uvedl sedmadevadesátiletý Munger. "Nevítám měnu, která je tak užitečná pro únosce, vyděrače a další. Nelíbí se mi ani, jak se přesouvají miliardy dolarů do rukou někoho, kdo vymyslel nový finanční produkt z ničeho," dodal. ..."

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Drtivá většina těžení bitcoinů jede na kradené elektřině. Tak, jak se odhalují vietnamské velkopěstírny marihuany pomocí enormně spotřebované elektřiny, totéž se děje po celém světě. Policejní orgány odhalují velkotěžírny bitcoinů zakopaných kdesi nenápadně s přivedenou kradenou elektřinou.

Bez kradené elektřiny nebo extrémně levné elektřiny se těžení bitcoinu dnes nevyplatí. Je silně prodělečné.

To ví i český poslanec za Piráty Tomáš Vymazal. (https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-tomas-vymazal-tezba-kryptomen…)

Zatím bez slepic

priligy tablets <a href=https://apriligyn.com/>how to take priligy</a> Viagra Posologie Vidal

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

souhlasil úplně ve všem, nicméně rozborka vašeho obsáhlého diskuzního příspěvku by stejně žádné mimořádné zjištění nepřinesla. Jen bych hledal onen pověstný mušinec na sloním hovně.
Snad jen maličký doplněk - většina "postižených" se zuřivě brání tomu, v čem kdysi Čechoslováci doslova vynikali. To jest improvizaci při řešení nějakého - lhostejno jakého - problému.
Sleduji to jak v občanském životě, tak zejména v práci.
A je mi z toho smutno...

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Schopnost improvizace se ztrácí úměrně s rozvojem humanitních oborů, genderových a religiozních témat. A ještě k tomu s rozšiřováním písmenek s paragrafy, což ponechává improvizacím čím dále menší prostor. Proč složitě improvizovat, když to stačí okecat a vyhledat na Googlu nebo you tubu? Pak, až vypnou Google nebo you tube, budou v řiti jak Baťa se cvičkami.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Youtuber v USA Šopor měl jednou povídání s emigrantem z 68. Tehdy to byl mladej kluk a nějak se nezalekl vstupu do americké armády uprostřet války ve Vietnamu. Jelikož US Army nebyla jen ve Vietnamu, skončil nakonec v posádce v Německu, vlastně jen kousek od českých hranic.

Píšu to proto, že tam zmiňoval, jak uměl improvizovat = opravit kde co, kdežto jeho američtí kolegové to neuměli.

Tím chci říci, že to asi nebude jen googlem a youtube a genderstudiem.

Průměrný počet slepic: 4.7 (6 hlasů)

Ono je to mimo jiné také nedostupností a drahotou součástek a materiálu, když chcete něco dělat.

Před rokem 1989 jste si cokoli koupil nebo zaimprovizoval náhradu. Kutit, dělat chemické pokusy, učit se elektroniku - bylo extrémně přístupné masám. Navíc podporované.

Dnes už je to poněkud těžší.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Odporujete si.
Na jednu stranu mi za drobný poplatek nabízíte kanibalizaci busů a na druhou stranu sám potvrzujete, jak se likviduje konkurence certifikacemi.
A stejně tak se výrobci a opraváři úspěšně brání "kanibalizaci" certifikacemi a nemožností na nových typech busů opravit cokoli v garáži nebo dokonce na trase. Sám to dobře znáte z náklaďáků. Ve finále to vypadá ve vozových parcích společností pro hromadnou přepravu osob tak, že v garážích jsou oprašováni dvou- až třímilionoví dinosauři (v km), na něž nesmí ani větýrek fouknout či pták nakadit. Bo to je doslova diamantová záloha, bez níž by byl dopravce v prdeli. No, a po linkách drandí novější busy, které se s velkou pravděpodobností nedožijí ani prvního milionu. Když se novej podělá, nastoupí hýčkaná plečka, bo ten novej bude chybět třeba měsíc, panč na každou matičku musí bejt certifikát a kroutit s ní smí taky jen oštemplovanej mechanik.

Takže postižené přepravní společnosti se ani omylem nebrání improvizacím. "Jen" si nemohou dovolit riskovat, že pak nedostanou štampilku na nějakou vosumapadesátou podružnost, bez níž je ale příslušný inspektor nepustí na silnici.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Kanibalizace vůbec není o tom, že se montují necertifikované díly a používají neautorizované postupy.
Využitím klasické středoevropské invence myslím například obechcání hlavní řídící jednotky, která si vynucuje počítačové přenastavení brzd po výměně brzdového obložení.
Anebo obechcání elektronického spínače vrtule za chladičem.
Anebo obechcání plánovitého nedobíjení akumulátorů ve vozidle.
Anebo obechcání seřízení spojkové lamely přes komp s firemním softem, který se každý měsíc aktualizuje, a když ne, tak se vám automaticky vymaže.
Anebo obechcání palubního kompu při výměně čtyřcestného ventilu, který má svůj procesor a je nutné ta dvě hovna spárovat.
Anebo likvidaci spešl hovna, zvaného samostatné nabíjení akumulátorů (dvě 12 V baterky se nabíjejí každá zvlášť jiným proudem, přestože jsou zapojené v sérii, protože palubní napětí je 24 V).
To jsou prostě storky, u kterých nechápete, jak je mohl dotyčný 3,14-čus vymyslet.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

K

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

In reply to by scallop (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale Vy scallope rameno nemáte. Takže jej máte implantovaný v noze?

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

máte špuntíka? Svěřte se.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Nemám v sobě vakcínu Sputnik V. Co s vakcínou bez certifikace?

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy nechcete nejlepší vakcínu v galaxii, která nemá žádné vedlejší účinky jako třeba krevní sraženiny? Vám jde o bumážku?

Holt je to jako dycky: západ fuj, Putin úžasnej ... ale Vy sám si necháte raději píchnout západní rychlokvašku :-)

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Právě mi moje Tlapka oznámila, že na internetu našla určitě pravdivou informaci, že očkování proti kovidu zvětšuje ženským kozy o půl čísla a chlapům penisy o 3 cm.
A to je zatím očkování zadarmo!

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

To je pravda pravdoucí... počítač mi teď nabízí v jednom kuse reklamu na prádlo, jak si moje žena kupovala nové podprsenky. A všechny větší...  

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

....pod jejích tíhou udusila.
Není však zatím znám případ, že by někdo s uměle zvětšeným o něj zakopl a zabil se.

Lidi by vzali očkovací budky útokem jedině kdyby jim po očkování narostla jejich bankovní konta, nebo aspoň se snížil dluh na hypotéce. Určitě by někteří přišli i vícekrát - než jen jednou, dvakrát, třikrát nebo osmnáctkrát. I za mlhy, sněžení nebo hustého deště.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Ale hned zítra to napravím.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

očkování půl čísla? Už, aby zavedli třetí dávku :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by MANDALADAN (neověřeno)

Trvalý odkaz

si hold koupím bermudy pod kolena...:-)

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Janže,co jim bude to zvětšení platné v rakvi.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera v poště se mi objevil mail: Bank of China Payment Invoice a začínal Dear Sir...Samozřejmě jsem ho neotvíral a dal ihned pokyn Smazat.Kuriozní na tom bylo,že se mi ten smazaný mail následně neobjevil v koši.Prostě jak se objevil,tak také zmizel.Víte někdo něco více o této,zcela jistě bohulibé,"AKCI"??

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Jde o to, že se boháčům z Bank of China etc. pohnulo svědomí a rozesílají nyní náhodně vybraným lidem dolarové částky v řádech několika set tisíc. Podmínkou je, že si dotyčná cílová osoba otevře oslovovací mail, ten začíná slovy " Dear Sir.....". Jinak mail navždy zmizí a putuje k náhradníkovi, taktéž náhodně vybranému.

Průměrný počet slepic: 4 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

nevím jak kde, ale u nás se rodinné baráky nadstavují, renovují, prostě soukromý stavební bům. Když tak koukám, jak po staru, 1 děda a dva kluci balancují a sestavují a makají jak šroubci, klasicky . A šli na to s fištronem. původní střechu nechali, postavili obvodové zdi, na to krov a konstrukci střechy, pak nějaké těsnění- Tipuju, že až tohle všechno udělají, teprve začnou rozebírat tu původní střechu a tašky prostě jen dávat o patro vejš. Nic se nerozbije- menší náklady. Napřed jsem nechápala , pak mi to došlo. Pršet mohlo, do baráku ani kapka no a až to dodělají.... docela jsem zvědavá, jestli to bude tak opravdu.....
njn, naši lidi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

málo tantalu

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Na rozdíl od nás, v Německu výskyt nově nakažených kovidem stále roste.

Nesystémové zásahy vlád do ekonomik v boji s kovidem zavinily obrovské rozkolísání ekonomik. V důsledku tržních nerovnováh a předchozího masivního nalévání peněz firmám i lidem, v Německu vyskočila červencová inflace meziročně o + 3,8%, což je naprosto nebývalá hodnota. Všechno zdražuje.
Německé HDP přitom stagnuje, mezičtvrtletně za I. čtvrtletí -2,1 %, za II. čtvrtletí +1,5 %.
Chvíli bude trvat, než se kyvadlo vyjadřující trend v hospodářství ustálí na nepochybně konjunkturní pozici.

Pokud jde o chipy pro automobilový průmysl, otevřela firma Bosch letos začátkem června zcela novou továrnu na chipy v Drážďanech. K tomu uvedl Handelsblatt:

Nová továrna firmy Bosch v Drážďanech, která byla otevřena toto pondělí, dodá první čipy pro elektrická zařízení již v červenci. „Zrychlujeme a zahajujeme výrobu o šest měsíců dříve, než bylo plánováno,“ řekl šéf společnosti Bosch Volkmar Denner.
Vlastní zahájení masové výroby automobilových čipů bude následovat v září - tedy ještě o tři měsíce dříve, než se původně plánovalo. S miliardou eur je závod největší jednotlivou investicí v historii společnosti.
Předčasný start potěšil zejména Angelu Merkelovou, která byla on-line spojena s vernisáží. "V Německu to tak vždy není. Proto projekt Bosch vyniká,“ řekla kancléřka v pondělí. „Příklad společnosti Bosch ukazuje že ovládáme špičkové technologie, můžeme inovovat, a tak se můžeme dívat do budoucnosti s důvěrou.“
Merkelová ale také naléhala na větší ambice: „Naši konkurenti nespí. Německo není v oblasti čipové technologie na pole position, ale musí dohánět a myslet ve velkém. Pokud bychom pekli jen malé housky (Brötchen), nemohli bychom jako technologická země do budoucna stanovovat žádné standardy,“ řekla kancléřka.

Jenže od zadání nového čipu zákazníkem továrně k vývoji a výrobě trvá kolem 2 let, než začnou z fabriky padat masově vyráběné součástky. Takže Bosh rychle německým automobilkám trn z paty nevytrhne.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

museli v Drážďanech dělat jenom svoje nové čipy.
Proč by nemohli dělat čipy, které scházejí, tudíž jsou vyzkoušené a jsou vhodné do současně montovaných bazmeků?

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Protože jste uvěřil Gerdovi, že je čip jako čip. A že je snadné převést výrobu z jedné továrny do druhé. A ono není.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

fabrice nemohli dělat čipy tím způsobem, že okopírují bez vývoje to, co už je vyzkoušeno.
Anebo kdyby namísto výroby čipových hoven nezačali vyrábět sestavy, které se bez těchto hoven obejdou.
První okna v elektrice taky neměla řídící jednotky a nebyl s nimi problém. Totéž kterákoli "nezbytná" hovadina v novém autě.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

A já se zase snažím sdělit, že továrny na výroby čipů se od sebe liší. A nejde vzít modernější čip vyvinutý pro továrnu A, a vyrábět je v továrně B.

Jak už jsem psal, vývoj v elektronice šel raketový tempem. To znamená také to, že novější továrny na výrobu čipů byla většinou výrazně vylepšená a jiná proti starším.

Snažil jsem se mnoha příspěvky vysvětlit, kde je problém. A pak to rozštípl Gerd, který bez toho, aby o tom něco vůbec věděl napsal, že je čip jako čip. To nemůžu přebít pravdou a reálným popisem situace tyto mýty.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

k té jedné šestině, tudíž mají starší a střední generace nesrovnatelně vyšší vzdělání, a taky jsou si vědomi toho co dokázali.. v podstatě jako u nás. Akorát měli tak trochu kliku, že jim to tam nikdo nevytuneloval. Sice pokud vím nejelo se už na tak plný pecky jako za NDR, ale šikovnosti a hrdost ne to co dokázali zůstala. A proč by něco/cokoliv dělali pro nadnárodní monopoly, když to můžou dělat pro sebe.
Tedy nevím jak to je včil, naposledy jsem tam byla zač. 90tek, a hodně moc lidem vadila ta nadřazenost BDRáků.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

https://www.kurzy.cz/zpravy/587646-zamlcovany-problem-cipu/
https://www.kurzy.cz/zpravy/599687-jak-chybejici-cipy-poziraji-automobi…
https://www.kurzy.cz/tema/6780390.html
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4740329/globalni-dodavky-cipu-pro-a…

Dle mé maličkosti jsou pak čipy i ve fotovoltaických systémech, tedy situaci komplikuje i dotační politika vlád.

Já bych navrhoval dvě věci.
1. Skřet by znovu měl navštívit Tchajwan.
2. Měl by pak v plénu požadovat odsouhlašení rezoluce o bezpečnostním riziku čínských výrob a požadovat pouze ty čipy, které pocházejí jen a pouze a výhradně od spojenců.

No a pak rozdat všem běžná šlapací kola, nebo koloběžky, popř. dětské kočárky. Bez toho by to nemělo smysl.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Když ty čipy valí do té vakcíny, pak zákonitě chybí v autech. Jasné, jak facka. Skoro se divím, že s tím ješt nepřišla Csáková :-). Včera monstrózní zážitek z ostravské ZOO (jinak krásné a dobře spravované). Apologeti envirofašismu přišli zase s úžasnou věcí. Zrušili plastové kelímky na jedno použití...BO!!! Místo toho zavedli plastové kelímky s potiskem vratné za zálohu (cenu jsem nezjišťoval...20kč...50kč ?)....BO!!! Můžete si ho odnést domů, nebo vrátit. Nevezmou vám ho poškozený, znečištěný, nebo poškrábaný....BO!!! Budoucnost vidím zářivě ZELENOU...BO!!!

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

bratru za pětatřicet očí, říkal pan Gogel

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

In reply to by MANDALADAN (neověřeno)

Trvalý odkaz

není důvod aby jste ho poničil a můžete ho v klidu vrátit.
Věci na jedno použití ničí životní prostředí (čest výjimkám).
Do obchodu si taky beru svou tašku a tím pádem si neberu další a další igelitové sáčky.

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)