Práce je všechno

Autor
Štítky

Na zemi existuje hodně míst, kde se lidi mají opravdu blbě. Hladomory, tropické nemoci, dětské armády pošahaných diktátorů, zemětřesení, tajfuny, hurikány, povodně, poušť, velmocenské zájmy, rabování přírody. Jsou dokonce nesmírně bohaté země, kde se lidi mají blbě. Kupříkladu taková Venezuela nebo Saúdská arábie. Sedí na takřka nekonečných zásobách ropy, ale většině lidí to k ničemu není. 

Na druhou stranu, jsou země nesmírně chudé na jakékoliv přírodní bohatství a lidi se tam ve většině mají celkem dobře. Takový Nový Zéland rozhodně není rájem těžařů, hlavní artikl je ovčí vlna, ale přesto tam skoro u každého baráku stojí auto. Nebo třeba takové Japonsko. Tato země ničím neoplývá a ještě se třese, řekl praotec Japonec na Fudžiamě a přesto je to země velmi vysoké životní úrovně. 

Můžeme dlouze diskutovat o tom, jak bylil jedni vykořisťovaní a druzí měli štěstí. Jedni mají ropu a druzí ne. Jedni jsou stranou zájmu velmocí a druzí nejsou. Dovolte mi, abych Vidlácky upozornil na jeden zajímavý fakt.. 

Jmenujte mi jednu jedinou zemi na světě, kde jsou lidé mimořádně pracovití a kde by se zároveň měli vysloveně blbě. Je někde na světě místo, kde lidi ráno vstanou z brlohů, jdou do práce, makají šestnáct hodin denně a jejich děti přitom mají hlad a jsou tam opakované hladomory? Jistě taková Indie je hodně chudá země. Bangladéž také. Ale na hladomor to není. Nemluvě o tom, že i tyto země mají obrovské množství nefakčenků, kteří nikdy nedělali a dělat nebudou. 

Podívejte se na Zimbabwe nebo JAR. Dokud tam bílí makali jak šrouby, tak to byly země, které byly africkými lídry ať už v průmyslu nebo zemědělství. A stačilo, aby pošahanci ve vládě darovali farmy místním černochům, začala bída a nouze která se s původním stavem nedala vůbec srovnat. A nemusela tam padnout ani jedna jediná americká nebo ruská raketa. 

Evropu jsme si zvládli rozstřílet na prvočinitele. Dokázali jsme vyrobit miliony tun suti. Ale stačilo si plivnout do dlaní a v podmínkách ztráty milionů mužů na frontách se během pár let celá Evropa zvedla z prachu a popela a dneska má mrakodrapy, dálnice, města, pouliční osvětlení a další vymoženosti. Proč? Protože lidi odložili samopaly a vzali do rukou zednické lžíce. 

Je nějaká země plná zbraní? Má tam každý dospělý chlap samopal? Zřejmě tam bude pěkná bída. Proč? Protože když má někdo samopal, tak už přece nemusí pracovat.  Může si nakrást. Nic nepostaví, jen ještě hodně cizí práce zničí. Trvá to takhle dlouho? Tak je tam bída. Je úplně jedno, jde-li o Afghanistán nebo Lybii. Jakmile se začne střílet, je to v háji. Je úplně jedno, kdo má pravdu a jak moc svaté je to, za co lidi bojují.  Prostě se nechodí do práce a tak je bída. 

My na Západě jsme i ve chvílích největšího válčení vždycky mysleli i na tu výrobu a práci. To je to, co nás dostalo tam, kde jsme. Že lidi šli a makali.  Leckdo se cítil nedoceněný, leckdo byl dokonce vykořisťován, ale dohromady to vždycky znamenalo nadhodnotu, pokrok a relativně slušný život. 

Přijely ruské tanky? Jo, přijely. Ale místo dvaceti let válčení se dvacet let pracovalo a pak tanky odjely a to všechno tady zůstalo. Bylo toho tolik, že se to dodnes všechno nerozkradlo. 

Jo, takový Mexičan či Ind také chodí do práce, ale že by ta jejich pracovní morálka umožňovala nějaké kvalitní plánování výroby, to tedy ne. 

Ostatně to vidíme všude kolem. Lidi nejsou pracovití, ti mladí chtějí dělat youtubery a normální práce jim nevoní. Dnešní nabídky pracovního místa už najednou nechtějí nic. Ani jazyk, ani maturitu, už jim stačí kladný vztah k práci. Nedávals pozor na škole? V učňáku ses nic nenaučil? Maturitu jsi udělal na čtyřky a nic si nepamatuješ? Nevadí, my tě zaškolíme, znovu vyučíme, stačí nám, když každé ráno přijdeš včas do práce. Dokonce ti za to dáme slušnou mzdu.

Nefachčenků nám přibývá. A ti se nemají dobře. Mají se hůř než ti stejně blbí, ale pracovití. youtuber, který se tím uživí, těch je jen pár. 

Nejde o ideje, nejde o věčné pravdy. Vyhrává obyčejná pracovitost.  Nejprve se musí dlouho makat i přes vykořisťování a nedocenění až pak je možné vymýšlet nějakou demokracii. Představte si, že by nějaká dnešní LGBT aktivistka přišla těsně po druhé světové mezi bývalé nacistické vězně a začala jim vysvětlovat, že je zapotřebí bojovat za třetí pohlaví...  To by bylo rodeo. 

Ostatně i ti Izraelci mohou mít ty zbraně a skvělou rmádu jen díky tomu, že tam všichni makají a ještě jsou chytří. Ti v Gaze sice bojují za svatou věc zničení Ízraele, ale mají jen obstarožní samopaly a bídu. A i kdyby vyhráli, nebudou se mít o nic líp, protože aby se dobře měli, je zapotřebí odhodit ty raketomety a začít tlačit vozíky se sutí a míchat to s cementem. A nejen nějací otroci, ale všichni. 

Kdekoliv se maká, tam není bída. Je tam chudoba, prostota, obyčejnost, ale nebrečí tam děti hlady a neumírá se na banální nachlazení.  Kde se nemaká, tam je buď válka a nebo humanitární katastrofa. 

Je zbytečné vozit do Afriky jídlo a je zbytečné je vzdělávat, pokud tam všichni nepochopí, že budoucnost udělají jen vlastníma rukama. Pokud toho nejsou schopní, nepomůže jim ani ropa, ani diamanty ani kalašnikov. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

ani diamanty, ani kalašnikov.
Pomůže jim obyč gumový člunek a jeden závěsný motor z Čajny s vrtulkou na konci. A pár litříků benálu. V tu ránu si dojedou pro dávky k blbcům do Evropy.
Takže vůbec nechápu, proč by ti ubozí černoušci měli chodit do fachy a tam dokonce hákovat. Fuj.

Zatím bez slepic

can you buy prednisone over the counter in mexico <a href=" http://prednisoneizi.online/# ">prednisone generic</a> - prednisone 10mg for sale

Zatím bez slepic

what is the best ed pill <a href=" http://indiarxmgz.com/# ">indian pharmacies without an rx</a> - reasons for ed

Zatím bez slepic

ed meds <a href=" https://canadarxmgz.com/# ">best online pharmacies in canada</a> - injectable ed drugs

Zatím bez slepic

ivermectin tablets <a href=" https://ivermectincovi.com/# ">ivermectin 1 cream</a> - buy liquid ivermectin

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Včera dávali v osm večer na dvojce ruský dokument "Stalingrad". Bylo tam po lopatě vysvětleno, proč to tam Dojčeři profikli a proč jim tam nezafungovala taktika blitzkriegu.
Ustavení zastavovací jednotky (cca 600 mužů), která vracela zběhlé vojáky a důstojníky ze 62. armády zpět na frontu v trestných komandech, případně je stavěla před polní soudy, případně je na místě střílela.
Změna taktiky boje RA rozčleněním jednotek do malých útočných skupin podporovaných druhosledovými družstvy vybavenými jinými zbraněmi. (plamenomety, minomety, apod.)
Vytvoření a nasazení jedné divize odstřelovačů.
Změna výzbroje vojáků RA (menší množství střeliva, více ručních granátů, útočný nůž, nabroušená polní lopatka)
Ze strany Wehrmachtu nemožnost použít obrněnou techniku kvůli sutinám z vybombardovaných domů.
Nevhodná výzbroj vojáků Wehrmachtu pro boj zblízka - dlouhé opakovačky Mauser 98 oproti kratšímu a střelecky mnohem výkonnějšímu PPŠ.
Nepochopitelná nečinnost Pauluse, který odmítal návrhy svého štábu prolomit obklíčení směrem k Mansteinovu pomocnému tankovému útoku a seděl na zadku v rozbořeném městě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

labor omnia vincit

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák práce není všechno. Je to jenom třetina z triády: vzdělání - práce - boj. Ad absurdum. Vzdělanec bez práce je jako Diogenes v sudu. Filosofuje a žmoulá semínka. Pracan bez špetky vzdělání valí nesmyslně kámen do kopce jako Sysifos. Bojovník bez práce a bez vzdělání je jenom hlupák s holýma rukama.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Píšete, že "Kdekoliv se maká, tam není bída."
Hm a prý Japonsko. Jenže Japonsko sice maká, ale má státní dluh na úrovni dvouletého HDP. A za ten dluh mají tu vysokou životní úroveň. Jenomže pokud by se chtěli dluhu zbavit, nesměli by 2 roky mít armádu, policie, školství, zdravotnictví a další služby. Prostě 2 roky doba kamenná. To se nám to užívá, když nám lidi půjčují, říkal také jeden Haškův klasik.
A dtto se týká USA, vlastně celého Západu, kromě Germánie a možná za pár let i Bohémie.
A to nemluví o vypovídací hodnotě makroekonomických statistik.
Ty např. říkají, že jsme na tom co do produkce HDP na tom stejně jako Řecko + -. jenže v Řecku je 20% nezaměstnanost, u nás prý už makají i cikáni. A víte o nějakém světovém řeckém výrobku?
Takže to Vaše "Kdekoliv se maká, tam není bída." dávno neplatí. Viz našich 1 milionu občanů žijících pod hranicí příjmové chudoby, nebo 60% lidí žijících od výplaty k výplatě.

Zatím bez slepic

Nemuzu mluvit za Vidlaka, ale myslim, ze bidu mysli to, ze tam stavite domy s vlniteho plechu a igelitu jako v cerne africe, silnice jsou z prachu, pripadne, ze ve vasem predmesti Detroitu bouraj hasici opusteni neprodejny domy, aby se tam nestahovali fetaci zavisli na heraku. - V porovnani s nemeckejma upravenejma vesnickama a Mrakodrapama.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Jasně napsáno,jakákoliv práce vytvářející hodnoty je k užitku všech.
Parazitování na práci společnosti,by mělo být trestáno.
Dosahovat užitek zbraněmi,také tvrdě trestáno
Proto i migranti si nemůžou vymáhat pomoc,když nemají zájem pracovat,vykonávat užitečnou činnost.
Použil byl Čmoudův názor,černoši nemají na práci geny.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dosud takové slovo nepotřebovali. V Africe na polích pracovaly ženy a muži posedávali se samopaly před chýší. Ne všichni, ale až příliš velká část populace ano.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

není schopna skousnout, že soudruzi z Afriky se nenarodili na práci, nýbrž na reprezentaci. Tudíž, že když někam přijdou, rychle si lehnou, nebo aspoň sednou a prohlásí: "Tak mě tady máte a teď se o mě hezky starejte a opečovávejte mě."
Chlapi, přece nemůžete chtít, aby v tom hicu na Sahaře jeden hákoval, ne? To může vydržet leda tak ženská, a to ještě chvíli, ale ne člověk!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já to vidím tak, že dnes více než kdy jindy platí staré ,,dobré" cikánské pořekadlo, že ,,práce je poslední způsob , jak si vydělat peníze."

Zatím bez slepic

U nás se říká, že práce je poslední ZOUFALÝ způsob SLUŠNÉHO člověka, jak přijít k penězům.

Ještě dodatek - vzpomněl jsem si na válečný román "Hájili jsme hrad...", v němž prohlásil emerycký voják: "My jsme tady na pich a na boj."
Ta věta se mi strašně líbila už od té doby, co jsem to četl, někdy asi ve dvanácti letech.
A mám podezření, že byl černý.
Ten mluvčí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dneska bych raději se slepicema šetřil na jindy.
Ne že by ve Vidlákových slovech nebyla pravda.
Rozhodně často platí v dostatečně sociálně homogenních společnostech, které nejsou příliš striktně rozděleny na část pracující a část výsledky jejich práce užívající.

A dost záleží na tom, čemu všemu říkáme práce.
A zda nezaměňujeme práci za úsilí.
Usilovná práce mnohdy přináší i nedozírné škody.

Osobně jsem přesvědčený, že kdyby se podařilo přesvědčit minimálně deset procent pracovníků ve vybraných profesích, aby nadosmrti zůstali doma a pobírali plat v plné výši, přičemž my všichni bychom se jim na něj skládali, kvalita života všech obyvatel by ...stoupla.
****************
No a pokud si chcete přečíst něco skepticky optimistického, zkuste Šebestíka.
http://casopisargument.cz/2018/08/31/recke-slovo-skepsis-znamena-uvazov…

Zatím bez slepic

Díky za odkaz. Šebestík perfektní!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak píše Il Giornale, 40 uprchlíků z Diciotti, které převzala do péče katolická církev a byli umístěni do městečka Rocca di Papa, najednou zmizelo a jsou nedohledatelní a to jim František dal posílat i "gelato". Tohle už fakt přestává všechno. Bojím se, že to Salvini nevydrží, multikulti na něj podávají jednu žalobu za druhou. Taky je zajímavý, i když to nesouvisí s tématem, jak Rusové udeřili v Idlíbu, Májová se vytasila zas s novými důkazy s novičokem a požaduje svolání RB OSN. Že se ale demokratičtí vůdcové nedožadují vyšetřování atentátu na Zacharčenka!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

best viagra price <a href=" http://viagracnd.com/# ">viagra 150</a> - viagra en uk
https://viagracnd.online# best viagra pills
generic viagra 100 <a href=https://viagracnd.com/#>usa over the counter purchase of viagra ydkiwav</a> viagra commercial music

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cost of ivermectin <a href=" http://ivermectinon.com/# ">stromectol for sale</a> - stromectol liquid

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ivermectin pills human <a href=" http://ivermectinon.online# ">stromectol tablets</a> - buy ivermectin canada

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

cure ed <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">buy prescription drugs without doctor</a> - best natural ed treatment

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

help with ed <a href=" http://prescriptiondrugson.com/# ">prescription meds without the prescriptions</a> - viagra without a doctor prescription walmart

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

stromectol order <a href=" http://stromectolgnr.com/# ">ivermectin</a> - ivermectin oral solution

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

ivermectin price <a href=" https://stromectolgnr.com/# ">ivermectin coronavirus</a> - stromectol uk

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

aspirin and ed <a href=" https://pillgtr.com/# ">ed meds online without doctor prescription</a> - canadian pharmacy online

Zatím bez slepic