Kde jsou ty čipy?

Autor
Štítky

Zajisté jste v poslední době zaznamenali (možná i na vlastní kůži) informace o nedostatku čipů. Takhle jednoduše - na trhu je nedostatek čipů, ceny jdou nahoru, některé čipy se vůbec nedají sehnat a díky tomu Škodovka omezuje výrobu aut a i ty vyrobené skladuje na letišti v Hradci Králové. Zdražují grafické karty a počítače všeobecně, je nedostatek téměř všech smart hračiček a samozřejmě jde cena hodně nahoru. 

To se můžeme dočíst všude - v našem kapitalismu a volném trhu svobodné soutěže řízeném nadnárodními globálními korporacemi, co nemusejí platit daně, v tom tržní systému, kterému bylo u nás v devadesátkách dáno do vínku, že nepotřebuje plánování a řídí se jen železným zákonem nabídky a poptávky a díky konkurenci nejlépe vyřeší cenu i množství zboží na trhu, tak tento systém nám teď generuje desítky tisíc nedodělaných aut na skladě. 

A je naprosté minimum článků, které se snaží tento nedostatek čipů nějak vysvětlit. Můj oblíbený bloger Marian Kechlibar na toto téma píše, že jde o výkyv způsobený covidem. Automobilky snížily objednávky a udělaly to velmi arogantně, jak je jejich zvykem a tak výrobci přešli na výrobu pro jiné zákazníky a když pak automobilky znovu rozjely výrobu, nedomohly se už dodávek. Zaregistroval jsem pak několik podobných článků, které situaci více konkretizovaly - že výrobci čipů přešli na novou technologii a než se automobilky vzpamatovaly, už se ty typy, co potřebovaly, nevyráběly a tak teď řeší, jak to nějak zkompilovat s novou technologií. 

To ovšem nevysvětluje, proč se zdražují kupříkladu grafické karty i počítače všeobecně. A také to nevysvětluje, jak mohly zaspat dobu takové firmy jako je Volkswagen, které jsou přímo založeny na schopnosti organizovat výrobu i dodávky s přesností hodinového stroje. Jako by se najednou všichni hromadně rozhodli chovat jako idioti... 

Přidejte si k tomu naprostý nedostatek prakticky všeho. Teď ve žních jsem poslouchal celou řadu příběhů podobných jako vejce vejci...

Porouchal se kombajn. To se stává. Ta mašina celý rok nejede, nikdo žádnou pořádnou kontrolu s rozborkou nedělá a tak je poměrně časté, že se něco malého porouchá. Většinou něco na hydraulice, nějaké ty řemeny, variátory a podobně. Ať se porouchalo něco od ventilů, čipů, elektriky nebo blbého kousku gumy, na opravu se čekalo dny i týdny. I když jsme už naplnili silo, někteří menší zemědělci ještě ani nevyjeli... kombajn nefunguje a ani tak nóbl firma jako Claas, která má na znojemsku hi-tech středisko s partou dobře placených i motivovaných borců, nedokázalo nic. Normálně se oprava dělá hned, nekouká se na hodiny, nekouká se na směny, na den ani noc. Všichni to vědí. Ve žních se opravuje co to dá. Ale to co loni opravili během dvanácti hodin letos trvá osm dní. Díly nejsou. Žádné. 

To samé platí pro železo, stavební materiály... všechno. A do toho jdou nahoru ceny nemovitostí, žrádla a vůbec všeho. I moje oblíbené lego zdražilo. 

Sakra nesledujeme teď právě něco víc než jen lokální výkyv trhu, který způsobil covid? to jsme třicet let budovali ten nejskvělejší kapitalismus, abychom v něm čekali na auto osm měsíců? Abychom šli do obchodu a tam se dozvěděli, že máme přijít za měsíc a pak poslouchali lokálního manažera, jak telefonuje kamarádovi, že má jednu paletu materiálu a že mu jí podrží? Najednou zase existují podpultové počítače, grafické karty i mobilní telefony. Všechno, co jsou hi-tech obory v globalizovaných rukách, to má zpoždění, zdražuje to a nebo to není.

Kupodivu to neplatí třeba o zemědělských komoditách, protože ty se pohybují v běžné cenové škále. Ano jsou dražší než loni, ale před pár lety byly ceny  ještě vyšší. Drahé to máme jen tehdy, když to kupujeme od těch nadnárodních Kauflandů a podobně. Český zemědělec vám s radostí prodá brambory za deset korun kilo a český chovatel vepřového se vám pokloní až k zemi, pokud budete ochotní zaplatit za živé prase 35 Kč za kilo. Zdvojnásobte to, protože tolik stojí udělat z čuníka maso zatavené v polystyrenové vaničce a pak se podívejte v obchodě, kolik stojí kilo plecka. A to je milé děti ta částka, kterou dáváte Kauflandům a čím poháníte tu globalizaci. 

Jako by všechno, co se úplně nedá odstěhovat do Číny nebo daňových rájů, drželo ceny celkem normálně a všechno co už dávno sedí tam někde v Asii nebo na Kypru, to se úplně vymyká z kloubů. 

Nebo už ti globální manažeři dosáhli stádia, že se jim nedá nic říct? Už se dopracovali do takové kombinace bohorovnosti a arogance, že nemají žádnou představu ani o oboru, který sami řídí? Jedou ke dnu, ale ještě to nevědí? 

Nebo jsme svědky toho, jak se z čipů stala komodita, protože jsme se na nich stali stejně závislí jako na ropě? A teď se někde na Taiwanu formuje nový kartel OPEC, který snižuje výrobu, aby povzbudil poptávku po čipech? Nebo se prostě všechno už vážně rozpadá, nic nefunguje, jen nám to ještě nechtějí říct, protože se bojí, že vyjdeme do ulic a všechny pověsíme na lampy? Snaží se ještě Babiš vůbec vyhrát volby a nebo už jen udržuje iluzi, balí si kufry a doufá, že tomu, co nedokáže zadržet, uteče? 

Nebo covid opravdu pozabíjel ve všech zemích tolik nezbytných důchodců se znalostmi, že se uvolnilo hodně míst pro mladé krásné a chytré a ti teď ruinují i poslední zbytky funkčnosti? 

Nebo nám to dělají schválně a myslí si, že zdražení je nejlepší cesta k uklidnění davů a nastolení harmonie, kázně a pořádku? 

Jsme svědky toho, jak se globální ekonomický stroj po letech zvyšování efektivity definitivně dostal na hranu parametrů, lékem má být další přiložení pod kotel a teď už slyšíme podezřelé zvuky z nitra mašiny a můžeme pomalu začít odpočítávat, kdy to bouchne? Můžeme za rohem čekat na ten den, kdy přijdeme k bankomatu a on nám nic nedá? 

Co se to děje? Všichni máme práci, všichni za ní dostáváme plat, máme takřka plnou zaměstnanost, ale poslední místo kde nejsou fronty je toaleťák a vodňanské kuře... Všechno ostatní není a místo aby se to dohánělo, týden od týdne se to zhoršuje. Kdy se z můstku ozve klidný hlas kapitána, který nám oznámí, že jdeme ke dnu a zachraň se kdo můžeš? 

Sledujeme začátek něčeho většího, nebo jde jen o dočasný výkyv, který bude trhem brzy vyřešen? 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (115 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

...ale bojim se ze na ne zas nedojde. Co vy mladi, vam je hej, vam valka spadne primo do klina. Ja na svou valku cekam uz 30 let a porad niiic...

Průměrný počet slepic: 3.6 (12 hlasů)

Nerouhejte se! Válku ne!

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)

In reply to by návštěvou u Polyféma (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kde jsou ty čipy? no predsa ich davaju do vakcin, neee????
:-D DDDD

Zatím bez slepic

Válek je dost. I na tu svou by sis přišel. Prostě jen blbě investuješ, nestačí jen do bank, které ty války financují, zkus i dolar nebo přímo ty jejich dluhy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

act therapy benefits traitement kine tendinite epaule grande pharmacie bailly societe.com , therapie photodynamique pharmacie becker monteux apothical fr , pharmacie guillon argenteuil pharmacie de garde yssingeaux aujourd'hui act therapy description Flomax precio sin receta, Flomax precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34164#>Comprar Flomax genГ©rico</a> Medicamento Flomax nombre generico Flomax precio sin receta. pharmacie proche de chez moi pharmacie bentz beaulieu sur dordogne Autodesk Alias Concept 2018 por internet, Autodesk Alias Concept 2018 precio EspaГ±a <a href=https://publiclab.org/notes/print/34650#>Autodesk Alias Concept 2018 venta EspaГ±a, Autodesk Alias Concept 2018 por internet</a> Autodesk Alias Concept 2018 venta EspaГ±a Autodesk Alias Concept 2018 barato. pharmacie ouverte yvetot traitement lumbago , pharmacie en ligne lille pharmacie veterinaire autour de moi Autodesk Advance Steel 2022 donde comprar en Venezuela, Autodesk Advance Steel 2022 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34607#>Autodesk Advance Steel 2022 precio Venezuela</a> Compra Autodesk Advance Steel 2022 a precios mГЎs bajos Comprar Autodesk Advance Steel 2022. therapie viceland streaming therapies breves essonne .

Zatím bez slepic

pharmacie quincampoix therapie cognitivo comportementale val de marne pharmacie auchan trignac , pharmacie poste annecy therapies actuelles , zenergy therapies pharmacie brest kerangoff pharmacie de garde mulhouse Corel PaintShop Pro 2020 donde comprar en Ecuador, Compra Corel PaintShop Pro 2020 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34379#>Corel PaintShop Pro 2020 </a> Corel PaintShop Pro 2020 por internet Corel PaintShop Pro 2020 donde comprar en Ecuador. pharmacie reine boulogne billancourt pharmacie de garde aujourd'hui finistere MS Office Professional 2019 donde comprar en PerГє, MS Office Professional 2019 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34389#>MS Office Professional 2019 barato</a> MS Office Professional 2019 por internet MS Office Professional 2019 venta PerГє. pharmacie lafayette amiens telephone pharmacie nuit argenteuil , pharmacie en ligne aix en provence pharmacie ermont Compra Nero 8 Ultra Edition a precios mГЎs bajos, Nero 8 Ultra Edition donde comprar en Miami <a href=https://publiclab.org/notes/print/34630#>Nero 8 Ultra Edition </a> Nero 8 Ultra Edition venta Miami Comprar Nero 8 Ultra Edition. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta medicaments toxiques pour le foie pharmacie en ligne port gratuit .

Zatím bez slepic

pharmacie en ligne drive therapie de couple toulon pharmacie de garde bailly , pharmacie de l'europe annecy horaires pharmacie garde argenteuil dimanche , therapies interpersonnelles definition therapies eating disorders pharmacie centrale annecy Compra Autodesk Ecotect Analysis 2011 a precios mГЎs bajos, Comprar Autodesk Ecotect Analysis 2011 [url=https://publiclab.org/notes/print/34326#]Comprar Autodesk Ecotect Analysis 2011[/url] Compra Autodesk Ecotect Analysis 2011 a precios mГЎs bajos Autodesk Ecotect Analysis 2011 venta Guatemala. pharmacie yvrac pharmacie zillisheim Adobe Acrobat 9 Pro Extended precio EspaГ±a, Adobe Acrobat 9 Pro Extended barato [url=https://publiclab.org/notes/print/34530#]Adobe Acrobat 9 Pro Extended [/url] Adobe Acrobat 9 Pro Extended venta EspaГ±a Adobe Acrobat 9 Pro Extended precio EspaГ±a. pharmacie en ligne livraison rapide pharmacie de garde joinville le pont , therapie gratuite pharmacie a proximite paris Alias Surface 2020 venta Venezuela, Alias Surface 2020 por internet [url=https://publiclab.org/notes/print/34405#]Compra Alias Surface 2020 a precios mГЎs bajos[/url] Alias Surface 2020 donde comprar en Venezuela Comprar Alias Surface 2020. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta pharmacie de garde perpignan pharmacie de garde aujourd'hui marignane .

Zatím bez slepic

pharmacie xxl therapie comportementale et cognitive saint nazaire pharmacie avenue winston churchill aix en provence , pharmacie auchan sens pharmacie en ligne caen , pharmacie avignon pontet pharmacie en ligne kamagra oral jelly pharmacie de garde marseille imprimable MathWorks MatLab R2015b donde comprar en Chile, Comprar MathWorks MatLab R2015b <a href=https://publiclab.org/notes/print/34386#>Compra MathWorks MatLab R2015b a precios mГЎs bajos</a> Compra MathWorks MatLab R2015b a precios mГЎs bajos MathWorks MatLab R2015b barato. pharmacie leclerc en ligne pharmacie guynemer amiens Sony CD Architect 5.2 venta Colombia, Sony CD Architect 5.2 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34573#>Sony CD Architect 5.2 precio Colombia, Sony CD Architect 5.2 venta Colombia</a> Sony CD Architect 5.2 barato Sony CD Architect 5.2 precio Colombia. traitement apnee du sommeil pharmacie de garde aujourd'hui avignon , therapie roberval pharmacie lafayette hotel dieu carpentras Excel 2013 All in One For Dummies por internet, Excel 2013 All in One For Dummies venta Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34325#>Excel 2013 All in One For Dummies barato</a> Comprar Excel 2013 All in One For Dummies Compra Excel 2013 All in One For Dummies a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio Ecuador pharmacie beauvais soie vauban pharmacie bailly romainvilliers .

Zatím bez slepic

pharmacie boulevard sixte isnard avignon pharmacie avignon avenio therapie cognitivo-comportementale granby , medicaments en ligne pharmacie roissy en brie , Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio Venezuela</a> pharmacie lafayette arras therapies to counselling pharmacie ouverte tarbes Adobe InCopy CS4 donde comprar en Argentina, Adobe InCopy CS4 por internet <a href=https://publiclab.org/notes/print/34535#>Compra Adobe InCopy CS4 a precios mГЎs bajos</a> Adobe InCopy CS4 donde comprar en Argentina Compra Adobe InCopy CS4 a precios mГЎs bajos. therapie comportementale et cognitive vaucluse pharmacie lao boulogne billancourt Compra Autodesk AutoCAD MEP 2023 a precios mГЎs bajos, Autodesk AutoCAD MEP 2023 precio PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34680#>Autodesk AutoCAD MEP 2023 </a> Autodesk AutoCAD MEP 2023 donde comprar en PerГє Comprar Autodesk AutoCAD MEP 2023. pharmacie de beaulieu toulon pharmacie annapurna annecy , pharmacie chorein beauvais pharmacie leclerc les herbiers Frumil barato en la farmacia, Frumil barato en la farmacia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34196#>Frumil precio sin receta</a> Comprar Frumil genГ©rico Comprar Frumil sin receta. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio Ecuador therapies tcc pharmacie argenteuil centre ville .

Zatím bez slepic

comprime un generique act therapy training act therapy and ocd , pharmacie defert avignon pharmacie en anglais , Medicamento Naprosyn nombre generico, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta [url=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naprosyn 250 mg[/url] partenamut therapies alternatives therapie par le rire therapies ciblees oncologie AutoCAD LT 2020 barato, AutoCAD LT 2020 barato [url=https://publiclab.org/notes/print/34285#]AutoCAD LT 2020 precio EspaГ±a[/url] AutoCAD LT 2020 donde comprar en EspaГ±a AutoCAD LT 2020 venta EspaГ±a. pharmacie angers maison bleue pharmacie angers le gall Autodesk AutoCAD LT 2014 por internet, Autodesk AutoCAD LT 2014 donde comprar en PerГє [url=https://publiclab.org/notes/print/34483#]Autodesk AutoCAD LT 2014 [/url] Autodesk AutoCAD LT 2014 barato Autodesk AutoCAD LT 2014 precio PerГє. medicaments dangereux pharmacie.de garde marseille , pharmacie leclerc ranguin pharmacie bio annecy Comprar Windows Web Server 2008 R2 , Comprar Windows Web Server 2008 R2 [url=https://publiclab.org/notes/print/34449#]Windows Web Server 2008 R2 por internet[/url] Windows Web Server 2008 R2 por internet Compra Windows Web Server 2008 R2 a precios mГЎs bajos. Compra Gabapentina a precios mas bajos, Gabapentina precio sin receta pharmacie billancourt boulogne-billancourt formation therapie act quebec .

Zatím bez slepic

produit pharmaceutique medicamenteux pharmacie de garde avignon pharmacie brest rue anatole france , pharmacie leclerc thouars traitement maladie de crohn , pharmacie leclerc ingre pharmacie annecy le vieux pommaries therapie de couple zurich Compra Windows Server 2022 Datacenter a precios mГЎs bajos, Windows Server 2022 Datacenter por internet [url=https://publiclab.org/notes/print/34714#]Windows Server 2022 Datacenter venta Colombia[/url] Comprar Windows Server 2022 Datacenter Windows Server 2022 Datacenter precio Colombia. pharmacie argenteuil ouvert dimanche act therapy online training Acheter Slysoft AnyDVD HD 7 en Canada, Acheter licence Slysoft AnyDVD HD 7 [url=https://faithlife.com/venteslysoftanydvdhd7surinternet#]Slysoft AnyDVD HD 7 prix Canada[/url] Slysoft AnyDVD HD 7 vente en ligne Logiciel Slysoft AnyDVD HD 7 au meilleur prix. pharmacie aix en provence la duranne pharmacie beaulieu sur dordogne , therapie comportementale et cognitive quimper formation therapies breves grenoble Prix des licences Ashampoo Magical Defrag 3, Logiciel Ashampoo Magical Defrag 3 au meilleur prix [url=https://faithlife.com/rechercheashampoomagicaldefrag3moinscher#]Ashampoo Magical Defrag 3 prix[/url] Ashampoo Magical Defrag 3 prix Logiciel Ashampoo Magical Defrag 3 Г  vendre. pharmacie univers amiens pharmacie beauvais carrefour .
Medicamento Naprosyn nombre generico, Compra Naproxeno a precios mas bajos. Naproxeno precio Venezuela Naproxeno precio sin receta [url=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… barato en la farmacia[/url] pharmacie auchan l'ilo therapies de groupe .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina precio sin receta. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… barato en la farmacia[/url] traitement jaunisse pharmacie ouverte joue les tours .
Medicamento Cefixima nombre generico, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima 100 mg sin receta[/url] pharmacie ouverte haguenau pharmacie uchaud .
Suprax barato en la farmacia, Suprax barato en la farmacia. Medicamento Suprax nombre generico Suprax precio sin receta [url=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Suprax a precios mas bajos[/url] pharmacie argenteuil horaires pharmacie brest keredern .

Zatím bez slepic

therapies alternatives et complementaires act therapy exercises pharmacie de garde nimes , pharmacie lafayette gardanne pharmacie de garde marseille aujourd'hui 13015 , pharmacie angers bressigny therapie de couple granby therapies breves montpellier Comprar Augmentin 500 mg genГ©rico, Amoxicillina precio PerГє <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-amoxicillina-5… Amoxicillina nombre generico</a> Compra Amoxicillina a precios mГЎs bajos Medicamento Amoxicillina nombre generico. therapie cognitivo-comportementale objectif therapies breves nantes - stephane robin rue de la marne nantes Calan Sr precio Ecuador, Calan Sr precio Ecuador <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/calan-sr-precio-ecuado… Sr barato en la farmacia</a> Calan Sr barato en la farmacia Comprar Calan Sr genГ©rico. pharmacie leclerc dainville pharmacie quimperle , therapies hypnotiques (patrick hygonnet) pharmacie ouverte kourou Medicamento Zithromax nombre generico, Compra Zithromax a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-zithromax-… Zithromax a precios mГЎs bajos</a> Zithromax precio sin receta Medicamento Zithromax nombre generico. pharmacie de garde marseille grand littoral pharmacie journo brest .

Zatím bez slepic