Černá kuchyně

Autor
Štítky

Ne, opravdu na ní není nic magického

Je to úplně normální, avšak prastará kuchyně, v níž vařili naši praprapra...předkové.

Vypadala ale úplně jinak, než naše dnešní  kuchyně.

Neměla ani kuchyňskou linku, ani dřez, ani ledničku, myčku, elektrické pomocníky, sporák, mikrovlnku - prostě nic z toho, co známe dnes.

Zato byste v ní našli misník, dymník, krbeček, kotlinu, spížní skříň, pec…

Podívejme se stručně, co ty pojmy znamenají:

Černá kuchyně - je komůrka, oddělená část jizby (obytné místnosti), ale i rozsáhlá místnost nebo samostatná stavba - bez okna či s oknem, ve které se původně vařilo na otevřeném ohni. Postupem času se ohniště zakrývalo (plochý- mi kameny), přibyla pícka či pec, římsa na vaření, mobilní rošt, později i kovová plotna.

Kouř nejprve odcházel přímo skrz slaměnou či drnovou  stře- chu, později skrz prodyšný strop z prutů a střechu, ještě později skrz strop a štítové okénko, dymníkem do podkroví
a jako poslední stadium byl odvod kouře do komína průduchy či dymníkem.

Černá kuchyně byla černá jednak kvůli nedostatku denního světla a jednak kvůli sazím, usazeným na stěnách.

Dymník - časem lidé přišli na to, že když soustředí kouř do jednoho místa, lépe se odvádí do podkroví a neuniká ho tolik do jizby. Tehdy se objevil dymník - pradědeček komína a digestoře. Původně šlo o proutěný koš vymazaný silnou vrstvou jílu , zavěšený na dvou trámcích mezi trámy či kula- tinami tvořícími konstrukci domu.

Modernější variantou dymníku byla košatina omítnutá jílem
z obou stran a přizděná ke stěně kuchyně. Ta se v kuchyních a kuchyňských koutech objevila někdy na přelomu 14. a 15. století. Takový dymník už můžeme nazvat “pradigestoří”.

Ještě později byl dymník vyráběn z trámků či fošen z tvrdé- ho dřeva a opět přizdíván ke stěně místnosti - tvrdé dřevo bylo nutností, protože špatně hoří. Nejmladší typy dymníků vypadají (ano, VYPADAJÍ - dodnes se dymník sporadicky používá ve starých domech zejména v alpských oblastech) jako zcela moderní digestoř a odvádějí kouř do komína, nikoli do podkroví domu.

Komín  - Ještě mladším druhem odvodu kouře z kuchyně je komín.

I ten prošel vývojem trvajícím několik set let. 

První komíny byly poměrně neumělé konstrukce nejprve z proutí, které vypadaly jako velmi vysoký zvon se širokou zá- kladnou. Tento “zvon” byl postupně vyplétán a vymazáván sil- nou vrstvou jílu. Nejužší vrchní část byla na komín nasazo- vána jako čepička. Byly přistavěny ke stěně domu, v níž byl vytvořen otvor obložený plochými kameny opět silně omaza- nými jílem a i podlaha kolem otvoru byla vyložena plochými kameny. Všechna tato opatření měla za cíl chránit dům před požárem.

Nevýhodou proutěných komínů bylo to, že snadno podléhaly vlivům počasí, jíl praskal a docházelo k požárům prohořením komínového tělesa.

Bezpečnějšími a praktičtějšími komíny byly komíny trámové. Zase to byly zvoncovité stavby, jejichž výhodou ale bylo,
že mohly být i uvnitř budovy a mohly být postaveny i doda- tečně. Trámový komín byl rovněž stavěn a vymazáván jílem postupně, přičemž jeho nejužší horní část stále byla v  podo- bě košatiny s výmazem. (V horských oblastech Slovenska
se poslední takové komíny nacházely ještě v 60. letech
20. století.) 

Již ve 13. a 14. století se v některých oblastech Anglie
a Itálie objevují první kamenné komíny.  Šlo o primitivní ka- menné stavby vně silné zdi domu (100 a více cm!!!), které zpravidla nepřesahovaly svou výškou dům. Do zdi byl roze- bráním části zdiva vložením  překladové římsy vytvořen otvor, který sloužil jako ohniště (v podstatě prakrb). Výhodou takového komína byla možnost zaústění několika ohnišť např. v patrové budově; nevýhodou pak minimální výhřevnost takových prvotních krbů. Tyto komíny navíc byly stále nebezpečné tím, že byly nižší než dům, a proto se stávaly příčinou požárů.

Někdy na přelomu 15. a 16. století stavitelé komínů konečně přišli na to, že jedině komín vyšší než dům a pokud možno se stříškou nad otvorem je bezpečný.

A tím začala moderní historie komínů jako bezpečných
a účinných odvaděčů zplodin z domu.

Zvláštní kapitolou jsou venkovní kuchyně  stavěné mimo obytnou budovu. V obytném stavení tak zůstalo jen menší ohniště či pícka sloužící k vytápění a veškeré vaření, ohřev vody a další činnosti spojené s ohněm se přestěhovaly mimo dům. Venkovní kuchyně se velmi lišily - od otevřeného ohniště pod jednoduchým přístřeškem, přes solitérní dřevěný nebo kamenný komín obestavěný přístřeškem až po kamenné stav- by s vnějším komínem a poměrně komfortním vnitřním vyba- vením. A dostáváme se k vnitřnímu vybavení černé kuchyně.

Pec  - je nejdůležitějším objektem v kuchyni. Slouží
k pečení zejména chleba a pečiva, ale i k vaření a ohřívání jídel. Pokud kuchyně měla společnou stěnu s obytnou jizbou, sloužila i k jejímu částečnému vytápění.  

Byla-li celá kuchyně součástí komína, je pec jen stavebně oddělená od komínového tělesa a kouř odchází přímo do ko- mína malými otvory v jejím stropě. Je-li komín mimo míst- nost - např. ve stěně nebo přímo tvoří stěnu kuchyně -
je ve stěně proražen otvor spojující pec s komínem. Součástí pece jsou i průduchy odvádějící kouř z místnosti
v době, kdy je pec uzavřena.

 

Krbeček - ne, není to malé topné těleso.

“Krbeček” je malý výklenek ve stěně kuchyně, do kterého se vkládá olejová lampička nebo svícen se svíčkou, případně
je v něm držák na louče a lojové svíčky. Slouží tedy k osvět- lení kuchyně. Bylo však možné v něm i rozdělat malý ohníček z velmi dobře vysušených třísek ze smolného dřeva, které vydržely chvíli hořet, ale málo kouřily - i tak se dala místnost skromně osvětlit.


Misník - police na hrnce a trojnožky používané
na vaření a na mísy k ohřívání hotových pokrmů. Jako misník bývá označována i zděná římsa přiléhající bokem k peci, která sloužila k rozložení nádobí a ke krájení surovin.

Pánve byste v misníku hledali marně až do konce 16. století. Až tehdy se i v měšťanských a venovských kuchyních začí- nají objevovat první smažené pokrmy. Důvod byl jednoduchý - smažení je energeticky a surovinově náročný proces pří- pravy pokrmu a ve středověku si něco takového mohli dovolit jen příslušníci nejvyšších společenských kruhů. Tedy panov- níci a část jejich dvořanů. Ostatní lidé svá jídla vařili, dusili a jen výjimečně pekli.

Kotlina - samostatné masivní ohniště s velmi silným jílovým výmazem, postavené z kamenů nebo cihel. Silné stěny a výmaz se postupně vyhřívaly spodním malým ohništěm
(s odtahovým komínkem). Do kotliny se posazoval kotel
s vodou k ohřátí, nebo kotel s ovocem k pomalému vaření povidel. Kotlinu bychom mohli označit jako “prabojler”.

Nad kotlinou byly do stěn vsazeny trámky či kulatina, na něž se pokládala proutěná síta s ovocem k sušení, zavěšovalo se na ně maso, tuk a sýry k uzení, ale i provlhlá obuv a oděvy
k usušení a současně k desinfekci. Naši předkové totiž desinfikovali své vlněné svrchní oděvy kouřem a tak chránili oděv i sebe před parazity. Na řetězech visívaly z trámků další kotlíky a hrnce, v nichž se udržovaly teplé pokrmy.

Spíž - V černé kuchyni můžeme někdy najít i spíž. To se většinou netýkalo malých kuchyní a kuchyňských koutů
v běžných měšťanských a venkovských domech, kde jako spíž sloužilo několik větších hliněných hrnců pod římsou
na vaření a ošatky a košíky s čerstvými potravinam mimo kuchyni (nejčastěji ve sklepě domu či na chladném a tmavém místě síně. Ale v rozlehlejších  kuchyních městského patriciátu a velikých kuchyních šlechtických sídel bylo nezbytné, aby byly suroviny čerstvé i konzervované stále
k dispozici.
K uskladnění surovin sloužily spížní výklenky s policemi, truhlice a od pozdního středověku  i skříně. Spížní zařízení byla umístěna co nejdál od ohně, aby suroviny zůstaly
co nejdéle čerstvé.

Naši předkové také uměli důmyslně konzervovat a vytvářeli si tak zásoby na zimu. Konzervace probíhala solením, sušením, uzením a zavařováním a zaléváním do medu či tuku. (Do střední Evropy se například již ve 14. století dostávaly citrusy ze Středozemí v kožených měších zalité teplým medem. Šlo samozřejmě o nesmírně drahou a vzácnou lahůdku, o jejíž existenci většina populace neměla ani tušení).

No, a jsme na konci...

Víc bychom toho v černé kuchyni nenašli.

Její vybavení tvořilo několik hliněných hrnců a trojnožek na vaření a dušení, jednu či dvě mísy na ohřívání
a podávání hotových pokrmů, jeden či dva nože na krájení, plochá dřevěná lopata na vsazování pečiva do pece, kovová nebo dřevěná vidlice na posunování hrnců do pece a vytahování z pece a max. kovová vidlička či napichovátko
na vyndávání vařeného masa, knedlíků a noků z hrnců, jedno nebo několik věděr a džbánů s vodou, možná jednoduchý cedník a struhadlo.

Samostatně vařící hospodyně i mistři kuchaři z kuchyňských labyrintů královských paláců víc nepotřebovali a ani neměli
k dispozici. Vybavení se lišilo jen počtem, kvalitou a provedením.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (56 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Pravý opak k citronům zalitým v medu je rosolka. Alkohol zcela běžný v 19. století, dělal se z masožravky je dnes naprostým unikátem. Dnes za láhev tak 6 000 Kč. Citrony máme běžně, rosolku z nás asi nikdo - ani Godot - nepil. A pak, že se svět nemění.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte pravdu, strejdo :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

já sám mám nohy z rosou, když se utrhnu z řetězu a vyžeru sám jediný dvounožec litr jabkovice naráz.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

No tu "připravil" Žufánek pro Romana Vaňka (a filmový festival v K.Varech 2019) z jedné australské "adély - rosn. dvojité" a asi z 20 našich (rosn. obvejčité, ta není chráněná). Udělal z toho 20 lahví tj. 10 litrů celkem (taky říkal, že to je jen jednou co to dělá.) Proto ta cena. Podle mne to může dělat tak jednou za dva roky, ten materiál vždy sežene, není to tak drahý ho sehnat (dá se i doma vypěstovat, když člověk chce).
https://www.zufanek.cz/2019/vzkrisena-rosolka/
No já tu jejich také nepil, ale udělal jsem si (z doma vypěstovaných rosnatek, semínka lze sehnat na netu, či již rostlinky z botanické zahrady) vlastní, podle obdobného receptu.
Co se týče rosolek, tak v pozdější době se připravovaly již z jiných materiálů (rosnatky došly ...). Těch receptů bylo poměrně dost. Tož asi tak ...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://buypriligyhop.com/ - priligy dosage

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://prednisonebuyon.com/ - prednisone 10 mg tablet

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=http://buyneurontine.com/>does gabapentin make you sleepy</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://buyplaquenicv.com/ ">plaquenil buy</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="http://abuyneurontins.com/ ">gabapentin side effects in dogs</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://ocialisshop.com/ ">legit cialis online</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://osildenafilop.com ">buying viagra online from canada</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href="https://abuyzithromi.com ">buy zithromax online overnight shipping</a>

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde aujourd'hui quimper pharmacie angers rue paul bert pharmacie discount autour de moi , therapie comportementale et cognitive haute savoie pharmacie serrault angers , pharmacie bordeaux st clair act therapy manual pharmacie brest ouverte entre 12h et 14h Compra AutoCAD Civil 3D a precios mГЎs bajos, AutoCAD Civil 3D barato [url=https://publiclab.org/notes/print/34280#]AutoCAD Civil 3D donde comprar en Miami[/url] AutoCAD Civil 3D venta Miami Comprar AutoCAD Civil 3D. pharmacie kaysersberg medicaments yokebe Microsoft Office Professional Plus donde comprar en Chile, Microsoft Office Professional Plus donde comprar en Chile [url=https://publiclab.org/notes/print/34473#]Microsoft Office Professional Plus donde comprar en Chile[/url] Microsoft Office Professional Plus por internet Comprar Microsoft Office Professional Plus. pharmacie leclerc lamballe pharmacie nuit aix en provence , pharmacie en ligne boulogne billancourt pharmacie tabet boulogne billancourt Compra GRAHL PDF Annotator 3 a precios mГЎs bajos, Comprar GRAHL PDF Annotator 3 [url=https://publiclab.org/notes/print/34522#]Compra GRAHL PDF Annotator 3 a precios mГЎs bajos, GRAHL PDF Annotator 3 donde comprar en Chile[/url] Compra GRAHL PDF Annotator 3 a precios mГЎs bajos GRAHL PDF Annotator 3 donde comprar en Chile. pharmacie discount beauvais pharmacie bourges centre ville .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie argenteuil rue paul vaillant couturier pharmacie de garde aujourd'hui nancy pharmacie de garde indre aujourd'hui , pharmacie argenteuil maurice utrillo pharmacie bourges ouverte lundi , pharmacie brest rive droite pharmacie leclerc furiani therapie de couple metz Adobe Contribute CS5 barato, Adobe Contribute CS5 venta PerГє <a href=https://publiclab.org/notes/print/34369#>Adobe Contribute CS5 barato</a> Comprar Adobe Contribute CS5 Adobe Contribute CS5 por internet. medicaments liste 1 horaire pharmacie novel annecy Adobe Flash Catalyst CS5.5 venta PerГє, Compra Adobe Flash Catalyst CS5.5 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34411#>Adobe Flash Catalyst CS5.5 por internet</a> Adobe Flash Catalyst CS5.5 donde comprar en PerГє Adobe Flash Catalyst CS5.5 por internet. therapie de couple est-ce que Г§a marche pharmacie carrefour nimes ouest , pharmacie toulouse pharmacie amiens saint maurice Adobe Muse CC 2015 precio Guatemala, Adobe Muse CC 2015 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34574#>Adobe Muse CC 2015 por internet</a> Adobe Muse CC 2015 por internet Adobe Muse CC 2015 venta Guatemala. pharmacie ouverte marseille therapie comportementale et cognitive la roche sur yon .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

traitement fer therapies skin pharmacie en ligne dijon , pharmacie aix-en-provence therapies used by clinical psychologists , pharmacie beaulieu brive pharmacie angers carrefour saint serge pharmacie auchan angouleme Cherche Priligy moins cher, Priligy bon marchГ© <a href=https://faithlife.com/cherchepriligymoinscher#>Priligy livraison Canada</a> Acheter Priligy en pharmacie Canada Priligy livraison Canada. ketoconazole pharmacie en ligne pharmacie leclerc la fleche Ou acheter du Nifedipine 30 mg, Nifedipine prix sans ordonnance <a href=https://faithlife.com/ouacheterdunifedipine30mg#>Cherche Nifedipine moins cher</a> Cherche Nifedipine moins cher Nifedipine sans ordonnance Canada. pharmacie ouverte meaux therapies breves liste , pharmacie desorme annecy therapies analytiques Comprar Microsoft Office Visio Professional 2010, Microsoft Office Visio Professional 2010 donde comprar en Miami <a href=https://publiclab.org/notes/print/34609#>Microsoft Office Visio Professional 2010 por internet</a> Compra Microsoft Office Visio Professional 2010 a precios mГЎs bajos Microsoft Office Visio Professional 2010 venta Miami. Neurontin precio Ecuador, Gabapentina precio sin receta traitement oxyures medicaments gastrite .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapies breves pharmacie bordeaux quai richelieu therapies non medicamenteuses alzheimer , pharmacie drive beauvais pharmacie auchan neuilly sur marne , pharmacie beaulieu harfleur pharmacie beauvais rue des jacobins pharmacie bordeaux ornano Autodesk Inventor Professional 2019 barato, Compra Autodesk Inventor Professional 2019 a precios mГЎs bajos <a href=https://publiclab.org/notes/print/34313#>Autodesk Inventor Professional 2019 precio Ecuador</a> Autodesk Inventor Professional 2019 barato Autodesk Inventor Professional 2019 precio Ecuador. traitement zona recommandations pharmacie simeon beauvais Cilostazol achat en ligne France, Vente Cilostazol sans ordonnance <a href=https://faithlife.com/cilostazolachatenlignefrance#>Cilostazol achat en ligne France</a> Cilostazol pharmacie France Cilostazol achat en ligne France. therapie de couple waremme pharmacie xonrupt longemer , pharmacie riquier annecy therapies systemiques CorelDRAW Graphics Suite 2022 barato, Comprar CorelDRAW Graphics Suite 2022 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34234#>CorelDRAW Graphics Suite 2022 donde comprar en Argentina</a> CorelDRAW Graphics Suite 2022 precio Argentina Compra CorelDRAW Graphics Suite 2022 a precios mГЎs bajos. pharmacie ouverte zurich pharmacie semnoz annecy .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… precio sin receta</a> pharmacie auchan v2 pharmacie bourges horaires .
Paroxetina precio Espana, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paxil pastillas</a> therapie cognitivo-comportementale rabat pharmacie bailly test covid .
Medicamento Cefixima nombre generico, Medicamento Cefixima nombre generico. Cefixima precio Ecuador Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… precio Ecuador</a> act therapy kent pharmacie discount autour de moi .
Suprax barato en la farmacia, Suprax barato en la farmacia. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… barato en la farmacia</a> pharmacie cap nord bourges horaires act therapy negative thoughts .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapies breves bordeaux pharmacie de beauvais pharmacie lafayette cahors , act therapy list of values act therapy limitations , pharmacie euratlantique bordeaux zenergy therapies therapie cognitivo comportementale liege Acrobat Pro DC 2020 precio Guatemala, Comprar Acrobat Pro DC 2020 <a href=https://publiclab.org/notes/print/34765#>Acrobat Pro DC 2020 venta Guatemala</a> Acrobat Pro DC 2020 barato Acrobat Pro DC 2020 venta Guatemala. pharmacie bordeaux emploi du temps pharmacie brest jaures Prix des licences Corel Painter 12, Corel Painter 12 prix Canada <a href=https://faithlife.com/prixdeslicencescorelpainter12#>Recherche Corel Painter 12 moins cher</a> Acheter licence Corel Painter 12 Acheter Corel Painter 12 en Canada. pharmacie aix en provence geant casino therapie de couple limoges , pharmacie fontainebleau medicaments contre la diarrhee Visual Studio Professional 2013 donde comprar en Venezuela, Visual Studio Professional 2013 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34371#>Visual Studio Professional 2013 precio Venezuela</a> Visual Studio Professional 2013 precio Venezuela Compra Visual Studio Professional 2013 a precios mГЎs bajos. act therapy cards therapie genique cancer .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno a precios mas bajos</a> pharmacie angers rue de la roe pharmacie arthaud amiens .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina barato en la farmacia. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… Paroxetina pastillas sin receta</a> pharmacie boulogne ouverte pharmacie de garde aujourd'hui toulouse .
Comprar Suprax 100 mg sin receta, Cefixima barato en la farmacia. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… precio Ecuador</a> pharmacie quissac therapies york .
Compra Cefixima a precios mas bajos, Suprax precio Venezuela. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… precio sin receta</a> pharmacie bordeaux gare saint jean medicaments otc .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie auchan issy les moulineaux therapies cognitivo-comportementales (tcc) act therapy toronto , pharmacie niel bordeaux pharmacie illzach , therapie young pharmacie lafayette givors pharmacie rue bailly Adobe Muse CC 2015 precio Venezuela, Adobe Muse CC 2015 barato <a href=https://publiclab.org/notes/print/34348#>Adobe Muse CC 2015 venta Venezuela</a> Compra Adobe Muse CC 2015 a precios mГЎs bajos Adobe Muse CC 2015 donde comprar en Venezuela. pharmacie de garde marseille 23 juin 2019 pharmacie auchan villars Compra Flomax a precios mГЎs bajos, Flomax precio Ecuador <a href=https://publiclab.org/notes/print/34164#>Flomax precio sin receta</a> Medicamento Flomax nombre generico Flomax precio sin receta. pharmacie veau pharmacie de garde quillan , pharmacie en ligne villeneuve d'ascq xanadu therapies Autodesk AutoCAD 2018 barato, Autodesk AutoCAD 2018 donde comprar en Venezuela <a href=https://publiclab.org/notes/print/34240#>Compra Autodesk AutoCAD 2018 a precios mГЎs bajos</a> Autodesk AutoCAD 2018 barato Autodesk AutoCAD 2018 precio Venezuela. pharmacie la bailly amiens therapie roberval .
Naproxeno barato en la farmacia, Naproxeno barato en la farmacia. Medicamento Naproxeno nombre generico Naproxeno precio sin receta <a href=https://collaborate.sdms.org/network/members/profile?UserKey=cb206982-e… Naproxeno a precios mas bajos</a> pharmacie de garde aujourd'hui elbeuf therapie act avis .
Medicamento Paxil nombre generico, Paroxetina precio sin receta. Comprar Paroxetina pastillas generico Comprar Paroxetina pastillas sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/paroxetina-precio-espa… barato en la farmacia</a> pharmacie auchan roncq tel pharmacie de garde aujourd'hui sarthe .
Medicamento Cefixima nombre generico, Medicamento Cefixima nombre generico. Cefixima precio sin receta Comprar Cefixima 100 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-cefixima-n… Cefixima nombre generico</a> pharmacie de garde aujourd'hui agen pharmacie bourges marronniers .
Suprax barato en la farmacia, Suprax barato en la farmacia. Compra Suprax a precios mas bajos Suprax precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/suprax-precio-sin-rece… Cefixima 200 mg</a> medicaments lithium traitement lyme .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie de garde aujourd'hui mayotte therapies hypnotiques (patrick hygonnet) medicaments hypokaliemiants , pharmacie lafayette rennes traitement immunosuppresseur , pharmacie rue du general leclerc kremlin bicetre pharmacie fontenaille aix en provence pharmacie gambetta aix en provence Stromectol precio sin receta, Comprar Stromectol 3 mg sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/stromectol-precio-sin-… Stromectol 3 mg sin receta</a> Stromectol precio sin receta Medicamento Stromectol nombre generico. pharmacie bailly bouille therapie de couple casablanca Windows 11 Pro por internet, Comprar Windows 11 Pro <a href=https://publiclab.org/notes/print/34775#>Windows 11 Pro barato</a> Windows 11 Pro barato Windows 11 Pro por internet. pharmacie avignon gregoire pharmacie bailly rue de rome , generique fucidine comprime pharmacie intermarche amiens sud Xenical prix France, Xenical 120mg pas cher <a href=https://faithlife.com/xenicalprixfrance#>Acheter Xenical en France</a> Xenical bon marchГ© Xenical livraison rapide. therapies ciblees medicaments otc .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

therapies for depression pharmacie leclerc figeac pharmacie mettoudi boulogne billancourt , pharmacie vieil annecy pharmacie avignon test antigenique , pharmacie costa bourges pharmacie leclerc ozoir pharmacie de bailly Stromectol barato en la farmacia, Comprar Stromectol 12 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/stromectol-barato-en-l… Ivermectina 12 mg</a> Compra Stromectol a precios mГЎs bajos Medicamento Stromectol nombre generico. pharmacie argenteuil coteaux pharmacie ile beaulieu nantes Comprar Symmetrel 100 mg sin receta, Compra Symmetrel a precios mГЎs bajos <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-symmetrel-100-… precio EspaГ±a</a> Symmetrel precio EspaГ±a Medicamento Symmetrel nombre generico. pharmacie xonrupt traitement jambes lourdes et douloureuses , pharmacie auchan boissenart act therapy cards Compra Brilinta a precios mГЎs bajos, Brilinta precio sin receta <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/brilinta-precio-espana… Brilinta a precios mГЎs bajos</a> Comprar Brilinta sin receta Brilinta precio EspaГ±a. therapies stem cells pharmacie ouverte entre midi et deux .

Zatím bez slepic

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

pharmacie aix en provence ouverte therapie de couple bruxelles pharmacie rue lapparent bourges , pharmacie bernusset avignon pharmacie cbd beauvais , pharmacie amiens rue delpech therapie de couple netflix pharmacie herboristerie annecy Windows 11 Home venta Colombia, Windows 11 Home precio Colombia <a href=https://publiclab.org/notes/print/34776#>Windows 11 Home precio Colombia</a> Compra Windows 11 Home a precios mГЎs bajos Windows 11 Home donde comprar en Colombia. therapie cognitivo-comportementale troubles alimentaires medicaments fibromyalgie Medicamento Sildenafil nombre generico, Fildena precio Ecuador <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/comprar-fildena-100-mg… barato en la farmacia</a> Comprar Fildena 100 mg genГ©rico Fildena barato en la farmacia. pharmacie leclerc cernay pharmacie bordeaux gambetta , pharmacie de garde kaysersberg pharmacie aix en provence saint jerome Lyrica precio EspaГ±a, Comprar Pregabalina 150 mg genГ©rico <a href=https://www.dismoimondroit.fr/questions/question/medicamento-pregabalin… precio EspaГ±a</a> Comprar Pregabalina 150 mg sin receta Pregabalina precio sin receta. therapies breves toulouse horaire pharmacie trigona bourges .

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?
13. prosinec 2020 | Tereza Marková 7.1 min

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

Je tam sice pár romantizujících hrubek jako jsou "plechové kotle" nebo "cínové nádobí na vaření", ale jinak překvapivě dobrá úroveň.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Dobry by byl i clanek o budoucnosti vareni. 3D tisk jidla, umele maso, produkty vertikalniho zemedelstvi, moznosti robotizace...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

je i černá restaurace. Bez oken, dubové stoly. Maso se peče na otevřeném ohni, to je jediné světlo. Co chlastáš? - je otázka číšnice. Dá se tam opravdu dobře nažrat masa, i když ho není vidět.

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Tak to tam mají nějak moc demokracie. Ještě aby si host vymýšlel, co bude pít! Má dostat pivo a na přikousnutí rum.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Brambory nechá a cpe se jenom omáčkou!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Představuju si, že v našich "kurganech" bylo vyzděné ohniště, kolem něho v ktuhu kuchyňská "linka" a každej mohl vidět co se do kotle háže a co je kolem pod pokličkama, A v kopuli nad ohništěm byl světlík, kouřník a klimatizace v jednom. Pokoje byly kolem dokola kuchyně. Pravoúhlé baráčky s černými kouty byly už podle nařízení tehdejší uhnije aby bylo snadnější vyměřovat daně. Hotové. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)

na severu UK a na skotských ostrovech. Ještě docela nedávno - na ostrovech se v nich běžně bydlelo až do 50. let 20. století.
Jen tam nebyly kolem ohniště pokoje, ale spací kóje nebo takové domečkovité postele se schůdky, na vysokém podstavci, který byl využíván jako úložný (a izolační) prostor.
Ty moderní mají dokonce i komíny :o)
https://www.lambsearsandhoney.com/historic-housing-lewis-uniquely-prese…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)