Brus

Autor
Štítky

Vážení přátelé a čtenáři

Dnešní článek je o jeden nadpis níže - Rejpalčin deník je vám plně k dispozici. 

Já mám na vás zároveň  jednu prosbu. Vím že mě čte hodně lidí z vesnic, kteří mají doma po půdách ještě lecjaké poklady, které nechtějí vyhodit, ale zároveň vědí, že je už nebudou používat. Je jim prostě líto, aby blbuvzdorné věcičky, které jim usnadňovaly život celé generace skončily na smetišti jen proto, že se doba změnila. 

Já třeba používám na záhonky ruční secí strojek z roku 1932. Dá se na něm seřídit velikost otvorů pro semínka i interval vypadávání. Je to poctivý kus litiny na mechanismu a kvalitní oceli na radličkách. Lecos bych mohl vysévat moderněji plošně, ale ten strojek je tak skvělé udělátko, že ho prostě nechám dosloužit, což se nejspíše stane tak v roce 2058. 

Dnes bych chtěl poprosit, zda někdo doma nemá jeden zbytečný starý brus - tedy ten pískovcový kotouč na kliku, který běhal v dřevěné vaničce a brousilo se na něm úplně všechno. Kotouče se už sto let dělají i umělé, takže na pískovci principiálně netrvám. Jde mi prostě o brusný kotouč o co největším průměru i tloušťce. Zbytek zařízení už dokážu zbastlit sám. 

Existovaly také menší brusky, které se podobaly dnešním, ale byly na ruční pohon. S tím bych asi také dokázal pracovat. 

Stejně tak je možné, že někdo bude mít doma ještě žernov - tedy ruční kamenný mlýnek. To bych také ještě roztočil a nechal pracovat. 

Pokud byste byli ochotni něco takového oželet s tím, že u mě to ještě bude sloužit a nejen sloužit - naučí to několik dětí i poctivé práci, dejte mi prosím vědět na mail. Ať jste odkudkoliv v České republice, dokážu k vám poslat zásilkovou službu, případně pro to dojet. 

Připravuji ve Vidlákově jeden projekt - mám záměr nechat adolescentní mládež si trochu vydělat brigádou a zároveň jim pocvičit ručičky tím, že  by si objeli Vidlákov s brusem na vozíčku případně s mlýnkem na vozíčku a bodrým panímámám by před zabijačkami nabrousili nože pěkně ručně postaru a vyrobili jim pytlík krup. Předvedli by tak, že kroupy na žernovu vydrží mnohem déle a jsou mnohem kvaliltnější a zároveň by byli pochváleni za to že umějí vzít do ruky kudlu a umějí na ní udělat ostří. Což je v dnešní mobilové generaci v podstatě rarita. Zájemce, kteří by se to chtěli naučit, už mám.

Tož kdyby náhodou.... 

Váš Vidlák

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

kroupy nesnáším.
Jinak lituju zájemce, kteří chtějí točit klikou a brousit. Já brousím nože na "werkové" brusce udělané z vyřazeného vibrátoru určeného nikoli k potěše zážitkůchtivých dam, nýbrž k dusání pískových forem v nedaleké slévárně. Točí 2800 otáček a já u toho brblám, jak mi to jde pomalu.
Nožík nejdřív sjedu na kotouči určeném pro broušení soustružnických nožů, pak jde žabikuch do vody i s pískovcovou ocílkou, na které pak strhám otřepy a dohladím ho. Když to chci udělat pořádně a mám tuponě se zuby na ostří, trvá to klíďo i půl hodiny.
Sekyry brousím jinak, ty nejdřív seberu tvrdým kotoučem na brusce, anebo jde holka do svěráku a já na ni naběhnu s pilníkem určeným k broušení zubů na řetězech motorové pily. Když je tvar a profil ostří podle mých fantazijních představ, ojede se to opět na měkkém kotouči v brusce, pak voda a ocílka.
Sekyry občas dokonce i sekají.
Jestli nože brousím správně, vůbec netuším. Mě zajímá, aby krájely.

Zatím bez slepic

a jak brousíš kamennou sekeru?

Zatím bez slepic

In reply to by mirek58 (neověřeno)

Trvalý odkaz

nebyl poctěn důvěrou.
Čekám, až mě osloví nějaká soudružka pralesnice. Anebo pralidice.

Zatím bez slepic

Musíš se, Targusi, ještě hóódně učit.

Zatím bez slepic

Tady jich máte úctyhodnou hromadu, Vidláku:
https://1url.cz/izLxb

Zatím bez slepic

Řekl bych, že sekery se kují (česky kovají?) a moc by se brousit neměly. Pravda, kdy v každé vesnici byl aspoň jeden kovář, je dávno pryč.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Já, kavárenský povaleč, nic takového nemám, i když mám jinak plný byt nepotřebných starých krámů - třeba starý kufříkový psací stroj :-) .
S těmi dětmi bacha. Říznou se do prstu a máte na krku žalobu. Myslete na pojištění, taková je doba (blbá).
Jinak záměr úctyhodný. Děti do určitého věku mají touhu pomáhat (třeba s pečením vánočního cukroví) a umějí přitom roztomile překážet, říká moje Labuť.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tuhle jsem koupil brúsek z Číny. Páč u nás v rodině ani širším okolí nikdo nebrousil ani na kotouči ani na poctivých kamenech. Kosu ručním brouskem a nůž na bourání masa, zvící malé mačety, také. Ten se pak ještě obtáhl ocílkou. S ozdobnou dřevěnou rukojetí s mosaznými konci a očkem na upevnění na opasku. Starožitný to kousek z dob posledních roků RU.
Brousil jsem titěrné rybářské háčky na svráčku brouskem k tomu určeným, ale to je něco jiného...
Ten Číňan stal pakatel proti kvalitnímu finskému Fiskars, který stejně vydržel jen 3 roky a pak byl zbroušený. Asi moc brousím. Číňan má 3 v jednom, jeden brousí, druhý vyhlazuje ostří a třetí je na keramiku. Dobře se drží a stačí chvilka, funguje to. Na nože z Ikey ideální. Značkový Mikov z tvrdé oceli je však nad jeho síly. Pak je tu ešče rodinná šablička, asi ztupená v boju ;), ešče tvrdší jak tén Mikov, ale ta je zase nad mé síly.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Dobře činíš, bratře Vidláku.
Nabídl jsem tuhle pěti svým kamarádům spolužákům, nevidlákům ověnčeným, že každému nůž vyrobím, osobní, i s futrálem jako dárek a poděkování. Zírali na to jako na fotrákovo další podivínství. Na co nůž?!
Jinak ten ruční pohon pískovce je jistota, že mládež nezničí jó dobrou kudlu, kdyby jim ji hospodyně nedopatřením svěřila.

Zatím bez slepic

U nás na Slovensku ho má každý chlap. Ako moužete žiť bez noža? Pravila ve filmu Jako jed pohledná Slovenka Svěrákovi. A on jí odvětil. My tady bez nožů nežijeme, my jen přežíváme.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pamatuju si, že takový brus měl soused, chodili jsme k němu brousit všichni kluci ze širokého okolí. No, tenkrát ještě měli kluci nůž.
Dneska brousím na takové levné brusce, co je v každém krámě, nadávám, protože oba kotouče jsou dost hrubé. Jako se vším, zlatý komunisti a za první republiky to bylo nejlepší … :-)

Zatím bez slepic

Na tu brusku nenadávejte, je na cokoliv jiného, jen ne na broušení nožů. Japonští mistři brousí meč i několik týdnů, žádný elektropohon u nich nehledejte, ani ten pomalý.

Zatím bez slepic

se mrknout do nějaké speciálky, anebo na net. Kotouče do brusky nejsou drahé. Před nákupem je důležité změřit maximální možný vnější průměr a díru, aby kotouč na hřídeli neházel. Dobré jsou i vymezovací kroužky, tzv. futra.
Jinak na broušení řezných nástrojů bych si dovolil doporučit zelený kotouč. Měl by být dostatečně měkký a poměrně jemný.

Zatím bez slepic

Na takovéto brusce můžete brousit leda nože plechové. Kvalitní kalená ocel ztratí vyhřátím tvrdost. Otáčky na nože, dláta ap. tak 120-140 ot./min.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

v soklu a brousím naplacato, čili nic.

Zatím bez slepic

by měly být Vidlákovi oštípané šutry.
Opravdu leda tak do podezdívky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Také Vás nepotěším,vím o co se jedná,měli jsme to doma,ale kam to potom dal bratr nevím.
Jako kluk jsme na tom brousili často,táta jako kovář,když potáhl sekeru,motyku,tak se to ostřilo ještě na brusu.
Také byly nůžky kované a ty se brousili také tak.Ono toho bylo více na kliku,když nebyl všude elektrický proud.
Možná si někdo vzpomene i na drtič-mačkaš ovsa pro koně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

musela bych mrknout na půdu, jenže manžel by ho nedal a jak ho znám, nejspíš ani nepůjčil....

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

úplně nejkaždější cenu, možná bych vyštrachal adresu firmy ze severních Čech, která dělá krásné věci z pískovce. Vytočit kotouč by pro ně neměl být problém.
Ostatně jak se dívám na net a výsledky hledání z hesla "Výrobky z pískovce", neměl by být problém nechat kotouč udělat.
Ale rozumím tvému počinu. Nejde ani tak o ty prachy, jako spíš znovu rozchodit něco, co už tady bylo a fungovalo...

Zatím bez slepic