Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Ještě něco.
Tyhle poraženecké psaní řeči,jen dávají vládě,vládám možnost dělat si z občanů srandu a neberou kritické názory vážně.

Průměrný počet slepic: 2.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák se utěšuje, že vybudoval soběstačnost. Ale ta je jen zdánlivá. A to proto, že nebude mít potřebu s nikým kooperovat. Zatímco lidé bez zásob se kooperaci budou muset naučit velice rychle, aby přežily. Až vidlákovi dojdou zásoby nebo mu budou zabaveny, tak ho čeká očistec.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Jakou soběstačnost máš na mysli? Z toho co psal, je soběstačnost ve stylu, že když se technika posunula, tak toho využít a začít mít lokální výrobny/pěstírny, něco co přichází díky 3D tiskárnám, že není potřeba fabrika na výrobu krabičky/panáčka apod.
Ze spodu začít měnit svět, tím, že se vytvoří soběstačnost komunit/obcí/okresů/krajů až po stát, kdy nebude vydíratelný, budeš mít jistotu základních potřeb, ne, že budeš mít nejnovější Tv, ale budeš v teple+suchu a plný žaludek, když nastane krize ;)

Nezatahuj do toho vlhke sny preperu, kde budou chodit po republice tlupy hladových lidí apod.

Průměrný počet slepic: 4.1 (7 hlasů)

Tlupy hladových lidí budou chodit tak po 1-2 týdnech od kolapsu. Nějaké nájezdy organizovaných tlup z města na venkov moc nečekejme, protože nebudou mít nabitý elektromobil a taky budou bez GPS navigace. Spíše to budou sousedé, co si přijdou k plné sýpce. A potom začne organizovat výběr stát, jak za nacistů zavírání za "černé" prase. Tenkrát se říkalo černé, jenže dne s bychom asi měli říct tmavé nebo ještě lépe nebílé. :-)

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

...se lze z paneláků do vesnického okolí dostat i pěšky za necelou hodinu.
Na kole do čtvrthodiny.
Autem za několik minut.
Pravda, do oblastí , kde vesničané mají na zahradě i něco víc než jen trampolinu nebo trpaslíky či pergolu....je to o něco dál. Ale ne zas až tolik.

Nebo na Hodonínsku, taky z paneláků a z paneláků na ležato je to kousek.
Na Ostravsku jak kde, z přívozských paneláků je to pěšky do např. Petřkovic tak půl hodiny. Z opravdu velkého sídliště Mar. Hory - Fifejdy do Hošťálkovic o něco více.

Průměrný počet slepic: 2.7 (6 hlasů)

To je scénář čeho? Celooevroský blackout co bude trvat měsíc a více? V případě války ani omylem, viz balkán, kde se ukázalo, jak to v době krize bude.
Ukrajina, ukázala "moderní" řešení, dali se na pochod, ale ne k Vidlakovi, ale do jiného státu...

Pokud nenastane událost typu sluneční erupce, která sejme minimálně celý kontinent, tak tlupy co běhají od vesnice k vesnici nebudou.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Taky mají ve sklepích pětkrát více brambor, než potřebují.
Ale to je jedno, maloměšťácká chamraď si stejně stále bude mlít tu svou pomatenou individualistickou, jak že vyzráli na ostatní. Nic nového, stará bota, prošlapávána už po staletí. Starý provaz, co si oběšenec sám upletl nebo za své zakoupil.
-------------
Zajímá mě , pokud je zde někdo takový - kdo se v této oblasti orientuje, jedna věc.
Existuje nějaký příklad české protiválečné literární tvorby, myslím moderní, dejme tomu že z posledních 20 let ? Našel se někdo z přímých účastníků některých " humanitárních" vojenských misí (škaredé jazyky by je rády označily jako " imperialistický vpád") , někdo aspoň trošku vybavený literárním talentem, který sepsal (a podařilo se mu i vydat) realistický a kritický svůj pohled na válečné události ? Krom např. Targusových povídek inspirovaných událostmi v bývalé Jugoslávii , nic ve zlém, ale pohledem z okna tiráku se věci asi nevyjeví nikdy v té obnažené nahotě, jak se jeví přímému účastníkovi konfliktu.
Aspoň nějaké malé dílečko, neočekávám, že by někdo dokázal vydat dílo typu Barbussova Ohně či Jasna.

Pane zemedelec - a jak " by se" mělo do toho říznout ? Kdo by měl říznout ?
A proč teda neřeže ?!?

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

nevzpomenu. V češtině asi nebude k mání, četl jsem ji v srbochorvatštině.
Pokud vládnete tímto jazykem, přes net seženete haldy literatury o řízeném krvavém rozvalu Jugošky. Pochopitelně s adekvátním akcentem na (ne)vinu té jedině správné strany v konfliktu, podle příslušnosti autora k societě(slovo národnost opravdu psát nemohu).

Já jsem taky něco sesmolil, takovou novelu, ale sám jsem se ve finále polekal, co z toho vylezlo. A pochopitelně jsem nenašel nikoho, kdo by měl koule to vytisknout a hodit do distribuce.
A pokud máte dojem, že jsem se na to inferno díval z kabiny tahače, není tomu tak. Angažoval jsem se bohužel poněkud více, než je zdrávo. Občas se mi to vrací, zvlášť když nemůžu v noci spát.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Takže asi jde o ty peníze....
Tož Magnesia litera by z toho nebyla, leda kdyby na obálce byli Petr a Pavel, nebo aspoň logo Aspenu.

Obávám se, že balkánské národy zatím nejsou českým národem (" česká protiválečná literatura"). Ale to nevadí, aspoň něco. Na rozdíl od Zapadlo (což ale nepřekvapuje).

Neexistuje :-D nějaký seznam blogů, kdy by bylo možno dostati se pohodlně k Vašim literárním pracem, uveřejněným kdysi na aktualně cz ?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

zvládnete najít. Tam si najeďte do sekce Blogy, a ze seznamu autorů vyberte Ze šuplíku. není tam toho moc, fungovalo to asi tři roky a frknul jsem tam něco tak jednou za dva, tři měsíce, i víc.
Sejšn skončil odchodem Stejskala a mým zablokováním na diskuzi. Pak mi nějaký idiot psal, ať posílám texty dál, ale vcelku pochopitelně jsem jej odeslal do prdele.
Pokud by měl Vidlák nouzi největší, klidně bych mu to naposílal i sem, ale nemyslím si, že by vás to tu bavilo. Zas tak moc velká hitparáda to nebyla.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

Je v tom seznamu (" Blogeři abecedně " ?) např. " Pohled zblízka" nebo Čtenářův blog"...ale " Ze šuplíku" ne.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Válka musí zasáhnou celou generaci a zanechat následky po celé zemi. Pak vznikají silná protiválečná díla. (Na které se časem zapomene).
Po jatkách roku 1866 nebo První světové války toho v české literatuře vznikly mraky.
Jožinkova představa že zážitky pár profesionálních vojáků v Dolní tramtárii vyvolají silnou uměleckou odezvu je mimo realitu.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Akorát u nás zakázáno směrnice atak ;)

Sám mám předělané kolo na 1000W/48V motor, ale jaksi nelegálně ;)

Takže pokud nebude po čem volá vidlák, méně omezení a více zodpovědnosti, tak je to jenom video, že jinde to jde, ale mu nás ne, protože EU zakázala ;)

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to jen dětská hra na soběstačnost.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

V některých případech skutečně by bylo možné smrt o několik dní oddálit. Tedy jakýsi zisk by zde byl. Zejména v případě spolupracující obce (známe však své kocourkovské).
Otázkou ale je, co je pohodlnější, příjemnější...zda umrznout či zemřít hlady, nebo být znásilněna a umučen.

Já si ale myslím, že se to zbytečně hrotí.
Že se Rusko opět ukáže v dobrém světle , včetně televizního vystoupení Putina , že prohlásí něco v tom smsylu, že " našim přátelům na Západě musíme pomoci překonat hrozící energetickou krizi". A že tak to jedno z nejhoršího (pro určité rodiny by ale možná velká krize a následná válka byly tím nejlepším - jak si nasyslit opravdu mnoho) půjde dovnitř (budeme z něj venku).

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

"....našim partnerům na Západě...."
:-D))

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

spravneho okamziku, takze by se taky mohlo stat, ze po jeho dobre nacasovane pomoci, by se v Evrope mohlo objevit vetsi nez male mnozstvi novych rusofilu, coz se nebude libit bruselske verchusce.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

má každý Čech. Za 5 dní bez jídla zhubne člověk jen 2 kg.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

….. prý i polárníci mají rádi účastníky expedic s deseti kilogramy nadváhy. To je prý tuková zásoba na dva měsíce.
:-)

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Nemáš pravdu, je to tuková zásoba, že přežiješ to, že vylezeš ven a budeš tam 3-4hodiny něco dělat ;)

Viz u Šípa byl jednou polárník a ptal se koho by vzal Šebrdleho nebo fotra z 20kg tuku, a důvod byl, že fotra, protože by přežil dělat venku, že tam nemáš šanci doplnit zásoby jídlem i když by jsi jedl, prostě potřebuješ tukové zásoby, aby přežil venku víc jak jenom procházku na 15 minut ;)

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Příprava na "den poté" je věčné téma. "Poté"nemusí být jen globální apokalypsa, ale i ten blackout nebo problémy v zásobování, jak je psáno v článku. Zaplaťpámbu "poté" ještě zatím nepřišlo, ale to neznamená, že nepřijde.
Už jsem tu kdysi psal, že jsem takový český minipreper. Nebuduju atomové kryty jako správní kovaní prepeři v emerice ani zásoby kečupu na 3 roky jako Vidlák, nemám Malevil, který by mohl dlouhodobě odolávat, takže dlouhodobé perspektivy v případě "poté" jsou zbytečné.
Jako základní bych doporučoval především pumpu. Koupil jsem klasickou pumpu Standard II (studnu jsem měl, bez toho je to k ničemu)) ), hodí se občas i bez apokalypsy a navíc na zahradě krásně vypadá.
S centrálou bych taky zbytečně nelaboroval, koupil jsem si malou centrálu normálně na Mallu, aby mi pokryla kotel, lednici a světlo. Nic víc člověk krátkodobě nepotřebuje a dlouhodobě stejně nepřežije. Takže bych nelaboroval s dilematem, kolik má mít nějaká Jawa válců, pro účel přežití stačí i nová technika. Důležité je průběžně obměňovat zásobu benzinu, občas ten kanystr nalejt do auta a naplnit znova.
Jo, a samozřejmě 100 ks do každé ráže co mám doma, to píše samozřejmě Godot správně, ale to je automatické jak pračka.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

je základní téma všech apokalyptických filmů,že se lidé budou zabíjet na potkání. Různé party schované v různých kanálech nebo ve Vodním světě na bývalé ponorce a všichni jsou na sebe hrozně zlí. Nejhorší to pak mají mladé holky.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Už jste někdy zabil (zastřelil) člověka ?

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Jojo, takhle jsme se taky jako kluci ptali - už jsi zasunul? No vidíte, nakonec se to všem povedlo. Tedy tím bych odpověděl na váš pacifistický dotaz.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

táhne všemi apokalyptickými filmy,že když přestanou fungovat instituce, mladé holky se stanou lovnou zvěří pro ty zasunovače, kteří si to běžně nedovolují,neb se asi bojí policie a soudů.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

to zmínil někdo výše,co se musí změnit,aby doposud navenek slušní lidé,slušní být přestali?

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bernarrdovi možná stačilo by kdyby mu manželka nadala, že nemá z čeho uvařit svíčkovou.

Sibyla...a nezná takové základní věci....
Jak se pak můžete uživit nepodvodnými proroctvími ?!??

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

spolecnost od chaosu deli 3-5 teplych jidel

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sibylo,
teorie her to řeší. Slušnost zmizí v momentě, kdy jde o základní přežití do druhého dne stylem urvi, co můžeš, nebo zemřeš. Nebo ve chvíli, kdy zmizí centrální moc, která vynucuje svou silou dodržování pravidel. Pak už jde jen o to, kdy to lidem dojde jako prvním, zatímco těm, kdo se spoléhají na morálku ostatních zůstane spousta zklamání.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

...ani hodnotovému posunu, od dob kdy jste tahal kačera....
Proč ne, nijak tím nevybočujete z řady - všech těch ubožáků, obětí svých vášní či své zakomplexovanosti. I když - asi málokterý z nich by přirovnával zavraždění člověka k milostnému aktu. To zas jste celkem výjimečným, to je třeba uznat....

Na net se toho napíše....ale pak jeden míří na jiného....a začnou se mu třepat kolena, návaly do hlavy, ruka se potí....
Snad jste tělesně zdatným natolik , že by vás při střílení neklepla pepka. Co ?!?
Nebylo by tak pro vás lepší si najmout nějakého nájemného střelce ? Třeba bernaarda.....on umí suprovně mířit na stromy, na lidi určitě taky.
Nebo byste mohli ject na procenta.
I pumpovat by určitě zvládl, když tak odsekat led.

Průměrný počet slepic: 2.3 (9 hlasů)

Stačí tyč s hřebem a kýbl.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Vaše technické řešení čerpání vody předpokládá studnu kopanou, pumpy se ale dají aplikovat i na studny vrtané.
A ani s těmi stupni to není tak úplně pravda, dnes má pumpa metr pod deskou vypoušťák, takže voda nezůstává v pumpě, ale pokaždé vyteče a nezamrzne. A jak to řešili naši dávní předkové je vidět ve Štuclince a Zachumlánkovi.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

dokážeme v chodu udržet vlastními silami. Dvoutaktní motor spravím doma sám, tak aby ještě "chvíli" šel. O čtyřtaktu s pokročilou elektronikou to říci nemohu.
Samozřejmě není účelem si koupit dvoutaktní motor, když nevím, jak se drží šroubovák...
A v případě Vidláka pochopitelně rozhoduje i částka, kterou je ochoten do projektu vložit, případně možnost si dokoupit nějaké náhradní díly, které podléhají opotřebení...
Na zcela nových strojcích je bohužel největším kamenem úrazu elektronika, proto jsem zmínil i starší řešení...

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Tak zaprvé se s vámi nemohu pouštět do diskusí o motorech, to bych si naběhl.
Ale co se týče té centrály - ano, jistě, máte pravdu, pokud si ji pořizujete, protože ji pravidelně potřebujete. Ale můj příspěvek byl o připravenosti na krátkodobé použití v případě problému okolního světa, tedy vůbec není řeč o nějakých opravách nebo náhradních dílech. Než to opravíte, tak buď se svět mezitím vrátí zpátky, nebo jsme stejně všichni v loji.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

dvoutaktu starého typu nemůžete ublížit motoru nevyměněným olejem, anebo nevyměněným filtrem, protože tam nic takového není.
A přidřený motor opravím v řádu desítek minut, max. jednotek hodin a potřebuju k tomu kus smirkového papíru, staniol z čokolády, a opravdu základní nářadí typu pořádné kladivo a šroubovák, který něco vydrží. Dobrá, ať nežeru, přidám k tomu dvoje kleště.
Zatímco složitější motory mají nespočet filtrů, čidel, složité chlazení, pumpy, složitější bazmeky pak řídící jednotky, blablabla - a bez kompu se u něj nechytnete ani za hlavu.
Ale je to o praxi opraváře, či údržbáře takového primitivního stroje, zatímco u té moderny se opravdu dá k usnadnění truchlivého konce života pouze pořídit z Alíka skládací židličku, aby bylo kam usednout a započít plakat.

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

nikdy nic nevyšlo, já se vždycky na něco připravovala a stejně bylo nakonec všechno jinak. A moje matka,to byl tragéd, ta co se napředpovídala,když neuděláš tohle,stane se ti tohle,to bylo pořád strašení a nespnilo se vůbec vůbec nic. Vědci také tvrdí,že katastrofy se rodí v hlavě a člověk je pak přitahuje. Stačí si prý dát do pusy tužku napříč,ta zvedne koutky a život je prý hned lepší.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

člověk muset měnit zvyky,to jsme si zvykli na eshopy,ale když budete muset dát za 2 pytle substrátu poštovné 545 korun,tak si to rozmyslíte. Myslim,že dnešním dnem začíná konec eshopů v Čechách.

Průměrný počet slepic: 2.3 (7 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovšem je nutné být účastníkem tohoto švindlu, tedy tržně či byrokraticky nepostradatelným, něco samozřejmě hodí se i důchodcům či invalidům.
Eshopy mohou být nepostradatelnými, v případě většího rozšíření rikší, než je tomu dnes, a spokojenosti řidičů rikší s platem ekvivalentním cca dvou hrstí rýže, mohou kamenné obchody úplně vyřadit z provozu (napomoci může i násobné zvednutí daně z nemovitosti). Na nějaký čas, než si vrámci fire sales ty kamenné obchody zakoupí velkokapitál, pak by se asi jelo odznova.

Snad nebude tak zle, hodně záleží na tom, jaká bude německá sociální demokracie a co za hovado nastrčí Američanům tamní velkokapitál v příštím US volebním cirkusu.
Aktualitka - Gazprom slíbil zvýšit dodávky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

...se zdegenerované měšťáctvo mezi sebou hádá jestli ho zachrání šest kubíků dřeva, propanbutanová láhev či spalování zásob podkožního tuku.
A které že to menší zlo je přivede na šibenici lépe oblečené....
:-D)))))))))))
Takový úpadek , zcela dobrovolný, nevynucený, tu snad nebyl nikdy.

Průměrný počet slepic: 3.3 (8 hlasů)

apokalypsu já vidím v tom,že bude bolet zub a ordinace zavřená,že dítě bude mít horečku a pediatr nikde. To jídlo i za války,v přídělovém systému nějaké bylo. Já koupila mrazovky a vestu z ovčí vlny u firmy teplo domova a péřový spacak mam z minulosti a to je vše,co mám na horší časy.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Jako palivo (pro přežití) fungují oba.

Průměrný počet slepic: 2.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Pamatuju si "bratrskou internacionální pomoc" v roce 68. Na ulicích řádily tanky, všude plno vojáků s ostrými, ale zásobování fungovalo, elektřina byla a voda tekla, lidi chodili do práce, továrny jely. My Češi jsme mistři improvizace, v krizi víme co dělat, nepotřebujeme befehl jako Němci. Stačí se podívat jak to probíhal na Moravě po tornádu.
Ale jinak Vidlák potvrzuje pravdivost mé zásady: není třeba být bohatým, je třeba být nezávislým.

Průměrný počet slepic: 3.4 (12 hlasů)

psychicky,na skocích,mínění druhých,nešvarech okolo, na státu budete pořád,protože pořád tu nějaký bude.

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

emocích ne skocích

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

Více nezávislými jsou chudí ?
Je to možné, bohatí prý navíc žijí ve větším strachu než chudí. V neustálém strachu. Psal o tom už kdysi dávno tuším že Xenofon. V fiktivním rozhovoru s tyranem Hieronem.

Např. židé ne nadarmo radovali se, když bylo započato s masovým rozšiřováním " papírového bohatství".
Chalupu, kšeft se zbožím, stroje, nábytek atd. do jednoho rance nedáš, před pogromem s tím neutečeš. Směnky, smlouvy, peníze...ty ano.
Když už je teda řeč o katastrofě apokalyptického rozsahu.
Na ja, ještě tak vědět kam utéct, že....

Tornádo na Moravě asi není trefný příklad. Spíš by se asi hodil příklad 30 -ti leté války. Když už, tak už.
Nebo 30 - ti letá válka v kombinaci s černou smrtí.

Průměrný počet slepic: 2.9 (7 hlasů)