Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

No a jak u vás, už máte hotov podzemní zásobník benzínu a hned vedle něho dílnu na výrobu střeliva dum - dum ?
Petr určitě koupí, tedy pokud nepřepadne a neoloupí. Pak by nezbývalo než umět rychleji tasit.
:-D)))
Tož ale bylo to tak, existují samozřejmě směnky eskontované v bance s více pobočkama po půlce Evropy, směnky kryté materialními majetky....ale tím se nezabývejte, proč taky...

Průměrný počet slepic: 3 (10 hlasů)

Sorry, Jožo, asi budete hlady, já vás krmit nebudu...

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Napsal uživatel pithart (neověřeno) dne Po, 27. 09. 2021, 00:52
"Po komunistech zbyly panelový králíkárny, mosty, přehrady, dálnice a vzpomínky na dobrý jídlo"

Fronty na maso?
Fronty na chleba?
Hnusný měkký salámy?
oschlá zelenina někde v koutě, pokud vůbec?
Hnusné hnědé omáčky ve školních jídelnách?
Pomeranče na vánoce?

Vy máte asi alzheimera, nebo co.
Anebo jste byl protekční spratek.

Průměrný počet slepic: 1.6 (26 hlasů)

In reply to by Pravda (neověřeno)

Trvalý odkaz

...byl synkem notorického alkoholika a chronického vyhýbače se práci. To se stává, za to nemůžete.
(pokud jste ještě tehdy nebyl na houbách, pokud jste byl vůbec už tehdy plánován)

My byli docela chudí.
Ale nebyl až tak problém hovězí biftek z Martinova, občas. Dokonce i domácí chleba, od Kolibača (ale na to se muselo přivstat, proto většinou byl ten konzumní - ale vydržel dýl, než ty dnešní rozmražené). Salám krůtí - ten byl výborný. Zelenina ....tož rajčata voněla, to by dnes vskutku mohlo alergiky dráždit. Školní jídla některá ano (třeba kapusta s vepřovým - mňam !!, některá ne - já nesnášel vařenou mrkev - brrrr !) některá ne. Pomeranče na Vánoce ? Ach tak. No a jahody v zimě....
Byly, i jahody byly, tady je jasný důkaz :

https://www.youtube.com/watch?v=LAzx_z7N6YE

Technická :
o ale všici naši pracovali, poctivě (ale žádní papaláši, vesměs dělnictvo a technictvo). A trošku si popili - například o šmigrustu nebo na krmaš. To jo. Ale pak už po zbytek roku ne, až na to pivo k obědu, Pravda.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

Když jsem měl to štěstí, že jsem si vystál frontu a natrefil na slušné maso - jak píšete občas a které se většinou prodávalo pod pultem - tak jsem si musel k tomu vzít i nějakou hnusnou flákotu, kterou prodavačka potřebovala udat.

Průměrný počet slepic: 1.7 (18 hlasů)

In reply to by Pravda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tomu já říkám opravdové utrpení. Ale zvládli jste to, a to je důležitý. Co vás nezničilo - to vás posílilo !!!

Takže jste se měli dobře - mohli jste zaplatit jak to slušné maso, tak i tu flákotu.
To my nemohli, tolik peněz jsme neměli. My byli spíše chudí (i barák jsme museli stavět na dluh - na 1 % ?? úrok, 35 letý - tuším že se platily 4 stovky měsíčně).
-------------------------------
Takže se omlouvám za tu fikci s oním tatíkem - asociálem. Určitě jste byli slušně situováni. Jak ostatně sám implicitně tvrdíte

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

mluvím o kvalitě a frontách na základní věci..

Průměrný počet slepic: 2.6 (23 hlasů)

No a pan pithart zase mluví o *vzpomínkách* na dobré jídlo. A má recht. Já když si vzpomenu na tehdejší zavařeniny a konzervované hotovky, tak bych málem až brečel, jak se mi po nich stejská. Krevní tučnice... vyrábí to vůbec ještě někdo dneska? Že by prasata přestaly krvácet, nebo se to už prostě jenom nevyplatí dávat do plechovek? Nebo třeba bílá fazole s uzeným nebo s klobásou, ve skle. Jak to vonělo, když se to ohřálo jen tak ve flašce ve vodní lázni! Omáčka hustá právě tak akorát, fazole pěkně do měkka, uzené libové. Užrat jsem se toho mohl. No a vidíte, zůstaly právě jen ty vzpomínky.

Nebo hele, játrovka, jo. Jemně mletá, na skus pevná, nenapodobitelně voňavá, ve zlatém plastovém střívku s kovovými svorkami. Ve špičkách střívka stálo sádlo. Tři housky a játrovka, svačina šampionů. A pak zrušili normy a v těch samých střívkách byl najednou nějaký matlavý kyt, co se lepil na zuby, jeden týden byl nahořklý, druhý týden chutnal nasládle jak vzduch z předčasně otevřené hrobky. A z housek začala být cítit myšina. A pak tam místo masny udělali "butik"... akorát na fasádě v prvním patře zůstal ještě dvacet let viset neonový nápis "drůbež". ;)

Průměrný počet slepic: 4.8 (20 hlasů)

tříkorunou pro konzervu Chatka

nebo plátky Bákony v konzervě ( olizuji se při vzpomínce )

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

pravdu díte, ani ústřice a jiné mořské plody nebyly. Ale hlemýždí ragú jste si udělat mohl. Jen se to muselo umět a ty hlemýždě posbírat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

In reply to by JanDrda (neověřeno)

Trvalý odkaz

mohl najít. V Rybárnách byly konzervy Chatka s kraby, kaviár,v Domě potravin jsem jednou ze zvědavosti koupil v konzervě želví polévku.
Dnes to není s s příbaly jiné.

Chcete auto s park.kamerou nebo jinou extra výbavou a musíte dokoupit další zbytečnosti. Jinak máte smůlu, protože pakety výbav.
Jako v socializmu s masem.
Nechápu, jak jsme tehdy mohli přežít, vychovat děti, někteří postavit domy a přivítat ten nový, lepší svět bez dluhů.
A o víkendu nemuset absolvovat školení a teambuilding a lézt nadřízeným do zadku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

Abyste koupil něco extra, potřeboval jste známé a něco za něco vyměnit. Nic jste nekoupil... Místo teambuildingu jste jednou za 2 měsíce musel na veřejnou schůzi KSČ, uzavírat závazky, manifestovat na1.máje, absolvovat školení Marx leninismu...někteří i do toho zadku lezli...

Průměrný počet slepic: 1.2 (6 hlasů)

Jedno trafo a troje spodky. Trafo v nabíječce funguje doteď. Jediná použitá elektronika jsou diody zapojené do Greatzova můstku, kterými jsem nahradil selenový usměrňovač. No a ty spodky, ač záplatované, nosím dosud pod montérkami v zimě na zahradu.

Průměrný počet slepic: 4.9 (10 hlasů)

Ty spodky byly podmínka nákupu trafa.
To mělo snad deset kilo, tak jsem jej zabalil do těch spodků a nesl jako v tašce.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Mne s odstupem času mrzí, že jsem tenkrát, v té největší vlně rozprodejů armádních NZ i běžných provozních zásob, toho nenakoupil víc.
Měl jsem seznam, co mám koupit pro kamarády i svůj seznam - typicky nostalgická somradla, komplety vz.60, kanady, nějaké další oteplovací bavlněné věci, svítilny, kabely, ty suprovní otvíráky konzerv z černého ocelového plechu (mám je ostré dodnes, nevím o lepších) a další takové "blbosti", na které se každý z nás z vojny pamatoval, které se hodí i v civilu a tehdy stály vzhledem ke své kvalitě pakatel.
Taky jsem měl mj. koupit aspoň jednu 500m špulku PK1, což je v civilu naprosto ideální drát na prádlo, stál padoš/metr i se špulkou.
Pro sebe jsem chtěl aspoň dvě špulky toho lepšího provedení dvojlinky PK2 (5xCu, 3xFe), lehkou světlezelenou a černou dvojlinku LK2 od ženistů, nějaký náhradní díly na antény, koaxiály, gumové prodlužovací kabely, sestavy akumulátorů NKN, plus to klasické "no uvidíme na místě, co se bude hodit". Měl jsem s sebou rezervu asi deset tisíc, zbytečně.
Ptal jsem se po té technice, druhým ze kšeftařů byl odveden z krámu do jedné, pak druhé z dlouhých sestav likusáků, doslova až po stropy narvaných fakt vším možným. Byly tam převážně NZ zásoby, nebo to podle balení, uložení i konzervace tak vypadalo. Noktovizory (klasické, s fotonásobiči SR a vn zdrojem na opasek), několik druhů měřičů radiace, běžné, většinou sovětské měřicí přístroje řady C, malé erefky i větší radiostanice v kompletech (dvě R130 už jsem měl) a pak spousty dalších zařízení, o kterých ani ti překupníci nevěděli, k čemu jsou vlastně dobré. Stovky beden a bedniček se sadami spojařských ND i samostatnými díly v zavařených PE sáčcích.
Tak jsem si při tomto nákupu všeho potřebného nakonec odvezl i dvě, původně ještě zatlučené, předtím neotevřené NZ bedny. Jednu s označením "TB500B" a druhou "TT300 SADA B". O té první si kšeftaři mysleli, že je to asi nějaká nabíječka na náklaďáky, či nějaké příslušenství k radiostanicím.
O té druhé už aspoň věděli, že je v celkem placatém přístroji instalována kazetová mechanika a starší, výborný typ enderáckého autorádia, ale ani zbla netušili, k čemu je to dobrý.
Bedny pajsrem otevřeny, jejich obsah potěžkán, poklepáno na dekly - "Tak jo, asi tak třicet kilo, je tam asi hodně mědi a hliníku - hele, za pětikilo, berete to? Přidám vám k tomu krabicu jakýchsi divných lamp. Leží to tu od začátku a nikdo to nechce".
Ty "jakýsi divný lampy", to bylo vojenské 100ks kartonové balení sovětských špičkových vysílacích elektronek GU-50. Jde o takřka přesné kopie úspěšných, německých druhoválečných LS-50. V letech mé služby, byly sovětským typem GU-50 osazeny takřka všechny tehdejší, stacionární radiostanice s výkonem asi od 30W (1ks) do asi 200W (4ks). Odhadem v tom skladě ležela možná tak stovka těchto balení-krabic..
U toho přístroje TT300 a jeho příslušenství bylo konstatováno, že je to sice lehké, no ale když je tam přeci ten "kazeťák a rádio", v příslušenství dva druhy mikrofonů (jeden z nich povelový AKG D558B na husím krku) spousta nf i síťových kabelů, konektorů a krabice dalších ND (výkonové tranzistory), tak že teda kvůli "užitečnosti" toho kazeťáku a rádia, že to teda bude za osm kil. Nevěřil jsem vlastním očím, ani uším..
Věděl jsem dobře, ti znalejší ze ZVS taky asi vědí, že TB500B a TT300 jsou víceméně klíčové díly vnitřního vybavení Buchanky, charakteristické obrovským, skoro 3m dlouhým, 900W tlakáčem na střeše. Sestava měla oficiální vojenské označení Bouře 2.
TB500B je vojensky bytelně konstruovaný, koncový nf zesilovač s trvalým sinusovým výkonem 500W a výstupy 100V/200V, TT300 pak je ovládací/budicí/mixážní a nouzově i výkonová část celé sestavy Bouře 2.
Byl to z osobní zkušenosti velmi výkonný, elektroakustický prostředek k údajnému vedení psychologického boje - tak znělo oficiální vojenské označení účelu.
Z nahraných, speciálně krátkých CC kazet (asi CC30, tedy 2x15min.) bylo z této Bouře 2 možné, tím obrovským nf výkonem až 800W (paralelně spřažený výkon TB500B+TT300, mohly tak pracovat), za pomoci toho neskutečně účinného a výkonného tlakáče na střeše (účinnost 110dB/W/m), fakticky docela věrně imitovat a dostat i do značné vzdálenosti charakteristický skřípavý hluk a hučení přesouvajících se tanků, či jiných pásových vozidel, bylo možné věrně imitovat střelbu z lehkých i těžších ručních zbraní apod., případně i vysílat do terénu nepřítele výzvy, působící na bojovou morálku a psychiku "nepřítele". Kazet bylo v zásobníku Bouře asi tak 50-70ks a ty všelijaké výzvy měli v němčině, angličtině a francouzštině.
Energeticky byla Bouře 2 plně soběstačná, EC1kVA měla samostatnou odvětranou skříň a mohla pracovat i za jízdy.
V "mírovém" využití, např. na větších cvičeních, pak Bouře 2 umožnovala (mikrofonem) díky výkonu, koncepci i směrovosti srozumitelně přenést povely, či informace obyvatelstvu až na vzdálenost 3km, přičemž příjemce informací ani nemusel být v přímé viditelnosti. Za jízdy např. v ulicích města by se použilo pouze bohatě dostačujících 300W z TT300, kterýžto měl v motoru Buchanky samostatný alternátor a vedle elektrocentrály akumulátor 12V/150Ah.
Při jedné z pozdně odpoledních zkoušek na divizním nádvoří, uzavřeném ze všech čtyř stran a jen s průjezdem na ulici (dvě Bouře tam měly stálé stanoviště, stejně jako Kluby a štábáky) se nám podařilo, pouze tím brutálním akustickým tlakem z tlakového reproduktoru Bouře, na vzdálenost asi 10-12m, na plný výkon spuštěnou imitací střelby lehkého kulometu, rozbít na padrť tři ty tehdejší velké, asi pětilitrové sklenice od znojemských okurek, přinesené za tím účelem z důstojnické kuchyně.
Oba tyto nepoužité, pečlivě zakonzervované vojenské přístroje z NZ zásob a jejich příslušenství, které mě stály jen tehdejších 1.300,-Kč, mají samozřejmě i velmi dobré civilní využití - i bez toho šíleného, skoro tři metry dlouhého tlakáče na střeše Buchanky.
Věděl jsem o kvalitách oněch aparátů právě z dob ZVS a dodnes TB500B občas využívám na větší-rozsáhlejší akce, kde je potřeba napájet velký počet a tedy velký příkon reproduktorů, napájených klasickým 100V rozvodem, ale dlouhým třeba i 1,5km. Zesilovač má všechny myslitelné druhy ochran (prostě idiot-und-bomben-fest pro obsluhu záklaďáky), je krátkodobě hodně přetížitelný a svou předimenzovanou konstrukcí je prakticky nezničitelný. Dává těch jmenovitých 500W už při 210V a při 240V na něj lze navěsit až 700W příkonu reproduktorů.
TT300 je velmi kvalitní, robustní řídící mixpultík, ke kterému je možno připojit další čtyři zdroje signálu, ovládat i modulovat celou Bouři i z kilometry vzdáleného TP-25, ale hlavně má v sobě ten 300W zesilovač s precizním měničem o účinnosti asi 85%, který se dá napájet ze kterékoli palubní 12V instalace auta, pokud má dostatečně velký akumulátor a alternátor. Kromě všeho jiného, umí také ovládat a budit ten velký TB500B, nebo i jiný druh koncového zesilovače, ale už napájeného ze sítě či z elektrocentrály.
Dvě velmi užitečné, nové věcičky, s komplet příslušenstvím (jako u všech NZ) a za pouhých 13 stovek...Škoda, že jsem toho tehdy nepobral víc, byly tam docela lacino i elektrocentrály, rozvaděče, náhradní díly..No jo, v roce 1993 jsme byli plní optimismu a byli přesvědčení, že armádní věci už nikdy potřebovat nebudeme.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

To je taková blbina.... Nikdo nemusel brát žádnou flákotu. Vždyť jsem v tom žil. Referente, vy nejen že jste bez mozků, vy máte bez mozků i školitele. Blb blba učí diskutovat na Vidlákovi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

To je taková blbina.... Nikdo nemusel brát žádnou flákotu. Vždyť jsem v tom žil. Referente, vy nejen že jste bez mozků, vy máte bez mozků i školitele. Blb blba učí diskutovat na Vidlákovi.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Neřešme dojmy. Podívejte se na data ČSÚ a průměrné roční spotřebě telecího, hovězího, vepřového, kuřecího, (králíci a slepice byli na vesnicích asi také běžnější a v datech nejsou), mléko, máslo, ...
Nebo myslíte, že ČSÚ falšuje data ve prospěch Husákova období, které já pamatuji?

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

Tady v Praze se teda vůbec nic zvláštního neděje. Ceny v hypermarketech i hobbymarketech jsou normální. Lidi mají úplně normální starosti a žádnou přípravu na apokalypsu nikdo nedělá. Až si říkám, že Vidlákovi jednou jeho děti vyčtou, že místo toho, aby si užívali možností doby, cestovali, sportovali a podobně, tak pořád v potu tváře budovali soběstačné hospodářství, které nakonec nebude k ničemu, protože žádná apokalypsa nepřijde. Pokud má člověk nějakou finanční rezervu, že nežije z ruky do huby a má kam se uskromnit (nesplácí hypotéklu například), tak může být v pohodě a nemusí magořit.

Průměrný počet slepic: 3.8 (16 hlasů)

Vidlákovi jeho děti nic takového neřeknou, protože slyšeli o tom, kdo byl Noe a jak stavěl archu. Vidlák najel na podobný princip a těly utopených hříšníků bude krmit šelmy. Tak kdo je miska lvího žrádla? :-)

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Proto tam zlikvidovali fabriky s dělníky a sídlí tam vedení firem, neziskovky a úřady. Všechno placeno a přeplaceno z peněz, které nevytvoří, spíše spoluvytvářejí náš svět, který jde do kopru.
Kadlasi, vidím to tak, že budete vzpomínat na Karibik, Barcelonu a k tomu vám bude zima a kručet v břiše. Ani ty fotky a videa na SD kartě nepůjde prohlédnout. Vzpomínky budou jen vaše.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

Myslím, že popsaná situace platí nejen pro Prahu, ale pro drtivou většinu komunity potomků Čecha dlící kol Řípu a Prahy až k těm hraničářským kamenům. Vidláci se vždycky najdou. A není to nic proti ničemu. Čili - vše je v Čechách v tomto smyslu v normálu. -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

ale 5 dní bez elektriky v paneláku, bez možnosti nakoupit (obchody bez elektriky neotevřou), bez možnosti uvařit ze zásob rýži nebo těstoviny, bez vody a bez tepla, to by byla také zajímavá zkušenost. Pokud Němci opravdu odstaví na konci roku ty atomové elektrárny a současně bude tuhá zima, bude nejspíš v Evropě veselo. PS. Z mých školních znalostí zpřed 40 let trvá připojení k el. síti u odstavené vodní elektrárny několik minut, u odstaveného bloku plynové nebo uhelné elektrárny to vezme několik desítek hodin, odstavený blok jaderné elektrárny se zprovozňuje několik dní.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Spočívá v nahazování přetížených vn linek a traf vn/nn. Protože spousta domácích přístrojů (s vybitými akumulátory), nabíječek a různých dalších zdrojů a spotřebičů (vychladlé elektrokotle a bojlery) včetně počítačů, prostě zůstane zapnutá. Až na ty kotle, bojlery, přímotopy, klimatizace a akumulačky (ty bojlery a akumulačky lze při spouštění odstavit přes HDO) jsou to všecko spotřebiče s velkým zapínacím nárazem, které budou shazovat ochrany vn linek či deony na trafačkách. Rozšíření výkonných spínaných zdrojů tomu moc nepomáhá. Všimněte si prsknutí u kolíků i při zapínání obyčejné adaptérové nabíječky, nebo i PC do sítě. Jsou až na fakt řídké výjimky spínané a nabíjí se tam velký kapacity. Dtto vybitý UPSky po výpadcích, náraz jak hrom.
To není totéž, jako u vody či plynu.
Už jste to možná někdy zažili - po odstávce části města, to někdy rozvoďáci zapínají i na několikrát. Blikne-lehne, pauza automatiky a opět, takto několikrát po sobě - než si lidi uvědomí, co všechno mají pozapínaný a že by to blikání mohlo něco poškodit. To se taky párkrát už stalo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

na kusové dřevo. Topíte a děláte si vlastní elektriku, přebytek uložit do baterek nebo prodat. Sice je to jenom na zimu, ale v létě stačí na ledničku, klimu a provoz pc solár. Eektrocentrála patří na horskou chatu, do dědiny by si to dal jen fosil.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Stirling je teoreticky výborný. V praxi ho v naší zemí má jen pár lidí, kteří se je snaží začít vyrábět. Už dvacet let marně, je to příliš drahé na výrobu.
S trochou nadsázky by menším zlem by byla co do nákladů na výstavbu i kaplanova turbína.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

dostal by přes 50% hlasů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

počkejme si na mrazy a budeme se divit. Budeme?

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

tak v druhé půlce února.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

On předci kandidoval a vyhrál - před pár dny obnovil hydrataci.

Ovšem lidem je na prd.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

mělo by se upravit přísloví.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Má své kouzlo.
Topí se pod ním dřívím (nebo např. sušeným bolševickým ze zásoby z lepších časů). Nevybuchuje jako parní stroje.
Žádná elektronika, minimální údržba. Výkon tak akorát na pokrytí potřeb domácnosti.
Prostě zacouváme jen o dvě století zpátky. Jak primitivní (ale jak účinné).

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

je jedna kW elektrického výkonu taková pecka? Jen nevím jestli bakalář opisoval z Wikipedie, nebo Wikipedie opisovala od bakaláře. Některé odstavce se neliší ani písmenkem.
Zkuste zapojit rozum.
To už solární panely jsou jednodušší, levnější účinnější.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

co treba hybridni elektrocentralu ?

benzin, plyn, propanbutan

elektricky start, pripojite PB lahev a jedete

https://www.heron-motor.cz/kategorie/elektrocentraly

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

dělal tu střechu,měl tam dát soláry a ČEZ ještě dává dotaci.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ta dotace jde na soláry, které se online fázují se sítí. V případu blackoutu nefungují. Jde to upravit, ale porušíte smlouvu a hrozí Vám likvidační pokuta (jako bonus ještě vrátíte dotaci), protože ohrozíte distribuční síť.
To by musel být ostrovní systém a na něj dotace nejsou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Absence dotací na slušně nadimenzovaný ostrov, to je jen mírná daň za naprostou nezávislost.
Četl jsem podmínky k dotaci - jsou tam (silně specifickými podmínkami) víceméně i doporučeny firmy, od kterých musí pocházet regulace, konverze, fázování atd. Ty specifické podmínky byly v podstatě opsány z manuálů těch konkrétních zařízení a jakákoli odchylka je nepřípustná.
Je tam např. uveden i maximální čas v sekundách pro přifázování k síti.
Já chápu, že ČEZ má nějaké svoje standardy a snaží se zabránit tomu, aby k síti kdekdo připojoval kdeco - podobně, jako to kdysi měly Čs. spoje. Taky nebylo ve větším objemu možné, dovézt si ze západního Německa suprdupr tlačítkový telefon s přesnou pulsní volbou a připojit ho k lince. Takový telefon se totiž dal přes linku, z ústředny pohodlně naměřit a když na to telefoňáci náhodou při rutinních měřeních přišli, linku Vám dočasně odpojili.
Jenže ty podmínky ČEZu jsou tak průhledné, že to až smrdí nějakou fajn dohodičkou s velkovýrobcem těch přístrojů.
Nejen s výhledem do budoucna, ale i ve vlastním zájmu jedině ostrov s rozumně dimenzovanou akumulací a rozumná sazba od distributora ČEZu. Protože v české zimě, ani s bohatě dimenzovanou akumulací, běžnou spotřebu baráku prostě nedáte.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Mít svůj malý Malevil je romantické, ale byly by velké problémy i kdyby něco podobného měla většina. Jenže drtivá většina nic takového nemá a vůbec to neumí. Po velkém průseru se rozdělíme na:
1) Armáda, policie a vybrané úřednictvo. Pokusí se vládnout a přivlastní si zásoby.
2) Městské obyvatelstvo (od ozbrojených part, přes matky s dětmi, až po důchodce). Rabování ve skladech a následně navzájem, korupce, zákeřnosti všeho druhu, ozbrojené výpady na vesnice. Když Vám začnou umírat děti, půjde zbytek morálky stranou.
3) Venkovské obyvatelstvo (od malozemědělců až po satelitní vilky). Jak moc je Vidlák asertivní a dokáže sousedům říkat NE? S každou rodinou, kterou k sobě přibere se sice zvýší obranyschopnost, ale klesají zásoby. A to NE se mu bude říkat těžko (můj odhad), což jej přivede brzy na mizinu. Co potom?

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

1) Policajti i vojaci maji sve rodiny, do tydne se vys*rou na sve chlebodarce, vrati se domu a zacnout branit sve pribuzne.
2) Do dvou tydnu se vyprofiluji prvni warlordi ve stylu silnejsi pes m*da - coz rabovani a zakernostem nezabrani, ale bude to prvni zarodek noveho spolecenskeho systemu.
3) Vidlak se bude muset domluvit se sousedy a podelit se o sve zasoby vymenou za bezpecnost sve rodiny a zasob.
Jeden clovek nemuze byt na hlidce 24/7

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Homer (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já bod jedna pochopil tak, že se právě ti policisté a vojáci pokusí být těmi prvními warlordy ;)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

prvni warlordi se budou rekrutovat z kriminalnich kruhu

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlákovi rozumím, má pět dětí a ženu. To je setsakra odpovědnost a starost, ale Vidláku celé to soběstačné úsilí, včetně strašení před nedostatkem čehokoliv, nejen Vaše, mi trochu připomíná situaci za Gusty s dostatkem česneku u nás pod Řípem. Když ho bylo málo, letěla cena nahoru a natěšení kovozemědělci jej na podzim vysázeli kvanta v naději na skvělý kasamač následující rok. Jenže následující rok jej byl přebytek a nastaly zklamané naděje. A tak pořád dokola. Také nyní ten nedostatek je jenom z toho, že tu byla kovidová nerovnováha, ale ta přejde a nastane normál, ne krize.
A ještě malý pohled na Stav Unie. Včera jsem vyrazil na poslední den konání výstavy Svět knihy do Práglu. Ani Hřib mi nezdražil MHD po Praze a tak všude jezdím zadara, do Práglu za 25%. Na Světu knihy jsem byl naposledy v roce 2019. Rozdíl oproti letošku?
Žádný. Zhruba stejně vystavovatelů, návštěvníků-čumilů i těch intelektuálních knihomolských typů. Jenom roční produkce nakladatelství v roce 2019 byla asi 18.000 titulů, letos tak 14.000, ale to spíš přikládám obecnému úbytku zájmu o knihy. Nařízení proti kovidu se jakž – takž dodržovala. Znuděn výstavou nasedl jsem na tram č.12 na konci Stromovky a vyrazil se tímto pro mne zdarma taxíkem podívat na cvrkot do města. Vystoupil jsem na Malostranském náměstí. Provoz téměř jako před kovidem a to včetně Mostecké ulice a Karlova mostu. McDonald v Mostecké narvaný zákazníky. Prostě vracíme se do normálu, nespějeme do krize, je poznatek Laca Mlynáře.
A ještě k volbám. Pokud jde o ty německé, řekl bych, že to nakonec dopadne jako posledně. Ti hlavní se hádali, ale jeden bez druhého vládu nedali a tak se nakonec domluvili na tom pro havloidy odporném řešení a sice opoziční smlouvě, jenže v Německu mnohem radikálnější verzi, totiž opozičním sbratření, doprovázeném francouzským líbáním, asi jako na známém sousoší od Pokorného.
Ale jeden statistický údaj z před voleb (asi tak 3 dny) byl velmi zajímavý i pro nás. A sice ochota jít volit podle věkových kategorií obyvatelstva. Ta čísla podle ARD byla následující:
18 – 21 4,7%
22 – 29 9,9%
30 – 39 14,3%
40 – 49 13,4%
50 – 59 19,4%
60+ 38,3%
Řekl bych, že u nás to bude podobné. A výsledek u nás? Myslíte, že Slavná agentura Kantar Václavky Moravcové si v posledním průzkumu rozdělila váhu voličů na výsledku podle německého schématu? Já bych to spíš viděl, že si tazatelé stoupli pod Koně v Práglu a bylo vymalováno.
Takže závěrem, já bych ta opatření udělal podobná, jako kdysi dávno můj oblíbený esejista Michel Eyquem de Montaigne (*1533 - +1592), který v době zuřící občanské války ve Francii otevřel dokořán dveře do svého hradu a když k němu na dvůr přijela kavalkáda loupeživých šlechticů, o jejichž záměrech nebylo pochyb, šel je osobně beze zbraně přivítat na nádvoří. Pánové se zastyděli a odcválali tam odkud přijeli.
A krize spojená s nedostatkem? Nějaká malá bude, ale jako obvykle zase přejde bez velkého rámusu.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

nevím, proč se mi můj nick nezobrazil. Nejspíš postupující debilizace osobnosti.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

http://casopisargument.cz/?p=37919
Merkelová analytickým pohledem diplomata...
---
Merkelová určila trajektorii, na které se nacházíme i my - německá kolonie.
(dobré pročíst i s ohledem na proběhlé volby. )

Průměrný počet slepic: 3.2 (5 hlasů)

Vy chcete říci, že pod vedením Babiše a Zemana - které národ zvolil navzdory bruselským mediálním elitám - jsme se stali německou kolonií?

Průměrný počet slepic: 2.6 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Ono moc není na co reagovat. Vidláku, myslím, že žádná apokalypsa nebude. A stran toho zásobování - viz mnoho příspěvků už napsáno a hodně jěště asi bude. A snad ještě jedna možnost stran Vaší teorie o samozásobitelství obecně. Pokud by skutečně nějaká apokalypsa přišla, zvítězí "člověčina", a Váš hrad bude mezi prvními dobyt a vypleněn, -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)