Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

Napsal uživatel Targus (neověřeno) dne Po, 27. 09. 2021, 01:32

Pane Targusi, jste starý, škaredý jako já, navíc hloupý, proto Vás žádám o radu, mám starou sekačku s motorem Briggs&Stratton, která jede na všechno jako já, kromě vody, má cca 2kW.

Fungovala by s nějakým dynamem?

Nebo se se stejnosměrným motorem?

Pouze jako nouzovka.

Škoda ji vyhodit.

Díky za odpověď

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by Josef původní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Samozřejmě, že ano.
Motor hodit na "geštelu" (geštela je po našimu stojan) zakotvit to, aby vám to netancovalo po garáži, a vzhůru do autonomního vývoje.
Prvně musíte vyladit počet otáček za minutu (vývod ze spalováku / jmenovité otáčky dynama). Pak musíte zmastit s nějakým soustružníkem kola, zvaná řemenice, případně si je koupit
https://www.google.com/search?q=%C5%99emenice&tbm=isch&source=iu&ictx=1…
a nabouchat na hřídele. Poté nasadíte řemeny, lehce došponujete na průhyb cca 3 cm při zatlačení jedním prstem něčí ruky - svojí jen v případě, že motor nejede - a můžete to rozjet.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Pokud stačí stejnosměr, tak s ohledem na otáčky je vhodnější dynamo 24V/900W z autobusu RTO, nebo 24V/750W ze Škody 706.
Jinak alternátor 28V/60A z Liazky, z Karosy ŠL-ŠD, nebo alternátor 28V/75A z Karos řady LC.
Tím dynamem se totiž dá v případě potřeby (a při ohuleném buzení) celkem pohodlně svářet, což s alternátorem nelze, tam by to i s tlumivkou oddělalo usměrňovač. Všechny běžné alternátory jsou vnitřně třífázové, s vyvedeným středem hvězdy. Výstupní napětí tedy lze 3F trafem pohodlně a s velkou účinností velkých traf, transformovat nahoru na 3x230V. Když trefíte správnou regulaci buzení a otáčky uregulujete na hřídeli alternátoru na 6.000 ot./min, tak to bude mít i "síťových" zhruba 50Hz.
Jen si nejsem jist, zda 2kW sekačkový motor za takové čarování stojí a kolik má výdrže.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ještě nakoupit savo, pár kanystrů benzínu, dostatek semen zeleniny, mít dobrou ledkovou svítilnu. A nějaké baterky do zásoby. Zkontrolovat, jestli knihovna obsahuje potřebné knížky (hlavně naučné) - bez elektriky si na internetu nic nevyhledáme. Podívat, koho že to máme vedle sebe a budovat dobré vztahy. A pak už se můžeme jen modlit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

A pokud se zásobujete konzervami, tak nezapomenout otvírák.

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

udělal kámoš, proslulý to Rusofil, který do své smrti neodolal žádné nabídce jízdy do Ruska, pokud bylo aspoň pět pod nulou.
Aby zajistil dobrý stav akumulátorů při čekání na hranicích nebo celnicích za velkých mrazů, nainstaloval do rámu tahače motor z Jawy Pionýr (známý Mustang, anebo Jawa 20) pomocí něhož poháněl obyč alternátor z náklaďáku. Za pomoci usměrňovače z Liazky proud usměrnil a zreguloval na potřebné parametry (24 V), takže v klídečku mohl dobíjet baterie, topit a svítit bez nebezpečí vybití baterií. Spotřeba benzínu minimální, motorek jel na volnoběh, výfukové plyny zahřívaly akumulátory.

Takže i takový postup je možný...

Průměrný počet slepic: 4.6 (19 hlasů)

A jejej, zdatný technik Targus zase a opět rozdává svá falešná moudra. (Jak krásně jsem se vyhnul slovu lži!!!!)
Alternátor z náklaďáku již usměrňovač obsahuje, tudíž není třeba usměrňovat usměrněné napětí z Liazky. Ještě i tajemství, alternátor obsahuje i regulátor!
"Spotřeba benzínu minimální, motorek jel na volnoběh". Když jede motorek na volnoběh, tak překonává jen své vnitřní odpory. Aby z něj bylo možné odebírat nějaký výkon, nemůže z přirozených důvodů jet na ten volnoběh.

Targusi vy máte vskutku schopnost dokurvit i dámský kolo! Ale jinak jste velice přesvědčivej. U centrál jste se taky vyznamenal. Jak vidno jste zastánce hodně slepých uliček! Nebo ještě lépe, čím slepější ulička, tím pro Targuse světleji.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

v elektrárně před spolujezdcem regler, hňupe?
https://obchod.autoelektrika.cz/cs/katalog/detail-zbozi/regulator-alter…

Asi proto, že věděli, jak budete chtít za padesát let utírat Targusa.
Ano, pokud jsem napsal volnoběh, je to chyba, měl jsem napsat volnoběžné otáčky, nikoli volnoběh. To je opravdu rozdíl.
Což nemění nic na věci, že jste mamlas.
Absolutní mamlas.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Ano, alternátory 28V/60A, sériově používané v tahačích Liaz, měly externí regulátor napětí, přesněji typ s posledním trojčíslím .460.
Existoval ještě jeden typ externího regulátoru pro alternátor 28V/28A, přesněji typ .420, který se montoval do náklaďáků Liaz/Tatra, kde nebyla taková spotřeba, jako u tahačů.
Jsou vzhledově-krabičkou velmi podobné 14V regulátorům typu .070 ze Š120.
Až "nejnovější" alternátory 28V/75A, určené pro autobusy Karosa řady LC, už měly maličký, v zadním deklu alternátoru integrovaný regulátor, s třemi vývody v československých barvách.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

14 a 28 V do naprosto stejných krabiček, které se lišily pouze vyraženými hodnotami.
A taky úplně stejně odcházely.
Pamatuji si, že jen velmi málo aut nejezdilo s regulátorem, který byl "vytuněný" žárovkou volně se kolébající na drátech, která suplovala polovodičová kouzla uvnitř škatule.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

váš poslední odstavec.
Pokud by Vidlák nechtěl diskutovat, otevřel by si net a nechal si dovézt první lepší centrálu, nejlépe s vlastní čerpačkou.
Jenže on kupodivu diskutovat chce a zcela zřejmě zvažuje různá řešení. To ostatně vyplývá i z jeho netradičního přístupu k vytápění domku, ve kterém žije.
Pročež nevidím důvod se nepodělit s nabytými zkušenostmi, jakkoli je vy považujete za plané a nepřínosné.
Vyhodit sto litrů za super moder centrálu opravdu není problém. Mnohem horší je, když v případě potřeby super moder strojek zkolabuje kvůli nějaké banální závadě, typu prasklý plastový obal na měniči, jističi, řídící jednotce, blablabla - dosaď co se právě hodí a dotyčný investor pak mrzne bez tolik potřebného proudu.

Vztekejte se a hartuste dál, mne docela baví vás tu ztrapňovat a dokazovat, že jste pitomec mimořádných rozměrů. A pokud nejste erkáčko, měli byste se dát do holportu a držet služby.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

"Pokud by Vidlák nechtěl diskutovat". Vidlák, jak z kontextu a textu plýne nechtěl diskutovat, ale vznesl dotaz "Máte nějaké tipy, jakou koupit?", tudíž asi neočekával, že si bude stavět centrálu z Liazky a tudíž, že by uvítal návod jak to udělat, ale koupit si funkční stroj. Asi bych dovedl dát daleko kvalifikovanější typ, neb se tím díky fotovoltaice i dost zabývám, neb sám mám 3f 2,2kW Slavii, přirozeně naftu. Předpokládám, že by ani toto nebylo vhodné jako tip jako záloha na nepředvídatelné události.
V každém případě je nejvhodnější cokoli od HERON, například: https://www.azvercajk.cz/heron-elektrocentrala-digitalni-invertorova-7h…
Heron dělá i LPG.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

EC 1kVA má jednoválcový 2T motor 170cm3 výroby Jikov České Budějovice, transduktorovou regulaci napětí a větrák má jak motor sám, tak alternátor. Kromě toho je tam klapka, která umožňuje přesměrovat část tepla z výfuku pro ohřev kousku sacího potrubí i karburátoru samotného.
EC 3kVA má jednoválcový 2T motor 300cm3 stejného výrobce a až na poněkud pečlivější regulaci (hlavně buzení) je vybavena stejně.
Obě centrály jsou jednofázové a produkují přesně sinusové napětí, které je nastavitelné odbočkami na regulačních transduktorech od 210 do 245V ±5%, jak bez zatížení, tak pod plnou zátěží - inu, požadavek na vojenské zařízení.
Výstupní napětí je zcela bez rušení, neboť až na usměrňovač budicího napětí (je přímo v alternátoru) a malé "šváb" usměrňovače měřicích přístrojů, neobsahují oba typy centrál žádné polovodičové prvky. Uhlíky kotev alternátorů obou typů, jsou kvůli dalším vojenským zařízením velmi pečlivě odrušeny.
Jsou-li tyto centrály v pořádku a seřízeny dle příslušného voj. předpisu, tak s tehdy běžným, armádním olovnatým benzínem BA90 (tehdejší Speciál) a s příměsí oleje v poměru 1:30 až 1:40 ochotně chytají, na druhé-třetí našlápnutí i hodně promrzlé, při běžných budějovických -20 až -25°C, studené starty se vždy obešly i bez vylití éterových patron do sání. Tohle totiž občas potřebovaly větší, dvouválcové 2T 3F centrály EC4kVA (pro RDM-6) a EC7,5kVA (pro R-140 a jiné žrouty). Spotřebu mají - inu, prostě jsou to stacionární dvoutakty, optimalizované a běžící při téměř konstantních 3.000 ot./min. Ruční/nožní startování a absenci odhlučnění já osobně nepokládám za nevýhodu.
Co ale hlavně :
Tyhle vojenské EC absolutně nezaváhají (maximálně tak mírným zhoupnutím výstupního napětí lehce pod 220V) při připojení jakéhokoli "těžšího" spotřebiče. Myšlen je velký nárazový/rozběhový proud, jaký mívají např. ledničkové či mrazákové kompresory, asynchronní motory, větší transformátory, větší spínané zdroje apod.
Připojovali jsme k EC3kVA až dva nabíječe staničních akumulátorů TAN-25, které měly obrovský zapínací proud (obsahovaly velké trafo a tyristorovou regulaci) který po několik period 50Hz hodně přesahoval 25A a zaznamenal ho i ampérmetr centrály, seknutím do pravého dorazu.
14A výstupní jistič centrály 3kVA má ale charakteristiku M a proto nikdy při takovém nárazu nevypadl, pouze se lehce zhouply otáčky, mechanický regulátor drcnul do škrticí klapky a už to fičelo. Běžný další odběr těch nabíječů, mimo tu zapínací špičku, byl okolo 5-6A při 220V, takže jedna EC3kVA v pohodě utáhla provoz dvou vozů R4AT, případně kombinací s R3AT, či podobnými sestavami s 1F napájením.
Tyto elektrocentrály nemají ani problém s náhlým totálním odlehčením - pasivní transduktorová regulace pracuje bez jakéhokoli zpoždění a proto se nestane, že při odpojení podstatné části zátěže, vystřelilo výstupní napětí někam do nebe a poškodilo tak ostatní připojené spotřebiče. To se u vojenského zařízení prostě dít nesmí a také se to neděje. Na druhou stranu, vojenská zařízení té doby, byla "tolerantní" k velikosti napájecího "síťového" napětí a pracovala naprosto spolehlivě v rozsahu asi 200-250V, bylo jim to víceméně jedno.
Moderní elektrocentrály s množstvím elektroniky v řízení, která detekuje jakýkoli případně "škodlivý" nadproud, nebo dokonce centrály s invertorovou síťovou částí, toto bohužel nezvládají a vypadávají, resp. je nutné je kvůli těmto zapínacím proudům až 3x předimenzovávat, aby nespadávaly ochrany.
Tam, kde je nutné zálohovat spolehlivě, přitom jednoduše a opravitelně, bych z moderních centrál doporučil originální výrobky Honda.
Sám jsem už 27 let vlastníkem "sotva zaběhlé" EC 1kVA, jednoho celého náhradního motoru s alternátorem, plus 1ks rozvodná skříňka s jištěním a regulací. Někdy v roce 1993, se toto všecko dalo koupit doslova za pár šušňů, neboť tuzemskou technikou včetně větší části techniky armádní, každý pohrdal. Různí překupníci armádních NZ zásob toho měli tři prdele a často nevěděli, co to vlastně nabízejí, nebo jestli se toho vůbec a kdy nějak rozumně zbaví.
Stejným způsobem (tj. za pár šušňů, víceméně za "váhu" hliníkových slitin) se mi podařilo koupit i dva NZ komplety sovětských KV radiostanic R-130, to jest včetně obou druhů napájecích i automaticky, servem laděných anténních dílů a také přiložených sad náhradních dílů. R-130 umožňuje přijímat i vysílat ve třech režimech (A1, A3 a DPP) od 1MHz (přesněji 999kHz, tedy cca od druhé třetiny běžných, rozhlasových středních vln) do 9,99MHz a výkonem 80W, resp. 100W a do tří typů antén. Je možné a pravděpodobné, že to v budoucnu bude celkem k hovnu, ale nestálo to skoro nic a i nadále mne to stojí pouze skladovací prostor. Napájecí kapacita přes 1000Ah a při jmenovitém napětí 24V je doma k dispozici u jiného systému a to sem nepatří.
Prémiový benzín o 100, příp. 98 oktanech, vydrží bez přimíchaného 2T oleje skladování přibližně osm měsíců a v chladu zhruba 10°C vyhrazeného "podzemního" prostoru. Déle jsem to sám zatím nezkoušel a uvítám případné zkušenosti jiných.
Omlouvám se za tu délku, jen jsem se snažil o úplnost.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

dost novinka. Zatím těžce zápasím s kvalitou jejich karburátorů, zejména těch se sytičem.
Můžete poslat nějaký zdroj k těm motorům, kde bych si mohl poštudovat?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Kdo byl skutečným výrobcem těch motorů, to netuším, ale na štítku motoru bylo uvedeno toto.
Alternátory označení výrobce nenesly, ale podle všeho je vyráběli v bývalém MEZ Brumov. Přesně tam odtud totiž proudily alternátory pro samodomo výrobu s jinými motory. Podobně, jako tam odtud proudily součásti svářecích dynam Triodyn a dalších agregátů. K tomu spousta dalších "zajímavých" záležitostí pro všecky ty, kdož přijali jako výzvu domácí výrobu trafosvářečky :D
Někde na internetu jsou ke stažení kompletní vojenské příručky k údržbě EC, viděl jsem je. Já je ale bohužel stažené nemám, neboť jsem příslušnou "papírovou" příručku obdržel souběžně s EC. Byla přibalená v zašroubované bedně u sady tehdy k EC normalizovaných ND.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Ze svých vlastních poznatků a poznatků kamarádů, nemohu v žádném případě doporučit novodobé plagiáty motorů Honda, používané v centrálách, prodávaných v hobbymarketech. Jeden z mých kamarádů ze svaté čtveřice, si bohužel nedal říct a koupil za směšnou cenu (oproti orig Hondě 2,2kVA) jednu takovou. Prodejce ho ujišťoval, že na to v případě potřeby pasuje spousta originálních dílů Honda, pokud by už nebyly díly přímo na tu kopii - jakože po dvou letech opravdu zmizely.
Potíž je v tom, že výrobci těch plagiátů originální motory Honda "optimalizovali", rozuměj ojebali a to v různých rovinách, nejčastěji rozměrových - takže ony origo díly Honda na plagiát prostě nepoužijete, neb nepasují. Oproti Hondě použili jednodušší a levnější zapalování, menší magneto, motor má jiná (menší) ložiska atakdále. Ostatně, jak jinak než ojebávkami lze u kopie dosáhnout tak neuvěřitelně nízkých cen, že.
Moje poznatky také říkají, že je zcela bez problémů koupě starší, používané, ale originální Hondy, které se majitel zbavuje např. proto, že mu nestačí elektrický výkon. Starší typy bývají mnohem jednodušší a viděl jsem i 1,5kVA typ, koncepcí velmi podobný československé vojenské EC1kVA - naprostá jednoduchost, daná dvoutaktním motorem, mechanický regulátor otáček, prachjednoduchá elektrická část - jen byla celkově oproti EC1 menší, lehčí a z větší části zakrytovaná, výroba asi tak 2005-2007 bych řekl.
Počitadlo motohodin ukazovalo něco přes 4.000mh a ten strojek krásně chytal na první špagátek. Kdybych neměl svoji EC, tak tu Hondu bych koupil. Majitel malé stavební firmičky se jí zbavoval proto, že už neuživila dnešní velké žrouty typu dvou souběžně běžících bouracích kladiv.

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

….. jedním z prvních kroků státní moci bude zákaz prodeje munice. Proto je třeba se předzásobit.

Vidláku, váš postup se mi jeví jako rozumný ve vaší situaci a poměrech, ale pro (hodně) velkou část populace ČR je jako návod nepoužitelný. Např. chápu vaši touhu po elektrocentrále (právě energie je základní podmínkou přežití), ale pro obyvatele paneláků a podobných sídlišť je něco takového nerealizovatelné. Ostatně i takový přeplněný mrazák by pro ně byl v případně masivnějšího výpadku dodávky elektřiny spíše pro zlost než pro radost. Velkým problémem by byla voda (hlavně splachování odpadu), ale kolik si jí mohou v sedmém patře v Krašovské ulici (například) uložit do zásoby? I tzv. "sklepní kóje" jsou celkem k hovnu - ty budou vykradeny jako první (ostatně už se děje).

Mnozí z těchto lidí mají sice chaty, ale ani případné přesídlení do nich není nijak lákavým řešením, protože by se jejich obyvatelé v nich mohli stát zajatci - pokud nebude benzín (a ten by jistě nebyl).

Jediný pozitivní dopad takové krize vidím tom, že by přinesla ne snad přímo rozpad (i když kdo ví...), ale nepochybně určité rozvolnění a přesměrování EU. Vzhledem ke svému věku si ale kladu otázku (já, takový kritik aktuálního stavu a vývoje toho spolku!), zda bych si na těch pár let, co mám ještě před sebou, neměl přát spíše zachování šíleného současného stavu/klídku, než předpokládanou krizi a katarzi jako její důsledek. To jsou ovšem jen akademické úvahy, protože na můj názor a případná přání se mě samozřejmě nikdo ptát nebude.

Že nás čekají vzrušené časy, o tom už asi pochybuje málokdo. Nejlépe tyto prognózy přijímají lidé, kteří se nebojí smrti.

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

prvnim problemem bylo "vytekle" maso z nefunkcnich mrazaku.
Bez elektriky vydrzely nejdele bezvajecne testoviny.
Zakaz prodeje streliva - zkuste jit koupit vetsi baleni HV naboju do malorazky.
Aspon v nasem kraji razovitem nejsou a nebudou, protoze malorazkove HV strelivo ve velkych balenich se vyrabi v USA a tamni fabriky nestaci zasobovat ani vlastni trh.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

….. jedním z prvních kroků státní moci bude zejména odebrání registrovaných zbraní majitelům. Proto je třeba už si to pomalu začít nechávát krást.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

Godote, dokážete bez delšího přemýšlení odprásknout, nebo i jen postřelit jiného člověka? Nebo víc, pokud jich víc přijde?

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

…. pokud bude důvod.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Během ZVS jsem poznal jen jediného magora (z východního Slovenska, tam na ně mají speciální líhně a jistě i kopyrajt), který byl schopen v centru Českých Budějovic, ve tři v noci a téměř půlkou zásobníku kosy, rozstřílet velkého ježka.
Předpokládajíc samozřejmě, že se v těch místech, kam střílel (vrata garáží s NZ technikou, kam se někdy chodilo na "náhradní díly"), se zřejmě plíží zloděj a neodpovídá proto, aby se neprozradil...No, skončilo to samozřejmě nějakým Sabinovem, zčásti i proto, aby podobná pitomost už nikoho nenapadla. Kolik dostal, to nevím, už jsme ho neviděli. Nějakým způsobem, asi podle stop po kulkách a hilzen se prokázalo, že vůbec nestřílel nejprv do luftu, jak se podle předpisu mělo, ale rovnou.
Ale to byl, alespoň podle následného vyprávění vojáků z jeho roty naprostý magor, jaký se vyskytne (takoví se podle mě ani běžně nerodí) maximálně jednou za deset let. Na tom východním Slovensku to zřejmě velká výjimečnost z ostatního obyvatelstva nebyla, neboť s několika východňáry z okolí Prešova a Košic, jsem sloužil i já sám. Naštěstí jich nebylo tolik, aby mohli i v srdci jižních Čech utvořit gang podobný těm, jaké byly například u bigošů, nebo tankánů.
Ale soudím jen dle sebe. Občas jsme s kolegy ze spojovací dílny museli do stráže i my, když byl kritický nedostatek lidí a zrovna žádný z gum nepotřeboval nějakou odbornější "službičku" u něj doma, nebo na chatě.
Byly tam občas kritické momenty, při kterých vyletěl tep na 180, třeba při kontrole stráží naprosto vymatlaným, psychopatickým deveťákem-poručíkem, co byl proslulý různým vysíráním. Plížíc se přítmím za vozidly, na výzvu "Stůj! Kdo tam?" záměrně neodpověděl a přikázal mlčet i veliteli stráže, mezitím posranému strachy.
Vážně by mě nikdy nenapadlo, v takové situaci (autopark v centru ČB) tu kosu byť jen natáhnout.
Na to natažení a stisknutí spouště - při vědomí, že budu střílet na člověka, na to jsou zapotřebí buď koule, zvíci těch zorbingových, anebo teda ta vymaštěná palice..

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Napsal uživatel Leoš (neověřeno) dne Po, 27. 09. 2021, 16:39

Leoši byl jste velitelem stráže?

Velitel stráže, když zjistil spícího strážného, měl k němu přistoupit k němu zezadu, a odebrat mu zbraň, další postup závisel na povaze. Já jsem své bobánky nikdy nebonznul.

Zažil jsem situaci, kdy basman odzbrojil strážného, který musel šůrovat basu.

Prostě průser, za který by šel můj bobánek do basy.

Vzal jsem dva strážné, nařídil jsem jim nabít, v krizové situaci střílet, odložil jsem Dohodu, a šel do basy přemlouvat basmana, dal si říct, všechno bylo bez hlášení.

Basman nevěděl, že mám v kanadě kodák.

Vůbec bych neváhal.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Napsal uživatel Anonym (neověřeno) dne Po, 27. 09. 2021, 18:49

Josef původní

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

si můj kolega, který šel do stráže, "přednabil" kosu pěti ušetřenými slepáky z výcviku v přijímači.
Soudruh měl stejné frky a nehlásil se heslem, takže kolega ho nechal půl hodiny ležet ve sněhu, aby mu pak velkomyslně povolil, když už byla zima i jemu, aby se plazil sněhem asi půl kilometru k brance v plotu, kde byla hláska. Velitel stráže byl zároveň velitelem našeho družstva a samozřejmě náš mazák, takže se válel ve sněhu rovněž.
Osvěcování tváře kolega zazdil, řekl jim, že když jsou na zemi v půlmetrové závěji, tak je nepoznává a bylo vymalováno. Když ti dva jen cekli, anebo se chtěli zvednout, kolega si střílel hezky po jednom náboji a nahlas jim sděloval, kolik nábojů ještě má v zásobníku.
Ty dva zachránil až krmič prasat, který měl čuníky hned vedle hlídaného skladu a vzbudila ho ta střelba slepými. Tedy ty dva spíš zachránilo, že bylo 20 pod nulou a kolega se chtěl jít zahřát.
Byl z toho parádní kravál, ale kolega střelbu zazdil a my mu to velmi ochotně potvrdili, protože ostré nechyběly. A než ti dva pitomci roztáli, byl sapík vyčištěný a namazaný.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

chtel ublizit memu synovi, tak nevaham a mackam spoust.
Pokud by dotycny chtel ublizit mym nejblizsim, tak zavaham a potom mackam spoust.
Pokud by dotycny chtel ublizit nekomu me cizimu, tak nevaham, a mizim ze sceny, nase soudy nejsou obrancum prilis pozitivne nakloneny ....

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Já se nebojím, Proč se bát ? Stejně každý musí. Strach nikdy nepřispěl k ničemu dobrému. Spíš k urychlení obav. Nikdo nespočítá kolik lidí zemřelo strašením a následnými obavami z breberky a nespali v noci, že nejsou
ještě naočkovaný.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Předzásobit se municí je chvályhodná prozíravost, nemyslím si ale, že bude nedostatek protože stát napadne to omezit. Spíš je pravděpodobnější že munice na trhu prostě nebude protože si ju vykúpí amíci.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

PB lampa a PB teplomet.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

PB topení jsem měl, lahev (Ta střední) během týdne pryč, tedy na topení nepoužitelné.
Na vaření super, tam skoro 2 lahve na rok.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

tak to je samozřejmě fofr.
Teplomet se používá na PŘITOPENÍ v ložnici na chvilku, než se člověk TEPLE oblékne a roztopí kamna nebo kotel.

Pokud by totiž skutečně došlo k výpadkům energií, čeká nás model "Bretaň/Pikardie" - tedy od začátku podzimu do půlky jara doma tlusté tepláky, i dvoje vlněné ponožky, tlustý vlněný svetr a často i rukavice bezprstovky. V posteli dvě deky a přes ně ještě obří vlněný pléd. Topí se v jedné místnosti, z níž se pouští ohřátý vzduch na temperování ostatních. V těch ostatních je běžná teplota kolem 15°C a méně.
Když jsme jim vyprávěli, že i v zimě máme v bytech a domech běžně kolem 20°C (a to i v ložnicích a na chodbách), nevěřícně zírali a ptali se, kde na to bereme. Neb v Bretani a Pikardii i průměrná střední vrstva na topení setsakra šetří.
Jak přežívají tamní vlhkou a studenou zimu chudší a chudí, to netuším. Patrně bydlí pouze v kuchyni, kde nahřívají deky a s nimi se pak tryskem rozběhnou do vymrzlých postelí. Nejpíš s termoforem v zubech (ten ovšem běžně používají i bohatší).

Průměrný počet slepic: 3.9 (16 hlasů)

V Bretani to trochu víc znám, ale na pobřeží. Přibližně vyjádřeno je tam pořád stejně, v létě zima, v zimě teplo; holt tepelný akumulátor zvaný Atlantik funguje spolehlivě. Tak úplně stejné to samozřejmě není, v létě třeba 25 °C, krásná pláž, spousta lidí, ale ve vodě pomalu ani noha - oceán má krásných 15 °C. Na druhou stranu tam nemrzne a zimě prší, pokud napadne sníh (za pár hodin je po něm ), pak 1 cm je totální kolaps. Že by ale trpěli zimou jsem nezažil ani neslyšel, možná je tomu ve vnitrozemí jinak. Hodně se topí (topilo) "olejem", ale je to spíše něco jako mazut; ovšem že by přetápěli, to tedy ne.
S těmi dekami a svetry jsem se ale potkal v Anglii, přesně jak to píšete. Vylepšeno tím, že ve starších domech mají v oknech jen jednoduché zasklení. Všeobecně mě v Anglii překvapila prostota bydlení, snad až chudoba, ve srovnání se socialistickým u nás. Samozřejmě ne všude.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

V Bretani rodina - táta učitel na místní ZŠ, máma prodavačka v květinářství, tři -náctileté děti. Kamennej dům po rodičích - pro nás krásnej, romantickej, jak z románů z 19. století. Měli tam ovšem kosu i v létě.
V obytný kuchyni elektrickej sporák, ale kousek vedle bytelnej litinovej na dříví. V pokojích jsme usilovně hledali jakékoli topidlo, ale nenašli. Tak jsme se zeptali a dostali výše uvedenou informaci.
Jinak - rodina cca středostavovská, ale když jejich dcera přijela k nám, byla v šoku z trojkombinace sporák+trouba+myčka a z WAWek v každé cimře. A když tam byl náš potomek na výměně a škola jela do dolfinária, jejich dcera dostala prachy přesně jen na vstupenku (13 tojráčů); na suvenýry a ňamky prostě nebylo.
V Pikardii - několik učitelských rodin z jedné ZŠ v jednom malém městě. U nás je učitelstvo jasná střední vrstva; ve Francii nikoli. Baráky většinou po rodičích, kráné a studené stejně jako v Bretani. Pár jich bydlelo v místní bytovce a ti si užívali luxus lokální kotelny a radiátůrků (fakt jen pár žeber) i v ložnicích.
Byli jsme s nimi i nakupovat a mrkali na drát, když kupovali šunku i salám na plátky a zeleninu po jednotlivých kusech.

Na naše poměry fakt skromnej život. Ale... Vnitřek školy ověšenej nástěnkami se školními i obecními akcemi. Slovo "komunita" tam má úplně jiný význam než tady. ŽIJE to tam - skromně, podomácku, amatérsky, ale bohatě. Zúčastnili jsme se tam jedné historické akce a byli až dojatí neskutečnou atmosférou, nadšením celého městečka - to se nedá popsat pár slovy. Oproti velkým městům je francouzský vidlákov jinou galaxií. Materiálně chudej, ale lidsky nesmírně bohatej.

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

POBŘEŽÍ mělo bejt!

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

neviděli jsme jak žijí obyčejní lidé. A tak jsme cinkali klíčema, abychom se měli tak dobře jako oni. Přitom jsme jaksi zapomněli, že ty trubky s energií vedou z Ruska. A nejenom s energií. Tak jsme jim sundali sochu Koněva a neskutečně je nasrali s Vrběticema. Tak budeme klepat kosu stejně jako v Bretani. Tukové polštáře nás budou izolovat maximálně do ledna. A germáni nás dorazí. Jsme pro ně kolonie, kde žije póvl.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

Já napsal teplomet? Kde? Já napsal, používal na topení, konkrétně mora ("vafky")...

V anglii, jsme dokonce měli od zaměstnavatele tu velkou lahev, tam nam vydržela na topení+vaření+pečení měsíc...

Reálná zkušenost mi ukázala, že PB lahev je super na vaření/pečení, na topení, pokud někdo má dílnu, kde je 1 den o víkendu a nemá dřevo, ale jinak doporučit, PB na topení?

Navíc, pokud nebudeš mít odtah spalin přes zeď=ty mora, tak sice budeš ok, že budeš větrat, ALE s topení se ti začne srážet voda, takže po týdnu budeš mít na stropě fleky, jako když seš v koupelně...

Když bude krize, tak budeš topit v jedné místnosti, když bude venku -10, tak si můžeš říkat "jsem silnej", ale pokdu máš děti nebo starší lidi, tak zatopíš, třebas někde v petrách s komínem přes okno, a nebudeš vykládat něco i "změkčilosti", jeslti ano, tak se tě rodina zbaví a najde někoho jiného, kdo se postará...

P.S. V Británii to samé jak Bretaň, ale jaksi pak čteš zprávy, že staříci zemřeli, protože neměli na topení. Dávat jako púříklad podobné situace není zrovna pro mě jako ceste, ale jako rezignace nebo spíše, omlouvání tímto jako nechutnost, kdy e zamlčuje, že to má dopad na úmrtnost...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Vítězství německé SPD nad CDU/CSU (o procento) jen utvrdí Brusel ve správnosti jeho politiky a pokračování Green Dealu a dovozu ekonomických imigrantů. Když už se Němci rozhodnou pro nějakou ideologii, odnese to celá Evropa. Jedem z vršku, nabijem si držku. Ale můžeme si užít tu jízdu.

Stran samozásobení je zapotřebí hromada dřeva, protože zdražuje, začíná jej být nedostatek (kůrovec už hromadu lesů sežral a nové ještě nevyrostly), a dost se krade. Zatím vytěžené z metrů.
Zásoby má smysl udělat na dva týdny. Je to tak akorát na přežití nejhorší doby a aby nestály za případný nájezd sousedů. Protože v případě nouze si pro zásoby nepřijde nějaká parta cizinců, ale někdo, kdo o nich dobře ví. Tedy někdo ze sousedů, co pozorovali Vidláka, jak se potí na svém záhumenku. Napřed přijdou po dobrém, a pokud nedá, přijdou se zbraněmi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovšem po započítání výsledků CSU je vítězem voleb CDU/CSU - https://www.bundeswahlleiter.de/bundestagswahlen/2021/ergebnisse/bund-9…

S FDP a "zelenými" dá CDU/CSU dohromady skoro 48% křesel, což na menšinovou vládu tolerovanou SPD bohatě stačí. SPD by měla s FDP a "zelenými" dokonce 51%.
Pokud se CDU/CSU spojí s SPD, dají dohromady přesně 50% a nebudou potřebovat žádné další koalení.

Koalice SPD+CDU/CSU by MOŽNÁ mohla znamenat poněkud pragmatičtější vládu a pozastavení nebo alespoň zpomalení "green death".
Koala se "zelenými" bude naopak znamenat jistotu "zelené smrti" a její urychlení.

A to je vlastně vše.
Na vnitřní ani vnější politice Německa se nic nezmění, protože volby nepřinesly žádnou změnu v rozložení sil.
Tím de facto můžeme téma německých voleb uzavřít, neb není co prokydávat.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

Přesné, jen dodám:
- Bongobongo nebo smrt?
- Bongobongo!
- Zemřeš smrtí bongobongo!

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Včera jsem po delší době zajel zkontrolovat chalupu a natrhat něco jablek a švestek na štrůdl a koláč.
Na jabloních ještě něco bylo, švestky komplet pryč. Sousedi pálí a nejspíš jim bezprizorných švestek přišlo líto.
Nemusí ani přijít kolaps civilizace, aby i navenek slušní lidé v případě potřeby sáhli na cizí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (9 hlasů)

...když jsme to u vás se sousedem sbírali, dost jsme nadávali: hodně červů, takže se to nehodí na zavařování...jooo a příště, než odjedete, dejte ty plachty pod stromy, líp se to sbírá!

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

ve své sobeckosti a sebestřednosti mě vůbec nenapadlo, že bych mohl svým přístupem někomu komplikovat život. Omlouvám se.
S tou plachtou je to výborný nápad, v OBI mají možná posezónní slevy.

BTW - už začínají padat ořechy, bylo by škoda nechat je tý bábě, co je vysbírala vloni a předloni.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Všimněme si u vlka https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/09/26/flash-vysledek-nemeckych… rozložení skupin voličů v německé společnosti.
CDU/CSU 24,5% a SPD německé 26%. Plus cca. 12% FDP. To je jako rozložení sil ANO a SPOLU.
AfD 10,5% vs. SPD Okamurovo 11,5%.
Linke 5% vs. KSČM 5%.
Grüne 14% vs. ČSSD 4,5% + čeští Zelení + další.

Rozložení preferencí voličů je dost podobné (s rozdílem +/- několik procent daný odchylkami v programech stran a typem čelných představitelů stran). Jinými slovy voličské skupiny jsou dané a záleží jen na šikovnosti tvorby programu a předsedů stran, zda je těch procent více nebo méně. Ale je zde také určitá hranice voličské přízně, kterou strana prostě nepřekročí, pokud nedojde k nějakému zásadnímu vnějšímu vlivu. Osobně hranici odhaduji na 35%, více voličů politik získá jen v případě, kdy dojde k vnější katastrofě.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Ta dnešní německá.
Je to sociální demokracie hlasující pro válečné úvěry, nebo sociální demokracie Liebknechtova, sociální demokracie Ebertova, Müllerova, sociální demokracie přeběhlíků k NSDAP....sociální demokracie Brandtova (kéž by !!!) či Schmidtova ?
A tak budeme čekat, až co se vyjeví.
Včetně toho, co se tak následně vyjeví i u nás. Také to mohou být různá překvapení, můžeme jen doufat a věřit, že příjemná (Michl tvrdil, že jde jen o efekt láhve s kečupem, že se prostě jen čeká, až se kečup uvolní i z té širší části láhve). Nebo snad můžeme něco významného sami změnit ?

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

Není divu, že vás typ demokracie představovaný SPD mate. Ještě jste se s ní nesetkal. Je to demokracie totálně zblblá a typ refugee welcome. Počkejme, až Němcům dojdou energie a zjistí, že si je sice mohou koupit, ale nemají jak je dovést do svých domovů.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

(007 s povolením zabíjet?)
Žeby evropská tixotropní socdem?
Bez barvy, chuti a zápachu?
-----
No, proti světlu by se nejspíš našly dva odstíny zelené... zelená je barva nejen islámu, ale i té třetí strany. Směs těch dvou odstínů se nezasvěcenci jeví jako tradiční německá kafebraun dozelena.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Hodně pesimismu,vždyť nám slibovali a slibují ráj na zemi a Vy tohle.
Z mého pohledu,stačilo by jen jeden týden,to o čem píšete a byl by nepřehledný zmatek.
Už je potřeba do toho říznou a rychle chamtivé korporace poslat na jižní pól.
Proto dám otázku,kdo nakupuje od Ruska ropu a plyn a za kolik a za kolik ji prodávají státům.

Průměrný počet slepic: 3.6 (9 hlasů)