Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

"Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze ..."

Přesně tak. A ve stejné situaci jsme byli loni, předloni, před pěti lety ... prostě se řítíme ze svahu od zrození světa. Tedy vlastně od zrození internetové alternativy, ale před ní skutečný svět vlastně neexistoval.

Průměrný počet slepic: 2.6 (32 hlasů)

si vyprošuji ! Neřítím se ze svahu ! Zatím NE !

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

zdůrazňuje důležitost sociálních vazeb - hlavně v rodině a se sousedy a s kamarády.
Se všemi obnovte a posilte kontakty, zajímejte se o jejich zdraví, problémy a o to, jak jim můžete pomoct.
Nenechte je samotný.
Asi to nebude jednoduchý, ale půjde to...

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák ať si vezme čas na rozkoukání se dle libosti, já to zkusím hned. Prej Kroupa vzal Hamáčkovi 20% ... se tudle od něj někde slyšel (= jsem se musel pousmát pod svým stařeckým volepeně volezlým fousem!). Co si ale už nyní můžu spolehlivě odškrtnout je to, že socani v Německu mu vykopali definitivní hrob, soudím alespoň dle toho, jak znám svý Češky a Čechy (i když sem vždycky tvrdil, že mít v názvu strany slovo "sociální", tak ani idioti se nemůžou dostat u nás pod hranici 5-ti %)... jak říká starej ještěr, jen hlupák nemění názor a tak jsem ho prostě změnil!

Průměrný počet slepic: 4.1 (10 hlasů)

In reply to by blbíš (žejo lujjzo!) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Prominou mi pane mou ignoranci a nevědomost.
Kterej pak Kroupa?
Janek?
Syn Daniela, který vytuneloval tu jedině reálnou pravicovou ODA?

Průměrný počet slepic: 4.7 (17 hlasů)

jo

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Je to normální, napíšu "JO" a vono se objeví "JIŽ"... (už podruhý)?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by blbíš (žejo lujjzo!) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zřejmě používáte nějaký superkůůůl prohlížeč, který myslí za uživatele a opravuje za Vás "překlepy".

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (žejo lujjzo!) (neověřeno)

Trvalý odkaz

jednoduché. Máte ožralou pravou ruku a nevíte o tom.
Řešení - pošlete pravou ruku na odvykačku, šest týdnů bude stačit.
A mně pošlete jeden tisíc korun českých (můžou být i nějaké tisíce severských korunek, když jinak nedáte) za udělení cenné rady.

Průměrný počet slepic: 3.6 (8 hlasů)

In reply to by blbíš (žejo lujjzo!) (neověřeno)

Trvalý odkaz

ČSSD ubývala procenta voličů postupně, takže za to těžko mohl J. Kroupa. A i kdyby skutečně mohl, měla ČSSD dost času, aby své voliče získala zpět. Voliči ČSSD utekli ve chvíli, kdy ČSSD začala hledat městského liberálního voliče a hlavně opustila už voliče své tradiční. Stykem s evropskými stranami typu německé SPD Sobotka s Hamáčkem definitivně zblbli a najeli na notu, která se voličům ČSSD příčí. A jestli někdo zahnal i poslední zbytky voličů, je to sám Hamáček, když otevřeně prosazuje názory Pirátů o zdanění neobsazených bytů. Zapomněl, že hodně jeho voličů má chaty a chalupy, které si vybudovali v dobách socialismu nebo je zdědili. A ty je chce donutit prodat. Nebo drží byt vnoučatům, a ty chce Hamáček zdanit 3 až 5 tisíci Kč měsíčně. https://www.novinky.cz/domaci/clanek/hamacek-chce-pokuty-pro-majitele-n…

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mám pocit, že Maláčová, když o tom mluvila někdy v minulosti, tvrdila, že by šlo až od pátého bytu dál. To už by se tedy za jakýsi "boj proti spekulaci a AirBnb a nikoliv pronásledování malých lidí" považovat dalo. Napadlo mě hned několik bodů:

a) v lokalitách, kde nejsou byty k dispozici, předpokládám následující scénář: mám-li dva tři byty a chci si držet alespoň některý prázdný, zaplatí mi pokutu prázdného nájemníci v z obsazených. Protože lidé bydlet potřebují, jenom Hamáčko/pirátský návrh zvedne ceny bydlícím. Musela by tedy vstoupit do hry regulace nájemného. A nebo zacílit i na ty, co mají ten jeden byt pro děti. Ale i tam předpokládám celkové zvýšení cen stávajícím / novým nájemníkům, aby bylo na pokutu, až bude byt prázdný - zvlášť když v případě bez regulace nájemného bude ten jeden byt pronajímán v prostředí, kde budou nájemníci majitelů více bytů doplácet v nájmu za byty úmyslně prázdné. Tedy regulace.

b) Pokud byt pronajímám v žádané lokalitě přes AirBnb a zároveň nedodržuji všechny podmínky, které dodržují např. hotely, zaplatí se mi pětitisícová pokuta za jeden víkend. To je sice ztráta, ale v žádném případě ne taková, aby majitele nutila dát byt na trh s bydlením. Naopak ta pokuta postihne majitele v lokalitách, kde problém s AirBnb není.

c) Současný občanský zákonník je postaven způsobem, že vytáhne-li si majitel krátkou sirku, může se těšit i na roky soudů a placení životních nákladů lidem, ze kterých si následně nevezme nic, o to více mu mohou jak zlikvidovat byt, tak snížit kvalitu bydlení všem sousedům. Ubude pronájmů bytů, přibude podnájmů. Ve snaze ochránit nájemce se podařilo nájemné bydlení znepřístupnit ještě víc a postavit potenciální nájemce do role podnájemců (většina lidí ostatně ani rozdílu a dopadům nerozumí).

d) Neměla by se podobná podmínka vztahovat i na obce? Je mravné vybírat pokuty od majitelů bytů za to, že nedávají na trh s bydlením byty ve chvíli, kdy obec/město disponuje byty městskými, které nejsou obsazeny? (Nedávno nabízel Hřib byty pro Iráčany). Mimochodem, naše město je přísnější pronajímatel, než mnozí soukromníci. Smlouvy uzavírá na tři měsíce s následným tříměsíčním prodlužováním, jakmile vznikne dluh, poměrně rychle vyhazujou. Cenově za metr je také srovnatelný s cenami soukromníků a ono ani moc níž jít nejde, právě proto, že jsme v lokalitě, jež se označení "vyloučená" brání, ale fakticky vyloučená je. Znamená to tedy, že nájemníky, které odmítá obec, má povinnost nabrat soukromník?

e) Pominu-li efekt předvolebního výkřiku, spatřuji v celé diskusi především následující: Jde o snahu stáhnout lidi o peníze, protože z jednotlivců se to tahá nejlépe a nejhůře se brání. Firmy a baroni mají možnost zvýšené náklady rozprostřít na byty obydlené. Jsem také přesvědčený, že se tím stát snaží přenést náklady na sociální politiku na jednotlivce. A v neposlední řadě jde o to přinutit drobné majitele (co mají ten jeden dva byty, později chatu) aby tuto nemovitost prodali s tím, že to budou právě velké firmy a baroni, kdo je vykoupí. Jednoduše jde o útok na majetek lidí.

Průměrný počet slepic: 4.6 (29 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

f) Poměrně zajímavou otázkou pak je, jak hodlá "obsazenost bytů" stát zjišťovat, nedokáže-li ani ohlídat kolik majitelů byty pronajímající také řádně přiznává tyto příjmy.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

stando.e,
Hamáček ale neřekl, že chce takto danit až byty jednoho majitele od 5 bytů výše. Podle všeho chce opravdu danit všechny neobsazené byty a zjišťovat to bude podle toho, zda má v bytu někdo trvalé bydliště. Evidentně si chce stále naklonit městské liberální voliče a přetahuje se o ně s Piráty. Bude trpce zklamán.
Jinak mě napadá, že když má rodina dva byty, holt každý člen rodiny bude mít trvalé bydliště v jednom bytu.
Hamáček opět vymyslel blbost a zřejmě chce definitivně naštvat své poslední zbylé voliče, aby mu zatleskali mladí ve městech, kteří Hamáčkovi sice zatleskají, ale volit půjdou Piráty.
Voliči ČSSD byli hodně dlouho straně věrní, ale co předvedl Sobotka s Hamáčkem, už odrazuje i poslední z nich. Po všech čistkách vlastně v ČSSD zbyli jen lidé, kteří by z fleku mohli vstoupit k Pirátům.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

spíš to ukazuje, jak obvykle - že principál jej směruje, abychom si líp zvykli. akorát........

no uvidíme. ale vzpomínajíc na léta poválečná, to zase tak špatné nevidím/ i když jsme byli mladší ale rodiče měli trénink a znalosti netutlali ... akorát ti mlďoši se budou divit a fest...

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, já neříkal co říkal Hamáček, já říkal, co jsem slyšel říkat Maláčovou, která evidentně chtěla obrušovat hrany. Co z toho platí nebo ne, vědí jen oni. Jinak institut Trvalého pobytu ve věci obsazenosti bytů věcí irelevantní, protože není povinnost na adrese trvalého pobytu reálně bydlet.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

mluvila až od 4. nebo 5. bytu, že by se uvedené týkalo.
Jiank protože pár bytů pronajímámm, opravdu stačí dávat 3měsíční nebo i kratší nájemní smlouvy a mít na ty tři měsíce jistinu.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

...dá nějaký podřadný job. Až konečně vypadne z erárních výplatních seznamů.

Neměl by proto do toho tak rýpat.
Ale on se umí vykecat, viz nejen tkzv. " církevní restituce".

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (žejo lujjzo!) (neověřeno)

Trvalý odkaz

To je už jen o málo víc než lidem vyvlastní inflace za Babiše....co se týče jejich konzervativních úspor.
To je docela dost.

Místo Hamáčka a spol.by dotyčný elektorát měl volit raději KSČM, domnívám se. Energie je důležitá věc, mnohem důležitější jak děla nebo ostuda s Čukem a Gekem.
Však nějaká trafika se najde i pro něj, hlady neumře.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

ale našli jsme odvahu"

(...) Předseda ČSSD Jan Hamáček v novém předvolebním videu vytáhl svůj legendární červený svetr a promluvil k voličům. Nebylo pro něho snadné vyhodit ze země tolik ruských diplomatů a udržovat v nouzový chod státu, sdělil. (...)

https://cz.sputniknews.com/20210926/hamacek-nebylo-lehke-vyhostit-tolik…
---------------------------
Kecá - k tomu žádnou odvahu nepotřebovali.
Odvahu by naopak osvědčili, kdyby ty Rusy NEvyhostili.

Průměrný počet slepic: 4.8 (67 hlasů)

jo

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

ne "již", ale JO

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

byl dan prikaz.....

Průměrný počet slepic: 4.5 (27 hlasů)

už jsou úplně dezorientovaní.
Oni myslí, že je bude volit Lejenová, Stoltenberg a LBGT aktivisti...

Někdy mě napadá - bude tohohle zkurvenýho režimu škoda?
Na Husákův gulášovej socialismus lidi vzpomínají dodnes.
Kolik lidí bude za třicet let opravdu upřímně vzpomínat na Hamáčka, Vystrčila, Ondřeje Koláře?
Po komunistech zbyly panelový králíkárny, mosty, přehrady, dálnice a vzpomínky na dobrý jídlo.

Co zbyde po těchhle?

Průměrný počet slepic: 4.8 (75 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co zbyde po Zemanovi?

Průměrný počet slepic: 1.8 (19 hlasů)

Ale to Vy víte, viďte?

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)

Na to přijdou blbečkové až tehdy, kdy celá Evropa bude dělat výhodné kšefty s ČLR a Ruskem a Česko bude jezdit pro víza na ruské a čínské velvyslanectví do Vídně.

Průměrný počet slepic: 4.6 (34 hlasů)

... prázdná flaška Becherovky a Česká republika (nebo Československo). Můžeme si po těch 30ti letech přát víc?

Průměrný počet slepic: 2.4 (14 hlasů)

a přípravu. To není k zahození a za to mu dík. Dovedete si předstvait jak by to vypadalo kdyby nastoupil knýže nebo stahovač. A jé je

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

a přípravu. To není k zahození a za to mu dík. Dovedete si předstvait jak by to vypadalo kdyby nastoupil knýže nebo stahovač. A jé je

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

....a podniky, plus dluhy.
V tom všem ale bude mít spousty soudruhů a soudružek, včetně těch zdánlivě opačně politicky smýšlejících a jednajících. Šanuju to tak na troje Olšany - rozlohou, umístěním doufám že někde kolem nějaké škarpy.

Průměrný počet slepic: 1.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidláku, co se týká elektrocentrály, byly, bohužel byly k dostání ve výprodeji z ČSLA u Strnada - http://excaliburmoto.cz/
Nahlíd sem tam, je to fuč. Osvědčenej a doma na ponku opravitelnej dvoutaktní motor (JAWA nebo ČZ), v trubkovým rámu. Kdo byl na vojně, možná si ještě pamatuje.
Takže zbývá bazar (věc náhody: https://www.sbazar.cz/johnyr/detail/152573675-vojenska-elektrocentrala-…), nebo dovoz z PRC:
https://elektrocentraly.heureka.cz/

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Menší vojenské elektrocentrály dodával n.p. Motor České Budějovice. Motory (dvoutaktní) si vyráběl sám, byť některé komponenty (hlavy, válce) asi bral od Jawy či ČZ. Dneska sehnat takovou centrálu v dobrém stavu nebude snadné, nedotknutelné zásoby jsou rozebrány. Ještě dvě poznámky: 1) vojenské EC byly navrženy pro dlouhodobý provoz v obtížných podmínkách, takže jejich konstrukce je ve srovnání s tím, co se dá pořídit v BaBau, značně předimenzovaná, jinými slovy jsou větší a těžší, 2) nejsou úplně ideální pro napájení některých moderních zařízení, typicky třeba UPS; nemají totiž moc stabilní otáčky a ani napětí, hlavně při měnící se zátěži.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Nejake elektrocentraly mozna maji v bazaru nakl.aut a voj.techniky Roudnice u Hradce Kralove.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Pokud by ses rozhodoval pro dvoutakt české výroby (Jawa a spol), bylo dobré zjistit, jestli vyhovuje výkonem. centrály. Motor z motorky nedokáže zázraky.
Za druhé je potřeba zjistit přesný typ motoru, ne všechny motory z Jawy za něco stály. Rozhodně bych zapomněl na všechny dvouválce.
Za třetí bych zjišťoval, jestli má motor funkční chlazení (větrák). Vzducháč v centrále bez chladicí vrtule je celkem k hovnu.
Za čtvrté karburátorové bestie všeho druhu absolutně nesnášejí Babišův benzín. Po týdenní odstávce je potřeba vytáhnout karbec a vyčistit jej od lepidla, které vznikne odpařením lehkých složek. Obejít se to dá použitím benzínu Verva 100 a snad možná i Shell V-power, nebo nějakou podobnou prémiovou sračkou. Shell nemám vyzkoušený. Když je úplně nejhůř a lije se tam klasika z pumpy (95-ka), řeší se to tak, že se zastaví přívod paliva a motor se nechá dojet "na žízeň", aby byl karburátor prázdný.
Za páté tyto hybridy trpí na zasrané nádrže. Byly ošéfovány pouze kyselinou fosforečnou, která vydrží max. 20 let, pak začne nádrž rezavět a karbec je futrt ucpaný. Palivové filtry moc nepomáhají...
Tak, to máme dvoutakty.
Čtyřtakty - pokud nebudeš šaškovat se starou českou centrálou s motorem Tatra a budeš přemýšlet nad něčím novým, asi bych se hluboce zamyslel nad čímkoliv, co má motor Honda. A může to být úplně klidně čínská kopie. Takových motorek dnes lítá nespočet, Rejžáci už motory docela umějí, dělají je v sériích se sedmimístnými čísly, ovšem pozor, nikoli za dobu výroby motoru, nýbrž za kalendářní rok, o čemž se českým výrobcům čehokoli ani nezdálo.

Co se týká konstrukce motoru, karburátor je dost obtížné zlikvidovat, naproti tomu motor se stříkačkou sice perfektně chytá, ale když se šprycna posere, je to konečná.
Nafta je naprosto skvělá, ovšem velebacha na stav motoru, ojetinu kupovat pouze tak, že ji zkusíš nastartovat při desetistupňovém mrazu. Pokud nechytí na první pokus, čelem vzad a odchod.

Pak je ještě problém se skladováním paliva. Jak benál, tak i nafta degradují v čase. Benzín stahuje vodu, ropa zas má tendenci vrstvení, těžké složky dolů, lehké nahoru, což vede k zasrání palivových filtrů parafínem a potupnému ukončení pokusů o probuzení ocelového oře. Sání z nádrže je totiž vedeno ode dna, takže těžký hnůj jde do filtrů jako první.
Českou naftu s Andrejkovým tajemstvím nebrat vůbec, po půl roce skladování je z ní řepa (metylester) venku a spolehlivě zasere filtry, potrubí, čerpadlo, trysky. Motor je pak zralý na vyčištění, resp. repasi celé palivové soustavy.
Pokud bys chtěl jít cestou totálního samodomo, ideál je dynamo (např. MB 1000, T-138, snad některé starší PV3S). Nemusí být usměrňovač, dodává to stejnosměrný proud a hlavně se to nechá roztočit pomocí nabitých akumulátorů, nebo pomocí kabelů připojených z baterie nastartovaného auta (aby se moc rychle nevybila) a máš k dispozici elektromotor k pohonu nějakého strojku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Staci nalit VIF benzin, ten rusi ucinek bioslozky. Je i specialni aditivum pro dlouhodobe skladovani paliv, urcene prave pro zahradni techniku.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

dlouhou dobu, tak potěš koště. Babišův likér opravdu zlikviduje karburátor za jediný týden.
Ale VIF jsem nikdy nezkoušel, protože o tom čtu poprvé. Jestli můžete, dejte nějaký odkaz, rád si počtu.
Určitě bych ale nejdříve zkoušel, většina těchto koktejlů má ještě nějaké "vedlejší" účinky, například začne rozpouštět bordel v nádržích, který zůstal po dřívějším palivu...

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Tady mas od extremniho skeptika, ktery velice neochotne musel uznat ze to asi funguje :) https://dfens-cz.com/mythbusting-aditivum-do-benzinu/ a tady vice https://www.portalridice.cz/clanek/jake-je-nejlepsi-aditivum-do-paliva

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by hulvath (neověřeno)

Trvalý odkaz

Babišovo lahůdek v benálu, které způsobují "zamrznutí" karburátoru, ani čárka.
Čímž rozhodně nechci tvrdit, že nemáte pravdu. Asi to bude chtít vyzkoušet...

Průměrný počet slepic: 3.3 (4 hlasů)

A co "letecký benzín"? Myslím pochopitelně benzín pro pístové motory, ne petrolej pro proudové motory. Do něj se biosložky nepřidávají, ovšem u běžné pumpy jej nevedou :-).

http://www.twintrans.cz/nabidka/

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Táta jezdil na Favorita s LPG a teď bývalí lpgisti už dávají tato auta do sběru, tak by se dala jedna sestava sehnat a předělat na bombu na propan-butan.
Ale to jsem jenom tak nesměle před Targusem pípnul, protože z auta znám dobře jenom funkce spojkového, brzdového a plynového pedálu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

předělaný na LPG jsem neviděl, i když teoreticky by to samozřejmě jít mělo. Obávám se ovšem, že po několika pokusech byste skončil tamtéž, kde Japonci. Totiž že skončili s bryndáním mazací složky (oleje pro dvoutakty) do paliva, nabastlili na motor tzv. oddělené mazání typu oilmaster a potřebnou dávku oleje vedli pomocí kanálků až k ložiskům, které bylo nutno mazat. LPG jde totiž do spalovacího prostoru, jako plyn, nikoli jako rozprášená kapalina, která v sobě nese potřebnou mazací složku.

Co se týká čtyřtaktního motoru typu srdce Fáčka, to je ideální stroj, pokud není totál vylítaný. Drobné potíže by asi nastaly s připřažením generátoru, ale problémy jsou proto, aby se řešily, případně obcházely.
Přednosti takového strojku - pokud vím, LPG nedegraduje v čase, pokud je zásobník, v němž se nachází, dobře uzavřen. Běžně se zaváží jednou za půl roku. Ale hlavní věc je, že se ze zásobníku dost blbě krade a dobře při tom bouchá.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

S motorem z Favorita vyráběla firma TEDOM malou kogenerační jednotku, původně pro větší RD či menší školy, úřady atp.
Už si nevzpomínám přesně, ale bylo to s elektrikou/teplem zhruba půl na půl, asi 20kVA 3F elektriky a 20kW tepla. Výborně odhlučněná škatulka asi 150x80x80cm. Tehdy se to asi moc neuchytilo, ale Tedom to má jistě v šuplíku na jindy.
Velké kogeneračky dělali převážně s upravenými šestiválci LIAZ.

Zatím bez slepic

strašný puntičkář.
Vůbec nechápu, co se vám nelíbí na hrnci, ve kterém je namísto blbé svíčkové nějaký ušlechtilý uhlovodík.
Nejste vy náhodou starý a škaredý? Já bych se nedivil...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)