Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

jestliže dokážete napsat tohle - cit.: "...zvítězí "člověčina", a Váš hrad bude mezi prvními dobyt a vypleněn, -usmívající se smajlík"

Průměrný počet slepic: 2.8 (8 hlasů)

Kdyby nebylo zlého - co by dělali například tkzv. právníci ?
Možná tato fatalita ovlivnila i jejich poznávací a hodnotící mřížky natolik, že si více považují zlého, než dobrého ? Dobří se jim zdají nevýraznými, omšelými, nudnými, nezajímavými...?!?
Šak ale i oni se nezbaví jen tak , zcela a natrvalo toho dobrého, co je v nich. Někde to vevnitř choulí se, přebývá, tlačí, občas i vyvře ven - tak trochu, no, aby neubylo.
Možná že dokonce nejvíce vyvře to ven u těch, kteří si předtím nahrabali skutečně obrovské majetky ze skutečně velkých svinstev. Což pak dají dostatečně silným způsobem i najevo - někdy tak dostatečně silným, že se z nich stávají dobrosrdečné celebrity, vážení lidé, výrazné osobnosti celospolečenského života...hospodářského, politického, kulturního, byrokratického, ba i toho právnického.

Myslím si však , že Alex by ho rabujícím a krvežíznivým zoufalcům nenapráskal.
Jist si ale nejsem , to je jasné. To je ta " člověčina"....:-D))

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Právníci by podali hromadnou žalobu na stát, že nezabezpečil bezpečné prostředí k životu. Něco jako nyní, když studenti žalují stát, že nemají příznivé životní prostředí a pociťují kvůli tomu klimatickou úzkost.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohou samozřejmě podat žalobu jak kvůli tomu, že stát nezabezpečil bezpečné prostředí k životu...ale samozřejmě také i žalobu kvůli tomu, že stát toto prostředí zcela zabezpečil - a právníci tak nemají žádný zdroj obživy.
Mají to dobře vymyšleno, skorem tak dobře jak herci (rozuměj v moderní době, kdy nemusí být závislými na tom co umí prodat divákům, stačí když jsou napojeni na nějaký penězovod, který je na přízni diváků naprosto nezávislým).
Šak taky se na to musí dlouho a náročně studovat, to není jak když někdo jen staví baráky, pouští plyn nebo točí pivo.

Pozůstalí po vidlákovi by tak mohli vysoudit značné obnosy.
Samozřejmě pokud by president nepodepsal......
:-(((

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

jakou ouzkost budou pociťovat, až bude -30 a že bude tomu věřím. No už jsme jako za velkou louží, ach jo

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

No, psal jsem o zatím opomíjené možnosti. Pravda mohl jsem napsat může zvítězit i "člověčina". Ona "člověčina" má dle mého soudu kladná i záporný pól. Přesnost a dokonalost - ani v jdno nevynikám- -usmívající se smajlík

Průměrný počet slepic: 1.8 (9 hlasů)

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, bude to takto a zaslouženě - sobci, kteří nedohlédnou za svůj grunt a pohrdají lidmi, kteří grunt nemají, si zaslouží, aby jejich grunt byl vypleněn. V dnešní době mají všichni svůj grunt mají leda v Afganistánu, kde jsou jistě schopni plné soběstačnosti - ovšem za cenu, že ti nejodolnější chcípnou na slepák, ale většina na něco mnohem mírnějšího.

Na kvalitní zdravotnictví si národ pruských vidláků rozplývajících se nad svým vlatsním gruntem nemůže nikdy vydělat.

Průměrný počet slepic: 1.9 (12 hlasů)

nestyďte se podepsat.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

s

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Pěstování ředkviček, tři toalety a Babišovy drahoty - CNN ...https://cnn.iprima.cz › pestovani-redkvicek-tri-toalety-a...

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště"

Jsme.
Jenže to je situace klimatické změny, před kterou zdejší vidláci tolik zavírají oči.

Průměrný počet slepic: 2 (14 hlasů)

Napřed se tomu říkalo globální oteplování. Pak se zjistilo, že v globálu k žádnému oteplování nedochází, tak se tomu začalo říkat klimatická změna. To je trvale udržitelný pojem, protože klima se mění neustále, takže bude pořád s čím bojovat. O nic jiného taky profesionálním revolucionářům nejde. Trvale udržitelný nepřítel je ideálem každé revoluce.

To máte jako s ropou. Ta taky dochází, co jsem na světě. A přesto furt ne a ne dojít, mrcha jedna.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

...bych zcela neodmítal ani lokální oteplování. Ale já nelyžuju, od jisté doby, takže ano - je to sobecké.
Jistě, jistě - co tučňáci nebo lední medvědi. To je problém. Nebo co až se ochladí teplé mořské proudy a oteplí studené. Nebo co kdyby se v Rumunsku přemnožili upíři a v Indii yetiové.
Tady dozajista vymyslí se účinnější metody , jak dosíci řešení. Než ta, která se zvolila ve směru Afghanistánu či Ruska.....natož Izraele.
Však už jsou papaláši dvakrát tak chytřejší jak kdysi. Proto to vidím tak na max. ze dvě rezoluce či zprávy Evropského (divný název) parlamentu. Pak už jen aby něco podobného Slunci svítilo i v noci, to se nějak vymyslí, uvidíte !
---------------------------
Sucho - to ano. To je naprosté fiasko všech pseudoelit po roce 1989, včetně té taškařice s dešťovkou...
Kdysi by takové čachráře, šarlatány a podvodníky zavařili do sudu s prošlými matjesy a s teplou olomouckou desítkou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

Fakta: průměrná teplota na Zemi od stoupá.

Průměrný počet slepic: 1.9 (9 hlasů)

představují fakta. Než aby řekli, že teplota na Zemi někdy stoupá a někdy klesá, vyberou si asi tam jedni tisícinu promile doby, za kterou se teplota měří nebo jakž takž dá odhadnout. A samozřejmě hromově mlčí o době, kdy se na pláních v Grónsku pásly krávy.
Hele, referenti, přestaňte čučkařit s desetinami Celsiových stupňů. Každý rok, každičký (!!!) se od Silvestra do výročí zahájení operace "trvalá demokracie i za Uralem" oteplí v celé střední Evropě nejméně o dvacet (!) stupňů. To už je rozdíl, s kterým se dá pracovat, to pochopí i aktivistka na ekojachtě se všemi doprovodnými naftovými loděmi a vojenskými tryskáči.

Průměrný počet slepic: 4.4 (10 hlasů)

Jasně. Země se sice ohřívá zrovínka v době, kdy lidé začali do masivně vypouštět CO2, ale vidláci to prohlásí za náhodu. Kdyby to nestačilo, tak to hoďte na Bartoše.

Já pořád říkám, že Češi jsou ten nejchytřejší národ v galaxii.

Průměrný počet slepic: 1.7 (17 hlasů)

ohřívala a chladla mockrát, ale referenti si vyberou tu tisícinu promile z celé existence Země a dají ji do souvislosti s tím, co se jim zrovna hodí - protože lepíky od předáka na monitoru mají vždycky pravdu. A když má službu sudeťáček, tak si nad plán může i plivnout na Čechy.
Referenti, klidně si místo masa žerte třeba sušený Feriho lupy a v zimě se zahřívete smíchem u četby rozhovorů s Bartošem z doby jeho mládí, ale neserte to ostatním, jasný? Jeden mladej schopnej a pokrokovej, co to sem přišel zkoušet přesně před 80 roky, neskončil moc dobře. Já vím, že takový věci vám předák nehlásí, ale třeba si to, když dáte tři čtyři referentský hlavy a ruce dohromady, dokážete do večera dohledat.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Hele, vono všechno je relativní. Třeba ten Hitler - genocidy byly mockrát, jen referenti si vybírají tu poslední. Kdo za to Bartoše platí?

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Ten je pro takové jako vy spolehlivým pramenem ? Píše , že v jeho době v Čechách prakticky nebyla zima.

Tož anonymové mohou samozřejmě ironizovat do sytosti klidně i celá etnika, nemá to ale příliš moc velký význam, snad jen pro ně (relativní zvýšení mizerného ega).

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

Dnes se jedná o jaksi o globální jev, ohřívá se i mořská voda. To ukazuje na problém úplně jiné úrovně.

Ale v poho, zvýšená hladina moře třeba zničí život pár milionům lidí, to není problém těch, kteří už sto let staví svou prosperitu na spalování uhlí. Klimatické uprchlíky utopíme jak koťata ve středozemním moři, žádný problém.

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

se týká jen těch co si myslí, že když nebudou nové Dukovany nastane konec světa
(aspoň toho jejich).
Volby v Německu ukázaly, že to Němci myslí s Energiewende vážně,
že průmyslem podporovaná konzervativní FDP bude držet zelenorudé fanatiky na uzdě,
takže obnovitelné zdroje nastoupí i ve střední Evropě ale jen takovým tempem který je
technicky a ekonomicky reálný.
A v tom je náš problém: to co je technicky a ekonomicky možné pro Německo, není možné
pro současné stále zaostávající Česko.
Každopádně pokud si lidé u nás neuvědomí, co to je současný vědecký a technický pokrok,
tak zůstanem jen zemí velkoskladů, výrobců jednoduchých komponent a montáží aut pro zahraniční firmy.
Tož tak je to i když si to většina lidí zde na kydech neuvědomuje.

Průměrný počet slepic: 3.3 (13 hlasů)

na jedné straně máte technicky a ekonomicky vzdělané Němce, co vědí jak rychle se dá zdvojnásobit současná výroba větrných elektráren a ztrojnásobit výroba elektráren fotovoltaických a zajistit vhodná akumulace a propojení výroby a spotřeby (a ti jsou ve všech stranách, ale u Zelených je jich relativně málo, tam dominují ti “idealisté, technicky nepolíbení),
na druhé straně je hysterický tlak na to aby to bylo hned.
Doufám že hysterie nezvítězí, že vyhraje technický pokrok.
A doufám, že Češi si opět uvědomí jak je důležité být v čele technického pokroku, jako jsme byli (aspoň v rámci střední Evropy) před 100 lety.

Průměrný počet slepic: 2.8 (5 hlasů)

https://www.kurzy.cz/zpravy/611373-eloktroauta-v-cr-jezdi-hlavne-na-uhl…

Autor však trapně mlčí k tématu údajného politického zadržování plynu Ruskem.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

nad pochopením technického pokroku. S technickým pokrokem ve světě nic nezmůžete,
ten byl a bude. To je evoluce.
Hysterie vypukne vždy je občas, za nějakou dobu pomine.
Ale důležité je rozumět technickému pokroku, ne ho zesměšňovat, nebo popírat, nebo bagatelizovat ...

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

asi úplně blbej, páč to, co jsem viděl v dopravním podniku, jak tam soudruzi kouzlili s dílkovým uhlobusem, aby byl schopen odjezdu, to teda byla maškaráda, jak se patří.
Lepší, než představení v Národním divadle.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

tak se vyroba vetrnych i slunecnich elektraren muze klidne zdvacetinasobit (cinani budou bez odpoledni pauzy a misto 6 dnu v tydnu budou makat 7 dni v tydnu), ale vyprodukovana elektrina bude nula nula nic.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

My to vlastně jen okopírujeme - např. Jihočínsk...eh Jihočeské moře by se hodilo, coby velmi vhodná lokalita.

Těch pár desítek ptáků - to budou jen kolaterální ztráty. S tím se počítá.

Průměrný počet slepic: 3.4 (8 hlasů)

...proč ne ? Jsi svobodný muž.
A když nebude foukat vítr.... si prostě navleč ještě jeden svetr a datlovat zajdi k sousedům. I rum není špatný, ale nezvykej si na to.

Hezký den.

Douška.
Mi jde, když už, tak o nás, nějak moc mě nezajímá Dánsko. Kdybych byl jo upřímný, tak bych napsal, že je mi Dánsko ukradené - ale to je taky blbost, protože Dánsko mi nikdy nepatřilo.

Průměrný počet slepic: 3.4 (9 hlasů)

V severním moři je větrno dost.
A místa taky dost pro více takových ostrovů z kterých můžeme brát elektřinu.

Průměrný počet slepic: 2.1 (7 hlasů)

to je pravda. Ale je také celkem jisté, že tam v Severním moři nežije nijak moc lidí a ani průmyslových zařízení, pekáren, vodáren a nemocnic tam zase tak moc nenajdete. Leda byste věděl o nějaké podmořském městě nebo rovnou podzemní říši jistého Nema. (Toho od J.M. Trosky.)
Možná byste mohl blbému elektrikáři prozradit, ve kterém šuplíku máte uložený patent na bezdrátový přenos elektrické energie - pro začátek tak na vzdálenost od toho Severního moře třebas jen do Děčína? Oni energeticky přeměnění Němci nemají dost přenosové kapacity ani na to, aby od severoněmeckých větrníků přenesli dost výkonu pro jihoněmecký průmysl - a nová stavba přenosových linek úspěšně vázne - co by nahradilo to fujtajblové jádro, které se musí ale ihned okamžitě vypnout, protože, co kdyby na Bavorsko udeřila dvacetimetrová tsunami?
Tak co vy na to, umělý ostrovane, máte nebo nemáte ten patent?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Rasta: možné řešení...
***
Mám sen, že jednoho dne se budou větrníky stavět z klimaticky neutrální materiálů, bez fosilních paliv a energií z fosilních paliv, že rudu vytěží pomocí vodíku, že jsi přepraví do hutí bez uhlíkové stopy, že vytaví ocel, že modelárna vytvoří ekologicky čistý model, z opadů v moři a slévarna odleje pomocí vodíků gondolu a rotor a hřídel a ozubená kola a další díly, že lidé, kteří větrníky budou vyrabět, budou žít v domech, které postavili bez uhlíkové stopy, jíst svačiny které vznikly bez uhlíkové stopy a větrníky dovezou auta na vodík na pole, kde je autojeřaby na vodík nebo baterie postaví a větrník připojí na měděný kabel, který vznikl tak, že rudu vytěžili v dolech bez uhlíkové stopy, pouze na vodík, vypražili rudu na vodíku a odlili ingoty, které pak vyvalcovali na strojích, aby z nich na strojích mohli tahat dráty, a ty stroje, které postavili bez uhlíkové stopy, lidé, kteří bydlí v domech bez uhlíkové stopy a jedí jídlo, bez uhlíkové stopy...

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

tak to bylo vždy (zdrojů je nadbytek, jen se nesmějí rychleji vyřazovat než se staví nové, to je úplně triviální).
Když dávají do reaktoru palivo tak je taky typicky na 2 měsíce odstaven (každý rok). Musíme mít zálohu.
Todle každý energetik ví.

Průměrný počet slepic: 3 (5 hlasů)

Vynalézt tak akumulátory, které umožní uskladnit potřebné množství sluneční energie z léta do zimy- a z propagandistů solární energetiky cílené na euroimbecily se stane nositel Nobelovy ceny, kterému pojedu líbat obuv, že zachránil civilizaci před uměle plánovanou sebevraždou.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

jen ta účinnost je asi 1 %. Přímá výroba vodíku pomocí fotovoltaiky bude mít účinnost mnohem vyšší....

Průměrný počet slepic: 3 (7 hlasů)

Že se bavíte tím, jak vám a vašim kolegům skáče kdekdo osudově na špek vyžaduje sice určitou dávku sociálního historického sadismu a klasického přístupu "Po nás potopa", ale nic nového pod solárem...

Sázka na fyzikální pologramotnost zdrcující většiny populace je sázkou na jistotu.
Jistě - v přepočtu na KILOGRAM obsahuje plynný vodík zákonitě nejvyšší možné koncentrace
energie.
A v přepočtu na litr ?
Máte nějaký - jakýkoliv - byť i jen hrubý ideový nápad, jak uskladnit v plynném vodíku letní sluneční energii na zimu?

Stačí naznačit.
Stačí jen hrubý řádový výpočet, kolik a kam ten solárně vyrobený plynný vodík na půl roku napumpovat...

(A pokud tento geniální nápad jako první z pozemšťanů máte, mohl byste dodat, proč jste si si z nás doposud dělal srandu propagací elektromobility místo vodíkomobility).

PROBLÉM SOLÁRNÍ ENERGETIKY NENÍ v produkci účinnějších a levnějších polovodičových solárních panelů.

Problém solární energetiky spočívá v nemožnosti takto získanou energii v dostatečném MNOŽSTVÍ a na dostatečně dlouhou DOBU uskladnit.
(Zapomeňme na elektrochemické akumulátory!)

Vím, že to víte - a vím že víte, že my víme,
že v tomto ohledu patříte mezi špičkově vzdělané a špičkově odměňované vymývače mozků.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Bohajeho - a proč vy a Němci principy té "VHODNÉ " (tj. dlouhodobé) akumulace tak úzkostlivě tajíte před zbytkem lidstva?

Spolu s několika miliardami dalších jsem jedno ucho!

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

…. jste se možná minul povoláním. Měl jste být kazatel. Vlastně - nejste vlastně?

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

vybral specializaci - fyziku polovodičů, která hýbe technickým pokrokem ve světě.
Bavím se ...

Průměrný počet slepic: 2.5 (11 hlasů)

Propagace MASIVNÍHO přechodu na solární či větrnou energetiku bez PŘEDCHOZÍHO (!) ZVLÁDNUTÍ dlouhodobého "uskladnění" vyrobené energie hraničí v současné době s promyšlenou etnocidou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

Pokud ovládáte fyziku polovodičů, tak to mi budete schopen ZFLEKU objasnit třebas 2N5303.
Struktura, velikost čipu, použitá technologie, pouzdro, možnosti využití v nouzovém stavu.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Milane V,
myslím, že zdejší osazenstvo podceňujete. My si docela dobře uvědomujeme, co je vědecký a technický pokrok, jen na něj nemáme prachy. A dokud se stejně platí student absolvující genderová studia oproti vědeckým a technickým oborům, příliš mnoho lidí se tomu pokroku vněovat nebude. Nebo bude, ale ne v ČR.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

stahovat okýnko kličkou ( bez čipu ) mi celkem vyhovovalo

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

http://kalendar.beda.cz/ kalendar-rozcestnik

Průměrný počet slepic: 2.6 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Zkuste šetřit více jak jindy, co se týče vaší spotřeby plynu a elektřiny.

Zatím nashle.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)