Co budete dělat teď?

Autor
Štítky

Německé volby si necháme na zítřek. Bude zapotřebí si toho hodně přečíst a v tomto ohledu je nejkvalifikovanějším analytikem Vlk, takže si dám trochu na čas, abych se v tom zorientoval. Teď řeknu jen jednu jedinou věc - Německé volby svým doapdem ovlivní ty naše za čtrnáct dní. 

Dneska si dáme jednu povšechnou úvahu: 

Pamatujete na předloňské covidové jaro? Když se začaly zavírat školy, přišla první vládní opatření, která měla zmírnit kontakty mezi lidmi? Pamatujete si, jak na to tenkrát Češi reagovali? Vykoupili droždí. Doma přibylo mouky, cukru, těstovin i konzervy šly dobře na odbyt.  Přikoupily se balíky vložek, toaletních papírů, kapseníčků. Přikoupilo se dost ibalginu, paralenu, koupilo se savo, ocet a olej. Češi to udělali navzdory všem proklamacím, že nebude žádný problém. 

On skutečně žádný problém nakonec nebyl, vlastně jediní, kdo opravdu v praxi mohli vyzkoušet krizové zásobování, byli obyvatelé Litovle a okolí. ti jediní pár dní skutečně zažívali situaci prázdných obchodů a nejistoty, co se smí a co nesmí. Kdo měl doma zásoby, ten na tom byl prostě lépe. 

Já osobně jsem měl také nakoupeno... ale  u nás to nebylo nic divného. Dědeček dům stavěl už rovnou s existující spížkou a díky zabijačkám mám nějaké mrazáky. Tak se to prostě všechno nabouchalo plné. Ne, nepředpokládal jsem nějaké dlouhé obléhání, prostě šlo jen o tu nejistotu toho, co ten covid vlastně může udělat a jak moc přísně se na to bude reagovat. 

Tehdy se říkalo, že Američané kupují zbraně, Němci kupují zlato a Češi kupují jídlo. Řekl bych, že to nebylo špatné cvičení. V této republice si po třiceti letech domácnosti poprvé vyzkoušely nanečisto situaci, kdy může zkolabovat zásobování a je vhodné být připraven. Leckteré zkušenosti jsme zde na Kydech sdíleli. 

Tak co budeme dělat letos? 

Svým způsobem se na nás valí podobná nejistota. Ale vypadá o dost hůř. Zdá se, že nám hrozí nikoliv krátkodobé přerušení zásobování z nedostatečné organizovanosti, ale tentokrát to vypadá jako mnohem dlouhodobější systémová záležitost. Ale zároveň se to na nás nevalí jako jeden rychlý šok, který mobilizuje, ale spíše jde o drobné informace - tu chybí něco, tu chybí něco jiného, nejprve čipy, pak různé další komponenty, pak kovy, pak nedostatek CO2, teď už se nepokrytě mluví i o tom toaleťáku - podražil veškerý papír. V Británii už nejsou schopní rozvážet benzín na čerpací stanice...  Ale zároveň to jde hezky pozvolna, že má člověk pořád pocit, že se nic neděje. Nevypadal takhle nějak konec socíku? Všichni měli práci, ale nic nefungovalo? 

Řekl jsem ženě, že má zvýšit nákupy papírnického zboží a hygienických pomůcek... ale tentokrát to vypadá jako nedostatečné opatření, protože tentokrát to asi bude trvat déle. Předtím to mohla v dobrém i ve zlém ovlivnit naše vláda, ale tentokrát je to záležitost nadnárodní, ba globální. Jak pracovat v takové situaci? Nemá smysl nadávat na Babiše, protože my se pouze vezeme s celoevropským trendem - továrny jsou v Číně. 

Já jsem za uplynulých deset let nepodlehl módě svého okolí. Pořád mám na domě dva komíny, pořád mám v každém patře v komíně zavíčkovaný otvor pro kouřovod z kamen. Ve sklepě mám uhlí minimálně na tři roky, kotel nepotřebuje elektriku a topení ohřívá i vodu v bojlerech. Mám kuchyň, kde se dá topit dřevem, mám vlastní studnu s ručním čerpadlem. Alespoň v některých ohledech jsem připraven. Ale chybí mi elektrocentrála. Nevyzná se v tom někdo ze čtenářů? Máte nějaké tipy, jakou koupit? Docela by se mi nějaká dobrá rada hodila. Inflace mi stejně znehodnocuje úspory, takže bych klidně nějakou domácí elektrárničku koupil a k ní barel nafty... 

Nejhorší na všem je, že i lidé v mém okolí, které považuju za moudré a chytré, kteří mají dobrá pracovní místa se statisícovými platy, i ti starostlivě zabezpečují domy a nepokrytě sýčkují podobně jako já.  V pohodě už jsou jen ignoranti a voliči Pirátů. Ti se bojí toho, že tu bude dál vládnout Babiš, ale vůbec si nepřipouštějí, že by tu mohla mnohem víc vládnout tma a zima. Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří by Babiše nikdy nevolili, kteří byli vždycky příznivci Kalouska a spol... ale ti teď také řežou dřevo na zimu a kupují narychlo nějaká norská litinová kamna. 

Letos mi vyšlo všechno moje zemědělství. Mám sklep plný brambor, protože tchán mi vnutil úrodu z dalších záhumenků. Mám asi tak pětkrát tolik než potřebuju. Moc hezky se urodilo víno, zatímco po půlnoci čtete tento článek, nejspíš ještě popíjím burčák a vychytávám tu nejvhodnější chvíli, kdy zastavím kvašení vinnou pálenkou a založím letošní portské. Ve chlívku je pořád ještě to prase, co mělo padnout při sympoziu. Za měsíc ho prostě už musím porazit. Kromě něj jsou tam ještě čtyři krmníci. Příští týden má mít chovná prasnice Xénie nový vrh selat. Nadělali jsme neurekom kečupů, protlaků, zavařili jsme tunu červené řepy a lecos jsme povyměňovali za houby, borůvky a med.

Ale... je možné se připravit na jízdu z kopce bez řidiče? Jsme v situaci, kdy se auto řítí ze svahu, zastavit ho nelze, jen nevíme, jestli dole bude strom nebo "jen" oraniště. Člověk se může připoutat, může se zapřít, může použít nějaký polštář.... ale až se to dole opravdu vybourá, půjde o to, jak ten karambol bude vypadat. Nikdo nedokáže předpovědět, jak moc to koho poškodí, kam se napře ten nejhorší náraz a kdo naopak vyvázne celkem hladce. Je možné se připravit, ale když pánbůh dopustí, nebude to nic platné. 

Můžeme se ještě nějak připravit na nefunkčnost? Protože jak jednou ráno nebude v Kauflandu pečivo, tak bude Babiš/Bartoš/Okamura/Fiala náš nejmenší problém. Jak jednou vypadne proud a nenahodí ho do několika hodin, tak bude úplně jedno, kdo sedí ve Strakovce. A jak začnou první děti brečet hlady, tak bude úplně jedno, kdo je policejní prezident. Jsme sami sobě vydáni napospas. U nás není žádná vyzbrojená síla, která by v případě průšvihu převzala moc a vynutila si pořádek třeba i násilím. 

Tenkrát na začátku covidu jsme tak nějak věděli co dělat a spontánně jsme to dělali. Můžeme něco udělat teď? 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (105 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Za prvé připomínám, že brambory zachránily západní Evropu před hladomory, mimo jiné proto, že vydrží nejdéle do příští sklizně, takže se musí sníst a nejde s nimi spekulovat. Asi nejlepší způsob, jak využít nadměrné zásoby je výroba lihu. Technologie dost složitá a soukromníkům zakázaná - oficiálně.
druhá poznámka: Mrazák je zařízení v provozu velmi drahé. Daleko výhodnější je maso zavařovat do plechu.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Napsal uživatel Jožinek Chlorků (neověřeno) dne Po, 27. 09. 2021, 19:07

Konzervy z UNRRA prý otevřeli ještě někdy v 80. letech..

Čekejte, možná se dočkáte, že přijde i kouzelník.

Jestli není v Pacifiku.

Průměrný počet slepic: 1 (2 hlasů)

V roce 2008 jsem s třemi svými kamarády jedl tzv. kádéčka. Verze ve hnědé smršťovačce, klasická nejrozšířenější kombinace: Vepřové ve vlastní šťávě, hovězí dtto a luncheonmeat. Rok výroby naražen 1988.
Naprostá chuťová fantazie - a ta vůně po otevření! Jen hroudy svaloviny, žádný flaksy, trocha tuku a zbytek vlastní šťávy - krom toho lunče, tam byla jen troška sádla-tuku, jak bývalo běžné i u socialistického civilního, toho žlutofialového.
Na konzervách nebyla ani jediná stopa po rzi, natož nafouknutí.
Kádéčka se našla v rušeném, až do r. 1998 stále udržovaném CO krytu v soukromém objektu, kombinovaném se skladem. Za zamknutými železnými dveřmi, co se musely otevřít flexou. Teplota tak 8-10°C, tma, sucho.
Jedli jsme to všichni čtyři, všem to chutnalo a nikomu z nás nic nebylo - kazící se maso bychom určitě nejedli, je poznat čichem i chutí.

Nemáte náhodou někdo tušení, kdo tahle kádéčka pro armádu původně vyráběl? Kdo drží speciální receptury na konzervaci i postupy na výrobu takto těsných a korozi odolných plechovek ???

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

bylo něco, jako stroj času. Chutnalo to přesně tak, jak jsem chuť pamatoval z vojny...

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

....(já sám ale z etických důvodů takové kšefty nedělám), vydělat skoro 50 % , za cca rok. Plus dividenda , cca 3 ,5 %.

Kdo z těch, kteří tak urputně propagují vakcinaci dalšími a dalšími dávkami, dalších a dalších věkových skupin (včetně dětí)...samozřejmě kdo na to má, tedy kdo se jeví být důvěryhodným propagátorem a má přístup do masových medii....takže každý z nich, pokud koupil dejme tomu že za 20 milionů korun akcií, vydělal , i po zohlednění daní a kurzové ztráty, cca na docela pěkný byt v Praze. Schválně nepíšu že na další investiční byt v Praze, to už by byla čirá spekulace - kolik např. který ministr vlastní investičních nemovitostí.
Pokud měli možnost páky, přišli si třeba i na tři takové byty, plus něco málo zbylo pro radost.
To se pak vyplatí, ne ? To by šlo...

Přejme jim to. Také chtějí slušně žít, mít barák, bazén, zahradu se stromky a záhumenky, zajištění na nemoc, na stáří, na mládí, na dětství, na smrt...Také chtějí mít spousty kamarádů, lajkujících příznivců, prostě pohodu a oblíbenost v kolektivu. Stručně řečeno mít dobrý život.

Ostatně šance ještě je velká, klidně totiž může dojít k masovému vnucování 4. dávky, 5. dávky....atd apod. A cena je momentálně 10 % pod vrcholem, dolar je poměrně levný.
Kdo nemáte skrupule, zkuste to, i dvacet % za půl roku by nebylo špatných, koruna by navíc měla jít nahoru.

Tak, a teď mi nadávejte - za to, že chci, abyste měli více peněz.
Kdo začne ?

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

se mi jevi US akcie predrazene, takze pokud do nich investovat, tak postupne a prumerovat cenu...

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

In reply to by lujjza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Plácli se po zadku?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)

Plácli blby po tváři.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Plácání jim jde dobře.

Zatím bez slepic

To musíte jít na "novinky" :-))

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

K volbám budou moci voliči jen s respirátorem nebo rouškou, oznámil Vojtěch
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/covid-online/r~4da4ca801bbe11ec8a900c…

Tak to jsem zvědavá, jak tohle budou řešit voliči Volného bloku nebo obecně urputní odmítači nošení roušek. Jestli se na tu chvíli podvolí a nasadí si roušku, aby to hodili Flákancovi nebo kvůli tomu vůbec k volbám nepůjdou.....

Tož dobrý tah Vojtěcha /Hnutí ANO jak se zbavit hlasů Volného bloku.

Průměrný počet slepic: 3.8 (4 hlasů)

podají ústavní žalobu a volby se zneplatní :-)

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Dnes ve 20.05 na ČT24 předvolební debata z Jihomoravského kraje... Schillerová, Fiala, Onderka...

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Asistuju u nehody. Nejde mi z mobilu psát do N.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

historii Noru zavřít a zase otevřít a pak už to jde

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

.

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Tu úplně první předvolební debatu, kterou jsem dokázal zhlédnout až do konce, sympaticky, s nadhledem moderoval Xaver. Jak vidno, tak ono to přece jenom jde!

Zdroj: https://josefhavranek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=776370

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

....a to dejme tomu že 10 krát, vydávala protizákonné opatření - např. jak se má postupovat vůči zaměstnancům kteří nesplní to a to nařízení o tom a tom. Nebo nějaká organizace, třeba škola - že by například Občana nutila pod sankcí k tomu, že musí mít ve škole na hlavě klaunskou čepici, na sobě ženské plesové šaty a obuty má mít dřeváky podbité podkovama...a že musí umět odříkat zpaměti Korán a přeskočit snožmo katedru, jinak dostane vyhazov bez nároku na odstupné.
Tady by přece bylo možné takovouto činnost (ne Občanovu - ale těch zodpovědných, odpovědných lidí z takových organizací - za organizování a přípravu a vydávání nezákonných nařízení) vyhodnotit jako organizovaný zločin. A trestně stíhat odpovědné osoby v tomto režimu trestního práva.

No a když se takto zachová ministerstvo ? Ministerský úřad ?
Jak naložit s takovými odpovědnými osobami ? Mávnout nad tím rukou a říct lidem - to se prostě stává, však si může čepici o přestávkách sundat, v létě mu určitě bude v ženských šatech lépe, než v teplákách - navíc může udělat ještě nějaké to štěstí....no a podkovy mohou být z gumy, Korán ať předříkává arabsky - tak to nikdo nebude schopen zkontrolovat...a katedru ať zkrátí, tak asi na výšku půl metru. A je to. Není třeba hned ze všeho dělat cirkus, natož zločin. Prostě se to stává, no. Šak přidáme jim včilek všeckým po třech tisícách - a uvidíte, jak se to všecko hned zlepší !!!
No tak, no...kdo z nás neudělal nikdy chybu, že....
Volte číslo 20. Nebo 13. Nebo něco jiného - s kým se snadno domluvíme, díky.

Průměrný počet slepic: 4 (7 hlasů)

- Pane Janečku, to je jasné, že musíte změnit systém. Tak například místo institutu První dámy musí ČR zavést institut Prvního harému...
- Narcis, autista a přerostlé dítě. No tak to opravdu ne :)
- Za "pár drobných" mu prozradím, že prezident nemá zákonodárnou iniciativu (od 1993) a nemůže parlamentu takový zákon ani předložit.
Na to by se musel stát buď poslancem, senátorem, nebo pro to získat nějaké krajské zastupitelstvo. A pak by pro to ještě musel získat minimálně většinu v parlamentu....
- Nový guru “Jára”?

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Hampl - podle mně opět velmi přesně hodnotí stav světa versus spojené státy.
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Petr-Hampl-Jak-se…
Slabostí US a naprostou sebedestrukcí Úúúnie nastane nutnost se k tomu nějak postavit.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Proč Zeman „řeší“ Afghánistán? Protože Rusko má problém!

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)