Jedno krásné technické pozitivum...

Autor
Štítky

... tentokrát z USA

Ale než se k tomu dostaneme, krátce k Zemanovu včerejšímu projevu: 

Ještěr je pořád dobrej. Málokdo dokáže za pár minut zařídit, aby se celá nová vláda odkopala a bez jakýchkoliv pochybností se ukázalo, že stojí na straně EU a dobra v grýndýlové podobě. 

Sotva Zeman domluvil, strhla se smršť fejsbůkových a tvítových statusů celé naší vládní garnitury o tom, že Zeman s grýndýlem dezinformuje, protože auta se spalovacím motorem nemají být od roku 2030 zakázaná... jen bude zakázáno vyrábět nová a prodávat je... Vybral jsem jen jeden příklad. 

A tak si stačí přečíst  ty statusy a hned víte, že prakticky celá vláda jako jeden muž podporuje tu ekologickou budoucnost, čili už brzy bude revoluce a bude se věšet na kandelábry, protože tohle nemůže dopadnout jinak než řádným blackoutem, po kterém to bude v Praze vypadat jako v jihoamerickém slumu.

Rozumným Pražákům bych řekl, že mají nejvyšší čas prodat v Práglu své byty po rodičích a mají upalovat nějak na venkov. Čím větší díra, tím lépe. Nejlépe do takové vesničky, kam vede jen jedna štěrková cesta a kde ještě není kanalizace. Ať si tam koupí pořádnou zahrádku, malotraktor, elektrocentrálu, ať si udělají zásobu nafty, dřeva a uhlí, ať si naplní sklep bramborami a ať si pořídí pár živých konzerv v podobě králíků, slepiček a prasátek. 

Blbým pražákům bych řekl, ať si nachystají konopné provazy, protože budou muset horlivostí smazat současné hříchy a to se u nás dělá tak, že se stanou zpozdilými bojovníky. Nejvíc komunistobijců i fašistobijců se u nás vždycky našlo až posléze. Takže bude vhodné mít dost smyček, aby mohli zpozdile popravit všechny, kteří nás do toho maléru zavedou a tím zakrýt, že tomu celou dobu tleskali. 

No a jinak to od Zemana byla klasika: 

1. Afghanistán byl Mnichov... ano byl... a nám to Amíci také udělají. 

2. Povinné očkování... to neděláš dobře Miloši. Jednou se ti to vymstí. 

3. Jaderná energie... žádná nebude, bo moc politiky a málo techniky. 

 

A teď už dnešní text, který je po vzoru Petrarcovského sonetu vlastně antitezí úvodníku: 

Tak jsem na vánoce dostal jeden moc pěkný technický dárek. Z kosmodromu v Kouru odstartoval evropskou raketou Ariane vesmírný teleskop Jamese Webba.  Nezaparkuje se na oběžné dráze kolem země, ale namířil si to do libračního bodu L2 Země - Slunce. Je to zhruba 1,5 milionu kilometrů od země. Tady máte odkaz přímo na stránky NASA:

https://www.jwst.nasa.gov/…tml

Musím říci, že alespoň v něčem je ten náš Západ ještě dobrej. Postavit dalekohled s průměrem zrcadla 6,5m, které se skládá z menších šestiúhelníkových zrcadel z berylia potaženého zlatem, k tomu udělat tepelný štít, který se skládá z pěti tenoučkých "pláten" o tloušťce lidského vlasu, to všechno nacpat do relativně malého prostoru, vystřelit to do vesmíru, pak to rozbalit, zkalibrovat a zajistit tomu dostatek paliva a energie na deset let provozu, to je ještě pořád div techniky na který nikdo nemá. 

Teleskop pracuje předevšímv  infračerveném spektru, takže z něj asi nebudou ty hezké barevné fotečky do 100+1, ale na druhou stranu by měl u bližších hvězd rozeznávat i spektrum atmosféry jejich planet. Jeho citlivost je tak velká, že by rozeznal tepelnou stopu o velikosti čmeláka na vzdálenost stovek tisíc kilometrů. 

Jeho cena je vpravdě astronomická - deset miliard dolarů. Ale když si vezmeme, kolik soudruhy američany stála okupace Afghanistánu a Iráku, ze které nebylo vůbec nic, tak je ten teleskop v podstatě zadarmo. Ani ne cena jedné letadlové lodě. V americkém rozpočtu je to naprosto nepatrná položka. I kdyby se zdesateronásobila, pořád by to bylo sotva vidět. 

Je to nádherné a úžasné dílo lidského umu. Navíc dílo, které nikomu nehází na hlavu bomby, nedělá imperiální politiku, nedá se zneužít k mocenským cílům pár jednotlivců, prostě jen bude koukat do vesmíru a zřejmě zase slušně posune naše znalosti o vesmíru. 

Bezděky se mi chce říci, že vždycky ty nejkrásnější a nejlepší stroje vznikaly ve chvíli, kdy už je vlastně nikdo nepotřeboval a bylo jasné, že nemají žádnou budoucnost. Nejlepší parní lokomotivy vznikly po Druhé světové válce, kdy už bylo jasné, že dieselové motory zvítězily nad parním strojem. Nejlepší bitevní lodě vznikly v době, kdy se ukázalo, že i pomalá letadlová loď a mizerná palubní letadla dokáží víc než těžká děla a tlusté pancíře. Staří Řekové a Římané se dopracovali těsně k parnímu stroji v době, kdy se románský svět pomalu propadal do chaosu a nebyla daleko chvíle, kdy se milionový Řím zmenšil na méně než jedno procento své slávy. 

A  tak nám všem chci přát, aby tento teleskop nebyl labutí písní naší civilizace nořící se do svého zeleného údělu, nedostatku energie  a všeobecné byrokratické hlouposti. Přál bych nám, aby Američané přišli na to, že právě tímto způsobem mají dělat světovou politiku - stavět teleskopy, objevovat vesmír, pronikat na nové světy. Aby si spočítali, že je to proti intervencím na středním východě vlastně levné. Aby se USA znovu staly tou zemí technického pokroku, který u nich vyřeší i ty bezdomovce pod mostem a rozpadající se infrastrukturu. 

Přál bych si, aby z Kouru lítalo víc evropských raket a aby v nich pomalu přibývalo komponent vyrobených (a vymyšlených) v Česku. Abychom jednou mohli říct, že sice máme v Bruseli hodně úředníků, ale vlastně to nevadí, protože jsme prošpikovaní skvělou technologií a máme tolik levné energie, že si můžeme dovolit ty úředníky živit. 

Přál bych si, aby Rusové i Číňané koukali jak puci, cože to ten Západ umí i když je naše průměrné IQ menší než to asijské a i když jsme tady mnohem méně pracovití než v Číně. Aby koukali, čeho jsme schopní, i když nemáme nekonečné množství surovin jako v Rusku.  

Bohužel si myslím, že jsme blíž té labutí písni vesmírného výzkumu i západní civilizace vůbec. Ale jsem rád, že po delší době se konečně stalo něco, na co jsem hrdý a jsem rád, že kromě válečných blbostí umíme i takovéto pěkné bazmeky. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (138 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Konecne po roce prvni.

Průměrný počet slepic: 2 (25 hlasů)

In reply to by MartinVonUhri (neověřeno)

Trvalý odkaz

touché - říkával Oldo Hlaváček

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

V republice Švejků plné ekonomů,sociologů ,jednoho marxisty,jednoho táborového řečnika v prdlamentu a spousty si sťêžujicich se neštastniků se nenajde nikdo,kdo by začadal zkoumat metody jimiž je vedeno stadečko oveček a jak je možnè,že lži a svoje ohlupováni dobře snášeji a ještě spokojeně přepočitavaji jen svoje třetinovou výplaty!

Avantgarda voličů SV to začala zkoumat a je to skutečné řev dobrodružstvi vedouci očividně k sebevra6de celého národa,který je rozroben do atomů tzv individui!
No vezměme si ,že se vše stavi lhanim na hlavu a má opačný vyznam.
Vláda prý prosazuje demokracii,což je podle ni diktatura menšiny nad většinou,která v parlamebtu jako většina zastoupena neni.
Posledni marxista v republice ,historik,který by nam měl navrhnout co d3lat je bezradny a ve své TV přiznává oteveně,že to nevi a kredencuje svym divákum,jak dával pusinky Fidelovi a dohazoval mu hezoučké soudružky!
Sociologové sloužici kapitalistům svými popisy té mizerie maji přednášky o tom co už dávno všichni na alternativě vime ,ale cenzura nam nedovoli to vykřičet jako to dělaji kavárenšti povaleči ohlupeni "vzdělánim"na prvni prioritě ze zobecnělýych 6 priorit prostředku rizeni mas o kterýych dnešni "komuniste"vúbec nic nevi,nebot jejich "fujeři"chrapu vedeni děvčatkem , si vzali za cil rychle proddat 71 lukrativnich nemovitosti strany a s pytlem peněz utect do nějaké banánové republiky,kterou prý už zajistili svými "schopnostmi"tady republice
Českkooo!.
Z našeho rozpočtu mame platit jejich Halo noviny,kterè si nevydělaji ani na slanou vodu a chleba,no za vše mluvi výrok jejich tzv "redaktora" odmitajicich tam nacpat aspoň jako dekoraci kolumnu s listů AWANTGARDY ALTERNATIVY AA se zdůvodněnim,že prý ONI dělaji daleko vice než celá alternativa valečniků vlastencu sakumprásk!
Co jsou to tam za kapitalisty ohlupeni komunisté nikdo dnes nevi!
No zkoumáni nasich investigativců bude pokračovat!

STUDIUM METOD OHLUPOVÁNI OVEČEK,kterè se vydaly do kapitalismu pro vlmu a jsou a budou oholeny DO NAHA přináši nejen smrtelná dorodružstvi,ale i pobaveni v tom nekonečném šapito podobnému cirkusu Humberto.
.
Kdo má solidrni navrh na dalši čislo toho programu a umi to tak to tady zubožené ovečky dejte!Nestyďte se jsme tu sami!
NO,NI?

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

Narážim pak zde na výčitky,že prý mi děvčatka a clapečkové nerozumi,jak tu se slzou v oku piši.a chtěji to vysvětlit v jednom komentu,aby vzděláni nebylo vůbec poteba!

At se obráti na majitele velkých peněz,kteři plati celé aparáty doktorů,aby kredencovaly vzděláni na prvni prioritě zla ohlupováni davů ze 6 k jejich ovládáni a jak sami vidite směji se jim i slepice na dvoře,kterýych ubývá ,misto,aby přibývaly a dávaly hezky užitečná vjička, potravu pro nás opravdové vidláky a ne,aby jsme to těm ohlupenym dětićkám nalévali do prázdných lebek sráčů z "mama hotelů",kteři za to plánuji svoje rodiče dát pro výrobu ponrav,aby se ušetřilo na prý uhliku,a kapitalste zabunkroval hory peněz do tresorů,přičemž si s t3mi polovzdělanymi blbci už rodice nevi rady a komu neni rady tomu neni pomoci a proto je dětičky "udaji" do jimi rozkládajiciho se EU!
NO,NI?
Oak prý ti oslici dostanou penize na trávu a spokojene konečne natáhnou bačkory nemoci C19 jejichž bacilům se svými dredy podobaji!

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Tohle jiná než americká ambasáda dělat nemohla. Soud v roce 2016 nenašel viníky a najednou je našli po 7 letech.
Jak říkal ten důchodce: kterého blbca to napadlo...

Průměrný počet slepic: 4.9 (56 hlasů)

In reply to by MartinVonUhri (neověřeno)

Trvalý odkaz

At ziji Kartouzovi pohunci

Průměrný počet slepic: 2.9 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

postačí, když se proženou správným filtrem, resp. správným počtem různobarevných filtrů. Což v době počítačů není problém.
Druhou otázkou je, jestli na ty fotečky bude mít kdo koukat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (22 hlasů)

Targusi, věřím, že část fotek bude naopak velmi hlasitě propagována. Vidlák nevidí, že ta mašinka slouží kromě vědy také propagandě o tom, jací jsme ma zápaďané vlastně pašáci.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

V tomhle ještě pořád USA pašáci jsou. Ale je otázka, jestli to bude stačit. 

Průměrný počet slepic: 4 (9 hlasů)

A ten pajšl té sondy, elektronika, je z USA nebo z Číny?
Odpověď je jasná.
😕

Průměrný počet slepic: 4.9 (8 hlasů)

Su nezdvořák, zapoměl jsem popřát.
Vše nej do Nového roku.🚀💰
A současné vládní bakalokoalici brzké zbavení jejich těžkého údělu a odchod na místa, kde nebudou škodit.
Některé obzvlášť podařené exempláře si dovedu představit i na židličce ve vyšetřovně před patričným příslušníkem Policie ČR.

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

celá léta lanařili mozky kde se dlo, ale včil, v jedné části se už mozky neprodukují, bo školství se srovnává se světem, v další se jim už vyplatí pracovat pro doma. Jejich vlastní školy uff.
Víte pustila jsem si včera dokument o výstavbě a provozu Gettyho centra vLA. Samá cizina, amíků poskrovnu a ti naši moc nadšení nebyli že je ČT natáčela. Stáhli si tam odborníky odevšad. njn

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Preji vsem Vidlakum do noveho rpku pevne zdravi a tajne doufam, ze se sejdeme na Vidlackem sympisiou u veprika...

Průměrný počet slepic: 3.3 (11 hlasů)

In reply to by MartinVon Uhri (neověřeno)

Trvalý odkaz

sežrán.
Smolík, leda tak u talíře smažených sarančat, bo gríndýl.

Průměrný počet slepic: 3.8 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak na ten z vysoka.. Ale myslim , ze Vidlak tez.! Neni nad dobre ogrilovanou krkpvicku, vsak jsem jich dnes neco sporadal s rodinou.. Verim ze to dopadne a nastane ten slavny den a sejdeme se ve Vidlakove.

Průměrný počet slepic: 3.9 (15 hlasů)
Trvalý odkaz

Krásný titulek na webu ČTK: "Příští rok podraží energie i teplo, naopak jízdné v MHD neporoste"
Člověk by řekl, že opakem zdražení je sleva. Kdepak. Dnes už je jím "nerůst". Bezpochyby by nám vysvětlili, že je to jako sleva, protože budeme brát nominálně víc, a tak...

Prostě Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nerůst pak slevou.

Průměrný počet slepic: 5 (55 hlasů)

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dnes si novi progresivci radi priplati za to, ze se budou mit hure. A jeste na to jsou hrdi a padem sve zivotni urovne se chvastaji a davaji se za vzor.

Průměrný počet slepic: 5 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

slimakovitacskych neziskovkaru, soukromnych exekutoru, eurofunkcionaru, atd. se utect nepovede... Ale zatim na to nemysli.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlak spravne vyjmenoval co si nasyslit pro ten pripad, ovsem na jedno zapomel : Ze nezavisle informace budou mit velkou cenu. Takze mit v zaloze nejmene CB vysilacku, world receiver, lepe si udelat, neni to moc tezke, i radioamaterske zkousky na tridu N. A mechanicky psaci stroj a par baliku stareho traktoroveho papiru s kopiemi. Kdo ve vesnici bude mit pristup i informacim zvenku, bude vazeny a potrebny. A byt organizatorem vesnickeho Facebooku : Velka nastenka treba na obecnim urade, kde kazdy napise co umi, cim disponuje, jakymi zdroji a zrucnostmi ktere je schopen poskytnout - od hlidani deti, ozbrojenou ochranu, kovani, dojeni, ci treba sex :D

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Pro vetsinu by stacilo i bezne radio, byt by mohl byt problem se zdrojem. Dobry monoclanek ale 5 let urcite vydrzi, takze koupit nejake male septadlo na dva burty, k tomu prikoupit 6 nahradnich monoclanku a strcit nekam dozadu do skrine.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Moudra ceska vlada predcasne ukoncila vysilani na strednich vlnach, mistni VKV vysilace budou mit velke problemy s napajenim, pujdou jen nektere, atd. CB ozije, mnoho lidi si ho vyhrabe a sprovozni.

Průměrný počet slepic: 4.3 (8 hlasů)

V noci maji dosah az 2000 km. Tim neni receno nic proti CB, radio chapu jako moznou a lehce dostupnou altrnativu. Vubec netusim, jak velkou koncentraci mohou mit lide, schopni CB ovladat, ci vubec mit doma. Idealne by stacil jeden clovek ve vesnici s perimetrem cirka 10 km, coz se da lehce ujet na kole (a predat informaci).
Cimz jsem se nechtene dostal k dalsi nezbytne pomucce: 2 jizdni kola na barak.

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

informace ! Cizi rozhlas ti je neda, bude mist dost prace na vlastnim uzemi ve vlastni reci. Je dobre na urceni trendu vyvoje vedet zdali a jak je postihnuto treba i zahranici - ale lokalni situaci, bez lhani rezimni propagandy (viz treba prazsky primator Nemec, ktery jeste v 11,00 blabolil v TV ze "situace je nadmiru vytecna" - a v 17,30 byla tretina metra pod vodou) si reknou jen lide mezi sebou.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

docela fest vysoký sloup, pokud nehodláte srát na povolený výkonnostní limit 4W, resp. 12W podle užité modulace. Odstíní vás každý kopec, vzrostlý les, nemluvě o zástavbě.
Výhodou je, že pokud jedete přes zesilovač, nikdo na vás nemůže. Tedy zatím.
Stowatový zesilovač - po našimu "piycek" (kamna, pícka) - mi umožnil volat domů z Bělehradu. Na Moskvu to bylo málo, tam bylo potřeba min. 500W, aby se člověk dovolal na Slovensko.

Průměrný počet slepic: 3.9 (8 hlasů)

Výhodou je, že pokud NEjedete přes zesilovač, ,,,

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)

Šíření vln v CB pásmu 27 MHz velmi záleží na stavu ionosféry a ten ovlivňuje Slunce, den/noc, a zejména pak dlouhodobé cykly jeho aktivity, 11letý, 55letý a asi i delší. Pokud se ionosféra řádně rozdivočí, stojí to za to. Pamětníci vzpomínali na rok 1957, kdy se zřejmě protnulo více cyklů a s minimálním výkonem a primitivním vybavením se dala navazovat spojení s nejzastrčenějšími kouty zeměkoule (koncesovaní radioamatéři užívají pásmo 28 MHz). Nebo poslouchat provoz newyorských taxikářů v pásmu 50 MHz.
Používání výkonů řádově stovek wattů v CB pásmu je nezákonné.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Můj skorosoused na chalupě j zavilý radioamatér, dokonce si nechal postavit příhradový sloup na umístění celovlnné Yagiho antény (samozřejmě otočné). Bydlí úplně na okraji obce a kolem polňačky měl natažený drát ve výšce asi metr a na izolačních tyčích a nějaké impedanční trafíčka. Na můj dotaz, co to je odpověděl, to je zemní anténa, kdy vlny prochází zemským jádrem a vynoří se na druhé straně zeměgule. Nebudu zde moc zdržovat ale celou zahradu má posetu různými anténami, takže to vypadá jako čínské vyslanectví.
Vybavení má špičkové, vše se děje automaticky a dokonce i zasílání "kveslů" /QSL potvrzení navázaného příjmu. Ztratilo to ovšem dobrodružství, které jsem zažíval při oživování mé první krystalky, kdy jsem šmátral po místě, na krystalu (galenitu) kde docházelo k usměrnění vysokofrekvenčních vln.
Hodně zdraví!

Průměrný počet slepic: 4.8 (15 hlasů)

PRÁVĚ V TÉTO EVIDENTNĚ PŘEDKRIZOVÉ DOBĚ je pro realisticky uvažující pesimisty velmi těžké považovat za něco jiného než jednu z mnoha provázaných pečlivě připravených součástí komlexního nevratného kolapsu.

Dříve zajišťovaly spojení radioamatéři, mezi lidmi byla spousta přijímačů s dostatečnou citlivostí v pásmu krátkých vln, sestrojit během odpoledne elektronkovou středovlnnou vysílačku, která při slušné anténě (tj. drát od komína na stom) celé město dokázala cca stovka lidí z průměrného okresního města. Pravda, stabilita byla otřesná, ale když člověk co deset minut dolaďoval, dalo se se srozumitelně mluvit k deseti tisícům lidí naráz...

Nevím, zda ještě má záložní středovlnné vysílačky s výkonem pár desítek wattů vysílačky policie či hasiči či vůbec integrovaný záchranný systém.
(Odhaduji že ne, pokud ano, typoval bych, že budou v nejbližších týdnech "z úsporných důvodů" buď zrušeny, nebo poslány ke kontrole, odkud se již nevrátí.)

Lidská, dokonce i bruselská hloupost má své limity, nevěřím, že všechy ty autodestrukční příkazy a zhoubná nařízení jsou výsledkem pouhé tuposti, na to jsou příliš komplexní a provázané.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

Promiňte, co je CB?

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Už jsem si to dohledala. Jen nebýt líná. :)

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Koreny CB jsou v USA, ja nechapu jak vas mohl imigracni urad pustit do zeme, bez techto znalosti :D

Průměrný počet slepic: 3.6 (5 hlasů)

jak to bylo na tom imi, nebo nebylo nic???Můžete povědět?

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

Příliš mnoho techniky.
Aktuální zprávy posbírají vesnické drbny a zahraniční vybubnuje na návsi každé dopoledne místní policajt.

Průměrný počet slepic: 4.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

při pohledu k Zemi.

Průměrný počet slepic: 4.3 (14 hlasů)

Pověz mi zrcadlo
co je tam, v dáli
vidíš tam rýpadlo
uhlí tam pálí?

Vidím sluneční záři
fouká sluneční vítr
zmizeli všichni staří
píše to metatwitr.

Průměrný počet slepic: 3.9 (25 hlasů)

Ze kdyby nebylo estebaka, bylo by v Cesku hure uz mnohem drive. Babis je sice slaboch, ale je zaroven jesitny, takze i kdyz sel Bruselu na ruku, ne uplne.
Tezko volit dobro, kdyz k vyberu je jenom zlo- tuhle mensi, tamhle vetsi. Babisova etapa skoncila, osobne jsem s jeho praci spokojen tak na 70%, coz je vzhedem ke konkurenci, kterou mel v podobe opozice, docela dobry vysledek.
Ke konci uz podlehl, takze je dobre, ze je pryc. Ovsem celkove mi jeho vlada prisla jako nejlepsi (nejpracovitejsi a nejcilevedomejsi), jakou jsme za poslednich 30 let meli.

Průměrný počet slepic: 4.5 (52 hlasů)

Souhlas, taky to tak vidím.

Že na Ježibabiše stále i když je dávno po volbách a on v opozici, utočí stále intenzivně smečka elfích bakalistů, je důkazem, že pro nás má dostatečnou přidanou hodnotu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (31 hlas)

už dlouho neútočí, ba, jak vidno výše, obhajují.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

Bohužel nekoblihy zvolili tu pakáž co tam teď je.

Průměrný počet slepic: 4 (31 hlas)
Trvalý odkaz

Doktor si obohatí pracovní dobu o pasení kravek a krmení králíků, sušení sena apod. Od prasat rovnou na operační stolek někde v lese. Nemocnice rozdrobit a po částech přestěhovat do čím menších děr, tím lépe. Při petrolejkách půjdou operace jako po másle.
Pan prezident přímo blouznil
Na Dvojčata útočil Talibán, o dostavbě Dukovan mluví jako o Temelínu, Covidu 19 říká Covid 21 a o Grean deal tvrdí, že "nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem"
Od r. 2035 nebudou smět jezdit auta se spalovacími motory

Průměrný počet slepic: 1.9 (32 hlasů)

je jediny lek na ne.

Průměrný počet slepic: 4.3 (26 hlasů)

Vemte si příklad z pana hulvatha :-)

Průměrný počet slepic: 2.5 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

Poslouchal jsem pozorně.

Obvykle Zemanovy vánoční projevy chválím, ale letos jsem velmi kritický. Projev se mi vůbec nelíbil. Bez výhrad jsem přijal snad jenom ten Green Deal. Celkový dojem maximálně lepší 4, čili 1+ ve slepicích.

1. Zeman svůj projev naladil celý v silně negativním módu. V tomto směru zcela chyběla vyváženost, pozitivní myšlenky nula.

2. V úvodu Zeman zalhal o příčině a způsobu provedení teroristického útoku na dvojčata 2001, když to přiřknul arabským teroristům. Chápu, že pravdu říct nemůže, ale mohl o tom pomlčet. Touto lží shodil veškeré pokračování a vlastně už bylo zbytečné říct cokoli dalšího.

3. Vzápětí obhajoval militantní válečnické pozice USA v Afghánistánu, čímž se postavil za americké jestřáby a postavil se nikoli poprvé do neudržitelné role okupanta a válečného štváče. Ani Američanům, natož nám Čechům, není vůbec nic do toho, jak žijí Afghánci v Afghánistánu a cizí armády neměli na toto území nikdy vstoupit. Včetně armády Rudé, samozřejmě.

4. Vše okolo kovidu - no comment.

5. Energetika - Zeman cudně zamlčel, kdo a proč zakazuje Česku postavit nové jaderné bloky. Zůstalo tím pádem jen pokrytectví a hledání zástupných důvodů.

6. Rozpočet - opět zásadní problém. Na jednu stranu bych klidně se Zemanem souhlasil a zrušil všechny daňové výjimky. Jen by v tom případě bylo vhodně transparentně dodat, že to znamená, že každý ekonomicky aktivní jedinec musí každý měsíc zaplatit státu navíc cca 2000 Kč, což je reálná výše daňové slevy na poplatníka. To Zeman zamlčel. A že to lidé nevědí, si lehce ověříte, když se jich zeptáte. Ze čtyř dospělých, kteří se mnou projev poslouchali, to nevěděl ani jeden. Na stranu druhou, o stovkách miliard, které odcházejí každoročně z republiky ve formě dividend a nákladových optimalizací, nepadlo v projevu ani slovo. Zeman zahraniční majitele české ekonomiky chrání a nezkřivil by jim ani vlas. Velká chyba. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej, chtělo by se dodat.

7. Zeman vyzval Česko, aby se "vyvázalo z Green Dealu". Opět však zůstal na půli cesty, protože neřekl, jak to udělat. Měl na mysli, abychom po vzoru Polska ignorovali Brusel? Nebo chce Czechxit? Nebo zná nějakou třetí cestu?

Jediné co nedovedu vyhodnotit ani odhadnout, je, nakolik Zeman vše výše uvedené v projevu vyslovil, případně zamlčel, na základě vlastního přesvědčení a nakolik z donucení. To bych rád věděl, jako jeho dvojnásobný volič.

Průměrný počet slepic: 4.3 (51 hlas)

Ale rozhodujici je vas posledni odstavec. Rad si domyslim a tak davam Zemanovi za projev 4 slepice (a zohlednuji i to, cim si musel letos projit).

Průměrný počet slepic: 3.7 (25 hlasů)

Takhle to dopadne vždycky. Nejprvě naděje, pak trpké snášení vládnutí zvoleného tzv. menšího zla, ať už jde o Babiše či o Zemana, pak dlouhé střízlivění až vystřízlivění a hledání nového Mesiáše tam kde je jen Jidáš a Belzebub.
Kdepak, nikdy jsem nešel s davem, když minule nešel do prezidentské volby Okamura raději jsme nevolil, to raději budu mlčet a hořkosmutně, pokud možno raději pobaveně, se dívat jak jeden přes druhého hekáte a prohýbáte se pod nákladem těch hrůz které jste si sami zvolili a proto si je zasloužíte.

Průměrný počet slepic: 3 (20 hlasů)

snad mi teď odpovíte.
Máte v regálu řadu konzerv kuřecího separátu, některé z nich jsou i prošlé. Jak z nich vyberete kvalitní šunku?

Vynechte, prosím, úkrok stranou - jako že raději nebudete jíst. Jíst totiž musíte, jinak zemřete hlady.

Předem děkuji za objasnění.

Průměrný počet slepic: 4 (21 hlas)