Jedno krásné technické pozitivum...

Autor
Štítky

... tentokrát z USA

Ale než se k tomu dostaneme, krátce k Zemanovu včerejšímu projevu: 

Ještěr je pořád dobrej. Málokdo dokáže za pár minut zařídit, aby se celá nová vláda odkopala a bez jakýchkoliv pochybností se ukázalo, že stojí na straně EU a dobra v grýndýlové podobě. 

Sotva Zeman domluvil, strhla se smršť fejsbůkových a tvítových statusů celé naší vládní garnitury o tom, že Zeman s grýndýlem dezinformuje, protože auta se spalovacím motorem nemají být od roku 2030 zakázaná... jen bude zakázáno vyrábět nová a prodávat je... Vybral jsem jen jeden příklad. 

A tak si stačí přečíst  ty statusy a hned víte, že prakticky celá vláda jako jeden muž podporuje tu ekologickou budoucnost, čili už brzy bude revoluce a bude se věšet na kandelábry, protože tohle nemůže dopadnout jinak než řádným blackoutem, po kterém to bude v Praze vypadat jako v jihoamerickém slumu.

Rozumným Pražákům bych řekl, že mají nejvyšší čas prodat v Práglu své byty po rodičích a mají upalovat nějak na venkov. Čím větší díra, tím lépe. Nejlépe do takové vesničky, kam vede jen jedna štěrková cesta a kde ještě není kanalizace. Ať si tam koupí pořádnou zahrádku, malotraktor, elektrocentrálu, ať si udělají zásobu nafty, dřeva a uhlí, ať si naplní sklep bramborami a ať si pořídí pár živých konzerv v podobě králíků, slepiček a prasátek. 

Blbým pražákům bych řekl, ať si nachystají konopné provazy, protože budou muset horlivostí smazat současné hříchy a to se u nás dělá tak, že se stanou zpozdilými bojovníky. Nejvíc komunistobijců i fašistobijců se u nás vždycky našlo až posléze. Takže bude vhodné mít dost smyček, aby mohli zpozdile popravit všechny, kteří nás do toho maléru zavedou a tím zakrýt, že tomu celou dobu tleskali. 

No a jinak to od Zemana byla klasika: 

1. Afghanistán byl Mnichov... ano byl... a nám to Amíci také udělají. 

2. Povinné očkování... to neděláš dobře Miloši. Jednou se ti to vymstí. 

3. Jaderná energie... žádná nebude, bo moc politiky a málo techniky. 

 

A teď už dnešní text, který je po vzoru Petrarcovského sonetu vlastně antitezí úvodníku: 

Tak jsem na vánoce dostal jeden moc pěkný technický dárek. Z kosmodromu v Kouru odstartoval evropskou raketou Ariane vesmírný teleskop Jamese Webba.  Nezaparkuje se na oběžné dráze kolem země, ale namířil si to do libračního bodu L2 Země - Slunce. Je to zhruba 1,5 milionu kilometrů od země. Tady máte odkaz přímo na stránky NASA:

https://www.jwst.nasa.gov/…tml

Musím říci, že alespoň v něčem je ten náš Západ ještě dobrej. Postavit dalekohled s průměrem zrcadla 6,5m, které se skládá z menších šestiúhelníkových zrcadel z berylia potaženého zlatem, k tomu udělat tepelný štít, který se skládá z pěti tenoučkých "pláten" o tloušťce lidského vlasu, to všechno nacpat do relativně malého prostoru, vystřelit to do vesmíru, pak to rozbalit, zkalibrovat a zajistit tomu dostatek paliva a energie na deset let provozu, to je ještě pořád div techniky na který nikdo nemá. 

Teleskop pracuje předevšímv  infračerveném spektru, takže z něj asi nebudou ty hezké barevné fotečky do 100+1, ale na druhou stranu by měl u bližších hvězd rozeznávat i spektrum atmosféry jejich planet. Jeho citlivost je tak velká, že by rozeznal tepelnou stopu o velikosti čmeláka na vzdálenost stovek tisíc kilometrů. 

Jeho cena je vpravdě astronomická - deset miliard dolarů. Ale když si vezmeme, kolik soudruhy američany stála okupace Afghanistánu a Iráku, ze které nebylo vůbec nic, tak je ten teleskop v podstatě zadarmo. Ani ne cena jedné letadlové lodě. V americkém rozpočtu je to naprosto nepatrná položka. I kdyby se zdesateronásobila, pořád by to bylo sotva vidět. 

Je to nádherné a úžasné dílo lidského umu. Navíc dílo, které nikomu nehází na hlavu bomby, nedělá imperiální politiku, nedá se zneužít k mocenským cílům pár jednotlivců, prostě jen bude koukat do vesmíru a zřejmě zase slušně posune naše znalosti o vesmíru. 

Bezděky se mi chce říci, že vždycky ty nejkrásnější a nejlepší stroje vznikaly ve chvíli, kdy už je vlastně nikdo nepotřeboval a bylo jasné, že nemají žádnou budoucnost. Nejlepší parní lokomotivy vznikly po Druhé světové válce, kdy už bylo jasné, že dieselové motory zvítězily nad parním strojem. Nejlepší bitevní lodě vznikly v době, kdy se ukázalo, že i pomalá letadlová loď a mizerná palubní letadla dokáží víc než těžká děla a tlusté pancíře. Staří Řekové a Římané se dopracovali těsně k parnímu stroji v době, kdy se románský svět pomalu propadal do chaosu a nebyla daleko chvíle, kdy se milionový Řím zmenšil na méně než jedno procento své slávy. 

A  tak nám všem chci přát, aby tento teleskop nebyl labutí písní naší civilizace nořící se do svého zeleného údělu, nedostatku energie  a všeobecné byrokratické hlouposti. Přál bych nám, aby Američané přišli na to, že právě tímto způsobem mají dělat světovou politiku - stavět teleskopy, objevovat vesmír, pronikat na nové světy. Aby si spočítali, že je to proti intervencím na středním východě vlastně levné. Aby se USA znovu staly tou zemí technického pokroku, který u nich vyřeší i ty bezdomovce pod mostem a rozpadající se infrastrukturu. 

Přál bych si, aby z Kouru lítalo víc evropských raket a aby v nich pomalu přibývalo komponent vyrobených (a vymyšlených) v Česku. Abychom jednou mohli říct, že sice máme v Bruseli hodně úředníků, ale vlastně to nevadí, protože jsme prošpikovaní skvělou technologií a máme tolik levné energie, že si můžeme dovolit ty úředníky živit. 

Přál bych si, aby Rusové i Číňané koukali jak puci, cože to ten Západ umí i když je naše průměrné IQ menší než to asijské a i když jsme tady mnohem méně pracovití než v Číně. Aby koukali, čeho jsme schopní, i když nemáme nekonečné množství surovin jako v Rusku.  

Bohužel si myslím, že jsme blíž té labutí písni vesmírného výzkumu i západní civilizace vůbec. Ale jsem rád, že po delší době se konečně stalo něco, na co jsem hrdý a jsem rád, že kromě válečných blbostí umíme i takovéto pěkné bazmeky. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.6 (138 hlasů)

Komentáře

Za prvé : jako jeden z několika zde mi stojíte za odpověď.
Samozřejmě že kandidují stále jenom prošlé konzervy z kuřecího separátu.
Víte proč?
Protože chutné a voňavé zavařeniny z kvalitního masa, mající selský rozum, chuť, vůni a šťávu nejdou do kandidatury.
Proč? Protože ví dopředu že yntelygentný český volyč tzv.menšího zla jim dá nanejvýš jedno-dvě procenta. A víte proč jim nedá víc hlasů? Protože o nich buď vůbec nic neví čumíc jen na bednu ČT nebo zná jen pomluvy protože chodí hltat rozumy k Vidlákovi a podobným influencerům.
( https://www.infoz.cz/influencer/#b1 )
Tak to bude po věky věkův a proto jsem se svobodně rozhodl nevolit. Vím, že ničemu tím nepomůžu, ale aspoň si nebudu jako většina, i tady, tragikomicky stěžovat nad břímí které jsem si sám, jakožto "lid český" naložil.

Průměrný počet slepic: 3.2 (18 hlasů)

Začal jsem psát, ale nakonec to udělám jinak - vychází to příliš dlouhé, asi z toho udělám článek.
Jen předesílám, že váš postoj, jakkoli ho považuju za chybný, vám nemám za zlé, sám jsem ho kdysi zastával, a to ve formě ještě o něco extrémnější.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Napište, rád přečtu.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

Petřepavle já si dovolím také jednu poznámku... mílovými kroky se dopracováváte do situace mého kolegy Vlka. Zůstanete politicky osamělý, protože vám nikdo nezbude. Všichni politici jsou špatní a ti, co pavažujete za dobré, ti zase ve volbách neuspějí. Už teď začínáte dělat podobné úkroky jako Vlk. Upínáte se na nemožné naděje a začínáte si likvidovat všechny potenciální přátele, protože se s vámi málo shodují. 

Já si dovolím vidlácky říci, že když nemáte přítele se 100% shodou, tak musíte přátelit alespoň s těmi, co mají 80% shodu. A když nemáte ani takové, tak 60%... ano, dokonce i jednoprocentní shoda je víc než 0%. 

Ale pokud budete stále chtít těch 100% za každou cenu, tak jednoho dne zjistíte, že jste sám. Že nemáte žádný blog, kde byste mohl diskutovat, že vaše názory nikoho nezajímají, ba naopak, jsou zesměšňovány ještě dřív než jsou vyřčeny. Považuji Vás za přítele, tak jsem povinen Vám říci i nepříjemné věci. Petřepavle vy vlčíte. Chcete něco, co je nereálné s nereálnými lidmi v nereálné situaci. A nic na tom nezmění ani to, že leckteré vaše postřehy jsou správné. Stejně jako Vlkovi není nic platné, že je schopným analytikem. Ale oba máte nereálné tužby. 

 

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

rozumím vašim slovům, rozumím i tomu že to myslíte dobře.
Trefil jste hřebíček na hlavičku, ano, chci něco, resp. přesněji chtěl bych něco co je nereálné s raálnými lidmi, mám nereálné tužby. Přesně jste to vystihl : chci buď všechno nebo raději nic.
Ve svém věku a ve svém postavení (rodina, zázemí) si můžu dovolit vybrat si podle svého. Konečně Vidláku - i vy byste mohl, kdybyste chtěl, kdybyste nemusel dělat "ocáska" svému nadřízenému. Já svůj idol naštěstí nemám, přikloním se k tomu kdo nelže, kdo nekrade, kdo nebalamutí, a to Babiš ani Zeman, natož ti z pětikoalice, určitě nejsou (i když ti pětikoaliční některé přístupy, teoreticky, mají správné, prakticky ale to dopadne jako už několikrát).
A protože vím dopředu jak volby dopadnou (to není chlubení, to je realita, vždyť přece předvídat výsledek při nastavení tohoto režimu je tak snadné) raději se vyhnu zklamání. Už jich ta ta léta dozrávání kapitalismus bylo dost.
Diskuse ztrácí smysl když se diskutující míjejí. Snášení argumentů z obou stran za jednoslepice. Má to smysl? To se stalo u Bavora, u Vlka, stává se to už u vás. Díky za trpělivost se mnou.

Průměrný počet slepic: 3.6 (7 hlasů)

Serte na slepice. Naprostá většina soudných lidí hodnotí kvalitu názoru, ne počty slepic, udělených primitivy či trolly. Někdy dokonce ani není nutné názor "klasifikovat".

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co znamená házet perly sviním?

Házet perly sviním, idiom
—investovat námahu, čas a dovednosti do někoho, kdo toho není hoden, kdo si to nezaslouží

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Zdravím Vás a vysvětlím. Zemana za zlo nepovažuji. Dle mého názoru je neškodný, i když "peče" s Bruselem, globální vládou, Izraelem, a pekl by i s USA, jenže tam ho Trump nepozval a tak trucuje. Na rozdíl od jiných téměř všech ostatních politiků má Zeman jednu zásadní výhodu - peče i s Ruskem a Čínou. Z tohoto pohledu považuji jeho prezidentský mandát za vyvážený, neutrální. Moc nepomůže, ale ani neškodí. Nemyslím si, že Zeman je "ZLO", o kterém zde často polemizuji s Vidlákem. Vždy si ani nepřikrádá pod sebe, co je půl života v politice. A to je co říct. Druhého takto zásadového a podobného významem asi ani neznám.

Svoji roli Zeman splnil a já jsem s jeho misí vcelku spokojen. Nyní je pod vlivem Kovidu jako mnoho jiných, dříve kladných postav. Kovidem bylo zásadně změněno celé paradigma.

Průměrný počet slepic: 4.7 (18 hlasů)

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

právě vás vůbec ne, ale pomíjíte realitu a žijete v bludu.
Kritizoval (mylně) Zeman rozumný útěk USA z Afgánistánu, kritizoval a tím obvinil (mylně) Tálibán za americký útok na newyorská dvojčata, je totalitní (a pomýlený) v uvažování (povinné očkování škodlivou látkou), klouže po povrchu (pubertální dívčina prý příčinou nástupu gren-dealu?!).
Zkuste prosím najít kde se zmínil o Číně, o Rusku, o V4, našich osvoboditelích a přirozených spojencích. Nikde!

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

Ponechme to zatím tak, ještě se uvidí.

Zatím bez slepic

Jenom k bodu c. 3 bych doplnil/opravil, ze tim Zeman obhajoval a podporoval hlavne Izraelske valecnictvi v regionu. Ono to jeho slavne recneni a potlesky v Knessetu neco stoji.
Utek z Afghanistanu uz pripravoval Obama, Trump na to dost tlacil, a za Bindena se to zmenilo v uprk. Takze valecnicke choutky v USA platily za ery Bushu a Rumsfeldu.
Pak mirotvorcum doslo, ze zatimco delaji spinavou praci za Izrael, tak je Cina dohani a brzy predbehne v mnoha oblastech.
A jako spravni demokrate, misto aby se podivali na sebe, zacli pracovat a investovat do vyvoje (jak Vidlak doufa v dnesnim clanku) a ukazali, ze svetovy lidr v ekonomice a vyvoji je Zapad, tak Obama ohlasil "pivot to China", Trump pak Cine vyhlasil obchodni valku bez rukavic, a soucasny vudce mluvio "zadrzovani" (asi tim mysli hazeni klacku pod nohy) jako by se nechumelilo.

No a muzete mi to verit nebo nemusite, ja se s timhle nazorem na Cinu, ale i CELY ZBYTEK SVETA setkavam u pri osobnim kontaktu s Americany uz pres 15 let. Vetsinou belosi, stredni vek, stredni trida. Podle nich je jedinou cestou jak se vratit ke zlatym casum Ameriky (50.-80. leta) to, ze se zbytek sveta vrati na uroven kde byl v porovnani s Amerikou v te same dobe.
Protoze jim je jasne, ze k tomu aby predbehli svet jako se to stalo po 2. svetove (kdo vi, jestli je to vubec realne) by museli budto makat jako v Asii, klidne by si ani nemuseli ordnovat nizke platy, ale museli by prestat rozdavat podporu tem mene vykonym, abych to podal nerasisticky, a to by zase vedlo k peknemu zapalovani aut a rabovani obchodu. Vsimete si, ze obchodu s elektronikou a znackovymi vecmi, ne s jidlem. No a do tohohle se prece na demokratickem zapade jikomu nechce.

Nebo Cinu a zbytek sveta privest do stavu, kde byl za Americkych zlatych casu: Nemecko rozbombardovane, Japonsko jakbysmet, vetsina Ciny znicena + 20 milionu mrtvych a obcanska valka, Rusko znicene 20-30 milionu mrtvych a pekna totalita... Jizni Amerika na tom nebyla tak zle, tak tam bylo treba nasatehovat ty prave Nemecke profesionaly a odborniky, aby to tam trochu vylepsili, k obrazu svych chlebodarcu.

Chtel jsem jenom napsat svuj nazor na pravy duvod Zemanovo valecnictvi, a zase mi to trochu ujelo. Hodne lidi radsi nenapise o Izrali nic, aby se nekdo necepyril.
Hlavne v Evrope to vetsina lidi to vidi jako boj Zapad versus Cina, ale Americane (apon ti, ktere znam ja) to vidi jako Amerika vs svet, kdy momentalne ma Cina nejvyssi prioritu, a az skoncuji s Cinou, tak prijou na radu dnesni docasni spojenci.

ps.
Kdyby nekdo nesouhlasil s tim, co pisu o Jizni Americe a roli USA po valce, tak si dejte do vyhledavace treba Butcher of Lyon (reznik z Lyonu), pak zjistite, co byla jeho specialita, cim byl lepsi nez jeho kolegove, a proc si ho Americani vybrali. I wiki ma takovou soft verzi pribehu, a ta bohate staci. Je to priserne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (22 hlasů)

Vlastimil.
Souhlasím.
Jsme na tom hodně špatně,když už musí i prezident lhát.
Prý ho musel Babiš opravit ohledně Green Dealu,že se z toho nejde vyvázat,Babiš to ví moc dobře,co podepsal.Ústup USA z Afghánistánu,je facka Izraeli,to Zeman nemůže přenést přes srdce,spíš mě napadá,že ČR dávno prodal s Klausem Izraeli.

Průměrný počet slepic: 3.7 (12 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ten koment od Babise me obzvlast potesil.
Hezky se odkopal. Zase.
Z RVHP se taky neslo vyvazat a jak to pak slo rychle.
Nic neni nemozne, ale je dobre, za mame cerne na bilem, ze pro Babise je Gryndyl jako Svate pismo.
To az ho zase budou tlacit jako spasitele Ceskeho naroda a bojobnika proti bruselske zvuli.

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdy se s tím začalo operovat JAK to myslel?.Možná vůbec nejde o nějaký podpis. Nemusí jít o nějaké odvolání něčeho, může to být docela jinak, než si vysvětlujeme a chápeme. Zvlášť když si vzpomenu na to jak dával důraz na naši soběstačnost. Faktem je že kdybychom se šprajcli a couvli, tak díky nesoběstačnosti jsme nahraní, protože "naši přátelé" by vzhledem k tomu jak se u nás nic našeho v množství nutném, nevyrábí nebo strašně málo, támhle odstoupili od smlouvy, tudle nedodali/neodebrali nasmlouvané a pod. Vzpomeňte na naschvály maďarům. Nakonec by se stalo to co nikdo nechce , že bychom se zase vrátili k rusům, pokud by "odpustili" a vzali nás. . Uvědomte si, že on je schopen myslet v globálu a ve VŠECH souvislostech, zatím co opozícía a mnohdy i my se patláme v prkotinách.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdy se s tím začalo operovat JAK to myslel?.Možná vůbec nejde o nějaký podpis. Nemusí jít o nějaké odvolání něčeho, může to být docela jinak, než si vysvětlujeme a chápeme. Zvlášť když si vzpomenu na to jak dával důraz na naši soběstačnost. Faktem je že kdybychom se šprajcli a couvli, tak díky nesoběstačnosti jsme nahraní, protože "naši přátelé" by vzhledem k tomu jak se u nás nic našeho v množství nutném, nevyrábí nebo strašně málo, támhle odstoupili od smlouvy, tudle nedodali/neodebrali nasmlouvané a pod. Vzpomeňte na naschvály maďarům. Nakonec by se stalo to co nikdo nechce , že bychom se zase vrátili k rusům, pokud by "odpustili" a vzali nás. . Uvědomte si, že on je schopen myslet v globálu a ve VŠECH souvislostech, zatím co opozícía a mnohdy i my se patláme v prkotinách.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

o tajemné a magické formuli, zvané daňová progrese?
To je má drobná poznámečka k bodu 6.
O daňovou výjimku by se jednalo, kdyby daně z příjmu fyzických osob nemuseli platit kupříkladu stání zaměstnanci. Anebo hrobníci. Anebo všichni hrbatí, či zrzaví lidé. Případně všichni očkovaní třetí dávkou Ficéru.
Avšak takto koncipované snížení daní není výjimkou, nýbrž slevou na dani, která nemá s výjimkou nic společného.

Průměrný počet slepic: 4.1 (11 hlasů)

Případné zrušení tzv. daňové výjimky - slevy na poplatníka, je v důsledku čisté zvýšení daně z příjmu a současně další ořezání daňové progrese, čili znevýhodnění chudších ve prospěch bohatších. Zemanova motivace a nejen jeho, proč míří na tento terč, je, aby zdánlivě udělal dobrou věc, kterou lidé "pochopí", a současně mohl zvýšit daně. Je to vlastně podobné, jako když ODS vymyslela superhrubou mzdu.

Když jsem napsal, že bych se zrušením slevy na poplatníka v rámci zrušení všech daňových výjimek, souhlasil, mám k tomu minimálně 3 dodatky:

1. Nesmělo by to dopadnout tak, že slevu na poplatníka zruší a ostatních 999 lobbystických výjimek víceméně ponechají, protože sněmovnou "neprojdou".
2. Vrátil bych do hry progresivní zdanění, které tu bylo v devadesátých letech. Tehdy jsem jako fyzická osoba platil daň z příjmu někdy i v nejvyšším daňovém pásmu, tuším to bylo 35% nebo 40%, a platil jsem to bez vnitřního pocitu, že mě stát okrádá. Nechal mě vydělat a neprudil mě od rána do večera, tak jsem mu to bez keců vracel.
3. A především, nejdříve by bylo potřeba zásadně vyřešit daně právnických osob a zejména korporací nadnárodních, které jsou z daňového systému de fakto vyjmuty a žádné daně z příjmů de fakto neplatí. Tam státu utíkají stovky miliard, jenže stát těm korporacím dávno patří a tudíž nelze očekávat, že by v tomto punktu mělo dojít v současném společenském systému k nějakým zaznamenáníhodným změnám.

Tak asi tak a prima den přeji.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

chtěla bych vidět Vás na jeho místě. To byste jistě velel do útoku, že?

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Von se fakt najde ještě nějakej ňouma, kterj ty moje banality bere vážně? Však zítra klidně otočím a začnu bojovat za moderní výrobu elektroaut v Česku, vždy jsem přeci podporoval investice! A pozítří se omluvím za ten afghánský Mnichov, jestli z toho něco kápne ... a jestli se gosudar zkamarádí s mullou, to teprve uvidíte, jaké kšeftíky tam moji kamarádi obchodující s kvéry domluví. S teroristy se sice nevyjednává, ale jen blbec nemění názory třikrát denně.

Však já se domluvím s každým, vo to nemějte péči. Jen na vlekaře mi nesmíte zavřít, to byste mě vy čuráci fakt nasrali.

Průměrný počet slepic: 2.4 (28 hlasů)
Trvalý odkaz

Přátelé,
stále si neuvědomujete kdo je to VVP.Je to přece dítě (produkt,výtvor)tajných služeb SSSR,tedy organizace,která snad jako jediná přežila nedotčena rozvrat za Gorbačova a chaos za Jelcina.No a pakliže nyní takřka ultimativně VVP stanovil :"červené čáry",ze kterých určitě nebude slevovat,tak to znamená jediné:v případě,že Západ na tyto "červené čáry"nepřistoupí bude následovat naprosto chirurgické "seknutí srpem"stejně jako to provedl Wehrmacht v případě Francie v roce 1940.Na teritoriu Ukrajiny tipuji,že dělící čárou bude řeka Dněpr.Sami si na mapě najděte,co by to znamenalo.Pro úplnost připomínám,že někdy kolem r.2014 VVP prohlásil (volně cituji):"když vydržíme do r.2019,tak už se nemusíme potom nikoho bát"..no a teď se píše skoro již r.2022.Žádný celosvětový konflikt z toho nebude,pouze se trochu vyčistí pozice.No a na závěr:VVP si nemůže dovolit jen tak plácat do větru,páč příště už by byl jenom pro srandu bulvárnímu tisku a to on zcela určitě nebude!!

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Armadu uz nema zbidacenou jako za Jelcina. Naopak, v nekterych smerech je na naproste svetove spici - treba v oblasti radioelektronickeho boje. A obcas vypusti hruzu nahanejici pokusny balonek, treba o tom velkem jadernem torpedu - dronu, co donese autonomne velkou termojadernou pumu pred US pristavy... Ono mnoho veci vypada od stolu jinak nez by to bylo v realu. Treba malo se vi, ze v 1938 mela cs. armada taky v rukavu trumf - 250 ks 20mm rychlopalnych protileteckych kanonu Oerlikon, na nakladnich autech. Stacili by na vetsinu tehdejsich nemeckych tanku, a pri spravne taktice nasazeni by mohli znacne zchladit germanske horke hlavy...

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

250 Oerlikonů je z hlediska moderní války směšně málo. A my ve skutečnosti těch Oerlikonů (VelkýchKulometůProtiLetadlům-VKPL) neměli ani 250.
Na náklaďácích sice byly převáženy, ale nikdy z nich takto nebylo plánováno střílet a neumožňovala to ani jejich lafetace.
Zda byla zavedena a vyráběna příslušná průbojná munice která by s tankem něco svedla je pro mě otázkou, protože zbraně dle systemizace přidělení určeny k PL obraně.

Průměrný počet slepic: 4.7 (10 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

měly v původních verzích odolat střelbě z ručních pěchotních zbraní. Kecy o prostřelení puškou jsou sice pravdivé, ale pomocí speciální munice, případně speciálních pušek. Nicméně teoretická šance na zastavení tanků v řádu jednotek by tu dozajista byla. Použitelná lafetace kanónů na origo trojnožkách by byla ovšem tím nejmenším problémem, který by mohl obsluhu potkat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (9 hlasů)

Zjistěte si délku hranice s Třetí říší, počet nasaditelných německých tanků a jejich výzbroj, dále vezměte laskavě v úvahu, že pevnosti byly bez těžkých zbraní, takže k hovnu, a zkuste si uvědomit, že to, čemu vy říkáte nákladní auto s rychlopalným kanónem na korbě, lze dokonale eliminovati jediným obranným handgranátem. A to zcela opomíjím, že tyhle srandy byly určeny k obraně pluku před leteckým útokem.
Plně vyzbrojená Maginotova linie odolávala Wehrmachtu týden. My jsme ji neměli ani dostavěnou, ani vyzbrojenou.
Jinak články k této problematice najdete i zde, na Kydech.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)

Targusi,
počet nasaditelných německých tanků Pzkpfw I a II nic neříká o jejich poruchovosti v terénu, a ta nebyla malá. Ano, pohraniční opevnění ČSR nebylo dokonalé a neprostupné, ale v boji se osvědčilo. Sice bojovalo jen v březnu a dubnu 1945 na Hlučínsku, ale osvědčilo se. https://www.pametnaroda.cz/cs/magazin/specialy/75-let-od-zahajeni-ostra…
Maginotova linie byla postavena jinak než čs pohraniční opevnění. To už můžete srovnávat čs pohraniční opevnění se Siegfriedovou linií, která vydržela bránit týden. A to stačilo, čs pohraniční opevnění mělo jen zadržet útok a poskytnout čas na provedení mobilizace. Ta se stihla ještě před útokem v září 1938, tak sice bylo opevnění v čs pohraničí nevyužito, ale jistou roli by v obraně mělo.

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Smyslem opevnění nebyla mobilizace ČSR, ale Francie. A "jistou roli" byla ta hlavní, dát možnost ubránit se do doby, než naplno zasáhne Francie, tedy ten pomalu hlavní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (10 hlasů)

Je ale k tomu zapotřebí podívat se na věc právě že očima tehdejšího franc. establishmentu. Jak moc se jim hodilo Československo hodit přes palubu a jak moc ho využít vojensky.
Velký problém : očima které části establishmentu ? To je sice stěžejní otázka , jakou by bylo třeba umět odpovědět ve vztahu ke každé válce - ale je prakticky nezodpověditelná (i tkzv. historici jsou lapeni v pasti nepodstatných dat a faktů /znají např. do posledního šroubku z čeho je sestrojen nějaký tank, ale neví nic o střetech zájmů mocných/ , takže nemohou napomoci).
Nezapomeňme přitom i na to, že " Francii" patřily určité zdejší nemalé výrobní kapacity také to i zbrojařské. Kdy zbrojař může spekulovat na dodávky různým stranám konflliktu, zájem hlavní má na tom, aby konflikt byl časově co nejdelší a prostorově co nevětší, protože konflikt je většinou internacionalizován /ale platí to i v občanských válkách/ - nezajímá ho až natolik které kterou stranu napadne a která s kterou stranou válčí ). Takže jistá podpora spojenectví s Německem , namířenému proti SSSR, byla na místě.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

Otázka zní, zda opevnění mělo za úkol získat čas než se mobilizuje nebo získat čas na mobilizaci spojenců. Reálně, když není mobilizace v ČSR, tak není posádka pevností, tedy pokud někdo napíše "získalo čas na mobilizaci", napsal nesmysl.
To jak to dopadlo, že Francie spekulovala, až přespekulovala nic nemění na tom, jaký úkol mělo opevnění v doktríně obrany ČSR.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Jožinek Chlorků (neověřeno)

Trvalý odkaz

za vyzbrojení a vystrojení čs. legií, které bojovaly ve Francii a za Francii.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Myslím, že rozhodnutí bránit/nebránit se, se absolutně nejvíc podepsalo na páteřích českých lidí. Daleko víc, než Protektorát. Jak se to na těch páteřích podepsalo, bylo vidět na odboji. Tři králové byla naprostá výjimka a zabít Heydricha museli chlápci, vycvičení v Anglii.
Český národ měl páteře tak dojebané, že by to bohužel sám nesvedl. Tak to prostě je, třebaže se nám to nelíbí. Optejte se na názor anglických historiků.

Průměrný počet slepic: 1.7 (7 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Boha jeho, Ty jsi ale blb, Leo.
Anebo jsi navedenej.
Ti chlápci, vycvičení v Anglii, to byl podle Tebe kdo?
Angličani?
Do Protektorátu šli dobrovolně, s vědomím, že zemřou.
A ty rodiny, co nejen jenom těmto, ale i jiným chlápkům a ženským v Protektorátu dobrovolně pomáhaly, a které byly se širokým příbuzenstvem následně vyvražděné Němci, s velkou a účinnou pomocí Hermannových Milých krajanů, se zde octly jak?
Proč sem vlastně Adolf vůbec toho Heydricha posílal, když zde, podle tebe panovala pro Němce taková selanka?
Páteř národa zlomíš zhanobením a přepsáním jeho dějin.
S pomocí domácích zrádců.
Ani nemusím jmenovat často citovaného trojjediného Podivena, nebo znovu vytaženého "katolického" historika Pekaře.
Jedna třetina Podivena je exkomunista Pithart, který taky neúspěšně kandidoval na prezidenta. Takže jsem Bohovi, Alláhovi, Manitouovi a Jehovovi vděčný za Zemana.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

...se objevilo po roce 1989. Vesměs se narodili až po roce 1939. Mezi nimi jistý rotmistr Leošek, velet by mu mohl s úspěchem jistý armádní generál Urban - na hlavě by mohl mít turban.

Těžko se bránit, když ve vás spatřují útočníka (Čambrléjno a spol. přece zachránili světový mír !!!, s těmi šovinistickými Čechy vraždícími Němce a Němky se taky něco udělat musilo ) , ve vojsku máte Hitlera a Hlinky chtivé vojáky a důstojníky, Polsko a Maďarsko mají smlouvy s Hitlerem, v SSSR se k tomu už taky zřejmě chystali, ropu z Rumunska dovezete asi jen po pašeráckých stezkách....

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

Nebo snad RČS měla s Francií nějakou společnou hranici?

Pomoc RČS nabídlo např. Rumunsko. Jenže to ztroskotalo na existenci jediné železnice na území Podkarpatské Rusi, která navíc asi 15 km vedla po maďarském území. Vzdušná cesta tehdy neexistovala a pozemní byla způsobilá tak leda pro žebřiňáky s volským potahem.

RČS byla do r. 1929 plnotučným francouzským protektorátem. No, a francouzské velení připravovalo čsl. armádu na WWI.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

až k Leningradu.
A při přechodu na těžší typy se z nich stavěly stíhače tanků. To je naprosto jasné, že byly poruchové, když měly "jen" stíhat těžké tanky soupeře.
A že se čs. opevnění osvědčilo? Vy jste se už doopravdy zbláznil. Překonání obranné linie na Hlučínsku a Opavsku, do níž byly prvorepublikové bunkry začleněny, trvalo dva týdny a z toho týden trvalo soustředění sovětských vojsk do útočných formací. A největší problém nebyl s palebnou silou z obranyschopných opevnění, nýbrž s rozmoklým terénem. Samotné dobývání betonových bunkrů se počítalo v řádu jednotek hodin!

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Generál Patton, když pronikal do Německa přes jejich betonové obrněné linie (stavěné z válečných zkušeností, tedy lépe než naše opevnění i lépe než Maignotova linie)  tak si psal do deníku, že leckteré jeho divize ani nezaznamenaly, že překonávají opevněnou oblast. A jízlivě pak poznamenal, že kdyby Němci dali ty pracovní síly a železo na výrobu tanků, tak by mu šeredně zatopili. Podstatně víc, než když za to nastavěli bunkry. 

Opevnění je vlastně hezká věc jen tehdy, když o něm nepřítel neví. Jakmile o něm ví, je to jen otázka taktiky, jak ho překonat. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (11 hlasů)

V tom případě mi Vidláku prosím vysvětlete, proč se spojenci roku 1944 nevyloďovali v oblasti Calais, kde mohli operaci snadno krýt z britských letišť a po moři to měli zlomek vzdálenosti (pouhách 34km) a času než do Normandie. Navíc to bylo z Calais blíž do Berlína. Mohu nabídnout důvod : Calais a okolí bylo strašlivě opevněno, zadrátováno a zaminováno.

Průměrný počet slepic: 2 (1 hlas)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

Já  bych řekl důležitější důvod - nedaleko Calais měli Němci silné zálohy a také právě sem upínali pozornost. Čekali, že právě tady dojde k vylodění, přizpůsobili tomu svoje plány i rozkazy. To bylo mnohem důležitější než beton na pobřeží. 

Když se pak spojenci vyloďovali v Normandii, trvalo Němcům dlouhé hodiny až dny, než uvěřili tomu, že nejde o klamnou operaci a poslali tím směrem všechny dostupné jednotky. Ale už bylo pozdě. 

Oblast Normandie nebyla vybrána pro malou opevněnost, ale proto, že byla relativně nejdostupnější z míst, kde Němci vylodění nečekali. 

A pak samozřejmě hrály roli takové ty taktické věci - výše přílivu a odlivu (tedy odhalení překážek na plážích) nezbytnost vybudovat přístavy, takže i sklon terénu a ochrana od moře, atd. atd. 

O beton a překážky moc nešlo, spojenci předpokládali, že je zničí ostřelováním a bombardováním. Důležitější byl moment překvapení. 

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

K tomu je nutné taky napsat, že germáni to původní čs. opevnění dost posílili, větším problémem pro útočníky- byla tam i československá tanková brigáda- byla zakopaná protitanková a samohybná děla.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Targusi,
Panzerkampfwagen I (resp. PzKpfw I či SdKfz 101) byl zamýšlen jako cvičný tank. V době útoku na SSSR se používal leda k průzkumu a byl stažen z útočných operací. Když ve Španělsku potkal tanky jiné, obvykle byl zmasakrován.
Panzerkampfwagen II (resp. PzKpfw II či SdKfz 121)byl průzkumný a cvičný. Operace Barbarossa se účastnil, ale byl postupně stahován.
Že byly podvozky z nich použity na lehké stíhače tanků nebo samohybná děla už bylo spíše výrazem zoufalství.
Takže ano, PzKpfw I a II stály za dost velké Leyno, za které by se nestyděla ani bývalá ministryně obrany, co vymýšlela uniformy pro těhotné vojandy.
Co se týká čs opevnění, svůj účel splnilo, když mělo nahradit nedostatek vojáků. Svou hodnotu mělo i v roce 1945 Mohli bychom diskutovat, jak dlouho by sověti dobývali opevnění, kdyby neznali jeho rozmístění a slabiny. Ale oni je znali, protože ve svých řadách měli čs vojáky. I tak se opevnění ukázalo kvalitním.
Ale tuhle diskuzi už jsme vedli, tak nemá smysl opakovat stejné argumenty.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak není pravdou, že bylo pouze "opevnění v roce 45", jak píšeš, ale musí se dodat, že bylo vytvořeno "posílení" opevnění na základě zkušeností z bojů mezi 39-45.
Otázka zní, máš odpověď jak velký podíl mělo samotné opevnění a jak velký podíl mělo posílení, které německá armáda provedla, když se tam opevnila/zakopala?
Protože psát stylem "opevnění odolalo" je lež.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Samozřejmě jsou zde jisté odchylky, ale tvrzení, že čs opevnění pohraničí bylo k ničemu a špatně navržené, je nepravdivé. Jediná část opevnění, která skutečně prošla bojem, je ta na Hlučínsku. Takže musíme vyjít z toho, co je k dispozici. A zakopat by se tam mohla i armáda ČSR v 1938. Svou hodnotu to opevnění pohraničí v 1938 mělo. Co jiného měli tehdy v 30. letech dělat proti hrozícímu německému útoku? Udělali to nejlepší, co mohli. Stačilo to?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

poměrně lehce dohledatelná. Ozdrojování v minulém článku, týkajícího se tohoto tématu.
Čs. opevnění splnilo akorát tak hovno, protože bylo využito minimálně a efekt byl marginální.
Vaše představy, že kdyby o opevnění nikdo nevěděl, mělo by větší bojovou hodnotu, je naprosto směšné. Pravděpodobně jste ještě nezjistil, že exituje něco takového, jako průzkumné jednotky, které zjišťují polohu a palebnou sílu nepřítele, načež se TEPRVE po vyhodnocení těchto informací stanovuje taktika boje.
Spěte dál.

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Němci Maginotovu linii obešli, čímž ji připravili o obranu z týlové strany. Malá opevnění na tento směr útoku nebyla připravena a byla snadno zničena. Velké pevnosti zůstaly izolovány a Němci do nich vnikali postupně, zejména všeobecně oblíbeným způsobem zezadu.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Německé jednotky, které obešly ML, se v žádném případě nezabývaly dobýváním těchto pevností.
Při útoku na jednotlivé punkty používali několik taktik.
1/ nepřetržité bombardování do úplného psychického zhroucení přeživších, kteří se nemohli vyspat.
2/ průzkumné a para výsadky, které eliminovaly možnosti výhledu z pevností na nepřítele, např ochromením pozorovacích věží, zvonů, průzorů, zakládáním požárů, atd. a útočily z bezprostřední blízkosti na střílny.
3/ přesně vedenou palbou na totožná místa opevnění - většinou na nějakou střílnu, dokud se nenarušil beton do té míry, že umožňoval vniknutí německých výsadků. Viz Flak 36/37 ráže 88 mm.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak píšeš, Webbův teleskop bude jednou zařazen mezi divy Světa. U těch starověkých bylo šest posledním dílem, co ta komunita dala. Jedině Egypťané ten průser s pyramidami ještě rozdýchali...a na hodně století;-) Asi bude mít recht Prof. Bárta...krize je nevyhnutelná! A po ní katarze, nebo zánik. Vidláku, jsi hlas volající na poušti....tak Tebe na dřevo nepřibijou, to by byla kumulace funkcí:-D Ale piluj dál projevy, čekat na toho jedináčka je na dlouho. Ti co teď mají rok 5782 by mohli vyprávět;-)

Průměrný počet slepic: 4.3 (13 hlasů)

a rodice se ho nakonec rozhodli dat do cirkevni internatni skoly. Po mesici se na nej sli podivat a co nevidi, chlapec hodny, zkrotly... Jak to ? Tak rekl : Vesel jsem tady dovnitr - a v kazde mistnosti visi na stene pribity chlap na dvou kusech dreva. Tady se s nikym neserou...

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

... opakovaný a ještě neúplný vtip ... ten kluk byl původně "židovského vyznání" ...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Na Rhodu zhotovili svůj Kolossus. Za pár desítek let se rozlomil v kolenou a dalších pár set let ležel na zemi, nebyl už nikdy znovu vztyčen.
Po dobytí ostrova Araby, tato socha z pohanských dob, byla prodána novými vládci na šrot. Nezachovalo se z něj nic.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)