Pár novoročních předsevzetí

Autor
Štítky

Tož vám přátelé přeji vše nejlepší do roku 2022.  Podle všech majnstrýmových médií to bude rok ruského útoku na Ukrajinu, zároveň to bude rok vysokých cen energií, přičemž s nějakým zlevněním nemáme počítat. K tomu to bude rok zákazu starých kotlů na tuhá paliva, protože bez toho henten grýndýl a skvělou budoucnost nevybudujeme. Bude to rok Fialovy vlády, která už stihla ukázat, že její ministři neumějí anglicky, nemají kvalifikaci řídit ani trafiku, jen včas a dostatečně hlasitě křičeli, že to Babiš dělá blbě. A podle citací vědců v médiích to bude rok Omikronu, který nás všechny zabije. Čili samé růžové vyhlídky. 

V první řadě chci pogratulovat všem, co mají kotel na uhlí třetí emisní třídy a včas si stihli zafixovat cenu plynu i elektřiny v předkrizových časech. Ne že by vám to nějak moc pomohlo, protože o co vám nezvednou cenu energií, o to vám zdraží distribuci, ale přese všechno na tom budete o něco líp než ti, co stále ještě v režimu DPI platí jako mourovatí. Ale kdo jste schopni doma zatopit bez elektřiny a dojít si pro otop do lesa či na skládku palet, vy prostě budete mít náskok. 

V druhé řadě chci pogratulovat všem, kdo mají velkou rodinu a jsou obklopeni dostatkem dobrých přátel, protože se jim budoucnost ponese lehčeji. Obzvláště chci dnes pogratulovat Godotovi, který mi poslal na mail moc pěkný obrázek své famílie ze kterého mohu konstatovat, že Godotovic se nemusejí bát ani čerta. Přeju vám všem, abyste to tak měli. I Scallopům a ostatním trolíkům, protože právě oni letos zjistí, že oddanost Evropským hodnotám jim žaludek nenaplní a byt nevyhřeje. Naopak, budou se po nich vyžadovat další a vyšší oběti. 

Všechno ostatní je krajně nejisté... 

 

Já si pro letošek dávám pár předsevzetí: 

1. Udržím Kydy ještě minimálně tento rok, protože se mi zdá, že se blížíme k rozuzlení. Blížíme se k bodu, kdy budu moci hodnotit, v čem jsem se spletl a v  čem jsem měl pravdu.  V letošním roce se podle mě začne lámat rozdělení naší společnosti půl na půl a bude se to posouvat k převaze jedné strany. Netroufám si tvrdit, jestli převahu získá demoblok nebo alternativa, ale za rok myslím budu konstatovat, že stávající rovnováha vychylovaná politickými osobnostmi a mediální masáží o pár procentíček už bude minulostí. 

2. Pokusím se o úpravu blogu. Přehlednější diskuse a nějaký boční sloupek na aktuality, který bych nedělal já, ale ti čtenáři, kteří přinášejí do diskuse odkazy. Pokud mi budou čtenáři přibývat tak jako doposud, je letošek posledním rokem, kdy může blog fungovat jak funguje. Ale už teď se občas stane, že se s přehledností diskuse dostáváme na samotnou hranu. Už je nás prostě hodně. 

3. Pokud se nám covid fakt znovu nerozjede, zamyslím se nad novým vidláckým sympoziem. Samozřejmě s prasátkem na grilu. 

4. Dotáhnu co nejdříve do konce připojení své elektrocentrály na barák, abych nebyl v tu nejblbější chvíli odkázaný na prodlužovačky pod nohama, zkusím obstarat nějaký kvalitní svislý rotor na větrnou elektrárničku a připojím na něj loupačku na ječmen. Krmiva mám na celou letošní sezónu víc než dost a pokud budu schopen si vyrábět kroupy, budu na tom ohledně soběstačnosti na úrovni starých Sparťanů. To by mělo být nejen k přežití, ale i k udržení sil a kondice. 

5. Zkusím si obstarat mysliveckou lednici. Dost velkou, aby se v ní dalo vyvěsit prase. Znamenalo by to pro mě možnost picnout prasátko i uprostřed léta, umožnilo by mi to dělat víc uzenářských výrobků, mohl bych snáze připravovat maso na gril a vůbec by to byl velký krok vpřed. 

6. Musím si najít nějakého bednáře. Se svým portským vínem se blížím do chvíle, kdy budu potřebovat třistalitrový sud, aby mi to mělo v čem zrát. Zároveň na ten sud budu mít specifické požadavky týkající se nerezových prvků, takže se vsadím, že mi většina dnešních řemeslníků řekne, že se mi na to můžou vykašlat. 

7. Jestli budou pokračovat stejné trendy, zřejmě to bude i můj poslední rok "u Babiše". I když mám svojí práci kolem obilných sil moc rád, blížíme se do zlomového bodu i pro zemědělství jako takového. Je jen otázka času, kdy se oheň z hořící sušárny přenese i přímo do sila a z malého požáru bude řádný průser s potenciálem ničit kariéry.  Já jsem zrovna v té nejsušší části Moravy a přímo se dívám na příkazy, díky kterým ty sušárny hoří. Není to nic u čeho bych chtěl být, až se jednoho dne podaří opravdu řádný malér. Nedělám si iluze na koho se to potom svede. 

8. Začnu synátorovi zařizovat kovárnu. V posledních měsících se zhlédl v kování koní případně ve výrobě nožů. Mám na to ještě dva roky, než půjde na střední školu nebo do učení, ale hodlám mu v tomto ohledu pomoci. Takže pokud byste někdo měli ve stodole nepoužívanou kovadlinu, sadu perlíků po dědečkovi, případně "hydraulický buchar" či komponenty k výhni a těšilo by vás, že se to použije, aby mladý kluk neskončil jako úředník nebo influencer, tak se mi ozvěte. 

 

Vzhledem k tomu, jak postupuje inflace a jak snadno člověk přechází o peníze, vzhledem k tomu, jak nerad žiju s dluhy a neumím je dělat tak, aby mi to něco vyneslo, vzhledem k tomu, na co všechno se dneska musí člověk připravit, budu rád, když udržím alespoň ty Kydy...  

Navzdory všem chmurám, přeji vám všem do letošního roku vše dobré. Kus štěstíčka, nějaké to zdraví, trochu toho optimismu, extra porci zdravého rozumu a ještě přídavek. 

A připravenost k obraně. Alespoň takto symbolicky: 

Vidlák 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (200 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

🍸🍸✨✨😎👋👋

Průměrný počet slepic: 5 (26 hlasů)

Anketa

Jak trávíte Silvestra?

Máme jen komorní oslavu
35.6 %
Máme velkolepý večírek
5.2 %
Vyrážíme do ulic
2 %
Jsem v práci
4.6 %
Silvestra neslavím
52.6 %
Již jste hlasoval/a. Celkem hlasovalo 22224 čtenářů.

Stav 1.12022 ve 3:17 hod.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

Blahopřeji;)

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Ale pak jsem si uvědomil, že bych chtěl spíš na nebevzetí... jako nesvatej. Klidně tam budu dělat pucfleka, když mi semtam(vždycky) po "nebeských rozpravách" nechají aspoň půl lahve Pálavy a nějakej salám z nebeskýho parlamentu. Může být i horší, podle pravidla "dobrého pomálu, horšího čím dál tím víc". Vypiju to za za vás, mám praxi. Lepší přiožralej nahoře, než střízlivej dole...Navíc jsem už dost předsevzetí porušil a tak jsem alespoň nevstoupil do nového roku s dluhy a zaplatil jsem PRE nedoplatek s dotazem, kolik budu dlužit v r. 2022. Odpověděli mně, že záleží na tom, jak se bude vyvíjet "Energorfest".
Naproti přes ulici porušuje objekt zvaný "Romský ráj" pravidla Greendealu, což, považuji za nepřijatelné! Topí tím, co jim padne do pazour a já čistím bílé akumulačky lučavkou, ničím jiným to nejde a už mám třetí záclony. Počítám s tím, že mi Úřad na ochranu životního prostředí na jedny přidá, ale zbrojní pas si budu muset uhradit v plné výši. A pak těm hajzlům vysvětlím, jakou nechávají v ulici CO2 a "kultůrní" stopu. Nečekám úspěch, určitě budou mít přistěhovalecké pasy....z Chomutova. A majitel objektu dotace na emisní povolenky z Bruseli a zase budeme v prdeli. Celej barák. Souzi z hy(gy)eny mi určitě odpoví, že vědí, jak to smrdí v Chomutově....a nepřijedou kvůli tání ledu v Antarktidě.
Jedno předsevzetí mám, nesmí mě dostat stres, páč pak jsem fyzicky mrtvej, jelikož stále uznávám vítězství ducha nad hmotou.
Doplněk: starej Silvestr s Menšíkem(až na "Babalet" ČT)jsem kvitoval s povděkem a taky tohle mě potěšilo: Yzer&Krampol, tak bych si představoval Silvestra https://youtu.be/knqRMTSzR_M
Naděje umírá poslední, ale invence dle shlédnutého daleko dřív...Hajhou a ať mír dál zůstává s touto krajinou....
Přeju vám zachování zbytků rozumu(ale jen některým, co je ještě mají) neb nám CDC zrušila PCR testy jako nerelevantní, což se ví už přes rok a ani teď se o tom nehovoří. Patrně nechtějí, abychom vstoupili do r. 2022 ve lži 😁

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

Pocita sa za komornu oslavu, ked vam tri deti konecne vydrzia nezaspat az do polnoci, alebo je to z kategorie neslavim?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

v tom fialovém hnusu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (45 hlasů)

Vždycky mě fascinuje, jak mastná huba Schillerová, která s Babišem a jejich vládou nehorázně zadlužila tuto zem, místo aby projevila trochu pokory a raději mlčela, nabádá novou vládu, aby tuto zem zadlužovala víc a víc!

Průměrný počet slepic: 1.8 (32 hlasů)
Trvalý odkaz

ať se ten rok 2022 vydaří o něco lépe. Vidláku, vám díky za tento dvorek. Doufejme, že se z těch amatérů ve vládě nezblázníme!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (44 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

obhajujete jazykovou kolonizaci?
A proč by EU měla jednat anglicky,když Anglie už v Unii není?

Průměrný počet slepic: 4.4 (28 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

A jaký jazyk navrhujete vy? Němčinu, francouzštinu, španělštinu nebo portugalštinu? To aby ministerstvo školství začalo překopávat osnovy a získávat víc jazykářů na výše zmíněné jazyky.

Průměrný počet slepic: 3.5 (16 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

snad mohou profesionální tlumocnici a ministři at jsou profesionálové ve svých oborech. Einstein taky propadl z jazyka a musel kvůli tomu pryč z gymplu každý na jazyky buňky nemá jako další na matiku a drilováním jazyků ztracite čas drilovat něco jiného

Průměrný počet slepic: 4.2 (23 hlasů)

... "každý na jazyky buňky nemá jako další na matiku" ... no ona mu i ta matika moc nešla. A propo, můžete mi říci, k čemu je k obyčejnému životu ta slavná rovnice E=m.c na2 ?!, ta je i v té obyčejný fyzice totiž na draka ...

Průměrný počet slepic: 2.5 (18 hlasů)

Energie v jaderné elektrárně
Myslel jsem si že je to tu samý jaderný odborník....

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

Nebo mu řekne, s jakou energií dopadne na ústa, když zakopne. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

... obávám se, že s "jadernou energií" to nemá nic společného ... ani s tou atomovou bombou v USA, kde podepsal jen přímluvný dopis pro presidenta ...
Ano možná "jak člověk upadne na hubu ..." ... PF2022

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

já si myslím, že v jaderné elektrárně jde především o energii vazební síly mezi jednotlivými částicemi.
O přeměnu hmotnostního deficitu jednotlivých částic/atomů na energii jde spíše při jaderné fůzi při sloučení jednotlivých atomů na něco většího, kdy větší atom má nižší celkovou hmotnost než součet původních částic, vstupujících do reakce. Pak ten rozdíl hmotností se přemění na energii dle zmíněného vzorce).
Alespoň takhle mi to učili na střední před 42 lety.
Technicky však ještě nikdo nepostavil funkční fůzní zařízení (elektrárnu), které by dlouhodobě dokázalo produkovat více energie, než do ní vstoupí.
Ale co není, může být, že.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Učili vás to dobře, ale funguje to oběma směry. Nejsilněji vázaná jsou středně těžká jádra (železo). Energie se uvolňuje jak při slučování lehkých jader na těžší, tak při štěpení velmi těžkých jader na lehčí. Einsteinova rovnice platí v obou případech. Jen navodit vhodné podmínky pro slučování jader na Zemi je dost obtížné.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

ale na jakém principu.

Zatím bez slepic

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pro nikoho žádné výhody a zachování národních jazyků a národních států včetně? No, já vím, přece se hegemon(i když už mu zvoní hrana) nebude učit i přes to, že mu nedávno z kolébky demokracie vypadl kojenec na hlavičku a dost se praštil o podlahu....
Jasně, zbořit Babylónskou věž, ale kdo to zaplatí? Berlínskou zeď zbourali a zaplatilo za to Rusko dnešní realitou....

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

Vždyť je to jen trochu upravená a zjednodušená španělština...
Myšlenka původně dobrá, ale dopadlo to díky autorovi jako vždycky :-)

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Universálním jazykem by byla ovšem nejlépe čeština. Je třeba velice jednoduchý na učení. I u nás ve vsi mluví česky i předškolní děti! Tak co!
Ovšem myslím, že by nebylo od věci nevymýšlet universální jazyk, ale universální písmo. Dnešní písma jsou grafickým záznamem zvuků. Ten, kdo zná pravidla čtení toho kterého jazyka, dokáže předčítat třeba francouzsky. A Francouz mu porozumí.
Ale co takhle písmo, které by Čech přečetl "máma má mísu", Rus by četl:"у мамы есть миска", Američan: "mom has a bowl" a Maďar: "anyának van egy tála"....
Nechcete si někdo, kdo je třeskutě chytrý, dát takový novoroční závazek? Vymyslet něco jako "pojmo písmo"....
Šťastný, slastný, MÍROVÝ a úspěšný rok 2022.
přeje všem vidlákům, vidlačkám, malým vidličkům a vidličkám V.Čech
A budeme mít letos vzhledné datum: 22.02.2022 Heč! A lze to číst z obou stran, heč heč

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by VlastimilČech (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsou to čínské znaky. V současné Číně je přes 50 národností, v mluvené formě vzájemně zcela nekompatibilní, ale písmo je sjednocuje.
Ostatně, jedno z moderních rčení říká: pesimista se učí anglicky, optimista se učí rusky, realista se učí čínsky. - Původně to bylo s pesimismem/optimismem obráceně, ale mně to připadá z řady důvodů takhle lepší.

所以学汉语怎么样?

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Znám to jinak :
... realista se učí střílet. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Vždycky nakonec převáží holé počty. Samotná čínština má 9 dialektů, které jsou ovšem vzájemně nesrozumitelné. Není to jako u slovanských jazyků, kde si lidé do určité míry rozumějí i v případě, že s tím druhým jazykem nemají žádnou předchozí zkušenost.
Proto nelze čínské znaky jen tak nahradit, protože nejsou záznamem zvuku, nýbrž de facto obrázkovým písmem. Vlastně jsou velmi podobné piktogramům např. v metru.
Číňané se takto mohou písemně dorozumívat, aniž by znali jiné dialekty, čí případně jazyky jazykových menšin. Které ovšem dle našich měřítek vlastně ani nejsou menšinami. Čuangů je 17 mil., Chuiů 11 mil., Mandžuú 10 mil., Ujgurů 10 mil., atd.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Vždycky nakonec převáží holé počty. Samotná čínština má 9 dialektů, které jsou ovšem vzájemně nesrozumitelné. Není to jako u slovanských jazyků, kde si lidé do určité míry rozumějí i v případě, že s tím druhým jazykem nemají žádnou předchozí zkušenost.
Proto nelze čínské znaky jen tak nahradit, protože nejsou záznamem zvuku, nýbrž de facto obrázkovým písmem. Vlastně jsou velmi podobné piktogramům např. v metru.
Číňané se takto mohou písemně dorozumívat, aniž by znali jiné dialekty, čí případně jazyky jazykových menšin. Které ovšem dle našich měřítek vlastně ani nejsou menšinami. Čuangů je 17 mil., Chuiů 11 mil., Mandžuú 10 mil., Ujgurů 10 mil., atd.

Zatím bez slepic

Dobrý den, pane Johan Pohan,
jak blízko jste se k esperantu dostal Vy? Já hodně. Kdo se chce něco dozvědět:
http://www.esperanto.cz/cs/co-to-je-esperanto

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)

italština, než španělština.
Co jsem slyšel, na tomto jazyku je dobré, že nezná výjimky z pravidel.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

dnešní ruská realita splátkou za zeď, pak to byla ta nejlepší ruská investice, jaká se kdy podařila.

Průměrný počet slepic: 4 (11 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

ponašimštinu.
Kdysi dávno, když jsme založili dopravní firmu spolu s jedním známým, chcete-li kamarádem, jezdili jsme po celé Evropě a občas i kousek do Asie a on tvrdil, že to všude dá s naším dialektem, zvaným Ponašimu.
Celkem jsem nechápal, jak je schopen domluvy v Německu, v Anglii, či ve Špánu, když neuměl jako správný gorol ani pořádně česky...
... asi to bylo tou ponašimštinou...
Akorát jednou mne zaskočil, když věděl, co znamená slovo lávra... tenkrát jsme jeli do města Sergijev Posad...

Průměrný počet slepic: 3.3 (6 hlasů)

co je lávra ví každej našinec, kterej jen jedním, zpola zalepeným očičkem nakouknul do nějakého města ve státě, který jsme dřív psali CCCP.

Průměrný počet slepic: 3 (6 hlasů)

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

než nakoukl.
Proto jsem se divil...

Průměrný počet slepic: 2.5 (4 hlasů)

In reply to by PivoJ (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lávra je přece "bobkový list", čili vavřín. (od toho třeba laureát). Znalci literatury si vzpomenout na Krále Lávru, který měl ty oslí uši. Ovšem v ruském prostředí je lávra typ kláštera. Každý
монастырь není лавра. Ovšem opět znalci literatury tento pojem znají z popisu revolučních událostí města Bugulmy. :-)

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by VlastimilČech (neověřeno)

Trvalý odkaz

znalcem krásné literatury OPRAVDU nebyl...

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednací jazyk pochopitelně musí být španělština. Paní Petra se ohledně angličtiny mýlí, budoucím úředním jazykem USA je španělština. A je to i jazyk mnoha zemí třetího světa, portugalština, brazil, italština jsou dost podobné španělštině. Němčina už je také na ústupu i v Německu, francouzština byla světový jazyk naposledy za Napoleona, a snahy o reinkarnaci francouzštiny se nepovedly. Arabština je samé lá, alá, ilá, to se nemá smysl učit. Takže španělština je budoucí světový jazyk!

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

Jste naivním optimistou.
Je nadmíru jasné, že budoucím světovým jazykem bude úřední čínština.
Důvody proč, jsou taky jasné.
Také přeji všem přítomným ,aby tenhle rok nebyl horší, než ten minulý.
Vím, je to naivní optimismus.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

Jak byste si představoval třeba psací stroj, který by psal čínské znaky? I těch druhů písem je na světě moc. Indické, perské, arabské, židovské...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

U čínštiny je velmi důležitá intonace, kdy jedno slovo má více významů podle toho, jak jej řeknou. A co teprve psaní, které se rovná malování obrázků. To nemůže být světový jazyk pro použití v Africe. Musí to být něco jednoduššího, což jsou jazyky angličtina nebo španělština. A protože španělština pomalu vítězí i v USA, bude to španělština.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednoznačně maďarštinu. Všichni byli na stejné startovací čáře, samozřejmě až na Maďary, což by mi nevadilo (maďarsky neumím).
Hodně úspěchů a pevné zdraví v novém roce.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Paní Petro, máte úplnou pravdu. Samozřejmě, angličtina se mi osobně moc nelíbí, doteď (a už navždy) v ní nejsem schopen číst beletrii, vyjadřuju se v ní strašně kostrbatě, - ale má jednu velkou výhodu, historickou. V Evropě a řadě dalších zemí se s ní domluvíte. Pamatuju se, že se bratr v mládí pár let učil esperanto. Nedomluví se s ním nikde, ostatně sám už z něho určitě nic nezná.
Používat tlumočníky je k obvykle ničemu. Po několika zkušenostech jsem zjistil, že tlumočník často nepřekládá, to říkám já a můj oponent, ale to, co si myslí, že říkáme. Což je často diametrálně odlišné. Ještě horší jsou tlumočníci, kteří překládají, co pokládají za správné, i když správně porozuměli něco jiného. No, a skoro nikdy nerozumí odborné problematice, což je ale pochopitelné, protože většina slov má spoustu významů (pamatuju se, jak jeden přeložil "roll bite" jako "tlama drtiče", i když se jednalo o "válcovací mezeru".). Čest výjimkám.
Jiný světový jazyk by se samozřejmě mohl hodit, ale jak to udělat? Mateřská země musí mít velkou moc a musí na tom přinejmenším desítky let systematicky pracovat. Nejde to udělat jen tak a my Češi v tom určitě rozhodovat nebudeme.
V současné době jsme tady všichni takoví "západocentristi". Bavil jsem se s jedním chlapcem z Šanghaje o technických problémech dodávek. Byl chlapec velice chytrý, ale přece jenom byl z marketingu. Tak jsem po něm chtěl kontakt na nějakého technika, že se s ním domluvím písemně. Bohužel, ale žádný technik neuměl anglicky. Protože jejich firma byla poměrně blízko ruských hranic, tak jsem se zeptal na ruštinu, ale totéž. Chlapec říkal, že dva z nich mluví korejsky a jeden japonsky, jestli by mi to pomohlo. Hm. Mě ne, a Vám asi taky ne.
Třeba to bude v budoucnu čínština. Ovšem při vší úctě k úspěchům Číny, systém hieroglyfů místo jednoduché abecedy je hloupý, náročný, neekonomický, prostě patří do muzea. Jestli to tak dopadne, tak chudáci děti.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

In reply to by Václav (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Václave, dávám Vám plně za pravdu. Angličtina se bude ještě nějakou dobu držet setrvačností, ale s největší pravděpodobností ji převálcuje jiný jazyk. Můžeme se dohadovat, zda to bude čínština nebo španělština, případně něco, co by nás v tuto chvíli ani nenapadlo. A naprosto s vámi souhlasím ohledně tlumočníků. Podle anekdoty: Politik má v cizině projev. Řekne pár vět, tlumočník je jednou větou přeloží a ohromný potlesk. A tak to pokračuje. Při závěru dav freneticky aplauduje. Při slavnostní večeři se politik baví s kamarádem, který tu cizí řeč umí, a vyjádřil podiv, jak ta řeč je hutná - na několik jeho vět stačila jen jedna. Kamarád mu odpoví: "Milej zlatej, nechci ti brát iluze, ale to, co tlumočník říkal bylo: "Kecá.", "Furt kecá." "Už dokecal.""

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

In reply to by Václav (neověřeno)

Trvalý odkaz

To mi připomíná slavný "zapostelený klíč" v české verzi jedné z příruček k IBM-360, v originálu "embedded key".

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Králík1962 (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, a "Tvoje oči září." - Your eyes September.", "Řízek s oblohou" - "Steak with skies".

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Ice on the road.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Václav (neověřeno)

Trvalý odkaz

"systém hieroglyfů místo jednoduché abecedy je hloupý"
---
Aneb: nic o tom nevím, ale dávejte všichni pozor, co vám k tomu řeknu.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Francouzi si dlouho dělali naděje, že s odchodem Británie posílí v Bruselu role jejich rodného jazyka. Očekávání byla velká. Jenže brexit odezněl a na dominantní úloze angličtiny v evropských institucích se nic nezměnilo. S tím se Francie odmítá smířit.
Její ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune se tento týden vyslovil, že evropská sedmadvacítka potřebuje konkrétní opatření v zájmu zvýšení jazykové rozmanitosti.

„Pro lidi bude stále těžší pochopit, že nyní, po brexitu, se stále držíme naší lámané angličtiny,“ řekl Beaune, který sám hovoří anglicky velmi dobře.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/evropska-unie-uredni-jazyk-franc…

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

muset vytvořit nějaký pidžin než se ta babylonska věž sesype

Průměrný počet slepic: 3.2 (9 hlasů)

In reply to by Sibyla (neověřeno)

Trvalý odkaz

Africké jazyky se v Evropě a USA neučí. To je krásný případ bílého rasismu, ne?

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

oficiálně nazývaná "international english", už docela zřetelně odchyluje od způsobu, kterým běžně mluví "native speakers" v tomto jazyce.
Já osobně třeba naprosto bez problémů rozumím Němcům, Holanďanům, Italům atd., když mluví tou naší "english", u Japonců už je to horší, ale furt to jde, zato když na mne něco vypálí rodilý severní Brit cosi svou hatmatilkou, tak chytám jen každé druhé slovo, a zbytek si domýšlím (občas i blbě). To samé rodilý Newyorčan z horších tmavších čtvrtí, těm nerozumím skoro vůbec. Australani to taky matlaj všelijak, ale dle vyjádření známejch se na to prej dá zvyknout (já jsem tam nebyl, tak jsem si nezvyknul). Indové a Srílankané si často myslej, jak dobře mluví anglicky, ale člověk musí hrozně špicovat uši, aby vůbec pochopil, co se vám snažej říct.
Suma sumárum, z rodilých mluvčích je dobře rozumět jen anglické královně a starším členům britského parlamentu při jejich oficiálních proslovech. Ale i v tom parlamentu to jde poslední dobou do kopru, (BJ-ovi rozumím blbě). Takže já osobně jsem pro, aby se v EU oficiálně furt jednalo anglicky, třeba časem ty rodilé pseudomluvčí naší umělou mluvou přetlačíme, a naučíme je mluvit tak, aby jim bylo rozumět :-)

Průměrný počet slepic: 4.8 (14 hlasů)