Zdravotnictví na jihu USA

Autor
Štítky

Krátký Fialův úvodník: 

Tak jsem si poslechl včerejší Fialův novoroční projev a myslím, že se mu to podařilo. Nade vší pochybnost ukázal, že nemá žádné řešení, že vůbec neví, jak by měl cokoliv udělat, ale už dopředu se vyvázal z odpovědnosti, protože za všechno přece může Babiš a Rusko. Vlastně řekl jedinou věc - že nám seškrtá na co přijde. A žádné výsledky nemáme po celý letošek očekávat. 

Jo a samozřejmě vůbec neví, co by měl dělat s covidem. Řekl jen jinými slovy totéž, co říkal Babiš po celý minulý rok. 

Samozřejmě bude dělat vše co je v jeho silách... 

Směju se celý večer. Že by se národ takhle rychle dozvěděl, co je to menší zlo, to jsem tedy nečekal... Vlastně mohu hladce předpovědět, co bude na konci roku 2022.  Sice budeme mít všechno seškrtané, všechno bude mnohem dražší, inflace bude mnohem větší, Rusko bude hrozit ještě víc,  předsednictví EU bude fiasko, ale za to bude stát zadlužený ještě mnohem víc než za Babiše. Jen Fialova vláda bude stabilní a neotřesitelná, protože jim bude jasné, že znovu se k lizu už nikdy nedostanou. 

 

A teď už paní Petra: 

Tak jsme si o Vánocích mezi jiným přáli zdraví a pokoj. Podívejme se tedy na zdravotní péči, jak jsem ji mohla s Billem zažít na Jihu USA. Nebudu psát o zdravotním pojištění. To je hotová džungle, kterou jsem ještě úplně nepochopila a myslím, že ani nepochopím. Problémem zčásti je to, že když se snažíte získat informace na internetu, nepustí vás to dál, dokud neuvedete své telefonní číslo a v okamžiku, kdy tak učiníte, začnou vám volat dealeři zdravotního pojištění a slibovat hory doly, jak je jejich pojištění úžasné. Třeba 20 i 30 telefonátů denně. A sami si v klidu prostě nic nevykoumáte. Ještě štěstí, že aspoň Bill má zdravotní péči hrazenou armádou přes tzv. VA - veteran administration, tudíž v jeho případě není co řešit.

Ještě než začnu popisovat americké zdravotnictví - popíšu jednu naši zkušenost s českým. Bill měl šedý zákal a nechal si jej odoperovat na klinice Gemini ve Zlíně u primáře Stodůlky. Bylo to, jako když se dostanete do soukolí dobře namazaného stroje. Ráno Bill nastoupil, v poledne měl hotové obě oči naráz. Když pak později byl na vyšetření u očaře ve Státech, dotyčný lékař konstatoval, že to je jeden z nejlépe odoperovaných šedých zákalů, jaké kdy viděl. No, aby to nebylo tak růžové - jedna kaňka by se tam našla. Když se v roce 2016 Donald Trump ucházel o post prezidenta, přišel z kliniky Billovi e-mailem apel, aby v žádném případě nevolil Donalda Trumpa. Tehdy mi to připomnělo vtip: Syn přinese v žákovské poznámku: "Smrdí, umýt!" Otec nelení a do žákajdy odpoví: "Nečuchat, učit!"

Do značné míry jsou český a americký systém zdravotní péče, jak jsem je zažila, obdobné. Co se mi tu nelíbí je systém vydávání léků na předpis. (Bill to má jinak, o tom se zmíním později.) Pokud vám lékař předepíše lék, jen se zeptá, do které lékárny má poslat recept. Tam jim to trvá tak hodinu či dvě, než to připraví do tašky, kterou si pak vyzvednete. Pokud z nějakého důvodu přeci jen dostanete recept na tiskopisu, postup je podobný. Do lékárny odnesete recept a tak hodinu až dvě čekáte, až vám to připraví k vydání. Pokud vám není dobře a toužíte se dostat do postele co nejdřív, je to skutečně lahůdka. Naopak, líbí se mi VA systém pro výdej léků, které pacient bere pravidelně. Bill dostává své pravidelné léky poštou. Když mu něco dochází, objedná to přes telefon. Každý lék může objednat několikrát. Systém eviduje, do kdy mu lék má vydržet a nelze tedy objednat víc, než potřebuje. (Kdysi jsem dělala tchýni čistku v lécích. Některé léky měla i na třičtvrtě roku dopředu. Ona si nepamatovala, kolik toho doma má a doktor jí pokaždé předepsal celou škálu.) Když se možnosti objednání vyčerpají, Bill zavolá svému obvodnímu lékaři a ten buď do systému nahraje novou rundu nebo si před tím Billa pozve na kontrolu, případně na krevní testy. 

Další, co se mi tu nelíbí, byť problematiku znám jen povrchně, je péče o těhulky. Sama jsem si prošla rizikovým těhotenstvím s několikaměsíční hospitalizací a jsem přesvědčena, že synek vděčí za svůj život právě systému péče o riziková těhotenství. Nebylo to příjemné, ale účinné to bylo. Tady nechali rizikovou těhulku doma, ať zůstane v posteli, ale znáte to, jednak je to velké pokušení si podat tohle či támhleto sama a jednak která rodina si může dovolit čtyřiadvacetihodinovou péči o těhulku. Výsledek byl předvídatelný. A ještě jedna věc. Těhotné tady nečekají na spontánní porod, ale jezdí na vyvolání do nemocnice v Jacksonu.

Co se mi naopak na zdravotním systému ve Státech líbí je to, že ať přijdete kamkoliv - na středisko, do nemocnice či k zubaři, všude mají nějakým způsobem vyřešenu komunikaci s klienty -  vědí o vás a jsou schopni s vámi komunikovat od okamžiku, kdy vezmete za kliku. V Česku většinou přijdete do čekárny a čekáte, až se z ordinace vynoří sestřička, abyste jí řekli, co potřebujete. Nejlepší je, pokud je čekárna narvaná, vy potřebujete jen nějakou drobnost a ještě k tomu je dveřích nápis: "Neklepejte. Vyčkejte příchodu sestry." A v českých nemocnicích to bývá podobné. Chápu, že odlišnost systémů je způsobena odlišným historickým vývojem. Těžko je srovnávat české nemocnice postavené v 19. a počátkem 20. století s těmi americkými, postavenými na jiných principech vesměs v druhé polovině 20. století, případně přebudované i na začátku století 21. na straně druhé.

Všechny nemocnice a zdravotní střediska, která jsem jako Billův doprovod poznala, mají podobný systém. Při příchodu se pacient ohlásí na recepci, čímž se dostane do systému. Odtamtud jej pošlou do čekárny, kde si ho v krátké době vyzvedne sestra, která provede základní úkony - vyplnit papíry, změřit výšku, zvážit, změřit tlak, saturaci kyslíkem, puls, probrat medikaci. Poté jej odvede do jedné, z mnoha malých vyšetřoven (jsou opravdu malé, řekla bych tak 3x3 metry). Tam si pacient počká, až přijde lékař, který dál vede vyšetření, případně zákrok. Timhle způsobem je možné ušetřit čas, protože lékař jen přechází od jednoho pacienta k druhému a nemusí čekat, až se pacienti v ordinaci vystřídají.

Za tu dobu, co jsme s Billem spolu, prošel si několika operacemi. První větší operací, kterou jsem s Billem prošla byla kolenní náhrada. Tehdy vojenská nemocnice v Jacksonu neměla vlastní kapacity a tak posílala pacienty do Houstonu v Texasu (existuje i Houston v Mississippi), kde je spádová vojenská nemocnice Michaela DeBakeyho. VA hradila nejen samotnou operaci ale zajišťovala a hradila i letenky a ubytování v houstonských motelech během předoperačních vyšetření. I když stejně, tu první cestu jsme absolvovali autem. Byly dva dny do termínu a ještě stále jsme neměli informaci o tom, jakým letem se do Houstonu dostaneme. Nikdo se nám neozval a nebylo ani možné se na uvedené číslo dovolat. Než přijít o termín, to jsme radši vzali auto, vyrazili den předem a cestou přespali v motelu (Bill nemohl řídit víc než 6 hodin). Druhý den ráno, když už jsme překročili hranice Texasu, volala operátorka, že má pro nás ty letenky a zamluvený motel. Výhodou cesty autem bylo, že jsem se díky tomu mohla vidět některá zajímavá místa, kam bych se jinak nepodívala. Povídání o nich si nechám na jindy. Při příjezdu do nemocnice jsem se poprvé setkala se službou, kdy vaše auto zaparkuje zaměstnanec nemocnice. (Přijedete ke vchodu, kde  předáte zaměstnanci, kterému se anglicky říká valet, klíčky od auta, dostanete číslo a dál už se o auto až do odjezdu nemusíte starat.) Potom předoperační vyšetření probíhalo podle výše popsaného režimu.

Samotný pobyt pro mne během Billovy dvoutýdenní hospitalizace byl potom zajištěn jinak. Vojenská nemocnice v Houstonu je jednou z mnoha, kde funguje nezisková organizace - Fisher House, která provozuje ubytovací domy pro doprovod pacientů při hospitalizaci. https://fisherhouse.org/programs/houses/ Ubytovací domy jsou úmyslně postaveny v areálu nemocnice a ubytování je pro doprovod zdarma. Celé ubytování plní několik funkcí - samozřejmě ulehčuje pacientovu finanční situaci a zároveň zajišťuje, že pacient má svého člověka blízko a hlavně v bezpečí. Doprovod se tak nemusí večer trmácet přes město někam na hotel či ubytovnu. Dostanete pokoj s koupelnou, s tím, že stravování si musíte zajistit sám, což nebyl žádný problém, protože v dochozí vzdálenosti byl supermarket Kroger a společná kuchyň poskytovala neuvěřitelné možnosti. Každý měl zamykatelnou skříňku na potraviny, lednice byly zamykatelné taky, i když ty sloužily více lidem naráz. V kuchyni bylo nainstalováno několik mikrovlnek, 2 indukční sporáky, trouba, dva kávovary, myčka... Prostory zajišťovaly i relaxaci ve volném čase. Společenská místnost byla vybavena televizí, DVD přehrávačem, nadupanou videotékou, knihovničkou, sadami puzzlí... Pravdou ale je, že to člověk ani moc nevyužil. Přes den jsme byli v nemocnici u našich milých nebo jsme si zajišťovali jídlo a večer už měl člověk jen jedinou touhu - zabořit se do postele a spát. Přesto, během tohoto pobytu jsem si připadala jak Alenka v říši divů. Jedinou nevýhodou byla absence wi-fi, s čímž jsem při balení kufru nepočítala. Doma využíváme volání přes internet - a mapu Houstonu jsem si také nevytiskla. 3x jsem zkoušela dostat se do centra Houstonu naslepo. Poprvé jsem dorazila k dálnici, za kterou byly vidět už jen obytnou čtvrť. Podruhé jsem v poledním vedru míjela restaurace, motely, benzínky, abych nakonec vlezla do jednoho hotelu se zeptat na cestu. Recepční, když mě viděl, jenom sáhnul pod pult a podal mi láhev vody. Smiloval se nade mnou a nechal mě připojit se na hotelovou wi-fi, odkud jsem mohla poslat přátelům a rodině vzkaz, že jsme v pořádku. Potřetí jsem se sice vydala směrem, který mi poradil ochotný recepční, nicméně znovu jsem zakufrovala, tentokrát do nemocniční čtvrti. Šla jsem snad 3 kilometry a všude kolem mne jenom nemocniční zařízení. Pak už jsem pokusy podívat se do Houstonu vzdala definitivně. Vzpomínám na ostatní obyvatele Fisher House. Na starší pár z texaského města Galveston. Oba byli již v důchodu, pán byl psycholog a oba se pohybovali s pomocí chodítka. Několikrát jsem jim zajistila nákup, protože ve svém stavu neměli šanci se do supermarketu dostat. V nemocnici jim umíral syn na selhání ledvin. Další obyvatelkou byla starší černoška, jejíž muž podstoupil operaci srdce. Jednou večer, když jsme obě nemohly spát, dlouho jsme si ve společenské místnosti povídaly. Vyprávěla o svém životě, o dětech, o zaměstnáních, kterými prošla. Já jí naopak vyprávěla o Česku a co mi slina na jazyk přinesla. Myslím, že tyto večerní hovory obohacovaly obě strany. Pomáhaly upustit napětí, sdílet starosti a možná i bourat zažité stereotypy na obou stranách.

V rámci předoperačního vyšetření Bill vyfasoval dvě sady ručníků zatavených v igelitu a k tomu dezinfekční roztok spolu s pokyny, jak vydezinfikovat celé tělo - poprvé večer před operací a podruhé ráno těsně před nástupem na operaci. Do Fisher House jsme přijeli v neděli a v pondělí ráno jsme vyrazili do nemocnice. Billa si odvedli a mně ukázali čekárnu, kde počkat. Tady jsem si všimla šikovného detailu. Malý monitor v čekárně poskytoval aktuální informaci, kde se pod pacientovými iniciálami dalo zjistit v jaké fázi se který pacient nachází - zda je na předoperačním, na sále, na pooperačním. Po operaci mne na chvíli k Billovi přivedli. Byl ještě zpitomělý z anestézie a moc nevnímal. Na otázku jak se cítí se na mě nepřítomně podíval a jenom zamumlal: "Já nevím." První dny byl připojený na pumpu na morfin, kterou si mohl ovládat podle potřeby a také dostal zařízení, pomocí kterého si mohl koleno ledovat. Následující dva týdny strávil Bill rekonvalescencí a rehabilitací, která pokračovala i po návratu domů. Místní rehabilitační sestra chodila 2x týdně zkontrolovat, jestli a jak se zlepšuje Billova mobilita kolene, a vzhledem k tom, že se Bill opravdu snažil, za měsíc dosáhl normálního stavu.

Na podzim toho roku jsme se vrátili do Čech a Bill si ještě zaplatil 3 týdny léčebných procedur v lázních Bohdaneč. Balneologie a systém lázní - to není stříbro, to je rodinné zlato České republiky! Tohle ve Státech nemají a tak ani nevědí, o co přicházejí. Mají tady rehabilitační centra, to ano, ale systém lázeňské péče, jak jej známe z Česka ne. Kdykoliv jsem o lázních mluvila, vypadalo to, jako bych mluvila o životě na Marsu - jen nepřítomný pohled jejich očí. Nechápali o čem mluvím. Možná by stálo za úvahu udělat větší propagaci české balneologie i v USA.

Další velkou operací, kterou jsem Billa provázela, byl trojitý by-pass. Začalo to jednou v noci. Nemohla jsem spát a tak jsem si něco četla na internetu. Po nějaké době se Bill vzbudil a povídá: "Až to dočteš, musím ti něco říct." Čtení jsem odložila a on povídá: "Potřebuju odvézt na pohotovost. Nemůžu dýchat." (No, nezabili byste ho? Vždyť on by byl schopen čekat, až dočtu!) Na pohotovosti mu řekli, že měl infarkt a nechali jej převézt do vojenské nemocnice v Jacksonu. Bohužel, předpisy nedovolují, aby jel s pacientem i jeho doprovod a tak jsem musela za nimi naším autem. Než jsem vyjela z parkoviště, už jsem jen viděla sanitu, jak mizí za protějším kopcem. V nemocnici nasadili potřebnou léčbu a po vyšetření došli k závěru, že potřebuje trojitý by-pass. Protože něměli vlastní kapacity pro operaci, domluvili mu ji ve Fakultní nemocnici (UMMC), která sídlí přes ulici. Ocenila jsem, že během celé jeho hospitalizace v UMMC jsem mohla být s ním. Tedy kromě samotné operace. To jsem seděla na chodbě. Se mnou tam seděl i Billův syn Frank a jeho žena. Později se k nám připojil i náš pastor. Všichni tři čekali se mnou, jak operace dopadne. Samotná operace trvala snad 6 hodin. Během té doby jsem čas od času dostávala SMS zprávy, jak operace pokračuje. Když jej přivezli, mohla jsem jej na chvilku vidět. Pak jsem musela čekat ještě asi 3 hodiny venku na chodbě, ale poté jsem s Billem mohla být i na JIPce. Tam jsem dostala křeslo na spaní. 3x denně jsem musela ně několik hodin vypadnout, aby měli klid na práci s pacientem. A když pak Billa přesunuli na normální pokoj, bylo to ještě lepší. Náš pokoj byl orientován tak, že jsme mohli sledovat, jak na heliportu na střeše nemocnice startují a přistávají záchranářské vrtulníky. Každý pokoj v UMMC je koncipovaný pro jednoho pacienta a je vybavený příslušenstvím a přistýlkou pro pacientův doprovod. Odtamtud mě na moment vyhazovali jen ve 3 hodiny ráno, když přijeli s rentgenem, ale jinak jsem s ním mohla být neustále.  Po operaci byla součástí léčby i rehabilitace. Rehabilitační pracovník, moc milý mladý kluk, přicházel každé odpoledne s Billem cvičit. Na kolečkové křeslo naložil všechny přístroje, na které byl Bill připojený a chodil s ním po chodbě kolem dokola. Bill je už 2 roky po zákroku a v rámci možností můžeme vést normální život. Jsem tak ráda, že se ten infarkt přihodil ještě před covidem. Dnes je asi léčba v nemocnici a pobyt doprovodu pacienta podstatně složitější. Z celého srdce doufám a toužím, aby tenhle moribundus zmizel a život se vrátil do normálních kolejí.

Na prvním dnešním snímku vidíte nemocnici Michaela DeBakeyho. Snímek jsem pořídila od zadního vchodu do Fisher House. Druhý snímek vám dá představu o velikosti vyšetřovacích místností v nemocnici. Třetí snímek zachycuje Billa po operaci kolene. Všimněte si modrého boxu na nočním stolku za postelí. To je to chladící zařízení, o kterém jsem se zmínila. Uvnitř boxu byla nádoba s chladící kapalinou, která se hadicí a čerpadlem cirkulovala do manžety kolem odoperovaného kolene. Do boxu se kolem nádoby s chladící kapalinou sypal led, který chladící kapalinu ochlazoval. Myslím, že to není špatný nápad. Mně, když jsem potřebovala zchladit ránu, dali v české nemocnici gumovou rukavici naplněnou ledem. Na dalším snímku vidíte automaty na rozvážení jídla a zdravotnického materiálu po nemocnici. Automaty se pohybovaly pomalu po chodbách nemocnice. Vydávaly varovné pípání a orientovaly se podle různobarevných čar na podlaze. Když jste vstoupili do jejich dráhy, zastavily se a poté, co se před nimi dráha vyklidila, pokračovaly nerušeně dál. Pokud nebyly potřeba, samy se zaparkovaly do nabíjecí stanice na chodbě, jak je můžete vidět. Pátý obrázek je kompilací snímků z Fisher House. Šestý snímek ukazuje Billa s rehabilitačním pracovníkem na JIPce v Jacksonu. Všimněte si šířky kolečkového křesla. Tady už mají dvě velikosti - normální a pak extra širokou pro obézní pacienty. Sedmý snímek zachycuje Billa při jídle. Na tomto snímku bych chtěla, abyste si povšimli nenápadného černého předmětu tvaru UFO na stolku mezi Billovým tácem s jídlem a láhví s džusem. To je obal na talíř s jídlem. V takových se přivážela denní jídla. Uvnitř je nahřívatelný kus betonu, či něčeho podobného, takže rozvážená jídla zůstávala na talíři teplá. Poslední snímek zachycuje startující záchranářskou helikoptéru.

nemocnice

místnost

Bill

automaty

kompilace

rehabilitační pracovník

vrtulník

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (91 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Dnes dám první komentář já. Petro, můžete pro nás prosím zjistit, kolik takové "průměrné" americké zdravotní pojištění stojí? Abychom si udělali představu a srovnali to s placením zdravotka u nás. 

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

ANO,naděje bude,ale co vlastně toto slovo obsahuje a to je bogužel gangu 5 putnaaBudou se solidárně délat hloupí,že jednoduše nic nevi !

Maji to být prý zastupci občanú,,ale naisto toho se jim za své zvoleni hezky budou mstit.Doposud nikoho kromě AA teamu SV nenapadlo,že po 32 letech nenaplněných naději obfanů je třeba ,aby sami občané naformulovali co chtěji a nenašli se ani intelektuáwlové,kteři by to dokázali vůbec formulovat,jen si stě6uji a nikdo z nich nebyl doposud pťipojit návrh na nápravu,nebo snad o někom vite?!.
Došlo to tak daleko,že byl do zákonů vpašovaaán podvodem i policejni stát,kterýy tam kryt a čeká na to,aby vám mohl obstarat jelita blahobytu brzy umistěná na hřbetě a zakazal doposud i očkováni opravdovou vakcinou SPUTNIK V,aby jste byli opicháni mRNA,brzy nutnou co 3 měsice a neni daleko doba,kdy si to možná do konce života musite platit sami z vlastni kapsy ,aby EU lejno .která má přibuzenstvo u GIGA FARMY jim dala neskutečně vydělat.
Ono ,když se to tak vezme dost možná nemusime potřebovat ani parlament,když ho řidi GŘ TV a tedy by nám vlastně stačil on sám,coz by bylo levné a bez dohadováni s tim táborovyým 4ečnikem z SPD,který prý k zesileni svého programu dalši voliče nepotřebuje a proto vidime,že nemá ani nejmenši zájem o dosaženi většiny v parlamentu,ale o pěkných 10%,které mu umožnuji vyvalovat se v tamnim křesle a v žadném pripadě nebrat v úvahu co vlastně občané chtěji doopravdy.
Proč vlastné stále vitězi kapitalismus bez přivlastku vycházejici z gangsterismu.Ten by měl jit na operaci,ale občan se musi raději bavit o tom,jak dostanou kapky salámovou metodou a o tom jak zdravotnictvi brzo zeřve!
No jsem asi fajn brutálni.Nebojte se opět je tu sezona cinkálistů a já "sama" budu ušlapána,nebot budete vy zli ignoranti spokojeně umirat jako mouchy a to nejen finančně.Mohu vám tu medicinu dávat kapku po kapce a co vy budete se chtit vůbec léčit?!
No ni?

vat

Průměrný počet slepic: 2.6 (19 hlasů)

Kolik to stojí? Dobrá otázka.
Ale nejde jenom o to, kolik to stojí. Jde hlavně! o to, kolik se za to pojištění, bez ohledu na deklarované ve smlouvě, dostane REÁLNĚ zdravotnických služeb. Pro hlubší pochopení doporučuji všem zájemcům shlédnout film M. Moorea, "Sicko". Býval online a jde stáhnout s českými titulky nebo přímo v češtině. Autor nejen popisuje tamní skutečnost, ale i to, kdy změny začaly a proč se systém změnil. Třeba se tam od té doby něco změnilo, ale o žádných tamních strukturálních změnách nevím.
Věřím tomu i z toho důvodu, že jsem měl v Georgii blízkou příbuznou. Už nemám. Michael Moore ve filmu popisuje příběhy několika žen. Jak s nimi pojišťovna jedná, jak se vše odkládá, jak se čeká, dokud kvůli neposkytnutí péče nezemřou, aby pojisťovna ušetřila výdaje na léčbu, apod. S tou příbuznou to bylo přes kopírák. Přitom měla pojistku garantovanou od zaměstnavatele. Jako zdravotní sestra.

Průměrný počet slepic: 4.9 (29 hlasů)

Pan Dexx to popsal přesně. Sice platíte, ale naprosto nemáte jasně dané, co vám uhradí a navíc, je džungle v tom, která zdravotnická zařízení přijímají jaké pojištění. Tahle neprůhlednost je, podle mne, jednou z příčin. Není možné porovnávat cenu vs. kvalitu.
Slyšela jsem případ, že paní si platila pojistku. Pak měla úraz. Šla do nemocnice, která uznávala danou pojistku. Zádrhel nastal, když anestézi prováděl anesteziolog, který byl na volné noze. Jeho práci musela paní platit ze své kapsy a bylo to hodně mastné.

Průměrný počet slepic: 5 (21 hlas)

Je něco v AMERU známo,e ohavný schwab zorganizoval největši svinárnu v historii zeměkoule a byla i na něho podána žaloba ve formě

soudniho připadu C19 ,která byla předložena Haagskemu trestnimu soudu jako porušeni Norimberskych zákonů a kdovi kolik našich spojenců v AMERU bude ješta zabito.
Mi je zakázáno dávat tu odkazy a jak všichni vidite trpim jako za středobvěku vnitraci mi komoli komenty a hrozi mi upáleni na ohni cenzury.
Jen se podivejte na www.nwoo.org tam už brutálně byla vytunelována diskuse čili PŘIMÁ DEMOKRACIE IHNED a tam tu 6alobu a članek pod fotkou toho ohawneho SCHWABA najdete i s tim co obsahuje ,nebot tu vidim co jako má prýy vláda dělat když nic nevi a vědet ani nesm

Průměrný počet slepic: 2.6 (19 hlasů)

Americké zdravotnictví je nejdražší na světě - v poměru výdajů k HDP. V USA se na zdravotnictví vydává zhruba 17% HDP, v Západní Evropě je to zhruba 10% HDP, u nás zhruba 8% HDP.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

Pak to bez návrhu na nápravu vypadá jako připrava na totéž u nás.Prý to budeme brzy vidět,vláda ODS se o to pokusila už několilrát a jen jeji pád zacránil občany od mohutného rabováni kapes i v tomto směru.

I když zbývá pouze jediná cesta a to je ta kterou navrhuje AA team SV, ohlupeni občané se nepouči a budou dále slyšet jen na "své"kandidáty u moci a ti jsou nositeli systému,kdy osoba kandidujici na funkci potřebuje ziskat hlasy většiny,aby mohla sloužit menšině.
Můžeme se utěšovat tim,že iakákoli vláda bude poslouchat komando Bruseli a je to tedy jedno,to je fakt útěcha na hovno!.
Jen se podivejte jak hezky pali ČSSD a KSČM,kde nic stejně neni a tudiž jsou to nebožtici ,kterýym se jejich členové budou pokoušet navléci zimnik,ale to se už vyplati vyrobit nového novorozence než doufat,že obsady které ke své likvidaci požiji nyni jen zbytek jměni a metodou chucpe se samy asi zlikviduji.
Proto tu vznikaji KSH Křesťansko Sociálni Hodnoty,které dnes bohužel jediné ,je mohou nahradit,když budou obané vědět co znamenaji postuláwty Národni Záchrany PNZ
V tomto smyslu navrhuje jeden čclen z AA teamu SV dát i tady jakousi prozatim jednostranou UNI, kde se koment po komentu dozvite co je jádrem PNZ,ovšem pokud to bude jen ignorováno dopadne komunita občanů tak směšně jako strana ŠVYCARSKA Demokracie ve volbách ,která přesto,že jsme ji varovali udělala přesn opak a pukla ostudně jako žalud.
Voliči jsou tak nastaveni a ohlupeni,že nechtěji a nereaguji ani na SCHEIS ARMY, ale ani Švycarský blahobyt ale svoje vykrádáni o dvě
třetny mezd a to je tak skoro celé
NO NI?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Řeakli jsme to navrhovateli akce KSH z AA teamu SV a jeho miněni tu dávam k dobru.

Moji drazi obćane vidláci odvolávám nabidku na nápravu republiky .Potvrzuje se,že volby vždy dodaji národu co si zaslouži! Dnes ta jedna slepice dává k tomu totálni souhlas ( s volbou našeho ctěného gangu 5.)
No když si zkouši našsi investigativci naavázat spojeni s našimi "zastupci" tak to SV vždy ,pokud se "činitelé" neschovávaji pod stůl a radxši telefony neberou,se ozve otázka co vlastně po těch zuboženych úrrednicich chceme.
Vysvětleni ,že by měli chtit něco po nás voličich nepadá fakt na úrodnou půdu.

NEMAJI POTŘEBU ŽADNYCH VOLIČŮ!

No a ted vidime jasně na té jedné slepici ,že i na straně voličů neni potřeba vytvořit na jim na pomoc, stran padajicich jako shnilé hrušky, taky oplátkou žadnou pomoc!
Ach jo to je božské nadeleni,ovšem vše trumfje navrh mičurina C19 pana zdravého Války,že navrhne do správni rady VZP pana Kraďouska.
tak se připravte drazi voliči ukáže vam SIMULANTENBADE zač je to loket!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Moc by mně zajímali ti první tři jednoslepičáři. Jsou to géniové čtoucí neuvěřitelnou rychlostí. Asi je něco nadnáší - a hodně.
Paní Petro, další skvělá sonda na život za velkou louží. Tak si říkám, všude dobře, doma nejlépe. Příjemné zjištění na stará kolena.

Průměrný počet slepic: 4.5 (30 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ti tři jednoslepičáři jsou tu každý den. Úderem půlnoci u vás, v pět odpoledne u nás se u každého příspěvku objeví. Berme to jako folklór. Ale u novoročního Vidlákova příspěvku jich bylo dokonce 7. Asi mají Vidláka ve zvláštní lásce. :)

Průměrný počet slepic: 5 (31 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nejsou to tajní?

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jednoslepičáři jsou nastavení roboti, objevují se tak do 4 s po zveřejnění článku.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Vždy po napsání příspěvku mám za chvíli jednoslepici. Jenom jednu, polepši se robotku .... ať nemusím závidět.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

Ale někdy ne. Třeba jako u vás teď: čtyři pětislepice! Je vyčerpaný a pospává. Ale za chvíli si toho všimne jeho páníček a kopne ho prdel*. A zas to bude lítat ...

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

všude dobře doma nejlépe :

„ … Výrazně se zvednou hlavně ceny energií, tedy elektřiny a plynu, dále i tepla a vody. A tudíž prakticky všechno ostatní. ….“

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/v-novem-roce-zdrazi-energie-tep…

Příjemné zjištění na stará kolena.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jo a samozřejmě vůbec neví, co by měl dělat s covidem. "

Bohajeho, co a proč by jako měl dělat ? Fiala si přečetl si na Kydech, že se nastupující celoplanetární omikronový průser nás jako jediné země světa netýká, páč klesá !
Který přeceda na téhle planetě to má? :-)

Průměrný počet slepic: 3.9 (21 hlas)

Tedy Holube... vy jste vlasntně jediný, kdo mě čte pečlivě a důkladně. Až se to u nás zlomí a ze mě bude ten fírer, tak Vy mi budete dělat apologetu. Vy totiž budete mít vidlácké myšlenky nejen přečtené, vy je dokonce budete i chápat. :-)

Ale jinak máte pravdu... zatím to vypadá, že Fiala bude mít štěstí. Všude jinde jdou epidemická čísla nahoru, dokonce i v těch vzorně proočkovaných zemích dávaných nám za vzor... a v té zaprděné české republice plné dezinformátorů, antiwaxerů a odmítačů Jůnie to pořád klesá a klesá. Dokonce to klesá i když nám Dušek už skoro měsíc melduje, že to klesat nebude a co nevidět to začne stoupat.  Já jsem bytostný optimista (což sedlák být musí, jinak by nezasel) tak už začínám mít tendence v tom vidět to promoření a konec covidových chmur. 

 

Průměrný počet slepic: 4.2 (12 hlasů)

No... a nebo jsme naopak jen v té sestupné vlně, než přijde ta, co právě zdvihá čísla i v těch vzorně očkovaných zemích. Fiala si spokojeně zamne ruce, udělá slavnostní vykřičník... a pak to přijde... ;)

Uvidíme co bude. Ale tuším v tom rozhovoru Prymula-Hostomský na Prostor X (ale mohlo to být i jinde) zaznělo, že naším "štěstím v neštěstí" může být, že Babišova vláda nedokázala odstartovat očkování stejně rychle, jako právě třeba ta izraelská. Jednoduše, když dorazil omikron, bylo to v době, kdy byla u těch rychlejších zemí účinnost vakcín u očkovaných nižší (protože od druhé dávky uběhlo více času), než v našem případě, kteří jsme to očkování rozjeli výrazněji až o dost později (a proto jsou ty kategorie nejohroženějších nejvíc ohrožené i nyní, protože byli očkováni přednostně).

No a pokud na nás naskáče masivně (snad relativně) méně nebezpečný omikron (jehož účinnost by u očkovaných měla být o to nižší), byť nakažlivější, máme prý v podstatě optimální situaci pro kombinaci očko+nákaza = nejpevnější hráz a největší naději.

Neříkám tak ani onak, ale je to takový zajímavý paradox, kdy to, v čem byla předchozí vláda máchána, nakonec může být pozitivem. Každopádně pokud by tomu tak bylo, jeví se mi Fialova strategie hromadných testů a izolací objevených spíš kontraproduktivní.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

když tvůerc prohlásil že na jaře breberka skončí, tak skončí ale napřed se musí žblabluně spotřenovat. Tak jaképak copak špekulírování.

Průměrný počet slepic: 3.5 (4 hlasů)

Vidláku 11:30,
Vy zcela zjevně optimisticky předpokládáte,že u kolegy Fialy platí bezezbytku generacemi prověřený poznatek "Čím blbější sedlák, tím větětší brambory" !

A coby sedlák a covidový prognostik s nadprůměrným IQ jste odhalil tajemství, jak při sázení brambor plus covidových prognóz svůj intelekt před Všehomírem dočasně maskovat!

Nicméně bych nezavrhoval ani teorii Standye, tedy vpodstatě modifikovanou hypotézu fialových covidových velebrambor.
Která bude mít za následek opoždění vrcholu silné vlny o cca měsíc - pokud do toho navíc nevlítne další zdokonalená multimutace.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Moje zdravotní pojištění dělá něco kolem 200 dolarů. Ale to je jen to nejnutnější, mělo by to pokrýt hospitalizaci atp. Slušné zdravotní pojištění nabízí třeba Blue Cross, Blue Shield, ale u nich pojištění začíná někde na 600 dolarech. Ono je levnější, máte-li pojištěnou celou rodinu, tam se to rozpočítá. Ale já jsem v rámci rodiny sama, navíc už v letech.
Pro občany od věku 62 let pak existuje Medicare - pojištění pro důchodce - existují různé programy. Tím, že Bill má pojištění u vojáků a mně ještě 62 let nebylo, nemůžu k tomu nic bližšího říct. A ještě existuje Medicaid - pojištění pro nemajetné, ale tam jsou dost striktní podmínky, které málokdo splní. Ale jak už jsem napsala na začátku zdravotní pojištění je džungle a mají to udělané tak, že si nemůžete najet na stránky zdravotní pojišťovny a tam si údaje zjistit. Musíte uvést telefonní číslo a nechat agenty, aby vám nabízeli. Ale nic tištěného (ani na monitoru) neuvidíte. No schválně si zadejte třeba Medicare, a uvidíte sám.
Zubní prohlídku hradíme z vlastní kapsy. Normální cena je kolem 80 dolarů. Co se mi na zdejší zubní prohlídce líbí je to, že zahrnuje zubní hygienu. Od té doby se mi vyhýbají záněty.
Když jsem potřebovala obnovit očkování proti tetanu, stálo to 70 dolarů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Není placení u zubaře větší ostuda než že někdo požaduje právo na potrat?

Mimochodem, uspěl Trump se zrušením Obamacare? Díky Obamovy výrazně klesl počet lidí bez zdravotního pojištění ... jsou tito lidé díky Trumpovi opět nepojištěni?

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)

Pohledem evropského čtenáře stačí mít pojištění a dotyčný je za vodou. Zřejmě to tak vidíte i vy.
Pohledem dotyčných za velkou vodou je důležité, CO konkrétně, je jim hrazeno. Podívejte se na film s Jackem Nicholsonem, kde hraje ujetého spisovatele a jede se známou číšnicí a umělcem gayem, na výlet k umělcovým rodičům. Číšnice má k
syna, který je pořád nemocný, chodí občas po vyšetřeních a je to pořád stejné. Autsider v dětském kolektivu. Spisovatel zařídí, že se na syna přijede podívat lepší lékař. Přijde k nim a jeho máma je z toho jako ve vidění. Protože k lepšímu lékaři se syn nemá šanci, vzhledem k pojistce, vůbec dostat. Natož k lékům a podobně. Lékař zjistí, co nezjistili druhořadí lékaři, co synovi je a navrhne léčbu, která není drahá, což je pro mámu důležité. Kdyby tato zápletka nebyla reálná, asi by film byl propadák. Nejde o to, že někdo pojistku má, ale o to, co přesně je hrazeno.
V druhém gardu jde i o to, jaký je rozdíl mezi uvedeným v pojistce a ochotou pojišťovny to opravdu hradit. Pro pochopení problematiky doporučuji film Sicko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (24 hlasů)

Já to vidím tak, že pojištění je lepší než být bez pojištění. Než vhodně volené filmy si raději přečtu od paní Petry, že pojištění není dokonalé, ale pobyt v nemocnici pokryje.

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Petra: Moje zdravotní pojištění dělá něco kolem 200 dolarů. Ale to je jen to nejnutnější, mělo by to pokrýt hospitalizaci atp. Slušné zdravotní pojištění nabízí třeba Blue Cross, Blue Shield, ale u nich pojištění začíná někde na 600 dolarech.
***
Domnívám se, že reálná kupní síla 1 USD odpovídá tak 5 nebo 6 Kč, a nikoli aktuálnímu kurzu kolem 22 Kč.
Ale jak píši, je to můj dojem na základě jakehosi TV-seriálu o renovacích/opravách domů, kde ty ceny za dřevěný, osb-sadrokarton-deskobarák dávaly smysl jen při kurzu tak 5 Kč za 1 USD (např. když použili třebas žulový parapet atd. apod.).
Jak to vnímáte vy, paní Petro?
(super článek!✌😎)

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

... že zahrnuje zubní hygienu."

Já si zubní hygienu dělám sám. Mám na to takovou obyčejnou kovovou pinzetu. (Normálně s ní škubu klíšťata.) Nejdřív ji vypálím nad plynovým kahanem a pak ji namočím lihem. A pak s ní před zrcadlem škrabu zubní kámen. I z vnitřku zubů. Pokud máte někoho, kdo vám pomůže, je to možná jednodušší. Pak si člověk vypláchne lihem, a má zase na dlouho pokoj.

Chodit z zubaři je stejně nebezpečné jako chodit k doktorovi. Jsou to stejní gauneři. Zubař vám klidně může šoupnout injekci. Ani nestačíte zareagovat.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

Vámi popisovaný postup taky aplikuju, ale stejně, když přijdu k zubaři (a to mi musíte věřit, že před prohlídkou si zuby čistím extra poctivě), stejně "vykutá" ještě hodně svinstva.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, v ČR je odstranění zubního kamene během preventivní prohlídky, pokud vím, jednou za rok hrazeno. To záleží spíš na zubaři, zda se mu s tím chce dělat nebo ne a v jaké kvalitě. https://www.vzp.cz/o-nas/tiskove-centrum/otazky-tydne/dentalni-hygiena Aktuálně se vede diskuse, zda jsou nutné dvě prohlídky ročně lékařem, nebo model lékař - hygienista. Faktem je, že v ordinaci, kam chodím (pánbu zaplať za ně), začala se zubařkou jedna hygienistka pracovat a najelo se na režim hygienista-lékař-hygienista-lékař (tedy během roku jsem jednou u hygienisty, jednou u lékaře). Odstraňování zubního kamene jsem zatím neplatil. Ani u hygienistky, ač bych podle odpovědi VZP zřejmě měl. Jak a zda to vykazují nevím. Pravidelně jednou za několik (snad dva?) roky rentgen chrupu.

Snažím se říct, že asi záleží na ordinaci, ale zubní hygiena v ČR už není úplná popelka...

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

Máte možnost si u VZP ale nevím jak u ostatních, nechat vytisknout přehled čerpání. Obvykle to dělají +/- za rok. Je to v pohodě i když jednou, hned na začátku jsem tam měla platbu nějakému doktorovi z Vyškova. Jak se na má data dostal nevím, ale nahlásila jsem to a pak už to sedí.

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

nemocnici se vyhnout a normálně umřít narychlo.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

péči o zuby.
Tedy nikoli na počet spotřebovaných kartáčků na osobu za jeden rok, nýbrž jak to je v USA se zubaři a s péčí o zuby vůbec.
V ČR to vypadá asi tak, že za komančů byl počet zubařů čtvrtinový a stíhali. Jestli v pohodě, to nevím. Ale stíhali. Dnes jich je čtyřnásobek a celkem nechápu, jak jim může počet pacošů stačit k obživě, nemluvě o splácení hypoték a dalších sraček. Tedy pokud opravdu dělají jen za kešovicu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

U nás také ani náhodou nedělají zubaři na pojištovnu. Jen preventivní péče, loni 2 prohlídky, letos jen jedna!
Dále pak částečná platba za plombu, pokud není bílá.
Zbytek všechno kešovica, proto nepotřebují tolik pacientů, ti je jenom zdržují od zasloužené konzumace inkasované kešovice.
Ceny zubařských zákroků jsou mimo diskusi. Můstek za 300 tis., no nenech si to udělat při takové láci.
Práce na cca 14 dní a to ještě pro laboratoř.

Průměrný počet slepic: 4.7 (16 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

00901 Opakované komplexní vyšetření a ošetření registrovaného pojištěnce
– preventivní prohlídka
00902 Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku
Vedle preventivní prohlídky / 00901/stanovené vyhláškou MZ má dospělý pojištěnec u zubního lékaře (aniž by měl nějaké potíže) nárok ještě na jednu prohlídku plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Je vykazována jako "Péče o registrovaného pojištěnce nad 18 let věku" /00902/. Lze ji vykázat jednou za kalendářní rok v rámci péče o dospělé, a to po vykázání kódu preventivní prohlídky. Mezi vyšetřeními je z odborného hlediska doporučeno dodržovat interval 5 měsíců.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

výplně u dospělých jsou plně hrazeny pod kódem
00921 - Ošetření stálého zubu plastickou výplní
za podmínek, že byl užit kapslovaný (též uváděn jako dózovaný) amalgám na zadních zubech, na předních zubech pak při použití samopolymerujícího kompozita
Úhrady definitivních výplní jsou regulovány frekvenčním omezením, tzn. 1x na zub za 365 dní. Omezení frekvencí se netýká případů, kdy opakovaná výplň byla zhotovena z důvodu úrazu daného zubu nebo z důvodu komplikací ošetřeného zubu - zánět dřeně nebo v případě zvýšené kazivosti v důsledku závažného celkového onemocnění.

Průměrný počet slepic: 4 (5 hlasů)

Praxe vypadá tak, jak ji popisují lidé s praktickými zkušenostmi...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Ne, nedělají jen za hotové. Jsou zdravotní pojištění, která zubní péči hradí. To jen to moje pojištění to nehradí. Teď mám vypadlou plombu. To jsem zvědavá, kolik to bude stát. Dám vědět.
Jednou z výhod být zaměstnaný je to, že zaměstnavatelé zaměstnancům hradí nebo přispívají na zdravotní pojištění.
V městečku jsou minimálně 2 zubní střediska, každé má myslím 2 zubaře. V našem okrese žije nějakých 19 tisíc obyvatel. Ale kolik má který zubař pacientů, to vážně nevím.

Průměrný počet slepic: 4.9 (21 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

- pardon - měl cca 17 000 obyvatel. Nynější stav odhaduji tak na 12 000. Mladí odsud prchají, jak štvaná zvěř i přesto, že je situace mnohem lepší, než bývala třeba 25 let zpátky. Myslím ohledně možností zaměstnání.
Zubařů je zde asi osm.
Kdysi tu byli čtyři v budově zdravotního střediska, asi 200 metrů od zastávky autobusu.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Já jsem prošel spousty USA nemocnic se svým bývalým šéfem. Včetně posledního stadia rakoviny na Mayo Clinic.

Můj závěr, který jsem si udělal je, že zlaté české zdravotnictví. My ani nevíme, jaký poklad máme.

Přečetl jsem si pozorně Petřin článek, a našel jsem přesně to, co jsem si myslel. Je skvělá komunikace, všichni se tváří jako partneři, je to lidské, ťuťu ňuňu, každý se na vás usmívá, je to dobře zorganizované, sluníčkové, láskyplné - ale po odborné a finanční stránce USA zdravotnictví pro většinu lidí za mnoho nestojí. Vidlácky řečeno je to jako secí mašina, která je načančaná, krásná, jen blbě seje pokud vůbec, a provoz je astronomicky drahý pro zemědělce - ale má hezké prospekty, a výrobce si s vámi o té secí mašině hezky povídá, a je to fajn.

Některé věci mě překvapovaly. Jako neskutečně drahé léky v porovnání se stejnými v České republice. Ale také fakt, že polovina lidí si předepsané léky ověřovala nebo nechávala ověřovat znalejším v příbuzenstvu. Pochopil jsem brzy - časté omyly v předepsaných lécích, účincích a dávkování od USA lékařů bylo dost normou. V rámci pudu sebezáchovy bylo vhodné to projet přes internet, jestli se lékař nezmýlil. A často zmýlil. Ověřeno ve více státech, nemocnicích, a koneckonců mého šéfa takto zdrogovali opiáty poněkud přes míru i v Mayo Clinic, než jsme sdělili lékařům správné dávkování přečtené z internetu.

Rázem jsem pochopil i velkou oblibu v různých alternativách včetně čištění aury - na což jsem často vidět inzeráty i v řadě ordinací. Tonoucí se i stébla chytá.

Mohl bych psát dále a dále. Ale USA zdravotnictví opravdu ne.

Později jsem měl na návštěvě vícekrát pár známých z USA. Když měli zdravotní problém, protáh jsem je naším českým zdravotnictvím. Pro ně to bylo jako Alenka z říše divů. Viděli sice organizační bordel, který ale stokrát efektivněji, účinněji, rychleji a levněji vyřešil jejich problém. Často na to koukali jako vykulená myš.

Průměrný počet slepic: 4.9 (49 hlasů)

Tak hlavně, aby to české zdravotnictví taky nešlo do kopru. Nemyslím to ironicky. Spíš jako povzdech. Někdy se mi zdá, že to, co se vyskytne ve Státech se během několika let rozšíří i do Evropy a do Česka. Zvlášť to negativní.

Průměrný počet slepic: 5 (43 hlasů)

Přesně tak, jak píšete.

Přičemž jsem byl v USA, a mnoho věcí se mi tam líbilo. Řadu věcí bych si přál zkopírovat k nám z USA. Ale zdravotnictví moc ne. Dnes jsem rád za české občas zamračené lékaře, byť s jejich bordelem, a občas málo komunikativní.

Když jde o špičkovou medicínu, USA nemá konkurenci. Ale pro běžné zdravotnictví je USA státem pro zdravé, mladé lidi, kteří nepotřebují pokud možno vůbec lékařskou péči.

Průměrný počet slepic: 5 (33 hlasů)

Přesně, jak píšete. To riziko tu je.

Stojí za zmínku, že Nečasova vláda se už pokusila o tvrdou privatizaci školství s zdravotnictví, ala USA. A měly se v tom angažovat i US zdravotní pojišťovny, jako Cygna! Zabránil tomu pouze pád Nečasovy vlády.
Dnes je to zase na stole, to jsem si jist. Protože státu už nic nepatří, jediný těžký prachy jsou ve školství, zdravotnictví a důchodech. A modří zloději měli dlouho půst...

Jen tak, v souvislosti. Šedá eminence české politiky, Kalousek, který vždy věděl, jak podojit stát s nechat to zaplatit dolních 10 milionů, právě dostal nabídku, pracovat ve zdravotní pojišťovně!!!

Průměrný počet slepic: 4.9 (42 hlasů)

In reply to by dexx (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jestli si k sobě Kalousek vezme i Drábka, je to jasné, budou uzdravovat nemocné pojištěnce VZP tahem pera. Už to jednou předvedli. Pokud se Drábek angažovat nebude, dával bych pozor, zda Kalousek nemá za úkol přivést VZP do krachu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bacha na něj, ten má připraven návrh na tzv. Občanský důchod (naboli Základní nepodmíněný příjem?)
https://www.jaromirdrabek.cz/archives/2096
jen pro představu
Občanský důchod bude nepojistnou sociální dávkou, která bude vyplácena všem občanům ČR (EU) trvale žijícím na území ČR. Při zavedení občanského důchodů se navrhuje jeho výše na úrovni základní výměry starobního či invalidního důchodu (pro rok 2021 je to 3550 Kč měsíčně). Základní výměra důchodu je stanovena jako 10 % průměrné mzdy za předminulý kalendářní rok, je tedy vypočítána pro každý kalendářní rok na základě údajů Českého statistického úřadu a není závislá na aktuálním politickém rozhodnutí.
a dále pak
- Zároveň se zavedením občanského důchodu bude zrušena základní sleva na poplatníka...
- Dále bude zrušena sleva na manželku/manžela...
- Bude také zrušeno daňové zvýhodnění na dítě...
atd. atp.

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Anna2 (neověřeno)

Trvalý odkaz

určitě se nebude muset ani žádat, ani nic dokládat. Jen si bude muset pořídit víc identit, konkrétně občanek. Tedy průkazů, ne těch živých.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)