Zdravotnictví na jihu USA

Autor
Štítky

Krátký Fialův úvodník: 

Tak jsem si poslechl včerejší Fialův novoroční projev a myslím, že se mu to podařilo. Nade vší pochybnost ukázal, že nemá žádné řešení, že vůbec neví, jak by měl cokoliv udělat, ale už dopředu se vyvázal z odpovědnosti, protože za všechno přece může Babiš a Rusko. Vlastně řekl jedinou věc - že nám seškrtá na co přijde. A žádné výsledky nemáme po celý letošek očekávat. 

Jo a samozřejmě vůbec neví, co by měl dělat s covidem. Řekl jen jinými slovy totéž, co říkal Babiš po celý minulý rok. 

Samozřejmě bude dělat vše co je v jeho silách... 

Směju se celý večer. Že by se národ takhle rychle dozvěděl, co je to menší zlo, to jsem tedy nečekal... Vlastně mohu hladce předpovědět, co bude na konci roku 2022.  Sice budeme mít všechno seškrtané, všechno bude mnohem dražší, inflace bude mnohem větší, Rusko bude hrozit ještě víc,  předsednictví EU bude fiasko, ale za to bude stát zadlužený ještě mnohem víc než za Babiše. Jen Fialova vláda bude stabilní a neotřesitelná, protože jim bude jasné, že znovu se k lizu už nikdy nedostanou. 

 

A teď už paní Petra: 

Tak jsme si o Vánocích mezi jiným přáli zdraví a pokoj. Podívejme se tedy na zdravotní péči, jak jsem ji mohla s Billem zažít na Jihu USA. Nebudu psát o zdravotním pojištění. To je hotová džungle, kterou jsem ještě úplně nepochopila a myslím, že ani nepochopím. Problémem zčásti je to, že když se snažíte získat informace na internetu, nepustí vás to dál, dokud neuvedete své telefonní číslo a v okamžiku, kdy tak učiníte, začnou vám volat dealeři zdravotního pojištění a slibovat hory doly, jak je jejich pojištění úžasné. Třeba 20 i 30 telefonátů denně. A sami si v klidu prostě nic nevykoumáte. Ještě štěstí, že aspoň Bill má zdravotní péči hrazenou armádou přes tzv. VA - veteran administration, tudíž v jeho případě není co řešit.

Ještě než začnu popisovat americké zdravotnictví - popíšu jednu naši zkušenost s českým. Bill měl šedý zákal a nechal si jej odoperovat na klinice Gemini ve Zlíně u primáře Stodůlky. Bylo to, jako když se dostanete do soukolí dobře namazaného stroje. Ráno Bill nastoupil, v poledne měl hotové obě oči naráz. Když pak později byl na vyšetření u očaře ve Státech, dotyčný lékař konstatoval, že to je jeden z nejlépe odoperovaných šedých zákalů, jaké kdy viděl. No, aby to nebylo tak růžové - jedna kaňka by se tam našla. Když se v roce 2016 Donald Trump ucházel o post prezidenta, přišel z kliniky Billovi e-mailem apel, aby v žádném případě nevolil Donalda Trumpa. Tehdy mi to připomnělo vtip: Syn přinese v žákovské poznámku: "Smrdí, umýt!" Otec nelení a do žákajdy odpoví: "Nečuchat, učit!"

Do značné míry jsou český a americký systém zdravotní péče, jak jsem je zažila, obdobné. Co se mi tu nelíbí je systém vydávání léků na předpis. (Bill to má jinak, o tom se zmíním později.) Pokud vám lékař předepíše lék, jen se zeptá, do které lékárny má poslat recept. Tam jim to trvá tak hodinu či dvě, než to připraví do tašky, kterou si pak vyzvednete. Pokud z nějakého důvodu přeci jen dostanete recept na tiskopisu, postup je podobný. Do lékárny odnesete recept a tak hodinu až dvě čekáte, až vám to připraví k vydání. Pokud vám není dobře a toužíte se dostat do postele co nejdřív, je to skutečně lahůdka. Naopak, líbí se mi VA systém pro výdej léků, které pacient bere pravidelně. Bill dostává své pravidelné léky poštou. Když mu něco dochází, objedná to přes telefon. Každý lék může objednat několikrát. Systém eviduje, do kdy mu lék má vydržet a nelze tedy objednat víc, než potřebuje. (Kdysi jsem dělala tchýni čistku v lécích. Některé léky měla i na třičtvrtě roku dopředu. Ona si nepamatovala, kolik toho doma má a doktor jí pokaždé předepsal celou škálu.) Když se možnosti objednání vyčerpají, Bill zavolá svému obvodnímu lékaři a ten buď do systému nahraje novou rundu nebo si před tím Billa pozve na kontrolu, případně na krevní testy. 

Další, co se mi tu nelíbí, byť problematiku znám jen povrchně, je péče o těhulky. Sama jsem si prošla rizikovým těhotenstvím s několikaměsíční hospitalizací a jsem přesvědčena, že synek vděčí za svůj život právě systému péče o riziková těhotenství. Nebylo to příjemné, ale účinné to bylo. Tady nechali rizikovou těhulku doma, ať zůstane v posteli, ale znáte to, jednak je to velké pokušení si podat tohle či támhleto sama a jednak která rodina si může dovolit čtyřiadvacetihodinovou péči o těhulku. Výsledek byl předvídatelný. A ještě jedna věc. Těhotné tady nečekají na spontánní porod, ale jezdí na vyvolání do nemocnice v Jacksonu.

Co se mi naopak na zdravotním systému ve Státech líbí je to, že ať přijdete kamkoliv - na středisko, do nemocnice či k zubaři, všude mají nějakým způsobem vyřešenu komunikaci s klienty -  vědí o vás a jsou schopni s vámi komunikovat od okamžiku, kdy vezmete za kliku. V Česku většinou přijdete do čekárny a čekáte, až se z ordinace vynoří sestřička, abyste jí řekli, co potřebujete. Nejlepší je, pokud je čekárna narvaná, vy potřebujete jen nějakou drobnost a ještě k tomu je dveřích nápis: "Neklepejte. Vyčkejte příchodu sestry." A v českých nemocnicích to bývá podobné. Chápu, že odlišnost systémů je způsobena odlišným historickým vývojem. Těžko je srovnávat české nemocnice postavené v 19. a počátkem 20. století s těmi americkými, postavenými na jiných principech vesměs v druhé polovině 20. století, případně přebudované i na začátku století 21. na straně druhé.

Všechny nemocnice a zdravotní střediska, která jsem jako Billův doprovod poznala, mají podobný systém. Při příchodu se pacient ohlásí na recepci, čímž se dostane do systému. Odtamtud jej pošlou do čekárny, kde si ho v krátké době vyzvedne sestra, která provede základní úkony - vyplnit papíry, změřit výšku, zvážit, změřit tlak, saturaci kyslíkem, puls, probrat medikaci. Poté jej odvede do jedné, z mnoha malých vyšetřoven (jsou opravdu malé, řekla bych tak 3x3 metry). Tam si pacient počká, až přijde lékař, který dál vede vyšetření, případně zákrok. Timhle způsobem je možné ušetřit čas, protože lékař jen přechází od jednoho pacienta k druhému a nemusí čekat, až se pacienti v ordinaci vystřídají.

Za tu dobu, co jsme s Billem spolu, prošel si několika operacemi. První větší operací, kterou jsem s Billem prošla byla kolenní náhrada. Tehdy vojenská nemocnice v Jacksonu neměla vlastní kapacity a tak posílala pacienty do Houstonu v Texasu (existuje i Houston v Mississippi), kde je spádová vojenská nemocnice Michaela DeBakeyho. VA hradila nejen samotnou operaci ale zajišťovala a hradila i letenky a ubytování v houstonských motelech během předoperačních vyšetření. I když stejně, tu první cestu jsme absolvovali autem. Byly dva dny do termínu a ještě stále jsme neměli informaci o tom, jakým letem se do Houstonu dostaneme. Nikdo se nám neozval a nebylo ani možné se na uvedené číslo dovolat. Než přijít o termín, to jsme radši vzali auto, vyrazili den předem a cestou přespali v motelu (Bill nemohl řídit víc než 6 hodin). Druhý den ráno, když už jsme překročili hranice Texasu, volala operátorka, že má pro nás ty letenky a zamluvený motel. Výhodou cesty autem bylo, že jsem se díky tomu mohla vidět některá zajímavá místa, kam bych se jinak nepodívala. Povídání o nich si nechám na jindy. Při příjezdu do nemocnice jsem se poprvé setkala se službou, kdy vaše auto zaparkuje zaměstnanec nemocnice. (Přijedete ke vchodu, kde  předáte zaměstnanci, kterému se anglicky říká valet, klíčky od auta, dostanete číslo a dál už se o auto až do odjezdu nemusíte starat.) Potom předoperační vyšetření probíhalo podle výše popsaného režimu.

Samotný pobyt pro mne během Billovy dvoutýdenní hospitalizace byl potom zajištěn jinak. Vojenská nemocnice v Houstonu je jednou z mnoha, kde funguje nezisková organizace - Fisher House, která provozuje ubytovací domy pro doprovod pacientů při hospitalizaci. https://fisherhouse.org/programs/houses/ Ubytovací domy jsou úmyslně postaveny v areálu nemocnice a ubytování je pro doprovod zdarma. Celé ubytování plní několik funkcí - samozřejmě ulehčuje pacientovu finanční situaci a zároveň zajišťuje, že pacient má svého člověka blízko a hlavně v bezpečí. Doprovod se tak nemusí večer trmácet přes město někam na hotel či ubytovnu. Dostanete pokoj s koupelnou, s tím, že stravování si musíte zajistit sám, což nebyl žádný problém, protože v dochozí vzdálenosti byl supermarket Kroger a společná kuchyň poskytovala neuvěřitelné možnosti. Každý měl zamykatelnou skříňku na potraviny, lednice byly zamykatelné taky, i když ty sloužily více lidem naráz. V kuchyni bylo nainstalováno několik mikrovlnek, 2 indukční sporáky, trouba, dva kávovary, myčka... Prostory zajišťovaly i relaxaci ve volném čase. Společenská místnost byla vybavena televizí, DVD přehrávačem, nadupanou videotékou, knihovničkou, sadami puzzlí... Pravdou ale je, že to člověk ani moc nevyužil. Přes den jsme byli v nemocnici u našich milých nebo jsme si zajišťovali jídlo a večer už měl člověk jen jedinou touhu - zabořit se do postele a spát. Přesto, během tohoto pobytu jsem si připadala jak Alenka v říši divů. Jedinou nevýhodou byla absence wi-fi, s čímž jsem při balení kufru nepočítala. Doma využíváme volání přes internet - a mapu Houstonu jsem si také nevytiskla. 3x jsem zkoušela dostat se do centra Houstonu naslepo. Poprvé jsem dorazila k dálnici, za kterou byly vidět už jen obytnou čtvrť. Podruhé jsem v poledním vedru míjela restaurace, motely, benzínky, abych nakonec vlezla do jednoho hotelu se zeptat na cestu. Recepční, když mě viděl, jenom sáhnul pod pult a podal mi láhev vody. Smiloval se nade mnou a nechal mě připojit se na hotelovou wi-fi, odkud jsem mohla poslat přátelům a rodině vzkaz, že jsme v pořádku. Potřetí jsem se sice vydala směrem, který mi poradil ochotný recepční, nicméně znovu jsem zakufrovala, tentokrát do nemocniční čtvrti. Šla jsem snad 3 kilometry a všude kolem mne jenom nemocniční zařízení. Pak už jsem pokusy podívat se do Houstonu vzdala definitivně. Vzpomínám na ostatní obyvatele Fisher House. Na starší pár z texaského města Galveston. Oba byli již v důchodu, pán byl psycholog a oba se pohybovali s pomocí chodítka. Několikrát jsem jim zajistila nákup, protože ve svém stavu neměli šanci se do supermarketu dostat. V nemocnici jim umíral syn na selhání ledvin. Další obyvatelkou byla starší černoška, jejíž muž podstoupil operaci srdce. Jednou večer, když jsme obě nemohly spát, dlouho jsme si ve společenské místnosti povídaly. Vyprávěla o svém životě, o dětech, o zaměstnáních, kterými prošla. Já jí naopak vyprávěla o Česku a co mi slina na jazyk přinesla. Myslím, že tyto večerní hovory obohacovaly obě strany. Pomáhaly upustit napětí, sdílet starosti a možná i bourat zažité stereotypy na obou stranách.

V rámci předoperačního vyšetření Bill vyfasoval dvě sady ručníků zatavených v igelitu a k tomu dezinfekční roztok spolu s pokyny, jak vydezinfikovat celé tělo - poprvé večer před operací a podruhé ráno těsně před nástupem na operaci. Do Fisher House jsme přijeli v neděli a v pondělí ráno jsme vyrazili do nemocnice. Billa si odvedli a mně ukázali čekárnu, kde počkat. Tady jsem si všimla šikovného detailu. Malý monitor v čekárně poskytoval aktuální informaci, kde se pod pacientovými iniciálami dalo zjistit v jaké fázi se který pacient nachází - zda je na předoperačním, na sále, na pooperačním. Po operaci mne na chvíli k Billovi přivedli. Byl ještě zpitomělý z anestézie a moc nevnímal. Na otázku jak se cítí se na mě nepřítomně podíval a jenom zamumlal: "Já nevím." První dny byl připojený na pumpu na morfin, kterou si mohl ovládat podle potřeby a také dostal zařízení, pomocí kterého si mohl koleno ledovat. Následující dva týdny strávil Bill rekonvalescencí a rehabilitací, která pokračovala i po návratu domů. Místní rehabilitační sestra chodila 2x týdně zkontrolovat, jestli a jak se zlepšuje Billova mobilita kolene, a vzhledem k tom, že se Bill opravdu snažil, za měsíc dosáhl normálního stavu.

Na podzim toho roku jsme se vrátili do Čech a Bill si ještě zaplatil 3 týdny léčebných procedur v lázních Bohdaneč. Balneologie a systém lázní - to není stříbro, to je rodinné zlato České republiky! Tohle ve Státech nemají a tak ani nevědí, o co přicházejí. Mají tady rehabilitační centra, to ano, ale systém lázeňské péče, jak jej známe z Česka ne. Kdykoliv jsem o lázních mluvila, vypadalo to, jako bych mluvila o životě na Marsu - jen nepřítomný pohled jejich očí. Nechápali o čem mluvím. Možná by stálo za úvahu udělat větší propagaci české balneologie i v USA.

Další velkou operací, kterou jsem Billa provázela, byl trojitý by-pass. Začalo to jednou v noci. Nemohla jsem spát a tak jsem si něco četla na internetu. Po nějaké době se Bill vzbudil a povídá: "Až to dočteš, musím ti něco říct." Čtení jsem odložila a on povídá: "Potřebuju odvézt na pohotovost. Nemůžu dýchat." (No, nezabili byste ho? Vždyť on by byl schopen čekat, až dočtu!) Na pohotovosti mu řekli, že měl infarkt a nechali jej převézt do vojenské nemocnice v Jacksonu. Bohužel, předpisy nedovolují, aby jel s pacientem i jeho doprovod a tak jsem musela za nimi naším autem. Než jsem vyjela z parkoviště, už jsem jen viděla sanitu, jak mizí za protějším kopcem. V nemocnici nasadili potřebnou léčbu a po vyšetření došli k závěru, že potřebuje trojitý by-pass. Protože něměli vlastní kapacity pro operaci, domluvili mu ji ve Fakultní nemocnici (UMMC), která sídlí přes ulici. Ocenila jsem, že během celé jeho hospitalizace v UMMC jsem mohla být s ním. Tedy kromě samotné operace. To jsem seděla na chodbě. Se mnou tam seděl i Billův syn Frank a jeho žena. Později se k nám připojil i náš pastor. Všichni tři čekali se mnou, jak operace dopadne. Samotná operace trvala snad 6 hodin. Během té doby jsem čas od času dostávala SMS zprávy, jak operace pokračuje. Když jej přivezli, mohla jsem jej na chvilku vidět. Pak jsem musela čekat ještě asi 3 hodiny venku na chodbě, ale poté jsem s Billem mohla být i na JIPce. Tam jsem dostala křeslo na spaní. 3x denně jsem musela ně několik hodin vypadnout, aby měli klid na práci s pacientem. A když pak Billa přesunuli na normální pokoj, bylo to ještě lepší. Náš pokoj byl orientován tak, že jsme mohli sledovat, jak na heliportu na střeše nemocnice startují a přistávají záchranářské vrtulníky. Každý pokoj v UMMC je koncipovaný pro jednoho pacienta a je vybavený příslušenstvím a přistýlkou pro pacientův doprovod. Odtamtud mě na moment vyhazovali jen ve 3 hodiny ráno, když přijeli s rentgenem, ale jinak jsem s ním mohla být neustále.  Po operaci byla součástí léčby i rehabilitace. Rehabilitační pracovník, moc milý mladý kluk, přicházel každé odpoledne s Billem cvičit. Na kolečkové křeslo naložil všechny přístroje, na které byl Bill připojený a chodil s ním po chodbě kolem dokola. Bill je už 2 roky po zákroku a v rámci možností můžeme vést normální život. Jsem tak ráda, že se ten infarkt přihodil ještě před covidem. Dnes je asi léčba v nemocnici a pobyt doprovodu pacienta podstatně složitější. Z celého srdce doufám a toužím, aby tenhle moribundus zmizel a život se vrátil do normálních kolejí.

Na prvním dnešním snímku vidíte nemocnici Michaela DeBakeyho. Snímek jsem pořídila od zadního vchodu do Fisher House. Druhý snímek vám dá představu o velikosti vyšetřovacích místností v nemocnici. Třetí snímek zachycuje Billa po operaci kolene. Všimněte si modrého boxu na nočním stolku za postelí. To je to chladící zařízení, o kterém jsem se zmínila. Uvnitř boxu byla nádoba s chladící kapalinou, která se hadicí a čerpadlem cirkulovala do manžety kolem odoperovaného kolene. Do boxu se kolem nádoby s chladící kapalinou sypal led, který chladící kapalinu ochlazoval. Myslím, že to není špatný nápad. Mně, když jsem potřebovala zchladit ránu, dali v české nemocnici gumovou rukavici naplněnou ledem. Na dalším snímku vidíte automaty na rozvážení jídla a zdravotnického materiálu po nemocnici. Automaty se pohybovaly pomalu po chodbách nemocnice. Vydávaly varovné pípání a orientovaly se podle různobarevných čar na podlaze. Když jste vstoupili do jejich dráhy, zastavily se a poté, co se před nimi dráha vyklidila, pokračovaly nerušeně dál. Pokud nebyly potřeba, samy se zaparkovaly do nabíjecí stanice na chodbě, jak je můžete vidět. Pátý obrázek je kompilací snímků z Fisher House. Šestý snímek ukazuje Billa s rehabilitačním pracovníkem na JIPce v Jacksonu. Všimněte si šířky kolečkového křesla. Tady už mají dvě velikosti - normální a pak extra širokou pro obézní pacienty. Sedmý snímek zachycuje Billa při jídle. Na tomto snímku bych chtěla, abyste si povšimli nenápadného černého předmětu tvaru UFO na stolku mezi Billovým tácem s jídlem a láhví s džusem. To je obal na talíř s jídlem. V takových se přivážela denní jídla. Uvnitř je nahřívatelný kus betonu, či něčeho podobného, takže rozvážená jídla zůstávala na talíři teplá. Poslední snímek zachycuje startující záchranářskou helikoptéru.

nemocnice

místnost

Bill

automaty

kompilace

rehabilitační pracovník

vrtulník

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (91 hlas)

Komentáře

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

A taky hodně často KLESNE počet zúčastněných hlasujících / hlasů.

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

In reply to by favorit (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opravdu často se mi stane, že komentáři pošlu větší nebo menší hejno slepic a po aktualizaci vidím NIŽŠÍ počet hodnotitelů než před odletem opeřenců.
?????

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Jak říkám, rozdíl je v načítání stránky a načítání slepic. Zobrazení není synchronizované a tak se objevují hausnumera. Ale jinak platí že z každé IP adresy se započítá jeden klik. Ovšem je třeba tomu nechat odstup. Zkuste si to schválně - před kliknutím na slepice si zaktualizujte stránku, pak klikněte na slepici a opět si aktualizujte stránku. V té chvíli se vám zobrazí skutečnost. Do dalšího kliku někoho jiného. 

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

ale pořád nerozumím tomu, jak může v čase KLESNOUT počet hodnotitelů (nikoli průměrný počet
slepic, o něm nepíšu).
Ale vem to čert, to tu není podstatné. Důležitý je prostor, který Váš dvorek, Vidláku, poskytuje. Za něj i za veškeré úsilí Vaše i bratra Mastera velikánský dík.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

dáte-li slípku, tak vyjeďte ze stránky a pak najeďte znova. Pžedpokládá to pamatovat si stav před slepicováním.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by ema (neověřeno)

Trvalý odkaz

Popisuju totéž co Asfaltový holub. Čtu komentář, vidím, že hodnotilo sedm lidí, průměrný počet slepic = X. Dám svůj hlas, pošlu Y slepic. AKTUALIZUJU, a co vidím? Hodnotili tři lidi. TOHLE je podstata, že s přibývajícím časem UBYLO hodnotitelů. Průmérný počet slepic není v této souvislosti podstatný.

P.S.
Odpustím si jedovatost a nezeptám se, jestli Vám to česky stačí :-)

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

Vidlák se hluboce, ale upřímně mýlí.

Neřeším to už, není to pro mne zas až tak podstatné.
Nevylučuji, že vidlákovi či vám se zobrazuje něco úplně jiného než například mně.
Chování slepic je občas/často naprosto nevyzpytatelné. a je tomu tak nejen po opakovaném načtení, ale i po restartování počítače.

Příklad: Je zobrazeno, že slepicovalo např. jedenáct lidí, přidám se jako dvanáctý - a rázem poklesne počet hodnotících na ČTYŘI (!) a průměrné hodnocení
např. z 4,5 na dvě a něco.....

Jindy se kurník a jeho virtuální kohout chová naprosto standartně.
Jsou dokonce případy, kdy se i mně chová po opakovaném načtení stejně jako Vidlákovi !!! :-)

Jediné, co jsem po mnoha desítkách experjmentů zjistil je, že u článků starších dva dny se i mně kurník opravdu chová tak jak má - či jak si myslí Vidlák, že se chová všem - to jest vyzpytatelně.
------
Moje hluboká nevíra ve slepice (řekl bych přímo akurismus či antislepicismus) nikterak nenarušuje mou hlubokou víru ve čistotu Vidlákovy víry ve zdejší nakažené slepice !

Pokud mi někdo zaručí, že zdejší smrtelná slepičí chřipka není přenosná i na holuby, volám: Děj se vůle Darwinova !
Nechť přežijí ty nejagresivnější a nejdrzejší slepice - podobně jako v celé naší mafiánské postdemokracii.

Slepičí Allah je velký a my o jeho úradcích víme hslepičinec!

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

Systém se polekal a dává raději jenom 5.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Já dokonce vidím DEVĚTKRÁT pět !

Jak by řekl Masaryk - nebát se a remcat!

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

No mně se právě stalo totéž, několikrát a několikrát jsem byl upřímně udiven, co to vyvádí - že spadl počet hodnotitelů.
To by bylo snad vysvětlitelné jen tím, že pan Master testuje AI, která už sama umí mazat hodnocení trolů :D
Ale jinak jsou mi počty obojího, jak hodnotitelů, tak slepic vcelku jedno. Ale jednou za čas, prostě dostanu chuť ohodnotit nějaký, zvláště pitomý názor - a ono se to zachová přesně opačně, než jsem zamýšlel.
Tak už to prostě nepoužívám. Ono to hodnocení, v té své podstatě, jak je teď, dělá zbytečně dost zlé krve. Tak to nechávám na pokoji.
Jde o hovno, akorát někteří si naivně myslí, že čím víc slepic, tím víc Adidas, anebo že jedna je potupou. Není. Málo populární názor, sebevíc pravdivý, se líbit nemusí právě proto, že je nepopulární. Pravdě se vždy špatně hledělo do očí, zvlášť tady v ďolíku.

Průměrný počet slepic: 4.8 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Nevíte nebyl tím přeběhlíkem, ten náš velitelskej elf z Tchajvanu? Jen aby scalop věděl kterým směrem má prchat až tady bouchnou saze. https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/clanek/neznamy-clovek-prekrocil-…

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

A znáte přízraky transformace? No esli vás zajímá jak žijou přestupníci v cizákově, tak doporučuji. Von ten klučina si myslí, že ti blboni a blbky, co zdrhli se nějak budou transformovat... Mugeeeeeee

No ale zrovna včera sem si poslechl jak jedna blbka ze Slovenska, omlouvám se všem Slovákům co pracujou na sobě na svým u nich doma. No a tam to se superlativy v Tyrolsku, teda nějaké části horní Itálie mají tak krásný, lidičky tam udržují tradice, pomáhají si a mají všechno co ona doma neměla. No je to k popukání jak něgdo může vyzdvihovat cizákov bez vlastní přestupnické sebereflexe.

No ale může se stát, že gdyby se to u nich doma zlepšilo o hodně a všechny výhody by si mohla pobírat dona rodnou řečí, že se ma svatýho dyndy aji vrátí. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 3 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Aby to bylo teda fifty, tak tady je například blbka z Prahe, kerá taky nevěděla čí je. Gdyž přiletí z Francie na letiště václava havla, že už na letišti se jí zvedá kufr. Muheeeeee
https://youtu.be/0h5DVpl0GTY

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

chci poděkovat Petře za postřehy z USA, velmi ráda čtu její texty. Já v USA nebyla, takže zdravotnictví neznám, ale sestra našeho známého v USA byla a zrovna v den kdy se měla vracet do ČR z asi 4 měsíčního pobytu (brigáda a výuka angličtiny) jí tzv. "přeskočilo". prostě už seděla v letadle a najednou jí přepadla, jak později zjistili, nějaká mánie a ona z letadla chtěla za každou cenu odejít. Nakonec jí to personál dovolil, s ní její kamarádka, a odvezli jí okamžitě do nemocnice. Tam strávila si dva nebo tři dny, a pak jí v 11 večer prospustili. Vůbec si nedovedu představit jak to mohli udělat, bylo to v Miami, ona tam nikoho neznala a protože byla na nějakých práškách a zřejmě jí pořád atakovala ta nemoc, prostě šla po ulicích v noci úplně sama. Měla obrovské štěstí, že narazila na pána, který poznal, že s ní není něco v pořádku, vzal jí na noc domů (měl manželku a 3 děti) a ráno zařídil že jí přijali do jiné nemocnice. Tam byla asi dalších 14 dní. A je na další vyprávění jak jí dostala rodina domů, a v jakém stavu, byla to hrůza. Pojištění samozřejmě měla ( takové které je potřeba do USA) a asi ne nějak levné, ale protože byla agentura, která jí a kamarádce zprostředkovala práci v USA, rovněž pojištěna, tak nakonec to vyřídila agentura a domů letěla s doprovodem 1. třídou. Naše pojištovna se o ní vůbec nestarala, porad si jak můžeš zřejmě.

Průměrný počet slepic: 4.8 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

O lázeňské péči jsem se bavil se známým z Francie. Tam ji sice znají, ale je to velice drahá záležitost, nehrazená pojišťovnami. Prostě luxus původně pro šlechtu, nyní pro velmi bohaté lidi. V sociální bublině "běžných občanů", tj. zaměstnanců, důchodců apod. se vůbec neočekává, že by ji mohli využívat.

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Historický okamžik: jsem zastánce povinného očkování a odpůrce experimentálních léku typu odčervovačů pro koně nebo polykaní Sava, nicméně, v i našem "táboře" je nutné čas od času provést revizi a aktualizaci ideologie, a tento čas nastal!

https://www.thesun.co.uk/news/17200254/mum-woke-coma-covid-viagra/

V Anglii provádějí experimentální(!!!) léčbu těžkých stavu kovidu pomoci Viagry. Ano Viagry. Představte si, odtáhnout vás do špitalu, že nemůžete dejchat a pustí vás zdravého a nadrženého domu (a nezapomeňte, kolik stojí modrá pilulka a tady vám ji zaplatí stát!!!)...ten kovid ukazuje díky experimentální léčbě svoji přívětivější tvář!!!
Dá se ten kovid nasimulovat a kdy začnou i české nemocnice používat experimentální léčbu Viadrou??? Haaaloooo!!!

:-)

Průměrný počet slepic: 3.4 (10 hlasů)

V tom případě by museli nosit sestry (někde i bratři) "pás cudnosti"!

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by berkowitz (neověřeno)

Trvalý odkaz

Touha každého zdravotníka.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

kdo nenosí "pás cudnosti"!

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

(nezabyvám se (ne)oprávněností demonstrace)

Jen mne se jeví, ze ten pes na videu, je špatně vycvičen? Nebo přesněji, že mu psovod nedal povel, aby demonstranta pustil?

p.s. nejsem žádný velký kynolog, neboť naše boc taky štěká na cizí, což údajně nepatří ke standardu, ale pes má na cizí štěkat = chci říci, že jistá agresivita u psa, je pochopitelná, je to šelma, ale ten policejní pes, by měl být vycvičen lépe, ne? (samosebou, neviděl jsem celý zákrok...)

Průměrný počet slepic: 3.2 (6 hlasů)

In reply to by petr w. (neověřeno)

Trvalý odkaz

Probůh o čem to Petře píšete?
Debatovat o psu? Pes je pes a na demonstranty se nepouští. Debatujte nebo spíše kydejte o sviních fašistickejch kteří toho psa na ty demonstranty poštvali. Kam se serou zákroky bolševika. A to bojoval proti třídnímu nepříteli a tam bych to docela chápal, zvláště když si po těchto záběrech uvědomím čeho se bál a před čím nás bránil.
Vážení , to je naprosto otřesný hnus .

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zakousl se do holohlavého nácka a držel.
Zasloužil by odměnu.
V čem vidíte problém?

Průměrný počet slepic: 1 (6 hlasů)

V tobě ty kreténe.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hnidopich: Debatovat o psu? Pes je pes a na demonstranty se nepouští. Debatujte nebo spíše kydejte o sviních fašistickejch kteří toho psa na ty demonstranty poštvali.
***
Já tu jejich demonstraci vnímám tak, že si skrze antikovidová opatření, demonstranti "vylévají" zlost na vládu. Typická frustrace davu. Nedokáži posoudit, zda je to špatně nebo dobře (špatná komunikace vlády k lidu, nahromadění jiných sociálních konfliktů???), protože na příkladu Anglie, je vidět, že vakcinace nebo lockdowny fungují, i ve velmi individualistických společnostech, čímž zdůrazňuji, že jich antikovidový protest neuznávám.
Co se týče antipatií k vládě nebo policii u Žlutých vest v Holandsku, nevím (viz výše). Na jednu stranu, je dobré, že protestují, na druhou stranu, každý ví, že jen při získání většinové společnosti, lze dělat úspěšné "revoluce" a ta demonstrace to asi nebyla a nebudete zřejmě ani ta další...

Průměrný počet slepic: 2 (11 hlasů)

Je mi vás líto. Nefandil jste náhodou chvilkařům? Taková arogance a omezenost by tomu odpovídala.

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

může ukázat rovnou páteř a předvolat si holandskýho velvyslance. Přece se nebude hrbit před hnusným režimem, kterej bije vlastní lidi.
Vystrčil by mohl prohlásit nějakou nanynku stínovou holandskou královnou.
Kolář by mohl vytvořit fond k financování holandské opozice.
Měli by ukázat, že to s tou havlovskou politikou myslí vážně...

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

Stále čeká na tu pozvánku do Bílého domu, kterou zřejmě Česká pošta (jak je jejím dobrým zvykem) ztatila.

Průměrný počet slepic: 2.2 (10 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

V Holandsku občas přetáhnou někoho obuškem, v Rusku zase rovnou zastřelí nebo otráví.

Průměrný počet slepic: 1.4 (10 hlasů)

a Bob zrovna není na směně, tak zase bijete černochy! (Příklady jsou na stránce tři, to jsou ty dvě kulatý půlbříška pod sebou.)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by pithart (neověřeno)

Trvalý odkaz

...pes se zakousl do demonstranta v souladu s lidskými právy a podle evropských norem...je zcela evidentní, že v Rusku nebo Číně, kouše policejní vlčák nedemokraticky!

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Někam Vám zašantročili fotku Billa (při jídle), s tím nenápadným černým předmětem tvaru UFO.

Jinak - článek výbornej jako vždycky, díky za informace.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Máte pravdu. Ty potvory vám vlezou všude. Ale určitě jsem ho posílala.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kokoti furt nechápou bycha. Tak eště přidám další pecky přestupníků co jim doma nevoní.

Vystěhujte se všichni a bude klid od vás!!!! Hotové

Transformace ve Světě USA Georgia Život v USA a svoboda
https://youtu.be/DY-e7kk6d3E

A tendencten je fakt jedlej, doslova k sežrání, dobře že už tady taky není...Muheeeeee

Transformace ve Světě Kalifornie USA Zdravotnictví a výzkum nádorů
https://youtu.be/LiyWt_h7Hpw

Takže tak!

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

za velkou louží to fakt nemají jednoduché. Právě čtu, že tlustí nechtějí vědět, že jsou tlustí:

"„Prosím nevažte mě, pokud to není opravdu nutné!“ Takové poselství na sobě nesou kartičky, které začala po USA distribuovat organizace bojující proti stigmatům souvisejícím s váhou. Podle ní lékaři pacienty často váží zcela bezdůvodně a neberou ohled na to, že je to může stresovat."

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/usa-bodyshaming-tloustka-vaha-va…

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Netvrdím, že to neexistuje, ale aspoň zatím jsem se s tím nesetkala. Pravda je, že obezita tu skutečně je obrovský problém. Když jsme tu začali žít, začala jsem hodně přibírat. Když jsem se snažila přijít na to, čím to je, narazila jsem na to, že oproti dřívějšku jsem jedla hodně kukuřice v různých formách: grits, vařenou kukuřici, pukance, a hlavně kukuřičný syrup je přísadou spousty pokrmů. Vyřadila jsem podle možností kukuřici a kynutí ustalo. Dalším zdejším jevem, který asi hodně přispívá k obezitě je neskutečný nedostatek pohybu. Oni pojedou autem i 50 nebo sto metrů. A fastfoody na každém kroku - kdo nechce a má na to, nemusí vařit jak je rok dlouhý.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Pro začátek alespoň na vysokých školách.
Alespoň na těch vysokých školách, které přijímají bílé studenty/ky/ka.

Mohlo by je stresovat, že jsou pořád ještě bílí a tudíž neperspektivní.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

AH: Pro začátek alespoň na vysokých školách.
Alespoň na těch vysokých školách, které přijímají bílé studenty/ky/ka.
***
Když jsme u té Missisipi. V roce 1958 podal černoch Clennon King přihlášku na do té doby bělošskou Missisipskou státní universitu. Byl násilím odvlečen do blazince a soudce, který to rozhodl, uvedl, že ten chlapík nemůže být normální, pokud si dal přihlášku na Missisipskou universitu...

Zaseli vítr, sklidí bouři.

https://mississippiencyclopedia.org/entries/clennon-king/

Průměrný počet slepic: 4.3 (4 hlasů)

Vytloukání jedné rasistické idiocie staré přes šedesát let stejnou či větší DNEŠNÍ rasistickou idiocií s opačným znaménkem mi přijde přinejmenším také jako případ hodný sociálních psychiatrů.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Martin Luther King jr. rotuje v hrobě.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Nemyslím, že by byl současný černý rasizmus prostým následkem rasizmu bílého.
Spíš platí, že mají oba stejné kořeny.
Ale to by bylo na dlouhé povídání.

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)

Chtěla jsem tím říct, že ve svém projevu I have a dream, MLK vyjádřil touhu, aby lidé žili bez segregace. Dnes žádná segregace není a mladí černoši mají tendenci se segregovat dobrovolně.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

A také je segreguje jejich komunita. K jedné, dobře integrované cikánské rodině, přijeli příbuzní. Náhodou jsem vyslechl, jak si utahují z těch "pracujících pražáků", zvláště z jednoho, který učí na VŠ a práce ho dokonce baví! Taková ztráta času! Tihle zase odjeli, ale pokud by ti "naši" museli žít v jejich blízkosti, možná by svých úspěchů nedosáhli.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

AH: Vytloukání jedné rasistické idiocie staré přes šedesát let stejnou či větší DNEŠNÍ rasistickou idiocií s opačným znaménkem mi přijde přinejmenším také jako případ hodný sociálních psychiatrů.
***
Absolutně nejsme (z mé strany:-) ) ve sporu. Já spíše psal o příčinách, vy o důsledcích.
Můžeme se ptát, proč už za vlády Obamy I. Černého, nedošlo ke zlepšení/vyřešení situace černochů v USA, ale asi měl více práce s tím chytat Osámu nebo házet bomby na Sýrii, vždyť, co by měl také lauerát Nobelovy ceny jiného dělat, že...za černošská práva to nedostal...:-)

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Viktor Orbán: Vláda má povinnost bránit své občany před EU
2. 1. 2022

Soudní dvůr Evropské unie v rozporu s maďarskou ústavou rozhodl, že Maďarsko musí na své území vpustit migranty, kterým dosud bránil ve vstupu plot a maďarská pohraniční stráž. Naše pohraniční stráž migrantům vstup nepovolila. Těm, kterým se podařilo vstoupit nelegálně, nebylo dovoleno zůstat na maďarském území. Ti, kteří chtěli požádat o azyl, museli své žádosti podat mimo území Maďarska.

Maďarská vláda se tedy obrátila na maďarský ústavní soud s otázkou, jak má dále postupovat. Ústavní soud vydal tři rozhodnutí.

Za prvé. Potvrdil, že vláda musí hájit ústavní identitu Maďarska i tehdy, když je to v rozporu s rozsudkem Soudního dvora Evropské unie.

…vláda musí hájit ústavní identitu Maďarska i tehdy, když je to v rozporu s rozsudkem Soudního dvora Evropské unie.

Za druhé. Konstatoval, že pokud orgány EU nevykonávají sdílené pravomoci efektivně, mohou je vykonávat maďarské orgány.

Za třetí. Prohlásil, že na vztah mezi migrací a lidskou důstojností je zapotřebí pohlížet nejen z hlediska migrantů, ale také z hlediska historického obyvatelstva země.

Argumentace ústavního soudu je složitá. Jejím jádrem je lidská důstojnost – to je něco, co se v dnešní Evropě vidí jen zřídka.

Mezinárodní soudy se při obraně lidské důstojnosti vydaly stejnou cestou jako pokrokové evropské společnosti obecně. Vytrhly jednotlivce z jeho přirozených národních, jazykových, kulturních, rodinných a náboženských společenství. Popírají, že příslušnost k takovým společenstvím je součástí identity člověka, a tedy i složkou jeho lidské důstojnosti. Popírají, že příslušnost k takovým společenstvím poskytuje přirozenou ochranu základních práv. Pohlížejí na jednotlivce jako na abstraktní entity, které mohou žít kdekoli, mluvit jakýmkoli jazykem nebo se modlit k jakémukoli bohu.

V konečném důsledku jsou tak Evropané zbaveni práva na svou zemi zemi, svůj jazyk, svou kulturu, svou rodinu a svého Boha.

Tradiční společenství se tak stávají zcela bezbrannými. Stojí proti nim nejen progresivistická politika, ale také porozumění právu. Evropané jsou připravováni o právo rozhodovat, s kým chtějí ve své zemi žít – a to dokonce i v případě, že masová migrace vede k rozpadu toho tradičního společenství, které tvoří základ identity jednotlivce. V konečném důsledku jsou tak Evropané zbaveni práva na svou zemi zemi, svůj jazyk, svou kulturu, svou rodinu a svého Boha.

Rozhodnutí maďarského ústavního soudu se proti tomu staví. Odmítá rozvrácené pojetí lidských práv a staví je zase zpět na nohy. V tomto světle bychom si měli přečíst, co rozhodnutí říká o pravomocích Evropské unie a suverenitě Maďarska. Maďarský stát má povinnost bránit občany proti útokům na jejich identitu, a to v případě, že tyto útoky vyplývají z rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie nebo z nedostatků při výkonu pravomocí EU. Společenské prostředí nesmí být měněno bez demokratického mandátu.

Maďarský ústavní soud tak konstatoval, že Maďaři mají právo na svou vlast.

Převzato z Orbánova blogu About Hungary.

Průměrný počet slepic: 5 (17 hlasů)

Pokud se v zásadních, principiálních záležitostech přidá i Polsko, tak to by v tom byl čert, abychom s těmi grázly v bruseli nepohnuli.

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)