Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

In reply to by topi80 (neověřeno)

Trvalý odkaz

myslíte ghetto ve Vsetíně, odkud Čunek stěhoval romáky k místní čističce do obytných kontejnerů, které nejdou jen tak rozmlátit?
Anebo spešl čtvrtě v Děčíně, v Ústí n. L., v Litvínově, v Mostě?
Zjistěte si, kolik stojí kbelík omítkové barvy...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Shodou okolností a akčním rádiusem své práce, jsem se tehdy okolo toho pověstného, vsetínského pavlačáku vyskytoval často.
Bydlet poblíž, tak dneska ze mne není to, co je, ale superprofesionál v demoličních technologiích, se specializací na odstřely pomocí trhavin.
To bylo něco neskutečného a jestli to Targus taky viděl, co se okolo té ruiny dělo, tak to potvrdí.
Čunek udělal to absolutně nejlepší, co mohl - že na Poschlách nechal postavit ty kontejnery, nechal tam zavést vodu, kterou ovšem připojili jen těm, kteří za ni byli ochotni platit, elektrika jakbysmet.
Do roka měli morgoši v těch kontejnerech nastěhované satelity jako kráva, metrové plazmy (žádné napodobeniny, opravdické plazmy Panasonic a Sony, se spotřebou 250W!) a uvnitř to vypadalo, jako byste přišli do zmenšeného luxusního apartmá.
Víte, proč se tzv. novináři už o vsetínské morgoše nezajímají?
Protože naprostá většina z těch morgošů (vyjma fetek, co skončily v kriminálech či odmašťovnách) si ve Vsetíně žije na mnohem vyšší životní úrovni, než ti novináři, co by o nich měli psát angažované články, jací jsou to díky Čunkovi diskriminovaní chudáčci.
Stalo se tam dokonce i to, že morgoši si požádali o několik dalších jednoduchých kontejnerů a do nich přestěhovali nájemníky z několika kontejnerů v přízemí. Pak čtyři ty vyprázdněné přízemní kontejnery,, kde už byla voda, elektrika i odpady, flexama propojili a z těch čtyř přízemních kontejnerů vytvořili jeden velký 3+1 pro místního vajdu - nebo jak tomu svému náčelníkovi říkají.
Tak si žijou morgoši ve Vsetíně.
A centru Vsetína se ulevilo zásadním způsobem, třebaže pár desítek roztroušených rodin tam stále ještě žije. To jsou ale ti chytřejší, co pracují, nedělají po nocích bordel (protože jsou z práce unavení), posílají děcka do škol, do školek a za všechno platí - a tyto rodiny prosím považují ti ostatní, kontejneroví vsetínští morgoši za "odpadlíky". A příležitostně jim třeba polejou předzahrádky u baráků kradenou naftou, občas jim i něco zapálí (třeba domek pro děcka na zahradě), to aby se jim nedařilo zas tak dobře..
Dobře socializovaný morgoš je kolikrát lepší, než bílý člověk. Protože morgoš ví, že je neustále pod drobnohledem a že to, co bílému v pohodě projde, tak morgoš z toho má průser jako kráva..

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Pořád dokola, není důležité kdo, ale co říká :
https://vlkovobloguje.wordpress.com/2022/01/05/o-cem-se-mlci-sona-pekov…

Odkaz na zmíněný rozhovor MUDr. Pekové s Novotným nedal, lišák nebo hajzl?

Průměrný počet slepic: 4.2 (20 hlasů)

Tento vlkův článek je typický produkt přechytralce, který nerozumí oboru a věcem, o kterých píše.

>>> Ale abych se vrátil k začátku tohoto sloupku. Doktorce Pekové nerozumím. Musí přece vědět, že mRNA vakcíny obsahují obecně méně látek než tradiční vektorové vakcíny. Neobsahuje ani hlinité soli ani thiomersal.

Co si myslíte, že se stane, když píchnete mRNA do těla. Ponkrác vám to prozradí. Než řeknete švec, tak RNA je zničeno enzymy RNázami, protože tělo nechce RNA mimo buňky. Nulový účinek, nulový efekt - kladný či záporný. Nic se nestane. Ani imunitní systém není zapojen.

Takže potřebujete v té mRNA vakcíně poměrně hodně dalších látek, abyste to protlačili k nějakému efektu.

mRNA se musí stabilizovat kationickými lipidy. To jsou látky veskrze cytotocické (ničící buňky), a narušující přirozené signální toky. Často jsou to látky zcela umělé (třeba Pfitzer/Biontech), které se v přírodě nevyskytují.

Následně to obalíte pomocí fosfolipidů a následně do polyethylenglykolu.

Mám pokračovat? Myslím, že není třeba.

Leo prostě předvedl, proč je národ v tragédii - montuje se do věcí, o kterých ví kulové s přehazovačkou. Vůbec nic netuší. A neví ani, že neví.

Průměrný počet slepic: 4.4 (20 hlasů)

No tak já sem slyšel na vlastní uši od jednoho badatele základního výzkumu buněk na Floridě, že vůbec netušej co je buňka a jak to funguje. Přišli pré jen na to, že buňka nějak reaguje na protejny, čili víc míň, a vona na to reaguje víc a míň, ale jenom chvilu. Začal uvažovat o tem, že se buňka řídí něčím jiným.

Průměrný počet slepic: 4.9 (14 hlasů)

Jestli ona se buňka neřídí fyzikálními a chemickými zákony? Chápu, že je to nemoderní teorie. Který badatel by se chtěl nechat svazovat nějakými diskriminačními zákony, nebo dokonce požadavkem na znalosti či vědomosti. To je zkrátka nemoderní.

Lepší je pro ego badatele napsat "lidstvo netuší" než "já netuším".

Buňka má mnohá překvapení, je to úžasně zajímavý objekt. Zcela jiná technologie než počítače nebo elektronika. I když se to také překrývá - programem řízený počítač na výrobu proteinů zvaný ribozóm je v buňce důležitým prvkem.

Především je potřeba si uvědomit, že neexistuje protein. Ale existují milióny různých druhů proteinů s milióny různých vlastností. Protein je skupina látek s vlastnostmi na přání, které si živé organismy vyrábějí podle potřeba. Taková 3d tiskárna materiálu, která je ve většině buněk. Skoro všechno je z proteinu. Někdy dojde k hacknutí té 3d tiskárny proteinů virem - a to je třeba koronavirus nebo mRNA vakcíny.

Buňka na látky reaguje tak jak má. Je to složitý regulační a regulovaný systém. Chápu, že badatel mi raději funkci buňky prohlásil za "sociální konstrukt", kdy by si buňka mohla zvolit 300 pohlaví, vymezit se proti lidským právům, bojovat za snižování uhlíkové stopy a protestovat proti Bělorusku. Chápu, že u badatelů se svět řítí do stejné řitě, jako popisuje často třeba Targus. Ostatně vědci a badatelé se už dnes transformovali na politické aktivisty, kteří za kus mrkve, grantu a příslibu zvýšení publikačního a citačního indexu klidně prohlásí něco o nadřazenosti árijské nebo černošské rasy předurčené vládnout všem ostatním.

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

"Odkaz na zmíněný rozhovor MUDr. Pekové s Novotným nedal, lišák nebo hajzl?"

Ten odkaz je hned v prvním řádku článku, stačí kliknout na "Soňa Peková".

Průměrný počet slepic: 3.8 (11 hlasů)

Kdo si nevšimnou.
Já vím, jsem starý, blbý, ani to internetové bankovnictví či Tečku v mobilu nemám, že Maneco, Ponkráci...?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

... Viléme, Hynko, Jarmilo!

Můj blbý mobil za 120 Kč s tlačítky z Tesca žádnou aplikaci v mobilu nezvládne.

Přiznám se k tomu, že jsem dosud žádný chytrý mobil nikdy nevlastnil. Jen jsem pro ně coby kapitalista programoval. Ale v osobním životě používám kvalitní a užitečné věci.

Průměrný počet slepic: 3.8 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

No tak gdybyste se nesnažil flagrantně pokračovat v nechápání problému, nechal bych to bejt. Ale musí se tepat do žuly aby byla přece krásná né? Tak v čem je problém.

Gdyž je moc peněz mezi lidma blboni začnou lámat skály, hromadit rudy aby z nich vyrobili další bordel o kerej se budou v kvelbu hádat, gdo má na něj větší nárok.

Gdyž mají málo peněz, výroba skladuje na dvoře cizích pozemků a vyhlašuje bankroty. Tak v čem je problém.

To sou filoZofické obzory, keré socani, bankocetláři včetně zlodějů a imbecilů, keří z jakékoliv blboňské činnosti užerou větší polovinu ignorují ze svého přesvědčení a svědomí. Igdyby blboni roztavili zeměgulu a uplácali z teho latínium, dycky jim ty vyžírky a namachrovaní sráči co se osoplili tady všem rozkazovat řeknou, že je to malo, že to nestačí na jejich dluhy, radovánky a sebeuvědomování vlastní velikosti natož aby každej mohl "normálně" bez vokrádání druhého žít se svými rovnými podíly a bez votročení.

Nu což, je to opravdu, po třiceti letech opravdu, těžké téma. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Slovo "dotace" je dnes v eurounijní politice jen synonymum pro korupci.

Brusel ve feudálním stylu vybírá "desátky" od EU států a nahrabanou částku pak přerozděluje malá skupinka fanatických psychopatů dle svých dobových úchylných fantazií a nekvalifikovaných rozmarů. Jejich posledním rozmarem je ovládnout přírodu, poručit jí, jaké molekuly smí a nesmí mít v ovzduší (poroučení větru dešti už tu kdysi bylo).

Tzv. "dotace" EU nejsou nic jiného než kupování si závislosti státu EU na centrále v Bruseli. Čím víc je dotací, tím víc se stát nemůže hýbat, sám dýchat, sám rozhodovat, je postupně zcela paralyzován.

Proto se také na centrále vymyslely nové obří speciální po-covidové dotace, pro nás v řádu stovek miliard a ta suma je tak velká a lákavá, že nelze opustit Grýndýl a přijít o ni. Aspoň tak to zdůvodnil Babiš.

Samozřejmě, že jedinou správnou cestou by bylo odmítnutí všech dotací z EU a odmítnutí zasílání peněz na dotace do Brusele.

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

Slovo dotace je dnes synonym pro zotročení a výrobu loutek. Cílem dotací je zlikvidovat samostatnost a nezávislost států, oborů, směrování. K ničemu jinému dotace neslouží.

Správnou cestou a prvním krokem je zanesení do Ústavu, že české zákony a rozhodnutí mají vyšší platnost než mezinárodní. Tak, jak to má zavedeno provesně Rusko, Polsko, snad i Maďarsko. Což je tak vynikající věc pro státy a národy, že Věra Jourová nebo Mikuláš Bek potřebují hystericky křiček o potrestání Polska a Maďarska.

Dalším krokem je třeba pracovat na zdanění odcházejících dividend. Česko je krmelec Evropy.

Dále pak na rovných podmínkách. Dostávají francouzští nebo němečtí zemědělci vyšší dotace než čeští zemědělci? Clo, které to dorovná by mělo být proptně zavedeno.

Bez práce na soběstačnosti a proti odtékání a vysávání peněz - taháte vždy za kratší provaz.

Průměrný počet slepic: 4.6 (22 hlasů)

Polské ani maďarské zákony nemají vyšší platnost než unijní právo. Vyjímkou jsou jejich zákony ústavní. Platí to pro všechny země EU jednotně.
Proto u nás také byla (úspěšná) snaha začlenit právo na obranu palnou zbraní do ústavního pořádku ČR.
Tímto způsobem nutíme EU aby veškeré další zbraňové směrnice přijímala v souladu s tímto naším právem, protože je v ústavním pořádku a je tedy směrnicím EU nadřazeno.
Zavést do ústavy, že všechny naše zákony mají vyšší právní sílu než zákonné normy EU je hloupý a už dopředu k nezdaru odsouzený nápad.
Při vstupu do EU jsme se části naší legislativní svrchovanosti vzdali, jedinou zákonnou cestou jak ji v plném rozsahu obnovit je ukončení členství v EU.
Mimochodem z tohoto pohledu jsme neměli plnou legislativní svrchovanost vlastně nikdy. Vždy byly nějaké nadnárodní právní normy, které jsme byli povinni respektovat.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ten vidlák se musel úplně zbláznit, nebo spadl na hlavu, nebo dosud žil někde v luftě, nebo, že by další speciálně namíchaná mutace viru, která už nenapadá jen plíce, nebo ....? On fakt zapomíná, že sem chodí téměř jen 50+!

Tohle má jako bejt co?:

„Jsme zralí na změnu. Ať už ......
....... protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.

Tohle byl snad od samýho začátku, záměr = levně nabýt, nařizovat, určovat, předepisovat, rozhodovat o toku peněz a pomocí nich OVLÁDAT. K tomu totiž kapouši nedošli jen tak, ale po dvou prohranejch válkách = že nikoli války, ale roztočený rotačky a naprostej odklon od politiky vycházející ze stability krytejch peněz je tou nejbezpečnější a nejjednodušší cestou k ovládnutí těch neskutečně se nabízejících blbů od právě rozebraný železný opony na východ!

Moc nechybělo a kapouši se mohli po Gorbačovi a Jelcinovi zastavit až na březích Pacifiku nebejt sakra smůly, že si Rusák v poslední chvíli rozpomněl na Stalina, jak i s jeho přičiněním zaviněnou Barbarossu překlopil v rozstřílenej Berlín, a kdyby pevně pod krkem drženej Číňan nebyl navíc nesmírně učenlivej a trpělivej.

Proto nemohli dopadnout jak trouba blbíš, kterej žil celej život v izolaci a věděl o světě úplný hovno, sice necinkal klíčema, zato v ty základní myšlenky EU uvěřil! Avšak jakmile opadala z EU ta prvotní vítačská fasáda a ty pro něho hutný myšlenky se začaly salámovou metodou měnit v zakřivený okurky za vydatný pomoci našich největších prevítů... bylo pro blbíše už příliš pozdě. Dávno poznal, že prohrál a teď si musí následky svý hlouposti, neschopnosti a debility vyžrat se vším všudy až do dna.

Ale to ještě neznamená, že se neozvu proti mý „zralosti“, nebo rádoby vševědoucímu, avšak neméně debilnímu dotazu našeho Laca:

„... Co v 89, cinkal jsi?“

= co asi se na tohle můžu říci, nebo vy? ... a nic už nespraví, že podvedení!

A pak by to ještě chtělo už jen mýho dřevěnýho koníčka z dětství a trochu se pohoupat a bylo by to ode mě asi tak v kostce všechno, co bych k tomu dnešnímu měl.

Průměrný počet slepic: 4.3 (21 hlas)

Tohle je kouzelná písnička:
https://www.youtube.com/watch?v=HeEm6PespKk&list=RDHeEm6PespKk&start_ra…
... mám děsný štěstí, že se mi to ještě týká ... to se mi bude dobře usínat

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

se mě to týká

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

Já jsem také uvěřil v základní myšlenky EU. Nikdy jsem o nich nepochyboval. Přesně jsem věděl, k čemu EU slouží - a nebyl jsem překvapen. Proto jsem hlasoval už v referendu proti vstupu EU.

Nikdy jsem nepochopil naivní omyl, že někdo vám dá něco zadarmo, protože je dobrák. Najmě západní stát, jehož bohatství jsou už řadu staletí založena fakticky toliko a pouze buď na kolonizaci světa nebo vysávání ekonomických kolonií. To je charakter osobnosti, kterému byste ten altruismus uvěřili z plezíru. Prostě nechápu, proč si někdo myslel, že zahraničí to s námi myslí dobře. Myslel jsem si, že takto uvažují jen naivní 16leté dívenky, ale on celý národ a milióny lidí.

Nikdo vám zadarmo nic nedá ze zahraničí. Nikdo. Proč taky? Proč jste to vůbec očekávali? Nerozumím tomu.

Průměrný počet slepic: 4.7 (29 hlasů)

1)
... ty základní myšlenky nebyly o dávání čehokoliv a zadarmo už vůbec ne! Z čeho mýho usuzujete, že to zavěšujete pod mě?
Jsem sice starej blbíš, ale stále ještě hrdej, nikdy jsem od nikoho nečekal, že dostanu něco zadarmo, koneckonců v tomhle mám jasno už od dětství ... bohužel, možná bohudík.
To jen pro pořádek.
2)
Ale vím o sobě, že důvěřivej jsem a dokonce možná ještě víc než ta Vaše naivní 16-ti letá! Je velká škoda, že nás je tak málo, podle toho to tady tak vypadá.
P.S.
Srab a parchant už od mala ví, že důvěřovat si prostě nemůže dovolit!

Průměrný počet slepic: 5 (12 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ad 1) Za trest si dnes nedám své oblíbené viržínko! Nebrečte, sám si za to můžete!

Ad 2) Právě jste popsal, proč to slušní lidé prohrávají. Nedokáží si představit, že někdo druhý je strašná svině. A dokonce ani když je někdo strašná svině mnoho let (EU, progresivisté, ekoteroristé, ...), nejsou sto uvěřit, že by to opravdu byla pravda.

Proč Rusko a Evropu před Adolfem Hitlerem zachránil paranoidní masový vrah Stalin? A ne třeba gentleman Chamberlain předpokládající mír za cenu obětování nějakých špinavých Čechů, na kterých nezáleží?

Proč Rusko pozvedl protřelý agent KGB Putin? Zatímco náš Lipavský či následovníci pravdy a lásky to projedou na plné čáře? Protože havlisté umějí jen dupat po těch dole, ale jinak jsou to nedospělá nezkušená kuřátka, které schlamstne první dravec koho potkají - třeba žížala nebo slimák.

Průměrný počet slepic: 4.7 (19 hlasů)

sedm vlků zabil jsem, s medvědem zápasil, a teď nemám sil, mám jen hlad, a chce se mi spát.

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

To bude kovid.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Taky jsem hlasoval proti vstupu do EU i když už tehdy bylo jasné, že to dopadne.
Nicméně jsem věřil, že alespoň nějakým plusem bude vzestup životní úrovně. Zatím jsem v tomto punktu nebyl zklamán.
Člověk musí mít srovnání, jak se žije některým našim bývalým státům-kolegům ze svazku RVHP.

Průměrný počet slepic: 2.3 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

zase chybí podpis!

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Včera večer jsem měl atlantickou konferenci o energetickém managementu novostavby v obci. Účasten byl američan - výrobce, skopčák - výrobce, staroska - investorka a projektanti profesmani. Dotace jen na FV. Zdroj tepla jen plyn v cenách poslední instance a FV. V kotelně mikrokogenerace s výrobou elektřiny pro ostrovní provoz. Akumulace chladicí/topné vody s čidly teploty po celé výšce, bojlery v místě spotřeby. Jak velký příkon elektro a topení? Jak velký dotopový kotel? Ceny v eurech nebo dolarech. Řešení začalo krystalizovat po 2 hodinách společného počítání, kdy už jsem myslel, že myší pohybuju kurzorem v mobilu (tam fakt kurzor byl, bo windows to nezvládaly a zůstaly funkční jen jabka a já nemám meka). Fakt jsem se potil a nemám tohle v důchodu zapotřebí, ať to dělají mladší. Pokud starosta není blbec, tak nerozhoduje od stolu sám, ale nechá počítat poradní týmy (věřím, že jsme nebyli jediná varianta). Výsledek byl překvapivý i pro mě, s několika desítkami let zkušeností z realizovaných staveb.
Logika je těžká a excel mnohdy nestačí.
Já vyhrát balík ve sportce, tak ho rozdám bez lítosti.

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)

do vody a kolik spotřebovat přímo? Kolik si jí vyrobit za peníze a jak užít tuhle várku energie? Jak velký stroj a jak velkou akumulaci a bateriové úložiště? Co to udělá při proměnlivých cenách? Jak by vypadala ekonomika provozu bez dotace? Babo raď. Nevím, co by s tím dělal politolog, beroucí víc peněz, než technik. Koho volit? Jakého blba? Kam utéct? Nebo poorat políčko? Podojit včelku? Učit se? Srát na to? Má kůň větší hlavu? Ožrat se s blbíšem?

Průměrný počet slepic: 4.6 (13 hlasů)

byl jaký ?

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)

In reply to by MNOP (neověřeno)

Trvalý odkaz

Výsledek byl tak malý, jaký si nikdo ani nedokázal představit. Až bude několik takových instalací s čísly z provozu, bude se lehčeji odhadovat. A to byla stavba bez rekuperace, ta byla jen ve varně.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Anebo snad ve varně piva ?
Pervitinu ?!??!!

Sranda bude když krom Rusa naserem i Číňana a ten ta všecka hejblata začne dálkově odpojovat nebo " poblázňovat".
Nedávno stačilo že nedodal upgrade, a už byl problém, s fotovoltaikou.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

dva moji zákazníci to chtějí řešit v projektech RD, jeden RD jsem realizoval už před 10 lety, zákazník je dodnes spokojen ( TČ - geovrt, zemní tunel na přirozený ohřev - chlazení přívodního venkovního vzduchu (+- 5 stupňů C), generátor v případě výpadku elektriky, rekuperace soc.a kuchyně, pořádné zateplení)...., ale v tom optimálním mixu si nejsem stále jistý, navíc přibyl bazén - solární panely .... jak to nepřekombinovat ?

Zatím bez slepic

In reply to by MNOP (neověřeno)

Trvalý odkaz

U RD bych tolik nekombinoval. Tenhle barák byl domov důchodců pro 25 klientů + 5 startovacích bytů + byt správce, majitel = obec (fakturační měření jenom jedno).
Ztráta 42, el. výkon KGJ = 5kW, tepelný výkon 12kW, akumulace tepla 2000 l, kondenzační kotel 49kW, bojlery celkem 800 l (na topnou vodu, zároveň na voltaiku a/nebo KGJ) v místech spotřeby.
http://imgway.cz/s/d4dT

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

za upřesnění

Zatím bez slepic

Když už jste nakousl, Ládiku, ty otázky na investora ... tak neprostou jedničkou je příběh, kterej mi vyprávěl známej stavbyvedoucí, že předával Rusákovi na skále postavenej papundeklák v designu podnikatelskýho baroka, kterej si nechal přivést sakumprásk z Bavor a v tý skále si nechal báňskou organizací vyrazit svislou štolu pro výtah (osobně jsem tu neskutečnost viděl na vlastní oči v hrubý stavbě). Což o to, devadesátky byly vůbec bouřlivý, ale hřebem byla kolaudace, kdy Rusák přijel z Ruska a spěchaje mezi vstupníma dveřma s kukátkem do toho papundekláku se zcela vážně stavbyvedoucího zeptal, zda to kukátko má atest neprůstřelnosti pro ráži 9mm.

Naopak není zase zoufalejší a marnější pohled vidět stavebníka, kterej se po celou dobu přípravy a realizace své stavby prezentoval jako chudák, kterej všechno zajišťuje z půjček, jak na jeho prezentovanou chudobu navržených dispozic, třeba v koupelně, si nechává namontovat nad vanu pozlacenou baterii z 24 karátovýho zlata a ještě tak, aby to pokud možno nikdo neviděl.

Průměrný počet slepic: 5 (11 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

v přetlakovém akváriu, ponořeném do bazénu. Akvárko jako vlnovka s tloušťkou stěny 80mm, chlazené na 24°. Majitel plave vedle ryb a skleněnou střechou přitom hledí na hory. Vyleze pod vodopádem do koupelny, kde na něj hledí z mramoru trilobiti, 100t/m2. Přitom je to NED, jen 4 vrty po 120m.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

ten řekl přímo, že rozpočet nemá omezený.

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

In reply to by blbíš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Drobná oprava k té "pozlacené baterii z 24 karátového zlata". I o Lukašenkovi psali pisálci jaký to musí být snobský miliardář, když má pozlacené baterie (a snad i záchod). Sám jsem takové měl v koupelně, hned dvě. To pozlacení prodraží baterii o pár stokorun, daleko důležitější je jaký materiál je pod tím zlacením a jak kvalitní je zpracování. To určuje cenu. A zas taková snobárna to není - má to i pozitiva.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

1)
to jako vážně? Žene?
2)
Jsem netušil a ... a jak z toho zlata odstraňujete ten každodenní sanitární šlem, už na chromu to není žádná vizuální hitparáda, ale furt to ještě de, ale na zlatě?....... to odhaduju už jen na samý pozitiva ... a sikovky na to máte jaký... že se ptám, když zlatý český ručičky, žejo? Fakt neuvěřitelný! Moje Myjavy mi slouží v baráku přes 30 let, dosud nekáply, asi kvalitní, asi je pozlatím.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Já mám podobné zážitky se schlůzí společenství vlastníků jednotek. Zde se splachují neustále peníze rovnou do WC, a dělají se rozhodnutí stejně inteligentní jako kdyby pocházely od Lejenové. Kdybych to před lety věděl, tak se snažím silou mocí mít vlastní dům, a ne byt v řadovce.

Díky společenství vlastníků jednotek a schůzích vím, že demokracie nefunguje a vede k tomu, co popisuje Vidlák. Nemusí tam vůbec být žádný George Šoroš. Není větší demonstrace toho, jak (ne)funguje demokracie, než při kontaktech se společenstvím vlastníků jednotek.

Mimochodem, před časem chtěli realizovat kotelnu, tepelné čerpadlo, sluneční panely a další. Byla to stejná šaškárna, jen podvod od první chvíle. Firma Suas Alternative, co to měla dělat, existovala už 3 roky, měla asi 16 mladých dynamických obchodních zástupců. Nikdy nic takového nedělali. Zfalšovali návratnost i technické parametry nabídky. A jen hučeli do lidí, že je jedinečná šance získat dotace, pokud se to rychle odhlasuje. A lidé moc stáli o to to odhlasovat. Hádal jsem se jako kůň, a pak jsem položil na stůl informace o této firmě. Lidi prostě chtějí klídek a rozhodují podle kravaty. I když si odhlasují pád na dno a pod most. To je 90 % lidí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

Moje zkusenost se spolecenstvim vlastniku je, ze ti co to vedou, tak rozhoduji jenom podle toho, kolik jim z toho kapne.
A nejhorsi je, ze dost lidi v dome to vi, ale na funkci uz jsou stari, takze nad tim radsi mavnou rukou, a jsou radi, ze to nekdo dela.

Průměrný počet slepic: 4.8 (12 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

A schválně: Jaká je šance, že firma existující tři roky s cca 20 obchodními mladými nastajlovanými mistry světa manažery, a bez jediné zakázky za celé 3 roky existence (připad Suas Alternative v době, kdy prezentovali u nás) - je ochotná strčit nemalou sumu do kapsy nějaké osobě za první tučnou zakázku?

Protože ta prezentace byla tak smrdutá od Suas Alternativa, že stačilo 5 sekund, aby člověk věděl, že jde o podvod. A když to věděl já za 5 sekund prvního dojmu. Jaká je šance, že to výbor společenství vlastníků, který s nimi komunikoval rozsáhle mnoho hodin než je došikoval na prezentaci - nevěděl?

Já nic nenaznačuji, nic netvrdím.

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

Na té pondělní schůzi SVJ nový předseda nás seznámil se stavem soudního líčení proti minulému předsedovi SVJ. Proč se to táhne přes 4 roky (a jsme vlastně na začátku, bo jim soud shodil soudního znalce a teď konečně bude jiný), kolik si účtuje právnička, kolik výbor, bo s tím má hrozně práce, jak už je tlustý šanon, ... Já se zeptal jak co jim právnička poradila, když je žalovaný jíž mrtvý. Na to mi předseda odpověděl, že se jen odstěhoval. Na to vstaly dvě babky, že mu byly loni na pohřbu. Předseda protáhl obličej a že to prý mění situaci a musí to prodiskutovat s právničkou. Asi tak.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Mladsi se s tim srat nebude. On vam proda cokoliv, hlavne kdyz na tom trhne. A zduvodni to treba tim, ze je to lepsi nez palit denne v Prunerove nekolik vlaku uhli a muset pak do sto let vystehovat lidi od rovniku (protoze globalni otepleni, bububu). Nekecam, nicmene radsi na nej odkaz nedam. On je asi chytrej a schopnej, ale bud az moc nebo ma solidne nabozensky vymleto.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Lenin ještě není zakopaný nebo úplně zlomený.
Ovšem při učení srát na inkluzi a preferovat exkluzi. Jestli ovšem není pozdě. Bycha honit. Přísloví říká - nikdy není pozdě. A nikdy neříkej nikdy. Umělecký kovář by měl číst Vergilia v originále a kovat si až po práci.

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

Myslíte kovat až poté, co si udělá svou práci jako zaměstnanec Člověka v tísni?

Průměrný počet slepic: 4.4 (16 hlasů)

tu tíseň na sobě.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Toť otázka. V ledničce se ještě/už svítí. Portské je přímo na ní. Pojedu autem? Pátý den důchodu. Za tři dny beru. Tak kdy bude ten blekaut?

Průměrný počet slepic: 3.7 (11 hlasů)

Je to etické? Je etické přikopat k důchodu šestimístné číslo a platit čtyřmístnou daň? Je to taky sport nebo aspoň udržitelný rozvoj? Je dražší široký most nebo ubytovna? Kam ti lidi proboha směřují? Mám jít za nimi nebo vedle? S nima určitě ne a před nimi už vůbec. Škoda, že sem nechodí Pepa Řepa.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Výjimkou je dnešek: protože jsem na něj myslel včera, dnes jsem plánoval pauzu.
Víte o něm někdo něco? Ještě žije?

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

Pocestný.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Byly to zajímavé a plodné časy pod laskavou knutou "cenzora" Stejskala.
Zpočátku jsem střídal asi třicet nicků, když diskuze skomírala, pohádal jsem se sám se sebou, tím ji znovu zažehl a šel spát.

Průměrný počet slepic: 3.1 (7 hlasů)

Ale hnojník nemůže být různorodý jako Stejskalův svět - hnojník přece vznikl na tom, že si kolem sebe vystavěl velkou informační zeď.

Pro Vás by dnes Stejskal byl samozřejmě nenáviděným elfem - jako každý s nevhodným názorem.

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)