Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

Po první průmce jsem dostal umístěnku do Prametu Šumperk. Mohl jsem tam pro vás slinout ony karbidy, nebo feritová jádra na cokoliv, či silné magnety. Nakonec jsem byl mojí ženuškou, ještě coby neženáč uchvácen a předisponován na JM. (to jsem tehdy bydlel v Havířově)

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

Od včerejší necelé půlnoci jsem dvojnásobným dědkem.
Proč z toho nemám takovou radost, jako u první vnučky, nevíte?

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Poprvé je jen jednou.
V každém případě jako dvojnásobný dědek musím konstatovat, že je to pokaždé příjemné. Pokračování mého života přišlo na svět.
Gratuluji.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

...a hodnocení světa, ve kterém musíme žít.
Pozor na stres, chce to špetku ignorantství a půl pytlíčku flegmatismu. Občas se opít.
Stres se může stát začarovaným kruhem , spouštěčem vážných onemocnění....

Málokdy se mi podaří lidem rozmluvit, aby měli děti. Nechápou, že tak mohou konat zlo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

dva roky te tady nekdo bombarduje kovidem od rana do vecera, je nejhnusnejsi obdobi v roce, malo svetla a ty nemas radost ze zivota

bez se projit nekam do prirody a vyprdni se na lidi ( taky resej problemy a jsou z toho celi nervozni)
porid si nejakeho sikovneho psa ten ma dobrou naladu porad

prijde zase jaro, bude svitit slunicko a bude zase dobre

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Asi to dopadne tak, že půjdu ven.
Třeba se mi poštěstí a potkám lidi, co jsou na tom ještě hůř, než já teď.
Je to na palici a viním z toho předchozí vládu a média. Zmatky, chaos, vyhrožování, omezování, buzerace, zaklekávání kam se podíváš.
V celém roce 2019, jsem se ani na moment nedostal do tak mizerného psychického stavu, jako teď.

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

pokud nemuzes mit psa, tak si udelej vetsi krmitko, nakup slunecnici a uvidis jakou budes mit zabavu za oknem s ptacky

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

je povánoční deprese. Že člověk musí uklidit všechny ty dekorace a serepetičky,které si nanosil v domnění,že bude spokojenější a aby se těšil.
A radost z dětí? To jsou emoce a pokaždé jiné. Koukněte na Marii Terezii,ta jich měla 17 a každé měla ráda jinak,některé dokonce nerada,ke každému se chovala jinak a rozmazlovala jen jednu,Marii Kristýnu,ta dokonce nemusela podstoupit ani domluvený dynastický sňatek a mohla si vzít,koho si vybrala

Průměrný počet slepic: 3.5 (2 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyz byly kdysi povodne, skoncil muj tata ve spitale na planovane operaci (tam ho zavezt byla cesta na 50km obema smery, zpatky ho privezt asi tak 200km). Zustal jsem na baraku s mamou a dedou, sestra skoncila u toho sveho na druhem brehu. Prestala jit elektrika. Ve sve vynervovanosti jsem delal picoviny (a chvili trvalo si je uvedomit)... pomohlo skocit na pul hodky mezi lidi do vsi a bylo lip.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

dokážou taky nasrat a ublížit parádně.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

Velká gratulace. Ať jsou obě v pořádku. Předpokládám, že je to vnučka. Jestli je to vnouček, tak ať jsou oba v pořádku.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

In reply to by Petra (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuju, jsou v pohodě, obě dvě. Už přišly i fotky, už i v porodnicích mají wifi..

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Leoš (neověřeno)

Trvalý odkaz

kvitu, cype!!!
Pravá radost se dostaví až PO třetím vnoučeti.
Dva kusy jsou o ničem...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Kandidátka na pirátopředsedu je prý podle svého přesvědčení komunistka.
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kandidatka-na-sefku-piratu-jsem-pr…

Podle toho, co osobě sdělila, je elitářská anarchistka, Trockého dítě. Takových je plný EP. Eklhaft.

Průměrný počet slepic: 3.8 (9 hlasů)

Já jsem o této paní nikdy nic neslyšela a tento článek je první, který o ní něco říká. A byla bych opatrná a posečkala bych s jednoznačnými radikálními soudy.

Jestliže je to doktorantka VŠCHT, tak není blbá, má za sebou hafo přírodovědy, matiky, fyziky a chemie. Takoví lidé nejsou prvoplánovými anarchistickými křiklouny, kteří vystudovali "gender studies" a kterých "je plný EP".

Řekla bych, že ta paní to má promyšlené jako skutečnou ideologii... boj proti kapitalismu, boj za odstranění duševního vlastnictví.
V podstatě mi to připadá jako návrat k základům levicové politiky jak to (podle mě) velmi podobně prezentuje Matěj Stropnický.

Je otázkou, jestli bude pro piráty lepší, aby splynuli a časem se rozplynuli s Bartošem v koalici se Spolu nebo se opět jasně vymezili jako extrémistická levice.

Já zde netvrdím, že s tou paní souhlasím nebo nesouhlasím, jen tu sdílím svou momentální úvahu.

Průměrný počet slepic: 3.1 (9 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mam kamarada, velmi inteligentniho, absolventa teze skoly. Jeho anarchismus je natolik zivotni, ze kdyby se mu nakrasne nekdy podarilo rozjet revoluci, od druheho dne ji zacne sabotovat.

Průměrný počet slepic: 4.3 (7 hlasů)

pořád váhám, tohle mi nezní jako životní anarchie:

Piráty jsem ve vládě nechtěla. Vedení strany je vyčerpané, hlásá Bartošova vyzývatelka
https://cnn.iprima.cz/vstup-do-vlady-jsem-nechtela-bartos-je-vycerpany-…

Průměrný počet slepic: 1.5 (2 hlasů)

každopádně bych té paní přál vítězství. Už jen proto, jak by se vedle ní tvářil Fiala, když mají hentů koalicu s Piráty. 

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

kroužek do nosu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nóó, jestliže to ta paní to má promyšlené jako skutečnou ideologii... boj proti kapitalismu, boj za odstranění duševního vlastnictví, co teda ksakru dělá u Pirátů, stranou svázanou a podporovanou oligarchií?

Stropnický si u zelených "užil" dosyta zeleného Bursíka a zelené Biomasy. To mu nasadilo brouka do hlavy, že je asi něco špatně. Pak pár let ve zchátralém zámku, přízemní starosti, kontakt s lidmi živícími se prací na venkově a uzrálo to v něm.

U něj oceňuji, že v podstatě přiznal, že byl za vola. Palec nahoru. To, do čeho se pak pustil s Maláčovou, mělo našlápnuto k autentické levicové politice, kterou bych mohl podporovat. Taky okolo toho byl řev. trefa do černého.

Myslíte, že je tahle kandidátka na pirátopředsedu také z takového těsta?

Nebo je to jen ta, na jejíž porážce má být ilustrováno, že Piráti nejsou bolševická strana?

Nebo má být zvolena a má udělat z Pirátů dobrou volbu pro odsátí levicových hlasů? O to se po odchodu KSČM a ČSSD z parlamentu budou snažit mnozí.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Omyl, boj proti dusevnimu vlastnictvi je duvod vzniku Piratu. The Pirate Bay... to dnes uz vi malokdo.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

jistý mladý muž, který docela dobře prokázal, že se na VŠ jen neflákal,

https://www.motorkari.cz/clanky/clanky-prestavby/desetivalcovy-perak.-c…

prohlásil, že někteří jeho spoluabsolventi a rovněž držitelé titulu "ing." neumějí ani kótovat.
Kótování se učí na VŠ v prvním semestru a na průmyslovce v prvním ročníku.

Jen abyste si přiblížila úroveň absolventů dnešních škol.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

In reply to by Maneca (neověřeno)

Trvalý odkaz

nejsou lidi, natož studenti.
A když nejsou studenti, není CO?
Ano, správně. Nejsou dotace na žáka.
Když jsem šel naposledy okolo, tak brali bez přijímaček.
Ale to už je tak 5 let zpátky, možná se to mezitím změnilo.
:-)

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Kalousek je taky absolvent toho ústavu.
Takže jak vidno, samotný název ústavu neznamená, že z něj nemůžou vylézat totální hovada (v jakémkoliv smyslu).

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

:-D

"...Abychom lépe pochopili dnešní charakter Sovětského Svazu, zformujeme dvě hypotézy o jeho možném budoucím vývoji. Předpokládejme, že by sovětská byrokracie byla zbavena moci revoluční stranou, která by měla všechny vlastnosti starého bolševismu a zároveň by byla bohatší o všechny zkušenosti uplynulých let. Tato strana by nejdříve obnovila demokracii v odborech a v sovětech. Spolu s masami a včele lidu by dále provedla nemilosrdnou očistu státního aparátu.
Zrušila by hodnosti a řády a vůbec všechny výsady a omezila by nerovnost v odměňování za práci na míru, která je pro hospodářství a stát nezbytná. Mládeži by dala možnost svobodně myslit, učit se, kritizovat, zkrátka se formovat. Zavedla by mnoho změn do rozdělování národního důchodu ve prospěch dělnických a rolnických vrstev.
Pokud však jde o vlastnické vztahy, nemusela by nová vláda nic revolučně měnit. Dále by se rozvíjela a prohlubovala zkušenosti plánovitého hospodářství. Po politické revoluci a po svržení byrokracie by proletariát musel provést mnoho důležitých hospodářských reforem, ale nemusel by provádět žádnou sociální revoluci.
Kdyby naopak svrhla sovětskou vládnoucí kastu buržoazní strana, našla by mezi dnešními byrokraty, techniky, řediteli, stranickými sekretáři a vůbec mezi vedoucími činiteli mnoho ochotných služebníků. Očista státního aparátu by byla nutná i v tomto případě, ale buržoazní restaurace by musela patrně vyhodit méně lidí než revoluční strana. Hlavním úkolem této nové moci by byla obnova soukromého vlastnictví výrobních prostředků. Nejdříve by musila umožnit, aby se ze slabých kolchozů oddělili velcí rolníci, a změnila by bohaté kolchozy ve výrobní družstva buržoazního typu nebo v akciové společnosti. V průmyslu by privatizace začala v podnicích lehkého a potravinářského průmyslu. Plán by se nejprve zredukoval na kompromis mezi státní mocí a " korporacemi" , tj, kapitány sovětského průmyslu, jako možnými vlastníky, bývalými vlastníky z emigrace a cizími kapitalisty. Ačkoliv sovětská byrokracie už pro restauraci kapitalismu všelicos připravila, musel by nový režim v oblasti vlastnictví a řízení hospodářství provést nikoliv reformu, ale revoluci.
Připusťme však, že moc neuchopí ani revoluční, ani kontrarevoluční strana a že byrokracie zůstane tak jako dřív v čele státu. Proto ovšem ještě neustane vývoj společenských vztahů. Nelze ovšem také předpokládat, že by byrokracie pokojně a dobrovolně abdikovala ve prospěch socialistické rovnosti. Jestliže byrokracie teď musela, přes zřejmé nevýhody této operace, obnovit hodnosti a vyznamenání, bude jistě v budoucnosti hledat oporu ve vlastnických vztazích. Někdo by mohl namítnout, že vysokému byrokratovi je jedno, jaké jsou formy vlastnictví, jen když mu zajišťují důchod. To však znamená přehlížet nepevnost práv byrokrata a problém jeho potomstva.
Nejnovější kult sovětské rodiny nespadl z nebe. Výsady, které nelze odkázat vlastním dětem, ztrácejí polovinu své ceny. Právo dědické je neodlučitelné od dědického práva. Nestačí být jen ředitelem trustu, je třeba být akcionářem. Vítězství byrokracie v této rozhodující oblasti by z ní udělalo novou třídu vlastníků. Naopak, vítězství proletariátu nad byrokracií by znamenalo obrodu socialistické revoluce. Třetí hypotéza nás tedy vede zpět ke dvěma předešlým variantám, s nimiž jsme začali pro větší srozumitelnost a jasnost...."
(Trockij, Zrazená revoluce, 1937)

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Permanentní revoluce. Chtěl by jste v to žít?

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Žijeme v permanentní revoluci??

Nevšiml jsem si.

Průměrný počet slepic: 4.3 (3 hlasů)

žijete v době dosti násilně protlačovaných změn?
To mne poněkud udivuje.
Skutečnost, že se nebrodíme v potocích krve, vůbec nic neznamená. Změnily se pouze kulisy, nikoli děj hry.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Vidlák pěkně popisuje, jak se zvětšuje díra na trhu v oblasti montážních prací.
Skutečností je ovšem to, že ve všech manuálních profesích a zvláště v odbornějších profesích je naprostý nedostatek lidí. Zde již ani Ukrajinci nic nezachrání.
Tím, že bylo zcela odborně zlikvidováno v 90-sátkách odborné a učňovské školství, dnes sklízíme ovoce toho. Chybí v podstatě celá jedna generace řemeslníků..
O řešení uvedeného problému jsem zatím neslyšel. Možná, že existuje plán nahradit naše řemeslníky inženýry z Afriky, ale zdá se, že ani oni se nedají k pobytu ve zchudlé a vypleněné zemi přesvědčit. Mohli zůstat doma a v teple, zde budou mrznout.
Jakoby jsme se časovou smyčkou přesunuli na začátek 90-let. Vládne nám ODS, je naprostý nedostatek kromě potravin téměř všeho, dá se začít podnikat ve všem. Všude je díra na trhu.

Průměrný počet slepic: 4.4 (11 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Souhlas, v podstatě každá řemeslná práce vyžadující hlubší kvalifikaci je nedostatková. Kluk studuje 1. rokem na elektroprůmce v Plzni (dobrá škola). Vysvětluji mu, že s dobrým technickým vzděláním pro něj bude otevřeno mnoho příležitostí a že ta odborně manuální není k zahození.

Průměrný počet slepic: 4.8 (11 hlasů)

I takový Ládík by mohl povídat.....jak je na tom se svojí " čistě tržní" minulostí, přítomností ...
Nevyčítám, konstatuji. Takřka každý bere a nekouká odkuď, hlavně že je.
No a v tom tkví velká síla těchto korupčních mechanismů.
Udělej si z protivníka spoluviníka a máš to jisté na hodně dlouho.
Nakonec za ně pudeš i krk nasazovat.,....

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

rád provedu osvětu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lidé z takových organizací jako jsou např. Evropské hodnoty sami pocítí nutnost jít pomoci republice v nouzi - v rámci skutečně praktického šíření evropských hodnot.
A tak nastoupí tu jako pomocníci montérů, jinde zase helfři instalatérů, po čase se jim svěří dokonce i samostatné řízení autobusů, ti chytřejší z nich mohou nakonec pracovat i v kancelářích - na nějakém místě, kde budou pod stálým dohledem.

Namítnete - ale neskončí to náhodou stejně jak kdysi v Číně ?
Ne , neskončí. Chce to jen trochu více policejního státu, aby to netrvalo moc dlouho, než se takovíto evropsky hodnotní lidé zapojí aspoň na 60 %. A samozřejmě hradit škody, které zpočátku nadělají. To by se dalo z ušetřených peněz , které se jim dříve vyplácely za nic, ba někdy také jen za škody.
Těchto lidí je dostatek, věřte mi. Ba snad i nadbytek. a jsou celí říční, pomáhat ostatním lidem, tedy i republice.

A té radosti, co pak všude zavládne.
Např. až přijde kdysi to parazit, nyní dělný a užitečný člověk, domů a zvolá : " Podívejte se, děti, co vám tatínek koupil. Za poctivě vydělané peníze !!! A příště zase koupí, všecko vám koupí !!!"

Já su v tomto optimistický.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

...dostat do hmotné nouze (energie, nájmy, zdražování dalších komodit a výrobků a služeb), tyto lumpen elity nabízejí možnost jít žebrat - na úřady. Tvrdí ale, že "žádat" (tedy ani ne " prosit").
Tedy zvyšuje taková lumpenelita (tvrdí o sobě, že je středově-pravicová či křesťanská a liberální - což míru morbidity dále zvýrazňuje) míru závislosti na státu, rozšiřuje režim otroctví, vytváří další závislosti - a tak i nesvobodu.
No a chystá prý povinnost nechat si do SVÉHO (lidí, ne těchto lumpenelit, těm nevěřím ani kdyby opíchávali se navzájem v přímém přenosu) organismu vstříknout chemicko-fyzikální roztok, o kterém se ví jen to, že může v některých případech krátkodobě pomoci, v některých krátkodobě neuškodit, a v jiných případech snad dlouhodobě nevyvolat vážné a trvalé komplikace. Prý dokonce OPAKOVANĚ. Včetně administrace takových zásahů do biologické podstaty lidí takovým způsobem, že se vše odbývá tak, jak když se kupuje zmrzlina nebo lístek na fotbal. Bez podrobného předvyšetření, bez záruk, víceméně jde jen o víru (což samozřejmě v případě nábožensko- fundamentalistických členů a členek stád nepřekvapuje).
U dobytka se zřejmě postupuje pečlivěji, opatrněji - to by ale asi věděl vidlák. Jestli lze očkovat dobytek jak na běžícím pásu, stačí když se dostaví na dané místo, respektive nažene se tam.

Průměrný počet slepic: 3.5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

jeden ukrajinsky zdroj s prekladacem, jak jede majdan v kazachstanu,

kdo to tam asi tak tlaci ? jen cena plynu ?

https://strana-news.translate.goog/?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs…

V Alma-Atě střílejí na bezpečnostní úředníky a vypalují budovy. Jak probíhá plynový majdan v Kazachstánu. Aktualizováno
https://strana-news.translate.goog/news/370234-kazakhstan-novosti-o-pro…

Rezignace, snížení cen, propuštění zadržených. Objevil se seznam 12 požadavků demonstrantů v Kazachstánu
https://strana-news.translate.goog/news/370305-v-kazakhstane-protestuju…

Protesty v Kazachstánu koordinuje opoziční vůdce Ablyazov s centrálou v Kyjevě
https://strana-news.translate.goog/news/370287-mukhtar-abljazov-koordin…

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

majdaniste maji pozadavky jak z pohadky, a hned

--------
Co demonstranti požadují:

Snížit ceny potravin.
Snížit ceny paliv a maziv.
Snížení důchodového věku na 58-60 let.
Kompletní demise vlády.
Propuštění všech zadržených a vězňů během demonstrací.
Zvyšování mezd pro obyčejné lidi.
Zrušení všech dceřiných společností národních společností.
Zrušení svozu odpadu.
Zrušení zpoplatněných silnic pro kazašská vozidla.
Zvyšování minimálního důchodu.
Zvýšení přídavků na děti.
Setkání s prezidentem Kassym-Žomartem Tokajevem, politické požadavky.

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)

In reply to by prox (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ovšem chybí mi tam znárodnění neoprávněně nabytých majetků, samozřejmě že za náhradu, plnou náhradu - tržní. Metodou Barbary Wootton - splátky rozložené do 20 let a zdaněné 90 % sazbou.
No a zavádění paralelních měn, jejich podpora. Samozřejmě že tím pádem i pozemková reforma - zestátnění veškerých pozemků a následný jejich dlouhodobý pronájem, sazby dle účelu.

Ale " zrušení svozu odpadu" bych asi netrpěl.
Anebo ho nahradil " odvozem odpadu".
Nejlépe k recyklaci, nebo aspoň na skládky či do spaloven

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)

Ale kulový .... Požadavky o ničem..... 3000 organizovaných útočníků, zapalování atd. - to nebude nic jiného než vzkaz Rusku před jednáním 10.1. Tohle na žádnou lidovou veselici nevypadá. Policajti se skonsolidují, šáhnou po těžší technice a vyřeší to ala Lukašenko.

Průměrný počet slepic: 3.9 (13 hlasů)

Krom možnosti moci se vyžvanit na netu ?
A možnosti prorokovat poměrně vzdáleným lidem jejich blízkou budoucnost, z kanclu či pohovky ?

Hezky den , Taky.

Průměrný počet slepic: 2.6 (7 hlasů)

Trole, cíl je úplně jiný. Tohle je jen líbivý kabát aby to neodsoudil obyčejní lidi. Požadavky sice krásné, každý by je podepsal ale v dnešním světě nereálné

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Jednoznačně se jedná o další oranžádu, tentokrát v kazašské provedení. Stejný model, stejné řízení, akorát se zdá, že to mají trochu urychlené.
Jenom doufejme, že to má Rusko pod kontrolou. Ztráta další země ze svého vlivu by byla již katastrofální a v důsledku i pro nás.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

a na ráně by byli Moravané.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Něco málo o tom, kdo je Mukhtar Ablyazov, který koordinuje protesty v Kazachstánu.

Na konci 90. let byl ministrem energetiky a obchodu Kazachstánu. V roce 1999 rezignoval poté, co se pohádal s prezidentem Nazarbajevem.

Úřady Ablyazova obvinily ze zpronevěry a vytvoření zločinecké skupiny. Dostal šest let vězení, ale o rok později byl pod tlakem Západu propuštěn. Zároveň zůstal vlastníkem největší soukromé banky v Kazachstánu – BTA.

Banka mu byla odebrána v roce 2010 znárodněním. Poté Ablyazov opustil zemi a usadil se ve Francii. V roce 2017 vytvořil hnutí Demokratická volba Kazachstánu a stal se opozičníkem koordinujícím své spolubojovníky z Evropy.

Ve stejném roce jeden z kazašských podnikatelů řekl, že ho Ablyazov donutil spáchat nájemnou vraždu obchodního partnera v BTA Bank Yerzhan Tatishev. Exministr byl za to odsouzen na doživotí v nepřítomnosti.

Průměrný počet slepic: 4.9 (7 hlasů)

kdyz se objevuji pripravene materialy a vybaveni utocnici tak asi nejde o spontanni akce s poklidnymi protesty ?
-----

Blesková válka v Kazachstánu

V Kazachstánu „pokojní demonstranti“ zranili 150 policistů. Policie zranila 50 "pokojných demonstrantů". Mysleli jste si, že pokojný protest je něco jiného?

Prvotní požadavek na snížení ceny LPG byl rychle zapomenut. Sám chápete „revoluce má začátek, revoluce nemá konec“ – nešlo jen o to, že Západ nalil do Kazachstánu miliony dolarů na „demokratizaci“. Manuály o organizování a účasti na masových nepokojích byly hloupě převzaty z běloruského Majdanu v roce 2020. Jsou tam všechny stejné výzvy k blokování silnic, k ráznému odporu „trestařům“, k sabotážím proti speciálnímu vybavení a tak dále. - viz obrázky pro Bělorusko . Design je naprosto stejný a dokonce i video návody ukazující násilné metody akce.

https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1049704&_x_tr_sl=ru&_x_t…

Průměrný počet slepic: 4 (10 hlasů)

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

Pracuju pro temné síly,
maskují mě černé kníry.

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

Whisky mi v krku šplouchá,
jsem slizkej jako ropucha.

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

Ďáblu jsem duši zaprodal,
na rozkaz jsem mordoval.

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

Za dolary všecičko
udělám, uf, matičko.

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

Mám vysílačku v nosní dírce
a kulomet skrytej v sirce.

®: Já jsem agent Sí Aj Ej,
jsem nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, jsem zlej, strašně very zlej.

A mě nikdo nedostane,
zmizím, kdy se mi zamane.

Neb su agent Sí Aj Ej, su nebezpečnej a jsem zlej,
jsem zlej, strašně very zlej,
čím víc jsem zlej, tím líp jsem placenej,
zlej, zlej, strašně very zlej,
čím víc jsem zlejší, tím líp jsem placenější,
chacha, chacha, na mě si dej bacha,
neboť já, neboť já jsem strašně very, very,
příšerňácky, strašlivácky, ukrutňácky, smrtelňácky
zlej, zlej, strašně very zlej,
čím víc jsem zlej, tím líp jsem placenej,
zlej, zlej, strašně very zlej,
čím víc jsem zlej, tím líp jsem pla-pla-pla-pla-pla-placenej.

Průměrný počet slepic: 2.6 (10 hlasů)

a píseň je to velmi stará. Bylo by užitečný pohovořit s Pepou Nosem dnes - uděláš to pro nás?
Vidlák ti to vydá jako reportáž a jsem ochoten udělat tomu článku i jazykovou korekturu - výjimečně.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

řekli teď v čt24. To už je nad 100%?

Průměrný počet slepic: 4.5 (11 hlasů)

....neznámému viru, je to tak ?
Pátá dávka pak zvýši odolnost proti všemu. Což by ovšem mohlo vyvolat revoluci (zvýšila by se i odolnost vůči strachu). A to by asi inkasisti a inkasistky věčných zisků z věčného očkování (srovnej s věčnou válkou proti terorismu) mohli utrpět úrazy. Například úrazy v důsledku neregulovaného přistání na dlažbě nějakého náměstí.
S pátou dávkou bych byl opatrný, být v jejich kožkách.
Ne všecko se dá vypočítat přesně - jak to má dopadnout.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)