Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

Já jsem ryzí pravičák, osvč od samého počátku.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

Klidně se prohlašte třeba za opičáka, o Vás jsem nepsal.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

jsem se Stejskalem normálně komunikoval. Dokonce jsem ho mailem 2x žádal o odbanování.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Ládik!!! (neověřeno)

Trvalý odkaz

To holt bejvaly časy na bakalaktualně .... Jenže tady je to jiné, kdo vyčuhuje, ten je odhalen jako elf. A pan Stejskal by tady sakra vadil.

Průměrný počet slepic: 1 (3 hlasů)

Ne scallope vadíš nám ty. I těch pět dalších nicků co používáš. Ty nevyčníváš, ty rozesíráš. To je rozdíl. Proto tady klidně může být Ponkrác a Targus, ale ty ne. 

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ten to nějakou dobu zkoušel u vlka. Ale když se z vlka vyklubal fanatický putinhujer, přirodovědec raději kosu zcela opustil.

Průměrný počet slepic: 1.8 (4 hlasů)

scalope.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

s prirovnanim k teticce bych souhlasil jedine v pripade, ze si Vidlak tu svou bohatou teticku vydrzuje pekne tucnymi pravidelnymi platbami.

Jinak jeste pred lety, kdyz byly vrtule jeste drazsi nez dnes, a Nemci to mohutne dotavali, aby se to sirilo a hlavne vyrabelo, tak to i u nich hodne lidem vadilo, a to prave z hlediska ceny.
A oficialni duvod pro masivni subvence byl, ze pokud bude Nemecko prvni, stane se tak technologickym a vyrobnim lidrem, a az se probudi zbytek sveta a zacne taky stavet vetrniky, tak Nemci budou mit naskok a bude se prodavat, a vydelaji na tom. Proste takova investice do budoucnosti.
Nevim, do jake miry se vetrniky dneska vyrabeji v Nemecku a na kolik v Cine, ale mam takovy silny pocit, ze ty euro-eko dotade budou svazany s nakupem evropskych eko-vetrniku. Pamatujete si ty dovozni cla na uhlikem zatizene zbozi?
Takze Nemcum se ty investice do drahych vetrniku prece jenom vrati. Mozna ne z celeho sveta, ale od blbych Cechu urcite.
Proc blbych? Protoze oni se jeste doma chlubi, kolik ze to penez na tu prestavbu sve (perfektne funkcni) energeticke soustavy v Busedu "dostali".
Koilik tech penez nejdrive do toho Bruselu museli poslat, a o kolik vsechno bude drazsi, protoze prece uhlikove clo, to uz pan budouci prezident ve svem Cau lidi radsi nenapise.
Bylo by to totiz podobne tem velmi vyhodnym uverum, s 40% rpsn malym pismem dole.
Pry jsou ty pujcky tak vyhodne, ze je nejde odmitnout.

Jinak moc pekne a polopaticke vysvetleni dotaci pro ty, kteri to jeste nechapali.

Průměrný počet slepic: 4.4 (15 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

je sestra rodiče. A co rodič? Co dal rodič? Vysral se na potomka nebo ho potomek ubezdušil? Rodič je důležitější, než tetička. Nebo tetička rodiče zabila?

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

In reply to by Sakura (neověřeno)

Trvalý odkaz

I kdyby se komponenty vyráběly v Číně, tak stejně největší marži má až ten německý koncový dodavatel a český odběratel mu to zaplatí, protože dotace a drahé energie, bo burza a emisní povolenky.
Já mám na své solární elektrárničce panely z Číny, ale měnič, soft a baterie je Siemens (největší položka), i když i ty možná bouchá Čína za pár šupů.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

jiné i ve Frenu.
Anebo v jakési díře pod Budapeští, na jméno si pochopitelně nevzpomenu, nakládal jsem tam jen jednou...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Řítí se na nás nová francouzská mutace koronaviru. (https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-mutace-varianta-omik…)

Hlavním poznávacím znamením je, že tato mutace koronaviru nerozumí anglicky. Této mutace se velmi obávám, protože komunikace s virem budou muset zařizovat frankofonní vědci. Mutaci se přezdívá v kuloárech "mutace Macron".

Kdo se touto mutací nakazí, přestává až do vyléčení mluvit anglicky. Jsou známy tragické případy nakažení touto mutací v USA, kde se nakažení občané nedomluvili ani s vlastní rodinou. Příbuzní udávají, že když je pozdravili "helou", byli nakaženým upozornění, že písmeno H na začátku slova se nečte. Nakažení někdy až agresivně a neomaleně vyžadují pozdrav "bon žúr".

Ponkrác upozorňuje, že nakažení naprosto opovrhují hamburgry, ale vyžadují namísto toho plněné bagety nebo croissanty. Je to tak typický znak, že v některých zasažených oblastech Londýna nebo Arizony zcela zkrachovaly obchody MacDonalds, a podaly na sebe soudní návrh úpadku.

Největší tragédii způsobila nová mutace v amerických nemocnicích. Například existuje dobře zaznamenaný případ z New Yorku, kde muži na operačním sále omylem - v důsledku špatné komunikace nakaženého chirurgického týmu, který přestal rozumět rodné angličtině - přišili třetí nohu! Právníci se snaží nyní nemocnici svléknout na odškodnění doslova z kůže.

Ponkrác upozorňuje, že jakmile uvidíte někoho s tričkem s obrázkem Eiffelovy věže nebo nápisem "Paris" - utíkejte od něho co nejrychleji. Zřejmě má infekci novou mutací koronaviru.

Průměrný počet slepic: 4.1 (14 hlasů)

začít ve velkém zakládat české pastviny na velkochov španělských slimáků?
Podle mého názoru by se při delší vaření v papiňáku mohly vyrovnat oblíbené francouzské hlemýžďové potravině.

Mohli bychom exportem hradit nákupy francouzské vodovodní vody z Veolie.
Třeba by to i za rok-dva stačilo na úhradu takového množství vody, abychom nezemřeli žízní.
Dokonce bychom si v neděli mohli dovolit spláchnout na záchodě.

Průměrný počet slepic: 4.2 (18 hlasů)

Slimáky rovnou zpracovat na území ČR a tu kejdu vést slimovodem rovnou do Francie. Navíc - vhodné i pro vegeekomagory - co jsem kdesi četl, tak jíst bruky jim moc nevadí. A slimák se určitě taky vsákne.

Escargot-slim - diététique et irrésistible.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

AH: Podle mého názoru by se při delší vaření v papiňáku mohly vyrovnat oblíbené francouzské hlemýžďové potravině.
***
Váš názor je pravicová, revizionistická úchylka od vědeckého greténismu-transgenderismu potvrzeného na setkání vedoucích představitelů světové grýndýlové soustavy v Glasgow!
V čem spočívají vaše hlavní dialektické omyly a rozpory!?

1. nevaříme! sušíme na Slunci nebo fermentujeme v hliněných nádobách usušených na Slunci!

2. nepoužíváme papiňák! jednak je to zakázaný, nebezpečný produkt, obsahující kov, který měl být již dávno odevzdán na sběrný dvůr a poslán do Afriky. Symbolizuje totiž nadvládu bílého muže a otroctví žen a Afričanů!

3. pro zasílání susšených nebo fermentovaných slimáků, používáme mail! Někteří stále ještě chtějí používat automobilovou nákladní dopravu a odmítají pochopit a nenaučili se používat *.zip a *.rar pro odesílání věcí!!!

Průměrný počet slepic: 3.4 (5 hlasů)

uz jste se nekdy zajimal o uhlikovou stopu datacenter slouzicich k provozu e-mailu?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

tak navečír běhala po zahradě se slánkou a hledala slimáky.
Tak teď nevím, jestli byla gurmánka, nebo sadistka...

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

Kdyz jsem byl malej, nechal mne obcas deda zabit kralika. Byli jsme sadisti nebo hladovi?

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Zabít i to krásňoučké chlupaťoučké stvoření, které vám tak moc pak bude chutnat na talíři, když ho babička v kuchyni upraví.

Mě toto učil strejda, akorát tam byl problém, že on jak je zabíjel úderem dlaně, tak když to já udělal, králíka jsem asi dost zranil, takže začal vřískat, zranil jsem i sebe, tak i já začal vřískat.
Pak jsme tam vřískali dva, ale strejda naštěstí zabil pak toho králíka a ne mě. A dost rychle.
Když pak já choval králíky (po venkovsku - pěstoval králíci), tak jsem je občas vyndal z kotce a pomazlil se s nimi. Tudíž, když přišel jejich den, nebylo jim divné, že je vytahuji ven, očekávali zase polaskání a pak člověk musel být setsakra rychlej, když chtěl zabít, ale nechtěl, aby zvíře trpělo.

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Protože mi ale bylo teprve deset a neměl jsem ještě v ruce tu sílu a švih, co měl on, když je zabíjel holou rukou, tak mi vyrobil z tvrdé násady asi od šůrováku, nebo něčeho takového, takový "obušek", asi 60cm dlouhý. Tím jsem už králíka dal napoprvé.
Dědovi se nějak přirozeně povedlo mi vysvětlit, že králíky chováme ne na hraní a mazlení (i když i to je možné dělat, ale není to dobré), ale chováme je pro jejich maso. Proto neviděl rád, když jsem jim dával jména, nebo když jsem si některého krotčího vytáhl z kotce a hrál si s ním na trávníku vedle dvorku na honěnou. Určitě měl starost, abych si k dotyčnému králíkovi nevytvořil žádný citový vztah, který by mi pak způsoboval traumata, až přijde čas a bude nutné je sníst. Děda to myslel dobře, byl to hodný a laskavý člověk, jak dědečkové (až na výjimky) obvykle bývají. Posledních 15 let žili s babičkou jen s jedněmi novinami - Lidovou demokracií, jednou za 2-3 dny puštěným rádiem. To rádio ale bylo kvalitní a velké, na kterém šlo chytit kdeco - byl to Telefunken Big Ben, který dědovi za dobrou práci koupili zamlada jeho parťáci- spolupracovníci v práci na pile. Televizi nechtěli a neměli, v kuchyni byla jedna 60W žárovka, v ložnici byl sice pětiramenný lustr z babiččiny svatební výbavy, ale svítila v něm jen jedna 40W žárovka.
Bude potřeba se k takovému skromnému životu vrátit, neb toto vše, co nás obklopuje, nás neposunuje dopředu, ale spolehlivě žene do záhuby.

Průměrný počet slepic: 4.5 (13 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musíme přece ochránit alespoň ukrajinskou politickou a podnikatelskou elitu, aby naše nová vláda od ní převzala cenné zkušenoasti a co nejdříve jsme mohli Ukrajinu v její životní úrovni dohnat a předehnat!

Třeba bude příští česká vláda složena z importovaných mírně ojetých politiků ukrajinských. Slovan všude bratry má, takže lámanou angličtinou se s nimi určitě domluvíme.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by JosefS (neověřeno)

Trvalý odkaz

....tak warum nicht ?
Jenže oni tito prevíti a hajzlovkyně mají opět na mysli cizí ruce (a trupy, a střeva, a šlachy, a maso, a slezinu , a žaludky....). Sami se včas zdekují, i ta pošahaná testosteronem nabitá mužatka. Ta je při útěku když tak bude vést ....do bezpečného krytu.
Nejdůlěžitějším je pro ně umět si každý měsíc vyžvanit sto padesát hadrů a víc.
Hlopý který dává....ale hlopější kdo nebere.

Jo takhle je zavézt všecky, včetně experta na rozvracení státní energetiky, do Oděsy....na bál. Maškarní, Mykolou (včas prý ho oddělali, chystal se mluvit) a ukrajinskou tajnou službou organizovaný....
Navléct jim tepláky a staré gumáky. A běž - běž se postavit. Nemumlej, ale bojuj.
To by byla nejkratší válka v dějinách lidstva.
Vzdávali by se už při kontrole Tečky.

Průměrný počet slepic: 2.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

vím, že asi máte málo času, ale čtu teď knihu miroslava Bárty Sedm zákonů - jak se civilizace rodí, rostou a upadají.
Není to vůbec blbý, myslím, že by ás to zaujalo!
Kdyby vás ale tady četl, byla by jeho knížka ještě o něco tlustší.

Mimochodem - nechystáte se o naší umírající civilizaci napsat knihu?
Píšete rychle - a jí bych si honem koupil gram zlata, abych na ni po pádu sých ůspor měl.
Fakt bych si ji koupil, stejně jako sebrané spisy Ládikových veršů.
(Pokud byste ji ale vydal na jedlém rýžovém papíru, náklad by mohl být desetinásobný)

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky jsem to cetl, ale na prvni precteni mi pripada jako jedna z nejslabsich knih za dlouhou dobu

samej havlismus, zadne reseni

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Můžeme se spolehnout na to, že cokoli pozitivního slíbí, nebude platit.
Jen se děsím toho, že se se někdy třeba spletou a omylem někdo z nich řekne pravdu a my to nepozníme.

Průměrný počet slepic: 3.5 (11 hlasů)
Trvalý odkaz

aka je skutocna vytaznost tych tzv. dotacii.

Teda - kolko CR odosle do Bruselu a kolko z Bruselu realne dostane.

To prve cislo je totiz tajne. To druhe sa pouziva len kolko by sa dalo. Nie kolko sa ozaj dalo.

Az potom treba riesit teticku...

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

ČR loni získala z EU o 85,7 miliardy Kč více, než zaplatila
Aktualizace: 02.02.2021

Průměrný počet slepic: 2.7 (7 hlasů)

bylo vyvezeno? Kolik našich levných polotovarů bylo draze prodáno skopčákem?

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)

Naše levné polotovary skopčák nikam neprodal.

A miliardy zisku mohla vláda zdanit, jenže český národ takovou vládu striktně odmítá. Zejména pitomci, kteří vyvádění zisků kritizují, takovou vládu nikdy nezvolí.

Průměrný počet slepic: 2.8 (13 hlasů)

Německý export je z velké míry tvořen německým reexportem (vývozem dovezeného). Přidanou hodnotou jsou mnohdy jen razítko Made in Germany a kontakty, které jsme před Havlem měli my, více než Němci.

Nemůže je zdanit, jsou na to mezinárodní dohody, které takoví jak vy povýšili jste na totem, idol.
Může stále méně, díky takovýmto idolatristům a idolatrínám.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Tak to by jsi se měl trochu seznámit jak funguje průmysl, kdy dcera vyrobí a převeze do německa, kde se zabalí a nalepí "made ingermany", spíš si tímto pčípěvkem ukázal, že nemáš představu jak funguje dneska průmysl v Čr...

Fakt když píšeš, ta výsledkem nemá být, že ukážeš svoji neschopnsot ;)

Zatím bez slepic

Hmm…

Máme předražené cyklostezky, tisíce různých čapích hnízd, firmy specializující se na vyřizování dotací, rozsáhlou korupci ve státní správě spojenou s eurodotacemi.

Platíme za to nevýhodnějšími podmínkami pro zemědělství, drahými energiemi spojenou s nekompetencí EK a s zeleným úúdělěm atd. atd.

Zadarmo drahé.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

bo inak je to cislo z brucha

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Máme kapitalismus, to co Vidlák řeší jsou jeho projevy a důsledky jeho rozporů. Jiné to nebude. Stále budou nějaké "krize", "reformy", "gryndýly", "dotační tituly", "inflační spirály" a pod.
Co jsme si vycinkali to máme.

Průměrný počet slepic: 4.1 (8 hlasů)

Volila jste Babiše? A budete ho volit za prezidenta?

Průměrný počet slepic: 2.5 (13 hlasů)

Alžbětko??

Průměrný počet slepic: 3.9 (11 hlasů)

Dle žvanivosti usuzuji na ženu (dámy prominou). Nebo i v otázce pohlaví volíte alternativní směr?

Průměrný počet slepic: 2.4 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Nejlepší je jistě do vzdělání dětí. Ale není třeba platit intenzivní kurzy angličtiny. Vemte Netflix a za 2 roky budou umět děcka dobře anglicky. (Dcera již umí snad i lépe než manželka, a ta studovala rok v USA na universitě a angličtinu aktivně používá v práci). A dále třeba Raspbberry za pár stovek a ať si zkouší Python (vrátí se jim to stokrát), nebo 3D tiskárnu od Průši a ať si ji sami sestaví (za 10K) a ať si modelují na PC a tisknou (inspirujte se na thingiverse.com u nějakého většího projektu, třeba dálkově ovládaného marsovského vozítka), nebo tu kovářskou dílnu pro kluka (místo měchů stačí Karcher vysavač z Bazoše, co má i výfuk). Atd ...
2) Komunitní statek je spíš romantický sen na základě Malevil, než reálná investice. Rozšiřování Vidlákova velkostatku taky něco podobného ve stylu pozitivní úchylky. A ty ostatní nápady? Šel bych přes děcka po nových technologiích, viz bod 1)

Průměrný počet slepic: 3.8 (6 hlasů)

intenzivní kurzy angličtiny
--
co takhle intenzivni kurzy rustiny/cinstiny ? v pohledu 10 let to vypada daleko perspektivneji
......
Šel bych přes děcka po nových technologiích
-----
nebo taky obracene, sel bych pres decka po starych technologiich, ovlada je stale mensi pocet lidi a krome tech, ktere lze nahradit hrubou silou nevzdelanym filozofem (kopani atd.) maji stare znalosti stale vetsi vzacnost
zpracovani skla, keramiky, vyroba drevenych vyrobku, solidni zpracovani kovu

Průměrný počet slepic: 4.3 (10 hlasů)

In reply to by karel (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale v EU bude tak drahá energie a tak drahé vstupy plus byrokracie, že výroba skla, keramiky, zpracování kovu bude přestěhováno mimo EU. Intenzivně se na tom pracuje.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

vy verite ze Evropsky svaz bude navzdy ?

jak to asi bylo po valce ? taky se muselo cekat co povolenky na energie, nebo se palilo i uhli ?

my do 5 let budeme ve stavu jako po valce

kdo dokaze cokoliv vyrobit nebo vypestovat bude na tom lip nez kdokoliv kdo bude umet programovat arduino pro 5G senzory

ale muzu se mylit a Cinan nam vse bude vozit vcetne elektroniky i kdyz nebudeme mit cim platit

treba bude idealni zamestnani kominik, protoze se zacne topit uplne vsim a vsude

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Dotace musí být zničeny
2) Přesto zrovna řeším v Hranicích dotace, takže reál: Na domě je špatná sedlová střecha. Rozhodl jsem se o nadstavbu a vybudování 2 malých mezonetových bytů a novou zateplenou střechu. Na dotace Nová zelená úsporám (od října to jde i na bytový domy mimo Prahu, sic.) Zároveň zateplení fasády na dotace. Plastová okna v zadním traktu na dotace. Předokenní žaluzie na dotace. Zároveň tepelné čerpadlo na dotace. Projektant ještě spočítá jak by to bylo s tepelným čerpadlem v kombinaci se solárem na dotace. Prý je na dotace i výsadba zeleně u bytového domu, cisterna na dešťovou vodu, nabíječka elektromobilů. Vše ještě spočítá, protože za každou dílčí položku je dotována tato a navíc i bonus (synergie). Začínáme projektem na Novou zelenou úsporám - dotace je 35.000,- na projekt a mně jej naúčtoval na 35.090,- Kč. Nejspíš to zmákne za víkend (a v projektu na stavební povolení má ještě 5.500,- a za energetický štítek a 15.500,- Kč za projekt vytápění přes TČ). Zbytek dělá architekt za 65.000,- Kč až po vyřízení stavebního povolení.

Průměrný počet slepic: 2.6 (11 hlasů)

aby povolil stavbu. To není pro realizaci. Pak přijde firma a udělá to tak, aby dobře vydělala a vydrželo to 2 roky.

Průměrný počet slepic: 4.2 (13 hlasů)

Zateplení fasády - dotace.
Plastová okna - dotace.
Předokenní žaluzie - dotace.
Tepelné čerpadlo - dotace.
Solárka - dotace.
Cisterna na dešťovou vodu - dotace.
Nabíječka elektromobilů - dotace.
Asi jsem na pár dotací zapomněl, ale dělá mi radost, jak krásně ekologicky tím zachráníme planetu.

No jo, ale kdo ty dotace nakonec zaplatí? Že by já, daňový poplatník? A doprdele!

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by berrnard (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mě to taky sere, ale vycházím z faktu, že v domě jsou 2 bytové jednotky. Střecha se musí opravit a žádná firma "jen" opravovat nechce. Ty co jsem oslovil nemají čas, nebo jedině komplet novou střechu. To mi v nájmu nezaplatí.
Takže zvednout o 1,5 metru, dva půdní mezonetové bytečky (prý jich je v Hranicích nedostatek, bo zahraniční firmy), střechu novou a zateplit na dotace a aby se dotace násobily, tak je nutno přidat nějaké další dotační tituly. Bude to stát cca 4 Mega, Dotace prý tak polovina. Takže za 2 Mega budu mít novou střechu, zateplenou fasádu, venkovní žaluzie a tepelné čerpadlo. A hlavně dva nové bytečky. Jeden klidně za 2 Mega prodám.
Toto je bohužel realita.

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)