Peníze vyhozené oknem

Autor

Přemýšleli jste někdy, jak byste naložili s výhrou ve Sportce? Kdyby na to přišlo a vyhráli byste jackpot? Najednou byste měli peněz víc než dost, najednou by šlo i to, co jindy nejde. 

Já osobně, kdybych vyhrál nějaké ty desítky milionů korun, bych se asi pokusil dostat tu mojí propagovanou soběstačnost na vyšší úroveň. Už ne pro jednu rodinu, ale pro širší okruh lidí. Pokusil bych se nikoliv o záhumenek, ale o větší farmu s bydlením pro víc rodin. Použil bych víc technických udělátek, zvolil bych výhodnější místo pro založení, víc rodin by znamenalo lepší rozdělení práce, kromě prasátek a slepic by byla i kráva, včeličky, pár koz, nějaké ovce, větší výměra pro brambory i zeleninu a troufám si tvrdit, že bychom byli soběstační ve svícení. Energie na pračku a soustruh by asi ještě z vlastních zdrojů nebyla, stejně jako by nebylo zadarmo teplo v zimě, ale troufám si tvrdit, že děti by večer viděly na domácí úkoly. 

Kdybych vyhrál méně, pokusil bych se sestavit montážní partu pro zemědělské technologie. Dneska je situace taková, že korečkový výtah vám v Brně vyrobí deset firem a i kdyby nevyrobily, tak ho dovezete ze Švédska, Německa, Itálie, Turecka, Rakouska. Vzduchotechnické potrubí vám v Brně opět dodá několik firem, stejně tak není problém si zajistit výpalky na laseru, hutní materiál, není problém koupit pohony všeho druhu. Ale není už skoro nikdo, kdo by to namontoval. Předáci montážní part už berou statisícové výplaty a běžný montér/svařeč si už může dovolit bydlet na montáži ve slušném hotelu a po večerech chlastat a stejně domů pošle větší výplatu než kdyby stál u linky v automotive.  Kdybych měl nějaký milionek vatu, oslovil bych kluky, kteří tohle umějí (a znám jich dost), věděl bych, že nedojedeme na nedostatek kapitálu pro začátek a pustili bychom se do toho. 

Paradoxně menší výhra by mě nastartovala asi víc než velká. Neměl bych v hlavě romantické nápady o komunitním bydlení, ale pustil bych se do normálního byznysu normálním způsobem - montáže jsou podle mě teď jedna z nejrychleji rostoucích děr na trhu. Kdo umí něco udělat rukama a k tomu o tom umí přemýšlet, tak je úspěšný. Vlastně bych to mohl udělat i teď, asi bych si sáhl na dostatečně velký úvěr, ale prostě nemám odvahu žít s dluhy. 

Kdybych vyhrál statisíce, urychleně bych dodělal dvorek, rozšířil hospodářské budovy, sklepy, přidal bych další udělátka pro zjednodušení práce... a kdyby mi zbylo, zaplatil bych dětem nějaký intenzívní kurz angličtiny nebo němčiny. 

Věřím že u vás by to bylo dost podobné. Podle velikosti výhry byste se pustili do oprav baráčku nebo byste koupili další pro děti, pustili byste se do nového podnikání nebo byste se pokusili o něco fakt velkého. Někdo by třeba koupil vilku na riviéře a pronajímal ji, někdo by třeba začal jezdit kamionem (To je asi blbý nápad že, Targusi), můj tchán by si koupil bagr, protože s tím umí. A kdyby na to nebylo, tož doučování pro děti, nová střecha, nový kotel nebo teplené čerpadlo, možná nějaká solární elektrárnička. 

Řekl bych, že jen málokdo by rovnou řekl, že tu výhru prochlastá, nebo že by ji probendil na luxusních dovolených v Emirátech, kde by si hrál na celebritu. Většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit. Dělali by to asi velkoryse, vzhledem k tomu, že se k těm penězům dostali lacino, tak by si je málo hlídali, o lecos by přišli, protože by je nebolelo plýtvání, také by se nejspíš ukázalo, že leckteré jejich nápady jsou na nic, ale většina lidí by se pokusila ty peníze nějak zhodnotit nebo se jimi zabezpečit. Udělali by to velkoryse, nevážili by si těch peněz dostatečně, málokdo by si opravdu harpagonsky ohlídal každou investovanou korunu. 

A teď - co byste udělali, kdyby to nebyla výhra, ale přišla by bohatá tetička a řekla, že se nemůže dívat na tu vaší ošuntělou fasádu a že vám dá půlku peněz na novou?  Udělali byste fasádu ne? Přihodili byste vlastní korunky a pustili se do toho. Možná byste se pokusili udělat to úsporně, aby tetička nepoznala, že jste nedali půlku peněz.  Nebo byste si řekli, že taková příležitost už znova nebude, přidali byste těch peněz víc a udělali to fakt pořádně.

Leckdo by si také řekl, že tetička je blbá, protože řeší fasádu, která je sice ošuntělá, ale ještě dvacet let bez problémů vydrží, ale do sklepa zatím prosakuje voda ze žumpy, trubky od topení kapou a krov se začíná prohýbat, protože červotoč na něm pracuje už příliš dlouho. 

Takhle totiž dneska fungují běžné dotace. Vypíše se program a děláte fasádu místo sklepa, protože právě na to jsou peníze. Děláte průtah městem nad starou kanalizací, protože na průtah vám ministerská tetička peníze dá, ale na kanalizaci ne. Dostanete peníze na rozhlednu, ale kousek od náměstí se lidi k baráku dostanou jen po blátě, protože se prostě nenajde žádná dotace, která by to pokryla. Zároveň si ale nemůžete říct, ať si tetička peníze nechá, že fasádu dělat nebudete a když je nedá na žumpu, tak to prostě nemá cenu. Tetička peníze dá někomu jinému a vy nebudete mít ani žumpu ani fasádu. 

Nechte všechny, aby si na takový dotační systém zvykli a za pár let zjistíte, že všichni dělají přes dotace a dávají svoje peníze ne na to, co je zapotřebí, ale na doplnění těch dotací. Že se vlastně prakticky nedá udělat nic skutečně potřebného, protože jste rádi, když svoje zdroje dáte na rozmary od tetičky, protože je to přece jenom fůra peněz bez kterých toho moc neuděláte. 

A tak máte pěknou fasádu, lidem se to líbí, pokud to takhle děláte v komunální politice, zřejmě budete úspěšným starostou a znovu vás zvolí. Pokud chcete nejprve řešit ty trubky a žumpu, tak vás nezvolí a zvolí místo vás Frantu, který pochopil pravidla hry, že pro volby je důležitější nablýskaná fasáda a zamaskování kapajících trubek. Žijeme tak v paradoxním světě, kdy se v posledních třiceti letech už potřetí předělává náměstí a sto metrů od něj se zastavil čas a neudělalo se tam za třicet let vůbec nic. 

Musíte být opravdu úskočný a chytrý zároveň, abyste tohle alespoň trochu prolomili a z té třetí předělávky náměstí jste  vlastně téměř pokoutně udělali i něco dalšího. 

Teď začínám mít pocit, že vidím další level.  Babiš nám podepsal henten grýndýl, protože od ojrotetičky dostane naše zemička obrovský balík peněz. Ale jen na "zelené technologie". Tetička přišla a dala nám peníze na vrtuli. Co na tom, že tu bývá často bezvětří, že se to sem vůbec nehodí a v ceně té vrtule se dalo udělat něco jiného. Tetička řekla, že jaderné bloky se z toho také mohou platit, ale přidala takové množství podmínek, že si stejně můžete postavit jen tu vrtuli.

Jo a taky si můžeme postavit vyvíječ vodíku, protože to slovo se tetičce líbí. Sice si vůbec nedovede představit, jak výbušný vodík umí být, jak prochází dokonce i kovem, že je lehký a drží se u stropu a že v litru kapalného vodíku je míň vodíku než v litru benzínu... ale tetička dává peníze na tohle. Buď vezmi a měj alespoň šanci, nebo nech být, vezme si to někdo jiný.  

Můžeme stavět nabíjecí stanice, protože tetička řekla, že elektromobilita je realita která nemá alternativu. 

A tak je celkem pravděpodobné, že jednoho dne budeme mít plnou republiku udělátek, které budou úplně k ničemu. Které se zaplatily z ojrobalíku ojropeněz, ke kterým jsme ještě museli přidat další peníze, protože pokud bychom to neudělali, tak by si to vzal někdo jiný a takhle je z toho alespoň na chvíli zaměstnanost pro lidi. 

Na jedné straně máme pěkné fasády, ale za nimi to začíná pěkně smrdět. 

Přitom by bylo nejjednodušší nechat všem trochu víc peněz. Ano, kdybych měl měsíčně o pár tisícovek víc, také bych si jich nejvíc vážil a ať bych se pustil do čehokoliv, věděl bych, že sice nějaké peníze mám, ale že jich není nazbyt. Takže žádné romantické nápady, pěkně při zemi a racionálně investovat. Žádné předčasné fasády, ale nejprve vyřešit smrad ve sklepě. Pak dělat další kroky. Žádné romantické představy o soběstačných farmách. 

Většina starostů ví, co jejich město potřebuje a kdyby nemuseli půlku rozpočtu shánět z dotací, tak by zřejmě už dávno žádné blátivé uličky v obcích neměli. Fasády by vypadaly o trochu hůř, zřejmě bychom měli mnohem méně rozhleden, ale také mnohem méně ghet.  Kdybychom neposílali peníze do Jůnie a ona nám je posílala trochu navýšené zpátky se spoustou podmínek, co ze ně smíme a co nesmíme koupit, zřejmě bychom tu už měli další dva temelínské bloky a nemuseli bychom se teď přít, jestli Babiš ten grýndýl měl nebo neměl podepsat, protože to jsou prachy. 

Jo, tohle se také vyvíjelo salámovou metodou. Trvalo to, než se podařilo zařídit, aby se kupa peněz vyhazovala oknem podobně jako to bývá s výhrou ve sportce. Aby se penězi plýtvalo, protože to jinak nejde. Aby se za ně stavěly nesmysly, protože to jinak nejde. Aby cizí tetičky rozhodly o tom, že se budou dělat fasády a ne kanalizace... a jinak to už ani nejde.

Představte si, kolik je těch kotlů, co se u nás vyměnily za dotační prachy... a teď je plyn drahý jako sviňa a vyhrožují nám, že brzy ani nebude. Představte si, kolik je těch tepelných čerpadel, co teď jedou na podstatně dražší elektřině, které je stále větší nedostatek. Představte si, kolik je pasivních domů, které nemohou být bez rekuperace.  Kolik hotelů a welnes center se udělalo za dotace, které v konečném důsledku zaplatili ti, co si tam nikdy nebudou moci dovolit pobyt... a ještě je to vlastně dobře, protože jinak by nebylo ani to. 

A představte si, jaká škála nápadů a řešení by existovala, kdyby si to každý mohl řešit víceméně po svém... 

Jsme zralí na změnu. Ať už si ji sami zvolíme nebo jednoho dne s tímto hospodářstvím zkrachujeme. Přijít to prostě musí. Už příliš dlouho vyhazujeme peníze oknem. Už příliš dlouho stavíme nesmysly. Už příliš dlouho děláme fasády a neděláme žumpy. Už příliš dlouho zacházíme s penězi, jako bychom je jen vyhráli. Už příliš dlouho se i v té nejmenší obci staví podle pražáckých představ, protože nejprve se peníze odsud vyberou, shromáždí se v Práglu a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky. Už příliš dlouho se v této republice staví podle bruselských představ, protože nejprve se peníze z České republiky shromáždí v Bruseli a pak se se spoustou podmínek přerozdělují zpátky.   

Všimněte si, že vůbec nemluvím o tom, kolik peněz je zapotřebí jen na obsluhu tohoto systému. Možná bychom zjistili, že je to procentuálně ještě víc, než zisk Sazky. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (191 hlas)

Komentáře

Hlad je hlad.
Děti pláčou a měděné okapy a krytinu ze střech už všechnu oloupali kolegové.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Dokud nebude monokrystalický 300Wp panel za tisícovku a akumulace za 2000/100Ah, nic se nepohne.
To říkám jako "elektrikář", co zvládne vyrobit i naprogramovat 100V/60A MPPT regulátor sám, ze značkového materiálu a nemusí tudíž spoléhat na čínské soudruhy a čekat, kdy jejich sračka plánovaně klekne.
Co se individuálních ostrovů týče, tak to bude tak, jak jsem psal výše.
Musí se to zaplatit využíváním výkonu a akumulace pro dotyčný RD nejpozději za 3-4 roky. Jednoduše proto, že i slušná a dnes velmi drahá akumulace, vydrží bez významné ztráty kapacity asi tak dvojnásobek této doby.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Správný vidlák sám dělá to, proti čemu bojuje v anonymních debatách.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)
Trvalý odkaz

A kruh se uzavře. Jenže s mongolama to bude těžké.

Průměrný počet slepic: 4.5 (4 hlasů)

už základny NATO mají,tak nač jaro

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

bývají hodně v televizi. Jeden má bradavici mezi očima, ale možná je to šém, takový menší, než míval golem.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

je totiž pátého ledna. Pátého ledna vždycky mluví Lenin.Všiml jsem si toho už na střední škole, ale celou dobu, i na VŠ, jsem o tom mlčel. Zmínil jsem se o tom až na vojně, protože z vojny mě už nemohli vyhodit. Nebo možná mohli, ale nechtěli. V PŠM jsem dostal jako špagát za úkol referovat o VŘSR, i začal jsem slovy:
"V.I. Lenin řekl...", přičemž první dva znaky, oddělené tečkami, jsem interpretoval jako datum (Excel to dneska dělá úplně běžně). Od té doby se na mě útvarový politruk, soudruh major Kotlár, díval se sílícím podezřením.

Proč ta vojenská reminiscence?

Dokud byl Vlastimil Válek obyčejným profesorem, tvrdil, že nová vláda nebude ohledně covidu nikomu nic nařizovat - nejsme přece v komunismu, že. Pak se mu ale přihodilo, že ho udělali ministrem. A je to:

V. I. Válek řekl: "Zaměstnanci, kteří se odmítnou otestovat, budou nahlášeni hygieně plus budou muset podstoupit opatření."
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Nahlasi-vas-A-budete-mit-…

To dělá ten pátý leden. Indická bradavice je ilere... ivere... ileve... no. prostě bezvýznamná. Lenin přece taky bradavici mezi očima neměl, a jak mu to mluvení pátého ledna šlo.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Čím je ten Vovka starší, tím víc jsou na něm vidět mongoloidní rysy.

Zatím bez slepic

vždy nazýváni "Čoboli", podle fráze majora Terazkyho: "Čo bolo, to bolo, terazky som majorom."
Češi byli Švédi a Moraváci se nazývali "Pomlčky". Kdo se přihlásil ke Slezsku, automaticky byl "Pšonek", podle polské nadávky "psia krew".
Mongoly byli občas nazývání Maďaři, kteří neoplývali vzděláním a měli problém slovensky slabikovat.
Asi jste to pak vztáhli na všechny Slováky, ne jenom na ty maďarské.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

"Jiří Kobza: Petr Fiala jako sluha Calergiho Panevropy"
***
(...) V souvislosti s nástupem nové české vlády se média hlavního proudu překvapivě málo věnují osobní a politické historii jejího premiéra, Petra Fialy.
Zejména té její části, která je spojena s jeho působením v čele moravské sekce tzv. Panevropské unie v 90. letech minulého století. (...)

(...) Petr Fiala tedy v poměrně nedávné minulosti, jako čelní funkcionář Panevropské unie pěstoval – mj. po boku předáka tzv. sudetských Němců a nepřítele národních zájmů české republiky Bernda Posselta a Otto von Habsburka, se kterými tehdy úzce spolupracoval – myšlenku „Panevropy“, Evropy jako federace, ve které již není místo pro národní státy.

Jak se to slučuje s jeho údajným současným „eurorealismem“? Kdy u něj došlo k názorovému obratu? A došlo k němu ve skutečnosti vůbec? Dle jeho nejnovějších vyjádření k politice Evropské unie v oblastech energetiky či klimatu zřejmě nikoli. (...)

(...) Petr Fiala není zaslepený ideolog. Je to vzdělaný a sečtělý muž, který dlouhodobě slouží poptávce Kalergiho eurofederalistů. A ta, jak řečeno výše, v podání Panevropské unie zní:

1. federalizovat Evropu,
2. sociálně-inženýrsky spustit genové mísení a spolu s tím likvidaci základních a tradičních evropských hodnot (skutečných, ne těch Jandových s velkým E).

Tím vznikne lidský i kulturní amalgám, v němž se ztratí jakákoli hodnotová linie a z obyvatel se stanou chudí, dezorientovaní, a proto snadno ovladatelní jedinci, jimž pak bude snadné vládnout, a tedy opanovat veškeré hmotné statky. Petr Fiala je vzdělaný a sečtělý, nikoli hloupý ani naivní. Proto musí dobře vědět, čemu, komu a za co slouží. Zájmy Čechů ani našeho státu to podle všeho ale nejsou.

Je na čase, abychom to věděli i my všichni ostatní. (...)

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Jiri-Kobza-Petr-F…

Průměrný počet slepic: 4.4 (9 hlasů)

Rád bych se zeptal přítomných, k čemu a komu podle Vás diskutérů, mají sloužit PL?
Kdo, proč a s jakými přesnými úmysly, si dává až takovou práci s jejich provozem i financováním?

Průměrný počet slepic: 2.7 (3 hlasů)

Myslím, že Valenta, ale mohlo se to změnit.
K čemu a komu mají opravdu sloužit, vám neřekne ani ten, kdo to ví.

Zatím bez slepic

Praktiky Parlamentních listů podle rozsudku soudu: Démonizace, manipulace a apel na strach
20. 12. 2019

Průměrný počet slepic: 1.4 (9 hlasů)

Je to jednoduché. Pro dosažení bezstrukturního řízení s plánovaným cílem, je nutno formovat aktivně informační matici, informacemi, které se dostanou do podvědomí a neznalý jedinec se pak automaticky rozhoduje, jak kdosi naplánoval. Viz např. referendum o vstupu do EU nebo současná kampaň kolem očkování.
A k tomu nahazování informací slouží právě ty různé pseudonezávislé weby, dále různi sociologové, politici a "vědci, kteří zjistili". Podezřívám, že k té partě např. patří třeba i Hampl, i když možná nevědomě.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

jsou taková zkumavka. Zkoumají nálady lidí na ledacos..... Krom trolů, je tam docela slušně vidět nálada\postoj lidí k zájmovým věcem. Stačí si všimnout témat....Semtam něco prokecnou, a čekají na reakce. A ač nadávány, jsou tolerovány. Aspoň mi to tak připadá. nejsou tak jednobarevné, objevuje se tam ledacos...

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

sluha KSČ.

Průměrný počet slepic: 2.3 (6 hlasů)

Velmi přesný popis. Jen by bylo vhodné zjistit proč ti "dobří" lidé dělají. Pro peníze to snad není, pro moc možná, ale jsou i jiné cesty, snad. Třeba opravdu věří, že celoevropská (celosvětová) homogenní beztvará masa konzumentů (nemusí být nutně chudí) je nutná pro přežití lidstva. To je vždy nebezpečí vizionářů. Nejsou schopni dohlédnout důsledků. Konec, konců my se bráníme také z iracionálních důvodů, především proto, že jim nerozumíme a nestojíme o překotné změny, které jsou proti vývoji daném přírodou a postupným společenským vývojem. Jednou, za 20 generací, to je tak 600 let, může být svět homogenní, proč ne. Dojde k tomu ale postupně, vývojem a celosvětovým rozvojem. I když, co je pro Čínu a Japonsko 600 let. Nic, jen pár let. Indie je na tom podobně.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

v němž vyslovil podezření, že fialová vláda vůbec neví, co má dělat.
Podle toho, co píše Kobza, Fiala to ví velmi dobře.
---
Vzpomínáme ještě na hádanku, kdy bude Babiš zlatej?

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

"Já jsem vždycky cítila, že svým způsobem mám různorodost v genech."
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jolana Mungengová, budoucí poradkyně premiéra pro evropské záležitosti

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poradci-noveho-premiera-fialy-cerha-…

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

Tohle věděl již Mendel, téměř před 200 lety.
Holub si zřejmě zobnul hrachu.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

mrkněte na tenhle článek a pár desítek let staré fotky z Německa.
Není třeba vyhrát ve sportce.

Stačí šetřit - a za pět miliard si za pár let koupíte litr mléka!

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/bizarni-svet-hyperinflace-aneb-jak…

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Asfaltový holub (neověřeno)

Trvalý odkaz

Měnová reforma 1953
Pasáž seznamuje s důvody, průběhem a důsledky měnové reformy v roce 1953. Ukazuje i reakci obyvatelstva včetně největšího protestu, který se konal v Plzni. Šlo o první významné vystoupení proti režimu v sovětském bloku.
čt.edu

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

....mezi roky 1991 -1993 se už obešlo bez protestů proti havlovskému režimu.
Lidem se naslibovalo a drželi huby.
Teď to bude taky tak.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

MOSKVA, 5. ledna – RIA Novosti. Na protesty v Kazachstánu by se mělo pohlížet jako na akt agrese, teroristické gangy, které je zinscenovaly, prošly vážným výcvikem v zahraničí, řekl prezident Kassym-Jomart Tokajev .
„Teroristické gangy jsou v podstatě mezinárodní, prošly vážným výcvikem v zahraničí a jejich útok na Kazachstán může a měl by být považován za akt agrese,“ řekl Tokajev, jehož prohlášení odvysílala státní televize Chabar 24 .

https://ria.ru/20220105/tokaev-1766673631.html?utm_source=yxnews&utm_me…

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Jako v Maďarsku 1956 ... staré impérium slušnosti nenaučíš.

Průměrný počet slepic: 2 (8 hlasů)

Rudé armády, když Hungárii oplatila návštěvu jejich turistů kdesi u Stalingradu.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Rudá armáda oplatila návštěvu jejich turistů kdesi u Stalingradu přece už v 1945.
To bylo fifty.
Ale 1956?

Průměrný počet slepic: 2 (4 hlasů)

In reply to by Pamětník (neověřeno)

Trvalý odkaz

tranzitovala do samého srdce Třetí říše.
Stane se...

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

Jasně, v roce 1938 němci jen oplatili návštěvu slovanů ze 7. století.

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)
Trvalý odkaz

>>> Mimochodem - nechystáte se o naší umírající civilizaci napsat knihu? Píšete rychle - a jí bych si honem koupil gram zlata, abych na ni po pádu sých ůspor měl. Fakt bych si ji koupil, stejně jako sebrané spisy Ládikových veršů. (Pokud byste ji ale vydal na jedlém rýžovém papíru, náklad by mohl být desetinásobný)

Děkuji vám, Asfaltový holube, moc za důvěru. Napsat pravdivou knihu o naší civilizaci a historii je poměrně slušný způsob sebelikvidace. Protože oficiální tvrzení a skutečné činy a události jsou natolik odlišné příběhy, že to až hezké není. A nejen, že se v oficiální verzi čím dál více lže. Ono je ještě podlejší v tom, co se v ní vůbec neříká. V historii se málo mluví třeba o slovanské historii, která je mnohem rozsáhlejší, zajímavější a monstróznější než většina té germánské a anglosaské. Nebo se málo mluví o východní historii.

To samé máte ve filozofii. Všude se cpou v zásadě úpadkové konce filozofie zvané "moderní (většinou německá) filozofie" což je ve skutečnosti předmarxismus, marxismus a neomarxismus. Sem tam s nějakým dodatkem mimo, aby to tak nebilo do očí. Kvalitní starověká nebo východní filozofie - která je dle mého mnohem více na výši, je okrajová.

Chcete napsat pravdivou knihu o světových válkách? Jak polovina Západu včetně USA pomáhala Adolfu Hitlerovi, aby se pustil do války. Jak anglická diplomacie slíbila podporu Polsku při napadení Německa a rozmluvila Polákům všeobecnou mobilizaci, takže je Hitler sejmul v rekordně krátkém čase nepřipravené? Jak Západ se rozhodl Hitlerovi vytvořit širokou volnou cestu na Rusko - darováním Polska, Česka a Rakouska? Jak celou 2. světovou válku vybojovali Rusové, a Západ se přidal až na konci když zjistil, že když alespoň nevytvoří zdání že se podílel na bojích tak by přišel o úzzemní a materiální kořist což nemohl dopustit? A tak dále.

Chcete napsat pravdivou knihu o dnešní době? O tom, že studenti žádnou samotovou revoluci nevyvolali ani neřídili. O hlavních osobách, co se podíleli na tunelování Česka? To byste nemusel přežít. Můžete se podívat do poloviny Plzně a poloviny Prostějova - tam měli rodná hnízka většina z nich. Praha je až třetí. A tak dále.

Navíc se musím přiznat, že závidím Ládíkovi jeho lehké poetické pero a Vidlákovi jeho spisovatelský talent pro psaní velmi čtivých článků a příběhů. Neumím to tak dobře jako oni.

Navíc si nemyslím, že naše civilizace umírá. Ono to tak vyzerá z pohledu Evropy. Ale už ne z pohledu ze všech kontinentů.

Kdysi, ještě jako naivní hošík, jsem nějaké pokusy o tom, jak funguje svět zkusil. Od té doby jsem zjistil, že to funguje ještě složitější. Dnes se za své pokusy víceméně stydím. Pár ochutnávek, co jsem psal pro své přátele:

(http://soubory.ponkrac.net/2014-07-05-Pozadí-současných-světových-událo…)

(http://soubory.ponkrac.net/2016-02-20-O-islamizaci-západního-světa.pdf)

Průměrný počet slepic: 3.8 (10 hlasů)

cituji..."Jak celou 2. světovou válku vybojovali Rusové"

O tom se málo ví.
Rusové začali 2. světovou válku spolu s Němci napadením Polska.
O tom Rusové neradi mluví a být vámi tak bych si dával pozor na kliku u dveří.

Průměrný počet slepic: 1.3 (16 hlasů)

In reply to by Dubisko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Rozumím. Události jako Mnichovská zrada 1938 třeba neexistují.

Když chcete manipulovat dějiny, jedna z dobrých falzifikačních metod je správně stanovit začátek války tak, aby to ukazovalo na toho, kdo má být na pranýři, a ne na vás. Ignorovat všechny ty skutečné příčiny a přípravy.

Gratuluji, jste správně přijat do klubu Jandy, Campera a Vrábela.

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

voni o tom nemluví, protože jsou strašně skromní, tak proto a radši své zásluhy připisují jiným...

Průměrný počet slepic: 1 (10 hlasů)

Ono se také skromně nemluví o tom, že Polsko krátce před svým napadením sdělilo Německu a Sovětskému svazu, že je válečně přepadne. To se také skromně zamlčuje - jen tak mezi námi, děvčaty.

Průměrný počet slepic: 5 (10 hlasů)

In reply to by Dubisko (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ještě by se slušelo dodat, že dost velkou částí 2. světové války je zahlazování faktů, že mnoho států podporovalo Adolfa Hitlera co se dalo.

Bez podpory Francie a Velké Británie by Adolf Hitler nikdy nemohl ani pomýšlet na spuštění 2. světové války. Stejně jako bez podpory USA peněz, bankéřů a řady USA korporací. Zde je vyvinili nacisté jejich přepadením.

Slovensko muselo na konci narychlo uspořádat Slovenské národní povstání, aby nespadli do kolonky "poražený nacistický stát".

Maďarsko ani neskrývalo svou podporu nacistům, a na konci se to nějak zašolíchalo, jakože tedy ne.

A tak dále.

Průměrný počet slepic: 4.9 (9 hlasů)

ukradli Švermovi boty a nechali ho umřít.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)

Samozřejmě také v někoho zájmu.
Dokonce je opět popisován Hitler coby legendární vůdce Evropy - v jejím společném tažení proti ruskému bolševismu. Zatím ale spíše mimo mainstream, ale např. v české databazi filmů lze nalézt údaj i recenze, ne všechny jsou negativní : https://www.csfd.cz/film/402634-adolf-hitler-the-greatest-story-never-t…
Revizionismu využívala i prohitlerovská oligarchie Deutsches Reich verze Weimar (ve vztahu k Versailles 1919) a také např. i její bělogvardějští podporovatelé (ve vztahu k Petrohradu 1917). K tomu přimixovali rasismus (i dnes se občas objeví na netu i jinde poznámky ohledně mongoloidních ruských švábů apod., funguje biologický rasismus vůči neočkovaným....), čímž získali i deklasovaní pocit , že dosáhli vyššího statutu - a to není málo, bez ironie. To značí hodně, když pokořeným , rezignovaným, deklasovaným atd. je vlastní představa že i tak jsou příslušníky vyšší rasy (aniž by pro to museli něco udělat - což samozřejmě časem nese sebou frustrační náboj, člověk i takto zmanipulovaný má stále v sobě určitá rezidua kritického myšlení, i pomýlený a jednoduchý člověk se občas zamýšlí nad sebou a svou rolí, jakou hraje ve společnosti, kriticky....tento frustrační náboj vybil se ve vítězných bleskových postupech prvních fází války, to tak bývá - že v takových situacích i naprostá biologická, kulturní, ekonomická či sociální troska, " získává" zásluhy o stát, o společenství, o národ a tak i o sebe, o nabytí svého vyššího statutu objektivně i subjektivně).
Je to všecko poměrně primitivní (původní civilizace, společenství prominou), už jen tím zároveň i odpudivé. No ale vysoce funkční.

Kdoví v co všecko se ten revizionismus rozvine, nedejnEO že by Německo upadlo (např. v důsledku zeleného fanatismus tamních lumpenelit) do chaosu. To by asi pro nás bylo dost zlé.
Ovšem stejně tak i Rusko - to kdyby se podařilo uskutečnit vlhké sny různých neorosenbergovských či neohitlerovských fanatiků, vyvézt nebo zavést tam zase rozvrat. To by též nám neprospělo.

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)

No, tak on je rozdíl v tom, jestli je klika pomazaná hovnem, zubní pastou, sekundovým gelem, nebo tím úplně nejvíc smrtícím, nervovým jedem na planetě, že.
U některých zdejších diskutérů, mám ovšem důvodné podezření, že ten poslední prostředek u nich už byl použit.
U pravověrných husitů nepochybně opakovaně.
Je vidět, že je to hovno smrtící jed, nebo je v tom spíš něco zfušovaný, jako v té čínské speciální chřipečce. Je to furt stejný - někdo splácal jakousi sračku, prohlásil to nejsmrtelnějším jedem na planetě, shrábl za to miliardy a výsledek?
Posuďte prosím, sami :
V Salisbury, tam zvládl tento nejvíc smrtící nervový jed, co na planetě existuje, zabít aspoň houmlesačku s prochlastanými játry.
A muselo to proběhnout tak, že flakón s tímto údajným jedem, namaskovaným do značkového parfému, prostě vymlaskla na ex.
Špiritus jako špiritus, aspoň budu při krkání vonět. Špiritus byl ale silnější než nejsmrtelnější jed na planetě a proto to odesrala játra.
Co se ale zřejmě nestalo tady :
V Čechách, v požehnané zemi, kde běžně používáme ricinovej olej jako projímadlo a přísadu do metylalkoholu pro plochodrážní motorky Eso DT500 - no tak tady u nás, tento nejvíc smrtící, strašlivý nervový jed, co na planetě existuje - nejenže Čecha-husitu nezabil, nezkřivil mu hubu, pracky, hnáty - nezkřivil Čechovi ani ten příslovečný vlas !
Tento strašlivý nervový jed namísto toho, aby Čechovi způsobil tu nejvíc strašlivou smrt v křečích, tak už zřejmě natrvalo stimuloval nervový systém Čecha k tomu, že tento vykazuje ještě vyšší aktivitu na internetu!
Bylo by rozhodně dobře, tohle napsat Rusům.
Protože takhle zfušovat údajně nejvíc smrtící nervový jed na planetě, navíc s takovými vedlejšími účinky, to si zasluhuje potrestání viníků.

Průměrný počet slepic: 4 (2 hlasů)

Pokud chcete byt presny, valku zacalo napadenim Polska Nemecko a Slovensko.

Zatím bez slepic