To koukáš Nursultane

Autor
Štítky

No, nechtěl jsem, protože o Kazachstánu toho fakt moc nevím. Ale když už jsou tam takové protesty, že se policie přidává k demonstrantům a desetitisíce lidí ozbrojené holemi zvládnou zapálit leckteré vládní budovy, tak to není žádná sranda a je zapotřebí k tomu něco napsat. Tož jsem si obvolal svojí ukrajinskou část rodinky, protože i v Kazachstánu máme nějaké vzdálenější příbuzné a chci vám dneska zprostředkovat velmi povrchní pohled na tamní dění. Vlastně předpokládám, že dnešní diskuse přinese podstatnější a lepší pohledy než je ten můj.  Dneska mě opravdu neberte za slovo a pokud tento pohled budete zprostředkovávat dál, nezapomeňte uvést, že to není žádná čistočistá pravda, ale jen názor a pohled několika vidláckých příbuzných: 

1. Hele - jsme v Asii. Kazachstán je země, která se myšlením zase tak moc neliší od Afghanistánu. Sice tam jsou sekulárnější a mají svou zkušenost s ruským vlivem, ale metody vládnutí se nijak neliší od všech těch ostatních "stánů" v oblasti. Prostě tam tomu vládne jedna klika, zpravidla rodinná, která si dělá co chce. Předchozí prezident Nursultan Nazarbajev to tak řešil - volby byly, ale jen naoko a dělat tam opozici, to bylo mnohem nebezpečnější než dělat opozici Putinovi. 

2. Zároveň měl Nazarbajev takové "lukašenkovské" období. Také se mu nelíbilo mít nad sebou stín ruského prezidenta, přišlo mu ponižující pořád prosit Rusy tu o železo, tu o plyn, tu o další suroviny nebo výrobky. Takže také různě koketoval s tím naším slavným Západem, pustil si do země různé ziskovky i neziskovky, které se tam usadily s jeho souhlasem a když pak zjistil, že to není to pravé ořechové, už se mu nedařilo je vypudit, protože to hned znamenalo americký řev a hrozbu amerických sankcí. A do toho ten Putinův šachistický obličej, kterak mu škodolibě říká: "jo chlapče, chtěl jsi dělat machra, tak si to teď vyžer". 

3. Takže do dopadlo stejně jako s Lukašenkem. po dlouhých námluvách se Západem je místní diktátorek ještě více závislý na Rusku než kdy dřív, protože bez Ruska by se už dávno sesypal. A to co vidíme dneska v ulicích Almaty, to je asijská verze protestů proti Lukašenkovi. Nursultan před dvěma roky rezignoval a teď to tam vede člověk hovořící několika jazyky, diplomat a stolní tenista Tokajev.  On je prostě měkčí než Nazarbajev, méně nechával lidi mizet, méně nechával zbít novináře a opozičníky a jak povolí brutální tlak režimu, osmělí se opozice a už to tam mají. 

4. Teď tam podobně jako Lukašenko zjišťují skutečnou míru své samostatnosti. Chtěli být Rusku rovnocenější partner, což vždycky znamená, že z Ruska začnou nakupovat za rovnocenější ceny. Mimochodem - asijská klasika tamního regionu - Kazachstán sice těží ropu i plyn, ale nedokáže pro vlastní obyvatelstvo zajistit laciný benzín a plyn. To víte - všechny vrty má tak či tak pod palcem diktátorská rodinka, ta raději vyváží za čínské nebo německé ceny, hospodářství kulhá, chtělo by to investice, ale samozřejmě ne na úkor diktátorových kamarádů. 

5. V této chvíli už všichni ti Tokajevové a Nazarbajevové přemýšlejí, jestli je lepší zdrhnout (ale není moc kam) nebo poprosit Putina o pomoc. Fór je v tom, že v Kazachstánu žije 20% Rusů, takže tu existují i jiné vazby než jen ty oficiální. 

6. Je vidět, že Tokajev ihned pochopil odkud vítr fouká a začal dělat příslušné kroky - odvolal vládu, zastropoval ceny.  Teď se bude muset vypořádat s velkými protesty, kde právě různé neziskovky řádně topí pod kotlem a výsledek je zatraceně nejistý.... asi takhle - není jisté, jestli to ustojí, ale je rozhodně jisté, že to ustojí jedině s ruskou pomocí, kterou pak bude muset politicky řádně zaplatit. Zdá se, že je to nová Putinova taktika -  Přestat ty diktátory podporovat za všech okolností a trpět jejich příliš zvednuté nosy. Je lepší je nechat povařit ve vlastní šťávě. Oni pak změknou a dělají, co se jim řekne. Takhle to bylo s Arménií, Běloruskem a teď i Kazachstánem. 

Tolik přežvýkané informace od příbuzenstva... Teď pár vidláckých myšlenek: 

Že v Kazachstánu hrozí barevná revoluce, o tom si cvrlikají vrabci v CNN už minimálně půl roku. Jednak to tam vedou od desíti k pěti, jednak si tam pustili pár pěkných vší do kožichu a jednak by se soudruhům USákům moc líbilo se tam usadit s nějakou tou základničkou. A i přes ropné bohatsví jsou chudá země, kde jakékoliv citelné zdražení prostě bolí.  Kazachstán má 18 milionů obyvatel  a i když působí bohatě, mají se tam lidi stejně mizerně jako na Ukrajině.  A také ještě nepochopili, že Západ jim to nevyřeší, jen prohloubí.

Ale pro Rusa to komplikace je. Další území, které je třeba pokud možno levně uhlídat a kde se může stát cokoliv. Putin si už přečetl analýzy, kolik peněz z ropy bude muset dát, aby Kazachstán udržel přátelský a nebo rozbitý. 

Považuju proto za docela dobře možné, že Kazachstán je jen klamná operace. Rusův pohled se přesune tam dolů ke Kaspickému moři, jeho bdělost klesne, možná tam dokonce bude muset poslat nějaké jednotky a jak budou všechny moskevské zraky upřeny tam... šup! začne útok Ukrajiny na Donbas. Je to pro mě další krok k válce na Ukrajině a musím se začít zamýšlet nad tím, jestli se Západu nezachtělo ještě něčeho většího než jen raket na Slovensku v Polsku a Rumunsku. 
 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (161 hlas)

Komentáře

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

Od 1.1 zvedli nedočkavě svými spekulacemi prý 100% dopplel ceny plynu v zemi,která ho má dostatek.A neni to náhodou totéž u nás,kdy posilame levnou elektriku spekulantům a ti ji zdraži až do pěkného peklička ,přitom je to stejně zajimavé,že je to stejně symbolické jako kdysi zvednout ceny chleba.

Spekulanti chtěji využit všehoschopné lejno ,kterému pomáhá nějaká ďoura k rozvalu námi oblibeného EU.
A slyšeli jste tu novinu?
Pobaltske staáty prý maji vystoupit z NATO,které už je snad i nepotebné,tak to ne holoubci .
Musime požadat naseho minitra zahraniči,velmi inteligentniho činovnika,aby ihned dal pisemnou žádost o naawvrat 3,6 bilionů,které nám dluži z válečných reparaci sousedi a za ty kopime kvalitni AMI samopaly zn AK a vytvořime podle vzoru SWISS pry Seiss ARMY!každy muž našich záloh dostane do almary i minomet a pancerfausta.
Náš skvělý podplukovnik Targus,který se ukazal jako velice schopný el comandante ( v minulých článcich nám ukázl i cestu do ráje kasáren eskoslovenské armády!.
My Prahu nedáme radši ji zbouráme.
Navic prý urychleně dostaneme od vlády brzy i měnu ojro,aby se to dobře počitalo v železné beinflačni měně,když ten doláč má prý krachnou!

Ja jako žena ANNA HUSITA tomu fakt rozumim a pokud ne klidně mi to vysvětlete kde tedy hraje muzika,co?

Průměrný počet slepic: 1.6 (10 hlasů)

V diskusi na iDnes psali o uřezaných hlavách policistů. To asi nebyl nikdo ze spekulantů...asi fakt tam je nějaký zuřivý dobytek z Afghánistánu.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)

Která chápe,že pokud bude republika muslimská budou i tamni zvyky.však to znáš ,dobytek bude podřezáván podle jejich zvyků pod krkem,aby zaživa umel vykrvácenim .
Uvědomuješ si,že neomarxistky z toho lejna a ďoury už prÿ nikdo nechce zastavít v nynějšim systému zla ,kdy právě ony chtěji rozpad EU?

Tu totiž plati,že osoby kandidujici na funkce, potřebují ziskat volebni hlasy a to masivnim ohlupenim GŘ TV, jen proto ,aby mohli sloužit menšině?

K moci se tak dostane diktatura neomarxistického zla ,která se nebude rozpakovat dát průchod tzv humanismem přednosrně, kulturám,které ustrnuly v dálném stedověku a stači použit jen 6 priorit k řizeni už tak zubožovanýych domorodců republiky v kombinaci s metodou CHUCPE tj neodporujicim vystrašeným ovečkám touto brutálni demontáži demokracie ,dát k životu ještě i výstřely z brokovnic a dodat jelita ,ovšem na hřbetě,nebot to bude a už je nyni už skrytě parlamentem odsouhlašený POLICEJNI STAT
Evixi prý půjdeš i ty dát se upéct ve vlastni šťáve namisto,aby jsi naložil křižakům palcátem po vykotlanyých lebkách a olezlýych hnátech SA podobných oddilů kavárenských povalečů se znakem smrtihlava řidicich se Švábovým Mein Kampfem nových zločinců,aby se historie znovu opakovala?
K tomu diskutuj a na mě se vykašli,nebo taky ne

Průměrný počet slepic: 1 (4 hlasů)

V diskusi na iDnes psali o uřezaných hlavách policistů. To asi nebyl nikdo ze spekulantů...asi fakt tam je nějaký zuřivý dobytek z Afghánistánu.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Na hranicích Ruska
jiskří v zámku bruska.
- - - - -
Na Kazachy přišla vesna
musí se probudit ze sna
že budou stěhovat jurtu,
stírat líce od jogurtu.

Teď dostanou vyšší školu
jak milovat koka kolu;
obloha nad stepí ztmavla,
objeví si svého havla.

Opustí epochu pústu,
vydají se cestou růstu.
Jak odčiní svoje viny?
Rozprodají suroviny.

Průměrný počet slepic: 4.7 (71 hlas)
Trvalý odkaz

Začal jste dobře, ale pak jste sklouzl do klišé našich sdělovadel. Kazachstán ležící mezi Ruskem a Čínou má hodně malý prostor pro jakékoli manévrování. Stačí se podívat na mapu. Rusové si prostor uhlídají, na podporu budou mít i Bělorusy. Zatím to vypadá na málo koordinovanou revoltu bez jasného cíle. Ale nechme Kazachstán Kazachstánu.
Vliv na rozhodování Ukrajiny - tedy pokud vůbec připustíme, že Ukrajina o něčem rozhoduje - v konfliktu na Donbasu bude malý. Ukrajina je v pasti, ze které za současného stavu není úniku.
V Kazachstánu může být také variantou řešení dočasné umístění ruského vojenského kontigentu. Vyloučeno to není. Kazašské elity, jakkoli prohnilé, se nebudou chtít vydat cestou zničené Ukrajiny. Nemluvě o tom, že není vyloučeno rozdělení země. Kazachstán je na místní poměry velký a jeho hranice jsou spíš čáry. V zemi je i velký vliv Číny. Ta nemá zájem na územní expanzi, nic by ji nepřinesla, ale bude chtít zvýšit svůj vliv na ochranu investic.
Řešení tedy bude místní, bez ohledu na NATO, USA a EU.

Průměrný počet slepic: 4 (45 hlasů)

Všechno je jednoduché. Když se to vezme za správný konec.

Průměrný počet slepic: 2.1 (20 hlasů)

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

A proč se o to nepokusíš a stále taháš za špatný konec?

Průměrný počet slepic: 5 (7 hlasů)

Bude to typicky ruske reseni, kdo se nenecha zatknout a spravedlive potrestat, toho zastreli. Preci jen jiny kraj, jiny mrav. Nemaji tam nahodou rusove raketovou strelnici a nepouzivaji tamni kosmodrom Bajkonur ? Zadna nova vlna privatizace nebude. A s tema cenama to teda Kazachum nezavidim.

Zatím bez slepic

Jako, akorát to dělají i v USA. Alma-Ata hořela stejně jako hořely některé americké města.
Bajkonur si Rusové uhlídají. Prý v hlavním městě už dělají pořádek vojáci Kazachstánu. Aspoň to psali na iDnesu.

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)

Velice poučná bude ruská reakce a způsob jak celý problém Rusko zvládne. Pokud se v nějaké krátké době podaří situaci uklidnit a zavést pořádek, který bude lidem více vyhovovat, bude to velká prestiž pro Rusko a ovlivní to i okolní postsovětské, poněkud nestabilní státy. Jediným problémem je cena za kterou se to uskuteční. Nevíme nakolik je Nursultanův klan napojen na ruské oligarchy, nevíme kde mají uložena svá aktiva. Přírodní bohatství ale dává velký prostor pro uspokojení lidu. Stačí na čas přesměrovat toky peněz. Zajímavá je jen úloha těch, kdo nepokoje vyvolali. Dělali to z totální blbosti nebo to bylo připraveno ze zahraničí? Rusové o tom jistě věděli a tak jejich úlohu neznáme. Nejbližší dny ukáží kam tato konfrontace půjde.
Na závěr. Zájem Ruska na jakékoli válce je nulový, Ztráty by mnohokrát převýšily případné zisky. Západu by se hodila místní válka, která by se ho nedotkla. Jen neví jak to zařídit.
Zkuste naplánovat leteckou cestu do Kazachstánu. Od východu je hrází Čína, Afghánistán a Írán. Od západu Rusko a Arménie. Zbývá jen trasa Gruzie - Ázerbajdžán. Ta se dotýká nad Kaspikem Ruského vzdušného prostoru.
Jistě, Západ se bude snažit Kazachstán využít při jednání s Ruskem. To ovšem dalo jasně najevo, že nehodlá diskutovat, ale řešit akutní nastalý problém ohrožení vojsky NATO.

Průměrný počet slepic: 4.6 (51 hlas)

tak bych řekla, že hlavním důvodem je ropa, z níž zisky by se amíkům hodili.až tak.... Přece není možné aby z ní domácí měli výhody a oni utřeli hubu. Hledají/zkoušejí jinde. když si na emiráty netroufnou.

Průměrný počet slepic: 4.9 (13 hlasů)

tak bych řekla, že hlavním důvodem je ropa, z níž zisky by se amíkům hodili.až tak.... Přece není možné aby z ní domácí měli výhody a oni utřeli hubu. Hledají/zkoušejí jinde. když si na emiráty netroufnou.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Jen bych to doplnil o “soucasna politicka reprezentace Ukrajiny je v pasti”.

Průměrný počet slepic: 3 (1 hlas)

Kazachstán je velký na jakékoli poměry. Je to 9. největší stát na světě.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Lídři OSKB se rozhodli vyslat do Kazachstánu kolektivní mírové síly, oznámil armenský prezident Nikol Pašinjan.

„Vzhledem k žádosti prezidenta republiky Kasym‑Žomarta Kemeluly Tokajeva a v souvislosti s hrozbou pro národní bezpečnost a suverenitu Republiky Kazachstán, která byla vyvolána mimo jiné zahraničním vměšováním, Rada kolektivní bezpečnosti OSKB v souladu s článkem 4 Smlouvy o kolektivní bezpečnosti rozhodla vyslat Kolektivní mírové síly OSKB do Republiky Kazachstán,“ stojí v prohlášení Pašinjana na Facebooku.

(Sputnik Česká republika)

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

Twitterový účet Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti ve středu večer napsal: „Kazašský prezident žádá Rusko o vojenskou pomoc uprostřed násilných nepokojů, které zachvátily zemi, a tvrdí, že „teroristé“ obsadili strategická zařízení po celé zemi. Putin nařizuje okamžitou pomoc Kazachstánu a vyslání specialistů do #Kazachstánu na pomoc kazašským silám – celý proces OSKB trval méně než 30 minut.“

Průměrný počet slepic: 4.4 (19 hlasů)
Trvalý odkaz

TASS ve středu večer také napsal: „Ozbrojená ostraha klíčových objektů kosmodromu Bajkonur byla posílena a pobočky Roskosmosu pracují v běžném režimu. Oznámil to šéf státní korporace Dmitrij Rogozin. ‚Den na Bajkonuru proběhl klidně. Pobočky Roskosmosu, orgány činné v trestním řízení, městské služby a organizace pracují v běžném režimu. Operační velitelství zřízené pod správou Bajkonuru má plnou kontrolu nad situací ve městě. Ozbrojená ostraha klíčových objektů kosmodromu byla posílena,‘ napsal Rogozin na svém kanálu na Telegramu. Tisková služba Roskosmosu dříve novinářům sdělila, že orgány činné v trestním řízení v Bajkonuru (město v Kazachstánu, které je pronajato od Ruské federace a má status města federálního významu) pracují v normálním režimu a situace je klidná. Podle státní korporace šéf správy Konstantin Busygin pravidelně podává Rogozinovi zprávy o situaci kolem Bajkonuru.“

Průměrný počet slepic: 4.6 (21 hlas)
Trvalý odkaz

čekal jsem tři dny na auto s pluhem, které by v parném létě protáhlo trasu.
Ano, správně, trasu, nikoli cestu, nebo dokonce silnici.
Jistě si myslíte, že mi hráblo. Nikoli nehráblo, jen foukal vítr, který dělal na trase kupky z písku. Tak velké kupky, že jsme jim říkali duny, ti něžnější z nás dunky.
To byl po překonání Volhy napříč přívozem druhý šok. V Saratově jim tenkrát nějak padaly mosty do vody.
Finále bylo takové, že jsme sjeli do koryta vyschlé řeky, aby naše jízda byla méně pomalá.
Ale to jsou všechno pohádky Ovčí babičky, dnes je všechno jinak. I v Kazachstánu.

Co jsem slyšel zprávy, soudruh prezident požádal o intervenci vojsk ze spřátelených zemí, takže se asi nemíní vydat cestou ukradinských soudruhů.
Poteče krev..., hodně krve. Otázkou je, čí bude a kolik se nám jí ukáže v telce.

Průměrný počet slepic: 4.9 (40 hlasů)

Jde o víceméně islámskou zemi, což bohužel nebylo zmíněno.

Standardní taktika mimozemské strategie Aštara Šerana (já nesmím psát o koho se jedná, takže používám krycí jméno) je co nejvíce států převést na radikální islám. Flotila Aštara Šerana to dokázala třeba v Afghánistánu. Víceméně se jí to daří, protože čím dál více států křesťanských, křesťansko-islámských či umírněně islámských přechází po intervencích Šeranovy flotily na radikální středověký islám.

Jinak Nazarbajev je muslim. Tokarev je víceméně ruso-číňan, aby to bylo zajímavější. Nejsem si jistý, ale podle všeho neumí ani kazašsky, ale umí rusky. Uznáte, že to je silně znepokojivé - i pro mimozemskou flotilu Aštara Šerana. Tokarev umí plynule čínsky a rusky, kdyby chtěl někam zdrhnout.

Průměrný počet slepic: 4.7 (23 hlasů)

Podle ruských zdrojů žije v Kazachstánu něco přes 20% etnických Rusů. V praxi to však vypadá, že tato menšina ovládá veškerý ekonomický život země.
Ovšem na vedoucím místě je obvykle nějaký Kazach. I přesto se dá říci, že Kazaši pasou ovce a koně a zbytek provozují Rusi.
Dále hranice mezi všemi okolními státy nejsou historické, nýbrž jsou to jen čáry na mapě nakreslené za Jelcina.
Vše výše uvedené je zárodek nestability.

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

devadesátkách byl, začínal zběsilý úprk všeho ruského.
Čímž vůbec nemíním zpochybňovat vaši tezi, že Rusáci drží prst nikoli na tepu doby, nýbrž na ventilu od trubek s plynem a ropou, což je vlastně totéž, že ano.
Jedna věc je trvalý pobyt lopat, druhá a úplně jinávěc je zápis v knize vlastnictví, třetí věc je proud peněz pocházejících z prodeje plynu a ropy.

Průměrný počet slepic: 4.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

OSKB už nějaké síly vyslalo, měly by být už v Kazachstánu. Zatím Rusové a Bělorusové.
Opozice má hnízdo na Ukrajině a cca rok a půl vyzývá k revoluci.
Opoziční bojůvky mají vojenský výcvik (pravděpodobně zahraniční) a jsou vybaveni útočnými puškami a neprůstřelnými vestami.
Záminkou se stalo zdražení LPG, který se v Kazachstánu používá do aut místo benzínu.
Zdražení bylo stornováno, ale násilné protesty pokračují.
Hesla jsou jako přes kopírák stejná jako byla při pokusu o převrat v Bělorusku. Jistě je to jen náhoda.
V Kazachstánu je ropa, zemní plyn a hodně uranu.
Nejucelenější informace jaké jsem našel jsou: https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=15&t=123&start=80
Momentálně na stranách 3, 4, 5.

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)
Trvalý odkaz

To jest další květinová revoluce.
Amíci si prostě pokoj nedají a nedají. Vždycky najdou pár kokotů, kteří mají nutkání zkoušet Květinové bordely.

Průměrný počet slepic: 4.2 (47 hlasů)

Potrefená husa?

Průměrný počet slepic: 4.9 (32 hlasů)

CIA, Targus nemá tak dlouhé vedení. Používá hlavu.

Když má něco hlavu (protesty jsou organizovány z Kyjeva) na Ukrajině, tak to nemá hlavu na Ukrajině, ale v USA. To dá přece zdravý rozum.

Průměrný počet slepic: 4.8 (43 hlasů)

noty. Vaše písničky jsou už příliš obehrané.
Připomínáte mi idiota károvaném saku a v kloboučku, se silnými skly v ještě silnější obrubě na nose, který se ptá:
" Tak mi teda řeknětéééé, co - to - je."
Ten idiot se jmenoval Felix Holzmann a všichni u obrazovek řvali smíchy.
Vy už dávno nejste ani k tomu smíchu.

Průměrný počet slepic: 5 (19 hlasů)

To je snadný, elfe referente. Vždycky, ale úplně vždycky, jste nenápadní jako buldozer v divadle. :D

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

1) Některé státy udělaly tu chybu, že se nepřipojily do Ruské federace. Mysleli si, stejně hloupě jako Československo nebo Turecko, že Západ jim bude sypat pečené holuby do pusy. Nebo dokonce si naivně mysleli tu blbost, že budou ROVNOCENNÝ stát v západním společenství. Tak jako si to třeba myslela střední Evropa.

2) Drtivá většina moderních "prohlášení nezávislosti" a vyhlášení nového státu je o tom, že další oligarchistická rodina chce mít také svůj rajón k ovládání. A nechce být druhé housle jiné mafiánské rodině. (To je mimochodem také případ odtržení Slovenska.)

Průměrný počet slepic: 4.9 (54 hlasů)

Holt jsme udělali chybu, že jsme částí západu a bohatí, a nikoliv části Ruska a chudí.

Žádný ruský car by to neřekl lépe.

Průměrný počet slepic: 1.8 (30 hlasů)

chybu, že jsme částí západu a NESPLATITELNĚ PŘEDLUŽENÍ, nikoliv částí Ruska vlastnící své zdroje vody, svou půdu a své nezavřené a fungující fabriky.

Průměrný počet slepic: 4.9 (36 hlasů)

tak by možná stálo za to se zamyslet, proč naše zdravotnictví veskrz z kapacit z předchozího režimu zvládlo pandemii. Kde tyto kapacity neměli, tam se to podělalo (USA, Britové, Španělové, Portugalci a jiní). Pokud jsme tak bohatí, jistě by stálo se zamyslet, proč pouhé zdražení energií o pár procentních bodů vede k celospolečenským otřesům (děj stále trvá, nám třeba faktura za energie ještě nedorazila), které vzhledem k místnímu naturelu nekončí jako v Kazachstánu. Díky rozprodeji bohatství minulého režimu bylo možné ve státem placených pozicích schovat výkvěty našeho školství posledních 10 let, jinak by tu nezaměstnanost lidí pod 30 byla stejná jako ve Španělsku nebo Francii (cca 25-30 %). Jsme v podstatě ve volném pádu, ale vybudované rezervy předchozích let a setrvačnost dějů v takovém měřítku (stejné problémy má celý "bohatý" západ) jen nás vede k domněnce, že pokud se něco nestane v průběhu 14 dní tak to neexistuje. Omyl... Velký a hluboký omyl. Na úrovni států porovnávejte trendy a tam ten "chudý" východ nás válcuje ve všech statistikách. Zdroje jsou rozházeny, ale z čeho vycházím je souhrn přednášek např. zde -> https://youtube.com/playlist?list=PLPA4Vj48nG9_jtPvttP5vSDUBbozz-Gju

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

4) Teď v České republice zjišťují skutečnou míru své samostatnosti. Chtěli být Evropě a Západu rovnocenější partner, což vždycky znamená, že z Německa a Západu začnou nakupovat za rovnocenější ceny. Mimochodem - klasika tamního regionu - Česká republika sice vyrábí přebytek elektrické energie, ale nedokáže pro vlastní obyvatelstvo zajistit lacinou elektrickou energii. To víte - všechny věci má tak či tak pod palcem diktátorská bruselská rodinka, ta raději vydělává za německé ceny, hospodářství kulhá, chtělo by to investice, ale samozřejmě ne na úkor diktátorových kamarádů.

Průměrný počet slepic: 4.9 (63 hlasů)

In reply to by Miloslav Ponkrác (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jen abyste viděli, že Evropa a Asie se ve své klasice a kultuře liší mnohem mnohem méně, než by si ego Čecha nebo Evropana dokázalo pravdivě přiznat.

Průměrný počet slepic: 4.8 (41 hlas)

Pane Ponkráci máte pravdu. Jsme tu u nás Kazachstánu podobnější než bychom si přáli. Rozdíl je v tom, že tamní diktátor může změnit názor, "odtrhnout si od huby", koupit si o pár aut míň, snížit apanáž svým kamarádíčkům a prostě ty ceny plynu snížit, protože je prostě diktátor a má moc.  U nás jsme už pokročili a cenu by nám museli snížit Němci sami. Naši místní demokraticky zvolení politici tohle udělat nemůžou. Protože nejsou diktátoři a ve skutečnosti nemají žádnou moc. 

Kazachstán patří Nursultanovi.  Česká republika patří Německu. 

Všimni si Scallope, že vůbec neřeším, co by chtěli prostí lidé. Ani tady ani tam. Na lidi totiž vždycky sere pes. Tady, tam, v Rusku i Číně... a v USA tuplem. 

Průměrný počet slepic: 4.6 (65 hlasů)

Nevím, jaká je tam situace. Jen mi přijde, že starý 81letý Nazarbajev asi nedrží Kazachstán pod krkem.

To diktátorství, pokud vůbec, nejspíše vypadá tak, že má síť svých lidí, možná i příbuzných. Vámi navrhované řešení je snížit peníze velkému množství lidí.

Přijde mi to jako pokus přijít do české vlády a sdělit jim, že všem členům PirStanu a Spolu zařídit poloviční plat.

Nebo zkusit udělat kontrolu hospodaření a smluv v České televizi.

Průměrný počet slepic: 4.4 (25 hlasů)

Zjistíte, že podle rozhodnutí ÚS to bude protiústavní.
O tom které rozhodnutí vlády či parlamentu smí a které musí platit, a jaké platy budou mít ústavní soudci přece rozhoduje u nás Ústavní soud.
(Pochopitelně na základě demokratických a evropsky hodnotných telefonátů.)

Průměrný počet slepic: 4.7 (13 hlasů)
Trvalý odkaz

Děkujeme za perfektní popis myšlení sovětského aparátčika: celé je to hra o moc, kde názor většiny Kazachů pana vidláka absolutně nezajímá.

I v roce 1956 politi/ Rusko, jaké že to muselo řešit maďarské komplikace, ju?

Průměrný počet slepic: 2 (54 hlasů)

Takže EU má myšlení sovětského aparátčika? Protože Brusel / Štrasburg zvysoka kašle na názor většiny Evropanů. Klidně si diktátorsky nařizuje New Green Deal, nebo násilné nucení imigrantů, a podobné věci.

A kdybychom se ještě zeptali, jakým demokratickým procesem se volí lídři EU, tak zjistíme, že "únor 1948" byl ještě demokratický proti tomu, co předvádí EU.

Už chápu, proč EU představitelé byli na vztyčení nadživotní sochy Mare v Trevíru. EU je bolševičtější a diktátorštější než kdy byli aparátčiki.

Průměrný počet slepic: 4.7 (59 hlasů)

EU říká totéž, co pan vidlák?

Sorry, ale s Vaší touhou být součástí Putinova impéria mi vyližte prdel.

Průměrný počet slepic: 1.6 (31 hlas)

"My vám tu naši představu o vašem žití vnutíme, ať chcete, nebo nechcete. Jednou jste zvedli pazouru, že chcete být v Ojroráji, tak po piči front!!!"

Jak moc dobře to s námi ojrosoudruzi myslí, to vidíme ve velmi řídkých obrazových záznamech demonstrací. Tu z Holandska, tu z Francie, tu z Katalánie.

Průměrný počet slepic: 4.7 (27 hlasů)

To jsou mi věci,

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)