Mene tekel

Autor

Včera dostal můj tatínek vyúčtování za elektřinu a plyn. Prý doplatky nebyly ještě tak hrozné, čekal vyšší. Ovšem nové zálohy stály za to. Plyn trojnásobek, elektřina dvojnásobek. Když jsme si telefonovali, působil poněkud povadle… Přitom s tím počítal. Sleduje zprávy, čte můj blog i ledacos jiného, poslouchá rádio a kromě českých stanic s oblibou sleduje i německé zpravodajství, bo německy umí velmi dobře. Přesto byl novým zálohovým kalendářem nemile překvapen. I když se jednalo o věc, kterou vlastně čekal. Zelená budoucnost…

Víte, já se nejvíc vlastně divím tomu, jak jsme všichni v klidu. Jak se vůbec nic neděje. Krok za krokem se naplňují velmi chmurné věci. Majnstrýmová mééédia o tom dokonce informují. Na Novinkách se nějaký apokalyptický titulek zjeví každou hodinu, na Parlamentkách už jiné snad ani nedávají. O dokonalé bouři mluví ekonomové v čele s všeználkem Lukášem Kovandou, mluví o ní apoštolové apokalypsy v čele se mnou, mluví o ní zahraniční komentátoři. Ceny benzínu jsou o deset korun vyšší, než když byla posledně cena ropy na této úrovni.

Hele a ono nic… Alternativní servery stále řeší, co je a co není pravicové, stále se řeší covidová diktatura, Šlachta stále vidí korupci za každým keřem, kandidáti na prezidenta vyzdvihují svojí morální integritu… Já se nedivím, že nás Fiala uklidňuje svým vysíláním signálů, protože on se ještě potřebuje zaskvět na ojrofotografiích, ale divím se, že všichni ti, co se snaží dostat ke korytům, tak mluví pořád stejně jako před rokem. Mračna se stahují, všichni je vidíme, po dlouhé době se shodne majnstrým s alternativou, že bude pořádná čina… a nic. Všichni moji známí posílají fotky z dovolené v Chorvatsku a Řecku.

Jen jeden můj dobrý kamarád prodává v Práglu byt a stěhuje se na venkov… ví proč. Ale v dnešní pohodové letní selance je on naprostá výjimka.

Asi už chápu, co drželo celý Západ pohromadě. My všichni vlastně chceme, aby to tak bylo. I přes všechny výhrady, i přes všechny problémy, i přes dlouhé roky plné varovných signálů, vlastně všichni chceme, aby to dál bylo tak, jako v devadesátkách.

Všichni pořád věří, že nás to mine. Tak jako před ruskou invazí takřka všichni věřili, že válka nebude. Varovné signály ale byly a bylo jich dost. Dokonce i já, který jsem tu o válce mluvil celou zimu, i já jsem byl značně vykolejen, když to pak doopravdy přišlo. I když jsem ty signály měl, i když jsem realitu viděl, stejně jsem ji CHTĚL nevidět. A když pak přišla, nevykolejila mě o nic míň než všechny ostatní.

Teď máme víc signálů, než tenkrát v únoru. Prokydáváme je tady horem dolem. Denně si v diskusi předáváme odkazy na další a další kousky do průserové mozaiky. Ale bavíme se o tom, jako o filmu, který se nás netýká.

Když jde bouřka, rozumný hospodář si nedává kafíčko, ale obejde grunt, zavře dveře, uklidí vše, co by mohlo lítat, zkontroluje okna, otevře kanály, zabezpečí dobytek a schová se s prvními kapkami. Většinou to dělá zbytečně, prostě zaprší a nic hrozného se nestane. Ale když se stahují mračna, tak se rozumný člověk připraví, jak může. Ale my nic.

Není tohle ta opravdová degenerace? I když se tady honosíme, jak jsme jiní než pražští líbodémo, jak neskočíme na lep lžireportérům v České televizi, jak neskočíme politikům na jejich medové řečičky, jak jsme prostě jiní, než ti tupí leftardi, co jsou doblbnutí korporátní morálkou a jsou schopní papouškovat každou blbost a ještě jí vylepšit, i přes všechno naše vychloubání jinakostí a alternativou, ve skutečnosti děláme přesně totéž, co oni. Nic.

Věříme, že náš svět zůstane stejný, že se nic moc nestane, že tohle všechno je jen taková chyba, která se brzy napraví. A věříme tomu i když tady na Kydech diskutujeme o opaku. Diskutujeme, vidíme… ale nevěříme. Ejhle, takový byl Západ. I tváří v tvář katastrofě pořád věříme, že demokracie/vlády/evropské hodnoty/volení politici/svoboda to nějak vyřeší a dobře to dopadne. Jestli tohle není síla, tak už nevím, co by silou bylo. Západ směřuje ke katastrofě, ale je nepředstavitelné, že by to mohla být pravda.

Kolik z nás si za půl roku bude stýskat, že kdyby věděli, co se stane, tak v létě na dovolenou nejeli a raději si koupili k tomu bungalovu na elektřinu komín a k němu kamna? Kolik z nás si bude říkat, že vědět to, tak jsme se včas odstěhovali, včas jsme se semkli, včas jsme udělali spoustu drobných i větších opatření? Od pražáckých líbodémo bych to čekal, ale kurňa, proč to děláme i my?

Vlastně je to důkaz, že jsme pořád národ. Jsme rozdělení podstatně méně, než si myslíme. V zakrývání očí táhneme za jeden provaz. Všichni vidíme, že je všechno v prdeli, ale chováme se, jako by měl zítra Biden jet do Moskvy a tam se potkat nejen s Putinem, ale s celou BRICS a ohlásit nový slavný restart vztahů, po kterém burzy strmě poskočí vzhůru, ceny ropy padnou dolů a všechny Nordstrýmy budou plné plynu… Máme plný éter signálů, že bude hůř a to podstatně hůř. Máme dostatek indicií, abychom viděli, jak se s tím naši politici poperou. Máme dostatek důvodů obcházet své grunty a zajišťovali, co zajistit lze. Ale zdá se, že Fialovi stačilo zapálit hromničku a my všichni jsme v pohodě.

Ve skutečnosti jsme jedno srdce a jedna mysl. Tváří v tvář budoucnosti se ukazuje, že alternativa je to samé, co majnstrým. Všichni v pohodě, všichni na dovolené, všichni mluvíme o podzimních plánech, jako by se nechumelilo. Všichni vidíme blesky a slyšíme hromy, ale stavíme se k tomu v pravdě fatalisticky. Ruka už píše nápis na stěnu, že jsme byli změřeni, zváženi a shledáni lehkými. Přesto pokračujeme v hostině. Všichni.

Jako bychom si už vybrali… buď Západ nebo konec. Jsme trochu jako paní Goebelsová, která prostě nechtěla žít ve světě bez nacionálního socialismu. Jako by už nic dalšího nemělo být. Titanic se potápí (a asi se opravdu potopí), ale záchrana nemá cenu. Jako bychom všichni počítali s tím, že se to buď vrátí zpátky a nebo se prostě vypaříme v atomovém výbuchu. Žádný mezistupeň. Jako bychom ani nepočítali, že by svět mohl vypadat jinak.

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (64 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Jen se prostě nepohybuješ ve skupině lidí, která s průšvihem počítá, kamna nakoupila, dřevo, obilí a střelivo také. Připravila výběhy pro drůbež a prasata, brambor, cibule a česneku dali o pěkných pár řádek víc, zorala a přihnojila kus louky na jarní setí. Ovšem, tohle je jen příprava na důsledek, neřeší to příčinu...

Průměrný počet slepic: 4.5 (15 hlasů)

Co tady chybi je,že jsme jako volii pipraveni znovu volit ODS,KDUTOP STAN a Pirátstvo,kteři nyni realizuji Policejni stat ve formě nové kvality a to politicke policie a kadý kdo tady něco napiše jako stižnost na zdraovani nase odzbrojovani v situaci kdy všichni vimea,e pan Putin nertuje
BUDE CHTIT NAVRAT STAVU NATO DO .r.97! V teto situaci působi ČINY nami zvolene pětikolky jako existence sboru šilencnců,kteři nas odzbrojuji a tim fakticky jsou podpindostniky toho,ktery je jimi nazyvan pan Puttler! pomaáqwhajiciaáaaaaaahaji panu aaaaaaaaa á
Taková vlada ohrožuje existenci vašich cibuli a česneku,prasátek a kraviček vasich rodin a je to zavod o naše nejen aktiva,ktera budou jimi ukradeny,ale pak přijdou na řadu nejen vaše farmy,ale i zivoty vás a vašich děti otc matek profesoru i dřevorubců!

Nikdo z vas 33 let jakoby nepřišel,že vasim ohroenim jsou prave politiciqkteři bez jakekoli kontroly svych voličů připravuji jimi odsouhlašeny POLICEJNI STAT stejně jako tomu bylo za Německa!

IGNORANCE zdejšich prozatim jen virtuánich navrhů,které jsou prozatim bez podpory Solidarity HBS,HVS,a KSH může způsobit,že zlo dostane zelenou!
Nevšimejte si,že padaji Georgijske porwdni kameny,šef Britanie,dodáva na naléhani toho zeli zbraně primo ped nos diktatorovi
Putinovi,ktery je ranami zniči w jdou u něho do pecka!
Tito zradci nasichnskwělych Zapadnich hodnot nas odzbrojuji a chtěji tim pwdem naši smrt!Je to pravda nebo ne?Už zitra mohou zničit policejně naš zdejši web. aaaaaaa! taky www.nasepravda.cz i s celym Marxem zařve a bude nebožtik!
No ni?

Průměrný počet slepic: 2.9 (8 hlasů)

A oqdpověqd VITĚZSTVI ZDAR ! Bohuqzel zůstwvam prknqsledovana panny Čukem a Gekem od Ljublankki w ti mi nedovoli komenty opravovat chyby nesmim w prqoto qqqqqqoqt1o vidite jejich kodovwani!BRAWEK přqtele a nepqřwatele to neni zqivře qqqqqqqqie to pochazi od slova BRAVO no jako že jsou nwa to qqswmi v p1čtu pry 760 te policejni jednotky mužú nsq me jednu ženu!Však oni mi už qdqaji pokouřit q!!!!qqqaaaqq
Q
No stat se nesmrtelnou je fakt fuška! Qqqqqqqqqwwwww
To vidite jak mi to tuq qznesrozumitelnqquji!qBoj proti diktator71q neni prochwz1ka růovym swdem! aawaaaaws
No ni?waaaaaaaaaa

Průměrný počet slepic: 1.7 (6 hlasů)

No teď mozna maji zmrdi fajront,tak to zkusim dat znovu na sklo!Je to nyni už slavny program PNZ a ruda vlajka vitězstvi,kde neni vercajk,ale žluty KALICH

Co rozzuřuje stavajici policejni režim jsou naše pušky a děla NAŠI pravdy! Ta bude potlačena opakuji tzv digitalnim koncentrakem,kdy vas SS nepotetuje čislem,ale bude vam vstřelen čip do hlavy!Napadnou li vas skwěle myšlenky dostanete ban tj ranu el proudem a k tomu odečteni obolusu bankstery vedeneho konta v bance včetne nemoci te pry zrovna aktualni C19 na podzim!
Nebudete mit nic vše budou vlastnit banky!Dnes vas lakaji pořidit si elektro kartičku a vy nevite,e je to už je ten Novy řad!
To vam je už jistě známo!
Samozřejme vam vtlouka GŘ TV,že proti tomu neni obrana a chce za to zpětně MILION za rok 2020!Za dalši rok 20 21 si naporučil u pry STAN 2,5 dalšich milionu a to ma schvalit ta většina v Parlamentu !
Jste všichni moji mili knedlici bezmocni neco proti tomu dělat,chybi Solidarita a vás bude drtit inflace vyvolana vladou neomarxistů ideologii,ktera vyhnala i KSČM z parlamentu a oni stale zabejčeně trvaji na vadnych stanovach a my dělnici a rolnici ze kterych se stala pry tzv Středni třida jim nemůžeme pomoci!
Všichni vite,jak byla poraena dobře vyzbrojena CCCP army!Je to nova ideologie kapitalistů s nazvem NEOMARXISMUS!
Vi někdo z vas co to je?Pry to nevi ani doktor Skala a tak se tu radši ani neobjevi drži o tom mlčeni i ve své TV www.stripkyze sveta.cz
Co myslite je to pravda nebo ne?

Průměrný počet slepic: 1.8 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Kamna, kotle, pařáky jsou, dřevo bude ve středu, obilí bude po žních + zdroj dalšího nákupu, střelivo bude dnes.
Jsme prostě jako ti hudebníci na Titaniku. Do poslední chvíle. Každý tak, jak umí.
Jestliže lidé nemohou díky inflaci investovat, jedou si užít dovolenou. Co kdyby byla poslední a pak se potopili, nebo je sežehlo,...

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

A já to teda vidím jináč. V maštali, kde léta stála kola, stojí kráva a tele. Prasata už nejsou jenom v mrazácích, ale i zavařená. Brojlerům se letos dařilo. Králící dupou. Cokoliv, co kdekoliv vyroste se mění na marmeládu (snad kromě salátových okurek). Koupená máselnice, napadená kutilem, který ji „šlechtil“ jako chalupní dekoraci, brzy nabude funkčnosti. Síry jsou várka od várky lepší. Loch je plný „investičního“ úhlí (tahle komoditní investice letos dosahuje výsledků, jako netflix loni, ale jsem hodler). Balíky sena uskladněny. Různé legální protizmrdí nástroje jsou doplněny, oprášeny, naolejovány, nastřel… eh, prostě připraveny. Jen řezání, štípání a skládání mne čeká až v srpnu. Teď poletím do teplých krajin oprašovat kontakty. V nejhorším, pokud už se tady nevyplatí chodit do korporátu a půjde to celé k Jerichu, se pak odsunu do exilu do energeticky nenáročné lokality. Sice mi kamarádi hipíci lezou často na nervi, ale radši peneřit v teple, než spořádaně zmrznout. Takže, co přesně si představujete, že se jako má dít? Mají být ty davy v ulicích? A k čemu? I kdyby to Pětikopulace neustála, kdy vznikne nová vláda? Kdo v ní bude? Kdy začne opravdu pracovat? A jaká je šance, že to taky nebude banda prázdných sak?
Nakonec ono to tak s celou tou „alternativou“ prostě je. Vidím kolem sebe hodně připravených lidí. Ne na všechno, ale rozhodně na potíže. Společného mají to, že nikdo nedebatuje na preperských forech a většina z nich nechává dávno věci veřejné ladem. Málokdo umí horlit za lepší budoucnost a připravovat se na velice špatnou.

Průměrný počet slepic: 4.2 (15 hlasů)

Vše co mělo být řečeno už tu bylo, každý kdo má oči viděl,kdo má uši slyšel. V mě bubline i ten líbodémo šéf co nikdy , dle svých slov, nevolil jiné než ODSku, tak o krachu ví. V jeho podání to zahrnovalo přestavět vytápění domu na fotovoltaiku. Kdo chtěl práci změnit tak ji změnil, kdo se chtěl přestěhovat už tak udělal. Roky jsem trávil na demonstracích a přednáškách naši alternativy, nikam to nevedlo, praktické doporučení a efekt nula. Tudy cesta nevede.
Situaci mi připomíná scény z válečných filmu, zákop je vykopán, zbraně promazána, zásoby nabrány teď se čeká na hvizd píšťalky poručíka Fialy a jdeme na šturm. Není žádné “ale”, stát se nehroutí a hroutit se nebude. Na Letné je ukázka jak skončí slavná rudá armáda. Ničeho se nelekejte, na množství nehleďte, stavíme se k žebříku. Není cesty zpět. Plyn bude, ale bude náš, Česká Republika převzala zodpovědnost za rekonstrukci Donbassu a tamních plynových polí a uhelných slojí. Už nejsme v míru, je válka. Demonstrovat je ztráta času. Každá strana co dostane hlas a zasedne v parlamentu už může pouze provádět údržbu jinou vrtačkou, ale měnit motor? To v žádném případě.
Jistě, spojme se, ale na hvizd stejně na ten žebřík ze zákopu musíme. Můžeme si i u toho spontánně zpívat a klidně i Internacionálu, ono je to ve výsledku jedno.
Nevidět ovšem, že jsme ve válce je ono popření reality, které tu snad nikdo už nemá, návrat není kam. Už se nic nevrátí jako před covidem, jako před válkou. Svět je jinde, kulky bzučí nad hlavou. Přeji Vám všem ať to přežijeme, na shledanou na druhé straně země nikoho.
Jdu se dnes vyfotit u ruského T90 a cestou koupím krabičku vrutů 6*140, v úterý mají závoz v Hornbachu tak by je tam po týdnu snad mohli mít, cestou to vezmu přes instalatéra na Zizkove, spirála v bojleru bude chtít příští rok vyměnit. Za rok už je mít nemusí.
Víc udělat nejde, teď už jen ten hvizd a jdeme na to.

Průměrný počet slepic: 4.6 (10 hlasů)
Trvalý odkaz

Ani ľudia v mestách nespia. Zbytočné útraty (oblečenie, elektronika) v maloobchode už padajú, padajú predaje všetkého s výnimkou liekov. Vesnice vykúpili drevo, izolačné materiály aj tepelné čerpadlá, človek mestský môže len škrtiť výdaje, vypýtať si pridať v práci a premýšľať či tú hypotéku potreboval tak vysokú. V 70-tych rokoch USA prišla o dodávky ropy, hneď dva krát. Stálo celú dekádu stagnácie (inflácia, nezamestnosť), ale ľudia na uliciach neumierali a nebudú ani dnes. Úplný výpadok plynu v Nemecku zoberie ekonomiku do najväčšej recesie od zjednotenia a odpíše 12% HDP. To je pekná šupa, ale nie taká aby nemci v Berlíne museli loviť holuby. Neviem čo robia vaši politici, ale napr. Slovensko s doterajšou 98% závislosťou na ruskom plyne si už zazmluvnilo 65% dodávok z alternatívnych zdrojov, zásobníky sú slušne naplnené a ceny elektriny aj plynu sú zastropované do roku 2024.

Průměrný počet slepic: 3.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to jako prasklá žumpa. V baráku to sice všichni tuší, ale nikomu se nechce špinit ruce. V současné situaci je nejlepší do toho moc nežgňárat a počkat, až všechno vyleze ven. Nejhorší by bylo, kdyby teď padla vláda a ty sračky schytal někdo fajnový. Oni si je zaslouží a upřímně doufám, že očista bude opravdu radikální, jinak je tu za pár let máme zas. Jenom vážně netuším, co s pátou kolonou, která je volila, protože ti se na ten "zahradní bazén" vyloženě těší.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Chce to s sebou mrskat.

Mě teď děsně chybí, že zde není uživatel Občan, který mě zde několikrát označil za vychcánka, za někoho, kdo, když jde neco ojebat tak to ojebe, který umí ohnout věci ve svůj prospěch.

Já bych teď chtěl dát jen dva případy, ohledně těch energií. Pod námi bydlí jedna naše nájemnice, která topí plynem. Dřív platila zálohy 1200, dnes je na 4500 a ví, že to půjde výš. V prvním patře bydlí mladý pár. Ti topí elektrikou. V současné době zálohy 5500 a slečna mi říkala, jelikož je moderní a sleduje to přes internet, že očekávají podzimní vyúčtování pěknou dardu. Já už jsem to tady psal, že plánuji příští rok dole vybudovat kotelnu na dřevoplyn. Něco mě ta sranda bude stát, asi půl mega, ale dřevo sehnat umím. Nikoho jsem do ničeho netlačil, pouze jsem svým nájemníkům nabídl, že je napojím. Za 1500 měsíčně. Všichni na to kývli.

A teď mi schválně někdo odpovězte, jestli má pravdu pan Občan a já jsem ten sobecký hajzlík, který hrabe pouze pod sebe, nebo jestli by mi spíš neslušela svatozář.

A to je právě přesně to, co tady celou dobu melduju. Pravicové vidění světa u kterého se nespoléhejte na to, že vám někdo něco dá, ale sami se musíte kurevsky snažit. A když jste pak v tom snažení úspěšní, no, tak můžete přilepšit i lidem, kteří jsou na vás nějakým způsobem navázaní, jako třeba moji nájemníci. Jsem snad kvůli tomu špatnej, že jsem zarputilý pravičák?

Průměrný počet slepic: 3.2 (13 hlasů)

Já už to radši moc nesleduji, ale prý se teď rozdává 5 kolíků na nějakou podporu někomu. Kde to ten stát vezme? No, buďto si to půjčí, nebo to vybere od těch úspěšnějších, aby to mohl rozdat těm méně úspěšným. Jo a prej je taky díky státu nafta o korunu padesát levnější. Tak to člověk, který nemusí cálovat za litr 48, ale dá pouze 46,50, je podstatně klidnější.

Ti mladí u mě dole plánují se rozmnožit. Já jim dám to, že v rodinném rozpočtu, jelikož čez zase zdražuje, ušetří nějakých pět kolíků. Za to se už pár plen a pičičmund na mimčo dá pořídit. A toto jim dám já. Zasranej, sobeckej pravičák, kterej obdivuje Augusta Pinocheta.

Průměrný počet slepic: 2.9 (12 hlasů)
Trvalý odkaz

Nedávno jsem byl v Polívkově divadle. Před i po představení to fakt jak na té příslovečné palubě vypadalo, tedy na prostranství za svatojakubským kostelem; snad jen tance jsem si nevšiml. Ale stoly na stojáka byly obklíčeny konzumenty v bujaré náladě, alko tekl jako Mekong v deltě, vůkol bezstarostnost a veselí. Takhle velkou veřejnou pijatyku jsem v Brně ještě neviděl, a to jsem již pár bazénů vypil. Snad jen personál - majíc práce nadbytek - šetřil úsměvy. A hned mě napadlo, až půjdeme za rok, za dva zase na Balzerku, kolik flamendrů zde spatříme, či jestli bude ještě na tyjátr.

Průměrný počet slepic: 4.6 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

jen tak

když zklidníš tlukot srdce
snad v noci zaslechneš
housenku
měnící se v motýla.
slzy za víčky
sny odplaví
motýl,
tíže můry,
hruď opouští.

Průměrný počet slepic: 4 (3 hlasů)