Vazalský týden

Autor
Štítky

Přátelé, tento týden jde do sněmovny smlouva o obranné spolupráci s USA. Už jsme ji tady nakousli, hned jak se zveřejnila. Teď se má schvalovat v poslanecké sněmovně. Nebyl jsem sám, kdo řekl, že to není smlouva spojenecká, ale vazalská. A nebyl jsem sám, kdo řekl, že nám zase ubírá kus suverenity, ale tentokrát ne ve prospěch nějaké nadnárodní organizace, ale normálně ve prospěch cizího státu. Většina bodů ve smlouvě je definovaná velmi vágně a může mít pro naší zemi dalekosáhlé důsledky. Za sebe říkám, že tato smlouva je mnohem horší, než byl svého času americký radar v Brdech. A je velkými médii mnohem více vymlčená.

Chci proto vyzvat všechny influencery, blogery a tvůrce mediálního obsahu, aby se tento týden věnovali právě tomuto tématu. Už dlouho tu nebylo něco, co vypadá tak neškodně, ale bude to mít tak dalekosáhlé důsledky. Z postoje k této smlouvě se nikdo nevyvleče a z odpovědnosti za její schválení také ne. Zároveň celá věc ještě není ztracená. Smlouva jde do prvního čtení. Ještě je tam prostor pro nějaké ty procesní kroky.

Minulý týden jsem seděl se Zdeňkem Koudelkou, který mě upozornil na totéž, co už psal třeba Tomáš Tyl a další právníci. Podle ústavy je třeba každé omezení české suverenity schválit ústavní většinou. Američtí vojáci pod americkou jurisdikcí a ne naší, to je značné omezení suverenity. Tento bod byl samozřejmě při tvorbě ústavy myšlen především ve vztahu ke světové obchodní organizaci a dalším podobným subjektům. Nikdo tehdy nepřemýšlel o tom, že bychom se mohli vzdát suverenity ve prospěch nějakého státu. Tahle věc není vyjasněná. Vláda samozřejmě bude chtít, aby se smlouva schválila prostou většinou, protože to mají v kapse…

První na co se ve sněmovně budou dívat, jestli se této věci někdo chopí a nastolí ji. Já vím, že Rychteský není na naší straně, ale minimálně by stálo za to donutit Ústavní soud aby pěkně a jasně řekl, že americké zákony na našem území nejsou omezením naší suverenity. Ať za to pěkně také mají odpovědnost.

SPD deklarovala, že je jasně proti této smlouvě, tak doufám, že to nenechají ležet. Že pěkně nastolí otázku schvalování ústavní většinou. Mělo by být v zájmu SPD, postavit celou věc tak, aby se do ní muselo namočit i ANO. Kdyby dosáhli schvalování ústavní většinou, tak bez ohledu na výsledek, na tom politicky ohromně vydělají. Pokud se smlouva neschválí, tak díky Okamurově zásahu na poslední chvíli a pokud se schválí, tak s podporou ANO a to hodně jejich voličů prostě nevydýchá. Pevně tedy doufám, že Samuraj má něco připraveného.

Zbytek je na nás…

Jestliže se v této zemi nezvedne odpor proti schválení této smlouvy, tak prostě bude schválena. Nemyslete si, ona ta pětikolka není moc pevná v kramflecích. Oni se také bojí důsledků svých činů. Také sledují ty poklesy preferencí. Jen se zatím ještě nebojí dost. Je na nás, jestli se o této smlouvě bude mluvit a jestli dokážeme vyjádřit, co si o ní myslíme, alespoň tak silně, jako to zarezonovalo ohledně daně na tichá vína. Je na nás, jestli si to prosadí na krev a s odporem, nebo naprosto v klidu.

Strana PRO už se proti omezení naší suverenity postavila. Nepochybuji o tom, že této příležitosti také využijí a řeknou k tomu svoje. Tato smlouva má totiž stejnou sílu jako covid. Nasvítí celou naší politickou scénu velice zřetelně a stane se argumentem pro všechny příští volby. Bude to argument silný, jednoduchý a nevyvratitelný a bude se používat dlouhá léta.

Svým způsobem je tato smlouva především pastí na hnutí ANO. Oni jsou pořád ta „strana všech“ a mají voliče z obou táborů. Proamerické i protiamerické. A v obou případech platí, že voliči hnutí ANO nejsou srdcaři. Hnutí ANO nemá žádné silné jádro. Postoj ke smlouvě jednu či druhou půlku znechutí. Je to trochu podobné jako s Jourovou. Do Brusele jí vyslalo hnutí ANO, ona se tam utrhla z řetězu a Babišovi se to pořád vrací jako bumerang a bere mu to hlasy. Tato smlouva bude něco podobného. Na nás teď záleží, jestli dokážeme udělat tak hlasitý bugr, že si toho Veľký Bocian všimne a řekne si, že raději oželí ty proamerické voliče, protože jich je méně. Postoj hnutí ANO o této smlouvě dost určí jeho budoucí volební výsledek. Vím, že oni tam velmi pečlivě sledují průzkumy veřejného mínění a mají k dispozici nejlepší data. Zároveň si Babiš neplatí poradce, aby mu mazali med kolem huby, ale aby mu dobře poradili. Sám tedy budu velmi zvědavý, jak se ke smlouvě postaví, protože podle toho se já postavím k hnutí ANO. 

Vládní pětikolka samozřejmě udělá všechno, aby se smlouva schválila. Mají na to většinu ve sněmovně i senátu, mají na to prezidenta i ústavní soud. Těžko jim v tom zabráníme. Ale je třeba bojovat tak, abychom mohli bojovat i zítra. Měli bychom se alespoň pokusit, aby každý pěkně musel přijmout odpovědnost, aby každý pěkně nahlas a na kameru řekl, kde stojí. Měli bychom se postarat, aby ta smlouva skutečně byla argumentem pro příští volby. Jasným a nezpochybnitelným.

Pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Číslo účtu: 1769955003/5500 IBAN: CZ8355000000001769955003. Každý, kdo Institut podpoří částkou alespoň 350,- Kč si může v objednací aplikaci na Vidlákových kydech zadat adresu pro zaslání knihy. Platby jsou už spárovány s aplikací. Kdo chce, může přímo na stránkách Institutu pro platbu použít QR kód.

Doporučuji poslat platbu a druhý den si zadat adresu pro zaslání. Stačí přímo na Vidlákových kydech kliknout v záhlaví na „objednat knihu.“ Všem dárcům děkuji.

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (207 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

No, tak kéž se o tom začne mluvit stejně, jako se začalo o kontaminovaném obilí a o červech !!!

Přeji klidnou noc.

Průměrný počet slepic: 4.4 (30 hlasů)
Trvalý odkaz

Jedině to, že Rajchl najde cestu k ostatním opozičním skupinám, které úspěšně rozděluje ve svých vystoupeních současně s vyjadřovaným odporem k vládě. On i téměř celá opoziční scéna a mnozí komentátoři (nepřijatelní pro SEZNAM, NOVINKY, Deníky, ČT atd.) se vyjadřují podobně.

Fiala zatím relativně úspěšně krájí dort opozičního odporu a maže si jej normalizačním balíčkem, podporou přibližování míru válkou na Ukrajině a aby to završil jistotou silových složek, hledá cestu završení vojenskou pokličkou připravených zahraničních vojenských sil, toho času speciálně USA vhodnou smlouvou, která nenabízí jeden výcvikový prostor a jedno letiště, ale hned celou zbývající vojenskou infrastrukturu, podle výběru "obránců domokracie" (nejde o omyl, jde o způsob domácího pojetí demokracie představované fialovým slepencem).

Opravdu je zbytek na nás... ale na kom. Pochopí to strany parlamentní opozice? Pochopí to Rajchl jako silná osobnost ve své opoziční výseči? Domnívám se, že zbytek opozice. která se nechává slyšet na sociálních sítích a svých setkáváních, seminářích, komentářích na sociálních sítích. A co hlavně, jak to pochopí občané ČR, především ti, kteří žijí v místech zmíněných ve smlouvě. Mají velmi dobrý přehled o vývoji svého regionu i historicky, ve smyslu přítomnosti vojsk ať už armády ČSLA/ČR, nebo také bývalé spojenecké, dnes sice po politické linii tehdy spojenecké, aktuálně nepřátelské armády. Velmi dobře vědí, co armáda přinášela, co brala.

Co teď napíši, není smířlivost, ale upozornění...ono se zas tak moc neděje, situace se časem uklidní do té míry, že občanům většinově, nezbyde, než se se situací smířit. Když ne Fiala, tak někdo, možná i agresivnější, vybere z opozice koho dál využít a koho pokořit, nebo omezit a vyhnat ze země. Může být skromněji, ale bude to nějak k životu a oni se amíci s obyvatelstvem smíří, dokud to jejich "věrchušky" bude bavit, dokud se jim možný pobyt, nebo jen hrozba pobytem bude vyplácet.

ONO SE TO ČASEM NĚJAK POROVNÁ.

Jen my, někteří, především starší pamětníci, v opozici, nebo normalizačním klidu budeme vnitřně nespokojení...

Pochopitelně to platí v případě, že většinová společnost dokáže fialovým ptákům, že ekonomický balíček a smlouva s USA jedno jsou - nepřijatelné.

Je to reálné?

 

Průměrný počet slepic: 3.5 (31 hlas)

Dost neutříděné myšlenkové pochody, ve kterých se zcela ztrácím. Jediné na co reaguji, je výtka k Rajchlovi. Já si myslím, že by se měli naopak probrat v Agrofertu, respektive v její politické divizi. ANO zakázalo svých zástupcům vystoupit na demonstraci proti bídě. Rajchl je tam opakovaně zval, podpořil Babiše v prezidentských volbách, jedná s odbory, co má ještě udělat víc?  

Průměrný počet slepic: 3.3 (22 hlasů)
Trvalý odkaz

Jak to řekl Petr Hampl:

"Fialova vládě se podařilo nashromáždit tak obrovskou moc, že se nemusejí na nikoho ohlížet. Nemusejí se zdržovat veřejným míněním, nemusejí se zdržovat ústavou.

Vyhrály troje volby po sobě a porazila i demonstranty na Václavském náměstí. Je si své moci vědoma a chová se podle toho.

Společenská smlouva podle současné koalice - "My můžene všechno a vy budete držet hubu.""

 

Takže, nejen že si mohou dělat co chtějí.

Oni se ani nemusejí bát následků jako za situace s tehdejší brdským radarem.

 

Protože tito šmejdi ať ukradnou, zničí, dokurví cokoli, svoji budoucnost si zajistí na teplém místečku v Bruselu nebo v USA.

A nějaká zničená Česká republika je nebude vzrušovat.

 

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (78 hlasů)
Trvalý odkaz

Souhlasím s Ethanolem, že je to ještě daleko horší než radar v Brdech, protože tito šmejdi ať ukradnou, zničí, dokurví cokoliv, svoji budoucnost si zajistí a zničená Česká republika je nebude vzrušovat.

Vlastně to po letech bude zase tady - okupace cizí armádou. Rozkradené máme už skoro všechno, tak teď ještě sebrat to poslední, suverenitu.  A s ANO to mám naprosto stejně jako Vidlák, pokud ANO smlouvu schválí, u mě skončí - možná toto je věc, se kterou pětidemolice i počítá, protože ví, že se roztříští jejich hlasy a konečně se jim podaří Babiše odstranit.

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (30 hlasů)

 

Klíčový svědek řekl policii, jak se Redl dělil o provize s politiky

RADEK NOHL Seznam Zprávy

Dva hlavní aktéři kauzy Dozimetr: podnikatel Michal Redl a bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček.

 

Spolupracující obviněný v kauze Dozimetr popsal klíč, jak se podle něho rozdělovaly zisky z provizí ze zmanipulovaných zakázek. Tvrdí, že byla dohoda, že polovinu dostanou strany, jejichž lidé se na manipulacích podíleli.

 

Při prověřování kauzy Dozimetr, v níž se rozkrývá podezření ze systematické korupce a ovlivňování veřejných zakázek, se detektivové v minulých měsících dostali k dalším podrobnostem o fungování skupiny kolem podnikatele Michala Redla.

 

Podnikatel Pavel Dovhomilja, který začal s vyšetřovateli spolupracovat, při výsleších potvrdil mimo jiné skutečnosti, které po svém obvinění sdělil v exkluzivní výpovědi Seznam Zprávám: že existoval klíč, podle kterého se zisk z provizí rozděloval také mezi politiky, kteří se na machinacích podíleli.

 

„To bylo ze začátku fungování skupiny a jednalo se o rozdělování veškerých zisků rovných dílem, to znamená půl na půl,“ popsal Dovhomilja při výslechu podle policejního dokumentu, do kterého mohla redakce nahlédnout.

 

Za spolupráci se skupinou Michala Redla je trestně stíhán bývalý náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček a prověřována je také role lidí, kteří tehdy patřili do pražské TOP 09. Jde především o Jiřího Fremra, bývalého poradce europoslance Jiřího Pospíšila, který je nyní náměstkem primátora v Praze. Fremr však zatím trestně stíhán v případu není.

 

Detektivům, před nimiž v minulých měsících vypovídal opakovaně, Pavel Dovhomilja řekl, že se dohoda o zmíněném rozdělení zisků z provizí měla domluvit na schůzce v Itálii. Osobně na schůzce nebyl, ale tvrdí, že informace o ní dostal od přímých účastníků.

 

Byli na ní – jak také Dovhomilja řekl podle už zmíněného dokumentu policii – podnikatel Michal Redl, eurosposlanec Stanislav Polčák, současný náměstek pražského primátora a také europoslanec Jiří Pospíšil a právě Pospíšilův bývalý poradce Jiří Fremr.

 

Michal Redl je přitom jediný z této čtveřice, kdo byl v kauze Dozimetr obviněn.

 

Seznam Zprávám už loni Dovhomilja řekl, že policistům ještě sdělil, že se schůzka odehrála před sestavením minulé pražské koalice. V ní vedle TOP 09 a hnutí Starostové byli ještě Piráti a také Praha Sobě. „Dohody byly činěny před sestavením koalice,“ řekl Dovhomilja.

 

 

 

 

Průměrný počet slepic: 4.6 (17 hlasů)

Dle odposlechů Volodymyra Zelenského zveřejněných listem Washington Post měl ukrajinský prezident v úmyslu odpálit ropovod Družba a tím zásadně poškodit primárně maďarskou ekonomiku (sekundárně ovšem i českou a slovenskou, neboť se jedná o stejnou "trubku") za to, že Viktor Orbán nedodržuje protiruské sankce a nepomáhá vojensky Ukrajině.

Jinými slovy jsme znovu svědkem demonstrace Zelenského přístupu "buď budete dělat to, co my chceme, nebo vás budeme poškozovat a ničit všemi dostupnými prostředky".

Takto se nechová partner, nýbrž vyděrač.

A pan Zelensky nám tuto taktiku zdaleka nepředvedl poprvé.

To, že by tímto krokem zásadně poškodil též ekonomiku České republiky a Slovenska, tedy zemí, jež mu až s hujerskou oddaností pomáhají, ať dělá, co dělá, jej evidentně nijak zvlášť netrápilo.

Naše i americká média už samozřejmě celou situaci zlehčují a popisují ji tak, že to bylo řečeno jen v naštvání a že reálně nic takového plánováno nebylo. No, když vidím, co se stalo s Nord Streamem, tak si tím nejsem úplně jistý.

Faktem je, že ukrajinský prezident zvažoval útok na kritickou infrastrukturu členské země NATO. A to jen proto, že se nechovala podle jeho představ. Tato skutečnost je zcela nezpochybnitelná.

Měli bychom si tedy být vědomi, že až přestaneme tancovat, tak jak bude Volodymyr pískat, tak budeme okamžitě vnímáni jako jeho nepřítel a můžeme se stát cílem jeho fantasmagorických plánů.

Já za sebe říkám, že s vyděračem se nevyjednává. A že je velmi riskantní a nezodpovědné dodávat takovému člověku jakékoliv zbraně.

I proto dále trvám na tom, aby Česká republika přestala na Ukrajinu dodávat zbraně.

Je to čirý nesmysl.

Průměrný počet slepic: 4.9 (35 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

Byl jsem po čase znovu podívat na Václavák.

Samozřejmě jsem si nemohl nevzpomenout na ten úžasný les českých vlajek, kterými jste jej 11.3. a 16.4. zaplavili.

Po čtvrteční tiskovce to vypadá, že vás sem všechny budu muset brzy pozvat znovu.

I když si říkám, jestli už není správný čas vyrazit rovnou na Letnou.

Co myslíte vy?

P.S.: S odbory, dopravci, zemědělci i dalšími profesními skupinami už jednáme. Myslím, že už většina z nich pochopila, že je třeba tuhle vládu dotlačit k demisi stůj co stůj.

Průměrný počet slepic: 4.6 (26 hlasů)

In reply to by včelka Mája

Trvalý odkaz

MIROSLAV MACEK
Premiér Petr Fiala spolu s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (oba ODS) během tiskovky, dnes již proslavené, mimo jiné oznámili, že zlevní léky.
Ve skutečnosti ale léčiva budou dražší, neboť vláda je zatíží o dva procentní body vyšší DPH. Dnes spadají léky do desetiprocentní sazby, nově se přesunou do dvanáctiprocentní.

Čtenář glos mi napsal:
V současné době jsme u nás, bohužel, svědky podobného jevu, jaký se odehrával ve 30. letech minulého století v Německu. Tedy davové psychózy, kdy vlivem působení politiků a medií dochází k zhloupnutí a zfanatizování nemalé části obyvatelstva. Vůdce, v tomto případě Fiala, se může dopustit čehokoliv myslitelného a media a velká část občanů mu stejně budou tleskat.
Ministr financí Stanjura k tomu, že na noviny, na rozdíl od časopisů, se má vztahovat 21% DPH:
„Časopisy jsou společensky významné, proto je zařazujeme do nižší sazby DPH. Známe vědecké časopisy, vědecké noviny neznáme. Ano, jsou i jiné než vědecké časopisy, ale to už se rozlišit nedá.“
Voliči pětikoalice, opravdu Vám za něj není stydno?

Dezinformace roku:
I kdyby vláda už nic neprosadila, její přínos bude větší než u předchozích dvou, prohlásil premiér Fiala.
Novinář Petr Honzejk:
„Zdanění novin na 21 procent, s čímž přišel Zbyněk Stanjura, je úplně mimózní. Likviduje to žurnalistiku. Německo má sedm procent, Slovensko deset, Francie 2,1 procenta (jo 10x míň než to, co se vymyslelo u nás). Takže se Zbyňka Stanjury oficiálně ptám: Je to jenom úlet, že jo?“
„Zdravé mediální prostředí není neřest. Nezávislé zpravodajství a publicistika se nedá dovézt ze zahraničí a víno není antidotum proti nepřátelům Západu.“.
„Se zvýšením daní na tisk si musí Petr Fiala dělat legraci. Kope tím do seriózních médií.“
„Málokdo příčetný pochybuje o tom, že nezávislá seriózní média jsou klíčová pro fungování demokracie. Obzvlášť jasné je to nyní, kdy je Evropa vystavena dezinformačním kampaním sponzorovaným autokratickými režimy, především Putinovým Ruskem.“

Dodávám:
Nezávislá seriózní media jsou pro fungování demokracie důležitá, jenže tato přídavná jména bohužel u většiny těch našich nelze použít.
Co se týká vína, není sice antidotem proti nepřátelům Západu, ale antidotem proti Honzejkovým názorům a komentářům rozhodně ano.
Ukrajina jen v letošním roce obdržela ze Západu finanční pomoc na úhradu veřejných výdajů ve výši 16,7 miliardy dolarů (360 miliard korun).
Představte si, co si ten Trump dovoluje!
Neodpověděl v jedné debatě jasně na otázku, zda chce, aby Ukrajina vyhrála válku, ale pravil: „Chci, aby všichni přestali umírat. Rusové i Ukrajinci.“
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

jak se bude Velký Bocian vykrucovat jako had. Ale pokud by šlo do tuhého, tak by se potřebný počet poslanců politické divize Agrofertu pro americké základny samozřejmě našel a Andrej by to zase nějak okecal pro své koblihové voliče. Vždyť v zahraniční politice (a nejen v ní, viz zákaz poslancům ANO vystupovat na akci proti bídě) se od pětihnusu v podstatě neliší. Viz Jourová, viz europoslanci ANO hlasující pro green deal, pro migraci a proti Maďarsku, i když doma se Andrej holedbá jaký je s Orbánem kámoš. Takže Okamura si zase bude zadarmo moci hrát na jedinou skutečnou opozici ve sněmovně.

Průměrný počet slepic: 3.1 (15 hlasů)