Kolumbijské postřehy

Autor
Štítky

Vždycky jsem si přál strávit večer s někým, kdo je opravdu z velké dálky. Kdo nezná Evropu ani z rychlíku, nezná naše dějiny a je obklopen úplně jinými sférami vlivu. Byl by to určitě zajímavý rozhovor. Dnes jsem už spíše pecivál a tak musejí cizí zkušenosti přijet za mnou. Snažím se být pohostinný a být vždy připraven uvítat hosty. Vlastně je jen jeden člověk, kterého už znovu nepozvu a paradoxně je to Čech. Jinak je můj dům otevřen každé rase i každé víře (ano i té muslimské) samozřejmě za předpokladu, že pochopí, že je na mém hradě a je host, ne domácí. 

Onehdy jsem měl zase jednou štěstí. Ozval se mi můj kamarád z dětství. Vyučený houslař. Chodil do školy v Lubech u Chebu a byl tuším poslední ročník, který chodil do školy opravdu tam, kde ti čeští houslaři jsou. Další studenti už chodili do budovy v Chebu a podle toho to také s jejich znalostmi vypadá. Nicméně tento můj kamarád se svoje řemeslo naučil dobře. Ostatně byl z rodiny, která má řemeslo v krvi a je hrdá na své zlaté ručičky. 

Jednoho dne tento kluk stopoval z internátu domů a zastavil mu řidič se španělskou značkou. Kupodivu mluvil normálně česky až na takovou archaickou mluvu a poté, co se kamaráda vyptal kdo je, odkud a kam jede, tak se představil jako Jan Bažant, český houslař etablovaný ve španělské Valencii. Vzal si na kamaráda mobil a vysadil ho doma před barákem. 

Za rok, to měl kluk akorát před maturitou mu zavolal a že prý,jestli se mu nechce do Španělska, že potřebuje tovaryše. A kamarád jel. Dneska už je houslař na volné noze, dělá moc pěkné nástroje a zřejmě si dokáže vydělat, protože jeho facebookový profil je plný cest po světě. Jednoho dne, bylo to v Mexiku se seznámil s jistou dívčinou z Kolumbie. Dívčina shodou okolností studovala ve Valencii a tak se dali dohromady. Jednoho večera zavolal, že jí přijel ukázat Českou republiku a  že by se u nás zastavili. 

Strávili jsme spolu nakonec dva pěkné večery, kamarád překládal a tak jsem se dozvěděl spoustu zajímavostí, ze kterých bych zde rád zveřejnil pár střípků:

1. Holka je z tropů... to znamená, že nikdy nezažila zimu. Ne, že by jí sníh a mráz nějak vadil, ale má z něj strach. Šli prý na desetikilometrovou procházku do přírody za jasného počasí v mínus pěti a holka to protrpěla, protože se bála, co by se mohlo stát. Její námitky koneckonců byly oprávněné - stačí si zlomit nohu a může jít o život, ale tady to takhle nebereme. Prostě jsme zvyklí, tu a tam to někdo fakt odnese, ale otrnulo nám, ostražitost vůči sněhu a ledu jsme dávno ztratili. 

2. Její rodina jsou učitelé - státní zaměstnanci. Dostávají v přepočtu na naše peníze asi 5.000,- Kč měsíčně a stačí to na skromný život i s podporu dětí na škole. Všechno tam roste samo, jídlo je levné, domy jsou z papundeklu, nepotřebují topení a tak se to dá vydržet. Ostatně oni nežijí doma, ale venku. Pořád se něco děje, pořád je někde nějaká oslava, prostě život se odehrává pod tropickým nebem a domů se chodí jen vyspat. 

3. Ptal jsem se jí, co jí na České republice zaujalo. Řekla že je tu čisto, pořádek a všechno funguje. Prý si na to nemohla zvyknout už ve Španělsku. Najednou viděla cedule kolem silnic, na stanicích byly vylepené jízdní řády a prý jí někdo organizoval každý krok. Pak přijela k nám a zjistila, že tu opravdu fungují otevírací doby, vlaky jezdí na čas (pět minut není čas), silnice někdo kropí nebo sype... Pro ni neuvěřitelný zážitek. Usmíval jsem se pod fousy, měli dál namířeno do Německa...  Kamarád jen dodal, že španělská "maňána" mu dlouho lezla na nervy, dokud právě nebyl v Kolumbii. Pak zjistil, že mezi Španělskem a Kolumbií je asi stejný rozdíl jako mezi Švédskem a Itálií. 

4. Líbila se jí také čeština (a mně zase španělština) a měla velkou radost, když zjistila, že jsme si její jméno počeštili na Kryšpína.  Zapsala si to... S výslovností neměla problém. V tomto se mi Španělština moc líbí... žádné hlásky vyslovované nosem, žádné chrčení, žádné kroucení hubou, prostě mluvíte česky jen je každé slovo jiné. Probrali jsme hodně slov a dodnes tu občas proběhne některé z mých dětí a prohlásí že náš pes je El Perro.  

5. Ptal jsem se samozřejmě na občanskou válku proti FARCu. To jsou ti levičáci, co se schovávají do pralesa a unášejí turisty a prominenty za výkupné. Boje tam trvaly desetiletí. Jak se žije při něčem takovém? Jako první mě vyvedla z omylu, že by tam někde byla nějaká fronta nebo tak. Nic takového není. Jsou prostě oblasti, které nemá vláda pod kontrolou. Které oblasti to jsou to "se ví" a nikdo tam nechodí a neplete se tam. Stejně tak "se ví" kde jsou takové oblasti i v Bogotě a ostatních velkých městech. Když tam za ní kamarád přijel, tak ho varovala, ať nechodí dál než je určitá čtvrť. Tam už je pak nebezpečno. A jak to pozná? To "se přece ví". 

6. Prý mnohem horší jsou ovšem drogoví králové. Kolumbie je země bez turistického ruchu... není radno jít někam ven do přírody. Nejde o divočinu, jaguáry, hady a tak. Jde o políčka koky. Jdete si takhle po pralese a najednou mýtina s kokou. A máte to spočítané. Ostří hoši vás zabijou. Nikdo nebude riskovat,že prozradíte stanoviště. Až v poslední době prohlásila vláda určité oblasti za čisté. Ale místní tomu nevěří... Chodit do přírody je tam nejnebezpečnější adrenalinový sport. 

7. Vůbec nedošlo na americkou politiku vůči Kolumbii. Oni to ti Jihoameričané tak neberou. Jednak proto, že mají jiné starosti a jednak proto, že všeobecně se vláda o nic a nikoho nestará. Tím pádem se nikdo nestará o vládu a každému je to vlastně jedno. Politika, to je to,  co se odehrává kdesi ve stratosféře a má to podobné dopady jako počasí. Nedá se to ovlivnit, stejně jako se nedá ovlivnit déšť nebo vítr. Prezident a vláda se tam řadí do stejné kategorie jako živelné pohromy. Možná to mají lepší než my. 

A nakonec... víte co se nejvíc líbilo mně? Jek ta holčina nezná žádnou politickou korektnost. Jsem tak trochu úboreček, mám skoro sto kilo a tak mi říkala tlouštíku. Můj syn na ní koukal dost vykuleně a tak mu říkala něco jako kuliočko. Moje žena byla červenovláska, cikánský soused byl černoušek. Když jí byla zima, řekla, že je jí zima. Slané jídlo bylo slané, sladké bylo sladké. Když měla pocit, že se oběd nepovedl, řekla, že má pocit, že se oběd nepovedl. Ani stín po ironii, ani stopa po jízlivosti, ale ani náznak pokusu něco maskovat a chodit kolem horké kaše. 

Prostě ahoj Tlouštíku, zase se někdy uvidíme...

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Představoval jsem si vás dosud spíše jako hubeného vzhledem k činorodosti. Ale to nic. Bylo by dobře, aby zdejší komunita zalobovala a docílila, že různé významné i méně významné zahraniční osobnosti přijedou do ČR hlavně kvůli Vidlákovi. Třeba by to na nich zanechalo i nějakou stopu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Obdivuji vaši schopnost vítat hosty, ale nehodlám ji napodobovat. Jsem nejraději, když mi domů nikdo neleze. Kromě rodiny a nejbližších. A když už někdo cizí přijde, těším se až vypadne. Na setkávání jsou hospody a restaurace.
V tom směru jsem sobec a je-li nezbytné, raději sám zajdu za někým k němu. Můžu se kdykoliv sebrat a vypadnout.
Tak je to i s cizinci. Raději jsem se s nimi setkával tam, než je vítal tu. A to bylo právě to nejlepší - poznávat je v jejich prostředí. Pak si člověk nedělá iluze, ale ani netrpí falešnými negativními představami, které vyčetl někde v novinách.
Jak říkám - je to trochu sobecké, ale podle mě nejlepší.
P.S.: Trochu tím, zdá se, neguji svůj nick :-)

Zatím bez slepic

Takže Vaši hosté opravdu čekají na Godota? A kdo jim občas říká, že pan Godot ještě nepřišel a na konci, že už dnes nepřijde? :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidlák.
Překvapuje mne Vaše vítací nadšení pro muslimy,ať přijdou i muslimové.Jenže,jak vidíme jinde v Evropě,neuznávají Evropský hrad,natož aby uznali hrad nějakého Vidláka.Vezměte také na vědomí,může se stát,že Vám neublíží,ale ublíží sousedovi a jste spoluviník.

Zatím bez slepic

ale kdepak nadšení pro muslimy. Pravověrného Tálibánce bych doma asi nechtěl... Ale s Turkem, Syřanem nebo Kyrgyzem bych si asi rozuměl... A nebo takový pravý nefalšovaný Peršan... Indoevropan, ale muslim a k tomu Šííta. To by mohlo být velice zajímavé. Většina lidí je úplně stejná... obzvlášť ti, co jezdí po světě legálně s pasem na turistické vízum... 

Měl jsem doma hromadu Němců, Rakušanů, Rusů, Ukrajinců... měl jsem doma i Američany, Francouze, Španěla, Kolumbijku, Číňanku... všichni stejní. Zdvořilí, milí... Jen jednou jsem sáhl vedle... s Čechem od Děčína... A stejně jako bych podle něj nehodnotil všechny čechy, nebudu ani podle těch zahraničních hodnotit všechny příslušníky jejich státu nebo národa... 

Myslím, že umím rozpoznat šmejdy... a ti jsou také všude stejní....  

Zatím bez slepic

Pěkný článek, pěkná odpověď.
Já i moje dcery, sestřenice a jeden bratranec máme s cizozemci - i muslimy - docela zkušenosti - pochopitelně takové i onaké. Jednoho muslima jsem měl v příbuzenstvu, druhého málem, oba moc fajn.

Podíváme-li se do historie, pak v žádném případě není možno trdit, že by měli muslimové na svědomí víc zločinů vůči nemuslimům než křesťané vůči nekřesťanům...a ostatně i vůči křesťanům - tedy vůči mírně odlišným způsobům interpretace Bible. .
Vezměte jen namátkou takový detail - britsá koloniální říše, nad níž slunce nezapadalo či německá vojska s nápisem Bůh s námi na opascích...
No a o našich současných křesťanských vyspěle demokratických vzorech za velkou louží, ať už to byla firma Bush a syn, klington, oblbama nebo kačer Donald se také nedá říci, že by zanedbávali humanitární bombardování a nutili Václava Ruzyňského, aby posmrtně nesouhlasně šuměl ve své plechovce nad tím, že se flákali či flákají.
K Pravdě a Lásce je nutno se holt třeba prolhat a promordovat - ať už s Koránem, Biblí či Talmudem v zakrvácené pazouře. .. Psychopatům se hodí kterékoli z oněch knih, stejně jako mnohé další, třeba ateistické.

Nicméně v současné době jsem tvrdý odpůrce přijímání muslimských přistěhovalců.
Ono se totiž jedná o velmi sofistikovaný plán vyvolání vzájemné nenávisti a vzájemného masakrování.
Plán, zdá se, zatím bohužel vysoce úspěšný.
Tante Führerin opravdu dokáže přesvědčit o své pravdě svůj Volk minimálně stejně úspěšně jako jiný kdysi vysoce populární a -pozor - také demokraticky zvolený kancléř.
A jako budovatelka 4. říše je teta dokonce úspěšnější.

Zatím bez slepic

Můj moudrý tatínek mi vždycky říkal: Miluj bližního svého, ale plot mezi vašimi zahradami pěkně ponech.... Tolik k dnešnímu přistěhovalectví. Bylo by to na samostatný článek... ale ten si nechám na pondělí... :-)

Zatím bez slepic

Když viděl starou hodnou zbožnou babičku, jenž nesla přiložit dřívko k jeho hranici.

Vidláku, Vidláku, ač to asi ani nebudete čísti. Je to jako s tou KLDR. Vidíte a nic to pro vás neznamená.

To si doopravdy myslíte, že všichni ti Francouzi, Němci, Angličané, Belgičané, Španělé, Srbové, Holanďané a další vážně jsou nějací porouchaní a že si nemysleli to samé, že je to nenapadlo, že jako vezmou Abdela a Leilu mezi sebe a nějak se dohodnou, vždyť lidi jsou všude stejní?

Proč si tak myslíte, že jsou vůbec nějaké muslimské čtvrti na západě? Víte, co to znamená? Že se z nich odstěhovali běloši ! A proč podle vás, když se s nově příchozíma dá tak snadno vyjít?

Pravda je taková, že se s nimi vyjít nedá.

Tak si do té Francie zajeďte znovu, zajděte si třeba v Saint Denis do muslimské čajovny, kam vás nikdo nepřijde zachraňovat a po okolí nejsou unudění vojáci se samopaly. A až tam budete sám, uprostřed těch bodrých muslimských sousedů, tak si s nimi pokecejte na téma vypadá to tak trochu, že prorok kusy koránu opsal ze starého zákona, není liž pravda sousede Ali?

- A pak uvidíte hned, v čem je problém a jak moc nejste stejný.

- A pak si pořádně promyslete, co budou dělat vaše děti, až budou s takovými třemi ve třídě a třeba tam ještě bude vyškolená pedagogická síla, která bude ostřížím zrakem bdít nad tím, aby nikdo nebyl rasista, xenofób a rouhač.

O svých vnoučatech přemýšlet nemusíte, tam je vše jasné. Budou buď v cizině, muslimové nebo mrtví v útlém věku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidĺák,Díky za odpověď.Při své zkušenosti,určitě odhadnete člověka,co v něm vězí.Jsou ale lidé co zvou muslimy a pošlou je sousedovi.Víte sám,když jsou to jednotlivci,tak není problém,dokonce ani s cikánama,běda když je jich více pohromadě.

Zatím bez slepic

Tak to víte, to už je zajímavější... To je stejné jako bych si přivedl hosta a poté co jsem zjistil, že je vlezlý, tak ho předhodím sousedovi... Naštěstí podobné nápady má zatím jen Merkelová, k nám do Vidlákova to ještě nedorazilo. 

Zatím bez slepic

Jo, když je pohromadě víc jedinců určitých (ne)kvalit pohromadě, tak je průser...
Třeba takový český parlament...kam se hrabe hospoda plná Cikánů !

Zatím bez slepic

To jste mě dostal.
Možná chtělo do toho parlamentu poslat několik číšníků s alkoholem a mohlo to skončit hospodskou rvačkou.
Ale vážně,zastávám Váš názor,nepouštět k nám žádného muslima.Když už jim pomoci,tak přímo v jejich státě.

Zatím bez slepic

Pozor, u muslimů existuje, že se chovají docela mile a přirozeně, pokud jich je málo. Když jich je hodně, převládne islám a z milých lidí se stanou fanatičtí věřící. V muslimské komunitě stačí jeden radikální imán a několik jeho oveček (a vždy si nějaké najde), aby dokázali kontrolovat ostatní ideologicky vlažnou populaci, která, aby neměla problémy, raději ustoupí radikálům.
Islám je stejná totalitní ideologie neslučitelná s demokracií jako je fašismus, nacismus, komunismus. Přitom ten poslední byl ještě nejlidštější a islám je vůči bezvěrcům horší než nacisté k Židům. Islám nikdy nebylo jen náboženství, ale především politický systém maskovaný jako náboženství, které ovšem tvoří nepatrnou tvář islámu. Muslimové mají podle Koránu právo klamat nevěřící, pokud jsou nevěřící v převaze.
S tak nebezpečnou a zrůdnou ideologií se Evropa vypořádala někdy mezi 10. a 25. říjnem 732 mezi Poitiers a Tours (Karel Martell vs. Abd ar Rahmán) a u Vídně mezi 11. a 12. zářím 1683. Dnešní taktika aplikovaná muslimy byla úspěšně vyzkoušena v Kosovu a za 45 let se bude celá Evropa díky Angele Merkelové klanět k Mecce. Vítače uprchlíků a LGBT komunitu muslimové zlikvidují jako první.
Pohádka o Smolíčkovi všechny varuje, co nemají dělat. Jezinky taky slibovaly.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, Gerde,
kupte si knihu ENCYKLOPEDIE STŘEDOVĚKU.
Je sice drahá, ale je to dobře investovaný paklík stokorun a vydrží vám dlouho, páč je tlustá a myšlenky v ní silně koncentrované.
Máte, co se týče lhaní, vpodstatě recht.

Muslimové lhali nevěřícím... skoro by se chtělo říct bezmála tolik, jako křesťané. Takový koncept zbožné lži u jezuitů třeba...
Pravdu ale pochopitelně mluvili - před svým upálením - napravení kacíři.... po patřičném přesvědčovacím školení v mučírnách Inkvizice).

Takoví školitelé Pravdy a Lásky v Guantanamu se od nich dodnes učí přesvědčovacím metodám.
**************************************************************************************
Ta koncentrace věřících je ale fakt při dosažení kritického množství nebezpečná:
Když si občas přečtu dnešní zbožné polské politiky, vtírá se otázka, zda v Polsku není nějak nebezpečně vysoká koncentrace Poláků.

Nicméně - Makrela v Německu usilovně ředí Němce připrchlíky - a nemám dojem, že by se kvalita myšlení nějak zlepšovala.

Ono asi platí, jako ve všech oblastech lidskéhu života a myšlení Vocamcaď pocamcamcaď.

Zatím bez slepic

Na popis zbožné lži zde není dostatek prostoru, proto jsem se omezil jen na muslimy a dnešní dobu. Co se týká zbožné lži, máte pravdu, nepopírám, ale jde o prastaré doby, které už byly dávno překonány. ona taková povolená lež platila i mezi Číňany a barbary za zdí, abychom si ji ukázali na jiné kultuře.
Vždy je chování založeno na skupině my a oni. Vůči vlastním platí nějaká pravidla a vůči cizím je dovoleno úplně vše včetně lstí, klamů a lží, kdy účel světí prostředky. Jenže to platí už od pravěku a dvou lidských tlup.
Lidé zůstali svými emocemi a instinkty v zajetí pravěku, zatímco rozum se vyvinul. Tedy u muslimů zůstalo dodnes středověké pojetí a my muslimy chápeme jako dnešní lidi, kteří se už s těmi středověkými předsudky vypořádali. Nevypořádali, mnozí ne.
To, co dnes mnozí vydávají za úspěchy islámu, (Španělsko, Damašek, starověký Bagdád Háruna al Rašída, Persie) nejsou úspěchy dogmatického pojetí islámu, ale jde o úspěchy okrajových proudů islámu, které dnešní islám považuje za kacíře a odpadlíky. Wahábistické a saláfistické pojetí islámu má jediný úspěch - ropu v pouštním písku. Jinak už jen ovce, kozy, velbloudy a arabské koně a šakaly.
Koncentrace polských křesťanů na polském území je jejich věcí. Dokud nechtějí šířit víru ohněm a mečem do okolních zemí, ať si věří, čemu chtějí. Muslimové ale víru šířit chtějí až do doby, než celý svět řekne: "Není Boha kromě Boha a Mohamed je jeho prorok."

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

METAIRONIE - TO JE MOJE....
Díky, pane Bielkovskij!
(A pak prej že jsem mešuge)
Kopíruji:

"Pro popsání současné situace se podle něj lépe hodí pojem meta-ironie. Ta předpokládá, že auditorium nedokáže rozpoznat, jestli řečník mluví vážně nebo ironizuje. A v určitém momentě to pak už nerozlišuje ani řečník.

Přičemž je meta-ironie prostě určitý prvek reality, se kterým se musí počítat.

Hledání pravdy v kontextu meta-ironie nicméně neskončilo, protože je to leitmotiv lidské existence. Jen se mění nástroje a obsahy.

Podobně není novým jevem ani fenomén fake, na kterým byly v minulosti dokonce postaveny celé státní konstrukce - a konfese."
**********************
Pokud máte někdo dojem, že se tento příspěvek do této diskuze nehodí, nemáte pravdu:
Ten se hodí všude! :-)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

a napsal móóc pěknou analýzu na Kose - https://vlkovobloguje.wordpress.com/2017/09/09/konec-naseho-sveta-nejpo… . Doporučuji přečíst. V šíři se to týká toho, co píše Vidlák. Jen tam schází, proč nedaří negativní a nebezpečné trendy změnit. Na to mám jednoznačný názor - jde o velké peníze, jejichž toky by se musely přesměrovat a to ti, ke kterým tyto megapeníze směřují, dobrovolně nedopustí. A mají to dobře posichrované - viz Trump. Ten to měl taky v plánu.

Zatím bez slepic

Vlk je velmi dobrý, je rozhodně o třídu lepší politolog i makroekonom než mnozí, kteří tyto (pa)vědy vystudovali či to v televizích předstírají.
Určitě mě strčí do kapsy jak inteligencí tak znalostmi.

Jenom kdyby, narazí-li na fakta, která jsou v katastrofálním rozporu s jeho dosavadním viděním světa, tato fakta nevytěsnil. Kognitivní disonance je sviňa.
Držím mu moc palce a jsem rád, že Kosu nezabalil.

Ale třeba jeho tvrzení, že světová ekonomika je hra s nulovým součtem .... chtělo by to doplňující otázku - třeba JAKÁ ekonomika ? Ekonomika JAKÉHO světa ? Co VŠECHNO obsahuje pojem "ekonomika"?
To bohužel nejsou otázky kverulantského šťourala.

Zatím se řídíme zásadou - když se v našem globálním paneláku propadly základy, zřítilo první patro a zbytek stavby se na té hromadě trosek poněkud nahnutě kolébá, přistavíme na střeše patro další a pojedeme dál podle osvědčených stavebních zásad jeho projektantů, mají přece z projektování diplom.

Zatím bez slepic

Vlk zřejmě ekonomikou s nulovým součtem myslel globální ekonomiku a HDP (zjednodušeně co se někde na světě vyrobí se jinde na světě prodá).
Ale vynechal pár věcí, které mají velmi zřetelný vliv a kulminují všechny v jednom bodě. Jde o globální změnu klimatu, kdy zažíváme teplou periodu, nárůst populace lidí, kdy dnešních 7 miliard lidí už likviduje planetu, která má podle odhadů schopnost uživit max. 11 miliard lidí za využití úplně všech zdrojů, atd. Nebereme v úvahu nastupující věk muslimů díky hlouposti vůdců Evropy, a muslimský terorismus, který bude HDP brzdit.
Ani žebříček PriceWaterhouse s vlivy změny klimatu, přelidnění planety a muslimskou expanzi nebere v úvahu. Přitom všechny se navzájem ovlivňují a budou kulminovat kolem roku 2030.
Růst HDP afrických, latinskoamerických a asijských států budou omezovat muslimové (muslimové ve své kolébce víry kromě okrajových muslimských proudů nikdy nic kloudného nevymysleli a jejich posledním úspěchem bylo ochočení velblouda, ale to byli předchůdci muslimů) a muslimský terorismus. Pak růst HDP omezí přírodní katastrofy spojené se změnou klimatu (sucho, povodně, sesuvy půdy, hurikány) i nesouvisející (zemětřesení). A naopak růst HDP podpoří nárůst populace, ale jen do určitého počtu (asi 11. mld.). Pak se začnou pod záminkou ekologie zvedat daně ze zbytných předmětů a ta nejbohatší vrstva celosvětové populace si bude myslet, že jen ona si to potřebné někde na světě koupí. Nekoupí. Podniky schopné vyrábět jimi požadované předměty začnou mizet a s nimi začne mizet i základ lidí, kteří budou schopni takové výrobky vymyslet a vyrobit. V důsledku zchudnou úplně všichni.

Kdo to má zcela jistě spočítané jsou evropské sociální a zdravotní systémy. Ty se rozpadnou ještě daleko dříve vlivem imigrace muslimů. Kdo si něco spoří na důchod, pravděpodobně dané peníze už nikdy neuvidí. Kdo onemocní, prostě umře bez lékařské pomoci.

Vlk ještě píše o zchudnutí evropské populace. Souhlasím, ale bude se jmenovat jinak, a to inflace. Ta znehodnotí výsledky práce. Nejbědnější z bědných pak budou evropské kolonie, tj. V4 a balkánské státy. Příliv muslimů do EU neznamená příliv konzumentů a navýšení obratu trhu, ale jen ožebračení stávající evropské populace, protože tak obrovskou populaci vyžírků neutáhne. Jako první to odnesou lékaři a sociální pracovníci, což jsou ve velké většině ti, kdo muslimské nájezdníky první vítají.

My si pořád myslíme, že lidský život má tu nejvyšší hodnotu. Ve skutečnosti nemá hodnotu vůbec žádnou, jak ti nejbohatší dobře vědí. Lidské životy nestojí nic.

Zatím bez slepic

Stát je tu od toho, aby své občany pokud mu síly stačí chránil své občany. Aby byl schopen identifikovat hrozby a aby způsobem pro ně co možná nejvýhodnějším s nimi byl schopen vyrovnávat. Jestliže jsme členem nějakého soustátí, očekávám to od něj. Bohužel se ukazuje, že EU není ničeho takového schopná, migrační krize to jen odkryla širší veřejnosti. Že tento stav panuje nejen v této oblasti je jasné, vlk dobře popsal. Není to neschopnost z titulu, že by nebyly prostředky, je to neschopnost z titulu odlišných cílů, odlišných motivací, oni prostě slouží jinému pánovi, než je evropský volič.

Kdysi, když EU vyhlásila halasně jakési strategie, jak dohnat a předehnat(už ani nevím, jak se to jmenovalo), očekával jsem, co se bude dít, že budu mít možnost srovnávat, jak se uvádějí do života EU strategie oproti tomu co jsem znal z uskutečňování československých sjezdových strategií, ze strategií RVHP. Překvapení nemohlo být větší. Nestalo se NIC.. Jen se popsal papír. Tehdy jsme pojal podezření, že jsme zřejmě šlápli do ...., nicméně jsem si říkal, že se to dá změnit, proč by ne.

Dnes už vím, že moje očekávání bylo bláhové.

Zatím bez slepic

Strategie rozvoje EU byla přijata v Lisabonu a měla ji umožnit Lisabonská smlouva a větší míra centralizace. Zůstala jen ta Lisabonská smlouva, ekonomický zázrak se dosud nekonal. Kde jen soudružka z NDR už zase udělala chybu?

Zatím bez slepic

Perfektně napsané.
Toho se právě obávám,úplně se zhroutí sociální systémy.On už to naznačuje MF Pilný,není na přidání učitelům,jak dopadne avizované přidání důchodcům je ve hvězdách.Pak opravdu,nárůst populace,hlavně mimo Evropu,přírodní katastrofy.Někde se píše,co může spůsobyt 4.průmyslová revoluce a pod.Takže to může být i dříve,než v roce 2030.

Zatím bez slepic

Nebojte, systém nekrachne naráz, ale bude se držet hodně dlouho. Spíše bude postupné omezování a ukrajování důchodů prostřednictvím inflace. Co se týká spoření na důchod, jde o nejhorší možné spoření . Minimálně od roku 2000, kdy se začalo více mluvit o množství virtuálních peněz, je jasné, že dluhy států zaplatí střadatelé na důchod. A dosud se ještě nic nestalo.
Průmyslové revoluce bych se neobával, on ten pokrok v robotice není od 80. let zase tak velký. Zásadní problém jsou ceny robotů, český člověk vyjde stále levněji. A schopnosti a ceny kamerových kontrolních systémů. Sice umí hezké věci, ale jen na velmi malé ploše. Lidské oko stále netrumfnou. Robotika ještě potřebuje další vývoj. Jenže pořád je levnější továrnu přemístit do Asie než investovat do robotů. Průmyslová revoluce 4.0 zdaleka nehrozí. To tu bude dříve islám.

Zatím bez slepic

Až na tu ekonomiku a nulový součet (což je blábol, který neplatí ani u přírodních zdrojů... a zástánce toho by se měl naučit matematiku nebo se zamyslet proč filtruje na vstupní podmínky a že nejsou stále stejné a mají i zpětnou vazbu...) se dá souhlasit.

Zatím bez slepic

Nulový součet v globální ekonomice je míněn, že někdo peníze má a půjčuje (i kdyby je získal stiskem tlačítka klávesnice počítače) a jiný peníze dluží. Kdyby se všechny pohledávky a dluhy sečetly, měl by zůstat nulový součet. Pokud někdo, kdo má možnost vydávat peníze, nešvindluje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Přátelé,
my tady řešíme prkotiny jako osud Evropy, neodvratný hladomor či náboženské války - a zatím se smráká nad VŠEMI náboženstvími náboženstvími KNIHY!

Pravoslavní, katolíci, muslimové sunitské i šíitské větve, židé - všichni společně (nepočítáme -li fotošopisty z Lidlu, mazající řecké kříže) uznáváme Knihu Knih - Starý zákon!

A nyní je na spadnutí jeho zákaz kvůli sexistické Šalamounově Písni písní.
Nadto pochází ze samotného tavícího lůna 4. říše národa turkoněmeckého !

Čtěte:
******
V Německu chtějí odstranit ze zdi univerzity báseň opěvující ženskou krásu. Sexismus, propaguje obtěžování, zuří studenti
10. 9. 2017 13:45

Studenti v Německu si stěžují na básníka, který opěvuje ženy. Zdá se jim to příliš zpátečnické. Informuje o tom server Novinky.cz.
V Německu chtějí odstranit ze zdi univerzity báseň opěvující ženskou krásu. Sexismus, propaguje obtěžování, zuří studenti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Studenti jedné německé vysoké školy – Alice Salomon Hochschule v Berlíně – si stěžují na báseň, která zdobí fasádu jejich alma mater. Jde o báseň Eugena Gomringera, za kterou získal na této škole cenu za poezii. Vysoká škola ji proto chtěla zvěčnit na fasádě. Jenže když tak učinila, se zlou se potázala. Části studentů se totiž nelíbilo, že básník opěvuje ženu jen jako objekt touhy.

„Muž, který se dívá na ulice a obdivuje květiny a ženy. Tato báseň reprodukuje klasickou patriarchální tradici v umění, v níž jsou ženy výlučně hezkými múzami, které inspirují k tvůrčím činům umělce (muže),“ stěžují si studenti.
------
Určitým řešním, které by mohlo zachránit zbytky mezináboženské tolerance, dříve než bude z principiálních důvodů zakázána Bible a její deriváty Korán, Nový zákon a Talmud by bylo, kdyby německé studentské rady prováděly pravidelnou selekci žen na hezké a neškodné. Ty hezké by pak musely chodit v burkách - pochopitelně v burkách rozlišených podle náboženství, tedy s Davidovou hvězdou, půlměsícem či křížem na prsou...
Uvědomuji si, že návrh má určité praktické i ideologické drobné mouchy, ale ty by se jistě během padesáti - šedesáti let podařilo v Evropské unii, rozšířené od Kapského Města po (polskými jadernými zbraněmi čerstvě vybombardovaný)Vladivostok jistě buď překonat, nebo překrýt ještě hovadštějšími....Lidský duch je plodný a jen já mám tři vnuky a vnučky!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Neměly by být pod burkou naopak ženy nevzhledné? Islám má pod burkou všechny ženy, každý islámský muž si pak může myslet, že má doma tu nejkrásnější ženu.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde,
ignorujete kontext !!!
Nevzhledná žena neohrožuje fasády německých gymnázií tím, že by o ní někdo napsal báseň a nějaký fasádník by posléze ryl či maloval báseň o ní do gymnaziální fasády!
Čímž u hloubavvých studentů - feministů strhne myšlenkovou lavinu o přípustnosti opěvat vypouklé ženské sekundární pohlavní znaky a neopěvat přitom jejich malé či velké polokoule mozkové, o šišinkách nemluvě.

Od fasády je pak již jen krůček ke sránkám toho či onoho svatého textu - a u svatého textu tzv. tří náboženství Knihy (tj. vycházejících ze Starého Zákona) se z Písně písní nevykecáte. A ono je to pěkné implicitní měkké porno !

Ostatně i darování květin je pěkně vošajstlich - já bych zakázal i květinářství a zobrazování květin:
Co je to květ ?
Pohlavní orgán našich zelených sester a bratří, jak by jistě řekl sv. František s Asisi!

Představte si takový roztoužený Květák, jak nese své vyvolené Slunečnici uříznutý pánský penis plus moudí...o dámském příslušenství nemluvě ... Fuj !
Přitom na tyto objekty popatříme se zalíbením, jsou-li na svých místech...pochopitelně s různým zalíbením v závislosti na své orientaci či genderu.

Naproti spatřit takový dámský mozek bohužel nikdo netouží, snad kromě některých pralesních vesničanů z oblasti Papua-Nová Guinea, kteří mezi konzumovaným ženským a mužským mozkem nerozlišují.

Z těch bychom si měli brát příklad!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tomu se přeci říká inflace. Jak jinak by se stalo, že dnešní stovka se rovná desetikoruně před třiceti lety.

Protože peníze představují práci - ekonomicky to znamená, že když něco vyrobíš dneska, tak to bude mít za třicet let 10x menší cenu. V Japonsku to mají naopak a světe div se, Japonsko se nehroutí.

A jinak krachnout to může ze dne na den. Nás prodali v Mnichově a už to šlo jen z kopce.

Řím dobyli barbaři a pak už to šlo jen z kopce.

Rozpadl se SSSR a s Ruskem to šlo to z kopce až do Putina. S Ukrajinou dodnes.

Krach na NY burze je taky záležitost dne.

Zabili cara a nebylo cesty zpět, zemřel Hitler a nebylo cesty zpět, spadla dvojčata a nebylo cesty zpět, usekli hlavu Ludvíkovi i Marii-Antoinette a změnil se svět.

Někdy historie bere ostré zatáčky.

Zatím bez slepic