Proč budu volit Zemana

Autor
Štítky

Vidlák tu zveřejnil 22.11. glosu „Zeman právě vyhrál volby“. Nemyslím si to. 1, kolo Zeman nejspíše vyhraje, ve 2. kole ho ale s vysokou mírou pravděpodobnosti porazí Drahoš. Tak mi to vychází a to zcela zjevně z průzkumu, jenž jsem včera zahlédl na ČT. Zeman sice má preference okolo 41 %, ale potenciál uvažujících o jeho volbě (nerozhodnutých) to navýší jen na cca 45%. Drahoš je sice s preferencemi o dost níže, ale ten potenciál má daleko vyšší. A jakkoli v 1. kole Zemana neporazí ani s maximem onoho potenciálu volby v 1. kole, pro druhé kolo se onen potenciál velmi pravděpodobně zvýší dostatečně o hlasy ostatních kandidátů neb všichni jsou vnímáni jako antizemani.

Ano Zeman v RF nesporně zabodoval. A nejen naprosto přiměřeně podaným požadavkem, aby se RF distancovala od obsahu dotčeného článku. Ale i vyznamenáním 3 Rusů (a vybral je dobře). A také anabází, která vyvrchila prosbou u Putina, aby s zasadil o propuštění seniorského historika, jenž je vězněn na Donbase. Napsal nejprve dopis přímo nejvyššímu představiteli dotčené „republiky“. Když neodpověděl, požádal o to styčného důstojníka mezi Donbasem a RF. A když ani on nereagoval, obrátil se přímo na Putina při návštěvě RF. Referoval Jiří Just pro ČT z Ruska.

Když už jsem u této cesty Zemana do RF, stran většiny komentářů – krásný příklad manipulace. „To přece není náhoda – onen komentář právě v době návštěvy. Zvezda je kanál ministerstva obrany.“ Přece RF je staré bolševické brežněvovské Rusko, postrádající jakákoli stupeň demokracie. A už se vesele na základě manipulačního podsunutí spekuluje. Někdo v diskusi j Vidlákově glose z 22.11.zkopíroval Terezu Spencerovou, což je dáma, která si věci přece jen důsledně ověřuje. Stojí za to si přečíst její komentář, odráží jen realitu.

Vrátím-li se k Zemanovi, ten opět dal i průchod své provokativnosti a označil před Putinem a kamerami (nikoli poprvé) novináře za idioty, pročež nebude mluvit česky a nenechá sobě ani sebe překládat do ruštiny.

V tom si slovy Jičínského sám ubližuje. A tady je reálné jádro pudla nevolitelnosti pro jeho oponenty v celém průřezu společnosti ve spojení s vulgárním antikomunismem v naší společnosti. Proto i ten způsob „kritiky“ – táhne nás na východ přes manipulativní operování servilním chováním Zemana k východním režimům.

 

Proč Zemana budu volit?

Zemana jsem v minulých prezidentských volbách nevolil. Důvod byl jednoduchý. Bylo zjevné, jak se bude chovat - že bude naprosto nediplomatický takřka ke komukoli. Že jeho způsob pojetí prezidentské funkce bude v příkrém rozporu s mými představami, jak se má chovat prezident po formální stránce. Nic mne na něm ani na jeho provokativnost tedy nepřekvapuje a za normálních okolností a při existenci skutečného protikandidáta bych Zemana nevolil.

Pokud by kritika směřovala na výše uvedený způsobu výkonu funkce prezidenta, neměl bych s ní problém. Psychiatrické diagnózy, naprosto primitivní manipulace se Zemanovými výroky považovat za kritiku nelze. Stejně jako slovník. Prasedent, ožrala, psychopat. Naprostá neschopnost skutečné kritiky a vulgarita (ve smyslu primitivnost) tzv kritických komentátorů Zemana (a bez výjimky) směřuje účelově a manipulativně do problematiky ústavy. Zeman prý zavádí poloprezidentský systém, z ústavy si dělá trhací kalendář. A je to dokazováno nikoliv na konání Zemana, ale účelově na řečech Zemana, které mají pouze charakter zemanovský provokativní.

 

Viz demise nedemise Sobotky a problematika, zda je demise premiéra i demisí vlády či ne. Bělobrádkovi stran dotazu Zemanovi na jeho výklad tehdy odvětil, že takové právní výklady existují, nikoli, že je to jeho výklad. Přímo onen výklad vzal za svůj někde na náměstí dlouho po - zcela zjevně ve smyslu když mi něco holenkové v rozporu se skutečností manipulativně přisuzujete, tak ať máte proč a jen o mně pište a právě tak jak o mně píšete. Nečase při jeho demisi s příslušným výkladem vyprovodil a tyátr „přijetí demise Sobotky“ dokladoval zcela jednoznačně, jaký je jeho výklad v oblasti konání..

Co si mám myslet o „kritikovi“, jenž se opakovaně a tlustými písmeny ptá, čemuže Zeman nerozumí na větě ústavy „Prezident odvolá na návrh premiéra člena vlády“ a doprovodí to slovy o demenci Zemana. Přičemž se jen hystericky dožaduje toho, aby Zeman jako prezident vyhověl jeho osobnímu přání, srazil kufry a zasalutoval premiérovi snad ještě týž den, kdy onen návrh od premiéra obdržel.  K čemuže ohledně odvolání Babiše došlo? Jen k tomu, že Zeman po obdržení návrhu na odvolání Babiše vedl politická jednání, která směřovala k odvrácení vládní krize. Koaliční partneři (ANO a ČSSD) se dohodli, vládní krize byla odvrácena a prezident návrhu premiéra vyhověl. Naprosto v souladu s ústavou, tedy v naprosto přiměřené lhůtě – ústavně chápané. Aby tomu onen „kritik“ tvrdící jak všem měří stejným metrem nasadil korunu, „taktně“ zamlčel (manipuloval), že onen premiér stanovil v onom návrhu ultimativně datum, dokdy mu má „jeho pohůnek prezident“ vyhovět bez jakéhokoli odůvodnění. Taky skvělá politická kultura, že. Jak premiéra, tak i onoho Zemanova „kritika“.

Čím se pak liší ona politická kultura těchto pseudokritiků od politické kultury Zemana? A proč vlastně chtějí jiného prezidenta než toho, jenž je jen a jen jejich vlastním odrazem právě v té kultuře projevu?

Co mi na Zemanovi imponuje a čím by byl opravdu potřebným i nadále, je skutečnost, že je jediným veřejně viditelným prvkem společnosti, jenž otevřeně čelí tomu, co sám pro sebe pojmenovávám jako vulgární primitivní antikomunismus. A to je pro mne v postkomunistické době a dodnes velmi vzácné zato navýsost potřebné zboží. Primitivní kádrování je tu na všech společenských úrovních používáno jako příliš častý argument. Drahoš je třeba schopen - v rámci „módy“ a touhy zachránit politickou kulturu vlasti - zamotat se do nejmenování vlády s podporou komunistů a veřejně popřít jak ústavu tak základní demokratické principy.

Onomu vulgárnímu antikomunismu a vulgární argumentaci čelí Zeman i v případě honu na Babiše. I v nynějším dění kolem sestavování vlády a vztahem k trestně stíhanému politikovi a jeho STB-áctví v nějaké právní realitě. Třeba, že to vše o Babišovi volič věděl a přesto volil jak volil. Manipulativnímu zacházení s lustracemi u „kritika“, jenž by měl vědět, že se nemohou vztahovat na volené funkce, jinak by to bylo v rozporu s ústavou a základními demokratickými principy. Zeman a Babiš nikdy spojenci ve smyslu spolupracující spiklenci, jak je nám podsouváno manipulátory nebyli, nejsou a nebudou.

Co říci k argumentaci „kritika“ Zemana, jenž tvrdí, že sotva se objevil slušný kandidát Drahoš, už je dehonestován tvrzením Vondry, že nikdo neví nic o jeho politických názorech. Vysokoškolský vzdělanec a masarykolog tyto teze na Aktuálně.cz dovedl k dokonalosti vyvracením mýtů o tom, že politická „nezkušenost“ nějak Drahošům či Horáčkům je nějaké mínus. Defacto dovodil, že funkce prezidenta není politickou funkcí, že není součástí moci výkonné a zřejmě nevěda, že Masaryk odmítl návrh ústavy, jež z něho dělala kladeče věnců, defakto tvrdí, že Masaryk nebyl politik. Můžu nad tím jen kroutit hlavou.

 

Když na Radě Evropy pronesl Zeman svá slova o Krymu, žádný komentátor kromě Terezy Spencerové neuvedl, že proti Zemanově názoru neřekl do tamního mikrofonu nic nikdo ze zúčastněných a že předseda oné Rady Evropy Zemana ocenil v soukromí.

I to je dle mého spidu jeden z kladů jeho nekorektní diplomacie a dovolit si to jako prezident nikoli premiér může. A jako doplněk zahraniční politiky vlády nikoli jako zcela jinou zahraniční politiku. Mně, politicky dostatečně nevzdělanému a neinformovanému občanu Koblihovi to vyhovuje. Usmívající se smajlík.

Tož asi tak, nakydal jsem toho dnes už asi dost. A ty Vidlákovy kydy mne baví a svědčí mi. Pokud jsem někde ujel či zajel, na kydech toho kydáním snad moc nezkazím. A že tedy vím, že jsem schopen splodit i superkyd. Usmívající se Alex

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

1. Zeman nepustil do vlády ODS a Němcovou po pádu Nečasovy vlády.
2. Zeman ukončil kvazi-euro režim pevného kurzu koruny (poslal do ČNB Rusnoka).
3. Zeman otevřel pro české firmy východní trhy v Číně a Rusku.
4. Zeman umí a nebojí se dělat vyváženou a rozumnou zahraniční politiku.
5. Zeman je demokrat a politiku nedělá pro peníze.

Zatím bez slepic

Podle mého názoru lze jen těžko nalézt horšího kandidáta, než je Zeman. Hadrový panáček by byl lepší…
1 - no, to je právě to “kreativní vykládání” ústavy. Je mi líto, ale ODS vyhrála volby a měla tedy právo na nový pokus. Anebo měly být hned předčasné volby. To, co předvedl Zeman, bylo něco, s čím nikdo na politické scéně nesouhlasil, ale vzhledem k jeho obstrukcím s tím nešlo nic moc dělat. Zajímalo by mne, jak byste se tvářil, kdyby byla situace opačná a Klaus to tak udělal ČSSD
2 - No, nevím, Rusnok v tom pokračoval ještě téměř rok, ale každopádně, Zeman nemá co ukončovat, nemá dělat nějakou politiku. Náš systém není prezidentský a prezident je především reprezentativní funkce.
3 - Proboha a jak? Před tím nebylo možné v Číně či Rusku obchodovat? Vy znáte nějakou zásadní zakázku, která by se díky Zemanovi realizovala? Já tedy ne. Naopak, vím bezpečně, že právě díky jeho výrokům o Islámu (ačkoliv s nimi v zásadě souhlasím, ale vrcholný diplomat si prostě musí brát servítky) jsme na černé listině Saudské Arábie, no a vím o několika firmách, které kvůli tomu přišly o velmi zajímavé zakázky pro Saudi Aramco.
4 - Zeman nemá dělat žádnou zahraniční politiku. Tu dělá vláda. Viz výše, naprosté nepochopení funkce prezidenta.
5 - Zeman a demokrat? No, dobře jsem se pobavil. Zeman je demokrat, pokud se mu to zrovna hodí, ve skutečnosti je to technolog moci, stejně jako Babiš. Nejde mu o nějaký obecný prospěch, nebo snad dokonce o ČR, ale o jeho vlastní ambice. Ale souhlasím, že to na rozdíl od mnoha jiných nedělá pro peníze.
Zkrátka, prezidenta bych si rád vážil, ale to u Zemana nemohu ani omylem. Jeho lidské vlastnosti jej bohužel diskvalifikují (ačkoliv s některými jeho názory, třeba na uprchlíky či islám, souhlasím, to ano), je špatný diplomat, který neumí jednat “v rukavičkách”, no a jeho zdravotní stav je evidentní, měl by mít soudnost, ale asi stojí o státní pohřeb… Přiznám se, že nechápu ty, kdo hledají spásu ve vládě oligarchy a mstivého starce…

Zatím bez slepic

A odpovím Vám nepřímo, aby to bylo stručné. Stran té ústavy. Téměř všichni komentátoři v jistý čas soudili Klause, když vymyslel onu známou amnestii. Řekněte mi, jak je to možné, když za prezidenta dle ústavy zodpovídá vláda a amnestie potřebuje kontrasignaci (spolupodpis) předsedy vlády. Je snad zřejmé, kdo byl za amnestii zodpovědný a na koho se všichni měli vrhnout. Nevládne tu prezident, ale vláda. A Nečas to v klidu podepsal a co víc – nenamáhal se to projednat z vládou. Ač znění ústavy je naprosto zřejmé.
Že člověk převezme jen to, co slyší ze všech stran, ještě neznamená, že je to pravda.
A podobné je to se všemi Vašimi tvrzeními. Respektive s tvrzeními těch, od nichž jste je převzal. Ono je každé Vaše tvrzení na samostatný článek. Na to místo v diskusi opravdu není.

Mohu s Vámi souhlasit s tím nepochopením prezidentské funkce, ale ve smyslu mého textu výše.

Zatím bez slepic

Mýlit se může každý, ovšem na rozdíl od Zemana já nemám problém omyl přiznat, je-li mi prokázán. Co se Zemana a jeho pokřiveného charakteru týče se ale troufám si tvrdit nemýlím.
Samozřejmě, máte pravdu, že Zemanovi kritici si také neberou servítky, viz příklady, které jste uvedl. Ovšem stačí si pak poslechnout, jak mluví Zeman o svých oponentech, jak je zesměšňuje atd., no a člověk hned tu kritiku tak nějak lidsky chápe. Ostatně, sám uznáváte, že, Zeman prostě nemá schopnost vyjadřovat se diplomaticky. To jej - podle mého názoru - z vrcholné diplomatické funkce diskvalifikuje. Můžu s některými jeho názory souhlasit, ale pokud on neumí být diplomatem, tak by jím být neměl.

Zatím bez slepic

Zeman se o oponentech vyjadřuje velmi diplomaticky, jeho vyjádření zdaleka nepostihují zhovadilost některých jeho oponentů a výrazivo, které používá je na spodní hranici toho, co proti němu s pěnou u huby dští oni. Měl by přidat.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jsou lidé, kteří by raději na straně prezidenta viděli morální převahu spíš než mistrovství v uštěpačných poznámkách a zhovadilé mluvě. Nemusíte se bát Zeman nejspíš vyhraje a v novém štaci už ho nebude nic brzdit, to bude teprve kolotoč.

Zatím bez slepic

Máte pravdu, takoví jsou a budou. A mají svou pravdu. Ostatně za ně to řekl Jičínský. I já mezi ně patřil. Nicméně to, co tu předvádějí média, oni a nejrůznější komentátoři - ti ze mne udělali voliče Zemana. Ostatně Admirál má pravdu. Zeman zdaleka není Trump, to by byl teprve kolotoč. To víte, každý máme své osobní nastavení - i já a Vy.

Zatím bez slepic

Zaprvé – uveďte příklad křivosti charakteru Zemana. Jinak lze těžko reagovat. Já na něm nic takového nevidím. Nikde a nikdy. Nesouhlas s jeho názory je něco zcela jiného.

Příklad jsem uvedl jen jeden. A tam se nediplomacie týká jen tak, že na takovýchto tiskovkách se překládá. A má to svůj důvod. On to odmítl.
Pokud sdělí, že čeští novináři jsou idioti má jen pravdu - proto jsem uvedl i onen příklad s Klausem, jak ti čeští novináři reagují.. A jejich sebevědomí a drzost v silných výrazech je tím větší, čím méně znají. Problém je v tom, že on má věcně pravdu. Jeho komentátoři nikoli. Jaký prostor má mediálně k dispozici a jaký jeho kritici. Politik musí mluvit ve zkratkách, jinou možnost nemá. A v neposlední řadě, nebrání-li ho ve veřejném prostoru nikdo anebo špatně, musí se bránit sám. A dělá to směrem k těm, kteří ho volili a budou volit. On se podle ústavy zodpovídá lidem, občanům tohoto státu. A ti ho dnes i přímo volí. Nikoli politikům a nikoli naprosto pokleslé drtivé většině novinářské obce či poklesým komentátorům, kteří neznají ústavu. Jeho „kritici“ nekritizují, ale vedou proti němu nenávistnou kampaň a sprostou. Slůvko dement (mám-li použít příklad ze svého článku) není argument, a to tím spíše, že autor ač naprostý právní laik se o ostatních vyjadřuje jako o samozvaných vykladačích ústavy a to vše zase tím spíše, že píše nesmysly. Většina oněch kritiků jeho ražení si doslova mlela svou, a rvala se o to, kdo vládne. Zda prezident či premiér. Spor o toto nebyl, byl o to, v jakém čase prezident návrhu na odvolání Babiše vyhoví. Idiotismus jeho kritiků je snad zřejmý i tady. Odvolání Babiše, tak jak ho Sobotka učinil vyvolalo možnost vládní krize. Proto prezident vedl ona politická jednání, sám navrhoval řešení – dotčení přijali řešení své, jiné, - koalice mohla pokračovat ve vládnutí a prezident premiérovi vyhověl. To to nevidíte? A tu roli moderátora ta ústava tomu prezidentovi v rakových případech (hrozící vládní krize) určuje.
A podobně tomu je i v ostatních případech. Včetně Rusnojovy vlády.
Lze to říci i jinak. Jakou kultirou projevu disponují média (veřejnoprávní nebo alternativní), takovou kulturou projevu bude logicky disponovat i jejich prezident. A že si z nich Zeman dělá i srandu – zaslouženě. Hakkoli se mi to nelíbí. Příčinu ale nevidím primárně na Zemanově straně. Vulgarita jeho kritiků je všestranně ubohá.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nemá asi smysl pokračovat, názorově se míjíme - nicméně, co se Zemanova charakteru týče, to jste mne pobavil. Nikdy a nikde? Jen v rychlosti, co mne právě napadá - co třeba Peroutkův článek? Slib odvolání Mlynáře když nebude prověrka? Pozdní přílet na pohřeb prezidenta SR? Co lánský puč (zde se Zemanovo působení moc nerozebíralo, ale dle mého názoru byl hlavním organizátorem, ti ostatní žabaři by se k ničemu sami nerozhoupali?). Prostě, Zeman je člověk, který hrozně rád mluví, pomlouvá, sype ze sebe bonmoty - no a pak jej třeba odsoudí k omluvě a on se schová za majestát (při dřívější podobné situaci se omluvit musel)…
S odvoláním Babiše máme jiný názor, ovšem to hlavní - nedůstojný obřad na hradě snad nelze komentovat. Prostě, Zeman nedokázal být nad věcí a potlačit svou vrozenou mstivost.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Netuším dodnes zda rozsudek oné soudkyně je právně v pořádku, dle mého soudu by bylo daleko moudřejší, pokud by se vnučky Peroutky zeptala, zda ji vyhoví následující rozsudek. Pan Zeman se odsuzuje k omluvě následujícího znění: Omlouvám se, že jsem svůj názor doložil citací z nedoloženého zdroje, ale na svém názoru, že Peroutka selhal trvám na základě jiných obdobných citací z doložitelných zdrojů. A máte tam vše potřebné.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Co se týká Mináře, kancléře. Považuji ho za nadutého naboba. Je zjevné, že Zeman dává přednost jeho loajalitě. Nicméně předpis, který by kancléři ukládal povinnost bezpečnostní prověrky nejvyššího stupně neexistuje, Nižší má. Totéž se týká Ovčáčka. Víte jak se o něm vyjádřil někdejší poradce či mluvčí Havla Špaček, jinak odborník ne etiketu? Že Ovčáček odvádí pro Zemana perfektní profesionální práci. Pro mne to bylo minimálně k zamyšlení.

Zatím bez slepic

Možná měla ODS právo na nový pokus podle nějakých zvyklostí, ale morální právo rozhodně neměla. Prezident se správně řídil názorem převládajícím ve společnosti. Pravomoc vyhlásit předčasné volby neměl. Náš systém je prezidentský do té míry, jak je prezident silný a odvážný. Jsem rád, že naši dosavadní porevoluční prezidenti byli osobnosti a dokázali držet prezidentský úřad na vysoké úrovni. Nestojím o prezidenta kladeče věnců a domnívám se, že patřím k většině. Pokud jde o Saudskou Arábii, kdyby západní aliance měřila v oblasti lidských práv všem stejným metrem, tak zejména tato země by byla pod sankcemi minimálně stejně silnými jako Severní Korea.

Jako nenapravitelný optimista volím naději na dobro a nevolím odhalené zlo. Proto Zeman a hnutí ANO. Už dlouho nevěřím Demokratickému bloku a ČSSD.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Zdravím a jsem rád,že jste našel jiskru pro další pokračování ve svém psaní.
Jak jsem napsal,ze Zemanem nemám problém i když se otevřeně hlásí ke sionismu k obdivu a podpoře Izraele a musí vědět,že Izrael podporuje teroristi IS,ale je nejchytřejší z těch dalších sionistů,kteří kandidují na prezidenta.Proto se domnívám,že druhé kolo může dopadnout,jako na Slovensku,musí vyhrát kandidát pražských bažín.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

No, poté, co Drahoš zaperlil s ovlivněním prezidentských voleb Putinem u Sobotky, má myslím Zeman šanci i v druhém kole. V přímé diskusi, budou-li proti sobě stát Zeman a Drahoš, a Drahoš v ní zaperlí obdobně ......

Zatím bez slepic

Drahoš si určitě nešel pro takové informace k Sobotkovi,ani by mu je nemohl dát.
Mne spíš napadá,že se mohlo jednat o podporu sympatizantů a voličů ČSSD.
Nějak mne stejně napadá,kopírujeme Americký volební cirkus.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistěže to bylo divadelní představení. Ale takové příznivce ČSSD už má, ti co zbyli. Ty co odešli jinam nemá a takto je nezíská.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Proč ? Důvodů je tolik, že musím říct : " Proto ! "

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

je u nás jeden z mála politiků, kteří dokáží uvažovat a plánovat strategicky. To pavt nikdy nepochopí. když jsem ho volil, sliboval jsem si, že se budu minimálně dobře bavit a to se mi zcela splnilo. Když Miruna chtěla být předsedkyní vlády, když mu Sobotka podával - nepodával demisi...

Tak mu to s celou rodinou půjdeme hodit.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdysi přece jen zábavnější.

Stenozáznam ze sachůze z roku 1997

Poslanec Miloslav Ransdorf:
Protože se cítím dotčen, že náš klub zmiňuje v této souvislosti někdo a zejména kolega Mašek (smích), prosím pane předsedající, zda byste panu poslanci Maškovi nevyřídil, že by si mohl vybavit myšlenku Voltairovu o svaté říši římské, kde Voltaire říká, že svatá říše římská je zajímavá právě tím, že není ani svatá, ani římská, ani říše. (smích, potlesk) Je možné vztáhnout tuto myšlenku na Občanskou demokratickou alianci, která není ani občanská, ani demokratická, ani aliance. (bouřlivý dlouhotrvající potlesk, smích)

Předseda parlamentu – Miloš Zeman:
Tato debata mě natolik zaujala, že jsem přerušil čtení obskurního deníku Mladá fronta Dnes (smích) a vyřizuji vám, že podle Voltairova výroku svatá říše římská není ani svatá, ani římská, ani aliance a že podle názoru pana poslance Ransdorfa Občanská demokratická aliance není ani občanská, ani demokratická, a dokonce ani aliance. (smích, potlesk)

Poslanec Miloslav Ransdorf:
Obávám se, že přeceňujete kolegu Maška. Patrně by v této interpretaci ten výrok nepochopil. (smích). A proto žádám, pane předsedo, abyste můj výrok tlumočil přesně. (smích)

Předseda parlamentu – Miloš Zeman:
Velice rád vám vyhovím. Pane poslanče Mašku, již velký francouzský filosof Voltaure se domníval, že Občanská demokratická aliance není ani občanská, ani demokratická, ani aliance, zatímco pan poslanec Ransdorf se domnívá, že svatá číše čímská není ani svatá, ani římská, ani říše. (bouřlivý smích, potlesk)

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ale pavt pochopí leccos, i to, že Zeman na rozdíl od mnoha ostatních umí uvažovat strategicky. Problém je, že si nejsem vůbec jist, zda to jeho jednání a konání je ku prospěchu ČR, nebo primárně jeho samého. Nehledě na to, že jeho “strategie” je často založena právě na tom, že si ohýbá ústavu dle své vůle, že říká dnes něco jiného, než tvrdil včera, že “vysílá signály”, aby je následně popřel atd. Jinými slovy, myslím, že politik by měl být čitelný, což Zeman dle mého názoru není. Ovšem opět to nejdůležitější - pokud chce tvořit politiku a směřování země, ať je premiérem…
Že Miruna chtěla být předsedkyní vlády? Otázka zní, zda na to měla právo - podle tehdejších výsledků voleb ano. Anebo měly být předčasné volby, rozhodně ne úřednická vláda bez důvěry. Stejně tak se Sobotkou, Zeman moc dobře věděl, co se bude dít, přesto si neodpustil své divadlo.
No a že s ním je sranda? To sice je, ale já bych si ty vtipné scénky, třeba nad klenoty, s Mlynářovou prověrkou, s Peroutkou, s prošvihlým pohřbem prezidenta SR atd. i odpustil. To prostě není prezidenta důstojné… Přiznám se, že po těch pěti letech neustávajících vtipů bych si přál prezidenta, o kterém nebudu vědět, co kde kdy hloupého plácl, ale zase se nebudu muset stydět, až vyjedu za hranice ČR. A který i ten věnec k památníku bude schopen položit s patřičnou grácií a nebudou jej tam muset dovézt na vozíku…

Zatím bez slepic

melte si co chcete, seru na grácii, sejdeme se na bojišti.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

budoucího prezidenta podle Vašich představ nejlépe odpovídá smuteční řečník z obřadních síní. Hledejte tam. Vaše přání budou plně uspokojena. Pár jich znám. Mlčenliví důstojní muži s neobyčejnou grácií.

Zatím bez slepic

In reply to by Admirál (neověřeno)

Trvalý odkaz

Děkuji za tuto odpověď, Admirále, promluvil jste vyčerpávajícím způsobem i za mne.

Zatím bez slepic

Fór je v tom, že tu ústavu si vykládá velice dobře. Prezident v žádném případě není kladečem věnců. Budu o tom muset napsat článek a porovnat znění ústavy prvorepublikové a té nynější. I laik to pochopí. TGM si to nechal napsat přímo do ústavy, aby se k vládě a ministrům mohl vyjadřovat. Nedělal to veřejně mj i proto, že ho volili politici - poslanci a senátoři. Prezidenta dnes volí občané přímo. A Zeman ústavu a poklesků svých předchůdců využívá nikoli zneužívá. A snad jen ještě upřesnění ohledně jiné reakce na Váš jiný vstup. Neměl by své "kritiky" zesměšňovat - když oni si to ale plně zaslouží - zcela subjektivně v mých očích.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano, v ústavě je leccos vágně napsané, ovšem dosavadní zvyklosti jsou jasné. Politická slušnost velí toto respektovat. Zeman je ale mistr v tom jít právě na tu hranu a na ony zvyklosti zvysoka kašle. Konkrétně - při demisi Grosse také nikoho nenapadlo, že by se “problém” mohl řešit úřednickou vládou. ČSSD prostě dostala další možnost a všichni to respektovali. Nevím, co by dělal v zemích, které ústavu vůbec nemají a vše je tam právě o těch zvyklostech. Ani si to raději nepředstavuji.
Článek každopádně napište, rád si je přečtu. Podle mého názoru ale jde primárně právě o ty zvyklosti, kde si Zeman dělá co se mu zlíbí.

Zatím bez slepic

In reply to by pavt (neověřeno)

Trvalý odkaz

Má odpověď bude pavte poměrně stručná. Vždycky záleží na okolnostech a vždycky záleží, kdo je na místě prezidenta. A dejte si to dohromady s tím, že všichni ústavní právníci Vám říkají, že ta volnost ústavy je záměrná. V případě Rusnokovy vlády jiné řešení Zeman neměl po tom, co předváděla tehdejší vládní koalice, ona už nevládla a zapomínáte na roli paní Peak. Předčasné volby tehdy měla v rukou sněmovana. Opozice je chtěla. Jen vládní koalice chtěla sedět nečinně jen v těch ministerských seslích za patřičný obolus. A Zeman o tom s nimi jednal, ne že ne. Oni stehně jako Vy si mysleli, že musí jmenovat vítěze voleb. Ty okolnosti, ty okolnosti. A tvrzení, že Rusnokova vláda byl přímý Zemanův pokus o poloprezidentský systém jsou nesmysl. Poslanecká sněmovna se mohla rozpustit sama. A znovu - opozice chtěla, strany vládní koalice veškerou svou činností dokazovaly, že už jim jde jen o ta křesla a prebendy s nimi spojené. Ostatně pavte, je ještě jiná a jednoduchá odpověď na všechny ty řeči, podání žaloby k ÚS. Ptejte se sám sebe, proč mají všichni silné řeči, ale tu žalobu nepodají. Mají-li pravdu v tom, že Zeman ústavu rabuje, nemohou prohrát.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Alexi,
i když jde o dobrý článek a zejména oceňuji odpověď pavtovi ohledně kontrasignace amnestie Nečasem, přeci jen Miloš Zeman vyhraje prezidentské volby, pokud nebude jiný lepší kandidát. A i když je antizemanovských kandidátů dost a všichni proti Zemanovi, přeci jen si v prvním kole budou přebírat voliče a těžko odhadnout, kdo z nich bude v druhém kole. Médii protlačovaný Drahoš to spíše nebude. Vůbec bych se nedivil, kdyby druhé kolo bylo o volbě Zeman - Topolánek. Pak je otázkou, kolik kritiků Zemana zůstane doma, protože pro ně není přijatelný ani Topolánek.
V této chvíli nelze ještě nic předjímat, více budeme vědět až po prvním kole podle toho, kdo proti Miloši Zemanovi skutečně stane.

Miloš Zeman plně využívá všech možností, které mu nejasné znění Ústavy dává.Máme jej za to kritizovat? Nebo spíše autory Ústavy za špatně odvedenou práci?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Gerde, jsem špatný prognostik a ten průzkum plně ještě Topolánka nezahrnul. Topolánek - Zeman. To by bylo také zajímavé. Ohledně ústavy - vůbec není tak nejasná. V mnoha ohledech. Před rokem jsem měl dlouhou a nikým nerušenou debatu s Václavem Žákem, na téma porušování ústavy našimi prezidenty. Stejně jako kdysi jsme s ním absolvovali debatu ve čtyřech - Asfalt, Lex jako právníci a já jako laik. Nejsem právník, takže vím jen o jediném porušení ústavy u Zemana - jmenování profesorů dle ústavy. A tam jsou nejméně 3 logické důvody, proč to Zeman zemanovsky učinil. Mezi jiným - a berte to laicky ale potměšile - Havel zavedl "ústavní" zvyklost, že onen druhý formální podpis pod schválený zákon připojen být nemusí, když s tím zákonem nesouhlasil a vracel ho s připomínkami do sněmovny. A co víc, přečtěte si jak to bylo v případě vrácení návrhu zákona s připomínkami prezidenta tehdy za první republiky. Budete se dost divit. Mně dnes i po Hasenkopfových lekcích, tam kde mu dal Lex za pravdu, vyznívá ústava přece jen jinak, než bylo udáváno Vojtěchem Ceplem. Ono je to opravdu na samostatný článek. Ostatně je tu další půvabná věc stran volby místopředsedů sněmovny a zase ty komentáře jsou v drtivé většině naprosto špatné. Ano každé straně náleží místopředseda poměrně dle výsledků voleb. Ale osobu, pro tu si už podporu vyjednat musíte. Mýlila se v tom i Eliška Wagnerová. A ta se zase nemýlila, když defakto přímo podpořila Radka Vondráčka v jeho argumentaci stran odůvodnění, proč by sněmovna neměla Babiše vydat. Vondráček je pro ANO doslova ternem. Minulá neděle OVM stála za to. A opět geniální komentáře Fendrychů, kteří nemají ponětí o čem mluví či píšou.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi,
já budu - pokud nebude do voleb profesionálně na zahraniční objednávku zesnut - též volit Zemana, neb není, bohužel, méně špatného kandidáta.
Leč s lítostí konstatuji několik Zemanových nesporných chyb.

Jednou z nich s ním, obávám se, sdílíte:

Zeman se domnívá, že každý, kdo s vážnou tváří tvrdí naprosté idiotské voloviny, musí být idiotský vůl. Tuplovaný, pokud navíc prostituuje v médiích, která sama sebe označují za demokratická.

Je zajímavé, že se dnes málokdo domnívá, že pokud pacená erosenka, droucí po nocích za almužnu dva až tři tácy za hodinu jako kůň (či dokonce premiérská kobyla) extaticky úpí láskou pod břichem funícího obézního penzisty, je do svého zákazníka za ty prachy nepředstíraně zamilovaná.

Já furt nevím, zda jsem pesimista či optimista: Jsem přesvědčen, že Fendrych by nás dříve či později mohl žalovat pro urážku na cti, kdyby prasklo, že usilujeme, aby i všichni věřili, že je takový blb, že je snad schopen i sám uvěřit tomu co řiká.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi, děkuji za odpověď. Jenže zákon by měl být jednoznačný nebo tam, kde jednoznačný není, by měl mantinely nastavit soud. Havlovu ústavní zvyklost je možné kdykoliv změnit. Elišku Wagnerovou neposlouchám, cíleně ji vynechávám, protože je to osoba, která prosazuje vládu elit na úkor skutečné demokracie. Takže pro mě jsou názory Elišky Wagnerové jen názory nedemokratického ohýbače paragrafů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Rozumím Vám Ah. Já Vám budu zcela vážně tvrdit, že dle mého soudu, každý, kdo se vyjadřuje - a to jakkoli, vyjadřuje se poctivě. Tak, jak to cítí. Leč diskuse či kritika by měla nějak vypadat. Nemylte se, mně absolutně nevadí i jadrné slovo, sedí-li. Horší je, když nesedí. Je to věc osobního nastavení. Přesto Vám dám za pravdu. Ano máte pravdu neměl jsem označit ty, kteří se prezentovali svým názorem na uvedený příklad s Klausem stran ústavy, za idioty či idiotské názory. Nemám s tím problém. Bohužel nejsem dosud ani moudrý, a někdy ani být nechci vědomě. Na druhé straně, nejsem ani útlocitný. Tím útlocitný myslím sebe sama, pokud mne někdo označí za vola a vůl jsem - i stran omylu, přiznám v klidu, že tím volem jsem. Mám za sebou až příliš mnoho diskusí. U nás jsou jaké jsou. Na všech úrovních. Takže s mnoha věcmi já sám osobně problémy nemám. Jinými slovy ano, přiznávám, že i já jsem součástí současné kultury projevu. A poctivě řečeno, je mi to zejména stran politiky celkem lhostejné. Vývoj obecně je jaký je. Chápu, že s tím obecným vývojem má leckdo problém. Ani mně se ten trend nelíbí, leč problém s ním nemám. Já ho nezastavím. Nevím, zda jste mi porozuměl. Mne zajímají argumenty, jazyk mi nevadí.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

Alexi,
domnívám se, že Vám rozumím, ale mohu se mýlit.
Mýlím se čím dál tím častěji. :-)

Nicméně si nejsem jistý, zda jste rozuměl Vy mně. Pokud nikoli, beru vinu na sebe.

Jazyk mi v žádném případě nevadí - kdysi dávno, za panování Stejskala na Aktuálně, jsem byl samozvaným předsedou Klubu spanilé mluvy. Snažil jsem se nahrazovat všechny sprosté urážky urážkami ještě urážlivějšími, leč nikoli vulgárními. Jde to, ale strašně to zdržuje. Takže správně mířený jednoslovný vulgarizmus vydá leckdy za dva odstavce zdvořile diplomatických urážek. Šetří to čas - a v případě elektronické komunikaci i elektrickou energii a tím pádem i životní prostředí :-)

V případě fendrychoidů jsem měl na mysli jen a pouze to, zda sami věří tomu, co říkají - a o čem se nás snaží přesvědčit.

Jinými slovy - jsou blbí nebo se snaží udělat blbce z nás?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nemám dar vyjadřovat se zrovna srozumitelně. Já opravdu věřím, ba jsem o tom přesvědčen, že i fendrychoidové se vyjadřují poctivě, dokonce Vám sdělím, že jim dnes i rozumím. A odbočím jinam. Jan Werich kdysi říkal, že sranda se nedá dělat shora dolů, jen zdola nahoru ze zcela určitého důvodu. A já mám jednak pocit, že si z nás dole dělají ti fendrychoidové A politikáři tu srandu dělají a jednak že Zeman si srandu dělá z těch nahoře, nikoli z těch dole. Těmi politikáři myslím třeba Demokratický blok dnes. Čunek, jakkoliv ho nemusím se vyjádřil naprosto výstižně - Debilní blok. Nemusím souhlasit se všemi názory Zemana ani s jeho chováním - někdo ale řekl jistou pravdu, že Zeman by nebyl tam, kde je, kdyby nebyl takový jaký je. Ergo kladívko jsem nastaven trochu jinak než Vy. A říkám v podstatě totéž. Jen jinak. Zemana považuji za nejlepší variantu. Je to jenom člověk, jako každý druhý. I s chybami a omyly. On je chcete.li jednooký mezi slepými. Je to pro mne politik, ostatní jen politikaří. A co se týká mne. když mi někdo řekne, že jsem idiot, dokáži si sám odpovědět a přijmout či nepřijmout. Mnohdy to, že jsem idiot přijmu hned, jindy po nějakém čase a jsem si vědom i toho, že idiotem být mohu a nezjistím to nikdy. Jsem s tím smířen. Proto je mi tento slovník lhostejný poněkud jinak. Ah, my lidé, ani dva z nás neuvažujeme ani náhodou shodně stejně. Snad jsem byl srozumitelnější. Pro sebe Váš soud nepřijímám, ale plně Vás chápu, že uvažujete tak, jak uvažujete. Snad to teď bylo lepší.

Zatím bez slepic

In reply to by Alex (neověřeno)

Trvalý odkaz

1) Co se týče názorů na Zemana a jeho hodnocení, které vyjadřujete v této odpovědi, není tam jediné slovo, které bych nepodepsal.

Měl jsem před lety příležitost se Zemanem vést delší diskuzi, při které jsem ho s úklonami zdvořile urážel a provokoval a on mi to oplácel. Bylo to pro mne nesmírně poučné a oba jsme se bavili. Domnívám se, že jak Zemanovi protivníci, tak Zemanovi příznivci vycházejí z falešného psychologického profilu. Nicméně uznávám, že se musel nutně za těch pár let stárnutí a autostylizace ve funkci změnit, třeba bych ho dnes viděl jinak.

2) Co se týče otázky, zda fendrychoidé, jandoidé a spol. skutečně věří tomu, o čem se nás snaží přesvědčit... uznávám, že je to kus od kusu individuální a je prakticky nemožné rozlišit na základě psaného textu, co kdo káže z vlastního přesvědčení a co ze snahy manipulovat čtenářem.

3) To, že se domníváte, že Janda či Fendrych myslí svá slova upřímně může být tedy pravdivé ... K tomu, abych částečně akceptoval Vaše mínění mne mimo jiné čerstvě přesvědčuje i dnešní Vlkův článek

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2017/12/03/anketa-kosy-o-povolebni-…

Vlka rozhodně nepodezírám z neupřímnosti. Jeho upřímnou nenávist a odpor k Zemanovi, jakož i důvěru v Sobotku beru jako akt zcela čisté víry.
Je mi jasné, že Vlk mne převyšuje jak inteligencí, tak analytickými schopnostmi. Pokud jej poslouchám na Svobodném vysílači, jeho názory jsou vždy argumentačně vyfutrované.
Jiná věc je, že soubor fakt, ze kterých vychází při své argumentaci, je předem podvědomě filtrovaný jeho neprůstřelným přesvědčením.

Zatím bez slepic

Ah, no s tím každým jsem to asi přece jen trochu přehnal. Oni jsou tací i tací. O Jakubu Jandovi si lze stěží myslet, že to jde od srdce. Jak jsem napsal, každý jsme nějak nastaven. Já nejprve věřím, že jde o přesvědčení. Tam, kde zjistím zjevnou lež už lze věřit zase jen těžko.
Co se týká vlka. Nu ono je velmi lidské, že u nadprůměrně inteligentního člověka dochází k jakémusi zkratu, kdy se nějak navede na zjevný omyl a čím jde pak o inteligentnějšího člověka, tím více na svém omylu lpí. Ano ona anketa je toho dokladem. Mám naprosto stejné pocity.

Zatím bez slepic

Vlk je schopen analýzy, jen když mu to emoce dovolí a to je málo.

Spíš se naučíte těch pár pravidel než jak nedůvěřovat svým emocím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vlkova anketa mě velmi zaujala a na otázky jsem s chutí odpověděl. Byl jsem potěšen, že všechny čtyři mé odpovědi byly ve shodě s těmi, které získaly nejvíce procent.

V hodonocení Vlka s vámi, Asfaltový holube, souhlasím. Jen chci dodat, že se mi zdá, že Vlk občas v nouzi používá konstrukce, kterým sám nemůže věřit. Například v hodnocení té aknety tvrdí, že je totální logický úlet, když kosíři schvalují postup Zemana a současně nechtějí 4 roky vládu bez důvěry. Já v tom žádný rozpor nevidím, protože není žádný důvod si myslet, že by Zeman nebo Babiš směřovali jednání k takové nelegitimní vládě.

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Také to tak posuzuji,že výsledek voleb,by měl kopírovat i složení vlády.
Vůbec neuvažuji o tom,že by měla vzniknout vláda,jen ANO a Babišovi poskoci.
Možná se jen jedná o pokusné balonky,co na to ostatní strany i veřejnost.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proč si myslíte, že by bylo špatně, aby vznikla jednobarevná vláda (umožněná ticho podporou SPD a KSČM)?

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

Ano. Právě v tom bodě spatřuji také slabinu Vlkovy argumentace. Zaměňuje - spolu s většinou mainstreamu - Zemanův verbální balast a slovní štulce za Zemanovy skutečné činy. Když jsem na tu anketu poctivě odpovídal, jen jsem kroutil hlavou: "Vlku, Vlku, ty si zase koleduješ... Ty budeš mít zase depku..."

Zatím bez slepic

In reply to by Vlastimil (neověřeno)

Trvalý odkaz

A vlastě ještě v jednom bodě ukazuje Vlk okázale, že je veden více vlastními přáními než čímkoliv jiným. Kdyby mělo třeba ODS 28% a prohrálo s Babišem "o prsa", byl by personální požadavek vůči osobě A. Babiše víceméně akceptovatelný. OK, uděláme většinovou vládu, ale bez obou předsedů. Vyřešeno. A pokud Babiši nechceš, je to tvoje odpovědnost.

Ovšem ve chvíli, kdy Babišova strana porazila druhého z pronásledovatelů o dvacet procent a ostatní potenciální koaličníci jsou ještě dál, třeba až na samé hranici vstupu do parlamentu, je požadavek na většinovou vládu s ANO podmíněnou neúčastí Babiše jen divokou a nesoudnou fantasií. Či spíše záměrným klamem (a ony "demokratické" strany to vědí). Už jednou Babiš na podobné uspořádání přistoupil, když odešel z ministerstva financí a nevyvolal předčasné volby. Jenže ty řádné volby jej postavily do role rotvajlera, na kterého štěká pražský krysařík. Je absurdní, aby deseti či pětiprocentní předsedové diktovali třicetiprocentnímu předsedovi, že ho nechtějí.

Zatím bez slepic

No vidíš, a já se na ty kecy Bělobrádka dívám, že potvrzuje Zemanova slova o slepici a druhém obejití kurníku :D Prostě lidovci začali ukazovat, že jsou slepice co se chystá dát kohoutovi...
Je to jako z ženskou, nikdy neřekne hned ano, protože nechce být za děvku (jasně dneska už dost bab ano..., ale berme ještě ty normální) a že kluk musí nejdřív něco a nakonec to kluk stejně neudělá a slečna podlehne...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Z české politické scény se mi zvedá žaludek, říká umělecký bouřlivák Černý" (PL). Jestliže to říká tento člověk, jme na dobré cestě.

Zatím bez slepic

Admirále - I John Bok se vyjádřil tak, že má-li volit mezi Horáčkem a Zemanem, volí Zemana. Ale nejsem si jist zda to jsou známky, že jsme na dobré cestě. Spíš si myslím, že si demokracie razí svou cestu přesně ve smyslu Vidlákova článku "Babišův volič to dělá ještě dobře"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Podle ých zkušeností, postavíte-li blba na hlavu, dostanete nikoli mudrce, ale blba na hlavě stojícího.
Podobně pak většinou (ne vždy!) otočíte-li o stoosmdesát stupňů jím vykaděnou kravinu, nedostanete moudro.
Ani na Černého není stoprocentní spolehnutí, že se stane spolehlivým ideovým kompasem, pokud přebarvíme černý konec střelky na stříbrno a stříbrný na černo.

Nicméně pokud by mne Černý pochválil, byl bych, pravda, značně nervózní.

Zatím bez slepic

Nespoléhejme na Černého, spolehněme se na Jiřího Pehe. Cokoliv poradí, je dobré udělat naopak.

Zatím bez slepic

Gerdův přípodotyk jsem objevil až dnes ...
Nicméně musím s ním podmíněně souhlasit, že Pehe je výjimka, u něj se dá spolehnout že téměř cokoli řekne, je lež.

Sice nevěří ani slovo z toho, co tvrdí, ale na druhé straně je nezvratně přesvědčen, že co Čech, to blbec.

Nebo tomu alespoň věří jeho zaměstnavatelé.
Pehe je vcelku slušný beletrista - takže když si přečtete některé jeho články, propadnete silnému podezření, že mu je kdosi neznalý české mentality přikázal přeložit z americké angličtiny a on to trpně vykonal.
Slyší hlas svého pána...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Všichni ti antizemanovští kandidáti v podstatě nebojují proti Zemanovi, ten má ostatně ve volbách pouze jeden hlas, jako každý z nás, ale proti jeho voličům a to slovy "Vy tupá hovada co to volíte za kreaturu" a naivně si myslí, že s tím uspějí. To je skutečně k neuvěření.

Zatím bez slepic

In reply to by Josef K (neověřeno)

Trvalý odkaz

8 antiZemanů se dnes na politické scéně předhání, kdo z nich je největší antiZeman. Cílem je proniknout až do 2. kola před ostatními 7 antiZemany. Pak začnou přetahovat voliče Zemanovi nebo požádají 7 poražených antiZemanů o podporu jeho voličů podle hesla: "Všichni proti Zemanovi!"

Zatím bez slepic