Pevné body

Autor
Štítky

Dokud jsem bydlel v Západních čechách, byl mým oblíbeným místem Slavkovský les a Tepelská vrchovina. Relativně nízké pohoří porostlé poměrně starým lesem, po dlouhou dobu to byl vojenský prostor, je tam pár vesniček, ale spíš než starousedlíci tam jezdí chalupáři, nejsou tam žádné dominantní vrcholy viditelné z dálky, rozhledna je jen tu a tam. Bez mapy tam člověk velmi snadno ztratí orientaci. 

Všechny cesty, silničky i stezky vypadají prakticky stejně, není tam žádný určující směr eroze, potoky si tečou všemi směry, údolíčka jsou hluboká, často tam prší, mlhy se drží dlouho, zkrátka kdo to tam nezná a nemá se podle čeho orientovat, je za chvíli ztracen a netuší kde je, dokud nenajde nějakou silnici. 

Během svého mládí jsem to tam měl docela slušně prochozené. Nejraději úplně mimo cesty, kde jsem objevoval nádherné bukové háje, temné dubiny, zaniklé vesničky, skály, tůňky ze kterých se dalo pít nebo zdivočelé ovocné sady uprostřed smrčin. Ve středověku byl Slavkovský les plný kovkopů hledajících stříbro a cín. Existují tam zbytky různých vodních děl, které vedly vodu po hřebenech kopců se stálým spádem kamsi k rudným mlýnům, v terénu se dají rozeznat staré svážnice. Na několika místech existují magnetické anomálie, kdy střelka kompasu ukazuje kamkoliv, jen ne na sever. V publikacích se uvádí jeden keltský menhyr, ale ve skutečnosti jich je tam víc a je tam i několik viklanů, smírčí kříže které ještě nikdo nevyfotil i vojenské bunkry, které armáda opustila a troufám si tvrdit, že jsem v nich byl po mnoha letech první. Většina míst, o kterých mluvím nejsou na mapách nikde zaznamenané. 

Pokud jsme našli nějaké zajímavé místo, těžko se pak hledalo znovu. Pamatuju si, jak jsme několik let hledali ostroh porostlý jedlemi. Prostě to nešlo. Věděli jsme, odkud jsme vyrazili, ale pak jsme měli smůlu. Míjeli jsme to. Našli jsme to místo znovu zcela náhodou až po několika letech. Pak už jsme si dělali v terénu orientační body.  Vyrazit od Komářích jezírek, v nejnižším bodě cesty ke Krudumu odbočit podél potoka, u starého vývratu vpravo dokud nenarazíme na skálu, u skály přímo dolů z kopečka, dokud nenarazíme na bývalou středověkou strouhu. Podél strouhy proti vodě a tak dále... 

Občas jsme si pomáhali odsekáváním pruhů kůry ze stromů tu a tam jsme zjistili, že stačilo projít hradbou husté smrčiny a člověk si výrazně zkrátil cestu, jen to tak na první pohled nevypadalo. 

Teď po mnoha letech jsem na některá ta místa chtěl vzít děti. Smůla. Stromy povyrostly, objevily se nové vykácené holiny, původní oplocenky zmizely a vyskytly se nové někde jinde, lesáci přestali používat koně a přitáhli harvestory, které samozřejmě přibližovaly dřevo ideálně tou bývalou středověkou strouhou a po pár letech ji tak zničili, že už nebylo v tom rozrýpaném terénu poznat, kudy vedla.  Známé pevné body byly fuč. 

Někdy si říkám, že to tak máme i se životem. Pokud chce člověk v životě někam dojít, musí si zapouštět pevné body, aby se neztratil úplně. Místa a postoje, které  se mu osvědčily, od kterých se dá vyrazit neznámým směrem, ale které mají trvalejší platnost, aby se k nim mohl zase vrátit. Rodina, sourozenci, žena, dobrý šéf, pěkné vztahy v práci... vesnický folklór s nějakou tou zabijačkou či tancovačkou. Obezřetnost vůči neznámému, předběžná opatrnost stejně jako na okraji svahu. Ne, vždycky to nejsou právě racionální postoje a dokonce někdy jsou možná i škodlivé. Ale jsou známé. 

Začínám mít pocit, že v mém okolí v poslední době jezdí samé lesní traktory. Normální rodina s dětmi je prý zbytečná, staré konzervativní postoje jsou zbytečné, je třeba všechny tradice aktualizovat. Jinými slovy chce to zase zničit starou středověkou strouhu. Je stará zarostlá a je dobrá jen k tomu, aby ukazovala cestu někam, kde nic není... jen klid a jedličky. Je to jako s tradiční rodinou. Je to zarostlé, člověk si nic neužije, děti zabírají čas i peníze, v Tahjsku nebyl... nejlepší je to všechno přeorat. 

Politika... totéž. Všechno přeorat. Máme nové dobro... jde přece hlavně o slušnost. Ostatní zarostlé vývraty jsou zbytečné. Dá se s nimi dojít jen tam, kde to nikoho nezajímá. Žádná wifina, žádný fejsbůk. Dobro je jen tam vpředu... Velká dokonalá EU se vším co dělá, pokrok v podobě směrnic dnes a denně. Původní stezičky jsou pryč, zbývá jen oraniště a bahno. Tak složité bahno, že je třeba ho jen šmahem odmítnout a obrátit se k němu zády. 

A tak máme hromadu vymožeností. Můžeme jezdit po celé Evropě. Můžeme si říkat, co chceme, můžeme si užívat jak chceme, máme nekonečné možnosti zábavy, stovky televizních kanálů, máme kina, diskotéky, multiplexy, máme obrovskou nabídku zboží , o naši přízeň se ucházejí desítky politických hnutí, žádný zákon nám nezakazuje ani sex, ani homosexualitu, doktoři nám umožní změnu pohlaví, práci za nás dělají stroje, my v podstatě jen přenášíme lejstra z kanceláře do kanceláře. Ale je to jen hrozný mišmaš. Každá lokální bouřka to totálně přeorá, co bylo včera k nalezení, to už dneska neexistuje a všude je obrovské množství hlasatelů dobra, kteří nás nabádají, abychom i ty poslední pevné body v životě odhodili. Už není důležitý cíl, teď už stačí jen trvalý koloběh, už není zapotřebí trvalé a hodnotné dílo, postačí zážitky v co největší mase.

Proč? Protože nic se nedá najít. Nikde není nic známého a pevného,každou chvíli se kolem nás zdemontuje další ulomený patník, který je sice starý a ošklivý, ale alespoň stál pevně pořád na stejném místě. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Trvalý odkaz

Vidláku, promiň, že sem dám odkaz na zdánlivě nesouvisející, ale podle mě důležitý článek režiséra Davida Martínka, který by asi níže pod staršími články zapadl.

Tak si počtěte:

Babiš se vám nelíbí. Estébák. A máte vůbec nějaké plány, co s touto zemí? Nebo budete jen cintat o demokracii u Havlova pomníčku? Podívejte se, co řeší svět, chytá se za hlavu režisér Martinek
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Babis-se-vam-nelibi-Esteb…

Zde je jeho průvodní komentář z jeho facebooku + ještě jednou odkaz na ten článek na FB v pěkném grafickém provedení:
--------------------
David Martinek Ahoj. Zde je slíbený text.
Upozorňuji dopředu, že má tuším 17 stran. Takže je to čtení ke kafíčku a vyžaduje klid a soustředění.

Má několik oblastí, kterým se věnuje:
● Andrej Babiš a jeho kauza STB, ve věci bratislavskému rozsudku a případným možným následkům na politické scéně ČR.
● Potřebě modernizace státu, kdo a jak ji vlastně bude provádět
● Polistopadovým politickým kartelům, způsobu jak vlastně vznikly, jaký mají vliv na infrastrukturu
● Proč tak vehementně stojí politický kartel polistopadových stran proti Babišovi, v čem je Babiš vlastně ohrožuje
● Mediálnímu ekosystému a situaci v médiích
● Postavení umělců a kreativních tříd a jejich poměru k politice
● Postavení vytěžovaných tříd a jejich reálných možností se v systému bránit extraktivnímu systému vlády
● ...na pozadí probíhající technologické revoluce, která vyžaduje moderní stát

Je to provázaný text. Z hlediska provozu sociálních sítí by bylo nejjednodušší text rozsekat na jednotlivé oblasti a vyrobit z nich 8-10 kratších článků. Ale tyhle věci fungují propojeně. A jak přemýšlím nad řadou komentářů, které si tady usilovně píšeme, přijde mi, že právě onu propojenost lidé občas nevidí.
Takže jsem se pokusil ty věci interpretovat v jejich vzájemně propojeném sdělení a dění a doufám, že vás při čtení napadnou další zřejmé souvislosti.
Díky, ahoj, David
-----------------------
https://www.facebook.com/notes/david-martinek/agent-25085-v-%C3%A9%C5%9…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

přeorávat už začali komunisti.
Akorát, že to byli v porovnání s dnešními sluníčkáři a Brusláky troškaři, mantáci a nedouci.
Takže ten bordel okolo nás, který se Vidlákovi nelíbí, taky není nic nového. Akorát je živější, mnohem víc to kvasí, fičí, jede.
Otázka je, za jak dlouho tomuhle máslostroji dojde šťáva.
A jaká spoušť po něm zbyde.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kecy, přeoroval keždej novej režim, za Přemyslovců to dělali na záchodech pomocí meče, po Bílé hoře veřejně "kultivovaně na náměstí", po 1918 se "jenom strhávali slouápy", v 1938 odsun čechů z pohraničí, které se pak pro úspěch konalo v opačném gardu 1945,a tak to orání pokračovalo 1948,68,89 a teď jenom čekám, kdy začne i u nás "multikulty orba"...

Mě osobně byl Putin poprvé sympatický slovy o říjnové revoluci a pádu SSSR. Kdy každej se soustředil na demagogickou skratku "putin brečí za SSSR", zatímco druhá strana "Putin by chtěl impérium a haní SSSR(tedy tehdy RSFR)".
Mě zaujalo spíšePutin skutečně tehdy řekl, ale 99,9 procent lidí nezachytilo či nepochopilo? Tedy, že změny se mají dělat postupně, krok za krokem, že ty revoluce ničí lidi a státy. Nechávají za sebou jenom chaos, mrtvé a většinou nepřinesou onu změnu co lidé chtějí.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Ó nikoli, žádné kecy.
Žádný z těch tzv. "NOVÝCH POŘÁDKŮ" nesáhl na podstatu bytí, což se nyní děje.

Tou podstatou nemyslím stát, nebo snad národ, nýbrž muže a ženu, resp. jejich svazek, ze kterého vycházejí děti. Děti, které jsou vychovávány dobrým příkladem svých rodičů. Na to si nikdo z "měničů" starých pořádků nedovolil sáhnout, protože by to ohrozilo vzápětí jeho samotného.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jeslti je to myšleno takto, pak ano nezasáhly do "nastavení pořádku".

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

O lidský život se pohybuje v cyklech a na současnou vlnu probruselského běsnění a likvidace všech trafic naváže vlna konzervatismu s návratem k tradicím, a na ní zase po čase vlna modernismu. Stačí jen počkat, až se současné probruselské elity znemožní, a pracují na tom ze všech sil!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musíme se bránit aktivně, protože změny, které systematicky provádí EU ve složení obyvatelstva, neumožňují návrat k tradicím.

Zatím bez slepic

Když ony ty změny probíhají za nadšeného jásotu páté kolony vlastizrádců. Obávám se, že návrat k tradicím už nebude možný. Naše společnost se příchodem muslimů mění a my se s tím musíme nějak srovnat, což v případě muslimů neznamená kompromis, ale naše podřízení muslimské víře. můžeme jen doufat, že přijdou vlažní věřící, které nelze indoktrinovat.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

kdo si myslíte, že před padesáti lety chodil nějací fanatici? Vzhlíželi k západu byli pokorný a šťastní za příležitost. Dvě generace a jsou z nich divoši a fanatici.

Stejně tak muslimové z Jugošky. Dneska je Sarajevo symbolem občanské války, ale v na začátku devadesátých let bylo ještě dávaný jako úžasný příklad harmonického multikulturního soužití. - Skutečnost byla taková, že v Jugoslávii vládli komunisté a takoví,, co napřed bojovali s náckama s veškerou možnou brutalitou a pak se rozdělili a titovci s podobnu brutalitou pozabíjeli stalinisty.

Ti pak vládli, náboženství neměli rádi ani jedno a všichni si pamatovali, jak dopadne ten, kdo bude vysírat. Takže nikdo nevysíral a pod uklidňujícím dohledem tajné polici vládla náboženská harmonie. - Kontrola zmizela, muslimové tam dostali tajně školitele a utrhli se ze řetězu.

Z vlažných věřících se vychovají radikálové. Co byl Irák, jedna z nejsekulárnějších muslimských zemí. Pak Saddama odstranili a najednou tam je plno muslimských fanatiků.

Podívejte se na fanatismus pražské kavárny, co si myslíte, že bude z nevzdělaných magorů, který se tu ani nedomluví, co si budou myslet, že jim jde o život, jak jim jejich politruk v pátek vysvětlí.

Nedoufejte v pohádky.

Zatím bez slepic

Doufám v rozpad EU, protože současná podoba směřuje ke stejnému konci jako RVHP a EU se zjevně nehodlá změnit. Vzhledem ke kumulovaným dluhům Řecka, Španělska a Itálie je to jen otázka času.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

že s kýblem sraček bude z vaničky vylito i napůl přidušené nemluvně původní myšlenky "kdo obchoduje, neválčí". Pomalu století přímí účastníci poslední celoevropské války nevyhnutelně mizí a nové sekáče, co se nezakecají, už svrbí dlaně. Směrem k Rusku už nejmíň deset let a kdyby tam neseděl Putin, který vytrvale odmítá zahájit předem prohranou hru (jak o tom psal Čmoud někdy předevčírem), už se tam (a možná i tady) střílí ostrejma. A rozpad ještě jakžtakž fungující unie (pěkně rychlý, žádné dvouleté vykecávání jako s Mayovou) bude živnou půdou pro odhodlané, moc co ztratit nemající a v sobě živící "a vy mě už dlouho taky pěkně serete". Maďaři na Slováky, Španělé na Anglány za Gibraltar, Katalánci na Španěly, Srbové zpátky na Kosovo a Metohiji, Poláci skoro na všechny okolo a v Bosně by taky stačilo málo. Nemluvě o Vlámech a Valonech, Severním Irsku, jižním Tyrolsku, Temešváru, Kypru, Skotsku, Korsice, ... těch jiskřiček schopných založit solidní požár je docela dost.
Byl bych tuze rád, kdyby byl sedmdesátiletý mír brán jako tradiční konzervativní hodnota.

Zatím bez slepic

že by jste byl zrovna věštec šťastných zítřků, to se říct nedá.

Faktem je, že Babiš má v rukou poslední příležitost odvrátit náš odvrat od EU a to v případě, že se mu podaří odradit ředitele Evropy od některých nepřijatelných kroků.

Nápady některých "vědců", že se dá zlověstné syčení papiňáku utlumit položením cihly na pojišťák, by nám mohl připadat směšný, nebýt toho, že povětšině věříme v platnost přírodních zákonů.

Zatím bez slepic

Před husitstvím bylo dlouhé období míru Karla IV, před Bílou Horou a třicetiletou válkou bylo období míru, před napoleonskejma válkama bylo dlouhé období míru a před první světovou válkou bylo dlouhé období míru.

Teď už to je 70 let od konce minulý velký války. Muslimové i to chtějí rozdat a mladí antfofašisté a spol taky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V jedné věci Vidláku bohužel nemáte pravdu. Nemůžeme si říkat, co chceme a nemůžeme dělat, co chceme. Máme tu zakázané myšlenky, zakázané symboly, máme zakázané oblasti, o kterých se nesmí diskutovat. Pravda, zatím to zasahuje do našich životů jen zčásti, ovšem ta část, která zasahuje a ovlivňuje tak celek, se neustále zvětšuje. Svobodná (nikoli však demokratická) diskuse zachází na úbytě. A tak se Vám může stát, že třeba skončíte ve vězení za pár namalovaných tykadel. Je to samozřejmě selektivní, protože když kupříkladu házíte vejce na politika, který nemá ten správný názor, nic se Vám nestane.

Vezmu to trochu jinak. V historii je nejspíše jedním z prvních období, kdy se začaly vytvářet seznamy nepohodlných osob, období vlády diktátora Sully ve starověkém Římě. Co když Vám napíšu, že v Praze na Zbraslavi existuje jeden nenápadný dům, ve kterém sídlí protiteroristický odbor – jednotka pro boj s terorismem. Ta je propojena s dalšími podobnými odbory, které se, jak také jinak, zabývají sběrem informací. Teoreticky potud by se tomu nedalo nic vytknout. Pokud by ovšem na jistém seznamu, třeba náhodou s názvem „Očista“, neexistoval seznam tzv. „závadových osob“. A jsme téměř zpět. O dva tisíce let později jsme téměř tam, kde byl Sulla na počátku (za něj ty seznamy byly již veřejné). Na tom seznamu totiž nejsou jen reálné hrozby. Jsou tam i lidé, kteří zkrátka jen tu a tam příliš remcají. A to je hodně špatně. Poznámka na okraj. Obyvatele „Kliniky“ byste tam pravděpodobně hledal marně.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pamatuji si jednoho mladeho muze, co malem dostal psotnik, kdyz jsem mu rekl, ze svobodu rikat, co je povolene, jsme meli za komunismu taky. Jeho myslenka byla, tohle nesmite rikat, tohle nesmite rikat, tohle nesmite rikat, protoze mame svobodu.

Zatím bez slepic

In reply to by L.C. (z Kosy) (neověřeno)

Trvalý odkaz

Sulla byl ovšem vyjímečný tím, že se pak nakonec vzdal moci odešel na venkov. Čímž se stal výjimečným, protože byl tím dáván za příklad, jakože pravý římský vůdce nelpěl na moci ale na zájmu státu.

Ty hezké verze uvádějí, že se pak věnoval zemědělství, jakoby snad sám oral, ale tehdy se běžný zemědělský stroj nazýval otrok. Ty přízemnější verze říkají, že se znuděn vzdal vlády, stáhl se na venkov, aby se tam oddával zvrhlostem.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Oni lidi si nikdy neuvědomovali, že svoboda projevu automaticky nezaručuje svobodu PO projevu ;-).

Ten mladík je dokonalý příklad toho, jak člověk dokáže popřít sám sebe. To nesmíme říkat, ale máme svobodu. Já se pak většinou ptám a kde prosím Vás? Já žádnou nevidím. Jenže oni to buď nechtěji, nebo nedokážou vstřebat. Je to stejné jako se současnými "rádobydémonkrady". Demokratické je to, co určíme my! A fertig, mají vystaráno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Extra slepici myslím. Za přesný komentář.
:-)))
Bohužel to vidím úplně stejně. Svoboda projevu už je opět v píPÍÍÍÍP.
Skončila příchodem politické korektnosti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vážený L.C., dám vám radu.

1) Nemluv!

2) Když už mluvíš, nepiš!

3) Když už píšeš, nepodepisuj!

4) Když podepisuješ, tak se nediv.

Za totáče se toho držela většina národa.

Zatím bez slepic

No jo, ale doopravdy chcete žít znova jako za socialismu?

Luther ty své názory přibil na vrata kostela.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nakonec zjistíte, že jediné důležité, o co jde, je PŘÍJEM. Pravidelný a spolehlivý Příjem. Jenže tradiční způsoby, jak si ten Příjem zajistit, už nefungují. Nejsou lokální koupěschopné/ochotné trhy pro tradiční produkci, nejsou lokální ekonomiky. K čemu úcta ke starému, když je to dnes na prd? Proto se všechno pořád přeorává a mění. I takový tradicionista, jako je Vidlák, se musí živit z výplaty "u Babiše", protože "děti jsou neduživý - grunt je neuživí" :) a tak nakonec vychází příjem formou pravidelné výplaty u Babiše jako čistě racionálně vzato optimální řešení.
Tvrdím, že peníze jsou forma energie. Proto jsou tak důležité, protože jsou energií, prostřednictvím které můžete realizovat svoji svobodu. Svobodu získáte tím, že se zbavíte povinností. Ale to je svoboda, platná akorát tak k tomu, že můžete místo těch povinností sedět na lavičce v parku a krmit holuby. Realizovat svobodu znamená mít na výběr z možností, které skutečně můžete dle své libovůle uskutečnit. Čím více peněz, tím více a zajímavějších možností se otevírá.
No a pak je tu pohled duchovní, kdy zjistíte, že hédonismus je jen další past na blbce. Můžete se "otevřít Bohu" a nechat ho skrze vás dělat to správné. Takže je to pak taková svoboda, kdy stejně nic na výběr nemáte, protože musíte dělat jen to jedno správné, pokud si teda jste jisti tím, co to je. To je taková ta svoboda = poznaná nutnost, které jsme se ve škole smáli. A protože žijete nohama na zemi, tak i u toho dobrosraní musíte koukat, aby vám z toho něco káplo do toho vašeho Příjmu, který byl na počátku všeho uvažování, protože jinak byste brzo dojeli.
Řešením by snad bylo něco jako bylo naznačeno ve filmu Vesnice - oddělená komunita žijící svůj vlastní okolím nedotčený život. Ale má smysl dobrovolně ze sebe dělat rybičku v akváriu? A tak se s tím budeme muset, Vidláku, smířit a pokud netrefíme, pořídit si GPS. Už jsem si tam párkrát i uložil, kde rostly pěkné hřiby dubáky a po letech se na ta místa chodím dívat, jestli zase rostou :)

Zatím bez slepic

In reply to by Kadlas (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tohle podepisuju... přesné

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Už to začíná narozením a co člověk prožije v dětství,na to se nezapomíná.
Už v tom mládí se vytváří pevné body,rodina,kamarádi,pracovní prostředí,ale to podstatné,žádný stres.
Když ale vidíme tu rozvodovost,rozvrácené rodiny,neúplné rodiny a pak nejistá práce i přijmi.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Myslím, že nejhorší jsou střídající se tátové, tedy správně česky otčímové... Když je jeden na hovno, člověk se s tím srovnává docela dlouho. Co teprve, když je takových rovnou celý zástup...

Zatím bez slepic

nejhorší je každej magor v pozici autority. Otčím, vlastní táta i pošahaná matka. Všechno škodí. Matka je ta, o který si děti začínají klást otázky až naposledy.

Pošahaná matka si ty magory otce a otčímy vybírá.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ano, příjem je, oč tu běží.
A pokud jste schopen se bez něj obejít, tedy bez pravidelného příjmu plynoucího od jediného globalizovaného chlebodárce, jste svoboden a nemusíte poslouchat nablblé pindy těch druhých. I když na to Thajsko každou zimu, jak psal Vidlák, to jaksi není...
Popravdě řečeno, raději bych volil otrockou práci - jedno jakou, třeba i tu na vlastním gruntu, než abych za víc futra ve žlabu musel poslouchat.
Ale uznávám, že to opravdu není pro každého. Přeci jen jakési styky s pracovním okolím je potřeba udržovat a páchat takřka pravidelně profesní rituální sebevraždu opravdu není jednoduché.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hey! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm definitely enjoying your blog and look forward to new updates.
Fake Ray Bans Glasses http://www.ray-banwayfarersunglasses.com

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Great post. I was checking continuously this blog and I'm inspired! Extremely helpful information particularly the last section :) I maintain such info a lot. I used to be seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.
Fake Oakleys http://www.oakkei.top

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?
Giuseppe Zanotti Sale http://www.giuseppezanotti-sale.com

Zatím bez slepic