Největší škůdci

Autor
Štítky

Svojí novorozenou dceru jsem samozřejmě zapil. Pozval jsem všechny dostupné kamarády domů, ještě než se žena vrátila z porodnice. otevřeli jsme pár lahvinek vína, probrali ty naše děti i plány do budoucna a s přibývajícími skleničkami jsme se začali stále více přibližovat k politice. Jeden kamarád pracuje jako ajťák v nadnárodní korporaci a druhý zase jako ajťák výzkumník v nejmenované české korporaci, která jako jedna z mála ještě konkuruje googlu. 

Debata se brzy stočila k tématu fake news, provozu dezinformačních webů a v první řadě jsem zjistil, že jsem ještě břídil, protože kdybych ty dezinformace dělal správně, tak by mi server nesl slušné peníze, případně by mě přímo živil. Dostal jsem pár rad, jak v tomto ohledu postupovat, ale zřejmě je nevyužiju. Sice bych měl asi víc čtenářů a peníze z reklamy, ale vy mí čtenáři byste mi chyběli. 

Došlo pak i na zajímavou diskusi, nakolik má smysl boj proti dezinformacím. Jakým způsobem dezinformace odhalovat, jak pak zasahovat a zda to má vůbec smysl. Bohužel jsme toto všechno dělali ve všední den a další den ještě byla práce, tak jsme to museli brzy utnout a zapadnout do postelí. K tématu mě ale napadlo několik poznámek o které bych se s vámi rád podělil. 

Nakonec totiž byla celá diskuse o tom, nakolik jsou různé konspirační weby, Parlamentní listy, Aeronety, Sputniky a vůbec tomuto státu nebezpečné a škodlivé. Podle názoru na tuto škodlivost se také lišily návrhy v diskusi. Od nefalšované cenzury až po mávnutí rukou. Já jsem začal přemýšlet, kdo byl v uplynulých letech vlastně největší škůdce v této republice. 

Možná vás překvapím, ale nebyl to žádný politik  a nebyl to žádný byznysmen. Konspiračním teoriím nijak zvlášť nevěřím, židovské spiknutí nevidím, Rotschildové podle mě too zase tak moc neovládají a ani ropní šejkové mě nevyvádějí z míry. Putin mě nechává chladným, Čína také. Stalo se tu příšerné množství škod. máme za sebou ukradené miliardy z privatizací, různé tunely u veřejných zakázek, armádní padáky, co doopravdy padaly, IPB, ROP severozápad, vyboulující se dálnice, Opencard, Drábkova S karta, solární baroni a další a další. Kolik to dělá dohromady? Bilion korun? Nebo možná ještě víc? Celý státní rozpočet? 

A přitom nenápadně, prakticky hned po revoluci vznikla mnohem horší škoda, která je podle mětší i ve vyčíslení na peníze. Škůdci byli dokonce kolektiv a to kolktiv značně rozrůzněný. Řeknu jen jedno konkrétní jméno. ne proto, že by snad tato osoba byla nejhorší, ale prostě si ji jen nejvíc pamatuju. Byla to Lucie Borhyová...

Pamatuju si ji v nováckých televizních novinách, kde s úsměvem uváděla reportáž o spotřebních úvěrech. Jak jsou to dobré nástroje hospodářského růstu, jak jsme i v této oblasti za Západem pozadu a měli bychom se tam poučit a více žít na dluh, protože to je prostě in. Následovala reportáž o výhodách úvěrových karet, kreditek, ujištění že se s tím dá platit všude a další a další výhody. 

A já si uvědomil, že ve své době tohle bylo na denním pořádku. Česká televize, Nova, Prima i všechny deníky přinášely tisíce a tisíce reportáží a komentářů o výhodách žití na dluh. K tomu se přidala masová reklama, vědecké a vzdělané elity a všichni dohromady rukou společnou udělali ten největší fake news, který tu kdy byl. Dluh domácností je někde okolo 1.5 bilionu korun, skoro milion lidí je v exekuci a většina z nich nemá šanci své duhy někdy splatit. Proč? Inu fake news na jaké se nevzmohl ani zloduch Putin. Dluh je super. 

Přitom je to stejně průhledná blbost, jako většina dnešních fejkových zpráv. Všichni to věděli. Nikdo tenkrát nebojoval proti této dezinformaci. Žádná instituce, žádné ministerstvo pravdy. Žádné Evropské hodnoty nebubnovaly do boje proti zadlužení, proti otroctví penězům. Ani ve jménu boje proti Rusku ne. Rotschildové za tím možná stáli, ale většina těch reportáží  se udělala zdarma. Protože to prostě zrovna frčelo. 

Pak přišla krize, skoro každý už zná někoho zadluženého a lidi se naučili... už jsou mnohem obezřetnější. 

Stejné ej to se všemi ostatními fake news. Já také nečtu každou blbost na internetu. Nečtu dokonce ani všechno na Parlamentních listech. Naučil jsem se. Jsou autoři,kteří píší kraviny a jsou autoři kteří píší dobře. Trvalo mi to, než jsem je rozlišil a párkrát jsem se i spletl. Ale prostě jsem se poučil, komu se dá věřit a komu ne.

Dneska ti stejní lidé, kteří osazovali šipky k naší zadlužené budoucnosti volají po nové budoucnosti s cenzurou na internetu. A diví se, že jim to lidi nežerou. No nedivte se milí novináři. Už jste napáchali obrovskou škodu, kterou nezvládl ani ČEZ nebo solární šmejdi. Pomohli jste zadlužit obrovské množství lidí. Pomohli jste podvázat jejich ekonomickou užitečnost, zničili jste jim životy a  teď máte ještě tu drzost tvrdit, že umíte rozpoznávat pravdu  od lži. Neumíte. Je jdete s davem a umíte vlát tam, kam jde trend. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Komentáře

Už dlouho jsem nečet takovou slátaninu !

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

pozvedávám virtuální číši s lihovým nápojem na to maličké a připojuju se k sešlosti neodmítnutých kamarádů.
Tentokráte bez přání, pouze po goralsku, "zalít ho". To je něco, jako "vypálit červa". Já sám na tom nic nevidím, ale prý se to má. Ono asi jde spíše o ubezpečení, že máme kolem sebe lidi, kteří mluví stejným jazykem, vzpomeňmež počet těch, kteří mluví česky, a my jim nerozumíme ani slovo.
Stran tématu dluhů.
Ono to úzce souvisí s hlavním heslem reklamní kampaně jedné nejmenované firmy - "Nevaž se, odvaž se." A s přehršlí "výhodných" nabídek. A se systémem bezuzdného tisku peněz bez podložení čímkoli. A se systémem nuceného šetření na důchod. Tak jako vznikají realitní bubliny, vznikají i bubliny úvěrové a spořící. Konečný důsledek je stále stejný. Chudoba blouznivců, kteří podepsali.

Stran hlavního tématu

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Jedna z nejtěžších věcí je vysvětlit postarší příbuzný, že prodavači nejsou kamarádi a člověk musí brát s rezervou, co říkaj a v novinách, že lžou systematicky.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Kolik bylo rozkradeno je snadné spočítat. Z privatizací a jiných fondů zmizel majetek v hodnotě 4,1 bilionu Kč. Občané vytvořili v letech 1948 - 1989 majetek za 2,5 bil. Kč, což ještě není všechen státní majetek. Do velké kuponové privatizace se nalil majetek za 1 bil. Kč, ale nešel do ní všechen. Do bank se nalilo taky odhadem 1 bil. Kč.
Zjednodušeně z ČR zmizel majetek za 4,1 bil. Kč, který měl nějaký vztah k minulosti.
A celý státní dluh je dnes 1,685 bil. Kč a je tvořen přibližně tím, co rozkradly vládnoucí strany z veřejných prostředků. Už se blížíme k 6 bilionům Kč (6 000 miliard Kč) toho, co bylo rozkradeno. Do toho se nepočítá 200 - 300 mld. Kč, které si z ČR každý rok odvezou nadnárodní korporace legálním způsobem.
Majetku zde byla spousta a ještě více jej zmizelo. Proto ČR zaostává za okolními státy v růstu, lidé pracují dost. A jako vrchol všeho je zde připravena důchodová reforma a navýšení daní z nemovitostí, které mají ožebračit zbytek populace.
Obyvatelé ČR platí některé potraviny dráže než v Německu v horší kvalitě, většina zboží je také dražší než v Německu (o cca. 10%). Zato si méně vydělají. A zlatý poklad, který ČNB získala po dělení ČSFR, už také neexistuje.
V dějinách území dnešní ČR byly 4 velké přesuny majetku: husitská revoluce, pobělohorské konfiskace, rok 1948 a znárodňování majetku a privatizace po 1989 až dodnes.
V roce 1945 Němci dostali rozbombardované Německo. Obyvatelé ČR dostali po 1989 zemi se zastaralou výrobní základnou. Jenže Němci byli už po 25 letech z problémů venku. I my bychom tedy měli být zcela rozvinutou zemí s opravenými dálnicemi a spokojenými obyvateli. V podstatě bychom se měli nacházet na úrovni Německa na počátku roku 1973, kdy už Německo bylo z problémů dávno venku. My ne. Důvodem jsou masivní přesuny majetku. Každý rok nové daně a každý rok více a více omezování svobod - vše pomalu, postupně.
Jsme pomalu vařené žáby.

Zatím bez slepic

Ne, duvodem je to, ze americani potrebovali Nemecko proti Rusku a tak ho dali doopravdy do poradku. Nas potrebovali jen vysat. Kdyby poradci radili v nasem zajmu a ne jejich, tak bychom na tom byli lip. Proto nam sem dosadili Havla a spol.

Z Iraku mohli udelat modelovej stat na Blizkym Vychode, prachu tam na to bylo a je dost. Udelali z nej royvracenej stat.

Zatím bez slepic

Tak nevím co to je zastaralá výrobní základna, ale můj kamarád si v privatizaci odkoupil od zdejší fabriky soustruh na kterým dělal a udělal se sám pro sebe. Dodnes na stejném soustruhu vyrábí potřebné obrobky pro tu samou fabriku od který ten soustruh koupil. Nežije si špatně. Jo a to ten soustruh nebyl z nejnovějších. V tu dobu jsme ještě stále patřili ke strojírenské velmoci. Možná chyběli technologie, ale výrobní základna nebyla zas až tak zastaralá, a i kdyby trochu byla, tak to nebylo to hlavní, tak aspoň dokazuje příběh kamaráda . Spíše jsme se nechali koupit a co zde bylo nové a dobré jsme prodali za hubičku a krásná slova.

Zatím bez slepic

Chybělo toho více, ale nejvíc se projevily chybějící počítače a CNC stroje.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale většinou jen na internetových diskuzích. U vlka se dluhy, ať už států, anebo jednotlivců, probíraly několikrát. A bylo hodně příspěvků, které varovaly.
Příčina masivního zadlužení obyvatelstva není jen v propagandě, v podceňování rizika. Příčina je také v nesplatitelném zadlužování států a v tom, že jim to prochází.
I náš dluh, dluh Česka, je nesplatitelný. A co tak Řecko, Španělsko, Itálie, USA ? Všichni vědí, že tato státy nikdy své dluhy nevrátí. Zároveň všichni vědí, že se v těchto státech nežije pořád tak špatně v porovnání se světem.
Dnes bere penzista v Řecku v průměru 900 eur (asi 24 000 korun). Což je například trojnásobek slovenských průměrných důchodů (kolem 9000 korun),
Takže, hospodaření na dluh ze strany státu, se nejeví jako něco zhoubného. Proč by to u hospodaření osob mělo být jinak ? Našim propagandistům tato skutečnost silně nahrála.

Dnes je, koneckonců stále jasnější, že valná část osobních dlužníků své dluhy nikdy nesplatí.
My, kteří žijeme dle svých množností, čestně, se můžeme ptát :
"Kdo je zaplatí ? A prodělal člověk, který se nesplatitelně zadlužil ?"

Zatím bez slepic

"I náš dluh, dluh Česka, je nesplatitelný."

Omyl, je splatitelný a velice lehce, jen musíme opustit neoloberální demokratickou mantru, že stát si nesmí půjčit u vlastní centrální banky.

Máme EUR po Velkém okradení jak nass......, tož je použijme na vyplacení dluhů jež jsou v EURech.
Pokud jsou v korunách, pak máme dobrou zkušenost, že korun se dá vytvořit nekonečně a tudíž je vyplatíme v korunách.

Během roku jsme bez dluhů, možná i dříve. Ušetříme na tom minimálně 50 miliard ročně na obsluze státního dluhu, jak se korektně říká placení úroků do soukromého sektoru.. Kolik jsme si to půjčili letos a na příští rok budeme půjčovat, není to právě oněch 50 miliard?

A že se to nebude těm co si přicházejí na těch 50 miliard ročně líbit. Co na tom.

Zatím bez slepic

Splatit dluhy se dají i "nekorektně".

"A že se to nebude těm co si přicházejí na těch 50 miliard ročně líbit. Co na tom"

Chce to však mít silnou a spolehlivou armádu, dobře fungující tajné služby, pozavírat podplacené a kolaborující politiky.

Zatím bez slepic

Věštče a Admirále,
sice by tak dluh šel vymazat, ale ta hromada peněz je už určitě dávno určena k přesunu někam do zámoří. Pochybuji, že ji ČNB použije ve prospěch ČR.

Zatím bez slepic

Přesně,do zámoří.
Nevím přesně kdy to bylo,když MMF požadoval od nás něco jako půjčka,tak to vidím na ten přesun.

Zatím bez slepic

Dluhy od bank jsou mnohdy virtuální, ale splátky mají být skutečné. V tom je problém. Nejsou jen dluhy, jsou taky úspory a ty jsou možná vyšší než dluhy (alespoň ještě nedávno byly). Někteří lidé, kteří mají naspořeno, jsou na tom hůř než dlužníci. Mohou totiž o úspory přijít, a taky přicházejí.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to jako spojené nádoby. Kdyby zde nebyly ty zahraniční firmy, které odlévají zisk do zahraničí, české firmy by ten zisk stejně nevytvořily, takže by to vyšlo pro nás nastejno či spíš ještě hůř. Kdyby nebyly dostupné úvěry, nevyšplhaly by tržní ceny tak vysoko, protože by lidi ty ceny dávno přestali platit. Tedy bez úvěru či dědictví se zde rozumně existovat nedá.

Zatím bez slepic

To teda vytvorily. Jako se to stalo v Cine. Zaklad bohatstvi je trh. Proto si zapad chrani svuj a torpeduje nas.

Zatím bez slepic

Je to jako spojené nádoby. Kdyby zde nebyly ty zahraniční firmy, které odlévají zisk do zahraničí, české firmy by ten zisk stejně nevytvořily,

------------------

To je úplnej blábol, jak z nějaký sorosovský příručky. Samozřejmě, že by ho vytvořily české firmy, kdo jinej, když by tu jiný nebyly. Kdo vytvářel zisk za socialismu? Jenom český firmy.

Za socialismu byl problém v ideologickejch omezeních. Byli jsme schopni vyrábět auta, televize, letadla, lodní motory, dráty, boty, oblečení, sirky, pivo, výbušniny, obráběcí stroje, tanky, samopaly, lékařské stroje, gramofonové desky, koberce, sklo atd.

Kdyby se sem západní firmy a jejich výrobky nepouštěly a nechaly se napřed adaptovat firmy na tržní hospodaření, tak by samozřejmě peníze zůstávaly v zemi a sem tam by se něco dál vyváželo.

Samozřejmě, jestli česká firma třeba na koberce nemá čas se adaptovat na nové prostředí, nové vzory a nové materiály a přijede sem firma ze západu, která má už všechen vývoj a technologie zaplacený z vlastního trhu, může si tu z přebytků zaplatit super show room, tak pak samozřejmě přebere klienty místní firmě.

To samý auta. Pokud by se sem nevozily laciný šunty ze západu, tak by všechen zisk šel škodovce, tatrovce, liazce atd. Rozdíl mezi tím, jak se jede starou škodovkou a mercedesem je ve skutečnosti minimální. Čína před dvaceti lety nevyráběla auta vůbec. Teď už začíná mít přinejmenším standartní auta. Tak jakýpak, že to nejde.

Kdyby se s konkurencí počkalo, až budou mít něco dobrýho, tak by to bylo jiný. Když jsme byli v něčem dobrý my, tak se nám to zrušilo, napařily se nám omezení a kvóty, zkorumpoval se kde kdo od ředitele po Havla, jen aby se to zesabotovalo, v nejhorším se fabrika koupila a přivedla ke krachu nebo odvezla celá na západ.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Ale zadlužit občany, města, státy - to je cíl bankovní oligarchie. Zadlužení člověka vede k tomu, že ho mohou lehce zotročit - musí platit dluh a proto si nechá líbit skoro všechno. A když se podíváte na státy - čím více zadlužení, tím více úroků bankám platí, mají ho v hrsti, pokud by nechtěl "poslouchat", nastoupí ratingové agentury, které sníží hodnocení a tím rostou úroky, za které si stát půjčuje a ten si už půjčovat musí. Ratingové agentury jsou často propojené majetkově s příslušnými bankami /viz Itálie v devadesátých letech, kdy zhoršení ratingu od majetkově propojené agentury znamenalo tři miliardy dolarů, dokonce byla Itálie pokutována za překročení dohodnutého dluhového procenta. Nevím s jakým výsledkem, ale projednával to italský soud tuším v Trani nebo Taranto. Pokud stát nemůže splácet, pak nastává prodej státního důležitého majetku - viz Řecko. U Řecka mne velmi mrzí, že se opomíná proč se Řecko tak zadlužilo - nákupem zbraní - převážně amerických, na který mu půjčovaly německé a francouzské banky. Proto ty "záchranné tranže" peněz - ale ty nejdou na záchranu Řecka, ale na splácení bankám, převážně úroků - takže německé banky vydělávají na zemi ještě vyděračskými úroky. Vzpomeňte na Kalouska, jeho výkřiky o zadlužení - a potom sám poctivě splnil úkol a zadlužil zemi dvojnásobně.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Nejsem ekonom,abych zde psal nějaká moudra, ale zda vytvořili nebo nevytvořili ten zisk je z mého pohledu tak nějak mimo. Možná nevytvořili těch údajných 300 miliard, možná by to bylo méně, ale zase by zde ty prachy zůstávaly. Jeden postřeh, pracoval jsem jako brigádník v lednu v jedné firmě, samozřejmě zcela ve vlastnictví západního kapitálu. Ta firma nic nevyrábí , jen provádí servis. Pracuje tam spousta Ukrajinců, Filipínců a Slováků. Menší množství Čechů. hala zabírá více jak čtyři fotbalová hřiště. Zisky jdou ven, výdělky jdou z větší části ven, zde zůstává nějaká daň. Absolutní nesmysl a takových podobných nesmyslů je zde více. Kdyby tam ta hala nestála, tak jsme jako stát byli na tom mnohem lépe. Byla to zemědělská půda. No a co vodárny pro Veolii. Zisky jdou dopryč a nám zbyly oči pro pláč.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

štvanice na Ondráčka byla pro mně snad tím nejnechutnějším, co jsem tu po 89. zažil.

Zatím bez slepic

Vždycky jsem si vzpomněl na senátora Štětinu a jeho tanečky s StB, jehož se nikdo z pánů "demokratů" neštítí...

Zatím bez slepic

Ano, bylo to strašné.

Dokonce mi i v hlavě naskočily záběry z jakéhosi filmu o štvanicích ku-klux-klanu.

Už delší dobu občas sleduju (šmíruju) Ondráčkův soukromý facebook. Působí na mě skoro jako poslední mohykán v politice, jako hodný a férový člověk, který se o prázdninách stará o děcka ve skautských a indiánských táborech, v létě jezdí se svou sportovně založenou ženou 50-70 km na kole za víkend, v zimě další desítky km na běžkách, je vášnivý houbař a jeho úlovky mu všichni závidí.... má blíž k normálnímu přirozenému životu než všichni praví demokrati, co ho lynčují.

Mimochodem, tak bych si tipla, že ta účast Ondráčka při zásazích v roce 1989 byla pro velkou část "Dem. bloku" v parlamentu vlastně nedůležitou záminkou a jen jasně čitelnou návnadou pro davy.

Ve skutečnosti je Ondráček pro ně krajně nebezpečný nejenom tím, co za ta léta na pár z nich ví, ale také svým neskrývaným proruským postojem, je zastáncem ruského Krymu a podporovatelem Doněcké a Luhanské samostatnosti.

A ještě něco. Ti současní demonstrující lidé v ulicích jsou zřejmě voliči stran, které se staví odmítavě k Okamurově přímé demokracii, dokonce někteří tvrdí, že přímá demokracie vede k totalitě, a hájí jako jedinou správnou demokracii zastupitelskou. Pokud jde ale o Ondráčka, tak najednou tyto strany nadšeně podporují prvky přímé demokracie jako jsou demonstrace nebo petice a naopak nehodlají respektovat rozhodnutí zastupitelů v parlamentu. ... Zase jen evropské hodnoty pokrytectví a dvojí metr.

Zatím bez slepic

Napadá mě,že Babiš už KSČM nepotřebuje,tak se takto s toho chtěl vyvlíknout.To samé s Okamurou,jenom ho tahal za nos,ale vážně to nemyslel.Po zvolení Hamáčka a po společném jednání s Babišem,se rýsuje něco jiného a o tom to je.

Zatím bez slepic

jak umí. S Ondráčkem si myslím couvl, aby vzal "demokratům" vítr z plachet, aby jim vzal téma k aktivizaci jejich podporovatelů.

Ondráček udělal chytrý tah s rezignací a následným projevem - Ondráček se dostal do pozice, kterou potenciální volič se od radikálnější levice čeká - to by mohlo komunistům pomoct - můžu se mýlit.

Organizátoři protestů se pochvalovali, kolik že pohnuli po republice lidí k protestům. Střízlivě hodnoceno je nutno říci ano, TOP, STAN, Lidovci, ODS mají své příznivce a ti přišli.
Nejvíce jich mají v Praze - bylo vidět.
Jinde už je to slabší - bylo vidět.
Někde nebyli vidět vůbec.
Celá akce neměla mimo tábor TOP, STAN, Lidovci, ODS absolutně žádný přesah, bez šance přitáhnout jediného voliče z protilehlého tábora. Spíš naopak. Babišovi preference rostou, komunistům a SPD nepadají.
Takže jestli si pochvalovali, tak pochvalovali Pyrrhovo vítězství.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

citace z clanku

-----
Co bude následovat? Může se ještě premiér Fico vyhnout rezignaci?

Bohužel je pozdě a protivník je příliš silný. Za čí peníze se asi koordinují protesty ve slovenských městech a v mnoha světových metropolích? Fico v minulých měsících situaci podcenil a nyní je pozdě. Místo toho, aby udělal pořádek s neziskovkami, věnoval se pseudoproblémům jako Kotleba a ony mezitím v klidu pracovaly na destrukčním scénáři. Kdyby platil zákon o označování neziskovek placených ze zahraničí za agenty cizí mocnosti (tento zákon desítky let funguje v USA a pár let i v Rusku), pak by se titulní stránky slovenských médií hemžily těmito označeními a lidem by snad došlo, že tady něco nehraje. Dnes je pozdě, Fico je ztracen. Zbývá mu už jen jihoamerický scénář – vyhlášení výjimečného stavu, zatčení prezidenta a obvinění z podezření z velezrady, okamžitá kontrola činnosti neziskovek a zatčení jejich šéfů za napomáhání státnímu převratu. To je ovšem v podmínkách střední Evropy nemyslitelné, že? Takže štvanice bude asi ještě chvilku pokračovat, Fico se pokusí o kosmetickou změnu ve vládě, média to nepřijmou, přijdou demonstrace a budou pokračovat, dokud Fico nepodá demisi. Pokud to bude trvat dlouho, přijdou násilné akce, ztráty na majetku a poteče slovenská krev. Ten scénář je propracovaný, prověřený v mnoha podobných případech a vidíte, že ať udělá Fico cokoliv, nic nebude dobře.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ladislav-Vetvicka-Probi…

Zatím bez slepic