Vítězný únor

Autor
Štítky

Chtěl jsem se k tomuto tématu vrátit, až ho ostatní opustí a bude se to hodit. Vzhledem k tomu, jak kolem nás tepou dějiny a chystají se opakovat se, pojďme si to trochu rozebrat. Chtěl bych to tentokrát vzít ze zcela věcné roviny. 

V posledních třiceti letech se o Únoru mluví snad ještě více, než za minulého režimu. Televize pustí nějaký dokument, prakticky každý rok se k tématu natočí něco nového, dělají se různé dramatické pokusy, například letos Česká televize dávala hodinu po hodině, co se toho 25. února dělo. Zdůrazňují se slova jako komunistický puč, převrat, odklon od toho správného a skvělého světa na západě a přimknutí se k sovětskému Mordoru. 

Jeden náš rodinný známý měl za sebou koncentrák. Já jsem ho znal už jako hodně starého muže, který ale měl své dávné zážitky z války v živé paměti. Ten mi jednou řekl, že komunistické vítězství bylo jasné už ve válce, kdy ještě nad Hradem vlál hákenkrojc  a připravovala se ofenzíva v Kurském oblouku. Proč? Protože komunisti měli disciplínu. 

V koncentrácích se s komunisty zacházelo hned po Židech nejhůř. Měli nejmenší příděly jídla, chodili na nejhorší nucené práce, zkrátka to byli ti východní podlidé. Sovětští váleční zajatci umírali po tisících. Jenže ve všech táborech neexistovalo žádné dělení na důstojníky a vojíny. Zajatci přinesli uzmuté příděly, ty se daly dohromady a znovu přerozdělily zcela rovnostářsky. Všem stejně.  Komunisté se ani v nejhorších lágrech nedělili  na lepší a horší lidi. Drželi spolu až do konce.  A i na pokraji smrti měli organizaci, měli svoje cíle a před sebou budoucnost po válce. A ti, kteří to přežili, ti pak stejně disciplinovaně po těch stanovených cílech šli a přebírali moc. 

Komunisti měli na své straně starosty, tajemníky, byli mezi policií, v armádě ve zdravotnictví, sekretariátech, na ministerstvech. Byli disciplinovaní a co se za války naučili, to použili. A samozřejmě měli za sebou velkého bratra z východu, který je podpořil penězi, zbraněmi i poradci.

Ti, kteří toho pětadvacátého přebírali moc, to byli ještě ti naši čeští komunisti. Až později Gottwald zjistil, že mu vládnou sovětští poradci a on sám už musí jen poslouchat a podepisovat rozsudky smrti. Až později Stalin české komunisty vykastroval stejně jako si vyčistil pole pro moc v Rudé armádě před válkou. Čistky přišly až dlouho po Únoru a čeští komunisté se po nich už nikdy úplně nevzpamatovali. Strana v roce 52 už byla úplně jiná než v roce 48. 

Komunisti vyhráli v podstatě zcela logicky. Připravovali se na to už v koncentrácích za války. Měli  velkou lidskou základnu velmi disciplinovaných lidí na které byl spoleh a kteří byli vycvičení v lágrech, osvědčili se a pak už to jelo. Proti nim stáli demokratičtí ministři, kteří bojovali z londýnských kanceláří. Ti lepší lidé, kterých se válka zase tak moc nedotkla. Oni ji neodsloužili v blátě pod palbou a nebo za ostnatým drátem. A pak se potkali s lidmi, kteří už dávno neměli z ničeho strach a také nebyli nijak úzkostliví. A byli úplně všude. Nebyla žádná informace, která by se k politbyru nedonesla. Nebyla žádná stanice či vojenská posádka, kde by neměli komunisti zprávy z první ruky. 

Komunisti zkrátka vyhráli, protože na to byli připraveni a měli dost lidí se kterými se to dalo dělat. Ti ostatní na to připraveni nebyli a jen zoufale improvizovali. Nebyli schopni jít na dřeň, chyběla jim osobní odvaha, výdrž i zkušenosti z té nejhorší válečné žumpy. Všechno ostatní jako Jalta, osvobození Prahy a další skutečnosti, to už byla jen třešnička na dortíčku. Komunisti by vyhráli i v případě,že by žádná demise ministrů nebyla. Stalo by se to při jiné příležitosti. Tehdejší mašinérie KSČ byla tak silná že bylo vše jen otázkou času. 

Klidně si to porovnejme s dneškem... Kdo je dneska nejdisciplinovanější entita? Ta bude vládnout. Přes všechna demokratická přízviska. A co si budeme povídat, v našem zaběhaném systému teplých místeček není těžké být o trochu pracovitější a schopnější přemýšlet dopředu.  

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

že nemohou ztratit nic, nežli své okovy.
Lidi, kteří prošli koncentrákem nebo dokonce frontovými boji, se prostě neposrali z toho, že by mohli znova skončit v civilní base.
Dle mých zkušeností se člověk bojí nejvíce neznámého. Komunisty tenkrát už nic neznámého nemohlo potkat.
Btw. to porovnání s dneškem sedí. Když se člověk podívá na to panopotikum ve vedení ČSSD nebo ODS, o Kraďouskově svitě nemluvě, je jasno.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Málo se vzpomíná na fakt, že komunisté byli zvoleni zcela demokratickým způsobem. Normální reakce na 2. světovou válku. Když všude byli osvoboditelé původem ze SSSR, je jisté, že měli obrovský kredit a důvěru lidí. Nasadili za ně neznámé své životy. Byla to zkušenost osobní a tu nešlo porazit. Oproti tomu Londýn a Paříž silně utrpěly na kreditu podpisem Mnichova 1938. Dá se říci, že už tehdy Edouard Daladier a Neville Chamberlain položili základní kámen k vítězství komunistů po válce. Západ měl punc zrádců, komunisté ne. Vyjma USA, ty měly ještě nimbus vítěze a obhájce demokracie, který jim vydržel až do dlouhých 90. let, kdy vzal za své po úřadování Billa Clintona a Madeleine Allbrightové.
Z historie se nepoučili v Bruselu. Také získávají punc zrádců hloupým prosazováním migračních kvót. Naštěstí v EK sedí zcela tupí lidé bez špetky nadhledu. Mohli totiž říci, že muslimům dají práci v programech EU, třeba budování dálnic. A poslat je sem pracovat. Malý háček - muslim a pracovat? Někteří ano, většina ne.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane Gerd.
Přesně,díky.
Něco o tom vím také,skutečně,tenkrát to byly komunisté a také víme,jak a kde se to zrodilo.proto ta nenávist vrchnosti proti komunistům.
Dnešní komunisté to je už jen tlupa vyžírků,přiživujících se na ideálech prvních komunistů.
Vím jak byla i komunistická strana v padesátých letech a dalších doplňována zloději,vychcánky,narcisi a pod.
Podobné to bylo i sociální demokracii a lidovou stranou.
Po sametu zakládané strany to už bylo ze záměrem okrádat stát,tak proto mizí z politické scény.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan zemedelec podla mna mate len ciastocne pravdu. Medzi dnesnymi komunistami sa urcite najde aj par "vyzirku, prizivujicich se na idealech prvnich komunistu" ale to bude len par kusov narozdiel od inych stran. Podla mna drviva vacsina je tych presvedcenych. Ved kto by uz zostaval v strane, ktora je principialne povazovana za "odpad" takze v KSCM rovnako ak v KSS zostali ti skalni. Prospechari premigrovali do inych stran aby sa dostali ku korytu. Ti nemaju problem premigrovat spat do KS ak sa to hodi. Po 89 prislo k hromadnemu zahadzovaniu stranickych kniziek a z tych najaktivnejsich komunistov sa odrazu stali najaktivnejsi demokrati ci liberali.

Zatím bez slepic

Uznávám tu částeční pravdu,neměl jsem na mysli úplně všechny komunisti,ale jen vedení.
Proto se i podivuji,že chtějí spolupracovat s kapitalistou Babišem,když on nabízí spolupráci ODS mafiánům.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pane zemědělče,
u revolucí je nejhorší ta fáze, když začne požírat své děti. Puč 1948 měl dohru v politických procesech 50. let.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Máte naprosto nevhodné, nevkusné, trapné a blbé vzpomínky.
A chtěl byste nám - mladým, hezkým a chytrým - zkazit světlou a zářivou budoucnost, kterou tak pilně budujem dík zcela, úplně a naprosto nezištné pomocí soudruha Sorose.
Určitě jste starý, hloupý, škaredý a nemocný venkovan bez moderního vzdělání.
Btw. osobně proti vám nic nemám, ale co kdyby sem zabrousil nějaký demokratický hlídací pes, že ano.

Zatím bez slepic

In reply to by Targus (neověřeno)

Trvalý odkaz

Targusi,
to vše je samozřejmě pravda, jsem starý jak Jiří Pospíšil, hloupý jak Angela Merkelová, škaredý jak Jean Claude Juncker a nemocný jak Václav Havel. :-) Prostě pravý demokrat v podání George Sorose!

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V rámci určité objektivity je třeba upozornit, že třeba takové obsazování sekretariátů opozičních stran jisté znaky nedemokratičnosti celého procesu nechce. Každopádně jedno je jisté - prokaučovaly to právě ony opoziční strany (demise) - a i kdyby to neprokaučovaly, výsledek by byl tak jako tak shodný, protože Stalin už lehce otrávený byl a západ kvůli nám novou válku vyvolávat nechtěl.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Kdo je dneska nejdisciplinovanější entita?"

To je ten nejzákladnější okamžik. Stále platí: dobře organizovaná menšina, zvládne velkou neorganizovanou většinu.

CO dělá USA? Vnáší do společností neklid tak, aby se dobře organizovaná menšina nenašla.
Přesně k tomuto účelu slouží ta nepřeberná síť dobře organizovaných nevládek. Nevládky nemají vnitřní disciplínu, soudržnost kolem myšlenky, ale jde jen a jen o peníze.
Má to jeden příznivý doprovodný efekt. Dokud peníze tečou nevládky fungují, jakmile přestanou téci, rozloží se. Nemohou se stát nějakou organizovanou silou jež spojuje nějaká idea.
Výborně vymyšleno.

Tudíž: "Ta bude vládnout." nemůže za současného ekonomického modelu vzniknout.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Myslím, že cílem nevládních organizací a těch, kteří je řídí prostřednictvím peněz, není převzít vládu. Cílem je rozvrátit tu současnou.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Když se ještě vrátím k situaci na Slovensku, tam je to taky přesně o tom. Současná vláda má chyby, tak ji zničme. Ale má někdo představu, co tam jako pak bude místo toho? Nepřijde mi to tam moc jako boj dobra se zlem, ale boj víceméně srovnatelně nebezpečných zájmových skupin mezi sebou o dominanci s masivním zneužitím veřejnosti. Jen se divím, že je ta veřejnost tak blbá a na ty destabilizující demonstrace takovém měřítku chodí, bez vidiny jediného světélka na konci tunelu. Je to jako svrhnout Saddáma bez představy, co pak bude dál. Už mnohokrát se přitom bylo možno poučit, že to "po tom" bylo daleko horší než to "před tím".

Zatím bez slepic

""po tom" bylo daleko horší než to "před tím"." To je podstat kapitalismu, maximalizace zisku. Dnes mám zisk na jedné události a zítra na jiné. Okamžitý zisk má přednost, Myslet na budoucnost, taková blbost. Cinkali jsme klíči, dobře nám tak. To, že kapitalismus má ve sv genetice nerovnost, má za důsledek, že bude i chudina, jež krom hlasového vyfutrování u voleb je zátěží. Čím víc chudiny, tím víc kapitalismu. Nejde to jinak.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Bingo!
A nejen na Slovensku.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Únor byl - bohužel - výsledkem regulerního využití demokratických mechanizmů a přirozené blbosti odstoupivších ministrů.
Byť s nasazením hrozivých bubáků z Lidových milic - kdyby se náhodou někdo chtěl šprajcovat...Něco jako dnešní předpřipravené pendreky na václavském václaváku, i když nikoli papírové.

Ani tehdy nebylo nutné u sousedů zasorošit novináře a jeho družku a pak inteligentně obvinit českého prezidenta, že za to nese morální odpovědnost..
Dnes se únorům říká barevné majdany - a jsou zcela spontánní a lidové:
+++++++++++++++++++++++++++++++
Kopíruji:
"Jak poznat lidový majdan? Několik postřehů z demokratické Ukrajiny:

První znak lidového majdanu jsou přenosné toalety. Pokud uvidíte, že tam jsou, je to stoprocentně lidový Majdan. Jak to? Babky přinesou občerstvení, dědečkové přivezou biozáchody. Aby bylo kam jít, po tom občerstvení..

Druhý znak lidového majdanu je pódium. Pokud uvidíte pódium, na kterém vystupují umělci, znamená to, že jde o Majdan lidový. Protože lid vždy s sebou bere pódium pro umělce. A pokud na majdanu pódium není, je jasné, že mítink byl zaplacen Kremlem.

Třetí znak lidového majdanu jsou američtí senátoři, europoslanci, či jiní vzácní hosté z ciziny. Pokud přiletěli takoví vzácní hosté, jde o Majdan lidový. Na akce placené Kremlem američtí senátoři nechodí. Pak už je to tutovka.

Čtvrtý znak lidového majdanu je, že trvá několik týdnů, ba až měsíců. Je to proto, že lidem netřeba chodit do práce, když místo toho mohou jíst pirožky, žít ve stanech a chodit na biotoalety. A také mohou pozorovat umělce nebo americké senátory a europoslance. Přesně tak se chová normální lid. To jen teroristé placeni Kremlem musí jít v pondělí do práce, aby přišli na mítink až další neděli.

A konečně pátý, celkem jednoznačný znak lidového majdanu je, že vás na něj pozve televize a média. Pak už je to zcela určitě lidový Majdan. Lidovější už ani být nemůže. A pokud žádné televizní kanály nevysílají pozvánky, znamená to, že jde o mítink placených agentů. To jen oni jednají tak tajně, že po sobě nezanechávají žádné stopy... "

Zatím bez slepic

No vida, tohle dozajista sepsal nějaký chytrý, mladý a hezký dvounožec, co uměl poznávat písmenka.

Zatím bez slepic

Nevím odkud to bylo zkopírováno, ale pobavil jsem se. Něco, co něco, vlastně to je pravda celé, všech těch pět bodů.

Ale k Vidlákovi a reakcím k jeho článku. Snažím se číst vše a zabrousím i na jiné weby a občas nějaké ty odkazy a tak už nevím kde jsem četl snad nejhezčí hodnocení tehdejšího Vítězného února. Lid chtěl změnu za první republiky se nůžky rozevřely zeširoka a buržoustům to bylo fuk. Po válce dělali vše, aby se nedařilo, snažili se o rozvrat a dojeli na to. To je shodné s nynější situací.Doufám, že tak jako tehdy i nyní na to dojedou a jen doufám, že důsledkem nebude 40 let nějaké totality.

Dnes se nám žije lépe a nejspíše i tam, kde je to hodně zlé. Četnictvo nestřílí do dělníků a snad i děvečky netrpí pod kulakem a tak revoluce není v dohlednu. Disciplína je potřeba hlavně ve výrobních podnicích a i tam mizí, protože je nedostatek pracovních sil. Kdo tedy chodí na demonstrace? Zoufalí lidé z exekucí které si sice zavinili sami, ale ruku v ruce s chybějícím zákonem o lichvě? Ne, ti mají jiné starosti . Tak kdo ? Studenti, kteří vidí nastupující totalitu? Ano , to jsou oni, ale kde ji vidí? Určitě ne tam kde na ní upozorňují komedianti. Kde je a postupně se šíří je EU. To to nevidí? Komedianti kteří jsou přisátí na struk ČT a bojí se o to, že je od něj někdo odtrhne? Kde je rozum?

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

S rozumem může otravovat leda nějaký hnidopich.
Když jsou všichni chytří, mladí a krásní, nemusejí se takovými serepetičkami, jako je rozum, vůbec zabývat.

Zatím bez slepic

Moc se mi líbí, jak ze zmiňovaných pěti bodů přímo tryská ta spontaneita. Nic není připraveno předem. Nebo zadem???!!!

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Můj tchán byl zatčen už v prosinci 1939 a v únoru byl odsouzen k trestu smrti. Přežil prý pro to, že vedle mnoha štastných náhod (uměl výborně německy, byl muzikant a byl vybrán do kapely pro obveselování dozorců atd.) jeho studenská skupina byla orientovaná na Londýn. Komunisti prý byli většinou popraveni ihned, jinak šli do nejhorších lágrů. Tchán si prošel těmi "mírnější". Sám je tedy rozlišoval na horší a lepší, takže by dnes možná v případě Letů byl označen za nacistu.
A mimochodem, protože komunisty opravdu neměl rád, byl po Unoru vyloučen ze studia práv, kde v té době vyhazoval pan otec současného ministra spravedlnosti, jsou to ale paradoxy.

Zatím bez slepic

Starej Pelikán si už v 1948 čechral peří?

Zatím bez slepic

Dragutin Pelikán, nar. 1928

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Komunisti prý byli popraveni ihned, pokud dostali trest smrti.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Děkuji Vidlákovi i ostatním komentujícím, že mi na "Vítězný únor" nezkazili 70. výročí narozenin.
Tv jsem měl projistotu celý den vypnutou !! Takže ještě jednou díky. Lojza

Zatím bez slepic

Tak, vážený pane Lojzo, únor neúnor, dodatečně, k tak významným narozeninám, hodně štěstí, zdraví a pevné nervy. A na ČT raději nekoukat!

Zatím bez slepic

In reply to by Lojza (neověřeno)

Trvalý odkaz

Lojzo, přidávám se s přáním obojího zdraví. Vy jste se aktivně zúčastnil!! Proto pozor na to, kde budete předkládat svůj OP!

Zatím bez slepic

Přeji vše nejlepší a za odměnu bude dárek proveden vulkanizovaným učitelem marxismu - leninismu. :-) Budete řvát nadšením!

Zatím bez slepic

Podle zdrojů blízkých dobře informovaným zdrojům je několik tisíc papírových pandreků, vyrobených spontánně vzniklou lidovou pendrekárnou "Majdan" na václavským václaváku stahováno v rámci záručních oprav.

Zjistilo se, že vlivem nedostatečné výstupní kontroly bylo opomenuto závěrečné máčení do oranžové gutaperči.

Na dotaz americkému velvyslanectví, kdo je za to odpovědný, mi odpověděl tiskový mluvčí nesrozumitelně : "Ty ma sörëš!"

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

"Navrhuji zavést na občanský průkaz další dva údaje.
Zařazení a příslušnost.
U zařazení by si občané České republiky měli vybrat ze dvou kategorií: sluníčkář a nácek, S/N.
V kolonce příslušnost by se potom rozhodovalo dle písmen Z a Pk.
Občan republiky by tam mohl zvolit, zda se cítí více jako člen Pražské kavárny či jako Zemanovec.
Tento nový systém by státu a institucím usnadnil rozhodování, jak přistupovat k jednotlivým občanům státu.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

hello there and thanks to your info ?I have certainly picked up something new from proper here. I did alternatively expertise some technical points the use of this web site, as I experienced to reload the web site many occasions previous to I may get it to load properly. I have been pondering if your web hosting is OK? No longer that I'm complaining, but slow loading circumstances times will often have an effect on your placement in google and can harm your high-quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon..
Ray Ban Uk Website http://www.rbwashington.top

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hi would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good web hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it!
Kate Spade Sale http://www.katespadesale.net

Zatím bez slepic