Winston - vše je jinak

Autor
Štítky

Měli jsme doma knihu o Winstonu Churchillovi. Byla to 500 stránková bichle a bylo to Winstonovi docela nakloněné. Samozřejmě, třídně byl na špatné straně, ale jinak autor spíš psal, co našel za informace, než by s objektivitou CNN a ČT hledal chybičku.

Autor tam popisoval historky, jak byl Winston jako dítě doma za hlupáka a jak se ho otec, když ho jedou viděl, jak si hraje s vojáčky, zeptal, jestli by nechtěl být vojákem. Winston souhlasil. Na škole byl pro učitele taky za hlupáka a protože na škole měli mezi staršími žáky všichni nějakou funkci/zodpovědnost,tak Winstonovi dali taky jednu,ale tu nejmíň důležitou, aby jako něco měl, ale nic nezkazil. Jeho spolužákem byl Attlee, další anglický politik a doopravdy se spolu bavívali,že že to byl někdo z jiný třídy o ročník vejš. Taky jak se příbuzenstvo radovalo, když se jeho strýc oženil a měl syna a nebezpečí, že by z Winstna byl lord, bylo zažehnáno.

Pak tam autor popisoval jak Winston válčil v Sudánu a účastnil se jednoho z posledních jezdeckých útoků. Pak ty černochy vyzbrojený starejma puškama jak z Karla Maye tuším stejně zmasakrovali kulometama. Pak Winston sloužil v Indii, kde hrál polo, spadl při tom z koně a zranil si ruku nebo záda. Pak tam bylo o tom, jak Winston vystoupil z armády a dal se na novinařinu a odjel psát o bůrské válce, kde měli udatní angličtí vojáci s holandskými sedláky daleko víc práce než s černochy, kteří odmítali zalehutí a bojovali hrdě ve stoje a tak je kulomety snadno vyřídili. To sedláci využívali terénu, dělali léčky a celkově to byl nebezpečný protivník.

Winston se tam pohyboval jako novinář a jeho články se doma četly jak historky z rodokapsů. Byl zajat při cestě vlakem a podařilo se mu zahodit zásobník do pistole dřív než ho prohledali, což mu zachránilo krk, protože takhle se mohl vydávat za civilistu. Jako vojáka by ho zasřelili.

Pak bůrům utekl ze zajateckého tábora, o tom se psalo v novinách na obou stranách s nadšením, jako se u nás psalo o Kájínkovi. (To že bůrové, totiž i jejich ženy a děti, zas končili v anglickejch kocentračních táborech, kde jich pár desítek tisíc pomřelo autor snad ani nezmínil)

Ten útěk Winstona doma proslavil a tak se při příštích volbách dal na politiku a byl zvolenej do sněmovny jako tatínek.

Pak tam bylo, jak byl ministrem vnitra, admirality (a průser u Galipoli a odstoupení) a pak meziválečné politické úspěchy a prohry, psaní a malování, hektická druhá světová a následná prohra ve volbách. Malování a psaní pamětí. Rozpad impéria. Poslední návrat do politiky a konec vlády s něčím jako počínající senilitou.

Celkem z toho Winston vycházel dobře, tak nějak v souladu s legendou. Autor taky asi posbíral informace jak se dalo za socíku. Určitě přečetl všechno dostupné. Vynechal Winstonovy názory na komunismus i jeho slavný projev o železné oponě, protože to by Winstona ukázalo jako sice horšího třídního nepřítele, ale to by se čtenářům mohlo líbit až moc.

No a pak po létech padnete na knížku Winston Churchil nebyl velký politik, kde anglický autor rozebírá kde co, a třeba podotkne, že Winston vyčítal Chambelainovi Mnichov, sám šel do války za svobodu Polska, aby nepadlo do rukou Hitlerovi a na konci války dal to samé Polsko Stalinovi, chovajíc se přesně jako Chamberlain vůči Československu.

Podle autora by měl spíš obětovat Polsko, stáhnout se na ostrov, tak po dva roky zbrojit na maximum a pak teprve jít do konfliktu s Německem v daleko lepší počáteční pizici. Docela to zní logicky, zdá se to jako po bitvě každý generálem, ale je to přesně to, co udělal před pár lety Putin.

Nebo rozebral jeho vztah k de Gaulovi a Rooseweltovi. De  Gaula si tak nějak vytvořil sám z jednoho generála lambda, kterého po prohrané bitvě o Francii prohlásil za reprezentanta Fracie, aby mohl ukazovat veřejnosti,že "Francie je s náma." To sice zafungovalo, každej na to skočil, ale de Gaule byl neposlušnej, dělal si co chtěl, pořád se něčeho dožadoval a víceméně Winstona vydíral s tím, že jinak bude sám bez Francie a když se Winston rozčiloval, že když si ho vytvořil, tak si ho i zruší, tak mu jeho poradci přes a+b vysvětlovali, že to už nejde.

 Sám však to však takhle nedokázal uhrát proti Rooseweltovi. Žádný "Musíte nám to dát zadarmiko, jinak Hitler ovláde Evropu, pak Rusko, naše kolonie v Iránu a zálivu se vší tou ropou a co vy pak Frankline sami proti takovému gigantovi, aha?" Naopak, na Franklina šel s prosíkem, jak loudící pes, doma to presentoval,že za námi stojí Amerika, jako spojenectví dvou demokratických národů, asi jako když Miloševič doma hlásal, že za Srbskem stojí Rusko s jejich raketama.

Ve skutečnosti se Franklin do války v Evropě vůbec nechtěl zaplést. Na co zase tahat Anglány z bryndy, sami měli na západě protivíka v Japonsku, kterého si s anglánama vyrobili z vlastní hlouposti, když chtěli mít někoho, kdo bude válčit za ně proti Rusku.

Tak si Franklin nechal za všechnu bratrskou pomoc vydřidušky zaplatit, po mafiánsku si prohlídl anglický účetní knihy a spousta ostrovů je dodneška pronajatá američanům na 99 let.

Hitler, který angličanům nabízel mír a rozdělení světa nad tím musel kroutit hlavou,protože nabízel daleko férovější  podmínky.

Nakonec to za Winstona a Franklina rozsekl Adolf,když po Pearl Harbouru vyhlásil válku Americe. (jinak by si kluci hráli na nápadníka a upejpavku dodnes) Pravda Adolf stál tou dobou před Moskvou, Anglie taky vypadala, že mele z posledního a tak měl asi strach, že mu dojdu nepřátelé.

To pak už Franklin nemohl dělat Zagorku, že jako do války jednou vstoupí, ale dneska by to doma ještě neprošlo, ale můžeš si u nás koupit další zbraně a vybavení na válku a dáš mi za to jen další šperk z pokladnice Impéria,které jste s takovými oběťmi budovali po staletí. Pár maličkejch ostrůvků na strategickým místečku, co ti to udělá Winstone, no, víš, že tě mám rád, jsi tak statečnej.


Takovejhle případů dával autor několik a Winston najednou vypadá jak politický tlučhuba-neumětel, který je génius hlavně na vlastní reklamu, ale posere toho víc než dokáže. A to mu spoustu originálních nápadů podřízení rozmluvili hned zkraje, takže těch průserů bylo daleko míň.

Winston najednou působí jak Hašek komisařem v Rusku, když vydával befely, že se každý v městečku musí do týdne naučit číst a psát, jinak bude zastřelen (a delegace orodovaly ať to báťuška ještě uváží, že se to nedá tak rychle).

Konec konců, bylo za Winstonovy činnosti v politice, co se Anglie vypracovala z globálního impéria nad nímž slunce nezapadá, až na regionální mocnost skoro bez kolonií.

Pak vidíte anglický dokument Americké nevěsty a je to o fenoménu konce devatenáctého století, kdy se v USA koncentroval kapitál, země se rychle spojila telegrafem a vlakama, najednou byly nové možnosti ve velkém měřítku a podobně jako dneska s internetem, se vytvářely obrovské majetky.

Noví miliardáři se chtěli nacpat mezi starou místí smetánku (jak v Moliérově Měšťan Šlechticem), ta nad nima ohrnovala nos a tak dcery zbohatlíků nelenily vzaly svá (na dnešní měnu) miliardová věna a vyrazily do Anglie hledat zchudlé, ale vznešené ženichy.

Protože stará americká honorace je se sto lety historie trapný prd, proti tisícileté anglické honoraci s oficiálníma titulama, erbama, předkama, co padli dávných v bitvách. Na druhou stranu rozdíly mezi starou a novou americkou honorací jsou pod rozlišovacími schopnostmi angličanů. Je to prachatý, je to z Ameriky, tak je to jedno jak druhý. Anglickej lord si může vzít i tanečnici ze šantánu a bude z ní Lady, tak pevná je jeho pozice.

Jak všichni tuší, jedna z těhle nevěst byla Winstonova matka. Hezká a prachatá - skvělá partie. Winstonův otec bydlel na obrovském zámku, měl skvělý rodokmen, i když jako druhorozeného ho lordský titul minul. Vypadal docela jako střízlík s předimenzovaným knírem a upíchl se jako poslanec v parlamentu. Vlastě nic moc, ale spolehlivě trumfnete honoraci doma v USA. (Něco jako dnešní české štětky, co berou kdejakýho cizince, jen by mohly machrovat v kurníku.)

- Typická svatba pro peníze a postavení, jen tentokrát ten línej, komu se nechtělo pracovat (rozuměj najmout si kancl, účetní, právníky a techniky, vytyčit jim cíl a občas je přijít zkontolovat) byl tentokrát otec a ne matka. Hned ta romantika, jakoby anglický hoch potkal americkou dívku snad někde na nádraží a byla z toho láska bere za své. A chudák Winston je spíš než dítě lásky větší než Atlantik, dítě obchodní smlouvy a dost možná určité smluvní plnění.

V dalším dokumentu o vztazích Churchilla a Roosewelta slyšíte, že vlastě Roosewelt koukal na Churchilla jako na has been (v politice už odepsaného) alkoholika a ani nevěřil, že by měli šanci na to ubránit se Německu. Že se Churchill paranoicky nevyhýbal alkoholu jako Hitler je všeobecně známé, že si k doutníku rád dal whisky taky - ale kolik těch whisky vlastně denně bylo, je otázka. Měl jich jako Zagrová šampíček, Gottwald rumů nebo jako Jelcin vodek?
 
V článku o výchově dětí se zas doslechnete o tom, jak po asi hodinové debatě s Winstonem se najednu Winston zarazí a dotyčnému oznámí, že tak dlouhou debatu s otcem nikdy nevedl. Věc tak podivná u normálních lidí, že si to hned všichni řekli. Anglická vyšší vrstva na své děti královsky sere, nestará se o ně, napřed je šoupne chůvě a když povyrostou, tak je pošlou na léta do drahejch škol,kde si žijou jak v Harry Potterovi, jen místo kouzel se tam učej matematiku, dějiny, literaturu a vědy, odpoledne hrajou kriket, polo, rugby a Shakespeara a po večerech se mezi sebou šikanujou a zneužívaj.

Hned je pak jasnější, kde se braly ty Winstnovy black dog deprese a láska k chlastu, když měl dětství typického deprivanta.

Rowlingové dětství také mimochodem musela být pěkná sračka, když si vysnila, jaký by to bylo super v internátní škole a mít tak jiné rodiče než má.

Taky se časem dozvíte, že to slavné Winstnovo podělané vylodění u Galipoli byla v podstatě nepromyšlená rychlovka, protože věrný spojenec Rusko, s bratrancem anglického krále, carem Nikolajem v čele, vzali tu válku nějak z gruntu a místo, aby jen hnali vlastní lidi proti německejm kulometům, tak postupovali proti Turecku tak dobře, že to vypadalo, že by se nakonec mohli zmocnit Bosporu a Dardanel a bylo potřeba tomu předejít, protože strategická úžina je lepší v rukou slabého nepřítele než silného přítele.

Sice si je Angličani nedobyli pro sebe, ale za to v zoufalství mohli volat Rusy o pomoc, ať někde udělají ofenzívu, aby se jim ulevilo a tím je zatáhli do nepřipravené ofezívy, která se Rusku vymstila a nakonec byla jedna z věcí, které stály carskou rodinu krk (protože jemu oblíbený anglický bratránek na pomoc nepřišel - to by mu Rothschild dal, se všema těma carovejma penězma, co ležely v jeho bance a o kterých se dalo čekat, že by tam zůstaly navždy, kdyby se carově rodině, nedej JHV, něco stalo).

Taky se časem dozvíte, že ikona demokracie a její spasitel před diktátory, byl vlastně často tak málo populární u svých vlastních voličů, že několikrát prohrál volby, z toho jedny hned po válce a tak nastal v Angli takovej polosocialismus.

Speer zmiňuje, jak si Hitler si nedovolil stavět továrny na venkově, protože by lidi byli proti a byl si jistej, že Churchill by si to doma prosadil, kdyby to bylo potřeba.  Tak kde pak vlastně bylo víc demokracie?

Slavné setkání Hitler Churchill mohlo spíš být setkání o které stál tehdy bezvýznamný Churchill a ne stoupající hvězda Hitler a může být, že to Hitler ho nakonec odmítl potkat.

Tenhle týden běžel dokument na Zoomu Churchill a židé. Že se politici někdy potkají s nejbohatšími bankéři v zemi je tak nějak očekávatelné, že Churchill nebyl antisemita taky. Přeci jenom ale úplně nečekáte, že by k Churchillům běžně chodil Nathan Rothschild a další židovští bankéři -což se podle filmu běžně dělo. V době, kdy si od ních ještě většina anglické šlechty držela odstup. - Najednou se to změní a z politika, co má rád ty skromný pracovitý intelektuály s nadáním na počty je najednou takovej poskok-Macron-politikem. 

To najednou přenastaví spoustu historických fakt.

Když to nevíte, tak s trochou snahy můžete věřit tomu, že ti zatrolení angláni nechtěli bombardovat příjezdové tratě ke koncentrákům, zachránit tím nějaké židy před smrtí a maj si co vyčítat. Když to víte, tak je prostě neuvěřitelný, že by si to bankéři u Churchilla to nevymohli, kdyby chtěli.

Stejně tak vypadá najednou jinak ten podivný Hessův let do Anglie a jeho ještě podivnější smrt, když najednou začínalo být jeho propuštění realizovatelné.

Stejně tak najednou vyzní jinak ta známá Churchillova otázka, cože to vlastně náckové mají přesně proti židům. Německo bylo po první světový zbídačený a vysátý. Od někoho, kdo si odmalička pomlaskával u těch správnejch stolů to zní jak políček sytého hladovému, spíš než otázka fotrovi, co vztekle mlátí synka.

Jestli ještě k tomu Churchil věděl, že náckové dostávají peníze od židovskejch bankéřů, aby pro ně hráli zlé muže Evropy, tak to byla situace, jako když se na večírku manželka nahlas ptá manžela proč dělá a nedělá to a ono. Když onnemůýe před šéfem a kolegy odpovědět. Takže z něj ona dělá nespravedlivě blbce a ničí mu projekty a demoluje postavení, jen aby se na chvilku vytáhla před ostatníma.

Není divu, že mu pak neodpověděli, protože nevěděli,jestli je debil, co nic neví. Jestli je debil, co ví a vysírá. Jestli debila jen hraje, aby je testoval. Jestli skutečný vysvětlení pak nepůjde hned vyžvanit, když ani neví, že nemá klást pitomý otázky atd.

Čekám na další dokumenty, co zase všechno postaví na hlavu.

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Čmoude, jenom jedna technická - když Hitler napadl Polsko, tak mu Britové sice válku vyhlásili, ale to byl ještě starej dobrej Neville Chamberlain, kterému už holt bylo trapné, že pokrčili rameny nad Sárskem, Porýním, Anšlusem, prodáním pohraničí ČSR za evropský "mír", neexistencí těch mezinárodních vojsk, jež na to celé měly dohlížet, aby si Němci nevzali "příliš" a chovali se hezky, Vídeňské arbitráže si pak Čechoslováci podepsali také no a v březnu 1939 - Britové přece v Mnichově garantovali hranice zbytku Česko-slovenska a tady to přece už byly jen Čechy a Morava bez Slovenska... A navíc ty Němce přece hezky poprosili o ochranu...
Prostě to v tom září 1939 už bylo příliš trapné i na Chamberlaina.

A stejně neudělali nic. I přes tu vyhlášenou válku. Dál si seděli na svých ostrovech a chystali se na válku. OK, do Francie ještě poslali ten expediční sbor. Opravdu NĚCO udělali, až když Němci vtrhli do Norska a odřízli Brity od železa ze švédské Kiruny a do fjordů si hodlali nastěhovat Kriegsmarine.

Churchill nastoupil až v květnu 1940, po útoku na Francii. Každopádně schovat se "úplně na ostrov" mělo malý problém - sice se na něj blbě i Němcům, ale ono se z něj blbě leze do Evropy i naopak. S tím vlastně dost helfli ti Amíci a velké rudé ofenzívy na východní frontě.

Zajímavé je přečíst si ty Churchillovy dějiny 2.sv. války. Třeba objasňuje, jak byl Franklin v Jaltě v podstatě neoblomnej a zcela realisticky vnímal Brity spíš už jen za takové podržtašky, když se baví velcí kluci. Nakonec, v létě a na podzim 1940 mohl Winston Franklinovi dost těžko vyhrožovat "když nám to nedáte, Hitler vyhraje", protože to bylo Amíkům (až na ty kolem Franklina) buřt a Hitler nebyl zas pro hodně z nich tak nepřijatelnej. Takže jestli chcete zbraně, tak jako OK, ale hezky za žlutý. No, pak už to byla samozřejmě jiná, protože to Hitler prokaučoval jak demokratičtí ministři v únoru a vyhlásil Amíkům tu válku sám, doufaje, že Japončíci na oplátku polechtají medvěda (Ti si ovšem pamatovali na Chalchin-Gol a Chasan, takže si to odpustili). Ale oni by samozřejmě nakonec ti Amíci do války vstoupili, stejně jako v té první, protože když už jednou někomu půjčíte moc peněz, máte sami zájem na tom, aby vám to zaplatili... A zaplatí vám to jen ti dlužníci, kteří vyhrají.

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

Tak USA má tu zajímavou vlastnost, že vstupuje do války právě ve chvíli kdy je jasnej vítěz, pak vstoupí na jeho straně a hrdě na konci války prohlásí "vyhráli jsme my, USA". Do té doby pouze oběš strany vyzbrojují nebo financují, aby měli jistotu, že vždy budou na straně vítěze...
Průser nastane, když jako teď v Sýrii nemají možnost financování obous trana a tak jsou na straně poražených...

Zatím bez slepic

Nebo když vyzbrojí vítěze a ten se obrátí proti nim jako v Afgánistánu. Když k tomu přidáme, jak marně hledají zbraně hromadného ničení v Iráku, a pak už ani nehledají, jsou pak za blbečky. Pak jejich tvrzením o MH-17 věří jen Pepkové Vyskočové, co se raději budou mýlit s USA než mít pravdu s někým jiným.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V zájmu spravedlnosti je třeba konstatovat, že s tím Haškem se mýlíte:
"Winston najednou působí jak Hašek komisařem v Rusku, když vydával befely, že se každý v městečku musí do týdne naučit číst a psát, jinak bude zastřelen (a delegace orodovaly ať to báťuška ještě uváží, že se to nedá tak rychle)".
Jako "velitel města Bugulmy" Hašek takový rozkaz nevydal, měl ho na svědomí "továryšč Jerochymov".
Ty povídky z Bugulmy jsou neuvěřitelná legrace, vřele doporučuji. Tak nějak by asi vypadalo pokračování Knihy, kdyby ji Hašek dopsal až do ruských revolučních časů.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opravdová škoda že jeho uklizení na Lipnici se nakonec ukázalo jako velice nedostatečné - tak tam točí pivo alespoň jeho pravnuk a sochá jeho přítel Radomír Dvořák.

Průměrný počet slepic: 1 (1 hlas)

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

továrišč Jerachimov to byl. Napůl loupežník, napůl velitel oddílu Rudé armády. Tak to tam tenkrát chodilo. Popsal to nejen Hašek v "Komisarom města Bugulmy" ale ještě lépe Bulgakov v "Rudé jízdě" Tam je to hodně syrový.

Zatím bez slepic

Ne Bulgakov, ale Bábel.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Že jediné, co v Německu bez problémů fungovalo až do konce války, byly transporty do koncentračních táborů. Bombardování příjezdových tratí mohlo opravdu mnoho židovských životů zachránit. Jenže svět až do konce netušil, co jsou koncentrační tábory zač. A Britové je považovali za obdobu svých koncentračních táborů, které nastavěli pro Bůry. Takže je považovali za něco velmi přijatelného.
Určitě britská rozvědka musela tušit, co se v koncentrácích ve skutečnosti děje, jinak by byla úplně neschopná. A to nebyla. Takže Churchill i Rotschildovic, co jsou dnes fuj v Izraeli i se Sörösem (ony se ty resty z šoa nezapomínají), museli vědět, že se spousty majitelů tučných bankovních kont už nikdy neobjeví. A taky neobjevili.
Na morálku Rotschldovic ukazuje fakt, že se paktovali se Sörösem obviněným, že za podíl na majetku udával v Maďarsku Židy Němcům. Kdyby zůstali Rotschilodvic zticha, nebo pokrotili Söröse, tak jim to všechno i prošlo. Takhle se o nich moc ví.

Zatím bez slepic

Se spoluuprchlíkem Alfrédem Wetzlerem nadiktovali v dubnu 1944 zděšeným židovským představitelům v Žilině na Slovensku 32 stran výpovědi, která se stala známá jako Vrbova a Wetzlerova zpráva.[13][14][15] Ta je považovaná za jeden z nejdůležitějších dokumentů 20. století,[16][17] neboť poprvé poskytla spojencům podrobné informace o koncentračním táboře a byla označena za věrohodnou. Ačkoliv uvolnění zprávy pro veřejnost bylo kontroverzně pozdrženo[18] a zpráva byla zveřejněna až po zahájení masových deportací maďarských Židů do Auschwitzu (15. května 1944, celkem 437 000 osob), bývá jí připisována záchrana mnoha lidských životů.[19][20] Informace ze zprávy byly publikovány prostřednictvím British Broadcasting Corporation 15. června 1944[21] a 20. června v New York Times. Papež Pius XII., americký prezident Franklin D. Roosevelt a švédský král Gustav V. následně žádali maďarského admirála Miklóse Horthyho o zastavení deportací. K tomu došlo 9. července 1944 a odhaduje se, že tak bylo zachráněno asi 200 000 Židů.[22]
------------
Toto je vypis z
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Vrba
Podla toho co som nasiel v slovenskych zdrojoch (nemam tu svoju kniznicu takze zdroj nemozem uviest) - tito dvaja utecenci sa stretli v prvom rade s predstavitelmi slovenskych katolikov a nasledne papezskym nunciom. Ich sprava sa cez Vatikan dostala ku Spojencom. Mala niekolko dopadov. Napr. Slovenska vlada na popud Konferencie biskupov okamzite zastavila deportacie Zidov zo Slovenska (toto sa ale v clankoch zapadnej tlace nedocitate. Je to pod ich rozlisovacou schopnostou. Asi. Zvycajne sa docitate o zastaveni deportacii z Madarska na popud zapadnych politikov). Spojenci spravu ignorovali az do skoncenia vojny. Vysvetlenie pocinania Spojencov nepoznam.
Ako som uviedol, vo viacerych clankoch sa uvadza, ze sprava zastavila deportacie Zidov z Madarska na popud predstavitelov Zapadu. Napr. - uvadza cislo asi 50 000
https://www.telegraph.co.uk/history/world-war-two/11361327/Rudolf-Vrba-…

Zatím bez slepic

je ta, že se potřebovaly přelít finance východních Židů do rukou Židů západních. Proto se vcelku nic moc pro ty "východní" nedělo. Zase jednou ten prokletý had požírajícíc vlastní ocas.

Jinak musím napsat, že ty anglické koncentráky si v kvalitě s těmi německými moc nezadaly. Bylo to totální zvěrstvo a hrůza. A důvod, proč to Bůrové nakonec vzdali. Končili tam totiž většinou právě jen jejich manželky a děti.

Jo a ještě jedna všeobecná poznámka na okraj, na kterou dnes nikdo nemyslí. Bez tetraethylolova by Luftwaffe mohla přes průliv Angličanům leda tak nadávat. Otázka za mnoho bludišťáků je pak ta, kdopak Němcům to tetraethylolovo včetně patentů a výrobních postupů vlastně prodal. Motají se mi tam zajímavá jména jako Rockefeller, Bush, či společnost Standard Oil, ale třeba jim všem křivdím.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Tak osobně stále věřím, že "campy" z Búrské války byly především logisticky tvrdě nezvládnuté (a do toho nasněžilo!). Od německých se lišily minimálně ve svém "zadání". Jejich účelem bylo soustředit civilisty pod dozor, aby nemohli pomáhat chlapům schovaným v buši. V případě Němců šlo o likvidaci resp. otrockou pracovní sílu a likvidaci. Tím neomlouvám výsledky, právě naopak. Jen by člověk měl tyhle detaily přece jenom rozlišovat.
Nakonec Američané mají také neblahé dědictví koncentráků/zajateckých lágrů s tunami mrtvých hlady a nemocemi (občanská válka, na Filipínách španělsko-americká válka).
Pokud jde o "židovstvo" a jeho světové spiknutí, přiznám se, že mě tahle linie trochu dráždí a mám občas problém respektovat pravidla tohoto diskusního prostoru. Občas mi ty teorie totiž připadají, jako když pastafariáni statisticky dokázali, že zvýšený výskyt pirátů pomáhá v boji proti skleníkovému efektu.

Zatím bez slepic

No, jestli je v obou případech výsledkem de-facto genocida obyvatelstva, tak se mi rozlišovat nějaká původní zadání a jejich detaily moc nechce.

Pokud jde o Američany a jejich zkušenosti s různými formami koncentráků a genocidy, tak ty bych raději ani nerozpitvával, protože to bychom začali u indiánů a skončili u Iráku.

Zatím bez slepic

Chápu. Zároveň ale přeci jenom rozdíl mezi zabitím a zavražděním tak nějak vnímám. Každopádně to rozhodně není žádná omluva.

Obecně nevnímám Brity až tak pozitivně, jako hráz demokracie, bla bla bla... Ono stačí i meziválečné Irsko, nemusíme chodit ani někam do kolonií. Vše na západ od Odry, Šumavy a Českého lesa je pro ně ve skutečnosti jen barbarská podřadná terra inkognita, jejichž obyvatelstvem odjakživa pohrdali a stále ještě pohrdají.
Podobně Francouzi. Vlastně celá tahle "euroatlantická kultura", k níž tolik toužíme patřit, je založená především na nedodržování slibů, zneužívání, vyždímání a následné zahození (popravení) spojenců.

Dokud táhnem, s jejich klapkami, sem tam nás pochválí, možná cukřík dají - spíš ale jen tak poplácají po ramenou. Ve chvíli, kdy si zlomíme nohu na výmolu, do něhož nás navedli, putujeme do salámu. Bez špetky lítosti či záchvěvu svědomí.

Zatím bez slepic

Já myslím, že ve své podstatě nejsme ve při. Rozpor je v tom, že Vy třeba věříte, že Angličani měli na mysli vytvořit jen koncentrační tábor, kde budou integrovány rodiny odbojářů po dobu, než se tyto odbojáře podaří nějakým způsobem neutralizovat, kdežto já ne-věřím, ale domnívám se, že Kitchener je zakládal v podstatě se stejnými úmysly, se kterými je zakládali Němci o pár desítek let později. A právě z toho důvodu, aby zlomil odpor těch cca 50 tisíc Búrů, se kterými si nebyla půlmilionová slavná britská armáda s to poradit.

Zatím bez slepic

Ďábel je skryt v detailu a kdo si myslí, že kolonistům záleželo na zdraví populace v koloniích je naivní. Vždy šlo jen a jen o otrockou sílu. Humanita je slovo, které kolonisté neznali.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Hádám správně, že ale tématem článku nebyly ani tak faktografické údaje, jako spíš proměnlivost v čase jejich interpretací? Podle zájmu, dostupnosti dat, požadavku na bulvárnost? A nebohý čtenáři, hledej pravdu sám?

Osobně Churchilla vnímám právě ze všeho nejvíc na základě jeho pamětí - jako poněkud samolibého, sebestředného, ne vždy úplně racionálního "potížistu v době míru", který je ovšem požehnáním v době války (jako se to stává mnohým jiným - představme si takového Špidlu nebo Sobotku, jak slibují pot a krev). V mnoha ohledech viděl daleko a dál než ostatní (odhalení, že nacismus je o stupeň horší než bolševismus a že Hitler spěje k válce a je třeba se připravit v době, kdy zbytek země vnímal nacismus jako zajímavou alternativu k západní demokracii), racionality a rozhledu (interpretace Jalty, kterou vnímal dle Churchilla Roosevelt spíš jako technickou záležitost) na straně jedné...
...a na straně druhé dokázal vymýšlet fantasmagorie jako vyslání letadlových lodí do Baltu na pomoc Finsku v zimní válce (!!), snění o balkánském "měkkém podbřišku Evropy", jímž se měla Rudá Armáda odříznout od Evropy střední atp... Ale naštěstí pro britské vojáky tyhle nejsilnější nápady za 2.světové přeci jen už dokázala armáda odfiltrovat a nezopakovat tak Galipoli.

Pro mě je v těch pamětech nejzajímavější moment, kdy Winston pochopil, že Británie už reálně neznamená nic, ale ještě se s tím snažil něco dělat hraním si na větší významnost. Franklin a po něm Harry s ním museli mít hodně trpělivosti.

Zatím bez slepic

In reply to by standa.e (neověřeno)

Trvalý odkaz

"který je ovšem požehnáním v době války"

Já bych ho jako požehnání v době války až zas tak neviděl. V době té první byla jeho "úspěšnost" dost diskutabilní, byl o několika vyslovených nezdarů, v té druhé to byl člověk, co byl zrovna po ruce, když se směr politiky jeho kolegů ukázal být neudržitelným. Pak se pak se díky stal díky své rétorické schopnosti symbolem britského boje proti Německu.

Pozitivum: Vydržel Stalinovo tempo v přípitcích.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Spíš hledejme v Anglických politicích,nějaký záchytní bod,čemu slouží,jak to činí a proč.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pan Churchill mal mnoho chyb a vela veciach sa mylil. Ako kazdy clovek ktory nieco robi. Ale bol to Anglicky Politik. O tom nieto pochyb.
Skor nez dnes zacneme hovorit o sucasnych anglickych politikoch - odpovedzme si na jednoduchu otazku. Je pani Terezia anglickym/ou politikom/ckou? Pan Macron je prezidentom Francuzka. Ale je francuzkym prezidentom? A tak mozeme prejst celu politicku garnituru Europy.
Vcera som pozeral video kde jeden anglicky lord hovoril o dlhorocnom znasilnovani maloletych dievcat moslimskopakistanskym gangom za absolutnej necinnosti policie. Hovoril tak ako by som ocakaval od anglickeho politika. Winston by bol asi ostrejsi a niekto by bol aj schytal gulku od popravcej caty.
Tak o ktorych anglickych politikoch sa mozeme bavit?

Zatím bez slepic

In reply to by alien (neověřeno)

Trvalý odkaz

Přesně tak.
Aby člověk hledal Angličana v Anglii.
Alien.
Už vůbec neplatí,co Angličan to gentleman.
Francie a Německo nejsou na tom lépe.
Jak se dozvídám,Babiš navrhuje vyhostit tři Ruské zpravodajce a další státy podobně,USA snad na 6o diplomatů.
Použiji slova Z.Zbořila,diplomati se vyhošťují před válkou!
U vás na Slovensku je to podobné,dva mrtví,pro vyvolání zmatků,odvolání vlády,co může mít také nebezpečné důsledky.
A to je ten problém,není osobnost,která by to mohla v západní Evropě změnit.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Vlk upozornil na hajlující královskou rodinu. První zprávy připomněly jiný anglo-nacistický příběh:
http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/zpravy/vi-vubec-johnson-ze-anglicane-p…

Mimochodem, k tomu přáteláku z prosince 1935 - v té době již byly čtvrt roku veřejně známé zákony o říšském občanství a na ochranu krve - tedy tzv. zákony Norimberské...

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

https://zpravy.idnes.cz/david-rath-soud-zaverecna-rec-korupcni-kauza-f3…

Rath u soudu zmínil, že peníze v krabici byly pro ČSSD. Nyní by celá věc mohla začít být zajímavá. Osobně jsem vždy spojoval tento případ se stranickými financemi ČSSD a počítal jsem také, že až se dostane Rath do úzkých, tak si to nenechá pro sebe a bude mluvit. Samozřejmě takových krabic s penězi muselo být pro ČSSD hlavně QDS náklaďáky. To, že ví a zřejmě také má něco v ruce, považoval zřejmě za svou pojistku. Být v Čechách hlídací psi demokracie, zavětří a vyrazí - mají před sebou megazlodějinu a jimi 100x skloňované prorůstání politiky s byznysem. To bych řekl ale asi nenastane.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová Velké Británii slíbila „historické překvapení“. Prohlásila to v éteru televize Rossija 1.
Půjde o odpověď za svinstvo ohledně srovnání Putina s Hitlerem.
Když to prý půjde tak už ve čtvrtek. Asi toho na tu zkurvenou Anglii mají dost. Doufám, že se dočkáme také i my. Zasloužili bychom si to. Že soudruhu Bureši?

Zatím bez slepic

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

jen jako "ftípek" - na Prima cool teď vysílají "Jen počkej ...! Docela hezká symbolika

Zatím bez slepic

In reply to by insegnante (neověřeno)

Trvalý odkaz

No to si dovolili dost!! Zajíce objednal určitě Zeman, aby narušil ideovou jednotu dětských demonstrantů.
Další důkaz hradních rejdů.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Churchill možná nebyl génius, ale rozhodně byl o třídu lepší politik, než jsou ti současní.
***
Co se týče skřípalovské aféry, je zřetelné, komu škodí:
Nejvíce Rusku, ale srovntelně s ním nám, kteří žijeme v Evropské unii a okolí; na prvním místě pochopitelně destabilizuje státy postsovětského bloku(Za oranžové revoluce ještě oranžovější!).
Koordinace se vraždou na Slovensku nemusí být, dokonce si nemyslím, že by byla pravděpodobnější než na 50%, ale pokud by současný evropský rachot vyšetřoval nezávislý mimozemšťan, rozhodně by si hodil tamním platidlem, zda tuto vyšetřovací verzi dá na první či až na druhé místo.

Pokud by ve Skřípalově vraždě měli pazoury Rusové (ani to nelze vyloučit!), pak bych se nejprve zaměřil na ruskou opozici či některého oligarchu, který by potřeboval zbavit se Putina.
No a mimochodem - v Ruské federaci žije nějakých dvacet tisíc muslimů a někteří z nich jsou docela ošklivá káčátka se zahraničními styky.

Komu prospívá? Všem, kdo potřebují destabilizovat a oslabit Evropu a Rusko.
Nejsou to jen šéfové současných USA, ale i třeba globálně ambiciózní islámské skupiny.

Krátkodobě snad aféra může pomoci velké Británi, pardon, úzké vrstvičce jejích politiků, takových britských kalouskoidů. Respektive jejich loutkovodičům.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

V současné době mě nejvíc dojímá tento britský ministr a exlondýnský starosta (a druhá z důležitých brexitovských postav). Týden před volbama v Rusku (nejedná se samozřejmě o citace, ale o parafráze):
"Putin je ďábel a nařídil plynový útok na území Velké Británie!"
Proběhnou volby, Putin dostane podporu, jakou dosud neměl a Boris na to:
"Putin je ďábel a nařídil to proto, abychom na něj měli důvod zaútočit a on tak získal hlasy ve volbách!"

Kontrolní otázka: Pokud je Putin takový ďábel, co tedy bránilo vládě Velké Británie s veřejným napadením vyčkat, mezitím "sbírat důkazy a nepředjímejme výsledky vyšetřování", aby tedy toho Putina před volbami neposilovali? Pokud to byl celé Putinův sofistikovaný záměr, proř mu T. Mayová a B. Johnson POMÁHALI?

Tragédie současné politiky je, že je to politika založená na hysterii. A to důležité se pak děje v skrytu.

Zatím bez slepic