Buďte s námi

Autor

V pondělí brzy ráno najedou zemědělci se svými traktory do Prahy, aby ukázali celému národu, že už nevědí, jak jinak mají vládě a ministrovi zemědělství vysvětlit, že současná grýndýlová zemědělská politika bude mít za výsledek jejich likvidaci. Dva roky jednali a upozorňovali, ba i petici přinesli. Výsledek – nula. Kromě pár držhubných ústupků se na nastoleném trendu nic nezměnilo. Za každý jeden ústupek přišly dvě nové povinnosti a hrozba zase vyšších sankcí. Jediný důvod, proč v pondělí nebudou na nohou úplně všichni zemědělci je, že někteří ještě nejsou ochotni uvěřit tomu, že by vláda a EU mohly být tak šílené, aby svou politiku myslely vážně.

Grýndýlová agenda neničí jen zemědělství. Všichni víte, jaké platíte složenky za teplo. Brzy budete platit ještě víc. Přibude položka emisních povolenek pro domácnosti. Všichni víte, o kolik se zdražila i ta nejobyčejnější auta. Zvýšení daně z nemovitosti dopadne nejen na hektary orné půdy, ale na každý domeček i byt.

Zřizovatelé základních škol teď zjistili, že na školníky a kuchařky peníze nedostanou, i když vládní sliby zněly jinak. Zaměstnanci už na výplatních páskách našli dopady konsolidačního balíčku, ale žádný vyrovnaný státní rozpočet za to nedostali. Zadlužení státu rekordně roste a lednový rozpočtový schodek byl jeden z nejvyšších v našich dějinách.

A na závěr – jako totální výsměch se Fiala pochlubil, že dělá co je třeba, protože inflace klesla. Že v uplynulých dvou letech vyžral všem čtvrtinu úspor, o tom se už nemluví.

Všichni máme stejné důvody k protestu, jako zemědělci. Přišli jsme o spoustu peněz, uložili nám nové daně i poplatky, zlepšení je v nedohlednu, propouští se, zavírají se firmy i hospody. Není nálada na utrácení, dvojnásobně ne, když nám pořád někdo vysvětluje, že se máme připravit na válku, která může být i jaderná. Energie dál zůstanou drahé, průmysl nás tedy bude dál opouštět a jestli to takhle půjde dál, za pár let nebude žádné české maso ani česká mouka.

Každý policista, který bude v pondělí v Praze sloužit, po šichtě svlékne uniformu a bude muset zaplatit zálohy za plyn i elektriku, jít nakupovat potraviny se stopadesátiprocentní přirážkou, koupit dětem nové botyi učebnice a nejspíš brzy sáhnout do vrecka, aby přidal na školní obědy. Každý hasič, kterého v pondělí povolají ke složité dopravní situaci, je na tom stejně. Každá zdravotní sestra, každý řidič, každý dělník i prodavač, na všechny dopadají a ještě budou dopadat grýndýlová opatření.

Apeluji na všechny policisty v terénu, aby pamatovali, že ty traktory bojují i za jejich zájmy. Buďte v pondělí shovívaví. Vím, jaké rozkazy asi dostanete od nadřízených, ale plňte je s rozumem a lidskostí. Traktorista, kterému budete vypisovat pokutu, v té chvíli demonstruje i za vás. Pokud zemědělci neuspějí, i vám pak vláda oholí šíji.

Apeluji na všechny traktoristy a demonstranty, aby měli na paměti, že ten chlap v kevlaru také chodí do hospody a má stejné existenční starosti, jako oni. Že ho tam postavili na rozkaz nějakého papaláše, který se poprvé od Plyšáku vyděsil a poprvé je v něm opravdu malá dušička. Vaším nepřítelem není ten mladý kluk v uniformě s pokutovým blokem v ruce, ale někdo úplně jiný.

Zemědělci udělají vše pro to, aby se sanitky i hasičské vozy všude dostaly. Stejně tak udělali maximum pro to, aby se o protestu lidé včas dozvěděli a v pondělí se mohli přizpůsobit situaci. Nejsme nepřátelé. Jen už nevidíme jinou možnost, jak říct těm nahoře i všem ostatním, že je situace opravdu vážná.

Buďte v pondělí s námi, abychom my mohli být s vámi. Také na vás dojde. Také to budete potřebovat. Když se podíváte, jak jedná Agrární komora, Zemědělský svaz, Učitelská platforma i odbory, když se podíváte, jak jednají neziskovky a celý ten rádoby občanský sektor, tak zjistíte, že co si neuděláme sami pěkně odspodu, to nebudeme mít.

Přijďte nás podpořit. Víme, že se organizujete i v kolonách osobních aut, ale prosím počítejte s tím, že prostě někde uvíznete na mnoho hodin a traktor nejspíš ani nezahlédnete. Zařiďte si do aut veškeré pohodlí. Pokud se zastaví Praha, zastaví se celá republika. Děláme něco, co nikdy nebylo vyzkoušeno.

Vy, co chcete přijít na Malostranské náměstí a chcete si v 15.00 vyslechnout projevy organizátorů, přijeďte vlakem a jezděte metrem. To jediné nejspíš bude fungovat. Vše ostatní je nejisté.

V pondělí si v Praze všichni podáme ruce.

Buďte s námi, abychom my mohli být s vámi.

Přátelé, pokud mě chcete podpořit v mém Vidláckém úsilí a podpořit vlastní národní občanskou společnost, prosím pošlete dar Institutu českého venkova. Každý, kdo pošle alespoň 350,- Kč, může si na oplátku vyžádat knihy, trička, samolepky a odznaky z nabídky.

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.8 (374 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

zelene okno

Tato barevné okna nám pomůžou pro rychlé orientovaní a nález kde se nachází komentáře k Vidlákovu článku a kde komentáře o cokoliv jiném. Je to zkušební systém a zjistíme zda to tak bude fungovat lépe nebo ne.

Průměrný počet slepic: 2.8 (32 hlasů)

Ty barevné okna které jste použil pane Inzo většina je nechce a proto je nebudeme používat.  Barevné okna pane Inzo byli jen jeden den na zkoušku, většině uživatelům se nelíbí a proto již je nepoužívám a nebudu nikdy používat. Totéž zdvořile prosím i od vás. Dávejte bez obavy celý váš článek bez oken a vůbec nevadí že je váš článek dlouhý. Hodně čtenářů mezi nimi i já rádi čteme vaše články a vůbec nám nevadí že jsou dlouhé. Okna barevné či nebarevné, nemá význam používat. Příspěvků každodenně je málo pod 150 a proto nestojí za to je třídit.

Komunikace s panem Inzou viz zde:
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2148210#comment-2148210
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2148225#comment-2148225
https://www.vidlakovykydy.cz/comment/2148229#comment-2148229

Po tomto vysvětlení a debatě s panem Inzou pokračuji v prvním příspěvku k dnešnímu článku Vidláka:

Kdepak je ta Mazancová?

Kdepak je teď ta Petra Mazancová z Učitelské platformy která minule zaútočila na našeho Vidláka? Jakpak se bude teď asi tvářit po viz níže zprávě? :
Hodili zaměstnance ve školách přes palubu. Neochota vlády kompenzovat nedostatek financování na provozních pracovníků ve školách rozpracovala dokonce i členy koaličních stran v regionech. Kraje a obce teď musí platit ze svého. 
Více ve zprávě viz zde: https://t.me/neCT24/50607

Průměrný počet slepic: 4.6 (58 hlasů)

Je to tak. Většina se nerozhoduje mezi tím je li něco rozumné, nebo nerozumné ale zarputile trvá na tom na co si zvykla a není ochotna se vůbec zamyslet nad tím, není li třeba změny.

To barevné okýnko byla podle mého, změna k lepšímu, i když nedostatečná a chtělo by to změnu v uspořádání podstatně větší. Pokud ani tuto malou změnu není ochotna většina akceptovat a vůbec ani se zamyslet, není li to změna k lepšímu, je to, alespoň podle mne špatně.

Průměrný počet slepic: 4.2 (25 hlasů)

Hlasování sice neproběhlo, ale za většinu mluví pan iniciativní Antonín, a protože pan iniciativní Antonín vždy stojí na správné straně, není potřeba cokoli z toho, co sem napíše, jakkoli zpochybňovat.

Průměrný počet slepic: 3.4 (24 hlasů)

Počet slepic schválení pod zelenými a žlutými okny to potvrzují a je pozoruhodné že to nezpozoroval pan Antilibtard  ze svým hlídacím okem a vynikajícím detektivním čichem

Průměrný počet slepic: 4.4 (7 hlasů)

Co se škol týče, tak dlouho produkovaly libtardy, až jich nastala převaha, která způsobila, že libtardi ovládli Senát, Poslaneckou sněmovnu, Hrad i Ústavní soud. Když začínají sklízet ovoce politiky lidí, které vyprodukovaly, nebo přinejmenším těch, kteří ty opravdu destruktivní libtardy volili, najednou se jim to nelíbí.

Co se týče zeleného šílenství, už víc než deset let čekám, kdy naši politici řeknou "dost", nebo kdy jim voliči vystaví stopku, nebo že se mezi mainstreamovými novináři najde někdo, kdo o tom šílenství napíše bez obalu pravdu. Marně. Takže pondělní akce je výrazem zoufalství, kdy už se všechno nechalo dojít příliš daleko.

Průměrný počet slepic: 4.6 (93 hlasů)

Všichni 19.2. v Praze na podporu našich zemědělců

blokada

Průměrný počet slepic: 4.7 (74 hlasů)

Už zase slyším ty řeči od EUnucha Fialy, černoprdelníka Výborného a všech libtardů o proruských švábech, lůze a dezolátech na nás, co tam budeme....přitom to o Rusku není a zrovna ten den slaví v Emerice narození George Washingtona:o)) Asi nás s tím nespojí:o)) a večer bude ve sračkovizi čt půlhodinu o americkém svátku a o nás....?

Průměrný počet slepic: 4.8 (74 hlasů)

Vidlák: ...jako totální výsměch se Fiala pochlubil, že dělá co je třeba, protože inflace klesla...

Ano Danieli je to tak.  Premiér Petr Fiala se utápí ve svých představách, jak skvěle vede jeho vláda tuto zemi, viz níže článek :


ČR má těžce mentálně postiženého premiéra! Bludné představy a Dr. Chocholoušek v pozoru

ČESKO: Premiér Petr Fiala se utápí ve svých představách, jak skvěle vede jeho vláda tuto zemi. A za všechno může buď „Babiš nebo Putin“. To tvrdí člověk, jehož vláda má snad nejnižší důvěru v historii České republiky.

V debatě Deníku N s premiérem Petrem Fialou (ODS) byla jedním z témat i vlna protestů zemědělců, kteří se napříč Evropou bouří proti nařízením Evropské unie. Podle Fialy je ale nutné mezi nimi rozeznávat protestující, kteří chtějí reálně řešit stále obtížnější podmínky pro jejich podnikání, a skupinu lidí, kteří se na nich jen přiživují a ve skutečnosti se snaží destabilizovat společnost.

Zemědělci upozorňují, že jim pouze stoupají náklady a ztrácejí konkurenceschopnost před zemědělci z dalších kontinentů, kde přísná pravidla neplatí, zejména z Jižní Ameriky. Podle Fialy je Evropská unie vůči jiným globálním dodavatelům současně velmi otevřená a je potřeba, aby nastaly změny.
„Evropská komise velmi rychle reagovala a některá opatření, třeba v používání hnojiv, už zmírnila,“ připomněl Fiala.

Mimo celoevropských protestů v Česku část zemědělců ohlásila protesty na pondělí 19. února.
„Bojujeme za národní energetiku, domácí potravinářství a zemědělskou výrobu ve vlastních rukou. Bojujeme za budoucnost. Bojujeme, aby se v naší zemi dobře žilo i pracovalo,“ uvádí web My zemědělci.

Podle Fialy je ale chystaná akce českých zemědělců pod taktovkou „proruských a protivládních sil“. Prostě jak razí jedno ze svých „bludných“ hlášek premiér Fiala, buď za to může Babiš, a když ne on, tak Putin.
„To, co se má odehrávat v pondělí, je spíše akce protivládních, proruských sil, která s tímto má pramálo společného, byť se na tom snaží přiživit,“ řekl pro Deník N premiér Fiala a odvolával se na čtvrteční „celoevropskou“ protestní akci zemědělců.

Další „bludná“ představa premiéra Petra Fialy je to, jak „schopně“ jeho vláda vede tuto zemi. Premiér to prohlásil v pořadu CNN Prima News, kde také zkritizoval opoziční hnutí ANO i jejího šéfa Andreje Babiše. O něm mj. před časem prohlásil, že jeho jediným programem je „antiFiala“. Úsměvné, když celé roky byl a je jediným Fialovým programem „antiBabiš“.

Premiér Fiala v pořadu také znovu odmítl možnost vládní koalice ODS a ANO v čele s Andrejem Babišem po příštích volbách.
„Do koalice nikdy nepůjdeme, jeho strana se vůbec nestará o bezpečnost České republiky,“ uvedl Fiala ve středu v pořadu CNN Prima News Co na to premiér. Podle Fialy je Babišova rétorika pouze výrazem zoufalství z toho, jak schopně aktuální vláda zemi vede.

zdroj: https://cz24.news/cr-ma-tezce-mentalne-postizeneho-premiera-bludne-predstavy-a-dr-chocholousek-v-pozoru/

Průměrný počet slepic: 4.9 (72 hlasů)

Jsem moc ráda, že existují lidé jako jste vy, protože si myslím, že právě Vaším způsobem je možné jednou provždy dostat od koryt vládu HŇUPA petra fialy. I když to nemám do Prahy kousek, přijedu Vás podpořit a vyslechnu si projevy organizátorů. Věřím, že když nás bude víc, můžeme dosáhnout lepšího výsledku.

I když s manželem nemáme traktor, budeme se držet Vaší rady a dorazáme za pomoci hromadné dopravy, která snad opravdu bude fungovat. Jana

Průměrný počet slepic: 4.9 (69 hlasů)

říkám, zda by nebylo také řešením, kdybychom všechny ty směrnice, zákazy a nařízení ignorovali. Všichni vespolek, jak by s námi asi Brusel pohnula? Strčí nás všechny do vězení? 

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

jsem diskutoval s kamarády i známými o pondělním protestu. Odnesl jsem si jen odsudky a nepochopení, případně je to nezajímá. Prostě lidi odmítají vzít svůj život a budoucnost do vlastních rukou. Jsem hodně zklamaný a mám pocit, že přeneseně "renesance myšlení a činů může přijít jen po velikánské pohromě" něco jako byl celoevropský mor po kterém výše uvedená doba přišla. 

Zatím jsme JÁJÍNCI a závistivci. Při názoru: on má traktor za 2,5 mega a pláče jsem řekl - máš dům a hypotéku za 4 mega a pláčeš, že nemůžeš poslat dceru na lyžák se školou, mi odpoví, že to je něco úplně jiného! Dál nemělo cenu se dohadovat, protože když se hádáš 30 vteřin s blbcem tak se po 40 vteřinách hádají blbci dva! Přesto si přeju, ať protesty otevřou oči a mysl dalším lidem našeho ražení.

Přeji všem zdraví a štěstí.

Průměrný počet slepic: 4.9 (38 hlasů)

Ano je to tak jak píšete pane Agios. Zatím jsme JÁJÍNCI a závistivci a nemá cenu se dohadovat s blbci.   Taky vám přejeme   zdraví a štěstí.

Průměrný počet slepic: 4 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Průměrný počet slepic: 3.5 (31 hlas)

Samozřejmě, všichni máme velká očekávání jak v pondělí dopadnou protesty v Praze. Pochopitelně, že většina příspěvků bude oprávněně směřována na toto téma. Já osobně myslím, že v pondělí to bude taková generální zkouška. Jednak se ověří kdo jde s kým a proti komu. A také se zjistí jak je traktor účinný jako nátlakový prostředek. Marx by se divil, co se to stalo se světem, když propukla revoluční nálada u střední třídy. No o Stalinovi ani nemluvě, když jím nenávidění kulaci, chtějí překazit plány globálním kapitalistům. No, dělnická třída má hypotéky, což je nejúčinnější lék proti vzpourám. Musí být loajální, jinak by mohli skončit na dlažbě, a to by byl konec splácení. Tady bych nějaký velký revoluční zápal nečekal...
 
V Asiatimes jsem našel zajímavý článek napsaný Davidem P. Goldmanem. Dobrá analýza současného stavu z pohledu Američana (číslo budou sedět, proto to sem dávám), ale závěry vyznívají hodně donkichotsky. Chtít po americkém průmyslu, aby předehnal ten čínský je poněkud úsměvné. Vždyť Amerika svůj průmysl už odepsala a její ekonomika preferuje finanční sektor.
 
Ještě jedna poznámka kvůli srozumitelnosti: "Blob",  je přezdívka pro elitu odpovědnou za zahraniční politiku USA. Washingtonský blob, je uzavřená skupina lidí jejichž intelektuální a ideologické vazby jsou vytvářeny mezi sebou. Sami se navzájem utvrzují ve svých názorech. Název odkazuje na jednobuněčný slizký organismus vyskytující se v lesích, kde se množí pohlcováním bakterií a hub, které ho obklopují. Nemá mozek.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Záchrana budoucnosti Ameriky před Blobem

Jak pochopit - a napravit - zahraničněpolitickou katastrofu roku 2024
David P. Goldman, 16. února 2024

Nikdy nevěřte tomu, co o Číně a Rusku říkají  naši zahraničněpolitičtí činitelé z obou stran. Ani oni nevěří tomu, co říkají. Blob (jak ho nazval Obamův poradce Ben Rhodes) se během generací strategických omylů naučil, že pokud se všichni uzavřou do sebe a budou se držet stejného narativu, jeho členové přežijí strategickou katastrofu jakéhokoli rozsahu aniž by to ohrozilo jejich kariéru.

Stejný princip vysvětluje, proč po krachu rizikových hypoték v roce 2008, největším podvodu v celé finanční historii, nešel do vězení ani jeden americký bankéř. Logika Blobu je jednoduchá: Když půjdete po jednom z nás, musíte jít po nás všech, a kdo pak zůstane, aby dal věci dohromady?

Ať už bylo správné, že Amerika vyrazila do zahraničí a hledala v Moskvě a Pekingu příšery, které by zničila, nebo ne, způsob, jakým jsme na to šli, byl totálně hloupý.

"Má-li být člověku způsobena újma, měla by být tak zničující, aby jsme se nemuseli bát jeho pomsty," to už radil Machiavelli.

Washington Rusko a Čínu zranil, ale nezničil, čímž spustil tragický sled reakcí, které v nejhorším případě povedou k válce, ale pravděpodobnější je, že způsobí značně oslabení Spojených států.

Vzestup Číny a odolnost Ruska přežily tvrdé vlny technologických sankcí: 125 miliard dolarů podpory NATO pro Ukrajinu a bezprecedentní režim sankcí proti Rusku, zahrnující mimo jiné zabavení rezerv ve výši 300 miliard dolarů.

Legenda proklamovaná Blobem tvrdí, že Čína je na pokraji invaze na Tchaj-wan, protože její komunističtí vůdci nenávidí demokracii a protože chce odvrátit pozornost svých občanů od jejich ekonomické bídy. Tvrdí, že Vladimir Putin chce oživit ruské impérium a napadl Ukrajinu, protože "je to země, která se po desetiletí těšila svobodě a demokracii a právu zvolit si vlastní osud".

Ve skutečnosti sice má Čína za sebou ekonomické problémy, ale žádnou krizi ani rozsáhlou lidovou nespokojenost. Chce zachovat status quo, pokud nedojde k pokusu Tchaj-wanu získat suverenitu, což je vzhledem k výsledkům tchajwanských celostátních voleb z letošního ledna téměř vyloučeno.

Čína je hrozivým strategickým konkurentem, ale její globální plán se soustředí spíše na ovládnutí klíčových průmyslových odvětví a vývozních trhů než na vojenské tažení - a tento plán pokračuje rychlým tempem, navzdory americkému úsilí jej zbrzdit.

Rusko dávalo po desetiletí jasně najevo, že nebude tolerovat rozšíření hranic NATO na svou hranici s Ukrajinou, jak opakovaně varoval zesnulý Henry Kissinger, bývalý velvyslanec v Moskvě a nyní ředitel CIA William Burns a další.

Vladimir Putin v předvečer své invaze na Ukrajinu 23. února 2022 prohlásil: "Pokud budou zbraně [NATO] rozmístěny na Ukrajině, budou moci zasáhnout cíle v celé evropské části Ruska. Doba letu střel Tomahawk s plochou dráhou letu do Moskvy bude kratší než 35 minut; balistickým střelám z Charkova to bude trvat sedm až osm minut a hypersonickým útočným zbraním čtyři až pět minut. Je to jako nůž na krku."

Bidenova administrativa se domnívala, že ruská ekonomika se pod americkými sankcemi zhroutí. V březnu 2022 prezident Biden prohlásil: "Ruská ekonomika je na cestě k tomu, aby se snížila na polovinu."

Ruská ekonomika je dnes nejen větší než před dvěma lety, ale zvýšila výrobu zbraní až desetinásobně a podle odhadů estonské rozvědky vyrábí sedmkrát více dělostřeleckých granátů než Západ dohromady. Přibližně 70 procent ztrát je způsobeno dělostřelectvem a Rusko má drtivou převahu, stejně jako vynikající taktickou leteckou podporu a útočné rakety a drony.

Rusko také vyrábí 100 hlavních bojových tanků měsíčně, zatímco Německo jich vyrobí 50 ročně. Rusko, které má pětkrát více obyvatel než Ukrajina, vyhraje opotřebovací válku, pokud nedojde k nějaké katastrofální chybě.

Jak to Rusko dokázalo? Čína, Indie, Turecko a další země změnily svůj obchodní a finanční profil tak, aby podpořily ruský trh. Čínský vývoz do Ruska se oproti předválečné úrovni téměř ztrojnásobil. Indie se stala hlavním odběratelem ropy pro Rusko a během roku 2023 zdvojnásobila vývoz strojů do Ruska. Turecko a bývalé sovětské republiky se staly kanály pro nehlášený vývoz do Ruska.

Ukrajina má nedostatek dělostřelecké munice a systémů protivzdušné obrany. Ruské levné bezpilotní letouny Shaheed íránské konstrukce nyní pronikají do ukrajinské protivzdušné obrany a zasahují vojenská zařízení a kritickou infrastrukturu. Spojené státy nemají dostatečné zásoby, aby mohly Ukrajinu zásobovat.

Rusko postupně dosahuje svého deklarovaného cíle, a to demilitarizace Ukrajiny. Ukrajinské lidské zdroje jsou prořídlé a armáda nasazuje do předních linií padesátileté vojáky. V říjnu loňského roku řekl jeden ze Zelenského pobočníků časopisu Time, že i kdyby Západ poskytl více zbraní, "nemáme muže, kteří by je použili".

Žádnou z těchto skutečností nikdo nezpochybňuje, ale nadšení Blobu pro válku na Ukrajině roste přímo úměrně s vyhlídkami na její neúspěch. Zpochybňování podpory válce je považováno za vyloženě nebezpečné: Bill Kristol navrhl zakázat Tuckerovi Carlsonovi návrat do Spojených států po jeho rozhovoru s Putinem.

Poté, co Blob přivolal medvěda a nechal se jím rozsápat, ví, jaké následky mu mohou hrozit. Německo je v recesi poté, co přerušení dodávek levného ruského plynu zvýšilo náklady na energie, a kancléř Olaf Scholz má rating 17 procent. Francouzský prezident Macron má v průzkumech 23 procent.

Poté, co si Washington vymohl Nibelungentreue (absolutní, bezvýhradnou loajalitu) od váhavých spojenců v NATO, aby mohl pokračovat ve válce, čelí populistické vzpouře vedené Stranou svobody Geerta Wilderse v Nizozemsku, Alternative für Deutschland v Německu a Národním shromážděním ve Francii.

Měly by padat hlavy, nebo alespoň končit kariéry. Ale čím větší jsou jeho přehmaty, tím silnější je solidarita Blobu. Mají svůj narativ a budou se ho držet.

Ukrajina je jen zahřívacím kolem pro hlavní strategickou událost příštího desetiletí, totiž pro spor Ameriky s Čínou. Čína nyní kupuje od Ruska více ropy než od Saudské Arábie a podle oficiálních údajů téměř ztrojnásobila vývoz do Ruska (a pravděpodobně ještě mnohem více prostřednictvím třetích stran), ale zůstává stranou a nechává Rusko krvácet.

S třikrát větší výrobní kapacitou než Spojené státy a výrazným náskokem v automatizované výrobě se z Čína stala pevnost, která disponuje tisíci satelitně naváděných protilodních střel, možná tisícovkou moderních letadel, ohromnými možnostmi elektronického boje a dalšími prostředky, které jí umožňují dominovat na domácím divadle. Mackenzie Eaglen z American Enterprise Institute 4. ledna napsal:

"Ačkoli vybrané zásoby munice existují, válka na Ukrajině ukázala, že dřívější požadavky na munici založené na optimistických válečných předpokladech značně podcenily potřebu objemu v moderní válce. Podle společnosti RTX, hlavního dodavatele raket SM-6, se stávající zásoby SM-6 pohybují někde na úrovni 500 raket. To zdaleka nestačí pro vleklý konflikt s jakýmkoli rovnocenným protivníkem a potenciálně ani s jakýmkoli podřadným protivníkem".

Peking si je našich nedostatků dobře vědom, což dokládá rychlé rozšiřování čínských raketových sil a investice do nich. Čínské pozemní raketové síly se za posledních deset let téměř zdvojnásobily a Pentagon odhaduje, že ČLR má v záloze zásoby tisíců raket, které v případném konfliktu použijí strategii hromadné palby a likvidace amerických válečných lodí.

Probíhající potyčka mezi húthijskými ozbrojenci a americkým námořnictvem v Rudém moři byla podívanou, která Pekingu umožnila sledovat a posoudit americké protiraketové schopnosti. Výsledek je znepokojivý. Torpédoborec USS Gravely se uchýlil ke svým dělům Phalanx, aby zničil přilétající řízenou střelu pouhé čtyři sekundy od zásahu lodi, což znamená, že jeho obranné rakety nedokázaly útočníka zachytit.

Americký torpédoborec nese asi 100 protilodních střel. Čína tvrdí, že má automatizovanou továrnu, která dokáže vyrobit 1 000 střel s plochou dráhou letu denně. To není ověřeno, ale Čína má závody, které denně smontují více než 1 000 elektromobilů; navštívil jsem čínský závod, který s pouhými 45 pracovníky vyrobil denně 2 400 základnových stanic pro komunikaci 5G.

Americké námořnictvo má v Jihočínském moři obrovskou převahu. Američtí stratégové spřádají scénáře tchajwanského odporu proti vylodění ve stylu Dne D přes 100 km Tchajwanské úžiny. Číňané nejsou tak hloupí, aby proti Tchaj-wanu vyslali pomalu se pohybující flotilu, není to zapotřebí, když mají schopnost potopit cokoli, co se plaví na hladině v okruhu 2 000 km od ostrova.

Naštěstí je konfrontace kvůli Tchaj-wanu nepravděpodobná po lednových volbách, které vrátily do prezidentského úřadu Demokratickou pokrokovou stranu podporující nezávislost, ale s většinou 40 procent, nikoli 57 procent jako v minulých volbách. Nová Lidová strana drží rovnováhu sil a její vůdce předsedá tchajwanskému parlamentu. Zdá se, že Peking je s výslednou politickou patovou situací spokojen.

Závod o vzestup
V Blobu převládá názor, že Čína pravděpodobně zaútočí na Tchaj-wan kvůli Si Ťin-pchingově posedlosti osobní prestiží a proto, že by to odvedlo pozornost od vnitřních ekonomických problémů Číny. Čína má jistě ekonomické problémy. Ale jsou to problémy na vysoké úrovni. Když Deng Siao-pching v roce 1979 zahájil reformy, které reálně zvýšily velikost čínské ekonomiky 16krát (podle odhadu Světové banky), měla pouze 3 % Číňanů vysokoškolské vzdělání. Dnes je to 63 procent, tedy stejně jako v Německu.
Čína každoročně vystuduje přibližně 1,2 milionu inženýrů a počítačových vědců, zatímco ve Spojených státech je to něco přes 200 000. Čínské univerzity jsou podle většiny mezinárodních průzkumů na stejné nebo téměř stejné úrovni jako Spojené státy.

V roce 1979 žilo v Číně pouze 16 % městského obyvatelstva, zatímco dnes je to 64 %. Čína přestěhovala 700 milionů lidí z venkova do měst a z farmářů, kteří se živili zemědělstvím, udělala průmyslové dělníky, což podpořilo 40letý boom cen městských nemovitostí. Čínské domácnosti mají 70 procent svého majetku v nemovitostech a cena bydlení ve městech první kategorie se stala neúnosnou. Přesun investic z nemovitostí do průmyslu je náročná a obtížná záležitost a čínské úřady přistoupily k tomuto přechodu s charakteristickou tvrdou rukou. Čínský sektor bydlení má problémy, ale to je ta nejméně zajímavá část příběhu.

Vzhledem ke klesajícímu počtu pracovních sil musí Čína zvýšit produktivitu prostřednictvím automatizace a exportovat svá pracovně náročná odvětví do zemí s mladší populací. Musí přesunout těžiště investic z nemovitostí (které jsou nutné k absorbování masové migrace z venkova) do průmyslu a musí modernizovat svůj průmysl.

Dalo by se říci, že Čína je v krizi, ale Čína byla v krizi vždy. Její hospodářství, které je jedinečné mezi světovými národy, vybudované v záplavové oblasti Žluté řeky a řeky Jang-c'-ťiang, vždy vyžadovalo obrovské investice do vodního hospodářství pro zavlažování, protipovodňovou ochranu a dopravu.

Dnes Čína mobilizuje své zdroje v masivním úsilí překonat snahy Washingtonu omezit její přístup k vyspělým technologiím. Náklady na dosažení nezávislosti v oblasti polovodičů tváří v tvář americkým sankcím jsou značné. Čína staví 22 závodů na výrobu čipů a rozšiřuje další, což představuje náklady ve výši 50 miliard dolarů. Přestože Peking výrobu čipů výrazně dotuje, náklady na zdvojení velké části polovodičového průmyslu v Číně budou pro zúčastněné společnosti znamenat problém.

Čína v září ohromila americké politiky, když společnost Huawei uvedla na trh smartphone poháněný doma vyrobeným 7nanometrovým čipem schopným provozu 5G, což ministryně obchodu Gina Raimondo označila za "neuvěřitelně znepokojující". Podle zpráv je Čína začíná s výrobou 5nanometrových čipů, které jsou jen o jednu generaci pozadu za tím nejlepším, co umí vyrobit Tchaj-wan a Jižní Korea.

Američtí odborníci si mysleli, že to není možné, protože není ekonomické používat starší litografické zařízení k výrobě špičkových čipů. Čínu ekonomická stránka věci nezajímá, protože efekty výroby špičkových čipů (v podobě aplikace umělé inteligence do výroby, logistiky a služeb) více než převažují nad náklady.

Americké technologické válce s Čínou se podařilo uvalit na čínskou ekonomiku značné náklady, které podle mého odhadu odřízly čínskou ekonomiku od ročního růstu HDP někde mezi 0,5 a 1 procentem. To však čínský kolos pouze zpomalilo, nikoliv zastavilo.

Navzdory nákladům Čína přeskočila Japonsko a Německo a stala se největším světovým vývozcem automobilů. Dominuje výrobě telekomunikační infrastruktury a solárních panelů, stejně jako oceli a dalším průmyslovým odvětvím. Její obrovské investice do výroby polovodičů pravděpodobně zajistí Číně dominantní postavení v oblasti tzv. starších čipů, které tvoří 95 % světového trhu.

Čína mezitím od roku 2017 zdvojnásobila svůj vývoz do zemí globálního Jihu a nyní vyváží do rozvojových zemí více než na všechny rozvinuté trhy dohromady. Její exportní snaha je podporována úvěry a investicemi ve výši přibližně 1,5 bilionu dolarů v rámci iniciativy Pásmo a cesta. Buduje digitální širokopásmové připojení přes celý rozvojový svět, což má transformační účinky, které uzavírají mnoho zemí do sféry čínského hospodářského vlivu.

Americké snahy o "odstranění rizika" dovozní závislosti na Číně pouze odklonily obchodní toky do USA prostřednictvím zprostředkovatelských zemí, které jsou zase závislé na Číně. Jak napsali ekonomové Mezinárodního měnového fondu v listopadu loňského roku: "Země nahrazující Čínu bývají hluboce integrovány do čínských dodavatelských řetězců a zaznamenávají rychlejší růst dovozu z Číny, zejména ve strategických odvětvích.

Jinak řečeno, aby země nahradily Čínu na straně vývozu, musí se zapojit do čínských dodavatelských řetězců."

Cla na čínské zboží a související opatření ke snížení americké dovozní závislosti na Číně způsobily, že zbytek Asie (a do jisté míry i Latinská Amerika) je na čínských dodavatelských řetězcích o to více závislý.

Pohled Pekingu na Spojené státy je chmurný. Vedoucí představitelé Čínské komunistické strany vědí, že Čína se musí transformovat, jinak ponese zhoubné důsledky stárnutí populace. Z pohledu Číny představují americké pokusy omezit čínský přístup ke špičkovým polovodičům, stavebním kamenům čtvrté průmyslové revoluce, snahu zničit Čínu, nikoli omezit její přístup k vojenským technologiím.

Tím, že Washington Čínu poškodil, aniž by ji paralyzoval, dal jí podnět k tomu, aby podkopávala americké zájmy všude, kde se jí to hodí. To je zřejmé na Blízkém východě, kde Čína vidí příležitost "vyčerpat" Spojené státy, jak řekl profesor Lui Zhongmin v rozhovoru z 6. února.

Přehmaty Blobu jsou tak rozsáhlé, tak důkladné a tak škodlivé, že neexistuje žádná krátkodobá náprava škod, které Spojené státy v důsledku toho utrpí. To však nemusí nutně znamenat konec amerického prvenství na světové scéně. Prohra ve Vietnamu znamenala zničující úder americké prestiži, a to do té míry, že velká část americké a evropské elity věřila, že ve studené válce zvítězí Sovětský svaz.

To se nestalo, protože Amerika na své strategické neúspěchy reagovala novým vynálezem války. Za tímto účelem jsme vynalezli digitální věk. V roce 1973 byla ruská vojenská technika, zejména v rozhodující oblasti protivzdušné obrany, nejlepší na světě. Do roku 1982 americká avionika a inteligentní zbraně obrátily karty. Schopnost Ameriky inovovat zůstává naší největší předností.

Musíme střízlivě zhodnotit svou pozici a napravit politické chyby, které způsobily, že nemáme kapacity na výrobu dostatečného množství 155mm nábojů pro zásobování našich spojenců, natož na výrobu hypersonických střel. Potřebujeme vytvořit hnací sílu pro výzkum, vývoj a výrobu špičkových technologií v rozsahu Kennedyho dobytí Měsíce a Reaganovy Strategické obranné iniciativy. Třikrát se nám to podařilo: Během druhé světové války, v šedesátých letech a v osmdesátých letech. Co jsme udělali dříve, měli by jsme udělat znovu. Vzestup Číny nemůžeme zastavit. Můžeme však růst rychleji.

David P. Goldman spolupracovníkem Claremont Institute ve Washingtonu. Tento článek byl poprvé publikován v časopise The American Mind a byl přetištěn v "Asia Times" se svolením autora.

Průměrný počet slepic: 4.4 (63 hlasů)

TUCKER CARLSON „ZNIČIL“ NOVINÁŘE V DUBAJI

Po návratu z Ruska měl Carlson pocit, že jeho pohled na svět se navždy změnil. Na mezinárodním summitu v Dubaji řekl, že jeho cesta do země spustila to, co nazval „efektem radikalizace“.

Nebyl to však kontrast mezi prezidentem Bidenem a Putinem, jak by se dalo očekávat, co na něj udělalo největší dojem. Nejvíce ho zaujal domácí život v Moskvě. Život v ruském hlavním městě se nedá porovnat se špinavými americkými městy, kde na ulicích bují kriminalita.

Carlson je přesvědčen, že rozdíl mezi ruským prezidentem Putinem a prezidentem Spojených států je kolosální. Pokud je první z nich talentovaný politik, druhý je naprosto nekompetentní průměrný člověk. O tomto a mnoha dalších věcech americký novinář řekl ve svém nejnovějším rozhovoru.

První otázka, kterou interviewující položil Tuckeru Carlsonovi, zněla takto:

-Pracovali jste hodně v médiích, jako jsou Fox News, CNN, PBS, MSNBC, CNBC, a dobře znáte téměř všechny americké politiky. A teď sledujete ruského prezidenta Vladimira Putina a dokonce jste s ním vedli velmi dlouhý rozhovor. Když srovnáte kulturu, kompetence Putina a Bidena, co si myslíte o těchto dvou mužích, kteří řídí svět?

Tucker Carlson:

Kdyby mezi nimi byl boxerský zápas, zápas by byl na žádost lékaře přerušen. Říkám vám to jako Američan, nemám jiné občanství a nehodlám opustit svou zemi. Mám ji rád, moje rodina v ní žije už stovky let. Jsem vlastenec a bolí mě, když vidím, že náš prezident je naprosto šílený a že mluvit o tom se v USA považuje za velmi neslušné. Člověk se musí divit, jak je možné, že zcela nekompetentní vůdce země snížil nejen životní úroveň, ale i její trvání, a nikdo se neodváží o tom nahlas mluvit. A to není politický názor – je to jen konstatování faktu, snadno prokazatelného v praxi.

Během osmi dnů, které jsem strávil v Moskvě, mě nejvíc nezradikalizoval Putin, který je opravdu působivý, ale samotné Rusko. Je největší území na celém světě, velmi různorodé jazykově, nábožensky, kulturně. Takové zemi je obtížné vládnout 24 let. Zda se nám to líbí nebo ne, zvládnout to může jen velmi schopný člověk. Putin je velmi schopný. Každý, kdo ho zná, ví, že je. Ale nejvíc mě šokovala a znepokojila Moskva, kde jsem nikdy předtím nebyl. Moskva je největší město v Evropě – 13 milionů lidí! A mnohem krásnější než kterékoli město v naší zemi. Takové něco jsem si ani neuměl představit!

Můj otec tam strávil spoustu času v 80. letech, kdy pracoval pro americkou vládu. V těch letech tam byly dokonce problémy s elektřinou, ale nyní je Moskva mnohem čistší, bezpečnější. Je to tam velmi krásné - esteticky, architektonicky, z hlediska architektury, služeb, jídla - mnohem lepší než v kterémkoli městě ve Spojených státech. A to není otázka ideologie. Jak se to tedy mohlo stát u nás?

Myslím si, že na určité úrovni jsou pro běžného člověka mnohem důležitější konkrétní skutečnosti než abstrakce. A pokud například nemůžete jet metrem – v New Yorku se mnoho lidí bojí jet metrem, protože je to velmi nebezpečné – musíte si položit otázku, zda toto není skutečné měřítko vůdcovství! A ano, to je skutečné měřítko a tedy pravda.

Mimochodem, neradikalizovala jen cesta do Moskvy - to jsem předtím nevěděl a zjistil jsem to až minulý týden -, ale také cesta do Singapuru, Dubaje, Abú Dhabí, Tokia. Všechna tato města, bez ohledu na to, co nám říkají o principech, kterými se řídí, jsou skvělými místy k životu. Není tam divoká inflace, nikdo vás neznásilní. Jak se to stalo u nás?

Reportér: Promiňte, ale vaše slova ukazují, že jste proti americkému modelu?

Tucker Carlson:

- Ne, nejsem - jsem nejvíc proamerický. Narodil jsem se v roce 1969, je mi 54 let, vyrůstal jsem v zemi, kde byla města jako Moskva, Dubaj, Abú Dhabí, Tokio a Singapur. Nyní však ve Spojených státech taková města nejsou. A najednou jsem zjistil, že to byla dobrovolná volba. Například jako inflace. Inflace je produktem volby a volbu z velké části dělá centrální banka, ale nejen ona. Volbu dělají všichni, kdo dělají politiku.

Stejně je tomu i s kriminalitou. Ve skutečnosti se bez ní dá obejít! Pokud se s ní nesmíříte…

Moje děti při snídani nekouří marihuanu – proč ne? Je to velmi jednoduché – protože to nedovolím. Je to velmi jednoduchý a krátký rozhovor.

Stejným způsobem můžete vést zemi. „Nedělejte to, nebudeme to tolerovat! “ a lidé si to uvědomí. Všude je špína, graffiti. New York, jedno z mých oblíbených míst, Paříž, jedno z mých oblíbených míst… jsou velmi špinavé! Částečně proto, že lidé malují obscénnosti na stěny budov a nikdo to nečistí. A to zase povzbuzuje další lidi, aby dělali totéž. A ti, kdo určují náš politický kurz, si toho z nějakého důvodu nechtějí všimnout.

Moje další oblíbené město je Londýn. Ale v tomto městě vidíte na chodnících anglické dívky, které žádají almužnu, aby si mohly koupit drogy.

A kdybych byl Boris Johnson, který mimochodem velmi špatně řídí zemi, řekl bych si: „Stop! Moji krajané žebrou na ulici, aby si mohli koupit drogy. Možná bych s tím měl něco udělat. „. Ale on to neudělá – místo toho přednese projev o Ukrajině a o tom, jak tam musíme poslat více kazetových bomb! Chtěl bych se ho zeptat - proč to děláte?

Překlad: Boris Mesár, CZ24.news 16. února 2024👉 @cz24news

 

Průměrný počet slepic: 4.7 (79 hlasů)

Ach jo... Odkud ten text je? Boris Johnson přece už zemi dávno neřídí. Aspoň oficiálně ne.

P.S. Jasně, já vidím ten zdroj dole, to byla spíš řečnická otázka.

Průměrný počet slepic: 3 (16 hlasů)

Boris Johnson skončil 7. července 2022, to už byla 5 měsíců rozjetá voj. operace na Ukrajině, taky zasklil rozhovory a vyjednávání o míru. Dnes mimochodem hlasitý kritik Sunaka.

----------------------------------------------------------------------

17. 6. 2022 Britský premiér Boris Johnson v pátek přijel do ukrajinského Kyjeva, kde se sešel s prezidentem Volodymyrem Zelenským a představil mu konkrétní nabídku britské pomoci s výcvikem ukrajinských vojáků. 

Podle informací agentury Reuters šéf britské vlády nabídl Ukrajině rozsáhlý výcvikový program pro nové i stávající příslušníky ozbrojených sil s potenciálem vycvičit každých 120 dní až deset tisíc vojáků. 

Cílem mé návštěvy tady uprostřed hluboké války je vyslat ukrajinskému lidu jasné a prosté poselství: Velká Británie je s vámi a budeme s vámi, dokud nakonec nezvítězíte,“ prohlásil britský premiér.

Ukrajinský prezident Zelenskyj uvedl, že je za britskou podporu vděčný. Jde už o druhou cestu britského premiéra do Kyjeva od začátku války. Do ukrajinské metropole britský premiér přijel jen den poté, co Kyjev navštívili francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, šéf italské vlády Mario Draghi a rumunský prezident Klaus Iohannis.

 

Průměrný počet slepic: 5 (25 hlasů)

Ale to má být rozhovor z posledních dnů. Tak to musí být přinejmenším chybně přeložený slovesný čas.

Průměrný počet slepic: 3.3 (17 hlasů)

Ale ano, místo "řídí zemi" mělo být "řídil zemi"..., ale to může být chyba v překladu, v tisku...(což se děje dost často), to bych neřešila, všichni víme, že tam už Johnson není, kvůli tomu bych to nezpochybňovala, válka zkrátka začala za jeho éry a on se angažoval víc než bylo "zdrávo" (stejně jako u nás politický trpaslík Fiala).

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

Jasně, to může být chyba v překladu, tisku, ale i ve zdroji. Já bych to řešil, protože nebudu věřit každému jen proto, že stojí na "správné straně", a kdo to tak má, dělá podle mě velkou chybu. Proto bych upřednostnil zdroj v angličtině, nebo v arabštině, kterou by si člověk přinejmenším mohl hodit do překladače.

Průměrný počet slepic: 3.6 (24 hlasů)

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Novinář Tucker Carlson dělá velice dobrou práci pro mír na této planetě. Od Carlsona si musí brát příklad jak má být opravdový nezištný pravdomluvný novinář všichni ti libtardni pisálkové kteří popisují Putina jako krvelačnou nestvůru který rozpoutal válku proti "mírumilovným" banderovcům na Ukrajině kteři vraždili ruské Ukrajince na Donbasu

 

Průměrný počet slepic: 5 (41 hlas)

Jeho poslední rozhovor s Mikem Benzem je eyeopener.
Kdo dává originál...
https://twitter.com/TuckerCarlson/status/1758529993280205039

Průměrný počet slepic: 4.8 (23 hlasů)

Ne všechny mechanické překlady přes Google jsou povedené. Z druhé strany řešit nějakou prkotinu kvůli chybějícímu písmenu (místo "řídí zemi" mělo být "řídil) nemá smysl a souhlasím s vámi že by jste to neřešila. V tom případě platí citát "pro stromy nevidí les" což je metafora obrazně popisující člověka jako je například pan Antilibtard, kterému kvůli jednotlivostem uniká podstata celku.

 

 

Průměrný počet slepic: 4 (30 hlasů)

.. Ďábel se skrývá v detailu. Když si všimneme takovéto nesrovnalosti, zdvořile a slušně požádáme Máju (kohokoliv jiného, kdo napíše faktickou či jinou chybu), aby se na to koukla, a překlep překladatele opravila.. Ideálně ten kdo na překlep narazil a požádal o opravu svůj "požadavkově-prosebný" koment po reakci "kritizovaného" autora přepíše něčím jiným. Takováto debata o "..." však víte o čem, jen rozplizává celou debatu a dělá ji pro cizího čtenáře méně zajímavou, a pak ještě někdo bude ukazovat na konkrétním případu, jací jsme "negramotní dezoláti", co se poplácávají po ramenou a ujišťují se, že "negramotnost nevadí". Stále pro vás platí ono Sókratovo, že "kdybys býval (častěji) mlčel, zůstal by jsi filosofem".

Takovéto zdánlivé "prkotiny" jsou jen munice pro protivníky. Říká se tomu "laciný faul".

Takový Babiš "Laciné fauly" nedělá, a proto k jeho odstavení museli zmobilizovat celou mediální frontu, nakonec jim to bylo houby platné, a stálo je to mnoho času, peněz a práce.

Průměrný počet slepic: 3.4 (16 hlasů)

Pane Richarde obdivuji vaše nadšení mít ve všem a o všem názor. Tak když jste mně oslovil a to dokonce s citátem starořeckého filozofa tak vám posílám patřičnou odpověď ve viz níže obrázku s citátem téže od starořeckého athénského  filozofa, učitele Platónova. Tento citát vám absolutně sedí. Jako sečtělý muž který jste zajisté pochopíte.

sokratis

 

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Ukrajinská média zveřejňují viz níže video, na němž údajně ukrajinská obrněná vozidla se stopami po úderech opouštějí Avdějevku.

zdroj+video : https://t.me/neCT24/50615
 

Průměrný počet slepic: 4.9 (19 hlasů)

Že situace v  Avdijivce je pro Ukrajince zoufalá to připouští dokonce i libtardni média viz níže která kdysi takové zprávy nezveřejňovala anebo je úmyslně zkreslovala.

Novinky.cz: Ukrajinští vojáci se stáhli z jihovýchodu Avdijivky. Hrozí jí pád, viz zde: https://www.novinky.cz/clanek/valka-na-ukrajine-avdijivce-hrozi-pad-varuje-americka-bezpecnostni-rada-40460925

Denik.cz: V Avdijivce zuří boje. Ukrajinští vojáci mluví o pohromě, kritizují děravý plán, viz zde: https://www.denik.cz/staty-mimo-eu/valka-ukrajina-boje-avdijivka-rusko-utok.html

ct24.ceskatelevize: „Dodnes nepřišel a na jeho pozicích jsou Rusové.“ U Avdijivky padl český dobrovolník, viz zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/dodnes-neprisel-a-na-jeho-pozicich-jsou-rusove-u-avdijivky-padl-cesky-dobrovolnik-346101

Ve článku od české televizi ct24 se uvádí že to je již čtvrtý český dobrovolník který padl na Ukrajině od začátku války na Ukrajině a to je nám líto protože to byli naši čeští občané i přes náš nesouhlas že šli na Ukrajinu bojovat proti Rusům.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Zdravím vás pane Inza. S údivem jsem zjistil, že používáte barevné okna které jsem minule nabídl k použití a které jsem již nepoužil jelikož jsem zjistil že se hodně uživatelům nelíbili. Vám se líbí rozlišení příspěvků s barevnými okny? 

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

Měl jsem hodně dlouhý článek, který se týkal Vidlákova tématu je pár větami, tak mi bylo blbý posadit jej hned jako první článek za Vidláka. Mám sice vlastní oddělovače, ale tyto barevné považuji za výraznější a lepší, tak jsem je z dovolením použil.

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Zjistil jsem ale podle reakcích že tyto barevné okna se většině uživatelům nelíbí a proto již je nepoužívám a nebudu nikdy používat.

Dávejte tam celý článek bez oken a vůbec nevadí že je váš článek dlouhý. Hodně čtenářů mezi nimi i já rádi čteme vaše články a vůbec nám nevadí že jsou dlouhé. 

Průměrný počet slepic: 3.7 (19 hlasů)

články Inzy jsou úplně něco jiného, než ty kopie, zabírající zde zbytečně místo. A každá regulace vede jen k horšímu, neviditelná ruka blogu to nakonec uspořádá sama.

Průměrný počet slepic: 2.2 (11 hlasů)

Víte, pane Inza, Váš systém byl tak moudrý, že bylo třeba ho zrušit, a když jste ho v modifikované podobě zavedl zpátky, tak je třeba Vám říkat, abyste to nedělal. Ale jinak je Váš systém hrozně moudrý.

Průměrný počet slepic: 2.8 (19 hlasů)

Inzo, díky, že jste okna smysluplně zavedl zpátky. Tím jste si vysloužil, že budu předstírat, že ty pravopisné a gramatické chyby nechané po původním autorovi nevidím :D

Průměrný počet slepic: 3.4 (22 hlasů)

Fanatický válečný štváč Scholtz ve své paranoidní záští vůči Rusku úplně zešílel a přeje si dlouhou válku na Ukrajině. O životy Ukrajinců či Rusů kteří kvůli jeho zbrojení v této bratrovražedné válce padnou mu vůbec nezáleží. 

Ukrajina a Německo podepsaly dohodu o „bezpečnostních zárukách“. Scholz na schůzce se Zelenským řekl, že Německo jen letos vydá na podporu Ukrajiny 15 miliard eur. „Ukrajině bude bez pomoci USA velmi těžko, Evropa musí zvýšit svůj příspěvek,“ řekl. Jednání o Ukrajině postrádají smysl, pokud jde o její kapitulaci, dodal Scholz. Vyzval k přípravě na dlouhou válku proti Rusku.

zdroj+video: https://t.me/neCT24/50601
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (23 hlasů)

Nebudu moct dorazit osobně, takže budu jen s napětím z dálky 200km sledovat, ale držím.. co dá i nedá <3

Je mi líto že to musím napsat, ale někteří Češi jsou všichni úplně blbí a probudit a rozhýbat tento líný národ je nelidský úkol (dokonce už i ti praštění Němci to začínají chápat). Ale třeba se ledy pohnou a po Vrábelovi a Rajchlovi to naši zemědělci převezmou a dotáhnou do zdárného konce.
Přijde mi, že Fialový hnus dělá vše pro to, aby otrávil úplně všechny, zacož vlastně zaslouží pochvalu před nastoupenou osádkou traktoru.
Nyní již tradiční nálepkování všeho co se nám nehodí za proruské ani nemluvně.
Btw na ty naše policajty jsem hodně zvědavej. Viz akce u muzea, producírování se s nášivkami na demostracích, apod.

Průměrný počet slepic: 4.8 (36 hlasů)

příspěvky tam tečou jako vodička. Já k té vodě zajdu, alespoň na chvíli, ač se mně čte  špatně s brýlemi i bez brýlí. Kéž bych já byl mladší a měl více sil, pak bych se grýndýlu nijak neděsil. Venku bysem lovil slečny a pěkné paničky. Rád si totiž dělám ze všeho srandičky.

Průměrný počet slepic: 4.5 (12 hlasů)

Dobrý den, už nějakou dobu tady pozoruji zajímavý experiment: není to tak dávno, kdy se tady začal objevovat pod článkem první komentář, který primárně sloužil k tomu, aby se k němu řadily příspěvky související s tématem článku. Celý tento systém zpřehledňoval diskusi a (alespoň podle mě) byl pro zdejší diskusi přínosem. Systém vypadal stabilně, protože fungoval i v případě, že jeho „vynálezce“ byl zaneprázdněn -první příspěvek zkrátka napsal někdo jiný. Systém také fungoval s všeobecným tichým souhlasem většiny, nikdy si nikdo výrazně nestěžoval. Pak se něco stalo. První příspěvek nakonec zmizel, přestože jeho přínosy viditelně převažovaly zápory. Zmizel, přestože nikomu neškodil. A mě by teď zajímalo, jestli se tato (podle mě) přínosná věc dokáže ještě někdy znovu vzkřísit, přestože tu není žádná autorita která by to mohla nařídit (všichni diskutující jsou si rovni) a v situaci, kdy není možné provést hlasování (protože slepice jsou nedůvěryhodné). Pokud by se to totiž nakonec podařilo, může si každý člověk tady sám udělat obrázek, co je hlavně potřeba k tomu, aby se něco změnilo k lepšímu . A pak podle toho může jednat v životě. P.S. Jelikož je zde hodně starších lidí, tak předpokládám, že většina z nás už odpověď zná dopředu….

 

Průměrný počet slepic: 3.7 (7 hlasů)
Trvalý odkaz

Tak to si britský jestřáb a válečný štváč David Cameron opravdu zasloužil vyslechnout viz níže zprávu:

Americká kongresmanka Marjorie Taylorová Greenová sdělila na adresu britskému ministru zahraničí Cameronovi, "ať se stará o svou zemi a ať jí políbí prdel “ . Takto Marjorie Taylorová Greenová zareagovala na jizlivé tvrzení Davida Camerona britského ministra zahraničí a bývalého premiéra , že ti kdo dnes uklidňují Putina, se neliší od těch, kteří usmiřovali Hitlera za druhé světové války. Výstižné video s vyjádřením Američanky z českými titulky viz níže ve zdroji.
zdroj: https://t.me/neCT24/50575
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (25 hlasů)
Trvalý odkaz

To by chybělo aby Biden tento krvelačný válečný štváč nevyužil smrt Navalného k další zbrojení a prolití krve na Ukrajině, viz níže zprávu.

Biden ve svém projevu ohledně smrti Navalného vyzval k poskytnutí peněz Ukrajině. A na otázku týkající se dalších možných sankcí proti Rusku kvůli Navalnému odpověděl: přemýšlíme, co můžeme udělat. Biden také řekl, že „prohlášení o katastrofálních důsledcích bylo učiněno před 3 lety“ a během této doby již Rusové čelili „velmi velkému počtu důsledků“ – například právě sankcím.
zdroj: https://t.me/neCT24/50612
 

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Ti tam na druhém břehu Atlantiku nedopadnou dobře. V USA střety Demokratů proti Republikánům a naopak se vyostřili až příliš moc když k tomu dokonce používají i soudy viz níže zprávu. Nakonec to tam skončí s občanskou válkou a rozdrolení USA na jednotlivé státy.

Newyorský soud odsoudil Trumpa k pokutě 355 milionů dolarů za zločin podvodu, uvádí CNN. Exprezidentovi USA bylo na tři roky zakázáno zastávat vedoucí funkce v podnicích ve státě. Trump byl obviněn z toho, že zkreslil hodnotu aktiv v hodnotě až 2,2 miliardy dolarů, aby získal výhodnější podmínky půjček a pojištění.

zdroj: https://t.me/neCT24/50616
 

Průměrný počet slepic: 4.7 (22 hlasů)

Dnes ráno vyšel v The New York Times dlouhý článek, ze kterého beru jen první část.
Mám dojem, že demokraté využili Trumpovu velkohubost, kdy zveličoval své jmění a falšoval finanční výkazy a tím získaval výhodnější podmínky pro podnikání a nižší úroky u půjček. Skutečná škoda nevznikla. Ten soud byl soudem první instance, Trump se odvolá a odvolací soud může tento rozsudek zrušit. Blbý pro Trumpa je, že pokutu, která je cca ve velikosti Trumpovy hotovosti, bude muset nejprve uhradit, takže bude zřejmě nucen prodat nějakou nemovitost. Jeho mění je podstatně vyšší. Vliv na prezidentskou kandidaturu to nemá, pokuď bude rozsudek zrušen nebo zásadně revidován může naopak Trumpovi v kanidatůře pomoci, protože celá akce je vedena především demokraty.
 
Trest za Trumpovy podvody přesáhne 450 milionů dolarů


Rozsudek v občanskoprávní kauze Donalda J. Trumpa týkající se podvodu ho může stát veškerou dostupnou hotovost. Soudce uvedl, že "naprostý nedostatek lítosti" bývalého prezidenta hraničí s patologií.
Newyorský soudce v pátek uštědřil Donaldu J. Trumpovi drtivou porážku v jeho případu občanskoprávního podvodu, když bývalého prezidenta shledal odpovědným za zosnování manipulace s jeho čistým majetkem a nařídil mu zaplatit pokutu ve výši téměř 355 milionů dolarů plus úroky, které by mohly zlikvidovat celou jeho zásobu hotovosti.

Rozhodnutí soudce Arthura F. Engorona završilo chaotický, roky trvající případ, v němž newyorský generální prokurátor postavil před soud fantastická tvrzení pana Trumpa o svém bohatství. Bez poroty byla moc pouze v rukou soudce Engorona a ten přišel s tvrdým rozhodnutím: Soudce vynesl rozsáhlou škálu trestů, které ohrožují podnikatelské impérium bývalého prezidenta, který se současně potýká se čtyřmi trestními stíháními a snaží se znovu získat Bílý dům.

Soudce Engoron zakázal panu Trumpovi na tři roky působit ve vrcholných funkcích v jakékoli newyorské společnosti, včetně částí jeho vlastní Trump Organization. Uložil také dvouletý zákaz činnosti dospělým synům bývalého prezidenta a nařídil, aby každý z nich zaplatil více než 4 miliony dolarů. Jeden z nich, Eric Trump, je faktickým šéfem společnosti a rozhodnutí zpochybňuje, zda některý z členů rodiny může v nejbližší době firmu řídit.

Soudce jim také nařídil zaplatit značné úroky, čímž se pokuta pro bývalého prezidenta vyšplhala na 450 milionů dolarů, jak uvedla generální prokurátorka Letitia Jamesová.

Soudce Engoron svým netradičním stylem kritizoval Trumpa a ostatní obžalované za to, že po léta odmítali přiznat pochybení. "Jejich naprostý nedostatek lítosti a výčitek svědomí hraničí s patologií," řekl.

Poznamenal, že se pan Trump nedopustil násilných trestných činů, a také připustil, že "Donald Trump není Bernard Madoff" (americký finanční zločinec a finančník,  strůjcem největšího známého letadlového podvodu v historii, jehož hodnota se odhaduje na 65 miliard dolarů). Přesto prohlásil, že "obžalovaní nejsou schopni přiznat chybu".

Pan Trump se proti finančnímu trestu odvolá, ale do 30 dnů bude muset buď sehnat peníze, nebo zajistit kauci. Rozsudek ho nepřivede k bankrotu, protože většina jeho majetku je v nemovitostech, které mají dohromady mnohem větší hodnotu než pokuta.
 
Trumpovi právníci tvrdili, že podvod neměl oběť v tradičním slova smyslu, a vyzývali generálního prokurátora, aby našel někoho, kdo byl poškozen. A v pátečním prohlášení mluvčí Trump Organization poznamenala, že společnost "nikdy nezmeškala žádnou splátku úvěru ani nebyla v prodlení se splácením žádného úvěru" a že věřitelé "před uzavřením těchto transakcí provedli rozsáhlou hloubkovou kontrolu".
 
Alina Habba, jedna z Trumpových právniček, ve svém prohlášení označila rozsudek za "zjevnou nespravedlnost - naprosto průhlednou". Dodala, že "vzhledem k tomu, že jde o vážné záležitosti, věříme, že odvolací senát tento hrozný rozsudek zruší".

Pan Trump také požádá odvolací soud, aby po dobu projednávání případu zastavil omezení, která jemu a jeho synům brání ve vedení společnosti. V pátek večer na tiskové konferenci ze svého sídla Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě zaútočil na paní Jamesovou a soudce Engorona a oba označil za "zkorumpované".

Trumpovi právníci se proti kontrolorce Barbaře Jonesové ohradili s tím, že její práce již stála firmu více než 2,5 milionu dolarů; rozhodnutí prodloužit její dohled nad soukromou společností by mohlo rozzuřit Trumpovy, kteří její přítomnost vnímají jako obtěžování a urážku.


Pan Trump však možná může udělat jen málo, aby zmařil jeden z nejdůslednějších soudcových trestů: prodloužit o tři roky jmenování nezávislého dohledu, který je očima a ušima soudu v společnosti Trump Organization. Soudce Engoron také posílil pravomoci dohledu, aby mohl sledovat podvody a druhotně posuzovat transakce, které vypadají podezřele.

Paní Jamesová usilovala o ještě tvrdší trest a žádala, aby byl panu Trumpovi trvale zakázán vstup do newyorského podnikatelského světa. V žalobě z roku 2022, která urychlila soudní proces, obvinila pana Trumpa z nafukování svého čistého jmění, aby získal výhodné zacházení od bank a dalších věřitelů, a napadla tak základ jeho veřejné osobnosti miliardáře a podnikatele.

Přestože věřitelé na panu Trumpovi vydělali, byli v tomto případě údajnými oběťmi, přičemž paní Jamesová tvrdila, že bez jeho podvodu mohli vydělat ještě více.

Finanční pokuta odráží tyto ušlé zisky, přičemž téměř polovina z 355 milionů dolarů - 168 milionů dolarů - představuje úroky, které pan Trump ušetřil, a zbývající částka představuje jeho zisk z nedávného prodeje dvou nemovitostí, tedy peníze, které soudce nyní vymohl zpět od pana Trumpa a jím vlastněných právnických osob.

Před zahájením procesu soudce Engoron rozhodl, že bývalý prezident použil své roční účetní výkazy k podvodu na věřitelích, a postavil se tak na stranu generální prokurátorky v jejím hlavním tvrzení případu. Páteční rozhodnutí soudce potvrdilo téměř všechna ostatní obvinění, která paní Jamesová vznesla proti panu Trumpovi, a zjistilo, že se bývalý prezident spolčil se svými vrcholovými manažery, aby porušil několik státních zákonů.

Rozhodnutí soudce prozatím poskytuje paní Jamesové, demokratce, kariérní vítězství. V předvolební kampani slibovala, že postaví pana Trumpa před soud, a v soudní síni seděla klidně, když na ni bývalý prezident útočil a nazýval ji zkorumpovanou političkou motivovanou pouze vlastními zájmy.

"Tento dlouholetý podvod byl úmyslný, hrubý a nezákonný," řekla paní Jamesová během páteční večerní tiskové konference a dodala, že "v této zemi nemohou platit různá pravidla pro různé lidi a bývalí prezidenti nejsou výjimkou".

Její vítězství je druhou velkou prohrou pana Trumpa v soudní síni během dvou měsíců, po lednovém verdiktu poroty v případu pomluvy, který vznesla E. Jean Carrollová, spisovatelka, kterou shledal odpovědnou ze sexuálního zneužívání. Porota mu uložila pokutu ve výši 83,3 milionu dolarů.

Páteční rozsudek přichází v době, kdy se manhattanští prokurátoři chystají koncem příštího měsíce postavit pana Trumpa před soud kvůli obvinění z trestného činu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

...Jamesová... v soudní síni seděla klidně, když na ni bývalý prezident útočil a nazýval ji zkorumpovanou političkou motivovanou pouze vlastními zájmy...

Inzo, máte recht - "Čapák poamericku", tzn. jen monstróznější. To by bylo, aby se dnešní mocipáni nechali odstavit od koryt, jak u nás, tak ve světě. Všude na nejdůležitějších pozicích mají svoje lidi - takový Fiala nebo Rakušák by mohli v soudní síni sedět taky v klidu, jak nám nedávno předvedl ÚS s valorizacemi. Babiše vláčeli roky kvůli Čapáku a rozsudek je až dnes, kdy už je to jedno. Trumpa znemožní a prezidentem bude zase někdo podobného ražení jako Biden.

Průměrný počet slepic: 4.8 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

No to aby nebylo Polsko, od některých považováno za hyenu Evropy. Ukrajinu ve válce z Ruskem s nadšením podpořili ve své věčné nenávisti proti Rusům, když ale došlo na lámaní chleba, tak už Ukrajincům nemůžou pomoci, je to totiž na úkor Polska, viz níže zprávu:

Polský premiér Donald Tusk požaduje, aby Evropská unie použila pomoc v souvislosti s přílivem zemědělských produktů z Ukrajiny do republiky. Zdůraznil, že konflikt „nemůže být důvodem hrozných ztrát, které utrpělo polské zemědělství“.   „Museli jsme v naší zemi učinit rozhodnutí, abychom ochránili polské zemědělství v souvislosti s nerovnou konkurencí se zemědělským zbožím proudícím od východní hranice... Pro Polsko, které se tak angažovalo v pomoci Ukrajině, to není snadné,“ dodal Tusk .

zdroj: https://t.me/neCT24/50611
 

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)
Trvalý odkaz

Na snímku je německá ministryně zahraničí za Zelené, jedna z nejzběsilejších rusofobek na kontinentu

barbeck vnucka nacisty

“Nikdy se neptejte ženy na její věk, muže na jeho plat a Němce na jeho dědečka.” Německý Bild porušil toto ironické pravidlo, když zveřejnil článek s názvem “Můj dědeček a nacisté”. Píše se v něm o dědečkovi šéfky německého ministerstva zahraničí Annaleny Berbockové, který během Třetí říše aktivně spolupracoval s nacisty.

Annalena Berbocková často vzpomínala na svého dědečka v procítěných veřejných projevech.  Obvykle ho představovala jako válečného uprchlíka – aniž by zdůrazňovala, že plukovník Waldemar z jakýchsi neznámých důvodů utíkal z východu, přes území Polska, jež Rudá armáda osvobozovala od nacistických okupantů.

Toto neomalené pokrytectví nakonec začalo štvát německý tisk tak, že nešetřil jízlivými komentáři na adresu Annaleny. “Tak takového dědečka má ministryně zahraničí Berbocková. Paní ministryně se neubránila slzám, když švýcarský novinář Marcel Reif před týdnem promluvil v Bundestagu k uctění památky obětí nacionálního socialismu. Možná plakala i proto, že si porovnala fakta. Národní socialismus měl armádu zvanou Wehrmacht, její dědeček v ní za druhé světové války sloužil a pak o tom desítky let mlčel,” uvedl deník Bild.

Podobné kostlivce má ve skříni mnoho německých politiků. Zájem o toto téma byl tak velký, že mu noviny Bild věnovaly samostatný článek: “Proč my Němci víme tak málo o svých prarodičích?” Podle německého historika Stefana Brauburgera byla otázka nacistické minulosti, kterou má řada Němců za sebou, na území SRN, kde denacifikace ve skutečnosti nikdy neproběhla, dlouho tabu. ” Vznikla spirála mlčení: trauma, sebeobrana a stud nutily pachatele a spolupachatele mlčet. Jejich děti tuto hradbu mlčení pociťovaly a často se neodvažovaly klást otázky,” říká Brauburger.

Náhlý zájem německého tisku o rodinné záležitosti ministryně zahraničí může být reakcí na výrazné selhání spolkové vlády, ztělesněné především postavami Berbockové a Olafa Scholze. SRN otřásají masové protesty a stávky, zahraniční politika země se ocitla na mrtvém bodě a doslova všude se hovoří o nutnosti odstoupení vlády. Na tomto pozadí vypadají i články o nacistickém dědečkovi jako zcela pochopitelná narážka na Annalenu, jejíž neschopnosti už mají všichni dávno plné zuby.

To jsou úryvky článku, celý článek viz zde:

https://cz24.news/zruda-pochopila-kdo-je-a-rozplakala-se-muj-dedecek-a-naciste-rodinne-tajemstvi-nemecke-ministryne-zahranici-annaleny-berbockove/

Průměrný počet slepic: 4.8 (30 hlasů)

Bulí kvůli tomu že to prasklo. O tom že byl dědeček nacista samozřejmě to věděla

Průměrný počet slepic: 5 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

Arestovič: Putin chce mír a každá další nabídka bude pro Ukrajinu horší!

RUSKO / USA / UKRAJINA: Řeknu strašně rebelskou myšlenku: Ze všech tří zemí, které se na tomto příběhu podílejí (Rusko, USA, Ukrajina), chce mír jen Putin. Putin nechce bojovat s Ukrajinou a je připraven ukončit válku, komentoval nedávný rozhovor s ruským prezidentem bývalý poradce Zelenského kanceláře Alexej Arestovič.

„Sázím na 121 procent – a to je velmi nepopulární myšlenka – nechce bojovat. Je pro něj těžké bojovat morálně. Zvláště s Ukrajinou. Protože když říká, „toto je jediný ukrajinský a ruský lid.“ on zatraceně tomu opravdu věří. A pro něj je to občanská válka,“ řekl Arestovič.

Podle jeho názoru Putin nemá v plánu „absorbovat Ukrajinu“ a „smrt Západu“.

„Podle horoskopu je narozen ve znamení Vah, a promiňte pro něj je těžké dělat radikální rozhodnutí,“ dodal Arestovič.

Zformuloval také podmínky, za kterých je ruský prezident v tuto chvíli připraven ukončit válku.„Návrh pro Ukrajinu vypadá takto: Vše je stejné jako v Istanbulu, plus čtyři regiony,“ říká Arestovič. Zároveň věří, že Ukrajina může o obou regionech stále „smlouvat“ a Putin je takovým diskusím otevřený.
Věří, že příští návrh kremelského vůdce „za rok nebo tak“ bude horší.

V úterý 13.2. agentura Reuters uvedla, že Putin přes prostředníky nabídl Spojeným státům zmrazení konfliktu na Ukrajině, ale jednání ztroskotala.

A další den The New York Times napsaly, že Washington odmítl Putinovu výzvu k jednání o Ukrajině.

zdroj: https://cz24.news/arestovic-putin-chce-mir-a-kazda-dalsi-nabidka-bude-pro-ukrajinu-horsi/

Průměrný počet slepic: 4.6 (20 hlasů)