Další nevyžádaná rada... tentokrát pro uhlobarony

Autor
Štítky

Jistě vám neunikla celá řada článků, které nám ohlašovaly konec uhelných elektráren. Například Tykač počítá s uzavřením svých českých uhelek do roku 2030. ČEZ už leckteré elektrárny uzavřel a na konci letošní topné sezóny vypne i poslední černouhelnou elektrárnu Dětmarovice. Sokolovská uhelná odstavila svou paroplynovou elektrárnu a místo ní natáhla fakt tlustou rouru na plyn... 

Plyn má být řešením na které se kromě Evropy upínáme i my. To znamená, že tíěmi dvěma Nordstrýmy a Družbou pofičí plyn na nejvyšší obrátky. Zároveň to znamená, že už nikdy nikdy nikdy nebudeme schopni napadnout Rusko, protože pokud bychom se o to pokusili, Putin prostě zavře kohoutky. A možná že je zavře jen tak... prostě proto že může, že je na delší straně páky. A aby je nezavřel, tak dostane cokoliv. Třeba i nějaké zbytečné východoevropské země, jejichž oběť nebude v zájmu míru nikomu vadit. 

Víte co je zajímavé? Nikdo se ani nepokouší naznačovat, že by řešením mohly být slunečníky měsíčníky a větrníky. Protože žádným řešením nebudou. Jejich fungování je kupodivu v přímé korelaci s energetickými špičkami. Proud je prostě zapotřebí v době, kdy nesvítí slunce, je inverze, nefouká vítr, je šero a pošmourno. 

V Číně se každý den spouští nová kouřící uhelná elektrárna a my tady v Evropě každý týden jednu moderní nekouřivou elektránu zavřeme. Co to udělá s ekologickou bilancí? Mně vychází, že světové emise stoupnou sedmkrát i když budeme zavírat jako o závod... Ale možná jsem blbej. Mám jen maturitu a nestudoval jsem žádný moderní ekoobor. 

Co z toho plyne? Že je úplně jedno, jak moc energie zdraží, stejně ji nebudeme mít. 

Víte, já si myslím, že se to bratrům Dojčlandům už letos v zimě podaří... nějaký pěkný blackoutek. Nic velkého - oblast jednoho bundesstátu a ani to nebude trvat dlouho... tak týden. A představte si to překvapení, až se ukáže, že ten týden bez proudu zabil víc lidí než pět kovidů dohromady... 

 A já se tak konečně dozvím odpověď na základní bezpečnostní otázku této republiky. Ne, není to vztah Babiše k Merkelové. Ani vztah Bartoše ke "strážci klimatu"  Timmermansovi. Dokonce to není ani vztah Koudelky k CIA ba ani podřízenost Babiše vůči US prezidentovi. Není to ani vztah Zemana k Putinovi či Sitting Pingovi. 

Základní otázka bezepčnosti této republiky zní takto: Když v Německu dojde kapacita tamních elektráren, protože bude mráz, inverze, nebude foukat a někde namrzající déšť položí velmi důležité elektrické vedení a bude jim tak ouvej, že ani česká kapacita je nebude schopná zachránit, co udělají naši energetici? Odpojí naší republiku od Německa, aby byla kapacita alespoň pro nás? Nebo budou do poslední chvíle zachraňovat energetiku v Německu i za cenu blackoutu v kotlince?  

Tohle vám totiž nikdo nikdy neřekne. A je dost možné, že ani Babiš tohle neví. A přitom jsme už několikrát byli na hraně podobného průseru. Co slíbili naši energetičtí baroni svým kamarádům v Dojčlandu? Nakolik naše energetika slouží nám a nakolik Německu?  Ne že bych si to přál, ale brzy se dozvíme jak moc jsme doopravdy kolonie. Možná už tuto zimu. 

A abych dostál dnešnímu nadpisu... Milí uhlobaroni a energobaroni. Vypněte ty elektrárny tak, abyste je zase mohli nahodit. Držte tam nějaký ten personál, držte znalosti, obětujte nějaké procento ze zisku na to, abyste v případě potřeby mohli být za hrdiny a ne za vlastizrádce. Pokud to tady všechno zhasne na delší dobu, tak se zřejmě nikdo z nových revolucionářů nebude ptát na zákonnost, ale rovnou vás popraví, protože takhle velký průser bude potřebovat pořádného obětního beránka. Na druhou stranu... pokud dokážete jen tak mimochodem znovu rozchodit energetiku - samozřejmě až všichni ekologové prozřou - tak budete za hrdiny. 

Jste strašně blízko obojímu... pokud to poděláte, přijdete o všechno a němečtí bratři vás nezachrání, protože elektrotanky do Prahy nedojedou. Pokud vydržíte než tenhle debilní ojrorežim padne, tak to bude vypadat, že máte zdravý rozum a vlasteneckého ducha... vynese vás to k netušeným výšinám. Je to na vás. 

My vidláci totiž vydržíme. I ten blackout. Ale pak budeme mít strašnou chuť se pomstít. 

 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.7 (132 hlasů)