Drolí se to

Autor
Štítky

Můj tatínek pracoval před plyšákem na sokolovském uhelném revíru. Deset tisíc zaměstnanců (možná i víc), povrchové doly a podobná situace jako na Ostravě. Jen jsme tam mívali podstatně méně smrťáků a důlních neštěstí. V jámě dlouhé deset kilometrů a široké pět kilometrů zpravidla nevybuchují plyny, nebortí se výdřeva a nedochází kyslík. 

Nicméně horníci mají všude stejně nevymáchanou hubu. Na režim se nadávalo zcela běžně, na šichtě se probírala teologie, západní státy, výjezdní doložky, idioti ve vedení, komunistické podržtašky, politruci na pracovišti, truhláři i nástěnkáři. Pro ostřejší slovo se nešlo daleko, Husák byl běžným terčem nadávek a s ním i Jakeš a spol. 

Nikdy z toho nic nebylo. Havíři se bijí i z malicherných příčin, ale pokud do nich někdo reje, jsou jak cizinecká legie. Díky tomu jsme zažívali velmi svobodomyslné prostředí, kde nic nebylo tabu. 

Přesto táta po revoluci s oblibou říkal, že se všechno sesypalo tak nečekaně, že když v roce 88 někdo prohlásil, že se změní režim, div nedostal po hubě. Byly to tak nepředstavitelné kecy, že je nikdo nebral vážně a spíš to lidi štvalo. Přesto pak stačilo pár dní po listopadu a všichni už byli na nové vlně. Mlčící většina stále mlčela, ale všechno už bylo jinak. Ze dne na den se úplně změnily náměty k diskusi a ti stejní, kteří nešli daleko pro ránu na obranu starých pořádků, ti najednou byli ochotní se mlátit za Havla o kterém ještě před měsícem nikdo ani neslyšel. 

Přitom ty kamínky padaly už dlouho předtím. Charta vznikla dlouhá léta před plyšákem. Perestrojka také začala několik let předtím. Režimy padly všude kolem, v Praze dederóni hromadně přelézali zeď velvyslanectví Západního Německa. Režimu už teklo do bot dávno... nikde nic nefungovalo, všichni na všechno kašlali, zásobování haprovalo, ale stejně se vlastně až do poslední chvíle nic nedělo. 

Začínám mít dosti podobný pocit, který popisoval táta před lety. Podívejte se všude kolem. Britové nevědí zda ani jak vystoupit z EU. Ve Francii vládne mladý a pohledný Jakeš, motor Evropy Německo hodlá dobrovolně a s radostí zničt svůj emisní průmysl, aniž by uměli vyrobit jakýkoliv bezemisní. 

I když nás všichni varují před Ruskem a Čínou, tak se ve velkém dělají plynovody a Hedvábné stezky, ke kterým se připojují především ti z tvrdého jádra, kteří mají nejvíc plnou hubu Evropských hodnot. Takhle nějak to dělali představitelé režimu. Na rtech slova o budování komunismu, ale jinak přivlasňování prostředků, dovoz zahraničních hi-fi souprav a kdo si nestavěl luxusní daču za městem za státní peníze, ten nebyl normální. 

I když mají všichni plnou hubu keců o demokracii, nikdy se tolik neporušovaly všechny mezinárodní principy. I když mají všichni plnou hubu volného trhu a kapitalismu, jedou celní války a protekcionalismus ve velkém. Předtím varovali před imperialisty, teď varují před Putinem a Čínou, ale stejně spolu dělají obrovské kšefty za našimi zády. 

Drolí se to. Kamínky už padají. Nic bych za to nedal, že změna pak bude super rychlá... 

 

 

 

 

Hodnocení
Zatím bez slepic

Komentáře

Trvalý odkaz

Za socialismu se zdálo jasné, kam to půjde, když se to sesype. Budeme se mít líp. Ale kam by to šlo dnes? Budeme se mít líp?

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

"Budeme se mít líp?"
Nebudeme.
Je to jako ta odpověď v Rádiu Jerevan na dotaz posluchače:
(pardon, neumím tu psát azbukou, tak foneticky)
Daragíje tavárišči, skažítě pažalsta, kagdá už budět luče?
Naš atvět:
Daragij tavárišč, luče už bylo.

Líbí se mi v tomto směru lakonická odpověď Jiřího Suchého na otázku, zda to bylo lepší před 89 nebo po něm:
"Je to lepší než to bylo, ale je to horší než jsem čekal".
Já teď doufám, že po dalším převratu (pokud se ho dožiju) se sice budeme mít hůř, ale ne tak špatně, jak se obávám.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

A to soudruh Suchy dostava stale dotace, jako za sociku. Co maj rikat ti, co mu je platej.

Zatím bez slepic

In reply to by Godot (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdy bude lépe? Na to už odpověděl Viktor Černomyrdin: "Budeme tak žít, že nám naše děti a vnuci budou závidět." a "Učitelé a lékaři chtějí jíst prakticky každý den!"

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

No jo, když oni nám tím "Zvykejte si, že bude už jen hůř..." vyhrožujou právě i ti, kteří argumentují tím, jak nejlépe se máme.

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

http://buypriligyhop.com/ - where to buy priligy in malaysia

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

https://prednisonebuyon.com/ - buy prednisone online without a script

Zatím bez slepic

In reply to by Narcis (neověřeno)

Trvalý odkaz

<a href=https://vsildenshop.com/>free sample viagra without prescription</a>

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Drolí se to. Z větších částí na menší. Nepůjdeme jako ovce z východu na západ nebo z jihu na sever. Zůstaneme sedět na řiti a budeme jenom uskakovat, aby na nás něco nespadlo. Na každého jednotlivce. Z globalizace bude decentralizace se všemi výhodami a nevýhodami. Tupí budou ovládáni chytrými a měkoši budou ovládáni gangy. Gangy budou i demokratické strany. Každá organizovaná skupina pojede na své triko. Bude si chránit krk, bo o nic jiného nepůjde. Zranitelní budou zraněni a dobiti, silní budou silnější. Budou mít v ruce vodu, energii a léky. Hladové bouře budou potlačeny násilím a násilí se stane společenskou normou.

Zatím bez slepic

"Gangy budou i demokratické strany."
Budou? Už jsou! Gangy nebo možná spíše sekty, jak která.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Urvi et orvi
taky se porvi
drolí se skála
vlajka už vzplála.
Kolem je mlha
hlásí se Plha
že blbě vidí
každý ho šidí
trhá mu kapsy
na pultě flaxy
zelené a smrdí
v Řípu je strdí.
Rozděl a panuj
cenzore banuj
nedopusť smečku
vlků ni křečků.

Zatím bez slepic

u Mrtvého moře.

Zatím bez slepic

Když to nedopadlo s celou Sýrii,tak aspoň Golanské výšiny.
Vždyť už to nejde přehlédnout,že celá rozvrtaná oblast BV ,je jen k vůli velkému Izraeli.
Proto tolik utečenců z těch oblastí,vypudit co nejvíce lidí,kam by se usadili židé,zase z těch zemí,kde to převezmou muslimové.
Jenže,takto provedené nařízení Trumpem,zakládá nebezpečný precedent.do budoucna,na co upozornil už včera pan Gerd.

Zatím bez slepic

In reply to by zemedelec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Proto tolik utečenců z těch oblastí,vypudit co nejvíce lidí,kam by se usadili židé. - To urcite ne. Golanske vysiny jsou obsazene od roku 67, anektovane od roku 81, jestli to ted Trump dodatecne schvali, tak jen pravne potvrdi, co uz je davno realita. Odtud uz nikdo neutece. bejvali syrani, co tam zustali uz maj vetsinou zidovsky obcanstvi - ti zijou v civilizaci, nemaj proc utikat.

Syrani co odtud utekli prozili vetsinu zivota jinde a jsou neco jako sudetaci, co tesknej po necem, co nikdy nepoznali.

Zatím bez slepic

Na základě Golan se omluví Kosovo i Krym, Katalánsko a Jižní Osetie. Ideologové z evropských hodnot budou mít těžký úděl něco tak nevysvětlitelného nacpat do hlav obyvatelstvu. To lze jediným způsobem, že obyvatelé budou nemyslící blbci vychovaní ve školách. Zatím se to daří.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

V kontextu toho, co se v minulých dnech událo (Golany, Venezuela, konec vyšetřování Trumpa) sázím na to, že se budou dělat kšefty. Ty mě to, já tobě tohle.

Zatím bez slepic

o ktorej u Lavrov povedal.. ale trochu vznesenejsie...ze vacsi pes jebe a maly pes moze byt rad ak sa diva 😀😀😀
Takze my by sme si mali pripravit okuliare... bo my sa budeme divat 😀😀😀 ... a miestami aj divit 😀😀😀
Sme mali, prehliadnutelni, aktualne tolerovani, sluziaci na pracu a sem tam na otestovanie nejakej tej novinky ekologickej, sociologickej ci politologickej.
Aby nam ta vysnivana samostatnost nezhorkla .......

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

bohuzial - mne to pride ako absencia koncepcie rozvoja. Myslim realnej.
Minule davali, ze rusi za 4 roky postavili novu elektraren na Kryme (cize uz ziadne blackouty kvoli Ukrajine), zeleznicna cast krymskeho mosta je uz komplet postavena, zacinaju davat kolaje.
Chapem, ze rusi maju co dobiehat a je tam priestor. U nas sa stare fabriky z cias nenavideneho komunizmu zacinaju rozpadat. Nove sa nebuduju. Snad len logisticke centra, a montovny. Podla moznosti na najurodnejsej pode.
Nie je tu plan. Nie je tu vizia. Su tu len absolventi genderoych, politologickych a divadelnych studii co maju tah v politike. A tak to aj vyzera.
Ako moze byt ministrom obrany clovek co sa vojenskej problematike nerozumie?? ... napriklad
Vsade chceme top kvalitu - ale na najvysich miestach je neskutocna nekvalita. Ryba smrdi od hlavy.

Zatím bez slepic

In reply to by Zvedavec (neověřeno)

Trvalý odkaz

Nie je tu vizia. Su tu len absolventi genderoych, politologickych a divadelnych studii co maju tah v politike. A tak to aj vyzera.

Zapomel jste na kavarnu rizenou z ambasady. - Tam maji vizi co se jim hodi. Kavarnici jen chtej neco trhnout na kolaboraci.

Zatím bez slepic

...

Zatím bez slepic

tak sem si to prečetl a je to samé teoretizování, kdy jednou nejsou jednotní=spolupracující a podruhé se semknou, když potřebují atd. samé kecy co si dotyčný myslí, proložení nadhozením "že nezasahují do voleb", ale oppisem napíše že vlastně ano :D

Ale, alespon to není plné keců ala Fisher, ktery by chtěl pomalu vešet na kandelábr, protože nechápe, že když se začne, tak nikdy na nich nekončí pouze jedna strana...

Zatím bez slepic

http://blog.aktualne.cz/blogy/jonas-syrovatka.php

Projektový koordinátor v Prague Security Studies Institute,

A kdo jsou vsechno partneri
http://www.pssi.cz/partners/foundations-and-institutions

◾Association for International Affairs
◾Atlantic Council of the United States
◾Atlas Economic Research Foundation
◾Bawd Foundation
◾Canadian Defence & Foreign Affairs Institute
◾Carthage Foundation
◾Center for EU Enlargement Studies
◾Central European Foundation
◾Charles University in Prague
◾Claremont Institute
◾Czech-Israeli Chamber of Commerce
◾Diana Davis Spencer Foundation
◾Donner Canadian Foundation
◾Donner Foundation
◾Embassy of Afghanistan in Prague
◾Embassy of Denmark in Prague
◾Embassy of France in Prague
◾Embassy of Israel in Prague
◾Embassy of the United States of America in Prague
◾European Social Fund
◾European Space Agency
◾European Space Policy Institute
◾Europeum-Institute for European Policy
◾Foundation for Social Studies and Analysis
◾Friends of Israel
◾Geneva Centre for Democratic Control of Armed Forces
◾German Marshall Fund of the United States
◾Heinrich Böll Stiftung
◾Institute for Democracy and International Security
◾Institute for Public Policy
◾Intercollegiate Studies Institute
◾Interdisciplinary Center Herzliya
◾International Relations and Security Network
◾International Visegrad Fund
◾Jagello 2000
◾John Templeton Foundation
◾Kathryn W. Davis Foundation
◾Konrad-Adenauer-Stiftung
◾Kosciuzsko Institute
◾Masaryk University in Brno
◾Ministry of Defense of the Czech Republic
◾Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic
◾Ministry of Interior of the Czech Republic
◾Ministry of Transport of the Czech Republic
◾NATO
◾Natoaktual
◾New York University in Prague
◾Office of the Government of the Czech Republic
◾Office on Naval Research Global
◾Open Society Fund
◾Radio Free Europe/Radio Liberty
◾Ronald Reagan Presidential Foundation
◾Senate of the Czech Republic
◾Shalem Center
◾Slovak Foreign Policy Association
◾Smith Richardson Foundation
◾Taipei Economic and Cultural Office

Zatím bez slepic

Tolik partnerů...
A s těma všema on to?...

Zatím bez slepic

Jen pasivne. Aktivne jen na jejich aktivni pozadani.

Zatím bez slepic

V Praze vzniká Centrum pro občanskou společnost v postsovětských zemích, hlásal titulek v únoru 2015. Neziskovka měla tři zakladatele - polský tingltangl Institut of Publc Affaire, norský Human Rigths House Foudation, český Člvtísni. Ve správní radě zasedl i oblíbenec "kvalitních médií a lidí" historik Timothy Snyder.
https://www.clovekvtisni.cz/v-praze-vznika-centrum-pro-obcanskou-spolec…
Stejně se jim musí přiznat, že tyhle neziskovky, pracující v jejich prospěch, vymysleli skvěle. Role užitečného idiota, který to rozvrtá, kde si vrchnost přeje, byla přidělena zemím střední a východní Evropy. Je to i prima džob často pro celé rodiny. Např. Pavla Holcová, nejdříve pracovala v Člvtísni, jezdila na Kubu za opozicí, než jí zakázali vstup do země, pak sorošovská neziskovka převážně východních novinářů v akci Panama Papers, zde s ní začal pracovat Kuciak. A její bratr Petr Holec pracuje pro změnu v Evropských hodnotách.

Zatím bez slepic