Ivane, bojoval jsi zcela zbytečnou bitvu

Autor
Štítky

Krátký koronavirový úvodník.

Včera nám zavolali z pražské hygieny... Jakpak se má náš kluk, jakpak se máme my, jestli jsme nemocní, či tak něco.  Tož jsme zahlásili, že zatím nic. Kluk je čilej ja rybička, jeho čtyři sourozenci také nevypadají nakaženě, manželka má pořád čich (nejvíc na průsery) a já hákuju co to dá na poli. Dostal jsem poučení, jak se chovat v karanténě, tedy jak se má kluk chovat v karanténě, protože my ostatní v karanténě nejsme. 

Poslední den, kdy se kluk mohl nakazit, byl 16.10. Další den už byla školka zavřená, protože jeho učitelka měla příznaky. O týden později - 23.10. se učitelka dostala na test a dozvěděla to, co už týden věděla. Včera 27.10. nám teprve zavolali z hygieny, aby nás ofiko upozornili, že kluk je rizikový a má být v karanténě. Všechno co jsme udělali předtím, jsme udělali sami o své vůli, protože jsme normální lidi a nehážeme do toho vidle. Ale kdybychom byli méně komunikativní, učitelka byla méně komunikativní, ředitelka byla méně komunikativní, dozvěděli bychom se první informaci o potenciálním riziku až včera. 

A pozítří - 30.10. půjdeme na test. A to jen díky tomu, že jsme komunikativní a s klukovou doktorkou jsme to vyřídili hned jak se učitelka dozvěděla, že je pozitivní. Dřív nám to ani doktorka nemohla napsat, bo nemáme příznaky.   Mimochodem...sousedčin kluk to od učitelky chytnul, od něj jeho maminka a pak tatínek. Šli na testy a kluk se stihl uzdravit dřív než se na test dostal... a maminka také. 

Chytrá karanténa je něco tak neskutečně blbého a teď je to i zcela zbytečné. Andrej by to měl rozpustit a Rážovou promtně odeslat do prdele  důchodu. Za ušetření peníze by se koupilo docela dost postelí... Linet by mohl rozjet výrobu ještě víc a nabrat nezaměstnané umělce. 

Celá chytrá karanténa by se dala nahradit jednoduchým návodem.  Ti chytřejší to tak stejně dělají. Kluka jsme hned od první zprávy na učitelčiným fejsbůku - 17.10.  oddělili od ostatních a informovali naše rodiče, že by se nám pro jistotu měli vyhýbat.  Test je v podstatě už jen formalita a vlastně přemýšlím, jestli tam vůbec ještě chodit.  Jsme čtrnáct dní od posledního možného kontaktu s nakaženým, žádné příznaky nemáme, vlastně je skoro jisté, že vyprodukujeme další negativní test, což víme předem. Ale opět... nebudeme do toho házet vidle. 

Ještě že český národ umí improvizovat a ve většině jsme všichni normální. Obešli bychom se bez testů i bez hygieny. Všichni ti pracovnící v kól centrech jsou tu vlastně jen proto, že tu a tam existuje blbej šéf, blbej personalista, blbej majitel firmy a blbej chřipečkář... 

 

A teď už k dnešnímu tématu: 

Zde na Kydech se několikrát objevily odkazy na Ivana Davida, který na svém serveru popisoval nejnovější peripetie úprav zemědělské politiky. Nebudu si vymýšlet ani parafrázovat, přečtete si to sami. 

http://www.novarepublika.cz/2020/10/hlasoval-jsem-proti-reforme-spolecne.html

Víte, někdy mám pocit, že to s tím protiunijním postojem všichni maličko přehání. Ba dokonce už jim z toho trochu hrabe. Ivan David má u mě  další bezvýznamné mínus podobného ražení, jako když bombasticky referoval o turecké lodi, která u Kypru krade plyn.  Jak víme z Kydů - jde o geologickou loď určenou k průzkumu dna a silně pochybuju, že z plynových nalezišť odčerpala byť jen kubík plynu. 

Zde se Ivan David znovu vyjadřuje bombasticky. Ale bohužel to je tak asi všechno. Já vím, že většina zdejších čtenářů právě tohle nebude chtít slyšet, ale ve skutečnosti jde celou to unijní reformou zemědělství o to, aby vše zůstalo stejné, ale vypadalo to zeleněji. Nic víc. Politici slíbili lidu, že bude vše zelené, obnovitelné a bezemisní a teď přemýšlejí, jak to navléknout, aby nepřišli o sponzorské dary a zároveň nepřišli o hlasy. 

I kdyby Ivan David hlasoval všema deseti pro, je to úplně jedno. 

V podstatě oproti stávajícímu stavu se děje jediná věc - pokud je nějaký zemědělský podnik příliš velký, bude se muset rozdělit. Jedna právnická nebo fyzická osoba bude mít limit velikosti. Pokud bude obdělávat více hektarů, dostane dotace jen do výše limitu a na zbytku bude hospodařit bez dotací. Což nikdo neudělá... 

Nechci Ivanu Davidovi ani nikomu jinému brát iluze, ale tohle je v naší kotlince už dávno vyřešené. Většina malých zemědělců už dávno svoje desítky hektarů rozdělila na sebe, manželku a děti. Na děti je možné brát dotace na mladého zemědělce.  Fotr vezme, rozdělí svých dvě stě hektarů mezi sebe a svoje dvě děti a jedno na zvýhodněné dotace koupí traktor a druhé pluh. Samozřejmě to nic nemění na obdělávání polí. 

Jo a nezapomínejme... u nás jsou sice velcí vlastníci půdy a velcí obdělávatelé. Ale většina zemědělské půdy jej v držení malých vlastníků, kteří ji pronajímají. Je lepší a levnější obdělávat, než půdu vlastnit. Čím větší zemědělec, tím méně půdy vlastní. Nejvíc půdy vlastní zeměděleci do sta hektarů. Někdy i polovinu. 

Velké firmy typu Agrofert s tím rozdělením budou mít trochu práce. Ale oni na to mají mraky právníků a vyřeší to tak, že svoje zemědělské podniky rozdělí  na zemědělce a na strojní traktorové stanice. Každý z vrcholných manažerů bude papírově obhospodařovat osmdesát hektarů a to tím způsobem, že bude podepisovat obejdnávky a faktury. Najme si agronomy od Agrofertu, najme si traktory od Agrofertu, najme si úplně všechno a na konci se ukáže, že má zisk nula celá nula procent. Občas se na některé dotační tituly něco koupí (třeba ten traktor) a najme se do něj něj jen ten řidič od Agrofertu. Prostě se bude optimalizovat a optimalizovat.  

Nezmění se vůbec nic, ale bude to vypadat krásně. Tedy tak deset let, než se zjistí, že všechno je pořád stejně zasypané močovinou a nikde není žádný hnůj, půda je pořád vydrancovaná a pesticidy jsou ve všem. 

 Malý zemědělec posledních třicet let byl, je a stále bude zcela v rukou velkého podniku typu ZZN, který mu prodává všechno a kupuje od něj všechno. Je v rukou komoditní burzy, která se řídí čínským hladem a ruskou a americkou nadprodukcí. Bude dále pěstovat svých pár plodin, které od něj někdo koupí, aby mu zbyl nějaký ten zisk. 

Střední zemědělec se rozdělí mezi svojí rodinu a bude samozřejmě zcela v rukou velkého podniku typu ZZN, který mu nejspíš poradí i tu nejvýhodnější cestu, jak se rozdělit a jak svoje podnikání optimalizovat.

Velký zemědělec udělá novou vlastnickou strukturu... a bude v rukou velké banky a bude u ní mít všechno v zástavě. Jako to má Agrofert nebo kdokoliv jiný. 

Smysl této reformy měl být v tom, aby se půda nedrancovala velkými podniky, kteří v zemědělství vidí jen zisk.  Svým způsobem by to tak mělo být. Menší pole znamenají remízky, meze a lepší diverzifikaci krajiny. Více malých zemědělců by mělo mít lepší vztah k půdě. Ale nic z toho nebude. Dokud se komodity budou obchodovat přes burzu, jsou na tom všichni zemědělci stejně blbě a je úplně jedno, jestli na to mají jedno IČO nebo patnáct. 

Ivan David hlasoval proti něčemu, co je jen kosmetickou úpravou na zacpání huby voličům.  Ale jinak je to samozřejmě ošetřeno se všemi velkými hráči, aby se vlastně vůbec nic nezměnilo. Což je u EU přece základní pravda... nic se nedělá, aby to něco zlepšilo nebo vyřešilo. Humbuk se dělá, aby se zacpala huba kecálkům, což je rok od roku menší problém, protože kecálci jsou stále blbější.   Ivan David se banálně zúčastnil dalšího zbytečného hlasování. 

A že by se výše dotací mezi západem a východem srovnala, tomu tady přece nikdo nevěří. Nikdy tu nebudeme mít německé dotace. Nikdy!   Všechna půda bude pořád obdělána, produkce bude koupena velkými hráči, kteří se na tom slušně napakují. Malý zemědělec bude mít stejně mizernou šanci na změnu, jako měl posledních třicet let. Když bude mít štěstí, bude ho to slušně živit. Když bude mít smůlu, přijde o pozemky, které se včlení do nějakého dalšího konglomerátu a bude úplně jedno, jak vypadá vlastnická struktura. 

A Ivan David mohl hlasovat jak chtěl. Ano i ne, zleva i zprava, horem i dolem. Dokonce i kdyby se ona reforma neprosadila, trend by běžel stále stejně dál. 

Vlastně jo, jedna věc se změní... protože bude papírově mnohem víc zemědělců, bude reálně mnohem menší šance něco zkontrolovat. Drancování půdy pojede dál neztenčenou měrou.

Jedinými skutečnými nezávislými zemědělci jsou vidláci na svých záhumencích. Ti to dělají za své peníze a nikde si nepůjčují na osivo. Za své si koupili malotraktory, za své si koupili hnojivo i postřiky a proto s nimi zachází obezřetně. A úrodu neprodávají komoditní burze, ale spotřebují ji sami v rodině a pro svojí živočišnou výrobu. A těm může být celá tahle šaráda ukradená úplně, protože se jich vůbec netýká. 

Já vím, že jsem s tím už protivný - ale najděte si svého vidláka. Kupujte od něj a spolupracujte s ním. To je to nejlepší, co můžete pro zemědělství udělat. Jeden příklad z Vidlákova. Tchán si letos pronajal další záhumenek, nasadil na něj brambory a dopředu se domluvil se zájemci. Ti ve stanovený den přijeli s celou rodinou, tchán nasadil vyorávač a  během jednoho odpoledne se všechno vysbíralo, napytlovalo, rozdělilo a všichni byli spokojení. Brambory stály pakatel. Pět rodin má zásoby na celou zimu, tchán má zaplacenou práci i techniku, já mám dostatek krmení pro prasátka, prostě samá pozitiva a sociální jistoty. 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (76 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Moc se Vidlákovy omlouvám za komentář mimo jeho dnešní téma, ale začíná nám svátek 28.10. a s ním nová vládní nařízení.

Dávám sem přehled dnešních plánovaných demonstrací v Praze, abychom v tom měli jasno, až se během dne bude něco dít:
----------

Aktuální přehled oznámených veřejných shromáždění na území hlavního města Prahy

Vláda ČR s účinností ode dne 28. října 2020 od 0:00 hod. do dne 3. listopadu 2020 do 23:59 hod omezuje mj. výkon práva shromažďovacího, a to tak, že pokojného shromáždění se může účastnit celkem nejvýše 100 účastníků, a to ve skupinách po nejvýše 20 účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň 2 metry, přičemž každý účastník je povinen mít ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének (na základě usnesení Vlády ČR ze dne 26. 10. 2020, č. 1102 – viz zde: https://www.vlada.cz/cz/epidemie-koronaviru/dulezite-informace/nouzovy-…

28.10. náměstí Republiky (v části mezi ulicemi u Obecního domu a V Celnici)
11:55 – 15:00 Pokojné shromáždění občanů za účelem připomenutí základních celospolečenských hodnot (pořadatel: D.T.)
počet ohlášených osob: 100

28.10. náměstí Republiky (Obecní dům, pomník na rohu domu blíže k Prašné bráně)
18:00 – 19:00 Kladení věnců (pořadatel: Univerzita Karlova)
počet ohlášených osob: 10

28.10. Klárov ( Pochod: Klárov – Strakova akademie (nábř.. Edvarda Beneše 128) - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP)
12:00 – 23:00 Předání požadavků občanů České republiky, našim zaměstnancům – vládě Andreje Babiše, vyvolání dialogu, slyšení v poslanecké sněmovně (pořadatel: J.Č)
(počet ohlášených osob: 300 - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP), povoleno: 100 osob

28.10. Staroměstské nám. (– Letenské nám. – Hradčanské nám. - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP)
12:00 – (20:00 - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP), povoleno do 14:00
Pochod za svobodu (pořadatel: J.P.)
(počet ohlášených osob: 500 - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP), povoleno: 100 osob

28.10. Staroměstské náměstí (– Malé náměstí – Karlova – Karlův most – Mostecká – Malostranské nám. – Nerudova – Hradčanské nám. - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP)
14:00 – 17:00 Slavíme s Milošem! Recesistická oslava. Čínská delegace bude udělovat Milošovi řád velkého rudého bacila. Lid bude žádat dobrou vládu. (pořadatel: M. S.)
(počet ohlášených osob: 50 000 - zrušeno dle stanovených podmínek MHMP), povoleno: 100 osob

https://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/vyhlasky_a_narizeni/prehled_verejny…
-----------------

Mně osobně je zcela u hyžďů, že Prymula šel někde v noci k autu asi 3 vteřiny bez roušky, ale naprosto mi není jedno, že mi vláda zavřela kadeřnici a můžu chodit jen do práce a nakupovat - a to ještě spořádaně ve dvojicích, když je na druhé straně dovoleno stovkám lidí se shromažďovat a vymýšlet si demonstrace a nesmyslné politické happeningy jen proto, že se jich vláda bojí.

Průměrný počet slepic: 4.8 (58 hlasů)

Co to je za základní lidské právo a svobodu
"...Slavíme s Milošem! Recesistická oslava. Čínská delegace bude udělovat Milošovi řád velkého rudého bacila...." ?

Tož dělají si už ze mě brusel nebo co? V nouzovém stavu, kdy hrozí kolaps nemocnic, se povolují recesistické oslavy???

Průměrný počet slepic: 4.8 (37 hlasů)

táhli městem na Hrad a nesli exkrement s hlavou presidenta Zemana. Vedl je tehdy Hilšer a bylo to ohromně zááábavné.:-(
""Vylez, srabe!" Odpůrci Zemana v čele s vysokoškolským pedagogem řádili u Hradu. „Nejsme Čína. Miloše do koše,“ vzkázali na závěr prezidentu Zemanovi.
http://jdem.cz/fgsry6
Další rok pak ti samí hajzlové dělali vyzamenaným na Hradě "uličku hanby".
Kdopak jim letos za tuto "zábavičku" platí? No kdo, náš stát přes Plíseň nebo něco podobnou vlastizrádnou organizaci.

Průměrný počet slepic: 4.7 (40 hlasů)

No, mně spíš vadí, že jsem ani ve snu nečekal, že se ještě na stará kolena dočkám toho, že u nás bude vyhlášeno Stanné právo (zákaz vycházení), jako za protektorátu, po atentátu na Heydricha. Tenkrát pod trestem smrti zastřelením, dnes pod finančními sankcemi, které by mohly být pro některé stejně likvidační. Chjo, zelenej mozek oberstů se za těch 70 let od druhé světové vůbec nezměnil. Jen ty čecháčky bijte, jsou to smějící se bestie. Však bratře Prymulo !!!

Průměrný počet slepic: 1.7 (29 hlasů)

Vaše rozhořčení byste ale měl rozšířit na téměř celou vyspělou demokraticky smýšlející západní Evropu, protože to Vaše "Stanné právo", tedy noční zákaz vycházení, je teď už skoro v celé Evropě. Francouzi nás předběhli o nějakých 14 dnů.

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

se samozřejmě vztahuje na celou "vyspělou" "demokratickou" Evropu.

Průměrný počet slepic: 2.5 (14 hlasů)

Naposledy bylo v Československu stanné právo vyhlášeno na osm hodin v noci z 23. na 24. srpna 1968, novelou trestního řádu bylo v roce 1990 ze zákona vypuštěno.

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

souhlas s pobytem cizích vojsk na našem území. To jsou ty historické paralely.

Průměrný počet slepic: 3.3 (7 hlasů)

Mladý asi nejste, ale blbý?
Když chcete něco srovnávat, tak si to nastudujte, jinak působíte asi jako užitečný idiot.

……. Ti následující si právem zaslouží přímé pojmenování. Patří k nim nad ostatní místní rodačka Marie Kostková (29. 11. 1913 – 25. 11. 1944). Uprchla z totálního nasazení v Německu a s gestapem v patách se přidala k partyzánské brigádě Jana Žižky na Slovensku. Při jedné šarvátce s Němci kryla ústup ostatním, byla zajata a na gestapu v Seredi hordou nacistických podlidí umučena způsobem, jehož zrůdnost nemám odvahu sdělovat; aniž prozradila svou totožnost, aby nikoho neohrozila. ….

https://vlkovobloguje.wordpress.com/2020/10/28/netouzili-byt-hrdiny-ale…

Průměrný počet slepic: 4.2 (10 hlasů)

Napsal uživatel Margon (neověřeno) dne St, 28. 10. 2020, 10:03

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

... no oni si již z nás nedělají ani ty ( . ) ( . ); ale (_!_) !! To víte, když nic v hlavě není, v apatice si to nekoupí.
Musíte jen doufat, že opravdu něco chytí a vyhynou ... i když já si myslím, že na takové blby se nic nechytá, mimo těch 3,14-čoin ve kterých jedou ...
PS... jóó a ještě, čím větší celebrita, tak se musí pochlubit, že už ten "koroňák" měla a úspěšně ho "překonala"... no "chřipečka"...

Průměrný počet slepic: 4.2 (5 hlasů)
Trvalý odkaz

za ?co? :-)

Průměrný počet slepic: 4.7 (11 hlasů)

Tak jo, dobře.... kadeřnictví.

Průměrný počet slepic: 4 (4 hlasů)

Proto jsem byla u kadeřnice už před 14 dny.
Strýc zetě měl kovid v polovině září, dodnes nemá plíce v pořádku! Na JIP pobyl 4 dny, domů jel po týdnu. Nikdy nebyl obézní, má okolo 55 let a dokud neonemocněl, na nic se neléčil.
Jeho stáří rodiče byli jen pozitivní, manželka se nenakazila vůbec. Jejich těžce postižená dcera měla jen menší problémy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Za účes, zavřená doma. Opět pomůže rouška, tentokráte přes vlasy.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Babiš právě v přímém přenosu prohrává volby; ač si to asi stále ještě nechce připustit.
Uhýbá před sebrankou, uhýbá před "koaliční" ČSSD, která mu pere kudly do zad dnem i nocí, ale pořád ještě si odmítá připustit, že už ten boj prohrál.
Teď je přesně vhodná chvíle, aby tuhle bitvu vzdal, přenechal zaminované pole sebrance, nechal ji, ať se znemožní, a pak ve volbách shrábl dort jako zachránce národa a státu.

Místo toho děti nesmí do škol, Vy ke kadeřnici a sebranka se přitom může slejzat po náměstích a vyřvávat tam nesmysly a Hamáček-Křiváček se Zaorálkem-Kecálkem dál křivačí, kují pikle a domnívají se, že jim to snad politicky pomůže.
Situace už se vládě zcela vymkla z kontroly, sebranka si s ní cvičí jak chce, ale Vy, já a spousta dalších s tím nic nenaděláme.

Asi fakt bude nejlepší vidlačit na svém (je-li na čem), zalézt do doupěte, kydat o úrodě brambor a dýní, o sexu, domácích mazlíčcích a td. a snažit se nějak přežít, než se situace nějak vyvine.

Já se před hodinou dozvěděl, že od 1. 2. 2021 dojde k zásadní redukci počtu asistentů pedagoga.
Takže kromě distanční výuky budeme ještě řešit, jak to postihne naši školu a co bude s dětmi, které se bez AP neobejdou, ale s AP výuku zvládají a některé se dokonce zlepšují. Ale nemají to "správné" postižení a tak bez AP buď propadnou, nebo odkráčejí na zvláštní školy.
Na ZŠ zůstanou se zbylými AP ti, co tam nemají vůbec být; ovšem stát skvěle "ušetří".

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdyby to teď Babiš vzdal, tak dopadneme jako na jaře Belgie, když neměla vládu.

Průměrný počet slepic: 4.6 (11 hlasů)

Nic není rozhodnuto. ODS, TOP 09, KDU založili koalici. Už vidím jak volič ODS, který nesnáší lidovce bude tohle volit. A voliči ostatních stran to samé.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Je to neprůstřelné? Co když si v EU přečtou Kydy (piráti to prásknou) a najdou recept na skutečné rozdrobení vlastnictví půdy? Já vím, vidlákům je to jedno.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

po evrouhnijsku? Každý POVINNĚ nafasuje pozemek a kdo to odmítne, zaplatí likvidační pokutu?
Je to dost dobře možné, bo v EU už je asi možné skoro všechno. Čím větší bizár, tím víc EU.

Průměrný počet slepic: 4.3 (12 hlasů)

majetku republiky byste taky před rokem 89 nečekal, že?
Nechci strašit, ale aby to nebyla kupónová pozemková privatizace. :-(
Noví Kožení se už těší....

Průměrný počet slepic: 4 (20 hlasů)

To by musela už teď mít spoustu s.r.o., mezi něž by rozdrobila statitisíce ha "zrestituované" zemědělské a lesní půdy. Ale možná má...

A co třeba různí liechtensteinovití v zemích, kde neproběhla pozemková reforma? Nebo že by proběhla všude a jen v ČR byla po plyšáku provedena pozemková DEforma?
Oni by ti knížecí vykukové rádi "zpátky" cca 2200 km2 (ano, skutečně usilují o 2 200 000 hektarů) České republiky.

Trošku se mi ten Vidlákův optimismus nepozdává.

Průměrný počet slepic: 4.5 (18 hlasů)

sama o sobě není právním subjektem. To se řídí kanonickým právem a proto jsou právním subjektem diecéze a opatství. Protože církev stále žije v hlubokém středověku, o příslušném majetku rozhoduje autokraticky církevní kníže, tedy opat nebo arcibiskup. Ale máte pravdu, i jednotlivé diecéze mají takové výměry, že rozhodně na dotace nedosáhnou. Oni si však poradí, o tom nepochybuji. Konec konců je to největší firma na Zemi.

Průměrný počet slepic: 4.6 (12 hlasů)

Neuvědomil jsem si totiž, že církevní "právnické osoby" se nezapisují do OR, takže o SKUTEČNÉ vlastnické struktuře nelze zjistit NIC.
Dobře to maj´ vošéfovaný...

Průměrný počet slepic: 4.7 (12 hlasů)

Od starověku je přerozdělení zemědělské půdy a škrtnutí dluhů nejčastější reforma, která probíhá. Tož by mi vůbec nevadilo, kdyby se půda zase znovu přerozdělila, rozdrobila malým vlastníkům a začalo by se znovu. Ale stejně by to nic nezmanenalo. Od té doby, co traktor nahradil lidskou práci, je jedno, kdo půdu vlastní. Obdělávat ji může jen ten, kdo má velké peníze. Do každého hektaru se musí každý rok nasypat dvacet tisíc korun, aby z toho pětadvacet tisíc bylo. Letmým výpočtem je zapotřebí mít pro sto hektarů dva miliony, aby se dva a půl milionu vrátilo. K tomu přidejme půl mega z dotací. Kdo z malých vlastníků půdy má takový kapitál? Ani velcí vlastníci půdy a velkozemědělci tento kapitál nemají. Mají všechno v zástavě a úvěruje je banka. 

 

Průměrný počet slepic: 3.9 (12 hlasů)

Ohledně zemědělství a malo- i velkostatkářství Vám zcela důvěřuji, protože jste insider a víte i o hodně skrytých mechanismech, o jejichž existenci nemá outsider ani tuchu.
Jen jsem si jist, že v čemkoli, co vzejde z EU, je skryt čertův pazneht; tak se ho snažím najít.

Průměrný počet slepic: 4.3 (15 hlasů)

Pane Vidláku, stačí se podívat na leteckou mapu roku2006 a nyní, uvidíte na kolika zahrádkách zmizely záhony zeleniny, brambor, atd.
Lidé raději jdou do Fitka, než by pracovali na zahradě, přitom zeleň uklidňuje.
Soused vykládal, jak za války je zahrada uživila, i tabák tam rostl.
Dnes jeho zeťák nadává na brambory ze supermarketu, který má oblíbenou modrou barvu, ale zahradu zatravnil, trávu sype do hnědé popelnice.

Průměrný počet slepic: 4.8 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Taky jsme bez příznaků, i když nevím, jestli náš vnuk a Váš syn chodili do stejné školky a třídy. Pokud ano, jsme z toho také téměř venku. Pokud ne, přidám pár dnů navrch. To, že hygiena nestíhá, je jasné, tím pádem je již nálož taková, že se to snad nedá ani dát dohromady, dopočítat se něčeho přesného.

Průměrný počet slepic: 5 (9 hlasů)

Právě, nejsou-li spočitatelná vstupní data, jde-li na to hygiena všude, jako ve Vidlákově, Bohové s námi. Moje 72-ti letá maminka mi dnes volala, že je covid pozitivní a má 10 dnů zaracha. A že ji to pekelně ser... vadí, protože čich, chuť, všechno už zase dávno funguje, je trochu unavená, ale nutně potřebuje na zahradu. Volala své obvoďačce už před týdny, že je jí divně, a než to všechno s testováním a karanténou vůbec proběhlo, je sice pozitivní, ale příznaky už odezněly a chce se jí ven. Tak co si o tom myslet? V žádném případě nejsem proti těm sradnovním nepohodlím, co nám ordinuje vláda, protože to fakt není nic podstatného. Jen mi to vrtá hlavou. Zdraví všem!!

Průměrný počet slepic: 4.4 (13 hlasů)

a maminka je přesto stále pozitivní, pak by na sebe měla být dost opatrná. Protože to by znamenalo, že ještě není v pohodě. Zkuste ji ukecat, ať se nepřepíná, moc se nekontaktuje s okolím a ať zkusí z doktorky vydyndat kontrolní test.
Hodně zdraví mamince i Vám!

Průměrný počet slepic: 4.4 (14 hlasů)

Tak zkoušel jsem to, ale zkuste ukecat ženskou, co v roce 2018 cvičila na Všesokolském sletu v Praze a spala na karimatce v tělocvičně a na pravidelné vycházky se sestrama chodí s heslem "není špatné počasí, jen špatné oblečení".

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)
Trvalý odkaz

Ivan David se od časů svého ministrování nezměnil. Nikdy nepřekročil svůj stín.
Jistě také vzpomínáte na jeho nedávnou pohádku, jak Arméni v Karabachu vypráskali exsyrskéžoldáky a uvařili je v nějakém kotli. Jako v Debalcevě. Teď je vyslýchají. I náš tady nejkrásnější, nejchytřejší a nejsolidnější mu uvěřil.
Teď tak trochu utíkají a začíná to být špatné. No, před nedávnem vyměnili hlavní kádry v bezpečnosti, rozvědce a v armádě. Vypadalo to na dobré a teplé fleky. Načas. Teď jsou v pasti. Jsou silně prozápadní a protiruští, ale proti Turkům s Ázerbájdžánci nemají šanci. Pro Rusy jsou jen dobrým ukazatelem, jak to vypadá, když se zapomene na geopolitiku.
Ale článek je o něčem jiném, o tom čemu ani zbla nerozumím a tak končím.
Jen dodám, že Vidlák má neskonale víc rozumu než Ivan David.
To potěší!

Průměrný počet slepic: 4.2 (24 hlasů)

In reply to by strejda (neověřeno)

Trvalý odkaz

Arméni jako národ dlouhodobě bojují o existenci a vypadá to s nimi špatně. Proti nim jsou Turci a Azeři. Je jich víc a na osudu Arménů EU nezáleží. Jen tak pro připomenutí, arménská genocida za a po WWI byla intenzivní, i když trvala jen pár měsíců. Turci si na špinavou práci likvidace Arménů přizvali Kurdy, Čerkese, Ćečence. Arméni jsou obklopeni samými nepřáteli, kterých je více a mají silnější ekonomiku. Vypadá to, že se blíží jejich další genocida a EU bude jen mlít o lidských právech - ovšem jen pro lidi vylovené německými neziskovkami u libyjských břehů. Pro takové obyvatele Jemenu nebo Arménie už lidská práva nejsou.
Kavkazský propletenec vztahů nelze vyřešit. Krvavá historie se smazat nedá, zavraždění předci nejsou zapomenuti. Do toho si vezměme, že Azeři byli původně v Náhorním Karabachu - Arcehu většinou. Pak se tma začali usazovat Arméni a teď je země jejich. Do toho Kurdové zabrali oblast (např. kolem jezera Van), kde staletí Arméni sídlili a byli vyvražděni nebo vyhnáni. Teď si Kurdové oblast nárokují jako součást Kurdistánu.
Řešit Kavkaz je stejné jako řešit Balkán. Žádné dobré řešení neexistuje. Zbývá jen udržovat status quo na dalších 5 až 6 generací (150 let) a mlátit přes prsty všechny, kdo by jej chtěli měnit. A doufat, že se za těch 150 let začnou rozumně domlouvat a sžijí se. Nebo ne?

Průměrný počet slepic: 4.3 (23 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

nemyslím. Snažit se zakonzervovat a zmrazit tak nefunkční a nevyvážený stav jaký teď panuje mezi Arménií, Karabachem a Azerbajdžánem by nic nevyřešilo, jen to prodlouží bolestivou agónii těch kteří tahají za kratší konec lana. Nevím o žádném konfliktu, který se po zamražení Modrými přilbami OSN nakonec znovu nerozhořel hned poté, co cizí vojáci odešli. Novodobá Arménie vznikla proti vůli Sovětského svazu, její vznik nemálo přispěl k pádu rudého impéria a to je jeden z důvodů, proč si dnes rusové pro ni nebudou pálit prsty. Pokud padne Karabach, v dlouhodobé perspektivě se neudrží se ani Arménie. Karabch se na svých současných hranicích neudrží, čeká ho přinejmenším takové okleštění, že přestane být strategickou závorou a obranným valem Arménie. A až toto nastane, budou arméni zhruba v pozici čechů po obsazení sudet.

Průměrný počet slepic: 4.2 (11 hlasů)

In reply to by Zapadlo (neověřeno)

Trvalý odkaz

A co jiného se dá s Karabachem dělat, než zakonzervovat? Jiné řešení je nechat věcem volný průběh a tím je genocida jako ve Rwandě. Putin určitě nepřijde na pomoc ani jedné straně, a nechá je obě krvácet. Pak za čas obě přijdou s prosíkem za ním. OSN, EU a NATO se na nic nezmohou a opět se ukáží jako zbytečné organizace, které v těžkých časech nezmohou vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 4.6 (9 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Možná se pletu, ale na Sibiři je místa dost, nemyslím to ironicky, ale Rusko by získalo oddané spojence, prostor by se vyčistil.
V případě dalších problémů, by nastal vzor Ussuri.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Právě jste vyřadil všechny velké konzervátory. Jak chcete konzervovat ? Ať už se nám to líbí či nikoli, věcem je ponecháván volný průběh již jeden měsíc a jeden den. Tichá dohoda velkých hráčů funguje. Azerbajdžán má bianco šek na Náhorní karabach, pokud se zdrží trvalého obsazení území Arménie. Přechodné přehrazení jižní části Arménie a propojení azerského koridoru s Nachičevanem bude na dobu určitou velkými hráči rovněž tolerováno.

Zatím bez slepic

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

Gerde, mě to připadá jabo by jste snad byl lidumil a humanista. Asi tak jako : "Něco se musí stát. Někdo je přece proboha musí zastavit." --- Nemusí. --- Buďe realista, nebo dopadnete jako Karel Čapek.

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Je to sice trochu off-topic, ale myslím, že jsem přišel na to, proč se virus tolik šíří. Začnu trochu obšírněji - byl jsem nakupovat v hypermarketu. Paní u pokladny byla evidentně nemocná, teklo jí z očí i nosu a nakašlala mi až na nákup. Samozřejmě nevím, jestli měla Covid, ale to je teď vedlejší. Prostě byla v práci, protože si nemohla dovolit zůstat doma - tuhle práci přece nedělá nikdo pro pouhé potěšení a z lásky ke kase. Něco podobného jsem zažil v posledních dnech víckrát, ale až teď mi to došlo.

Kdyby moje VŠ nevyhlásila distanční výuku a neposlala nás na home-office, byl bych na tom podobně, jako ta chudák paní od pokladny. Sice mám asi trochu lepší plat, ale zato jsme na katedře tak vytížení výukou, že by stačilo, aby 1-2 kolegové onemocněli, a výuka by se zhroutila. Před Covidem jsme běžně přecházeli chřipku, protože by za nás neměl kdo suplovat. Takže co bychom dělali - no učili virus nekoronavirus, dokud bychom nepadli, dokud by to fyzicky šlo a u toho šířili ten virus. Naštěstí náš děkan ani rektor nejsou blbci. Ale nějakým manažerům obchoďáků na lidech možná tolik nezáleží a "zavřít krám" si dovolit nemůžou. A v nějakých fabrikách a velkých firmách podobně. Takže co dělají zaměstnanci - nemoc tají, dokud to jen jde a testům se vyhýbají jak čert kříži. Jako místo nákazy svého zaměstnavatele neoznačí, jelikož nechtějí mít problémy a do práce se chtějí vrátit.

Má hypotéza je, že část Vidlákem a Masterem zmiňovaného "koláče" označená jako "Neznámo 23.9%" jde na vrub především této možnosti. A z toho plyne, že pokud mám pravdu, nějaký zákaz vycházení po 21. hodině ničemu nepomůže. Jediné, co by mohlo pomoci, by byl úplný lockdown a dočasné zastavení práce v zaměstnání.

Průměrný počet slepic: 4.4 (29 hlasů)

Němec potřebuje prodat naše polotovary (koupené od nás za minimální cenu) ve svých výrobcích za tržní cenu. Prvotní je zisk protektora.

Průměrný počet slepic: 4.5 (31 hlas)

Myslím, že jste přesně popsal realitu dnešních časů. Náklady na živobytí se samy nezaplatí. K tomu přidejte zahraniční dělníky z ubytoven. Autobusové dobytčáky na periferiích jsou narvané k prasknutí. Na chorůbky není čas.

Průměrný počet slepic: 4.9 (16 hlasů)

Od začátku září je policie rozdělena na tým A a tým B, ve službě se střídají. Na sváču a obědy ovšem oba týmy chodí do jedné kantýny. Prodavačka v kantýně je jen jedna, ta nandává jídlo oběma směnám. Stejně tak se všichni policisté z jednoho okresu na podzim sešli na měření u jednoho krejčího, stát se totiž zrovna teď, v čase přepychu, rozhodl dát ušít celému sboru nové slavnostní uniformy. Hlavně, že se týmy A a B nikde nesetkají.

Průměrný počet slepic: 4.6 (14 hlasů)

Naše firma nám měří teplotu termokamerou, tohle neokecáte. A kdo se cítí blbě, do práce ani nejde. Jsme v průmyslové zóně u Kopřivnice a dost lidí je nakaženo.
Navíc pokud jsou lidé normální a nelžou hygieně, zůstává dost kolegů v karanténě. Proto dnes jely i ve svátek skoro všechny firmy. Kvůli obávám z nakažených Poláků, je nedostatek zaměstnanců. Jezdili tam dřív i Slováci, ale jejich auta už nepotkávám.
Právě pro nedostatek zaměstnanců se jede i ve svátky a o sobotách, běžně se pracuje i v pátek v noci.

Zatím bez slepic

To je určitě dobře, vaše firma je jistě skvělá, ale bohužel horečka je poměrně pozdní příznak. Do té doby, než nastane, jsou příznaky Covid-19 poměrně mírné a infekčnost naopak vysoká. Jak jste na tom s rouškami? A co myslíte, kde se tedy nakazilo těch "dost lidí" ve vaší průmyslové zóně?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

A co Agrofert?

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Pane Vidláku, jsem rád, že ještě existují lidé, kteří logicky myslí a jednají.
Možná by bylo dobré pouvažovat, jestli tohle byrokratické kolečko nejde obejít.
Vy to nebudete potřebovat, ale jiným to může pomoci.
Já nepatřím mezi lidi, kteří by si zbytečně chodili povykládat s lékařem, spíše mi lékař posílá vzkazy, že by mě rád viděl.
Jednou mi bylo opravdu zle, tak jsem navštívil lékaře, byl rád, že mě vidí, a říká to nic to je jenom viróza, Covid 19 ještě nebyl.
Já na to, pane doktore, mi je ale opravdu blbě, on se jenom podíval, a napsal na dva týdny nemocenskou.
Dotaz pro chytřejší, než jsem já.
Může nyní napsat praktický lékař e-neschopenku na nějakou chřipečku dálkově, bez testů?
Tím by byli lékaři užitečnější, než celé Ministerstvo i s Hygienou.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)