Konečné řešení mnichovské otázky

Autor
Štítky

Dnes píšu poslední článek o Mnichovském diktátu, jeho přijetí, nebránění se, okupaci a nakonec osvobození vítěznými mocnostmi Druhé světové. Od nynějška budou články k tomuto tématu vycházet jen v příslušné výročí, protože názory můžeme mít různé, ale zapomínat nesmíme. Pokud se kdokoliv z diskutujících cítil po Targusově článku dotčen a má pocit, že je třeba se vyjádřit, nechť si chystá článek na konec září. 

Urputná diskuse na téma Mnichova a následující události je pro mě významný ukazatel, že toto téma ještě zdaleka neleží vyčpělé. Představte si obdobně úpornou diskusi na téma bitvy u Lipan nebo bitvy na Bílé hoře. Představte si, jak předkládáme tabulky s výzbrojí jednotek generála Tillyho a porovnáváme je s regimenty Mansfeldovými nebo Anhaltovými. Představte si, jak dohledáváme různé drobné zmínky o obdobných bitvách v téže době, srovnáváme to s obléháním Prahy o třicet let později a snažíme se z toho udělat závěr, že všechno mohlo být jinak. Že se Fridrich Falcký mohl bránit v hradbách Prahy, že v Kostelci nad Černými lesy v době bitvy na Bílé hoře obědvalo rozhodujících osm tisíc mužů jízdy v žoldu českých stavů, že v Praze bylo dost peněz na zaplacení bouřících vojáků a podobně. 

Ano všechno mohlo být tenkrát jinak. Stejně tak mohlo být všechno jinak i po Mnichovu. Ale nebylo. Mnichov, mobilizace a odstoupení pohraničí jsou stejně jednosměrné jízdenky jako bitva na Moravském poli a nakonec byl Mnichov pro český národ méně zničující než právě ta Bílá hora nebo Moravské pole, po kterém přišli Braniboři do Čech. To je to první, co bych chtěl k tématu říci - Mnichov byl zcela odčiněn, zneplatněn a na konci všeho jsme měli stejné hranice jako na začátku a bez třímilionové páté kolony. Totéž se nedá říci o důsledcích Bílé hory... 

Urputnost včerejší diskuse svědčí o něčem úplně jiném - o nezhojené ráně v rozhodující moderní zkoušce dějin. Tenkrát jsme měli papírově milionovou armádu. Byla mobilizovaná a na pozicích. Generálové si byli vědomi nedostatků, slabin i předností našich divizí stejně jako znali nedostatky i přednosti našeho opevnění. Byli si rovněž vědomi předností a nedostatků sil nepřítele. Kromě Beneše si v oněch zářijových dnech byli celkem všichni navíc vědomi toho, jak mizerné máme spojence. Možná se dalo udělat pro naši bojeschopnost víc, ale ruku na srdce, kdo v Evropě si do důsledků uvědomoval potenciál diktátorka s knírkem? Stalin právě vraždil ve velkém svoje důstojníky, Angličani tleskali Chamberlainovi, jak zachránil mír, Francouzi byli dobře připravení na První světovou válku, Poláci se těšili na to, jak budou jejich osudy spojené s těmi německými. Slováci měli čehuňou právě tak dost a Balkán byl vždycky Balkán bez ohledu na statečnost případných dobrovolníků. Srbové nás sice nikdy nezradili, ale šlo jim líp podřezávání krků v temných uličkách než vševojskové divize. 

Argumentace ve prospěch války s Německem nebo proti ní vychází ze shodných pohnutek. Mnichov byl obrovská facka národu. Kudla do zad. Nečestný faul spojenců. Vyhřezlo u toho všech těch předchozích dvacet let. V plné nahotě viděl celý národ, jaká práce se v jakém ohledu udělala. Národ si v přímém přenosu prohlédl zbytečných dvacet let zahraniční politiky, skutečné úmysly spojenců i různých papalášů u nás na všech úrovních. Mnichov měl následky pro všechny. Tak velké, že je zřetelně cítíme ještě po třech generacích a ještě jsme to neuzavřeli. Proto ty tabulky o tloušťce pancířů obrněnců. Proto ty statistiky o pěchotních zbraních, úrovni výcviku a podobně. Proto ty ohnivé diskuse se spoustou invektiv. 

Mnichov se pro nás ještě nestal dějepisným učivem. Je to stále ještě živá záležitost, která zvedá lidi ze židle. Ještě se střetává pragmatismus s hrdinstvím a kalkuly s nadějí.

Obojí je povoleno! 

Nebránit se tváří v tvář zradě spojenců a přečíslení nepřítelem to je zcela legitimní přístup. Bojovat navzdory zradě spojenců a přečíslení nepřítelem, to je rovněž v pořádku. Tenkrát jsme to nechali na Benešovi, protože byl prezident a měl to právo. Jeho rozkaz byl splněn. Ale stejně tak by byl splněn i jeho rozkaz k obraně. Beneš to rozhodl, protože to právo dostal ve svobodných volbách a národ to respektoval. Respektovali to i ti, kteří vnitřně nesouhlasili. Kdyby se rozhodl pro boj, bylo by to stejné. A toto je to druhé, co chci dneska zdůraznit. Rozhodl to vrchní velitel, kterého si národ zvolil a jeho rozhodnutí bylo akceptováno. 

Když sleduju vývoj ve světě, celkem přímočaře směřujeme k podobnému dějinnému zlomu. Včetně brutálních facek od spojenců a nelítostného nepřítele. Je dost možné, že budeme muset udělat nové fatální rozhodnutí jako to bylo tenkrát.  Na tom rozhodnutí budou závislé osudy i lidské životy. A budeme za něj odpovědní od možné slávy až k možné popravě. Naše rozhodování bude mít ale o jednu proměnnou méně. Žádné pancíře, stavy vojska, tanktů a letectva nemusíme vůbec brát v potaz. Ale klidně se nám může stát, že bojovat budeme  muset tak jako tak a přitom budeme v mnohem horší situaci než ve které byl generální štáb 1.10.1938. Beneš měl alespoň nějaké možnosti. Mohl obětovat českou krev. Byli jsme na to tenkrát připravení. 

Tenkrát zvítězil pragmatismus nad hrdinstvím a kalkul nad nadějí. Ale měli jsme jak hrdinství, tak naději. Co dneska? Máme tváří v tvář novým Mnichovům nějakou naději? Máme nějaké hrdinství? Nebo nám zbývá jen ten brutální pragmatismus a chladný kalkul? Je u nás ještě někdo ochotný prolévat svou krev? Bez ohledu na zbraně po barácích, bez ohledu na střelecký výcvik na střelnicích, je u nás někdo ochoten se postavit na vartu a na ní vytrvat až do konce, když to bude nutné? 

Touto otázkou bych chtěl téma ukončit. 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.4 (63 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

minulým článkem. Račte se dovzdělat.
Jinak střízlivé odhady pro dnešní armádu (USA) jsou takové, že na jednoho "prolévače krve" přináleží až deset (!!!) týlařů. Ten údaj je samozřejmě neoficiální a pohyblivý podle lokality, ve které naši soudruzi právě bojují. Kdo nemusí, neřekne ani Ň.

Průměrný počet slepic: 2.3 (12 hlasů)

Targusi zalez. Jseš narcis jako prase.

Průměrný počet slepic: 3.7 (6 hlasů)

In reply to by Hnidopich (neověřeno)

Trvalý odkaz

taky.

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)

Přečteno, dovzděláno. Děkuji

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)
Trvalý odkaz

já na geniálního prezidenta Beneše. Ten výsledek, jak jej popsal Vidlák, byl v r. 45 prostě famózní. Rád bych spočetl ty, kteří by měli odvahu si na takový výsledek v roce 38 vsadit.

Průměrný počet slepic: 4.6 (18 hlasů)

Maximum. Bez debaty.

A jestli jsme měli bojovat? Třeba ano. I když Belgie bojovala 4 dny a Dánsko 1 den nebo tak nějak, přibližně. Polsko trochu déle. Bojovali bychom jistě také o pár dní déle.
Ale Mnichovský diktát vše změnil. Byli bychom považováni za VINÍKY války, kterou se evropské mocnosti snažily naším obětováním zažehnat. Smlouvu čili diktát, jsme museli přijmout. Jmenované státy výše za viníky označeny nebyly.
Nemůžeme vědět, jak by se další události vyvíjely. Můžeme však předpokládat, že bychom o pohraničí a o samostatnost přišli tak jako tak a jako viníci konfliktu bychom nebyli v postavení, aby se nám území jen tak vrátilo.

V případě, že by druhá světová válka nevypukla, (díky naší několikaleté hrdinné obraně nebo bychom moc pocuchali Hitlera, jak zaznělo předminule) bychom od Německa, Polska a Maďarska nedostali nic jistě.
Ale vše už bylo řečeno. Ano, Beneš uhrál s malýma kartama velkou hru. Je to paradox, ale je jeden z našich nejúspěšnějších politiků za 100 minulých let.

Průměrný počet slepic: 4.9 (37 hlasů)

a naopak vzpomeňte na způsob, jakým vstoupilo Německo do války proti Polsku.
Byla to rozsáhlá bombardovací kampaň, zaměřená primárně na obytné čtvrti větších měst a sekundárně na letišťata. Tedy zatrašení obyvatelstva, poničení resp. zničení letecké a protiletecké obrany a znemožnění nebo alespoň významné omezení logistiky. A byla sakra úspěšná...
Plus masivní dělostřelecká kampaň, plus další zastrašovací akce v podobě vypalování vesnic (do konce září 1939 jich nacisté takto zničili na 400) a vraždění civilistů i válečných zajatců via veřejné popravy. Sukces ohromující.
Při následujícím pozemním tažení naháněli a vraždili Němci polské i nepolské civilisty i vojáky jako králíky.

A "Západ"? "Západ" neudělal NIC. Jo, jasně, na papíře "vyhlásil Německu válku". Hitler si papírem podložil nohu od stolu a to bylo asi tak vše.
Vlastně tak úplně vše to nebylo. Hitler si tím testnul připravenost "Západu" na eventuální válčení. A ke svému úžasu a radosti zjistil, že vůbec připraven není.

Takže stejný scénář by býval čekal Kotlinku. Malou, mnohem hustěji obydlenou a obklopenou kopci (většinou celkem snadno dostupnými a obydlenými Němci), z nichž by se náramně dobře střílelo do měst a vesnic pod nimi. Civilní ztráty by byly obrovské, protože nebylo moc kam prchat; Kotlinka je na moderní válčení opravdu maličká.
Týlové zabezpečení armády by tak bylo v troskách nejpozději během pár dní.

Se zbytkem plný souhlas.

Průměrný počet slepic: 4.4 (27 hlasů)

I tohle. Samozřejmě souhlas. Ale ti, co napíšou výčet zbraní v roce 38 a tvrdí, že jsme mohli Němce (a Poláky a Maďary) "pocuchat" a neberou v úvahu jiné skutečnosti, nepřesvědčíte.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Máte pravdu, bylo by fér napsat výčet zbraní v roce 38 a neargumentovat situací v Polsku v roce 39. Já také neargumentuji úspěšným podílem naší brigády na osvobození Kyjeva v roce 43 :)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Přinášíte pro mne nové informace, já měl za to, že Luftwafe na začátku útočila na komunikace, mobilizační střediska a letiště (zde ovšem marně, protože polské letectvo bylo ještě v srpnu úspěšně rozptýleno a skryto, tedy počáteční ztráty bombardováním byly minimální a týkaly se spíše cvičných strojů, ovšem mnozí dodnes raději věří Goebelsovi) https://www.fronta.cz/strucne-shrnuti-nemecko-polske-letecke-valky-v-za…
Váš scénář s RČS je zajímavý, jen ty kopce kolem republiky držela v září 1938 naše armáda :) A předpovědi o obrovských ztrátách civilních obyvatel jsou pouze Vaše dohady, stejně jako týlové zabezpečení armády v troskách nejpozději během pár dní. Ale moc se mi líbí, jak máte naprosto jasno :)

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

města Wieluň (70% domů zcela zničeno, zbytek poškozen), dále pak města Działoszyn, Radomsko a Sulejów (těžce poškozena většina domů), samozřejmě Varšava (10% domů zcela zničeno, 40% poškozeno), Frampol (zničeno 90% domů) a v dalších vlnách Brodnica, Bydgoszcz, Chełm, Ciechanów, Częstochowa, Grodno, Grudziądz, Gdynia, Janów, Jasło, Katowice,Kielce, Kowel, Kraków, Kutno, Lublin, Lwów, Olkusz, Piotrkow, Płock, Płońsk, Poznań, Puck, Radom, Sulejów, Wilno a Zamość. Celkem bylo vybombardováno 156 měst a vesnic.
Počet obětí této kampaně se odhaduje na 200 000.

Polské letectvo bylo Polsku zjevně na dvě věci, jestliže Němci dokázali bez větších problémů bombardovat, kdekoli si umanuli. Nicméně se snažilo (a to se ctí) bojovat až do poloviny září, navzdory nedostatku PHM a náhradních dílů.
Němcům se postupně dařilo odhalovat maskovaná polní letiště a likvidovat letadla na zemi i ve vzduchu. Takže do poloviny září zbylo Polákům pouhých 150 letadel z původních asi 650 (polovina z toho byly válečné stroje, polovina nebojová letadla), do těch naložili vládu a některé zásadní dokumenty a odletěli do Rumunska, Litvy, Lotyšska, SSSR...

Armáda sice byla v čs. pohraničí přítomna, ale přesto německé bojůvky řádily zcela beztrestně.
Takže?
Ano, jsou to moje odhady, vycházející z poznatků o bombardovací kampani v Polsku. Pokud by se RČS pokusila vojensky vzdorovat, prostě by si Německo otestovalo svoje bombardovací schopnosti o rok dříve a na nesrovnatelně menším území. Což by znamenalo ony uvažované obrovské ztráty mezi civilním obyvatelstvem a rozvrácení logistiky.

Průměrný počet slepic: 5 (4 hlasů)

In reply to by Jansa (neověřeno)

Trvalý odkaz

Jistěže jsem troll, vždyť jsem nebyl na vojně a všichni mnou citovaní autoři si vše vycucali z prstu :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Uvedete nějaké vyčtené údaje, kolik a kdo s kým, pak začnete se železnou jistotou tvrdit, jak by to dopadlo. Kde berete tu jistotu, není jasné. Válka a její výsledky nedopadají podle matematického výčtu před válkou, to by byla válka zbytečná. Ale vy to víte nejlépe, a navíc neberete v úvahu další proměnné, které tu zazněly bezpočtu krát. Válka není teorie, je to o něčem jiném, o čem nemáte ani páru. Třeba i díky té modré jste tak "neomylný" teoretik, je to docela pravděpodobné.
V diskuzi "argumentujete" tak, že neodpovíte na komplexní tvrzení protistrany, ale vyberete si poddružnost a o té se dohadujete donekonečna. Třeba o Rumunsku. Přitom nemůžete vědět, jak by se v různých variantách vývoje situace zachovalo. Víme, že později šlo s Hitlerem. Jak by se k nám zachovalo, kdyby se kolem něj bojovalo, nemůžete vědět. Za tou úporností a nerealistickou bojovností, radami, co jsme "měli dělat, jak jsme měli bojovat" je nejistota.
Působíte, jako kdybyste si něco kompenzoval, mírně řečeno. Ztrapňujete se, ale sám to nevidíte, ani nemůžete. Nedělám si iluze, že něco z napsaného pochopíte. Trošku jako Raiman. Nepůsobíte ani dojem, že byste chtěl někoho přesvědčit. Ta exhibice je určena jen vám.

Slovní výlev jen potvrdí, že jste nepochopil nic.

Průměrný počet slepic: 4.8 (5 hlasů)

In reply to by anonymní (neověřeno)

Trvalý odkaz

Pokusím se (nepochybně opět zcela marně, neboť schopnost porozumět psanému textu není evidentně dána každému) uvést pár věcí na pravou míru:
Ve chvíli, kdy zde někdo uvede ne zcela přesné údaje a z nich vyvozuje, že by to nějak dopadlo, já dodám údaje o něco přesnější a nadhodím možnost, že za takových podmínek by to nemuselo dopadnout tak, jak onen dotyčný tvrdí. Rozhodně jsem nikdy netvrdil se železnou jistotou, že by něco určitě tak dopadlo! Sice mi to zde podsouvá spousta lidí, včetně Vás, ale není to pravda! Jediná "prognóza", kterou jsem zde nadhodil byla ta, že pokud by na podzim 1938 došlo k válce mezi námi a Německem, byl by výsledek výhodnější pro další vývoj v tom, že by Německo utrpělo nějaké ztráty, naše výzbroj a zbrojovky by nepadly do jejich zcela rukou netknuté, jako v březnu 1939, ale byly by válkou poškozeny, zničeny, či přemístěny mimo dosah nepřítele (například jako když naše jednotky v březnu 1939 ustoupily z Podkarpatské Rusi do Rumunska, Poláci v září 1939 tamtéž).
Máte pravdu, že neodpovídám na komplexní tvrzení protistrany, je to z těchto důvodů: Buď o tom málo vím (např. logistika), nebo chybné jednotlivosti, na které upozorním deformují celý výsledek (stejně jako trocha soli navíc deformuje celý pokrm a nemusím k tomu dělat rozbor všech použitých surovin). Takže když zde Občan uvedl:"RČS se ocitla v ÚPLNÉ mezinárodní izolaci!!!
Takže:
- Nemohla počítat se žádnou zahraniční pomocí. Ani diplomatickou, ani politickou, ani finanční a materiální." Tak já si dovolím připomenout, že zde bylo Rumunsko, se kterým jsme měli spojeneckou smlouvu proti Maďarsku, které v září 1938 mobilizovalo, sdělilo, že letecké pomoci ze SSSR letící výše, než 3 000 m nebude klást odpor atd. Nikde jsem nepsal, že by nám Rumunsko pomáhalo proti Německu! Vnímáte prosím ten rozpor, mezi "ÚPLNOU izolací, žádnou pomocí" a tím, co jsem uvedl? Úvahy o tom, že později Rumunsko šlo s Hitlerem jsou naprosto nehistorické. USA šlo později proti Hitlerovi, vyvozuje z toho snad někdo, že by nám v roce 1938 pomohlo? A přitom je to naprosto stejný způsob myšlení.
Opakovaně je mi tvrzeno, že lžu a když chci po diskutujících, aby mi moji lež doložili, je buď ticho, nebo píší něco, co jsem netvrdil. V tom vztahu mne pomalu začíná mrzet, že jsem pravdivě uvedl, že jsem nevoják, zdá se že vojenská služba (ať už na ní kdokoliv dělal cokoliv) je zde etalonem pravdivosti, bez ohledu na to, co dotyčný tvrdí.
Souhlasím s Vámi, že válka není jen teorie a proto mnohé války dopadly jinak, než to ze začátku vypadalo, třeba ty husitské :)

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Troll nepochopil vůbec nic.

Průměrný počet slepic: 3.7 (3 hlasů)

To se dalo čekat, faktické argumenty k mnou napsanému textu žádné, napadání mé osoby jako obvykle. Typicky trolíte.

Zatím bez slepic

Primárně byly bombardovány civilní cíle? To snad nemyslíte vážně? Luftwafe bylo především letectvo na podporu pozemních sil (září 1939). Můžete prosím nějak doložit své tvrzení, že vojenské cíle byly až sekundární?
Počet obětí této kampaně se odhaduje na 200 000? Když celé ztráty Poláků v září 1939 byly 66 000 mrtvých a 133 700 zraněných? Tedy podle Vás tohle všechno způsobilo německé letectvo a pozemní vojska nic? Nebo je k těmto ztrátám zapotřebí připočítat ještě 200 000 mrtvých civilistů bombardováním?
Vaše odhady vycházející z poznatků o bombardovací kampani v Polsku 1939 (2 093 letadel Luftwafe proti 159 polským stíhačkám+cca 440 PL děl) a aplikujete je na září 1938 (1 200 letadel Luftwafe proti 326 československým stíhačkám+496 PL děl). Skvělé! A mně tady vyčítají míchání hrušek se švestkami :) A to se jen letmo zmíním o tom, že z celkového stavu Luftwafe v roce 1938, tedy 3 300 strojů (pro případnou válku proti Československu bylo vyčleněno 400 stíhacích, 600 bombardovacích a 200 bitevních a střemhlavých bombardovacích letadel) zbylo do září 1939 asi 400, všechny ostatní byly vyřazeny z první linie a nahrazeny modernějšími! (Fidler, Kuník, Matyáš: Vojenská letectva v době mnichovské krize, Knižnice L+K, 1988)
A v září 1938, když bylo naše armáda v čs. pohraničí přítomna řádily německé bojůvky zcela beztrestně? Takže mrtví, zranění a zajatí Němci jsou podle Vás čím? https://cs.wikipedia.org/wiki/Sudeton%C4%9Bmeck%C3%A9_povst%C3%A1n%C3%AD
Ale samozřejmě, já jistě jen tak plácám, vždyť mám modrou knížku :)

Zatím bez slepic

on udělal, tedy především Velká Británie.
Ta vyhlásila válku Hitlerovi a přitom vůbec nešlo o "válku vsedě". Šlo prioritně o námořní blokádu Německa.
Ta ho neodvratně nasměrovala na východ.
A tím pádem ze sebe VB, řekněme, stáhla nebezpečí přímého střetu s Hitlerem, protože z pevniny ji kryla největší a nejlepší ( alespoň to tak vnímali) armáda Evropy.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Omlouvám se, ale nerozumím Vám. Jak mohla námořní blokáda Německa Velkou Británií nasměrovat Hitlera na východ, když ze SSSR dostával vše, co potřeboval za velmi rozumné ceny?

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)

Mimochodem, víte, co je velmi zajímavé? Že Velká Británie měla s Polskem smlouvu (https://www.fronta.cz/dokument/smlouva-o-vzajemne-pomoci-mezi-velkou-br…), ale válku vyhlásila pouze Hitlerovi a ne SSSR :)

Průměrný počet slepic: 3 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Myslím, že Beneš také už dlouho věděl, která u spojenců bije. Jen už prostě nebylo jak jinak, než jednou z těch dvou voleb. Asi by ničemu nepomohl, kdyby nejpozději po odjezdu Runcimana vystoupil v rádiu se slovy: Všichni nás zradili. Jsme v řiti. Připravte se umřít, nemáme naději... Je to úplně to samé, jako když se k Zemi bude řítit šutrák velikosti města a lidstvu bude zbývat čtvrt roku a... Také se ti zodpovědní budou tváří tvář konci tvářit odpovědně a doufat, že nás Bruce Willis spasí. Až do poslední chvíle.
Takže to jen tak.

A k té otázce - přiznám se, že když jsem před lety sloužil a rozhlédl se po těch, kteří by mi měli velet a vést mě proti kulometům... Fakt jsem si tehdy svatosvatě slíbil, že tohle nedovolím. Že se nedovolím nechat zbytečně zmasakrovat lidskými a charakterovými troskami, co mají na ramenou jen více blejskátek. Dnes - když budu upřímný - nevím. A doufám, že to zjišťovat nebudu muset.

Průměrný počet slepic: 4.8 (19 hlasů)

Zase můžete být hrdý na to, že jste sloužil, tudíž se můžete kvalifikovaně zapojovat do diskuze o historii vojenství a neotloukají Vám o hlavu modrou knížku :)

Zatím bez slepic

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

Opět jste promeškal příležitost mlčet...Klasika ...

Zatím bez slepic

In reply to by Minorita (neověřeno)

Trvalý odkaz

Vy zde rozhodujete, zda smím něco napsat? :)

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

„...Beneš měl alespoň nějaké možnosti. Mohl obětovat českou krev. Byli jsme na to tenkrát připravení. „
no, ono záleží, jak jste, Vidláku, myslel to slůvko připraveni, jestli skutečně s dlouhým „í“, pak vám asi vypadl otazník, jestli s krátkým“i“, pak bych to viděl ve způsobu oznamovacím, pak bych ho tam asi nepsal. Ale čert vem „í“ či „i“, protože ta vaše poslední věta je znovu tak aktuální, že aktuálnější z pohledu roku 2020 snad ani nemůže být (alespoň mě často nedá ani spát!). Domnívám se, že smysl té věty pro mnohé z nás bude již v dohledné době tak děsivý a bojím se pomyslit na paralelu s rokem 39, ale strašně rád bych se ale mýlil !!!

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Víceméně dva lidi proti všem. Padlo tam, že bychom mohli bojovat tři roky, ještě někdy v minulé diskuzi předtím, že bychom dělali výpady do Německa nebo že bychom mohli vyhrát a tak. Z mýho pohledu docela šílenosti. Výčet zbraní, nic dalšího, ještě nepřesně a je vymalováno. A už vědí, jak by to dopadlo. A jaká by byla mezinárodní situace. Ani to moc není diskuze. Já se držím výkladu vojenských historiků, myslím si, že mocnosti a okolní země šly prostě cestou nejmenšího odporu a tudíž důsledně proti nám. Tak těmhle novým pohledům, jak jsme měli proti Německu šanci, moc nevěřím. Po válce, nejlíp co nejvíc dozadu, je každý generál nebo aspoň hejtman. Někteří argumentují, někteří z toho mají prdel a někteří něco z hromady argumentů vždy vypíchnou a pak se o tom dohadují a ani se druhé nesnaží přesvědčit. Honí si jenom vlastní ego. Je snadné vyhrávat minulé bitvy, zvlášť, když člověk neví, co je to vojna nebo dokonce válka.
Vše bylo řečeno minule, předminule i teď a stejně si ti, co si honí vlastní ego, budou mlít svou.
Ano, blížíme se k dějinnému zlomu, spojenci nás už opustili, protože se vzdali a nutí k tomu i nás. Jsme v hodně nevýhodné pozici. Pozdní bojovníci teoretici budou mít naostro možnost dokázat, co v nich je. Proč se obávám, že svou zem bránit nebudou?

diskuze nejni.

Průměrný počet slepic: 4.8 (25 hlasů)

O výpadech do Německa mluvila druhá strana. Hejtman ani já jsme nic takového nenavrhovali. Vyjma informace, že čs letectvo mělo v plánu ve válce bombardovat nádraží v Linci.

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Gerd (neověřeno)

Trvalý odkaz

O možném výpadu do Německa uvažovala ČS generalita, že tím je možno ulehčit Francii, než ta mobilizuje.

Veškeré obranné plány ČS generality počítaly se součinností se spojenci. Se samostatným bojem generalita vůbec nepočítala.

A už jsme zase na začátku kolečka.............

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Souhlasím s Vámi, také mi vadí nesprávné výčty zbraní s nesprávnými TTD a snažím se je proto uvádět na pravou míru. Vadí mi i lidé, kteří vědí, jak by to dopadlo a ani moc nediskutují, když se jim někdo jiný snaží říci, že možná dělají nesprávné závěry na základě mylných informací. Také se držím výkladu vojenských (i jiných) historiků a proto si nemyslím, že všechny velmoci a okolní země šly důsledně proti nám. Po válce je každý generál a během ní je mnohý jen pozorovatel :) Je snadné vyhrávat současné bitvy na diskuzním poli, když byl někdo na vojně, protože to je pro mnohé ta nejvyšší kvalifikace a správné informace podložené solidní literaturou jsou zbytečné.
Dovolte prosím osobní otázku: Vy víte co je to válka? A pokud ano, odkud?
Proč se obáváte, že teoretici nebudou bránit svou zem nevím. Možná "podle sebe soudím tebe"?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

In reply to by Hejtman (neověřeno)

Trvalý odkaz

odpovím za sebe.
Jak vypadá válka, tuším jen vzdáleně. Byl jsem v Čečně za první války (dobré prachy), v té druhé jsem trošičku pomáhal už jen doma (známí z první války). Pak přišla Bosna (dobré prachy) a finále bylo v Kosmetu (dobré prachy).
Texty v závorkách značí motivaci, neboli proč někam strkat nos, když je dobře i jinde.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Složenicyn:

http://www.rukojmi.cz/clanky/9081-rozdeleny-svet-projev-alexandra-solze…

už v roce 1978 na universitě v harvardu řekl zásadní věc, která myslím, Vidláku, dává odpověď na vaši otázku:
"Pro duchovně oslabeného kapitulanta se výzbroj sama stává přítěží. Kdo se chce bránit, musí být připraven zemřít. A to je vzácná vlastnost ve společnosti vychované v kultu pozemského blahobytu. A tak zbývají jen ústupky, odklady a zrady."

Průměrný počet slepic: 4.9 (20 hlasů)

všimněte si, prosím, že to bylo UŽ v roce 1978!!!

Průměrný počet slepic: 4.8 (6 hlasů)

Synek věděl o čem mluví. Vždyť válku přežil jen díky tomu, že se z fronty, kde šance přežít byla mizerná, zašil do GULAGU.

Průměrný počet slepic: 5 (6 hlasů)
Trvalý odkaz

Nechtějí se rvát o svůj bývalý domov ani náhodou. Raději se nechají živit v Evropě a veselé se budou množit dál. Vlastenectví je u nich neznámý pojem. Jejich snem je Evropa, to je jejich vysněný nový život, ne původní, jimi osvobozená, vlast.
Naši kluci take utíkali do Francie, do Anglie, do Ruska, ale proto, aby mohli bojovat, když to doma nešlo. Vidíte ten nebetyčný rozdíl ?
To, co se k nám tlačí, je lidský odpad, proti němuž se bránit je povinnost !

Průměrný počet slepic: 4.7 (28 hlasů)

???

Zatím bez slepic

In reply to by Anonym (neověřeno)

Trvalý odkaz

omyl s těmi ???,
neb jsem blbě četl "povinnost" = "pitomost", omlouvám se:

Průměrný počet slepic: 3.3 (3 hlasů)

necítí sounáležitost se zemí (domovem), ale s islámem.

Průměrný počet slepic: 3.4 (11 hlasů)

A proto Syřané brání Sýrii, Palestinci bojují o Palestinu, Iráčané o Irák, Íránci brání Írán, Huthiové bojují o Jemen atd.
Hajzlové islamistický...

Průměrný počet slepic: 4.4 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

o své pozemky a vodu, na "vlast" kašlou, je jim jedno, kde jsou hranice nějaké vlasti.

Průměrný počet slepic: 4 (8 hlasů)

In reply to by Občan (neověřeno)

Trvalý odkaz

Primární důvod boje není vlastenectví, ale náboženský konflikt šíiti kontra sunna. To je u Hútiu, to je v Iráku, v Libanonu, v Sýrii. Jen v Palestině je to proti Izraeli. Pokud by hypoteticky Izrael zmizel a EU by přestala finančně držet nad vodou Palestince, rozprchli by se tak rychle, že bychom se všichni divili a zase by Palestina byla domovem jen pro pár rodin beduínů.(To jsou mimochodem ti, kteří se u nás prezentují jako syrští uprchlíci.Normální syřani do EU jezdí na pas a víza). Palestinci si navíc zničili vodní zdroje, takže jsou vydání na milost Izraeli,který ve velkém odsoluje a rozvádí vodu z Golan, tj. je také jeden z podstatných důvodů okupace Golanských výšin. Voda.V Iránu je situace odlišná. Byl jim boj vnucen USáky, protože se nechtěli zdarma dělit o ropu, jak je to běžné v ostatních arabských zemích z vyjímkou Sýrie. Např. Saudí dávaji gratis 50% těžby prý za ochranu, ale zbraně si musí zaplatit za předražené ceny proti jiným zákazníkům.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Mohl byste konrétně uvést například ty vodní zdroje, které "si zničili Palestinci"?
Nebo třeba částku, kterou "EU drží nad vodou Palestince"?

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

Evropská komise oznámila další finanční podporu palestinské samosprávě. Celkem 14,9 milionu eur z ní (přes 370 milionů Kč) je určeno pro východní Jeruzalém, hlavně na boj s chudobou, ekonomický rozvoj, podporu školství a „zachování palestinského charakteru města“. Zbývajících 27,6 milionu eur (asi 690 milionů Kč) je určeno pro palestinskou samosprávu na podporu reforem, fiskální konsolidaci či lepší přístup k vodě a energiím.
https://echo24.cz/a/SXgzP/evropska-komise-posle-miliardu-palestinske-sa…

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To se fakt rozšoupnou.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

v roztrhaném kabátu a budu čekat, odkud přiletí bomba? A potom budu na netu diskutovat, kolik měla kilotun a jaký to byl typ? Asi těžko.
Na vartu nepůjdu, je moderní doba. Ani mi nemá kdo poslat povolávací rozkaz a ani nevím, kam bych běžel říkat “dejte mi zbraň, zaplatil jsem daň”.
Studenou válku vyhrál Západ, jsme poražení, kolaboranti jsou u moci, dostáváme třetinové mzdy a odvody z mezd stačí na prostou reprodukci pracovní síly. Plíživá germanizace se mění v násilnou islamizaci. V každé reklamě se mihne černoch, abychom si podprahově zvykali.
Žádná varta nebude. Je postupná poprava.

Průměrný počet slepic: 4.8 (29 hlasů)

Je to v reklamě na Tullamor Dew- všechny barvy lidstva společně vesele pějí a nakonec vtrhne barevná inženýrka a pití jim s úsměvem vyžahne.

Průměrný počet slepic: 4.1 (9 hlasů)

Místo toho, aby jí - jako v normální hospodě, dali přes hubu.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

Ládik!!! to popsal brutálně realisticky. Dodatků netřeba.

Průměrný počet slepic: 4.5 (10 hlasů)