Mladý ucha

Autor

Dnes jedna krátká žňová glosa. Zpozoroval jsem to už loni, ale tehdy jsem to připisoval spíše náhodě. Letos se to ale ve větší míře opakovalo, takže o tom napíšu. 

Víte, žně znamenají docela solidní mobilizaci pracovních sil. Pracuje se šestnáct hodin denně, bez zastávky, bez oddechu. Je u nás na okrese se musí sklidit a uskladnit nějaké statisíce tun obilovin. To znamená stovky jízd traktory i jinými náklaďáky. Znamená to, že někdo rozváží svačiny, musí se víc vařit, agronomové jsou také na nohou, na silech jsou lidi na nohou a všude se na žně berou brigádníci. 

Zpravila platí, že zemědělec má víc strojů než lidí. Větší i menší traktory, různé druhy náklaďáků, mezi tím i funkční historické rarity... Během roku to nijak nevadí, protože na různé práce se hodí různé stroje a ty nepoužívané normálně stojí. Ale ve žních jede všechno co může a co je k dispozici. Zemědělci si proto najímají řidiče vlastnící průkaz T nebo C, aby těch čtrnáct dní odváželi od kombajnů do skladů. 

Kurňa, rok od roku jsou to mladší a mladší ucha. Kluci čerstvě po maturitě, kteří ještě nenastoupili do práce a užívají si poslední prázdniny. Za volantem třistakoňového traktoru prakticky nejsou vidět, neumějí couvat, v mnoha případech to řídí poprvé. Ale... nikdo jiný není. Starší chlapi prostě na žně nejdou. Nemají to zapotřebí. 

Většina zkušených řidičů nebo ani ne řidičů, ale vlastníků řidičáku na náklaďák, kterým je víc než 25 let, ti vůbec nemají potřebu chodit na žně i když se tam velmi velmi dobře platí. Žně jsou nevyzpytatelné z hlediska termínu, ale trvají krátce a ti řidiči si tam za čtrnáct dní služby od rána do večera vydělají jako za dva měsíce práce.  Přesto je to pro málokoho lákavé.  A tak zemědělcům nezbývá, než velké a drahé stroje svěřovat do nezkušených rukou a jsou vlastně hrozně rádi, že někoho mají. 

Jeden předseda družstva mi včera vážně nabízel, že mi zaplatí řidičák na traktor, pokud mu slíbím, že mu alespoň třikrát odjezdím žně. Samozřejmě dostanu k tomu plnohodnotnou odměnu. mojí kvalifikací je jen to, že je mi čtyřicet a už nejsem nevycválané hříbě, takže by si myslel, že budu jezdit opatrně a neobouchám mu stroj za miliony, narozdíl od těch mlaďochů...  A kdybych chtěl na kombajn, tak můžu jít hned, tam mě jen zaškolí a obejde se to bez papírů... 

Předloni ještě prakticky žádný mlaďoch nejezdil. Ale loni už jich pár bylo, letos už jich je vážně hodně. Někteří z nich jsou šikovní a je vidět, jak se den ode dne lepší. Někteří jsou blbci první kategorie. Za volanty tak v podstatě vidíte jen mlaďochy a dědky. Střední generace má někde svoje teplá místečka a nemají žádnou potřebu si rychle přivydělat.

Plná zaměstnanost v praxi... 

Celý tento trend jsem ještě nijak nevyhodnotil. Jen jsem si ho zatím všiml. 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.5 (80 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Mně vrtá hlavou proč , co tam nastoupil znovu ministr - nefunguje
https://obce.nery.cz/
dřív jel nonstop, každý den evidence, aby se lidi mohli kouknout. A včil pauzy jak blbec i když furt straší, že se situace zhoršuje, a zhoršují podmínky......... divné
Copak je to za kulišárnu bych chtěla vědět

Průměrný počet slepic: 4 (12 hlasů)

Americké CDC k 31.12.2021 ukončuje povolení pro nouzové použití PCR testu pro detekci covid. Nově doporučuje laboratořím zvolit některou ze schválených metod, která umožní ve chřipkové sezóně detekci a rozlišení virů influenza a SARS-CoV-2.

https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CD…

V té databázi třeba u Boskovic nějaká čísla vidím.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

přečíst všichni svědci covidovi. Aby konečně pochopili, kdo, jak a proč z nich všech nadělal hlupáky. Je to sice kurevsky dlouhé ale fakt to stojí za to.:https://www.pokec24.cz/nezarazene/dr-david-martin-reiner-fuellmich-zadn…

Průměrný počet slepic: 4.3 (6 hlasů)

diskutujících podívalo. Pořad je mj. o covidu a vakcínách z pohledu patentového práva. Uvádí patenty, které se dají dohledat. Viděl jsem to zatím jen jednou, je to hutné.
Ale nerozděloval bych na svědky covidovi a ty ostatní. I z mých blízkých je většina zaočkovaná. Každý se rozhoduje, jak umí.

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

To je tedy výživný hovor. Pod est celý svět a vydělat na tom... smekám

Zatím bez slepic

To je tedy výživný hovor. Pod est celý svět a vydělat na tom... smekám

Zatím bez slepic
Trvalý odkaz

Řeknu to takhle pane Vidláku. Podílníci na půdě, rozpočtu a rozhodování by si klidně lážo plážo sklidili svých půl tuny nebo tunu obilí, ale pak by za něma jezdili imbecilové, keří by jim za podíl hotového napsali úplně klidně románový volební programy. co myslíte, fouká od nich ten smrádek nebo ne?

Anachokapitalistům je to ganzfutrál jedno gdo to sklidí a gde, voni to promění stějně na latinium. Muheeeeee

Průměrný počet slepic: 2.8 (21 hlas)
Trvalý odkaz

ŘIDIČ náklaďáku nebo autobusu by si musel vzít dovolenou, aby si mohl přivydělat.
Jenže ten je za celý rok tak urvaný, že o dovolené se snaží na volant ani nepomyslet.
Nezaměstnaných profi řidičů je naprosté minimum.
ŘIDIČŮ-OSVČ dost ubylo, protože dopravní frimy konečně začaly platit trochu slušně a tak spousta lidí sekla s nejistou živností a pracují jako zaměstnanci.
Takže prostě nejsou lidi.

Dokud byly družstva, státní statky a hlavně STSky, tak existoval dokonce učební obor pro budoucí řidiče a mechaniky zemědělských strojů. Ten zanikl spolu s družstvy a státními zemědělskými podniky.
Teď už nemá kdo vychovat další generaci řidičů a mechaniků agrohejblat. Buď se kluk učí na hospodářství u táty či dědy, nebo si udělá papíry hned po maturitě "pro strejčka Příhodu" a nepočítá s tím, že by se něčím takovým živil. Mj. právě proto, že to je krátkodobá záležitost a během roku by stejně musel dělat něco jiného.

Nádeničina jednoduše netáhne, protože při dnešních cenách a socioekonomických podmínkách znamená živoření na pokraji bezdomovectví.
Nádeník (což brigoš je), nedostane ani malý spotřební úvěr a na hypo nesmí ani pomyslet. Nikdo mu nedá ani nájemní smlouvu, protože nemá stálý příjem. A má-li nějaké ambice, tak nádeničina v životopisu je spolehlivě podkopne. No, a kromě toho všeho nedosáhne ani na eventuální socdávky, pokud se něco podělá, na nemocenskou, na placenou dovolenou, žena na mateřskou.
Je to prostě typ práce, která v současné době nic neřeší a člověka jenom dostane do potíží.
I proto nejsou česáči, sklízeči a řidiči agrohejblat.
A Bulhaři&spol. sedí doma, protože covid.

Průměrný počet slepic: 4.9 (53 hlasů)
Trvalý odkaz

celý rok, někdy mezi to hodí noční. Zaměstnanec je z toho u vytržení, je zvyklý na 8 hodin, k tomu víkendy, dovolené, bonusy a sociální jistoty. Žádné existenční starosti a buzerace ze strany úřadů a levičákú.
Já bych třeba řídit nešel, bo by se mi hromadila práce a lidi by mě zežrali.

Průměrný počet slepic: 2.9 (27 hlasů)

Moc hezká demagogie.

Průměrný počet slepic: 3.4 (13 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

Kdysi jsem zaměstnával šváru, pěkně blbej nápad!
A stalo se, že kráva začala rodit a neprobíhalo to dobře.
Jakmile jsem se propracoval k otočení telete, švagr vstal, že jde domů, že má padla. A bylo vymalováno.
Porod jsem dovedl do úspěšného konce v noci a málem mě po něm kráva propíchla rohy, zaútočila jak byla zblblá po porodu.
No a já tam byl sám.
Nebo sena?
Zaměstnanec oznámí v 16 00 že má padla, a já jako OSVČ jsem s lisem skákal na louce až do devíti, desíti.
Linka v zádeli. Protože od odchodu pracanta jsem musel skákat ve dvou traktorech na střídačku.

Průměrný počet slepic: 4.3 (18 hlasů)

která ho takto zatěžuje. Ona to vlastně ani není otázka...

Průměrný počet slepic: 3.3 (12 hlasů)

Bylo to svobodné rozhodnutí a volba.
Jen jsem dokumentoval tak trošku rozdílné přístupy, odpovědnost.
Ono to zase mělo své benefity, třebas dovča pod palmami dvakrát do roka, nebo v zimních měsících práce tak na tři hodiny denně, pokud se jeden nerochal v dílně. a tam jsem se rochal často, anžto co doma s babou, která furt jen prudí?

Průměrný počet slepic: 3.8 (12 hlasů)

byla ve smlouvě? Byly domluvené přesčasy? Byl ten prožluklý zaměstnanec aspoň elementárně motivován, aby udělal něco nad domluvenou činnost? Jen tak navíc? K výplatě taky dostává něco jen tak navíc, když se mu to zrovna hodí? Nebo je to jeden z dalších tisíců příkladů kapitalizace zisku (přece úspěch schopnějších) a socializace nákladů (přece odpovědnost zaměstnance)?

Průměrný počet slepic: 4.5 (14 hlasů)

což se zaměstnancům může zdát divné, takový pocit neznají a nechápou.

Průměrný počet slepic: 3 (9 hlasů)

Ale nejsou blbí a potřebují taky dostat řádně zaplaceno.

Proto taky firmy, kde se hodně vydělává a chtějí velké výkony, tam taky zaměstnance pořádně platí, dělají z nich společníky (advokátní kanceláře), dávají jim vlastní akcie atd.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)

Pokud zaměstnanec dělá práci, kterou CHCE dělat a je za ni ještě slušně placen, tak ho ta práce baví. Leckdy tolik, že dělá mraky přesčasů zadarmo jenom proto, že se těší na výsledek a na to, že jím potěší i ostatní.
Zaměstnanci se nevyskytují jen ve skladech a montovnách, ale i v docela tvůrčích oborech :o)

Průměrný počet slepic: 4.9 (15 hlasů)

jsem zaměstnancem nebyl a už nebudu. V socíku mě práce taky bavila, ale v kapîku víc. Že nemám blbého šéfa, to bych nesnesl.

Průměrný počet slepic: 2.8 (6 hlasů)

Jen ta pro zajímavost, komunisto-kapitalistou, jakpak jste ho platil?

Nedovedu si představit zaměstnance, který by se nepřetrhl a nezůstal u porodu krávy nebo na sena až do konce, kdyby měl na oplátku v zimních měsících jen 3 hodiny práce denně a mohl si dovolit dvakrát ročně na dovolenou pod palmami.

Tam kde chtěj mít kvalitní lidi, kteří makaj naplno, tam je taky pořádně platěj, dvoj, troj, čtyřnásobkěm normálního platu. To se každej pak rád přetrhne.

Jestli já firmě vymyslím způsob, jak dělat něco 5x rychleji a firma pak krkouní, jen změní normy a já dostávám stejnej plat za víc práce, pak na to nadále kašlu. Odkroutím si svoje a zbytek směny klidně proflákám. Ať si další zlepšení vymejšlej šéfové sami. Klienty jim klidně posílám k čertu, ještě se jim velice zdvořile vysmívám, protože obchodní podmínky a na šéfy nevinně mrkám, že to je podle předpisů. Nebo zakládám příkazy, které vím, že noví kolegové stejně zmatlají, pokud se nezvednu, neudělám pár kroků a neřeknu jim to osobně, nebo jim tam nenapíšu detajlní návod - jen smolík, za ten nejsem placenej.

To, co na mé úrovni vidí jako blbost úplně každej, to firmě trvá léta zaregistrovat a opravit, protože to musí vystoupat těch 6-7 pater. - Nakonec z firmy rychle vypadnu, jen se objeví něco lepšího, protože loyalita k firmě je 0, protože si tam hrajou na vyčůránky.

Jsou samozřejmě zaměstnanci, kteří jako za komanču věří, že vše co firma utrží je nadhodnota, která jim náleží a provozní náklady se platit nemusí, účetní a advokátní služby se neplatí, pronájem se neplatí, elektrika atd se neplatí a šéf je sprostě obírá, když jim nedá vše, co na nich utrží, ale zrovna tak je spousta podnikatelů, co platěj minimum, co musí, ale chtěli by, abyste pro jejich firmu vypustili duši za něco víc než minimálku.

Průměrný počet slepic: 3.3 (13 hlasů)

To ale nie je o 'zamestnancovi', ale o konkretnom cloveku ... a vztahu na pracovisti ... a pocitu nieco za nieco .... mam kopu kolegov, co ostavaju cezcas, len aby dokoncili rozrobenu pracu, sama som pred detmi ostavala, a zadara ... pri detoch uz len ked sa to casovo nebilo s 'nezamestnaneckymi' povinnostami ... zastavam nazor vyjdi v ustrety, vyjdu ti v ustrety ... ale ano, tiez mam kolegov, ktori hovoria, ze padla ... ze pri takom pristupe, aky ma zamestnavatel k nim, oni nemaju potrebu ostat po pracovnej dobe ... mozno svagor to tiez vyhodnotil tak, ze na to, co od vas dostava, by bolo neumerne, aby ostal po pracovnej dobe .. predsa len, vy robite na seba, ale on na vas.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

Jistěže je to demagogie. Naprostá. Váš příklad se švárou debilem s tím nemá co dělat.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Oh a mirku, to, že zaměstnanec v 16 oznámí že má padla je proto, že mu a) byla pracovní doba tak určena a b) (a to je důležitější) zaměstnavatel nechce platit přesčasy. To je celé.

Průměrný počet slepic: 4.6 (5 hlasů)

Ale před 30 lety jsem se vrátila do živočišné výroby po nuceném pobytu v zahradnictví, bo nebylo místo. Do zahradnictví jsem šla po mateřské.
Běžně jsem chodila z práce i v 1 hodinu po poledni, ale v práci jsem byla od 4 rána. Žádný šéf v "novém" ZD u krav nebyl. A k tomu celý víkend a doma dvě malé děti.
Manžel OSVČ, bo se propouštělo a musel něco dělat, naštěstí byl automechanik a rychle si našel klienty.
Ze zemědělství jsem odešla, bo nám zapomínali posílat výplaty, vždy až po kraválu, že se jim na to vyto...
Dnes po privatizaci bývalým předsedou, který doslova dostal družstvo do krachu, se ten podnik nějak vzpamatoval, spojil se s jiným družstvem a dělá skot bez tržní výroby mléka či jak se ten způsob pobírání dotací jmenuje. Navíc je tu chráněná oblast, tak žádné žně, jen sena a všude oplotky pro krávy s telaty.
Ani do lesa, který nám patří, nemůžeme.

Průměrný počet slepic: 4.7 (3 hlasů)
Trvalý odkaz

Souhlasím s panem Občanem,jen bych přidal ceny,docílit určité další skupiny řidičáku a to málokdo investuje.
Něco jiného je to v rodině sedláka,tam kluci lezou na traktor,jen co začnou chodit,proto,jako u všeho,chybí zájem a praxe.

Průměrný počet slepic: 5 (15 hlasů)