Pár etických otázek

Autor
Štítky

Vy, co Kydy čtete pravidelně víte, že jsem se do Vidlákova přistěhoval před osmi roky do hospodářství, které nám daroval manželčin dědeček za slib, že budeme v hospodaření pokračovat. Slib jsme splnili a od té doby hospodaříme. 

Dědečkův baráček nebyl vůbec ve špatném stavu, ale přece jenom jsem se musel pustit do značných úprav. Přistěhovali jsme se s dvěma dětmi a narodily se nám pak ještě další tři. Dědeček už byl sám, neměl důvod topit v celém baráku a tak bylo popraskané topení i kotel, jak se pořádně netopilo, tak to schytávaly omítky, okna netěsnila, lehce zatékalo pod střechu... 

První co jsem tenkrát dával dohromady bylo topení. Velice levně jsem z místních stavebnin koupil litinový kotel, co ho nedokázali prodat, bo ho nikdo nechtěl, nakoupil jsem uhlí, postupně jsem dodělal akumulační nádrž, vyměnil veškeré potrubí a zajistil v domě teplo, že si i malá děcka mohly hrát na podlaze.  Kotel jsem koupil za pět tisíc - ve Vidlákově už skoro všichni zrušili komíny a topí se plynem, uhelné sklady tu už dávno nejsou, ale já si zajistil dodávku velmi kvalitního sibiřského antracitu, který mi dovážejí dodnes. Musím ho brát naráz deset tun, aby poslali velké auto, ale nezabere to moc místa, protože je to těžké jak kamení. Upravil jsem si ve sklepě uhelnu a doma je teploučko. 

Pak přišel nový emisní zákon, který od roku 2022 zakáže topit v kotlích na tuhá paliva první a druhé emisní třídy, což je můj případ. Já samozřejmě nelenil a už před několika roky jsem si koupil od viadrusu kotel, který splňuje třetí emisní třídu a který má stejné připojení jako současný kotel. Říkal jsem si, že ho letos přes léto prostě přehodím za ten původní a nic se nezmění. 

Mám to ale vůbec dělat? Emise se ve skutečnosti změní málo. V podstatě je to jen další omezující vládní buzerace. Teď mám levné topení, které mi dobře funguje, nejsem žádný buran, v kotli jsem se naučil topit tak, že komín téměř vůbec nekouří. Používám při topení zdravý rozum, nehážu tam žádné plasty, topím takřka čistým uhlíkem se špetkou síry. Kromě toho si o globálním oteplování myslím svoje a ještě více jsem skeptický k tomu, že klimatickou změnu způsobuje drobný nárůst CO2 v atmosféře. 

Zde na Kydech i jinde jsem v poslední době vypozoroval, že vládu není nutné poslouchat. Že není nutné přistoupit na její diktátorské manýry, kterými nás omezuje. Máme sice pandemii, na covid umřelo už dvacet tisíc lidí, ale celospolečenská shoda  směřuje k tomu, že sice tu lítá breberka, kterou různě chrlíme kolem sebe, ale není důvod kvůli tomu přijímat zvláštní opatření. Chránit se mají ti, kterých se to týká a kteří jsou ohrožení. Těm je doporučováno, aby někam zalezli a nevystrkovali nos. Někteří méně striktní chřipečkáři navrhují, že stát nemá omezovat ty mladé a zdravé, ale měl by pomáhat pomocí covid hotelů nebo subvencováním příjmů právě ty, co jsou nemocí ohrožení. Ostatní mají normálně chodit do práce i do hospody, normálně se bavit v sauně, bazénu, na koncertě, fotbalovém zápase a podobně. 

Navíc se mi minulý týden v autě rozsvítila kontrolka filtru pevných částic a už nezhasla. Mám ještě starší typ auta - kontrolka sice svítí, ale auto není ničím omezeno a jede pořád stejně. Jen kouř z výfuku je trochu černější. Jen maličko, prakticky nikdo to nepozná. Opět - nejsem žádný fouňa. Používám zdravý rozum, nejezdím zbytečně po Vidlákově, auto používám pouze v nezbytných případech, sám raději chodím pěšky. O víkendech nejezdíme do hytlermarketů, všechno si koupíme na místě. Sakra, musím ten filtr pevných částí měnit? 

Ten můj kotel a filtr v autě - to je přece to stejné jako ten covid. Jakési malé částečky, které  sem tam někoho zabijí. Navíc existují stovky studií, které zaplatily tabákové firmy, které jasně ukazují, že vliv kouřových částeček a dehtu se přeceňuje. Že rakovina vzniká spíše ze stresu a strachu z nemoci. Že kdo žije zdravě, sportuje a dodržuje životosprávu, ten se nemusí bát se tu a tam nadýchnout kouře. 

Koneckonců, komu se nelíbí, že můj komín vydává lehký pach parní lokomotivy, může si vzít tu roušku ne? A pokud se někdo cítí ohrožen rakovinotvornými částicemi z mého výfuku, nikdo mu nebrání, aby chodil s respirátorem. 

Když si čtu v naší diskusi zde na Kydech výzvy, že vládu není nutné poslouchat a plnit její nařízení v případě pandemie, která zabila dvacet tisíc lidí nad běžné hodnoty úmrtí, když to  není důvod k mimořádným opatřením, když  jsou současné opatření jako jít s kanónem na vrabce, nebylo by logické se vzepřít i v případě kouře z komína? Nebylo by vhodné se vzepřít i v případě STK? Koneckonců můj kouř z komína stoprocentně nezabil ani jednoho člověka nad běžnou úmrtnost. A když koukám na úmrtnosti kolem roku 1980 a dneska, tak mám pocit že ani odsíření elektráren snížilo úmrtnost jen minimálně, možná vůbec.   Už dlouho se bavíme o tom, že byrokracie ničí všechno kolem nás, není načase se vzepřít i kvůli kouři? 

Když není důvod omezovat veřejné akce a obchody, protože lidi jsou přece rozumní a nechovají se lehkomyslně a budou sami vědět, co dělat v případě covidu, který plní nemocnice nadoraz, nemělo by být na rozumu lidí i to, čím topí? Když má stát kompenzovat pomoc lidem, co jsou ohrožení covidem a ostatní nechat na pokoji, neměl by stát stejně dodat nějaké roušky mým sousedům, co nechtějí čichat můj komín a mě osobně nechat být?  

Když má stát v případě covidu prostě jen zajistit dostatek ventilátorů a kyslíku, neměl by prostě jen zajistit dostatek ozařovačů na nádory v případě rakoviny? Neměli by se chránit prostě jen astmatici a alergici, protože si nemůžeme dovolit omezit ekonomiku? 

Troufám si dokonce tvrdit, že libovůle v topení by v tomto státě ušetřila ohromné miliardy peněz. Ať si plynem topí kdo chce, ale hodně lidem nevadí chodit do sklepa ke kotli a vymetat komín. Zbylo by jim hodně peněz na jiné věci. Topení uhlím je také takové "jiné teplo". Dokud se topilo uhlím, nebyly kolem oken plísně. Neměl by nás tedy Babiš přestat buzerovat zákony o emisích a nechat nás spalovat co dům dal? A ti, co jim to smrdí a co kvůli tomu nemohou dýchat, ti ať se chrání ne? Ať jezdí za státní peníze na školy v přírodě, ať jezdí do lázní. 

Když si teď stovky tisíc domácností nebudou muset vyměnit kotle, ušetří to obrovské peníze. Když musíme dbát na ekonomiku, nebylo by tohle docela dobré řešení? Když nevyměním filtr pevných částic, mohu klukovi koupit nové vybavení na floorball. Děti se musejí hýbat, to že jsou doma, to je pro ně přece katastrofa ne? 

Proč jsou covidová opatření tak strašně diktátorská a výměna kotlů nikoho na demonstraci nepřivedla? Proč je tak špatné, že nás vláda omezuje kvůli pandemii s velkým množstvím mrtvých a nikdo neposílá řetězové maily a nepíše jeden článek za druhým o tom, že nás vláda omezuje kvůli emisím? Chránit se proti covidu a proti kouři, to jsou stejné prostředky a stejná problematika, kterou řeší stejné roušky a respirátory. Koneckonců respirátory byly vymyšleny právě kvůli prašnému a zakouřenému prostředí. Proč se mohou dělat masová opatření zahrnující výměny milionů kotlů a odsíření elektráren za desítky a stovky miliard a nemohou se dělat opatření za stovky miliard kvůli covidu?

Nebo je to opravdu jen tím, že covid neexistuje, kdežto smrad z komína ano? Že vir má lepší maskování, protože nesmrdí? 

Tímto textem jsem chtěl demonstrovat, že způsob jakým je přistupováno k pandemii, ten se přenese i do jiných oborů a oblastí. A pokud se covid bude řešit rozvolňováním, otevíráním a neposlušností vůči vládě, projeví se to i v oblastech, které budou více vadit. Třeba v smradem z komínů. Pokud je smyslem svobody nenosit roušky a mít otevřené hospody, bude tento smysl aplikován i na filtry pevných částic. Pokud je možné vládu ignorovat v případě pandemie, bude to možné i v případech, které se nám ani trochu nebudou líbit. Současný pandemický odboj proti vládě je Pandořina skříňka, která se projeví. A protože jsme v Česku, projeví se v tu nejméně vhodnou chvíli. 

Jestliže se ukáže nade vší pochybnost, že náš stát je bezzubě slabý, nebudou to ti malí (jejichž zájmem se chřipečkáři zaklínají), co na tom vydělají. Budou to ti velcí a silní. Vyhrají ti, kteří vyhrát vůbec nepotřebují. Pokud se ukáže, že je možné beztrestně ochcávat vládní opatření, zřejmě se ukáže, že je možné stejně beztrestně neplatit za zaměstnance zdravotní a sociální. Že je možné jim zadržovat mzdy. Mohlo by se ukázat, že třeba takovému berrnardovi není nutné proplácet faktury za dřevorubectví.... 

Zkrátka a dobře, dával bych si pozor na to, aby se boj proti Babišovi nezměnil na boj proti státu. Aby se demokratická soutěž nezvrhla v občanskou válku. Aby se rozhořčení netransformovalo v nenávist. Můj dnešní vzkaz proto zní: "dobře si rozmyslete, čeho chcete dosáhnout. Mohlo by se vám to nedej bože i vyplnit."

 

PS. Ve skutečnosti už mám kotel dávno přehozený a filtr pevných částic se bude měnit v autě tento týden. Odsíření i omezení prachu totiž doopravdy pomohlo. Ale kdyby se k tomu lidi postavili stejně jak ke covidu, měli jsme horské lesy pořád zničené a řvalo by se, že odsíření k ničemu není. 

 

 

 

 

Hodnocení
Průměrný počet slepic: 4.1 (86 hlasů)

Komentáře

Trvalý odkaz

Nadsazuješ a přeháníš.
Předpokládám, že záměrně.
Tak já budu v té nadsázce pokračovat.
Kdyš budeš ve všem vládu (a neplatí to jenom pro ČR) na slovo poslouchat, bude z tvejch dětí očipované stádo.
Vakcinovat se budeš co půl roku.
Vnoučata mít nebudeš, nepatříš mezi perspektivní etnikum.

Jsi sedlák, používej selský rozum.

Průměrný počet slepic: 3.5 (66 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Hezký, ten selskej rozum je co, rozum kterýho sedláka, suma rozumů sedláků dělená jejich počtem anebo rozum jednoho nesedláka, kterej se jim směje? Je to rozum politruka nebo dezertéra?

Průměrný počet slepic: 2.9 (20 hlasů)

...vychází z výrazu common sense , což ale je také výraz pod kterým může si leckdo představit cokoliv, zejména v dnešní době relativizací takřka všeho.

Jen malá poznámka:
Když někdo řekne " Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá ", tak vás také zajímá zda jámu kopal cikán, necikán, voják, dezertér, zemědělec, burzián, lovec mamutů, vegetarián, idiot či genius ?
Nemáte to jednoduché, vůbec ne.

Hezký den.

Průměrný počet slepic: 3.9 (7 hlasů)

In reply to by Jan z Helvajzu (neověřeno)

Trvalý odkaz

Naprosto přesně vystihl mentalitu typického obyvatele kotlinky. Přesně tyhle názory slyším tak různě kolem sebe, odhaduji, že se takhle chová a myslí minimálně každý druhý.

Průměrný počet slepic: 4.7 (9 hlasů)
Trvalý odkaz

Prošel jsem jsem téměř identickým vývojem, jak topit s minimální údržbou za co nejmenší cenu. Již v 80-desátkách jsem si díky známostem zajistil kotel Viadrus, mám ho ve sklepě dosud. Je to litińák, tedy téměř nezničitelný. Postupně jsem přešel na Atmos, protože chvíli bylo dřevo levnější, chybná úvaha. Nakonec jsem skončil u plynu, kondenzační kotel. Zde je vše bez práce a ke všeobecné spokojenosti. Vlivem postupného přechodu na různá paliva sice moje kotelna spíše připomíná Temelín, ale jsem připraven na většinu možných změn osudu. V případě nouze mohu topit čímkoliv, nepotřebuji ani elektro, protože funkci samotížky jsem zachoval.
Ovšem souhlasit s pokračující vládní buzerací, co máme dělat a nejlépe asi skočit do hrobu, nelze souhlasit, a proto je nutné na všech úrovních bojovat

Průměrný počet slepic: 4.4 (31 hlas)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

na všech úrovních. Ostatní boje, kde nejde o život, jsou až další v pořadi, vzpomeňte na Wericha:
když nejde o život jde o hovno.

Průměrný počet slepic: 4.5 (6 hlasů)

In reply to by pragmatik (neověřeno)

Trvalý odkaz

Musí se říci B, vládní buzerace to je, ALE doplnili ju o povinné testování, takže lockdown může fungovat, kdyby to bylo, že jenom zavřou, tak i když souhlasím s Vidlákem o chřipečkářch, tak bych se na opatření z vyskoka..., ale i když Flégr kudy chodí tu nadává, tak vláda dělá co vlastně chtěl, začala testovat. Takže souhlasím s flégrem, ale na druhou stranu si taky nevidi do huby... Novináře už ignoruju to jsou u mě doslova "ko...ti", viz že SUKL schvaluje dfle prima CNN sputnik, a přitom vidal stanovisko, že ho nebude skoumat, protože nemá výjimku ministerstva a dokud ho nepovolí EU, tak se jím zabývat nebude, tolik, k schipnosti novinářů "používat mozek"...

Takže si bojuj, přesně o tom je co psal Vidlák, selskej rozum zůstal někde schovanej, prostě budem švejkovat, protože všichni jsou dnes epidemiologové...

Průměrný počet slepic: 4 (1 hlas)
Trvalý odkaz

Tady nejde o to, jestli se stejně jako při odporu proti vládním opatřením chovat příště v jiných situacích.
Tady jde o to, že za mírových časů (neboť pandemie je válka) jsme si nevšimli, že 30% ničemů sabotovalo už tehdejší vládní nařízení a zdůvodňovali to jejich nesmyslností a nedostatečnou komunikací úřadů. Tehdy to až tak nevadilo.
Poprvé jsem si toho všiml dost pozdě, když jsem jel s kolegou z práce autem a on místo aby si připnul bezpečnostní pás, zasunul do zámku pásu jen kus železa, aby oblbnul elektroniku a auto nepípalo.
Nevím čím to je, ale od začátku, co mám řidičák (1974), si potrpím na dodržování dopravních předpisů. Při jízdě autem se nevztekám, i když se na silnici potkám s řidičem, který předpisy nedodržuje. Taky občas udělám řidičskou chybu, ale spíš proto, že něco přehlédnu, rozhodně ne úmyslně.
Když hodnotím nějakou situaci, převedu ji na situaci absolutní. Takže na silnici ne 30%, ale 100% řidičů nebude dodržovat předpisy. Jak to dopadne?
Asi jako ve středověku, když padl Přemysl Otakar na Moravském poli a v království nastalo bezvládí. Když to dobře dopadlo, přežili ti nejsilnější. Když špatně, pomlátili se všichni.

Teprve s kovidem se český národní charakter ukázal v plné nahotě. Ten odpor a sklon k anarchii tu byl od jak tě živa. Šlo jen o to, zda aktuální moc si dokázala vynutit respektování toho co nařídila. Nebo to porušování až tak nebylo vidět a nevadilo.

Babiš od září loňského roku prosí obyvatele ČR, aby dodržovali opatření na potlačení KV-19. Prosí, pořád prosí. Je to k smíchu, kdyby na těch 30-40% použil dlouhý bič, byli jsme na tom podstatně lépe a z těch zbylých 60% by získal mnohem více příznivců, než má nyní.
Vládce musí vládnout, když je to potřeba tvrdou rukou. V čím horší situaci se stát nachází, tím důslednější musí v prosazování své vůle být. Na 40% populace žádné prosby neplatí.
A stejně je to s těmi kotly a filtry pevných částic a se vším.

Průměrný počet slepic: 3.7 (65 hlasů)

jen se na to zapomněl podívat. Tohle přesně bude jednou odkaz Babiše s Hamáčkem. Jak ze zákonů udělali trhací kalendář.

Poznámka: pravidla silničního provozu jsou psaná lidskou krví. To je ale nečiní imunní vůči zneužití a infiltraci blbosti.

Průměrný počet slepic: 2.8 (26 hlasů)

Chlape, se zákonama si vládnoucí moc udělal trhací kalendář už někdy před desítkami tisíci let, psát zde, že to nastalo nástupem Bureše, to nemyslíš vážně, že ne?
Proč nenapíšeš, že se ti nelíbí Babiš + Hama a co dělají, ale musíš to udělat opisem, ale tak očividně nepravdivou informací?

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)

...musel devítihlavou kočkou spráskat "bruselskou pětku" v parlamentu, vypláchnout "Augiášův senát" a vyhlásit oligarchii. Protože ve státě s patrně nejdokonalejší liberální demoškou minimálně ve střední Evropě jiná možnost nefunguje. Aspoň by zrušil volby a začaly by se počítat jiné bodíky než ty politické. Hamajda nestihl koupit kropící vozy a tak ten chlív vesele smrdí dál a to bych považoval v téhle situaci za velezradu. A mohli by vystříkat i Letnou, Václavák a další rodící se komposty na pěstování zhub.
Takhle se to dá hodit na občanské rebely a to za každou cenu. Pokud mi bude hrozit záducha z respirátoru, sundám si ho klidně i před policajtem. Když mě nezavřou za dušení, tak mezi kašláním porozumí o co mi jde. A návod výrobce budu nosit sebou jako důkazní materiál.

Průměrný počet slepic: 4.5 (24 hlasů)

do Čechů?! Například Kurzovo vyjádření určitě znáte, že lockdown v Rakousku ztratil smysl a nefunguje, protože ho lidi nedodržují.

Průměrný počet slepic: 3.8 (25 hlasů)

na 1 milion obyvatel a ostatně, prý 1/3 Vídně jsou Češi. Takže je to tam s disciplínou asi podobné jako u nás.

Průměrný počet slepic: 3 (17 hlasů)

zanedbané nebo odložené péči ?
Statistika, kritéria, směrodatné údaje, rozdílná metodika v různých zemích - točíme se pořád dokola.
Nevím, jak razantně si počínala rakouská policie ohledně důrazu na dodržování uzávěry, ale Kurz určitě nemluvil jen o Vídni. Nevím, zda 1/3 Vídeňáků jsou Češi, ale vsadil bych se, že obyvatel Vídně s mimoevropskými kořeny je mnohem víc než těch s kořeny českými.

Průměrný počet slepic: 4.1 (12 hlasů)

Vídeňáky původem z Balkánu; jak Balkánci, tak mimoevropští přišli větsinou relativně nedávno, zatímco poslední větší česká (československá) vlna je zhruba padesát let stará, tudíž mnohem víc asimilovaná.

Průměrný počet slepic: 4.2 (6 hlasů)

Vlnu z dob průmyslové revoluce. Od té doby až zhruba do 1980, kdy začala migrace z Turecka, Arábie a Balkánu, měla 1/4 Videňáků české příjmení.

Průměrný počet slepic: 2.8 (4 hlasů)

ale nakolik jsou asimilovaní, tj. nakolik převzali vzorce chování většinového obyvatelstva.
Mimochodem, proč "anonym"? Podpis je problém?

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Laco, někdo si dal tu prácu a udělal mapku ČR podle kritérií říše a na ní je vidět, že se kovid šíří právě z říše knám ne naopak ;) Takže češi a moráváci, kterých je 1/2 vídně jsou blbouni nebo spořádání občané říše, když budeme věřit číslům a ne tvým dojmům?

Jenom pro tvoju informaci rozdíl mezi říší a ČR je v tom, že v říši se počítají do čísel POUZE lidé z projevi kovidu, u nás všichni co mají pozitivní test. Při první vlně v říši se počítali mrtvý POUZE zemřelí přímo na kovid u nás každý kdo to měl v krvy.
Chápeš, že za takové situace, říše musí mít lepší čísla než my blbouni tady na východě, kteří podle tebe lezou po stromech, protože nejsou tak spořádání jako ti nadlidé v německu...
Škoda, že to jsou pouze tvé dojmy, ale fakta ukazují pravej opak, že občené říše roznáší nemoc, falšují výsledky, prostě když v říši něco posírají, dělají to od podlahy, ale jako vždy to svádí na sousedy...

Průměrný počet slepic: 5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Ty vogo, gdyž čtu takové trachtáty hned je mi jasný, kvůli komu se tady pomalu nedá normálně žít. Takoví nigdy nebudou topit volnou energií, páč dycky koupěj novej kotel a budou zatápět v respirátoru, páč vyhláška. V autě budou mít desatero pásů, kávovar, sprchovej kout a milion "inteligentních" blikátek s radama na celej den kvůli kerým nebude možný jezdit. Z hospod budou mlíčný bary gde budou matky přebalovat mimina, páč vyhláška. Budou volit demosgráticky oligarchu (to je teda maso), kerej všechny vokrádá, páč se nebude vědět při papaandemii s corona 2030 co dělat s deseti respirátorama na tlamě, ale pučí si na jeho futro další bilion, šak von na to má. Kvůli takovým sme zamrzli nejen ve školách, ale i v životě a technologiích, páč majitelé klíčů je chtěj mít takové jací sou. Je to děs, a tak dál. Už se mi to nechce vypisovat, a že bych se vyřádil. Muheeeee

Průměrný počet slepic: 3 (44 hlasů)
Trvalý odkaz

Když nadsázka, tak pořádná.
Covid má potenciál zabít - řekněme 50 000 lidí.
Covidová opatření mohou dost dobře nastolit poměry které tu nebyly sedmdesát let. Čím déle budou v platnosti tím dále zpátky se půjde. Kolik lidí to zabije? Kolik zmrzačí? Kolik jen uvrhne v bídu? Kolik nás zajde na mizernou či nedostupnou zdravotní péči? Stojí to za to? Když by to šlo i jinak, lépe? Nebo si budeme tvrdit že líp to nejde, že jinak než jak se nám předkládá to není možné zvládnout?
Do jaké míry jsme ochotní ustoupit? Kam až budeme dotlačeni? Čeho se vzdáváme když se podřídíme každému nesmyslu, o co přicházíme, kromě páteře?
A kde se to zastaví?

Průměrný počet slepic: 3.3 (42 hlasů)

Co z nás Slávů bude o sto roků?

Průměrný počet slepic: 4.3 (11 hlasů)

In reply to by PzKpfw (neověřeno)

Trvalý odkaz

To bude ta vaše daň.

Průměrný počet slepic: 3.5 (15 hlasů)

Jestli myslíte životní úroveň a pěknou scenérii s příjemnými teplotami tak proč ne, by all means.

Nás ale slavná 'opatření' sestřelí spíš na úroveň 20. let 20. století než aby nás posunula na sever itálie ve století 21. Děkuju, nechci.
Myslet si, že se destrukce ekonomiky neprojeví si může myslet jen naprostý blbec.

Průměrný počet slepic: 3.6 (14 hlasů)

Teď už se začne léčit. Když umře důchodce, ušetří se důchod. Ale oni umírají i mladší ročníky, lidé se životními zkušenostmi, s ještě kvalitním vzděláním a to je problém. Tihle by mohli ještě nějaký ten rok pracovat a oni jsou už na druhé straně, odkud není návratu. A když to přežijí, tak poškození plic na dlouhou dobu dotyčné vyřadí z pracovního procesu.

Průměrný počet slepic: 5 (3 hlasů)

Podzim 1929: krach na newyorské burze ...... podzim 1939: začala válka ..... 1944: změna finančního systému a po válce překopaný svět
2008: ekonomická krize ...... 2020: pandemie ...... tipuji si, že nový svět začne 2022 až 2023

P.S. Povinné testy v robotě už máme, dnes vláda bude projednávat povinný home office.
Vzdělávání a lékařské vyšetření na dálku obhajuje deset z devíti komerčních vědců, expertů a odnorníků.
EK pracuje na návrhu covid-pasu, Sputníkári, dejte si bacha, může se stát, že vám sice Babiš přiveze ruskou vakcínu, ale jeho komisařka Věrka vám možná nedá pas svobody. Známe to, ochrana veřejného zdraví a demokracie a tak dále...

Průměrný počet slepic: 4.6 (16 hlasů)

Kdo druhému jámu kope, sám do ní spadne...A naše země je závislá na průmyslu. Tam se školí i v cizině a ejhle nemá covid pas a co včil.

Průměrný počet slepic: 2 (3 hlasů)

Nedá pas? Takže izraelcům nepovolí vstup na území EU, tomu fakt nevěříš :D A když povolí pas se sputnikem izraelcům, pak asi povolí i občanům Srbska, Maďarska anebo Slovenska, takže strašíš, ale jaksi svět ukazuje, že pohádkama ;)

Průměrný počet slepic: 4.5 (2 hlasů)
Trvalý odkaz

Zdejší kydaři to sice ještě nevědí, ale já vám, vidláku poslal článek a vy jste mi napsal, že tento týden vyjde.
Ale jak jsem četl tento váš, tak ten můj půjde úplně názorově proti němu.
Ale asi chápu, proč to děláte. Mohl byste si tady vytvořit názorovou bublinu, kde se všichni budou plácat po zádech a správně nenávidět svoje oponenty.
A je fakt, že to by byla nuda.
A smekám klobouk, myslím, že to takhle děláte dobře.

Průměrný počet slepic: 3.3 (24 hlasů)
Trvalý odkaz

je ta samotížka hydraulicky stabilní? Jaká je přitom autorita ventilů? Co třeba NOxy - ty nevadí? Co setrvačnost? Regulační odchylka?

Průměrný počet slepic: 4.2 (9 hlasů)

bych se ještě zajímal o denní bilanci vodní páry, rosný bod ve stavebních konstrukcích a řízenou ventilaci, abych podpořil alespoň další 2 státní lobby.

Průměrný počet slepic: 4.4 (17 hlasů)
Trvalý odkaz

Autorka Petra Žižková
Tak jo. Stačilo. Včerejší Události mě rozbrečely, když tam byla reportáž z nemocnice, kdy pánovi mladšímu než jsou mí rodiče oznámili, že mu klesá kyslík v krvi a musí ho přestěhovat na JIP. On se jich ptal, jestli to znamená, že zemře. Doktorka mu řekla, že určitě ne a potom mimo něj do kamery řekla, že jim tam umírá každý druhý člověk. Nemohu mlčet, nemohu dopustit další úmrtí. Jdu s tím ven, i když z toho budu mít průšvih. Prostě nemohu. A bude to dlouhý příspěvek, za což se omlouvám. Ale nemohu mlčet a dělat, že se nic neděje, protože věřím, že když se to děje u nás v práci, děje se to ve stovkách dalších firem. A třeba někomu dalšímu dodám odvahu ozvat se v práci. Když přišel Covid na jaře, bylo to něco neznámého. Všichni se báli. Nás zaměstnavatel nařídil homeoffice dřív, než všichni ostatní. Proč taky ne, nepracuji u pásu, nýbrž na ntb, který si mohu vzít domů, stejně jako všichni další kolegové. Do práce jsem nastoupila 1.3 a po školení jsem šla rovnou na dva měsíce dělat domů. Bylo to klientů. těžké, přišlo hodně slz, z neznalosti, ale dala jsem to. Stejně jako mí kolegové, kteří nastupovali se mnou. Zatímco jiný business šel do kopru, kadeřnice, ševci a mnozí další OSVČ museli zavřít a bojují o přežití, nebo už ten boj prohráli, firmě ve které pracuji se daří naprosto rekordně. Protože jsme přepravce. A čím víc obchodů je zavřených, tím víc z nich si zřizují e-shopy a posílají své zboží přes nás. Takže zatímco stoupaly tržby, ztrácela se lidskost a empatie. Když někdo z nás onemocněl Covidem, stalo se prioritou neříkat to nahlas. Nikomu. Už je to několik měsíců, co nám homeoffice skončil, protože se firma rozhodla, že patříme mezi ty, kde není možný. I když jsme všichni na ntb a vyřizujeme hovory a e-maily od klientů. Tedy zákaznický servis. A úplně stejně jako na jaře bychom to mohli dělat z domu. Jenže zisk je nade vše a porušuje se u nás úplně všechno. Všichni sedíme ani ne metr od sebe v openspace, desítky lidí. Bez jakýchkoli ochranných pomůcek.Vsichmi dýcháme stejný vzduch. Máme jednu malou kuchyňku, kde hezky pospolu obědváme.Treba 6 lidí najednou. Kolegyně a kamarádka díky tomu chytla Covid 23.12, kdy jsme byli v práci do 16.30. Hezky si ho tam předáváme a vozíme domů stále dokola, hlavně musíme být zticha. Pokud není nakažený váš kamarád a nevíte to od něj, smůla. Zaměstnavatel vám o jeho pozitivitě neřekne ani náhodou, naopak. Nepošle vás domů a na test, když jste seděli několik dní ani metr od sebe bez jakékoliv ochrany dýchacích cest. V pondělí vláda oznámila, že musí být od čtvrtka všichni ve stavbách mimo domov, tedy i v zaměstnání v respirátorech, pokud od sebe nejsou alespoň 2 metry. My sedíme jako slepičky ani ne metr od sebe. Jelikož se ani ve středu odpoledne nic nedělo, nepřišly nám žádné pokyny, buď o homeoffice, nebo o respirátorech při práci, šla jsem o patro níž na personální. Zeptat se, co bude. Protože s mou nadřízenou to řešit nejde, je to jedna z těch, které věří, že je Covid jen rýmička a všichni přehánějí. V pondělí jí kolega sedící vedle mě oznámil, že ho bolí hlava a žaludek a jestli by si nemohl vzít volno. Ne. Dle jejího vysvětlení existuje spousta jiných nemocí a není důvod k jeho izolaci, protože máme hodně mailů ke zpracování. A to přece nejde. Když půjde domů, budou mít kvůli němu ostatní přesčasy. Ano, tohle mi napsala na můj dotaz, proč dál sedí vedle mě. Takže vedle mě seděl kolega každý den. Když jsem byla ve středu za personalistkou, řekla mi, že se omlouvá, že s opatřeními od čtvrtka měli přijít sami a zařídí to. Ve čtvrtek odpoledne poslali mail, že musí mít všichni při práci respirátor. Naše nadřízená nám to oznámila také, bohužel s dovětkem, že jí samozřejmě nevadí, když ho budou mít všichni při sezení u PC na bradě, jako ona. Takže fraška. Všichni kolegové vyjma mě kamarádky která sedí celou pracovní dobu stejně jako já v respirátoru se podle toho zachovali. Sedí buď s rouškou na bradě, nebo pod nosem, jeden kolega zkombinoval roušku pod nosem s vystrihnutou dírou v respirátoru v oblasti úst. Prostě komedie. Včera jsem tedy učinila druhý pokus a šla s tím za naší školitelkou, personalistka tam od čtvrtka nebyla. Ta mi slíbila, že sjedná nápravu. Sjednala. Přišla k nám, oznámila povinné nařízení roušek a respirarátorů a chodí to průběžně kontrolovat. Jakmile odejde, všichni stáhnou roušku na bradu s nadávají, že se v tom nedá dýchat. Včetně kolegy, který sedí ani ne metr ode mně. Zaměstnavatel naprosto selhal a já jsem bezmocná. Jsem udavač, debil a vystrašenec. Takže milí OSVČ, dál musíte mít zavřené své služby a obchůdky, ale nedoufejte, že jen tři týdny. Bude to pořád, protože firmy jako je ta moje budou dál vyrábět další nakažené. Kteří toho hajzla oznesou a rozvezou dál. A já budu dál poslouchat od kolegů, kterým je něco přes 20 let poslouchat, že se v žádné z ochranných pomůcek nedá dýchat a dívat se, jak je po kontrole sundávají. Jsem s desítkami v nich ve stejné místnosti. Možná je to můj poslední příspěvek. A věřte mi, že jsem situaci určitě ne jen u nás posílala mailem Rážové, Blatnému i Hamáčkovi. Pokaždé mi jen odpoví, že pokud se já osobně cítím ohrožena, ať zaměstnavatele udám na policii, nebo hygieně. To že se to vůbec děje neřeší. Business nade vše.
Kdo mlčí je spoluviník, kdo nemlčí je bez práce. Navíc jsme logistická křižovatka střední Evropy a pokud pamatuju přezdívku i její Smetiště v době kdy "podnikatelé" nakupovali zadarmo odpad z okolí a sváželi ho k nám. Teď mi to přijde, že jsme i jako pokusná evropská Petriho miska. Živné půdy habakůk?
Němci nechtějí očkovat Astrou? https://vlkovobloguje.wordpress.com/2021/02/28/flash-angela-merkel-odmi…
Copak asi dostane ČR. Tím nic nepředjímám, nový hráč ve hře o zlatou vakcínu Johnson&Johnson, nakonec nám to Blatník vytočí na kole štěstí....
K textu: to callcentrum asi nebude jediné a expedice budou trendy a v laufu i jinde a hamounů bude stále dost. Kolik procent z těch nezodpovědných antirouškařů bude tohoto typu? To, co se vládně teď nařídilo je to profláklé "pozdě bycha honit" aneb bolavý zub se trhá rychle, aby to co nejmíň bolelo. A nezkouší se vikláním, jak a jestli ještě drží pro další léčení. A roušky (všude a za trest) a všem okolo stojícím(ne hlavy dolů ale respirátory nahoru). Prostě ráj za každou cenu odpovědných astmatiků stávajících i budoucích.....
https://xtv.cz/podtrzeno-secteno/rouskovani-je-zlate-tele-vaclav-klaus-…
Kdo to nechce celé, time 19:10 alergikům na reklamu doporučuju dvojitou dávku antialergenu :( bohužel.
Ještě, že mám jen dvě služby v tomto týdnu a v prázdné škole.

Průměrný počet slepic: 4 (32 hlasů)

Nemocnice "Na kraji Letňan" nabídla vládě své služby zadarmo, včetně nějakého personálu a hlavně KONTEJNERŮ na svoz kontaminovaného materiálu. Blatník to prý odmítl. Roušky se občansky většinou zahazují volně a nezachází se s nimi ani dle doporučení. Takže něco je blbě. Buď mlží jeden nebo druhý, případně oba. Takže zase pomoc pro nás pro lidi - zasraný náledí.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/miliardar-nabidl-statu-polni-nemocni…

Průměrný počet slepic: 3.8 (15 hlasů)

Moje dcera dělá pro jednu velkou firmu, která vyrábí nějaké blbiny z hliníku a seděla v kanclu ještě s jednou a minulý týden je v rámci ochranných opatření rozsadili a dnes má každá svůj kancl. Takže, prosím, neházet všechny firmy do jednoho pytle.

Průměrný počet slepic: 4.1 (15 hlasů)

Dnes firmy řeší, jak provést závodní stravování a sehnat testy, které jim vláda nařídila, ale zapomněla dodat, kde je asi tak najednou mají sehnat. Takže opatření se nedodrží, protože se dodržet ani nedá.

Průměrný počet slepic: 4.7 (7 hlasů)

Papírnictví byla hafo dlouho zavřená. Teď je na chvíli povolili, jenomže oni s tím asi moc nepočítali, tak se špatně zazásobili.
A teď já nutně potřeboval razítkovou barvu, jelikož pokácený strom, který má středový průměr nad 20 cm, musí mít svoje pořadové číslo Tak jsem předevčírem vlítnul do obchodního centra a tam vykoupil vše.
Vykoupit vše zní dost honosně, mohli byste si představovat, že jsem si odtamtud odnášel půl igelitky razítkové barvy. Skutečnost je podstatně smutnější. Vykoupil jsem jednu lahvičičku černé, jednu modrou a dvě červené, to byl můj úlovek.

Průměrný počet slepic: 4.5 (8 hlasů)

To by ovšem nešlo švindlovat

Kromě systému samotestování bez zdravotníků,

nadále platí, že pokud je to možné, využívá se k testování sít POC antigenních center, kde se vyšetření plně hradí z veřejného zdravotního pojištění.

Protože se zde výsledek přímo zaznamenává do informačního systému infekčních nemocí, lze pozitivní osobu bezodkladně izolovat a trasovat.

Firmy mohou toto testování nadále realizovat i přímo v podniku, pokud si sjednají potřebného zdravotníka. Metodika je k dispozici zde.
https://www.mzcr.cz/tiskove-centrum-mz/testovani-ve-firmach-bude-povinn…

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Kde jsou bojovníci proti Babišovi?
Babiš nepřivezl, ale zajistil.
Kde jsou hlídací psi demokracie?

Průměrný počet slepic: 5 (1 hlas)

Vaše firma bude mít ty extrémní výdělky jen po dobu Covidu, až otevřou všechny obchody, tak výdělky jdou dolů. Musíte se snažit šířit i mimo práci.

Průměrný počet slepic: 5 (13 hlasů)

Je strašně divné, abyste dělali ve firmě a vyvěšovali tohle na FB.

Proč? Protože ve firmě máte přátele, které máte na FB a ti to okamžitě vykecají a okamžitě to vědí vaši šéfové.

Našel jsem si ten její post. Vedle má svá fota.

Na jednom je logo Člověka v tísni. Na dalším ten antibabišovský otazník. Na další, že podporuje Koláře a nepodporuje Putina.

Chválí Vystrčila, nadává Trumpovi o Havlovi mluví jako o Vaškovi.

Na její profil píše Máca, Kundra, Fridrichová, Kalousek, Honzejk, Láska, Klvana a další.

Celej profil je o politice z pohledu antibabiš a sem tam nějaká osobní poznámka.

Tohle není profil někoho, kdo maká v call centru. Tam by bylo plno kolegů, kolegyň, poznámek co v práci a psala by to tam častěji, ne jeden srdceryvnej dlouhej post a nebyly by tam poznámky o tom, jak Schwarzenegger moudře zahovořil o Trumpovi.

Každý se tam můžete podívat
https://www.facebook.com/petra.demsoranova

Průměrný počet slepic: 5 (37 hlasů)

Došel jsem ke stejnému závěru - i struktura textu (podstatné co si má čtenář odnést na konci), jeho gradace napovídají že to není výlév prostého občana.

Průměrný počet slepic: 5 (22 hlasů)

Ale vy jste měl možná ještě zůstat v brlohu neb jaro ještě není na obzoru. A vaše bručení k některým příspěvkům si nedovolím ani já. V přátelích té paní jsem nenašel žádného politika To co tam je, jsou sdílené názory druhých osob. Zatím na to má každý právo. Uvidí se, jaké "jediné správné názory" půjdou za čas sdílet a přejímat, teď jsou nežádoucí i některé medikamenty.... a o manipulátory není nouze ani na druhé straně řeky.

Průměrný počet slepic: 2.2 (14 hlasů)

...z druhého sdílení od známé a "po ránu" jsem neověřoval původ. Takže děkuji, že vykonáváte práci za mně. Ale nezaplatím...Ona taky jenom sdílí, to co sdílet chce. A to, co jste tam vykopal vy, to asi vysral Balrog hluboko v podzemí, ptz nic moc z toho vašeho tam nevidím. Ale hlavně, ono je to proti bezchybné vládě a asi budete moje veš, když vám to stojí za tak hluboký rozbor, což jsem tušil :) Aspoň jsem ty vaše "barevný čmoudíky" stáhl na sebe a jiní budou bez toho vašeho pachovýho vocasu....

Průměrný počet slepic: 2 (25 hlasů)

Tahle sprška drobných útoků je přesně to, co vás diskredituje.

Zaprvé vůbec není jasné, co na její facebook vůbec chodíte dělat. Kdybyste to sem nedal, tak bych nikdy ani nevěděl, že existuje. VY JI MÁTE V PŘÁTELÍCH ? - Vypadá to, že jste jeden z týhle podivný party.

Jo, všechno co jsem vykopal je o tom, že jsem se tam prostě jen podíval na fotky a odroloval příspěvky na zdi. - To není nic světoborného.

Vláda se tu probírala dost dlouho, každej už má svůj názor, co je její vina a co je vina opozice a soudců. - Nikdo tu o bezchybné vládě nemluví. Tak to nepodstrkujte. - Prostě jste vyvěsil fake.

Jo, představte si, když sem někdo vyvěsí něco, co vypadá jako lež a propaganda, tak se dívám na to co tam nesedí a hledám proč to nesedí. Není to ani tak hloubkový rozbor jako povrchní kontrola. - Zrovna kvůli vám nebudu dělat věci co nejpovrchněji, aby se tomu vašemu ještě dalo věřit.

No a osobní nadávky jsou proto, že nemáte žádné jiné argumenty.

Kdybyste to sem dal protože jste jen skočil na fake, tak byste takhle nereagoval.

Průměrný počet slepic: 3.9 (22 hlasů)

...ale za toho Elfa moc děkuju, co to je -:)? Jsem blbec, že jsem tam její jméno poctivě uvedl. Zapomněl jsem na vaší existenci a její profil jsem mimochodem viděl poprvé, Ale vám nestačí, co jsem před tím napsal! A nadávky? Žádnou jsem nepoužil! Vždyť vy jste komentoval kdekoho, asi koníček. A když se vyznáte vyznáte v fb, tak jistě poznáte autora vyvěšení. Známá od které jsem to převzal se jmenuje jinak a tu opravdu znám na rozdíl od téhle paní :) Apropo, i kdybych na její profil chodil něco dělat, tak do toho vám ale vůbec nic není a už vůbec s tím nebudu chodit na trh sem! Tak pá....už na vás reaguju naposledy i kdyby jste vy reagoval na mě.

Průměrný počet slepic: 2.2 (19 hlasů)

Nadávky jsou třeba v poslední větě. Takové podprahové.

Místo toho, abyste napsal "Aha, no já to okopíroval od známý" tak jste hned napsal protiútoky a teď znova.

Jo, já komentuju kde co, jsou to ale MOJE názory, který si dělám sám.

Autora vyvěšení jsem našel. Petra Žižková to tam vyvěsila pod svým jménem na svým profilu.

To na jaký profily chodíte vypovídá o tom, kdo jste, jaké máte předsudky a jakou váhu mají vaše názory. - Jestli to byla vaše známá, tak je divná vaše známá a je je divné, že nemáte trošku kritického pohledu vůči ní a nic si neověřujete.

Ověřování zdrojů, to je ten boj proti fake news, co se nám radí. - Kdo jste naživo mi je úplně jedno. - Snaha o určení věrohodnosti toho, co píšete je to, co vyžaduje, abych ověřoval u všeho, co píšete, jak to sedí.

Průměrný počet slepic: 3.9 (19 hlasů)

Elfem je ten, o kom někdo (Tschmoud, Martin V apod. matroš ) prohlásí, že je elf.
Tím pádem je každému hned jasné, že ten, kdo toto prohlásil, elfem není.

Stačí to takhle ?
:-D

Průměrný počet slepic: 1.7 (12 hlasů)

Elfové jsou trollové za mainstream, kavárnu, vítače a sluníčkáře.

Sami si ten název vybrali, podle kladných postav z počítačových her a popkultury.

https://www.postavy.cz/obrazky/wiki/elfove-185798.jpg

Protože mají ideologické zadání působit na ty hloupé, staré, ošklivé, venkovské, nevzdělané, z podstaty věci jsou nuceni fungovat podle ideologického zadání, místo aby jen popisovali realitu a tedy používat falešné argumenty.

Proto nakonec fungují podobně jako trollové (třeba JC), kteří jen rozbíjejí diskuse jen pro tu radost se hádat a být tak vnímán alespoň nějak. Ekvivalent malého, ignorovaného dítěte, které, když nezískává pozornost, kterou by mělo normálně mít od rodičů, alespoň zlobí, aby získalo alespoň nějakou pozornost, byť negativní.

Je za tím hodně osamění a frustrace.

Ještě nějaké doplňující otázky?

Průměrný počet slepic: 4.7 (15 hlasů)

In reply to by Čmoud (neověřeno)

Trvalý odkaz

Dřepíte tady a slintáte nezáživné traktáty, osolené wikimoudry, rána do večera, osm dní v týdnu....
Frustrovaný leda ale ze své blbosti, to však plně dostačuje. :-D

Průměrný počet slepic: 1.3 (12 hlasů)

Je karanténa, sedím doma.

Můžete to přerolovat, můžete psát vlastní, lepší a záživnější moudra z knih či ze života, rád si počtu, když se od vás něco užitečného dozvím. Ušetří mi to čas, představte si.

Jestli se od vás dozvím jen o mé blbosti, tak to mě o světě moc nenaučí.

Jen si sedněte a pište.

Průměrný počet slepic: 5 (8 hlasů)

Je mi vás líto, jste inteligentní, schopný, ale neuznaný, ostatní vám nerozumí.
Mnozí kazatelé skončili, obrazně řečeno, na hranici.
Cítíte ty plameny?

Průměrný počet slepic: 3 (4 hlasů)